FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 december 2010

Uitstel btw-verhoging kost twintig miljoen

Het met een halfjaar uitstellen van de verhoging van het btw-tarief voor theater- en concertkaartjes kost de schatkist tussen de tien en twintig miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het kabinet besloot dinsdag tot het uitstel na bezwaren in de Eerste Kamer. De senatoren, spraken zich vorige week per motie uit tegen de invoering van de maatregel op 1 januari.

De btw-verhoging maakt onderdeel uit van het belastingplan, waarmee de Eerste Kamer dinsdag akkoord ging. Dat gebeurde pas na de toezegging van de regering om de btw-verhoging voor de podiumkunsten een halfjaar uit te stellen.

Volgens Weekers zijn de miljoenen die de schatkist door het uitstel misloopt te overkomen in het totaalpakket aan maatregelen. In het plan staat verder onder meer dat de winstbelasting met 0,5 wordt verlaagd tot 25 procent en dat ter stimulering van de bouwsector en woningmarkt voor arbeidskosten bij renovatie tot 1 juli 2011 het lage btw-tarief van 6 procent geldt.

Cameron bood Heathrow diensten leger aan

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag de diensten van het leger aangeboden bij het sneeuwvrij maken van de start- en landingsbanen van de Londense luchthaven Heathrow. Hij beloofde dat de tweede landingsbaan van Heathrow binnen enkele uren zou worden heropend. De luchthaven zei dankbaar te zijn voor het aanbod, maar geen hulp nodig te hebben.

Door zware sneeuwval de afgelopen dagen is er een enorme chaos ontstaan op Heathrow. Gestrande reizigers moesten nachten doorbrengen op de luchthaven en slechts een derde van het geplande aantal vluchten kon worden uitgevoerd. Dinsdag was maar een van de twee startbanen van het vliegveld geopend en de verwachting is dat de problemen zeker tot donderdagochtend aanhouden.

"We hebben op dit moment meer dan tweehonderd vrijwilligers die onze passagiers in de terminal bijstaan. Ook hebben we onze aannemers gevraagd om mee te helpen bij het opruimen van de sneeuw rondom het vliegveld", aldus een woordvoerster van Heathrow. Ze voegde daar aan toe dat medewerkers 'ademruimte' nodig hebben om de restanten sneeuw op te ruimen en alle vliegtuigen en personeel weer op de juiste plek te krijgen.

Cameron zei eerder dat gezien de exceptionele weersomstandigheden -er viel zaterdag dertien centimeter sneeuw in een uur- het onvermijdelijk was dat Heathrow een tijd moest worden gesloten. Maar, zo zei hij, "Ik ben namens alle mensen die hier last van hadden boos dat het zo lang duurt, voordat de situatie verbetert."

Londen en Moskou zetten diplomaten uit

Groot-Brittannië heeft een Russische diplomaat het land uitgezet en Rusland op zijn beurt een Britse. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag gezegd. De diplomaten werden verdacht van spionage.

De Britse regering verzocht de Russische ambassade in Londen op 10 december een medewerker terug te sturen naar Rusland vanwege 'duidelijk bewijs van activiteiten door de Russische inlichtingendiensten tegen Britse belangen'. Rusland besloot hierop een Britse diplomaat in Moskou terug te sturen.

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Rusland zijn er niet beter op geworden na de vergiftiging van de voormalige Russische spion Aleksander Litvinenko in 2006. Rusland weigert de belangrijkste verdachte in de zaak uit te leveren.

WikiLeaks-documenten in Arabisch vertaald

Twee Jordaanse websites zijn sinds dinsdag bezig met het vertalen van de Amerikaanse diplomatieke memo's die door WikiLeaks worden gelekt. De websites, AmmanNet.net en 7iber.com, willen Jordaniërs en Arabieren informeren over de memo's door de 'taalbarrière te slechten'. Ervaren vertalers is gevraagd mee te helpen bij de vertaling.

De manager van AmmanNet, Mohammad Ersan, heeft opgeroepen tot het opzetten van een 'Jordaanse WikiLeaks' waar burgers belangrijke documenten online kunnen plaatsen.

Hut zegeviert in Gramsbergen

Willem Hut heeft in Gramsbergen de laatste wedstrijd van de Marathonvierdaagse gewonnen. De rijder uit de BAM-ploeg klopte Ralf Zwitser in de eindsprint. Christijn Groeneveld schreef het eindklassement op zijn naam.

De schaatsers reden net als in eerdere wedstrijden hun ronden op een ondergelopen wedstrijdbaan. In de wedstrijd ontstond een kopgroep van tien man, van waar uit in de slotfase Hut en Zwitser ontsnapten. Achter dit tiental won Groeneveld de sprint van het peloton, zodat hij de eindzege in het klassement van Karlo Timmerman afpakte. Deze had aan plaats twaalf net niet genoeg.

"Voor de cupzege moest ik Timmerman verslaan. Ik werd elfde en daarmee maakte ik het allesbeslissende punt goed. Dit is fantastisch. Ik heb nog nooit een overwinning bij de A-rijders behaald," zei Groeneveld die 75 punten pakte en hiermee Timmerman 0,8 en Hut 0,9 punten voorbleef.

Enkele toppers waaronder Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Ruud Borst reisden niet af naar Gramsbergen. Zij reden eerder vandaag het Fries kampioenschap marathon op het IJsselmeer bij Hindeloopen. "Twee wedstrijden op een dag is te veel van het goede. Ik concentreer me nu op het nationale kampioenschap in Wanneperveen. Ik wil daar donderdag mijn titel prolongeren," zei Bergsma die deze race op zijn naam schreef.

Bij de vrouwen won Jolanda Langeland de Marathonvierdaagse. De Groningse had samen met Mireille Reitsma een ronde voorsprong op het hele veld. Omdat Reitsma in de slotfase viel kon Langeland eenvoudig de laatste wedstrijd winnen en de eindzege voor zich opeisen. Foske Tamar van der Wal werd derde in Gramsbergen. In het klassement werd achter Langeland Carla Zielman tweede, voor Maria Sterk.

[PDC] Ook Klaasen kan naar huis

Drie Nederlanders hebben al geprobeerd om in de volgende ronde van de Ladbrokes World Championship te komen. Echter is dat nog geen enkele landgenoot tot aan dit duel gelukt. Jelle Klaassen gaat het proberen tegen de Engelsman Steve Brown.

De Nederlander begon niet heel slecht aan het duel maar zag toch al snel een achterstand van 2-0 in legs op de borden verschijnen. In de daaropvolgende leg kwam Klaasen op ruime voorsprong maar miste toch vijf darts op een dubbel. Uiteindelijk was zijn voorsprong zo groot dat hij zijn eigen leg wist te pakken en zich kon gaan richten op een break op zijn tegenstander. Dit wist de Nederlander niet te forceren en zag de Engelsman de eerste set pakken. 

De tweede set ging ook weer tegen de darts in. Jelle Klaassen wist deze set met 3-1 te pakken maar ook dit was weer kantje boord. De Nederlanders lijken allemaal nogal last te hebben van een dubbel syndroom. Eerder al vloog Co Stompé eruit door het missen van veel dubbels. Vandaag was het Michael van Gerwen die zijn partij vergooide door dubbels te missen en ook nu was het weer een Nederlander die een hoop dubbels miste.

De derde set ging opnieuw tegen de darts in en ditmaal was dus Brown weer de man die vrij eenvoudig de set won. Klaasen kwam amper in zijn ritme en zag het verschil al snel oplopen en dat resulteerde uiteindelijk dus in setverlies. Ook in de vierde set was Klaasen duidelijk de mindere. De Nederlander kwam niet in zijn ritme en zag Steve Brown uiteindelijk de set en dus de overwinning pakken.

OM in beroep tegen vrijspraak hooligans

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van tien hooligans uit Rotterdam. Ze waren volgens het OM betrokken bij rellen in de Alkmaarse binnenstad op 28 augustus.

De groep liep kort voor middernacht café Leve de Lol binnen en begon op bezoekers in te slaan. Vijf mensen raakten gewond. Ook sloegen ze de inrichting kort en klein en gooiden ze met barkrukken en tafels. In totaal werden 31 hooligans aangehouden.

De zaken van twee minderjarige hooligans zijn geseponeerd. De overige 29 hooligans moesten voor de rechter komen. Hiervan zijn er zeven veroordeeld, omdat volgens de rechtbank is bewezen dat ze geweld hebben gepleegd.

De rest werd vrijgesproken, omdat er volgens de rechtbank niet genoeg bewijs is dat ze een bijdrage aan het geweld hebben geleverd. Justitie gaat niet in alle zaken in beroep, omdat niet van alle 22 vrijgesproken hooligans kan worden bewezen dat ze een rol van betekenis hebben gespeeld.

Loslippige Britse staatssecretaris onder druk

De Britse staatssecretaris van Economische Zaken Vince Cable stond dinsdag onder grote druk om af te treden, omdat hij undercoververslaggevers van dagblad de Daily Telegraph had verteld mediamagnaat Rupert Murdoch de oorlog te hebben verklaard.

Murdoch bezit verschillende Britse kranten en heeft 40 procent van de aandelen van tv-zender BSkyB in handen. De plannen van Murdoch om ook de overige aandelen van de zender op te kopen stuiten op veel weerstand bij tegenstanders, die vrezen dat de mediamagnaat zo te veel invloed krijgt.

De opmerkingen van Cable, vastgelegd op band, werden niet door de Daily Telegraph gepubliceerd -de krant plaatste andere opmerkingen van de staatssecretaris- maar door de BBC. Cable zegt in de opname dat Murdoch 'probeert BSkyB over te nemen'. "Hij heeft een minderheidsbelang en wil de meerderheid -en een meerderheidsbelang geeft hem grote invloed. Ik heb dit tegengehouden met de macht die ik heb."

News Corp., het bedrijf van Murdoch, zei 'geschokt en ontzet' te zijn en zei dat de opmerkingen van Cable de 'vraag opwerpen over een eerlijk proces'.

Cable bood eerder al zijn excuses aan voor de opmerking dat hij de regering ten val kan brengen en de bewering dat de hervorming van de openbare sector uit de hand kan lopen.

Cable zit namens de Liberaal Democraten in de coalitieregering, die verder bestaat uit de Conservatieven van premier David Cameron.

VanVelzen krijgt gouden plaat

VanVelzen is maandagavond verrast met een gouden plaat voor zijn album Take Me In & Hear Me Out. Dat betekent dat er 25.000 exemplaren van de cd zijn verkocht. De 32-jarige zanger kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens zijn theatertour in zijn geboortestad Delft uit handen van zijn vader.

