John Carmack aan de slag met virtualrealitybril

Gameontwikkelaar John Carmack gaat aan de slag als technisch directeur bij Oculus, het bedrijf achter de virtualrealitybril Oculus Rift. Dat heeft het techbedrijf woensdag bekendgemaakt. Carmack legt zijn functie als technisch directeur bij gamestudio Id Software niet neer, maar combineert de twee banen.

Bij Id Software is Carmack onder meer betrokken bij de productie van Doom 4, een spel waarover het bedrijf de lippen stijf op elkaar houdt.

"Ik denk dat virtual reality een grote impact gaat hebben in de komende jaren", schreef Carmack in een verklaring. Het zou niet de eerste keer zijn dat Carmack vooroploopt bij de ontwikkeling van computerspellen. Met schietspellen als Doom, Quake en Wolfenstein 3D was hij de eerste die een driedimensionale spelwereld op een beeldscherm wist te toveren.

De Oculus Rift is een helm met twee beeldschermen die nauw aansluiten op de ogen van de gebruiker. Iemand die de virtualrealityhelm draagt, ziet een driedimensionale wereld. Door het hoofd te bewegen, beweegt ook de camera van het spel. Voortbewegen gebeurt nog wel met een traditionele controller.

Bethesda legde Carmack afgelopen weekend nog een verbod op om te praten over Doom 4. Bethesda en Id Software zijn twee jaar geleden opnieuw begonnen met het schietspel toen bleek dat het spel niet voldeed aan de interne verwachtingen.


John Carmack aan de slag met virtualrealitybril