Dreigingsniveau niet verhoogd

De kans op een aanslag in Nederland is niet toegenomen. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat meldt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid woensdag in een reactie op het nieuws dat de Nederlandse ambassade in Sanaa een potentieel doelwit is van een terroristische aanslag in Jemen.

De woorden van de nationaal coördinator Dick Schoof dat er 'geen reële dreiging' voor Nederland is gelden nog steeds, aldus de zegsman. Schoof zei dit dinsdag. Hij gaf toen aan dat politie extra waakzaam is naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging waarvoor de Verenigde Staten afgelopen weekeinde waarschuwden. Op verschillende punten worden extra controles uitgevoerd, onder meer op het spoor en op Schiphol.

Het dreigingsniveau werd in maart nog wel verhoogd van beperkt naar substantieel. Dat kwam omdat volgens Schoof door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië de kans op een aanslag in Nederland was toegenomen.