Take Me In & Hear Me Out is een dubbel-cd, die vorig jaar uitkwam. Op het album staan hits als When Summer Ends, Love Song en Broken Tonight. VanVelzens debuutalbum Unwind behaalde al platina.

Roel van Velzen is momenteel bezig met een theatertour, waarin hij 'verschillende kanten van zichzelf laat zien'. Acteur Bavo Galema regisseert de voorstelling. VanVelzen sluit zijn theatertour op 28 februari af in Theater Carré.


VanVelzen krijgt gouden plaat (Foto: Novum)

Extra controles op snelwegen met verlaagde snelheid

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat vanaf woensdag extra controleren of automobilisten zich op snelwegen houden aan de zogenoemde 'snelheidsdeken'. Vanwege spekgladde wegen heeft Rijkswaterstaat op veel snelwegen in het hele land de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. Het gaat onder meer om de A2, A7, A9, A27 en de A58.

Matrixborden geven de snelheidsbeperking aan. De snelheidsnorm is geen advies, maar een wettelijk verplichte maximumsnelheid. Niet iedereen houdt zich echter aan de snelheidsnorm, zo heeft Rijkswaterstaat geconstateerd. Volgens het KLPD heeft dit tot nog toe geleid tot veel ongevallen. De controles moeten een einde maken aan deze verkeersonveilige situatie.

Het KLPD controleert ook extra op het inhaalverbod voor vrachtauto's dat op borden is aangegeven. Weginspecteurs zagen geregeld dat vrachtwagens de snelheidslimiet negeren, links blijven rijden en het verkeer voorbijdenderen. Maandag waren er zeker 44 ongevallen waarbij een vrachtwagen was betrokken. Ook kantelden vijf vrachtwagens op plekken waar de snelheid was verlaagd naar 50 kilometer per uur.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO riepen chauffeurs dinsdag op zich aan te passen aan de weersomstandigheden en hun snelheid te matigen.

'Boete voor verkoop woning zonder energielabel'

Verkopers van een woning zonder energielabel zouden een boete of hogere belastingen moeten krijgen opgelegd. Voorzitter van de Vereniging van Energiebedrijven EnergieNed Hans Alders zegt dinsdag tegen de NOS dat er een prikkel moet komen om ervoor te zorgen dat het energielabel meer aanslaat in de koopsector.

Het energielabel voor koopwoningen werd een kleine drie jaar geleden ingevoerd. Het label moet inzicht geven in het energieverbruik van een woning en mogelijke energiebesparende maatregelen. Bij woningen ouder dan tien jaar is het keurmerk bij de verkoop verplicht. Toch staat er geen boete op als het niet wordt aangeschaft.

Hooguit een op de vijf huizen die de afgelopen drie jaar werd verkocht, zou het energielabel hebben gehad. Alders stelt dat energiebesparingen aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. "Maar het niet doen heeft dan natuurlijk ook consequenties."

[Upd] Witte kerst toch waarschijnlijk

Een groot deel van het land kan rekenen op een witte kerst. Door het kwakkelweer komend weekend krijgt het witte sneeuwdek deze kerst wel bruine accenten op de wegen, verwacht het KNMI.

De weermodellen verwachten overdag dooi, zegt Harry Geurts van het weerinstituut dinsdag. Het is volgens hem lastig te voorspellen waar sneeuw blijft liggen en waar niet. "In het zuiden ligt bijvoorbeeld nog veel sneeuw, maar daar gaat de temperatuur ook het meest omhoog."

Vergeleken met andere jaren is de kou vroeg dit jaar. Dat betekent meestal dat de kou ook weer snel voorbij is, maar een wetmatigheid is dat volgens Geurts niet.

De hevige sneeuwval van de afgelopen tijd zou komen doordat koude lucht uit Groenland botst op warmere lucht uit het zuiden. Nederland zit precies op de grens waar de neerslag valt.

Update 22.48 uur:
Eerdere berichtgeving over een onwaarschijnlijke witte kerst gerectificeerd na contact met het KNMI.

[PDC] Ridd tegenstander Van den Voort, Jenkins ronde verder

Eerder vandaag kon je al lezen dat Michael van Gerwen verloor in de eerste ronde van het PDC WK. Later vanavond zullen er nog twee Nederlanders gaan strijden voor een tweede ronde plaats. Vincent van der Voort en Jelle Klaassen zullen er alles aan doen om in Alexandra Palace de volgende ronde te bereiken.

Voor Vincent van der Voort moest eerst nog een tegenstander gevonden worden. De voorronde partij tussen Michael Mansell en Preston Ridd stond eerder vanavond op het programma. Deze wedstrijd over de best of vier-legs werd vrij eenvoudig in het voordeel van de Nieuw Zeelander beslist. Ridd won met 4-0 van Mansell en zal het later op de avond moeten opnemen in het duel tegen de Nederlander.

Het derde duel van de avond ging tussen Terry Jenkins en Joe Cullen. Jenkins profiteert in het begin van de wedstrijd van het podiumvrees van zijn tegenstander. De jongste deelnemer van het toernooi leek niet in zijn spel te komen en zag al snel Jenkins op een 2-0 voorsprong komen. 'The Young Pretender' weet daarna nog knap terug te komen in de wedstrijd en zelfs op gelijke hoogte te komen maar moet uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Terry Jenkins.

[KNVB Beker] Uitslag FC Twente - Vitesse

Vanavond werd het eerste duel in de achtste finale van de KNVB Beker afgewerkt. FC Twente was thuis in Enschede met 5-0 te sterk voor Vitesse. De andere wedstrijden van vanavond, Telstar - NAC Breda en Sparta Nijkerk - Noordwijk waren afgelast.

Twente had in de bekerwedstrijd geen kind aan Vitesse. De Tukkers hadden in het eerste half uur nog genade met de ploeg uit Arnhem, maar nadat Vitesse-keeper Eloy Room zich verkeek op een houdbaar schot van Theo Janssen ging de ploeg los. Via Luuk de Jong, weer Janssen en Nacer Chadli stond het bij rust al 4-0.

Na rust ging de ploeg van Michel Preud'homme verder, maar verder dan nog een goal van De Jong kwamen de Tukkers niet meer. Janssen raakte nog de paal en werd een kwartier voor tijd met een publiekswissel naar de kant gehaald. Voor Vitesse was alleen Nemanja Matic met een schot op de lat gevaarlijk. Hierdoor wist Twente zich eenvoudig als eerste voor de kwartfinales van het bekertoernooi te plaatsen.

FC Twente

5 - 0

Vitesse

 29' Janssen
 32' De Jong (Pen.)
 37' Janssen
 44' Chadli
 60' De Jong
 
 
 Gele kaart: Rajkovic, Kingston, Jenner (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Buysse
Douglas
Wisgerhof
Bengtsson (Tiendalli/46)
Rosales
De Jong
Chadli (Diba/62)
Janssen (John/74)
Leugers
Brama
  Room
Van der Struijk
Kashia
Drost
Rajkovic
Stevanovich (Snijders/62)
Pröpper
Aissati (Kingston/46)
Van Ginkel (Pluim/52)
Matic
Jenner

Drie handelaars in illegaal vuurwerk gepakt

Drie mannen uit Spijkenisse en Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van handel in illegaal vuurwerk. Tijdens de arrestatie van de drie zondag werd ook een bus in beslag genomen, waarin 1500 kilo vuurwerk lag. De bus stond middenin een woonwijk, nabij de ingang van een partycentrum, meldt de politie dinsdag.

De verdachten zijn twee mannen van 25 en 33 jaar uit Spijkenisse en een 60-jarige man uit Rotterdam. Bij doorzoekingen in twee woningen in Spijkenisse en een in Rotterdam werd in een schuur in Spijkenisse nog meer illegaal vuurwerk gevonden. Ook werd in een garagebox in Vlaardingen nog ongeveer vijftig kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

De drie mannen zitten vast en moeten woensdag voor de rechter-commissaris verschijnen.

Vrouwelijke fan betast Lady Gaga

Lady Gaga is gistermiddag aangerand. De superster is in Parijs door een vrouwelijke fan in haar borst geknepen.

De handtastelijke vrouw kon toeslaan nadat ze haar idool riep. Lady Gaga kon er echter niet mee zitten. Ze knuffelde de fan en deelde hierna handtekeningen uit aan fans die voor haar hotel stonden te wachten.

De zangeres is momenteel in Frankrijk voor haar wereldtournee. In eerste instantie zou zij zondag een optreden geven, maar vanwege een vrachtwagenverbod konden haar vrachtwagens met apparatuur niet verder rijden. Gaga heeft besloten dan maar vanavond op te treden.

Sneeuwfoto's van FOK!kers!

Het witte sneeuwlandschap zorgt voor prachtige uitzichten, maar ook voor veel overlast. Op 21 december begint de winter officieel pas, maar Europa heeft qua weer al de volle laag gehad. Onlangs riepen we FOK!kers op om foto's te posten die ze zelf van het moois hebben gemaakt.

Het eerste bericht met een selectie van foto's konden we eind november al laten zien. Nu er nog veel meer mooie foto's zijn ingezonden via het topic in ons weerforum 'De Elementen', volgt een overzicht in een mooie special! Veel kijkplezier!

'Tieners IsraŰl mishandelden Palestijnen'

De Israëlische politie heeft een aantal Israëliërs, voornamelijk tieners, gearresteerd op verdenking van het aanvallen van Palestijnen in Jeruzalem. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag gezegd.

In totaal tien Israëliërs worden verdacht van het 'mishandelen van Arabieren'. De afgelopen weken zouden er zeker twaalf incidenten zijn geweest.

Israëlische media berichtten dat de verdachten hun slachtoffers zouden hebben gelokt door hen seks met een 14-jarig meisje in het vooruitzicht te stellen. Op een afgelegen plek werden de Palestijnen vervolgens afgeranseld. De politie kon de verhalen niet bevestigen.

Van Bronkhorst debuteert bij oud-internationals

Giovanni van Bronckhorst maakt op 2 januari zijn debuut bij de oud-internationals in de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC. Dat meldt de KNVB dinsdag op de website.

Van Bronckhorst beëindigde na het WK in Zuid-Afrika zijn loopbaan. Hij is 106-voudig international. De oud-internationals staan bij de wedstrijd onder leiding van Sjaak Swart en Ben Wijnstekers. Het duel wordt gespeeld op het terrein van de Koninklijke HFC in Haarlem.

Andere internationals die hun opwachting maken zijn onder andere John van den Brom, Aron Winter, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Arthur Numan en Rob Witschge.

Van Gaal: "Rentree Robben direct na winterstop"

Bayern München-trainer Louis van Gaal verwacht dat hij de eerste wedstrijd na de winterstop weer over Arjen Robben kan beschikken. "Ik geloof er in dat Robben tegen Wolfsburg terugkeert. Hij traint goed", zei de trainer tegenover Bild.

Ook Robben kan niet wachten om zijn rentree te maken. "Hij is er op gebrand om terug te keren. Dat is logisch na enkele maanden niet gespeeld te hebben", vervolgde Van Gaal. Robben raakte deze zomer tijdens het WK geblesseerd aan zijn hamstring en heeft sindsdien geen wedstrijd meer gespeeld.

Bayern speelt op 15 januari het eerste duel na de winterstop een uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Het is de bedoeling dat Robben dan maximaal een half uur meespeelt. Dan moet hij wel de oefenwedstrijd goed doorkomen die drie dagen eerder tegen een regionaal Duits voetbalteam gespeeld wordt.

Dode bij brand in seniorencomplex

Bij een brand in een seniorencomplex in Bergschenhoek bij Rotterdam is dinsdagavond een persoon om het leven gekomen. De bewoners van het complex zijn geëvacueerd. Dat meldt een woordvoerder van de hulpdiensten.

De brand in het complex aan de Smitshoek was uitslaand. Het sein brand meester werd rond 21.00 uur gegeven. Wanneer en of de geëvacueerden terug kunnen is nog niet bekend.

Roda JC en Achilles hoopvol over bekerduels

Roda JC en Achilles '29 rekenen erop dat de bekerwedstrijden van morgenavond tegen respectievelijk PSV en RKC Waalwijk kunnen doorgaan. Dit meldt De Telegraaf.

"Een groep vrijwilligers gaat woensdagochtend aan de slag om de sneeuw op te ruimen. De grasmat is niet bevroren en oogt goed. We laten de sneeuw daarom als een soort isolatie nog liggen. Als het woensdag niet meer gaat sneeuwen, verwachten we dat de wedstrijd gewoon kan doorgaan," aldus een woordvoerster van Achilles'29.

Volgens FC Utrecht is het veld in Stadion De Galgenwaard, waar ze het morgen moeten opnemen tegen FC Volendam, goed.

Eenwording Feyenoord een feit

De eenwording van de verschillende takken van Feyenoord is sinds vandaag officieel een feit. de prof- en amateurtak en Stadion Feijenoord vormen sinds vandaag één organisatie.  De eenwording maakt een einde maken aan ongeveer dertig jaar scheiding.

Het traject heeft ongeveer vier jaar geduurd. Feyenoord verwacht hierdoo efficienter en goedkoper te kunnen gaan werken. De drie partijen blijven financieel en juridisch onafhankelijk, maar onderwerpen die het belang van meerdere 'familieleden' aangaan worden besproken in de nieuwe centrale Stichting Feyenoord.

Het samengaan is een belangrijke voorwaarde van de gemeente voor het nieuwe stadion. Zij willen maar met één organisatie hoeven te praten.

[PDC] Suljovic is Van Gerwen de baas

De vijfde dag van de Ladbrokes World Darts Championship is een Nederlandse dag. De afgelopen dagen kwamen alleen Co Stompé en Roland scholten in actie maar vandaag komen er ook weer een aantal Nederlanders in actie. Michael van Gerwen opende het bal van vandaag.

Een uitstekende eerste leg van Mensur Suljovic was meer dan uitstekend. In het begin kon Van Gerwen de Oostenrijker bijhouden maar al snel moest de Nederlander hem laten gaan. Van Gerwen maakte een niet al te sterke indruk in de eerste set en zag ook de tweede en derde leg aan zich voorbij gaan.

De tweede set was eigenlijk het omgekeerde van de eerste set alleen had Van Gerwen het minder makkelik als zijn tegenstander. De Nederlander bleef een hoop dubbels missen maar wist uiteindelijk toch de derde set met 3-0 binnen te slepen. De derde set leek opnieuw vrij gemakkelijk naar Van Gerwen te gaan maar hij verzaakte en miste een aantal pijlen op de dubbel om zo de derde set binnen te halen. De Oostenrijker kon weer terugkomen in de derde set en deed dat ook. Suljevic pakte zelfs de derde set omdat de Nederlander verzaakte op zijn dubbels.

In de vierde set kwam de Oostenrijker opnieuw op een ruime voorsprong. De Oostenrijker had zelfs al een wedstrijdpijl maar miste deze. Van Gerwen wist toen met een bullseye en dubbel 16 een vroegtijdige uitschakeling nog te voorkomen. Een leg later was het wel raak voor Suljevic.

Lead designer Civilization V verlaat Firaxis

Jon Shafer, lead designer van Civilization V, heeft ontslag genomen bij Firaxis. Dit is te zien op een update van zijn LinkedIn profiel. Shafer heeft van februari 2005 tot december 2010 bij Firaxis gewerkt aan uitbreidingen voor Civilization IV en uiteraard Civilization V. Een reden voor het vertrek is niet gegeven.

Het enige wat Shafer erover heeft gezegd is het volgende: "I very much enjoyed my time [at] Firaxis, worked on many projects that I’ve[sic] very proud of and got to know a lot of amazing people. I’m appreciative of the opportunities provided by Firaxis and 2K, and hope to see (and play) more great games from them in the future."

'Elfstedentocht op 28 december'

Het is heel goed mogelijk dat we dit jaar nog een Elfstedentocht kunnen meemaken. Maar daarvoor moeten de Friezen nog wel even het ijs schoonmaken. Volgens Harry Otten, directeur van Meteoconsult, kan  in dat geval de Tocht der Tochten al volgende week dinsdag worden georganiseerd.

"Als alle Friezen nu de sneeuw van het ijs gaan vegen, kunnen ze een Elfstedentocht houden op 28 december", beweert Otten. "De dooi wint het niet van de kou en in de nachten blijft het stevig vriezen."

Volgens FOK!ker Frutsel geven de weerkaarten 'zeer ijzige nachttemperaturen, oplopend tot -12 op 2e kerstdag en -16 op de 27e'. "Oké, voor Friesland is dat minder, maar GA EENS VEGEN DAN!", spoort hij de Friezen aan op het Elfstedentochtforum (ELF).


Hopelijk brengt Hermand Finkers dan deze klassieker weer ten gehore

Hydrophobia Pure trailer detailleert verbeteringen

Gister berichtten we al dat Hydrophobia een update zou krijgen die een hoop problemen aanpakt, en nu is er ook een trailer die al deze veranderingen toelicht. Het lijkt erop dat Dark Energy Digital inderdaad goed heeft geluisterd naar wat de spelers en critici te zeggen hadden over de game.

Nieuwe besturing, puzzels, combat-mogelijkheden en objective waypoints zijn enkele van de verbeteringen die de trailer uitlicht. De trial is ook aangepast dus spelers kunnen nu kijken of Dark Energy Digital het goed heeft aangepakt.

Gears of War 3 beloningen bij spelen van Epic-games

Cliff Bleszinski heeft op Twitter aangegeven dat mensen die games van ontwikkelaar Epic Games spelen beloond zullen gaan worden in Gears of War 3. Het zal gaan om onder andere de games Shadow Complex, Unreal Tournament 3, de Gears-serie of aankomende game Bulletstorm.

"Look for special unlocks in Gears 3 for those of you who have played other Epic games such as Shadow Complex, UT3, Gears, and Bulletstorm." gaf Bleszinski aan in de Tweet. Van de week werd bekend dat de bèta voor Gears of War 3 ergens rond april zou gaan beginnen en dat de premium-editie van Bulletstorm ook deze bèta zal bevatten.

Bulletstorm zal op 25 februari uitkomen en Gears of War 3 staat gepland voor ergens in het vierde kwartaal van 2011.

Woods laat zich aan enkel behandelen

Tiger Woods heeft zich in de afgelopen twee weken aan zijn enkel laten behandelen. De voormalige beste golfer ter wereld kreeg een injectie met cortisonen, een steroïde, in het gewricht. Door die injectie moest de pijn die Woods in het gewricht had gehouden na een eerdere blessure afnemen. De Amerikaan is inmiddels weer in training.

Woods liet zich in de zomer van 2008 aan zijn linkerknie behandelen. Toen hij daarvan aan het herstellen was, scheurde hij in december van dat jaar zijn rechterachillespees, zo maakte de golfer dit jaar tijdens de Masters bekend.

In 2009 had Woods een auto-ongeluk en kwam hij vervolgens wegens ontrouw en het ineenstorten van zijn huwelijk in het nieuws. In maart keerde hij bij de Masters terug, maar worstelde de rest van het jaar met zijn vorm. In november verloor hij de nummer 1-positie op de wereldranglijst. Voor het eerst sinds zijn debuut in 1996 won hij in 2010 geen enkel toernooi.

[video] Mila Kunis beft Natalie Portman

Ooit was Natalie Portman dat kleine, hulpeloze meisje in Leon en Mila Kunis dat guitige meisje uit That 70's Show. Maar die tijd ligt ver achter ons, beide dames spelen namelijk in Black Swan waarin hete scènes zitten.

Zo is er een fragment waar Mila Kunis Natalie Portman beft. Voor wie niet kan wachten tot de film in de bioscopen draait of voor wie geen zin heeft in een speelfilm over ballet is hier de bef-scene (NSFW). Black Swan draait in Nederland pas in februari 2011. Kenners denken dat de film ook kans maakt op belangrijke Oscars.

Voor meer leuke filmpjes kun je onze weblog bezoeken.

[Dakar][Auto] Nederlandse deelnemers in 2011

Ook in 2011 zal de Dakar Rally weer verreden worden in Zuid Amerika en ook dit jaar doen er weer veel Nederlanders mee. In deze special stellen wij onze landgenoten voor die in Zuid Amerika de eindstreep zullen gaan proberen te bereiken.

In sommige gevallen wijken de namen van de deelnemerslijsten van de organisatie af van de echte namen van de coureurs. Hierdoor zullen in sommige gevallen de namen niet overeenkomen.

Lotto vier jaar langer in wielersport

De Belgische Lotto heeft besloten om zijn sponsorcontract bij de Omega Pharma-Lotto wielerformatie met vier jaar te verlengen. De sponsor is al sinds 1985 verbonden aan de wielersport, toen het een subsponsor werd van een kleine Belgische ploeg.

Een jaar later begon men een eigen formatie, welke nu nog steeds op het hoogste niveau rondrijdt. De loterij wil haar verantwoordelijkheid nemen om België in een steeds meer geglobaliseerde wielerwereld aan de top te houden," zei de organisatie over het verlengen van het contract.

Parcours Ronde van Vlaanderen ingekort

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen zal in 2011 twee hellingen meer bevatten dan tijdens de afgelopen jaren. In totaal zullen zeventien heuvels moeten worden beklommen, tegenover vijftien dit jaar.

De Tiegemberg, Nokereberg, de Rekelberg, de Valkenberg en de Kruisberg zullen terugkeren in de koers, terwijl Den Ast, de Kluisberg en de Berendries plaats moeten maken.

Tevens zal het parcours met vijf kilometer worden ingekort tot 257,7 kilometer. De vlakke aanloop zal met ongeveer 25 kilometer worden ingekort, waardoor er meer nadruk op het klimwerk komt te liggen.

Pubers verkrachtten 80-jarige vrouw

Twee jongens uit Richland County, in de Amerikaanse staat South Carolina, zijn vorige week opgepakt na een verkrachting. Voor deze pubers van veertien en vijftien jaar geen kleine meisjes, maar een oud omaatje van tachtig jaar.

Het duo brak dinsdagavond in in de woning van de vrouw. Onder bedreiging van een vuurwapen sloopten zij de bejaardenwoning en namen diverse goederen mee. "De vrouw gaf de jongens alles wat ze wilden", verklaarde de politie. "Ze werkte goed mee."

Hoewel de jongens een flinke buit hadden, hadden ze nog niet genoeg. Ze namen de vrouw mee naar haar slaapkamer en verkrachtten haar, waarna zij te voet vluchtten. De politie heeft het tweetal inmiddels opgepakt. Het slachtoffer is opgevangen door familieleden.

[Upd] Man vast voor ontucht op kdv Ens

Een 50-jarige man is dinsdagochtend aangehouden in zijn woning in Ens op verdenking van ontuchtige handelingen met twee kinderen. De kinderen werden opgevangen op een agrarisch kinderdagverblijf in Ens, laten de gemeente, politie, justitie en de GGD in een gezamenlijke verklaring weten.

Na een recente aangifte is een strafrechtelijk onderzoek tegen de man gestart. De ouders die kinderen hebben op de buitenschoolse opvang in de plaats in de Noordoostpolder worden dinsdagmiddag geïnformeerd.

Dinsdagavond worden meer details naar buiten gebracht in een persconferentie. Tot die tijd worden geen aanvullende mededelingen gedaan.

Update 20.16 uur

Uit de persconferentie belegd door de gemeente Noordoostpolder is gebleken dat het gaat om een recente ontuchtzaak. Twee meisjes tussen de 4 en 12 jaar hebben deze week aangifte tegen de mede-eigenaar, tevens arbeidskracht op de werkvloer, gedaan. Het onderzoek is nog in een pril stadium en daarom kan er nog niet veel informatie worden vrijgegeven. Meer slachtoffers worden niet uitgesloten, maar er is vooralsnog volgens de burgemeester geen reden om hiervan uit te gaan.

De verdachte is aangehouden en bij een huizoeking is zijn administratie en een computer in beslag genomen. De eigenaar had volgens een woordvoerder van de GGD de benodigde papieren, waaronder een verklaring omtrent gedrag. Het kinderdagverblijf zal voorlopig gesloten blijven.

Call of Duty: Black Ops is een succes en details over DLC

Call of Duty: Black Ops doet het goed volgens Activision. Het spel heeft sinds de uitgave al meer dan één miljard dollar opgebracht en is daarmee naast Avatar het enige media-product dat in zo'n korte tijd zoveel heeft verdiend. Daarnaast is er meer dan 600 miljoen uur gespeeld in het spel Black Ops sinds uitgave.

Volgens Microsoft loggen Black Ops-spelers op de Xbox 360 meerdere keren op een dag in en vaak spelen ze dan ook nog meer dan uur per keer. Bobby Kotick, baas bij Activision Blizzard, vind deze cijfers een goed eerbetoon aan alle mensen die aan dit spel en eerdere spellen hebben gewerkt. Kotick bedankt ook de online-gemeenschap voor Call of Duty want zonder hun had deze gemeenschap nooit zo groot kunnen worden.

Op 1 februari zal er wereldwijd DLC uitkomen voor Black Ops. Deze DLC zal First Strike gaan heten en zal vijf nieuwe maps bevatten. Vier maps zijn voor de gewone multiplayer: Berlin Wall, Stadium, Kowloon en Discovery. Één map zal voor de zombie-mode zijn: Ascension. De DLC zal $15,- gaan kosten en dat is ongeveer 1200 MSP of €12,-.

Xbox Live Silver-gebruikers kunnen in het weekend van 28 tot 30 januari gratis Call of Duty: Black Ops Multiplayer gaan spelen want dan gooit Microsoft de restricties voor de spelers van Black Ops eraf.

 

F1-bolides krijgen jaren tachtig voorvleugels

De Formule 1-bolides zullen volgens de BBC vanaf 2013 rond gaan rijden met voorvleugels zoals die in de jaren tachtig gebruikelijk waren. Destijds reden de auto's met rechte voorvleugels zonder de flaps die alom te zien zijn.

De reglementen in de F1 gaan de komende jaren flink op de schop. Volgend jaar keert het Kinetic Energy Recovery System terug en is er de introductie van de verstelbare achtervleugel. In 2013 komt daar de introductie van een viercilinder 1,6 liter turbomotor bovenop. Ook keert dat jaar het grondeffect terug via een formule die mede-eigenaar van Williams Patrick Head en Ferrari-engineer Rory Byrne opgesteld hebben.

"In 2013 mogen we nog maar met ongeveer 65% van de brandstofhoeveelheid van nu rijden en is er een limiet aan het verbruik," zei Head. "We kregen te horen dat we met een auto moesten komen met een auto die per ronde niet meer dan vijf seconden langzamer was dan de huidige."

"Rory voerde bij Ferrari wat circuitsimulaties uit en toen we met wat getallen wat betreft de weerstand en de downforce kwamen was het zaak om met meetkundige waarden van een auto te komen die dit zou kunnen bereiken."

Steam aanbiedingen: 21/12

Omdat we graag geld besparen aangezien al het geld opgaat aan het hamsteren in deze wintertijd(niet omdat we gesponsord worden door Steam), komen we vandaag met de nieuwe ronde aanbiedingen op Steam. Deze zijn geldig tot morgen 19:00, waarna er weer nieuwe deals verschijnen. Groot thema vandaag: Europese games.

 • Aion: €7,50
 • Resident Evil 5: €10,20
 • Puzzle Quest: €1,50
 • The Polynomial: €2,50
 • Men of War: Gold Edition €7,50
 • Lara Croft and the Guardian of Light €5,10
 • Gothic Bundle €34,99
 • Bioshock 2 €9,99
 • The Witcher Enhanced Edition Director's Cut: €4,-
 • Disciples III: €7,50
 • Burnout Paradise: Ultimate Box €3,75
 • Defense Grid €1,80


Kijk morgen weer voor de volgende ronde!

Lelystad had koudste nacht

Het was de afgelopen dagen op een aantal plaatsen erg koud. Lelystad spande de kroon. Daar wees de thermometer maandag rond middernacht -16,9 graden aan. Volgens het KNMI is dat voorlopig de laagste temperatuur van deze winter.

Herwijnen noteerde -16,3 graden. Het weerinstituut noemt het 'opmerkelijk' dat het hier midden op de dag in de mist 11 graden vroor. De komende nacht ligt de gemiddelde minimumtemperatuur op -6, maar overdag stijgt het kwik weer tot boven het vriespunt.

Komende nacht bestaat vooral in Limburg en het oosten van Brabant kans op ijzel, waardoor het lokaal zeer glad kan worden. Woensdag kan het op meer plaatsen ook weer sneeuwen. Het KNMI waarschuwt weggebruikers in het hele land nog altijd voor gladheid.

Een groot deel van het land kan rekenen op een witte kerst, zo meldde KNMI-weerman Harry Geurts eerder dinsdag. Hoewel de sneeuw door het kwakkelweer, het gestrooi en het verkeer wel vaak bruin zal kleuren.

De meeste sneeuw ligt nog steeds in Zeeland, zo'n vijftien tot twintig centimeter. Wilhelminadorp meldde dinsdagochtend 26 centimeter, Wijk aan zee 25 en Zandvoort 21. In de rest van het land ligt op veel plaatsen tien tot vijftien centimeter. In het noorden ligt relatief weinig en is het op sommige plekken zelfs nog groen.

GGD waarschuwt voor onderkoeling bij Glazen Huis

Bier, kou en het Glazen Huis van 3FM zijn geen goede combinatie. Daarvoor waarschuwt de GGD Brabant-Zuidoost. "Tijdens de week van Serious Request vinden veel activiteiten plaats in de buitenlucht. Ook heerst een carnavalachtige stemming waarbij de alcohol soms rijkelijk vloeit. Mensen vergeten dan vaak hoe koud het is en lopen kans om onderkoeld te raken", zo zeggen ze bij de gezondheidsdienst.

De Markt in Eindhoven staat regelmatig bomvol met mensen die naar het Glazen Huis komen kijken. Dat terwijl het vriest. De GGD adviseert dan ook om niet zonder jas te lopen. "De gevaren van onderkoeling zijn namelijk niet te onderschatten."

En nog een advies van de GGD: zie je iemand anders met zonder jas, haal niet in en waarschuw die persoon meteen dat hij of zij niet te lang zonder jas moet staan of zitten in de koude buitenlucht.

Worstelaarster Djokovic de baas

Novak Djokovic is er niet in geslaagd om Balkan-sporter van het jaar te worden. De Serviër, die eerder deze maand zijn land de eindzege in de Daviscup bezorgde, legde het af tegen de Bulgaarse worstelaarster Stanka Zlateva die dit jaar Europees én wereldkampioen in de klasse tot 72 kilogram werd.

De Turkse basketballer Hidayet Turkoglu, die in de NBA bij Orlando Magic speelt, eindigde als derde.

'Terreurverdachten planden grote aanslag'

De twaalf terreurverdachten die maandag in verschillende Britse steden werden ingerekend beraamden een grootschalige aanslag op historische bouwwerken en openbare ruimtes. Dat heeft de Britse politie dinsdag gezegd.

Mogelijke doelwitten waren het parlementsgebouw in Londen en winkelcentra. Waarschijnlijk wilden de verdachten in diverse steden toeslaan.

Vijf van de twaalf verdachten komen uit Bangladesh.

President hof hekelt uitspraken Wilders

President van het gerechtshof in Amsterdam Leendert Verheij vindt de opmerkingen van Geert Wilders eerder dit jaar 'echt een brug te ver' en 'volstrekt buiten de orde'. De PVV-leider beschuldigde plaatsvervangend raadsheer bij het hof Tom Schalken toen van maffiapraktijken.

De PVV-leider zei dit nadat bekend werd dat op een diner van eetclub Vertigo met vooral juristen een getuige-deskundige in het strafproces tegen Wilders, de arabist Hans Jansen, tegenover Schalken kwam te zitten. Schalken was eerder betrokken bij de beslissing om Wilders te vervolgen. Hij zou op Jansen hebben ingepraat, hoewel de arabist, die het nieuws zelf naar buiten bracht, de kwestie relativeerde.

Verheij zegt dinsdagavond in het programma Juridische Zaken op BNR Nieuwsradio over het etentje dat 'wat je van dat etentje ook kunt vinden, met maffiapraktijken heeft dat niets te maken'. "Zo'n woord is dan ook echt misplaatst."

Een verzoek van Wilders' advocaat om Jansen in de rechtbank nogmaals te horen, werd door de rechtbank afgewezen. Uiteindelijk werden de rechters die dit besloten van de zaak gehaald, omdat het wrakingsverzoek van de verdediging werd gehonoreerd. Het proces wordt volgend jaar opnieuw gevoerd.


(Foto: Novum)

Gemeente Maarssen vervolgd voor fataal ongeluk

De gemeente Maarssen wordt vervolgd voor een ongeluk waarbij vorig jaar maart een motorrijdster en haar passagier om het leven kwamen. De gemeente heeft volgens het Openbaar Ministerie in Utrecht onvoldoende onderhoud aan de weg gepleegd en voorzorgsmaatregelen nagelaten en klaagt Maarssen aan voor dood door schuld.

Het ongeluk gebeurde op 31 maart vorig jaar op de Nieuweweg in Tienhoven. De politie heeft het ongeval uitputtend onderzocht en een uitgebreide reconstructie op touw gezet.

De exacte uitkomsten van de onderzoeken en de conclusies die het Openbaar Ministerie hieraan verbindt, komen op de zitting aan de orde. De zittingsdatum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

538, 3FM en Radio 1 winnen luisteraars

Radio 3FM, Radio 538 en Radio 1 hebben goede zaken gedaan in de meest recente luistercijfers. Uit die cijfers over de periode oktober-november, die onderzoeksbureau Intomart Gfk bekend heeft gemaakt, gaat Radio 1 Sky Radio voorbij. De non-stop muziekzender staat nu vijfde.

Radio 538 verstevigt de koppositie en wint 0,4 procent marktaandeel. 3FM staat nu tweede met een winst van 0,3 procent ten opzichte van de vorige maand.

Sky Radio en Q-music zijn de verliezers. Beide zenders leveren 0,4 procent marktaandeel in. Een record is er voor Radio 5. De zender voor ouderen haalt een recordaandeel van 3,4 procent.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Verkeersleiders vuurtorens Waddenzee blijven

Op de vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog blijven overdag verkeersleiders aanwezig. Ook als de nieuwe zeeverkeerscentrale Waddenzee in werking is, blijven de Brandaris op Terschelling en de vuurtoren van Schiermonnikoog overdag bemand. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Volgens Atsma is naast de veiligheid van het scheepvaartverkeer ook de veiligheid voor mens en natuur in het Waddengebied van belang. "Het is juist het menselijk oog dat beter dan de camera een beginnende duinbrand, verboden kampvuren en surfers in de problemen waarneemt. Daarom wil ik het menselijk oog op de vuurtorens behouden."

De begeleiding van het scheepvaartverkeer op de Waddenzee vindt in de toekomst wel plaats vanuit de nieuwe zeeverkeerscentrale op Terschelling. Volgend jaar moet duidelijk worden wanneer de zeeverkeerscentrale gereed is en in gebruik kan worden genomen.

Ook de zeeverkeerspost Ouddorp blijft vanaf 1 januari overdag bemenst. 's Nachts vindt de scheepvaartbegeleiding plaats vanaf het Schelde Coördinatie Centrum en de Verkeerspost Wemeldinge.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 51

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.Adelaide United heeft in de strijd om het landskampioenschap dure punten laten liggen. In eigen huis verloor de ploeg met 1-2 van middenmoter Melbourne Heart. Sergio van Dijk speelde de gehele wedstrijd mee bij Adelaide en was op slag van rust verantwoordelijk voor de openingstreffer. Melbourne Heart, met Rutger Worm de volle negentig minuten binnen de lijnen, boog de achterstand in de laatste twee minuten om in een 1-2 winst. De achterstand van Adelaide op koploper Brisbane Roar bedraagt na dit weekend tien punten. Adelaide heeft echter nog twee wedstrijden tegoed. Gold Coast United heeft in de midweekse speelronde met 2-0 verloren van Newcastle Jets. Bas van den Brink speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Gold Coast United. De ploeg staat nog altijd derde.In de Belgische Jupiler Pro League heeft promovendus Lierse SK in eigen huis koploper Racing Genk knap op 1-1 weten te houden. Door de puntendeling verloor Genk de koppositie aan Anderlecht. Lierse, waar Roel van Hemert de volle negentig minuten meespeelde, staat na dit weekend op de vijftiende en voorlaatste plaats. Zulte Waregem heeft in eigen huis tegen Westerlo met 2-0 weten te winnen. Jeremy Bokila viel tien minuten voor tijd in bij Zulte en scoorde in de slotminuut de 2-0. Door de winst staat Zulte na dit weekend op een achtste plaats.AEK Larnaca heeft voor de derde maal op rij de volle buit niet weten te pakken. Ditmaal werd er in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen subtopper Apollon Limassol. Kevin Hofland scoorde na een klein uur spelen de 2-2. Verder speelden Edwin Linssen, Danny Schenkel en Gregoor van Dijk mee bij Larnaca. Jeffrey Leiwakabessy heeft met zijn ploeg Anorthosis Famagusta opnieuw een nederlaag geleden. Ditmaal ging de ploeg op bezoek bij laagvlieger APOP Kinyras met 3-1 ten onder. Leiwakabessy speelde de gehele wedstrijd mee en zakte met zijn ploeg naar een teleurstellende zesde plaats. AEL Limassol profiteerde van het puntverlies van Anorthosis en steeg, dankzij een 3-0 overwinning op Doxa Katokopia, naar de vijfde plaats. Mike Zonneveld deed de gehele wedstrijd mee bij AEL. Nicky Hofs bleef de volle negentig minuten op de bank.FC Augsburg heeft de koppositie in de 2.Bundesliga weten te behouden. De ploeg van trainer Jos Lukuhay speelde in eigen huis tegen nummer twee Hertha BSC met 1-1 gelijk. Bij Augsburg speelden Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman de gehele wedstrijd mee. Achter deze twee ploegen staat na dit weekend Energie Cottbus. Dankzij een klinkende 0-4 overwinning op bezoek biJ RW Oberhausen steeg de ploeg naar de derde plaats. Jules Reimerink begon in de basis bij Cottbus, maar werd kort voor tijd naar de kant gehaald.Sunderland blijft uitstekend presteren in de Engelse Premier League. Ditmaal werd het goeddraaiende Bolton Wanderers met 1-0 verslagen. Boudewijn Zenden mocht een kwartier voor tijd invallen aan de kant van Sunderland. De ploeg kwam door de driepunter op de zesde plaats terecht.Swansea City heeft dure punten laten liggen in de strijd om promotie naar de Premier League. Op bezoek bij laagvlieger Sheffield United werd met 1-0 verloren. Dorus de Vries verdedigde de gehele wedstrijd het doel van The Swans. Kemy Agustien verbleef de hele partij op de bank. Middlesbrough blijft klungelen in de Championship. Afgelopen weekend werd met 2-1 verloren van Doncaster Rovers. Marvin Emnes speelde de volle negentig minuten mee bij de verliezende ploeg. Middlesbrough staat na dit weekend op de 21e plaats, net boven de degradatiestreep.Red Bull Salzburg heeft de topper tegen Sturm Graz met 2-1 weten te winnen. David Mendes da Silva speelde de hele wedstrijd mee in het team van trainer Huub Stevens. Door de winst kwam RB Salzburg op de derde plaats en op gelijke hoogte met Sturm Graz. De achterstand op koploper SV Ried bedraagt nog vier punten.In de Schotse competitie heeft Hibernian met 2-1 verloren van Kilmarnock. Edwin de Graaf speelde de gehele wedstrijd mee met The Hibs. De ploeg staat na dit weekend op de negende plaats.Afgelopen weekend stonden er in de Primera División twee Nederlanders tegenover elkaar. Hedewiges Maduro speelde bij Valencia de volle negentig minuten mee, terwijl Jeffrey Sarpong bij Real Sociedad kort voor tijd mocht invallen. Valencia won de partij met 1-2 en steeg zodoende naar de vierde plaats. Sociedad staat na dit weekend op de negende plek.

Eerste Kamer stemt in met belastingplan

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met het belastingplan voor volgend jaar. De toezegging van de regering om de btw-verhoging voor de podiumkunsten een halfjaar uit te stellen, trok voldoende senatoren over de streep om het voorstel uiteindelijk te steunen.

Een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie/SGP, D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie stemden voor. De PvdA, SP en GroenLinks stemden tegen.

Het debat over het belastingplan, waar de btw-verhoging van theater- en concerttickets deel van uitmaakt, leidde eerder op de dag nog tot een aanvaring tussen de senaat en het kabinet. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei dat hij vanuit de Tweede Kamer geen politieke ruimte kreeg om de senaat tegemoet te komen.

De Eerste Kamer stemde vorige week nog tegen de verhoging van het btw-tarief. De regeringspartijen VVD en CDA eisten dat de maatregel pas in september zou worden ingevoerd, tegelijk met het nieuwe theaterseizoen.

Tijdens de schorsing van het debat bleek die ruimte er opeens wel, nadat de Eerste Kamer had aangekondigd premier Mark Rutte (VVD) te willen ondervragen over de relatie tussen het kabinet en de senaat. Hij hoefde na de toezegging van Weekers niet meer te komen.

De PvdA leidde de afgelopen weken het verzet tegen de btw-verhoging. Hoewel senator Frans Leijnse blij was met de toezegging van het kabinet, stemde zijn fractie tegen het belastingplan. Hij vindt dat de regering nog steeds 'bijna niets' doet om aan de wensen van de senaat tegemoet te komen. "Alles afwegende zijn wij van mening dat er te veel slechte maatregelen in staan."

D66 was tijdens het debat ook uiterst kritisch, maar stemde uiteindelijk wel voor.

De verhoging van het btw-tarief per 1 januari had de staat negentig miljoen euro moeten opleveren. Dat wordt nu minder. Over de financiële gevolgen zal Weekers het parlement later informeren.

Partnertoeslag AOW pas in juli omlaag

Het kabinet gaat het voorstel om te korten op de AOW-partnertoeslag aanpassen. Dat zei minster van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag in de Eerste Kamer, nadat duidelijk was geworden dat het huidige plan niet kan rekenen op een meerderheid in de senaat.

Aanvankelijk zou de toeslag voor AOW'ers met een jonge partner vanaf januari met 8 procent omlaag gaan, wat het rijk honderd miljoen euro moest opleveren. Verschillende partijen uitten zich dinsdag kritisch over het voornemen. Zo zou het te snel worden ingevoerd waardoor ouderen te weinig tijd krijgen om zich voor te bereiden.

Kamp gaat nu een voorstel van het CDA verder uitwerken. Dat houdt in dat de maatregel pas op 1 juli in werking treedt. Ook worden mensen met een inkomen tot dertigduizend euro ontzien; dit was twintigduizend euro.

Staatsbosbeheer waarschuwt voor vallende takken

Bezoekers van bossen moeten oppassen voor vallende takken. Daarvoor waarschuwen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten dinsdag. Volgens de organisaties kunnen door de zware sneeuwval van de afgelopen dagen in combinatie met mogelijke ijzel, regen en dooi gevaarlijke situaties ontstaan.

De zware sneeuwval van de afgelopen dagen maakt dat takken en boomkronen topzwaar worden, aldus de organisaties. "Vooral als de dooi intreedt in combinatie met ijzel en regen kunnen takken erg zwaar worden. Door de strenge vorst zijn takken bevroren en keihard geworden, waardoor ze sneller afbreken."

Vooral bij soorten als de beuk, de populier en douglassparren, die korte houtvezels hebben, moeten mensen oppassen. Bij belangrijke en veelgebruikte toegangswegen van bossen plaatsen boswachters waarschuwingsposters, waarop bezoekers wordt geadviseerd deze bossen te mijden. Ook worden mogelijk bepaalde gebieden afgesloten.


(Foto: Novum)

Politiek valt over NS na problemen door winterweer

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet afdwingen dat de NS de komende anderhalve week niet met een uitgeklede dienstregeling gaat rijden. Dat stelt de SP. De PVV wil dat de minister de directie van de NS op het matje roept. De ChristenUnie werkt ondertussen aan een 'witboek'.

Verschillende politieke partijen openen dinsdag het vuur op de NS, nadat het spoorverkeer de afgelopen dagen met veel problemen kampte door de winterse omstandigheden. Vrijdag ontstond chaos op het spoor na zware sneeuwval. Vooral rond de Randstad strandden veel reizigers. Sindsdien is een aangepaste dienstregeling van kracht.

ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob roept alle treinreizigers op hun ervaringen te delen over de chaos op het spoor en het winterweer. De ChristenUnie wil van alle inzendingen een witboek maken en deze overhandigen aan Schultz. "Enige overlast door de sneeuw is begrijpelijk, maar het sneeuwt nog steeds sein- en wisselstoringen, terwijl er de laatste twee dagen nauwelijks extra sneeuw meer is bijgekomen", aldus Slob.

Het ChristenUnie-Kamerlid zet daarbij grote vraagtekens bij de tijdelijke nooddienstregeling van de NS. Juist tijdens winterse omstandigheden zou het openbaar vervoer volgens hem een goed en betrouwbaar alternatief voor de auto moeten zijn.

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt de uitgeklede dienstregeling ook niet nodig. "Dit is gewoon een verkapte bezuiniging over de rug van de reizigers. De NS weet blijkbaar meer dan het KNMI, die nog geen idee heeft wat het weer over een week wordt. Nu al treinen schrappen is niet ten dienste van de reiziger, maar ten dienste van de portemonnee van de NS, zeker omdat de NS aangeeft dat er meer dan voldoende treinen zijn", zegt hij.

Volgens het Kamerlid is de trein met dit weer verreweg het veiligste vervoersmiddel. "Door de dienstregeling uit te kleden, worden veel mensen gedwongen om juist de auto te pakken terwijl dat veel gevaarlijker is." Bashir wil dat de NS 'stopt met het pesten van reizigers en weer een fatsoenlijke dienstregeling gaat rijden'.

PVV-Kamerlid Leon de Jong spreekt van wanprestaties van de NS. "De NS stelde in peperdure televisiespotjes winterklaar te zijn, maar ondertussen zijn miljoenen kostende gloednieuwe treinen massaal kapotgegaan door sneeuw en vorst, staan zeshonderd reizigers uren vast te midden van weilanden en loopt de frustratie bij de werknemers zo hoog op, dat onderling vechtpartijen uitbreken."

De Jong wil dat de directie van de NS snel verantwoording komt afleggen bij de minister. "Treinen moeten rijden, ook als er een paar sneeuwvlokjes vallen en als dat onverhoopt niet lukt, moeten reizigers en personeel daar op een eenduidige manier van op de hoogte worden gesteld."

City-spits Balotelli vindt alleen Messi beter

Manchester City-spits Mario Balotelli heeft de Golden Boy Award gewonnen. De 20-jarige Italiaan bleef in de verkiezing voor de beste speler onder de 21 jaar Jack Wilshere van Arsenal en Atlético Madrid-doelman David De Gea voor.

Erg verassend vindt Balotelli zijn uitverkiezing niet. "Wie had hem anders moeten winnen? Twee jaar geleden eindigde ik als zesde, vorig jaar werd ik vierde en nu was ik aan de beurt. Alle anderen zijn minder", reageert hij tegen de Italiaanse sportkrant Tuttosport.

In het verleden wonnen onder anderen Wayne Rooney, Cesc Fàbregas en Rafael van der Vaart de prijs. De tweevoudig Italiaans international toont zich weinig onder de indruk van zijn voorgangers. "Er is er maar één die een beetje beter is dan ik en dat is Lionel Messi."

"Ik ben nu van plan de Golden Boy Award om te zetten in de Gouden Bal. Deze prijs is een stap in de goede richting", zegt Balotelli, die zijn naaste belager Wilshere niet eens kende. "Wat is zijn naam? Wilshere? Nee ik ken hem niet. De volgende keer dat we tegen Arsenal spelen, zal ik beter opletten."

Gevraagd naar zijn doelen is Balotelli resoluut. Hij wil de Premier en Champions League winnen. Ook wil hij in de toekomst voor AC Milan spelen. "Ooit zal ik het shirt van de Rossoneri dragen. Zlatan Ibrahimovic belt me helemaal plat om naar Milaan te komen. Op een dag zal ik zijn wens vervullen."

Kunstsneeuw verraadt vandalen

Drie jongens uit Joure besloten in de nacht van maandag op dinsdag kerstbomen omver te gooien. Dit avontuur liep voor de jongens niet al te rooskleurig af. De kerstboomverkoper had namelijk kunstsneeuw op de kerstbomen gespoten, die terechtkwam op de kleding van de jongens. De politie kon ze vervolgens, zonder al te veel moeite te hoeven doen, aanhouden.

Rond middernacht kwam de melding bij de politie binnen. Politieagenten troffen het duo aan in de Midstraat, waar de heren opgepakt werden. Het duo wist te melden dat er nog een derde jongen bij de actie betrokken was. De politie is nog naar hem op zoek.

Cosworth: "Virgin en HRT rijden zonder KERS"

Motorenfabrikant Cosworth heeft bekend gemaakt dat Marussia Virgin Racing en Hispania Racing volgend seizoen niet met het Kinetic Energy Recovery System gaan rijden. Het systeem keert volgend jaar terug in de Formule 1 en moet samen met de beweegbare achtervleugels het inhalen bevorderen.

"Op dit moment lijkt het er op dat Williams onze enige klant is die in 2011 KERS gebruikt," zei Mark Gallagher names Cosworth tegen F1 Fanatic. Hij zei dat beide renstallen voor 2012 wel interesse hebben.

HRT wilde niet op het nieuws reageren. Virgin zegt nog geen besluit te hebben genomen. "We wachten even de uitkomst af van de discussie over kostenbesparingen, waarin ook KERS een rol speelt. Daarna nemen we een definitief besluit," meldt een woordvoerster.

Bortolotti teleurgesteld in Ferrari

Mirko Bortolotti vindt het jammer dat hij niet langer onderdeel uitmaakt van het jonge rijdersprogramma van Ferrari. De Italiaan reed dit seizoen in de GP3 Series en was afgelopen maart door Ferrari aan de Ferrari Young Driver Academy toegevoegd.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik volgend jaar geen deel meer uitmaak van de Ferrari Young Driver Academy. Het was namelijk een zeer leerzame ervaring om samen te werken met de engineers van Ferrari. De beslissing van Ferrari om afscheid van mij te nemen, kwam als een verrasssing, want na elke F1-test waren de monteurs erg positief over mij," zei de jonge Italiaan die in 2008 voor het eerst in een Ferrari Formule 1-wagen mocht stappen na het behalen van een top drie-plaats in de Italiaanse Formule 3.

Arbiter Van Boekel promoveert bij UEFA

De UEFA heeft scheidsrechter Pol van Boekel beloond voor zijn prestaties. De 35-jarige arbiter is gepromoveerd van categorie 3 naar categorie 2 van de internationale scheidsrechterslijst. Dat betekent dat Van Boekel in de toekomst belangrijkere Europese wedstrijden krijgt toegewezen.

Van Boekel maakte op 26 maart 2008 zijn internationale debuut bij de jeugdwedstrijd Slowakije-Servië. Sindsdien floot hij in totaal negentien internationale duels, waaronder vijf keer in de Europa League en driemaal in een oefeninterland.

De UEFA hanteert bij het toewijzen van wedstrijden een rankingsysteem met vijf categorieën. Kevin Blom en Björn Kuipers zitten in de Elitecategorie, de hoogste groep. Eric Braamhaar vindt zichzelf terug in de Premiercategorie, Bas Nijhuis in categorie 2, Richard Liesveld in categorie 3 en Danny Makkelie in de vierde.

'Stuur oudere agenten de straat op'

De gemiddelde leeftijd van agenten op straat moet omhoog, omdat dat het gezag van de politie ten goede komt. Dat staat in een rapport over gezag, waardering en respect voor de politie.

Volgens het rapport hebben de meeste Nederlanders gezag, waardering en respect voor de politie. Het aanzien wordt nog beter als meer oudere agenten de straat op gaan. Zij stralen meer gezag uit dan jonge agenten.

Het dinsdag gepubliceerde rapport is opgesteld door vertegenwoordigers van onder meer de politievakbonden, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Raad van Korpschefs. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) nam het dinsdag in ontvangst.

NS verwacht rommelige avondspits

De NS verwacht dat treinreizigers dinsdag rekening moeten houden met een rommelige avondspits. Problemen met defecte treinen en kapotte bovenleidingen zorgen vooral rondom Amsterdam, Eindhoven en Zwolle voor vertragingen.

De NS rijdt vanwege het winterweer al met een aangepaste dienstregeling, waardoor minder treinen rijden dan normaal. "Dat we dit erbij krijgen, is heel vervelend. We hopen maar dat niet al te veel mensen er hinder door ondervinden", zegt een woordvoerder van de NS.

Onder meer tussen Schiphol en Amersfoort rijden er minder stoptreinen en geen intercity's vanwege een defecte trein. Reizigers moeten hier rekening houden met een extra vertraging van een halfuur tot een uur. Daarnaast rijden er door een defecte bovenleiding tussen Hoogeveen en Assen minder stoptreinen. Er worden bussen ingezet van en naar Beilen. De vertraging bedraagt hier ongeveer twintig minuten voor reizigers tussen Groningen en Zwolle.

Een aantal problemen is inmiddels wel opgelost. Zo was ook tussen Eindhoven en Venlo een bovenleiding defect. Dit is inmiddels verholpen, evenals de problemen die ontstonden door een defecte trein tussen Den Haag en Utrecht. Het treinverkeer tussen beide trajecten wordt geleidelijk hervat.

Verder komt ook het treinverkeer tussen Zaandam Kogerveld en Purmerend Overwhere weer op gang nadat ook daar sprake bleek van een defecte bovenleiding. Op dit traject stond dinsdag een trein met zeshonderd passagiers urenlang stil zonder verwarming.

Gebrselassie in april naar Wenen

Haile Gebrselassie maakt op 17 april bij de marathon van Wenen zijn rentree op Europese bodem. De 37-jarige Ethiopiër loopt in Oostenrijk de halve marathon. Het is Gebrselassies eerste wedstrijd in Europa nadat hij begin november na de marathon van New York zijn afscheid aankondigde.

De achtvoudig wereldkampioen was met hoge ambities afgereisd naar New York maar moest na 25 kilometer uitstappen met knieproblemen. Vervolgens kondigde de langeafstandsloper emotioneel zijn afscheid aan, maar kwam ruim een week later terug op die beslissing. Gebrselassie gaat nu door tot de Olympische Spelen van Londen in 2012.

[GP2] Slotrace in Abu Dhabi geschrapt

Abu Dhabi zal niet op de kalender van de GP2 Main Series verschijnen. De raceklasse zal volledig in Europa verreden worden en telt in totaal negen races. Er wordt afgetrapt in Turkije op 7 mei en het seizoen zal half september in Monza gaan eindigen. Net als dit jaar zal de Formule 1-kalender gevolgd worden.

De kalender:

Datum Race
7-8 mei Istanbul (Turkije)
21-22 mei Barcelona (Spanje)
27-28 mei Monte Carlo (Monaco)
25-26 juni Valencia (Spanje)
9-10 juli Silverstone (Groot-Brittannië)
23-24 juli Nürburgring (Duitsland)
30-31 juli Budapest (Hongarije)
27-28 augustus Spa-Francorchamps (België)
10-11 september Monza (Italië)

Van der Garde geeft niet op

Giedo van der Garde zag vandaag het tweede stoeltje bij Marussia Virgin Racing gaan naar de Belg Jerôme D'Ambrosio. De Nederlander is teleurgesteld, maar heeft naar eigen zeggen nog een plan B achter de hand.

"Het bereiken van de Formule 1 is altijd heel moeilijk. Maar het is nog niet uitgesloten dat we er alsnog komen. We zijn nog altijd bezig. Mocht het niet lukken, dan is er een plan B en dat is kampioen worden in de GP2," zei Van der Garde tegen GPUpdate. De Nederlander hoorde het nieuws net als de rest van de wereld vanochtend.

Hij weet nog niet of hij een testrol bij Williams of Force India ambieert. Opgeven doet de coureur in ieder geval niet. "Ik heb altijd van mijn moeder geleerd dat je positief door het leven moet gaan. En door een tegenslag als dit ga ik niet mijn doel opgeven. We gaan gewoon weer vol aan de bak."

Nederlands marineschip naar Ivoorkust

Het Nederlandse bevoorradingsschip Amsterdam gaat naar Ivoorkust. Ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Defensie Hans Hillen (CDA) hebben positief gereageerd op een verzoek om maritieme steun van de Franse regering.

Frankrijk coördineert de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust. De Amsterdam gaat voor een korte overbruggingsperiode naar het West-Afrikaanse land en wordt vooral ingezet als bevoorrader. Zo nodig kan het marineschip ook veiligheidsoperaties ondersteunen.

Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust worden voorbereidingen getroffen om de veiligheid van Europese burgers te kunnen garanderen. In Ivoorkust verblijven momenteel nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken de in Ivoorkust verblijvende Nederlanders vorige week adviseerde te vertrekken, hebben achttien Nederlanders het land verlaten.

De Amsterdam was onderweg terug van deelname aan de anti-piratenmissie bij de kust van Somalië en zou donderdag de haven van Den Helder binnenvaren. De terugkeer in Ivoorkust wordt nu in de tweede helft van januari verwacht.

De situatie in Ivoorkust is gevaarlijk na de presidentsverkiezingen van vorige maand. Sinds eind november is een avondklok van kracht. Ook buitenlanders zouden een doelwit vormen. De VN, de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten hebben Alassane Ouattara, de rivaal van Laurent Gbagbo, aangewezen als winnaar en willen dat Ggagbo aftreedt. De VN besloot maandag de missie in Ivoorkust met een halfjaar te verlengen en legde de eis van Gbagbo tot terugtrekking van de troepen naast zich neer.


'Amsterdam' naar Ivoorkust (Foto: Novum) 

Kamp dreigt met 'pijnlijkere' bezuinigingen

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet 'nog pijnlijker' bezuinigingen doorvoeren wanneer de Eerste Kamer niet instemt met het korten van de AOW-partnertoeslag op 1 januari. Dat zei de minister dinsdag tijdens een debat over de maatregel in de senaat.

Verschillende partijen uitten zich maandag al kritisch over het voornemen, waarbij de toeslag voor AOW'ers met een jongere partner vanaf januari met 8 procent omlaag gaat. Dit moet honderd miljoen euro opleveren. Zo voelen de PvdA en ChristenUnie zich overvallen door de korte termijn waarop de maatregel wordt ingevoerd. De VVD hintte op uitstel.

Kamp hekelde de opstelling van de Eerste Kamer. Hij wees erop dat het voorstel uit de koker komt van het vorige kabinet, waar de PvdA en de ChristenUnie deel van uitmaakten. Hij snapt niet dat die partijen nu opeens tegen zijn.

Als de senaat het plan wegstemt zit Kamp met een gat van honderd miljoen, dat hij elders moet zien te vinden op zijn begroting. Dat wordt moeilijk, voorspelde hij, omdat zijn begroting al is uitgekleed. "Het zal moeilijk worden een alternatief te vinden. Dat zal pijnlijker zijn en minder ordentelijk in te voeren dan dit."

Parlement Irak keurt nieuwe regering goed

Het Iraakse parlement heeft dinsdag de nieuwe regering van de sjiitische premier Nouri al-Maliki goedgekeurd. Hiermee is een einde gekomen aan de politieke impasse die ontstond na de verkiezingen in maart.

De nieuwe regering heeft ook de steun van het Iraqiya-blok van ex-premier Ayad Allawi, dat de meeste stemmen behaalde maar geen coalitiepartners vond.


Parlement Irak keurt regering al-Maliki goed (Foto: Novum)

Gezin Lange Frans hechter geworden

Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle zijn door al hun zorgen juist meer naar elkaar gegroeid. De rapper kwam volgens eigen zeggen in financiële problemen door zijn voormalig rapmaatje Baas B. De geldzorgen en de ruzie met zijn beste vriend zorgden voor veel stress in huize Frederiks, maar maakten het gezin ook hechter.

"Frans en ik spraken soms tot wel diep in de nacht, maar we zijn er sterker uitgekomen", zegt Daniëlle in De Telegraaf. "Hoewel ik bij Frans nog bijna dagelijks het verdriet zie. Bart was zijn hele leven zijn allerbeste vriend. Hij kan het eigenlijk nog steeds niet geloven."

Daniëlle werd twee maanden geleden gearresteerd toen ze verhaal ging halen bij Baas B. In haar auto werd een geladen pistool gevonden. "Wist ik veel dat er een vuurwapen in de bedrijfsbus lag. De auto werd gebruikt door Jan en alleman om de studio in Amsterdam leeg te halen", zegt ze. "Onze advocaat heeft alles overgenomen, zodat wij ons op andere zaken kunnen focussen."

"Eindelijk hebben we alles weer op de rit", zegt Frans. "We zijn het afgelopen jaar juist naar elkaar toe gegroeid", vertelt Daniëlle. "Ik ga nu een aantal modeshows lopen, onder anderen voor Sepehr Maghsoudi. En verder lekker tijd doorbrengen met mijn mannen Willem en Frans. Let maar op, 2011 wordt ons jaar."


Lange Frans en Daniëlle zijn meer naar elkaar gegroeid (Foto: Novum)

Duitser sterft in zelfgebouwde iglo

Een 14-jarige Duitse jongen is omgekomen, toen zijn zelfgebouwde iglo instortte. De jongen had dagenlang gewerkt aan zijn bouwwerk van sneeuw. Het was ongeveer twee meter hoog geworden. Toen de iglo instortte, raakte hij bedolven onder de sneeuw. Zijn grootvader vond hem.

Reddingsdiensten probeerden de jongen te reanimeren en brachten hem naar het ziekenhuis. Daar is de scholier maandagavond gestorven, zo heeft de politie van zijn woonplaats Steinbach-Hallenberg in Centraal-Duitsland dinsdag meegedeeld.

De familie en klas van het slachtoffer krijgt psychologische hulp.

Lek oorzaak oplichting ABN Amro

Een klant van ABN Amro heeft de bank voor miljoenen weten op te lichten door gebruik te maken van 'een openstaand hekje' bij het computersysteem waarmee klanten beleggingstransacties kunnen uitvoeren. Dat stelde een woordvoerder van de bank dinsdag.

Volgens de zegsman wist de klant geld weg te sluizen via beleggingstransacties. "Er heeft een hekje opengestaan, iemand is langsgelopen en heeft daar gebruik van gemaakt. Het probleem is vrijwel meteen ontdekt en dit kan niet meer voorkomen", zo zei hij zonder specifiek op de details van de zaak in te gaan.

ABN Amro reageerde op berichten in De Telegraaf en het Financieele Dagblad, waarin onder meer stond dat de klant 5,6 miljoen euro wist weg te sluizen door het computersysteem te manipuleren. "Het bedrag klopt. Maar het IT-systeem van de bank is niet gemanipuleerd. Er is geen sprake van digitale bankroof en klanten zijn niet gedupeerd", aldus de woordvoerder.

Beveiligingslek oorzaak oplichting ABN Amro
Beveiligingslek oorzaak oplichting ABN Amro (Foto: ANP)

Btw-verhoging half jaar later

De verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft dat dinsdag bekendgemaakt in de Eerste Kamer.

Aanvankelijk was het plan de btw per 1 januari te verhogen van 6 naar 19 procent. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich daar echter steeds tegen verzet.

Weekers zei dinsdagochtend nog tijdens een debat dat hij geen ruimte zag om de plannen aan te passen.

Btw-verhoging kunstsector half jaar later
Btw-verhoging kunstsector half jaar later (Foto: ANP)

Van der Sloot zocht vluchtroute vanuit hotelkamer

Joran van der Sloot zocht vanuit de hotelkamer in Peru waar Stephany Flores is vermoord naar een vluchtroute. De Nederlander googelde op zijn laptop onder meer welke landen geen uitleveringsverdrag met Peru hebben en waar hij het beste de grens over kon gaan. Dat blijkt uit onderzoek van zijn computer, meldden Peruaanse media.

De 23-jarige Van der Sloot bezocht voor de moord in de hotelkamer waar hij met Flores verbleef de pokersite PokerStars. Na de moord zou hij via Google hebben gezocht naar vluchtmogelijkheden. Ook zou hij contact op hebben genomen met kennissen in Nederland om geld te lenen voor zijn vlucht.

Hij ging uiteindelijk naar Chili, waar hij een kleine week na de moord werd aangehouden. Onduidelijk is waarom hij voor dit land heeft gekozen. Chili leverde hem uit aan Peru.

Op de laptop van de Nederlander, die sinds begin juni in Peru vastzit voor de moord op de 21-jarige Peruaanse, is verder onder meer gezocht naar informatie over Natalee Holloway. De 18-jarige Amerikaanse verdween precies vijf jaar voor de moord op Flores in Aruba. Van der Sloot is nog altijd verdachte in die zaak.

Een Peruaanse politiechef liet eerder weten dat Van der Sloot zou hebben bekend dat hij Flores vermoordde omdat ze op zijn computer naar informatie over Holloway keek. Hij zou haar gewurgd hebben. Later trok Van der Sloot zijn vermeende bekentenis overigens weer in.

Meer regelgeving door winterweer

De enorme chaos waar het winterse weer het vliegverkeer in Europa in heeft gestort is onacceptabel. Mogelijk leidt dit zelfs tot strengere regelgeving door de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas dinsdag gezegd.

Volgens Kallas kunnen in de nieuwe regelgeving voor Europese luchthavens, die deze zomer verschijnt, nieuwe vereisten voor 'minimale dienstverlening' waaraan luchthavens moeten voldoen tijdens noodweer worden opgenomen.

Kallas voert de komende dagen gesprekken met vertegenwoordigers 'om verdere uitleg te vragen en eens goed te kijken naar wat noodzakelijk is om er voor te zorgen dat ze (luchthavens, red.) in staat zijn effectiever te opereren'. "Luchthavens moeten serieus nadenken over de voorbereiding op dit soort slechte weersomstandigheden", aldus Kallas. "We hebben de afgelopen jaren gezien dat sneeuw in West-Europa geen uitzonderlijke omstandigheid is. Het beter voorbereid zijn, zoals in Noord-Europa, is geen optionele extra, maar moet voorbereid worden. Er moeten investeringen worden gedaan, met name aan de kant van de luchthavens."


(Foto: Novum)

'Doelman Rensing vertrekt naar 1. FC K÷ln'

Michael Rensing zet zijn loopbaan voort bij 1. FC Köln. De 26-jarige Duitse doelman tekent een contract tot het einde van het seizoen.

Rensing moet alleen nog medisch gekeurd worden, zegt een woordvoeder van de club uit Keulen tegen de Duitse krant Bild. Hij neemt bij de nummer zestien van de Bundesliga de plek in van de ervaren keeper Faryd Mondragón, die vertrekt naar Amerika.

Rensing zat de laatste maanden zonder club nadat hij afgelopen zomer bij Bayern München vertrok, de vereniging waar hij de jeugdopleiding doorliep en jarenlang voor speelde. Rensing maakte in het seizoen 2003/2004 zijn debuut en vervulde daarna vooral de rol van reservedoelman. Slechts in de jaargang 2008/2009 kwam hij 26 competitieduels in actie. In totaal kwam hij 53 maal uit voor de Rekordmeister.

Camera's die aanslag Stockholm filmden moeten weg

Een Zweedse winkelier die de politie videobeelden heeft gegeven van de zelfmoordaanslag in een winkelstraat in Stockholm moet zijn bewakingscamera's weghalen. De winkelier zou geen vergunning hebben voor de apparatuur.

Volgens de winkelier, Naresh Lakhwani, hebben zijn camera's beelden vastgelegd van de zelfmoordterrorist, voordat hij zichzelf op 11 december opblies. Bij de explosie kwam de terrorist zelf om het leven en raakten twee mensen gewond. De politie was volgens Lakhwani blij met de beelden, maar de gemeente zet desondanks door en eist dat de man de camera's weghaalt.

De gemeente besloot naar eigen zeggen door te zetten, omdat er klachten waren binnengekomen van mensen die de beelden hadden gezien in de Zweedse media.

[Upd] Bom gevonden in metro Rome

In een metro in de Italiaanse hoofdstad Rome is dinsdag een verdacht voorwerp aangetroffen. Dat meldden verschillende Italiaanse media. Het voorwerp, dat in een boodschappentas zat, werd door een conducteur onder een stoel gevonden toen de trein stilstond in Rebibbia, aan de rand van Rome.

Het gebied rondom het station is ontruimd en het pakket wordt onderzocht door de explosievenopruimingsdienst.

Update 15.55 uur

De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat in de tas twee buizen, een explosieve stof, snoeren en een ontploffingsmechanisme zaten. De explosievenopruimingsdient heeft de inhoud van de tas onschadelijk gemaakt. De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, reageerde in de krant: "Deze bom was gemaakt om ook echt te ontploffen, nu is de situatie weer onder controle".

Cel en tbs voor agressieve verkrachter Almere

Een 17-jarige jongen uit Almere is dinsdag veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor vier zedendelicten. De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat de jongen in juni vier meisjes uit Almere heeft verkracht, aangerand en mishandeld. Een slachtoffer was nog geen 12 jaar.

De Almeerder, toen 16 jaar, benaderde de slachtoffers vanaf zijn scooter. Hij sloeg en schopte ze tot ze vielen. Eenmaal op de grond betastte hij zijn slachtoffers. Volgens de rechtbank is in een van de gevallen sprake van poging tot doodslag omdat hij het meisje met een baksteen te lijf ging.

De rechtbank bepaalde dat de Almeerder na zijn jeugddetentie in een inrichting behandeld moet worden, zodat hij in de toekomst niet opnieuw de fout in gaat. Zelf ontkent hij dat hij de meisjes heeft aangeraakt.

Volgens deskundigen is de Almeerder verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij onder meer een ontwikkelingsstoornis. Ook is zijn jeugd problematisch verlopen. De deskundigen denken dat de jongen de slachtoffers eerder aanviel om zijn agressie kwijt te kunnen dan om zijn seksuele behoeften te bevredigen.

De Almeerder moet aan alle slachtoffers een schadevergoeding van tussen de twee- en vierduizend euro betalen.

DC Universe Online volgende maand uit

DC Universe Online, de eerste MMORPG voor zowel de PC als de PS3, zal op 14 januari uitkomen. Europese prijzen zijn nog niet bekend, maar in de VS, waar het spel op de 11e zal uitkomen, zal de PC versie $49.99 kosten en de PS3 versie $59.99. Daarmee krijg je ook een maand 'gratis' toegang tot het spel.

Zoals de meeste MMO's komt er ook een maandelijks bedrag bij kijken, zo'n €13 per maand. Een levenslang abonnement zal je €180 kosten, een flinke investering. In de game zal je je eigen superheld kunnen maken en strijden ter zijde van bekende DC helden zoals Batman, Superman en Wonder Woman. Sony Online Entertainment belooft dat je voor je abonnement een hoop gratis updates en content zal krijgen die de game steeds beter en groter zullen maken.

Schild klasse apart op slalom

De derde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de slalom voor vrouwen, vanmiddag in het Zwitserse Courchevel, is gewonnen door Marlies Schild. Na twee runs bleef de Oostenrijkse skiester de Finse Tanja Poutiainen 0,78 seconden en de Sloveense Tina Maze 1,98 seconden voor.

In de eerste manche gaf Schild bijna een halve seconde toe op Poutiainen, maar ze was op de tweede run een klasse apart. Ondanks de vele tempowisselingen hield de Oostenrijkse haar ritme de hele race vast.

Lindsey Vonn, de leidster in het algemeen klassement, wist de finish niet te halen. En ook haar grootste concurrente Maria Riesch viel uit. Zij maakte een fout in de eerste run.

Atalanta denkt aan topscorer Helmond Sport

De goede prestaties van Helmond Sport-aanvaller Bruno Andrade vallen ook buiten de landsgrenzen op. Het Italiaanse Atalanta Bergamo, uitkomend in de Serie B, heeft de Braziliaanse topscorer van de Brabanders al diverse malen bekeken.

Volgens Helmond Sport-trainer Jurgen Streppel hebben de Italianen zich ook al gemeld bij de zaakwaarnemer van Andrade, maar nog niet bij de club zelf. Helmond Sport haalde de 21-jarige Braziliaan in de zomer van 2008 naar Nederland. Dit seizoen is hij volledig doorgebroken. In zestien duels in de Jupiler League scoorde Andrade al twaalf keer.

Leonardo DiCaprio bracht meeste geld in laatje

Leonardo DiCaprio sluit volgende week een zeer lucratief jaar af. De acteur speelde in Shutter Island en Inception, twee van de succesvolste films van het jaar. Dankzij die hoofdrollen voert DiCaprio de lijst aan van acteurs wier films het meest hebben opgebracht. Het Amerikaanse zakenblad Forbes stelde de lijst samen.

DiCaprio leverde de filmstudio's in totaal 1,1 miljard dollar op. Shutter Island bracht wereldwijd 295 miljoen op en is daarmee de hekkensluiter van de vijftien succesvolste films van 2010. Inception was goed voor 825 miljoen dollar en bracht op twee films na het meeste op. Alleen Alice in Wonderland en Toy Story 3 waren succesvoller.

De nummer twee op de lijst van Forbes is verrassend Mia Wasikowska. De 21-jarige Australische actrice brak dit jaar door dankzij een hoofdrol in Tim Burtons Alice in Wonderland. Die film bracht wereldwijd ruim een miljard op en is daarmee de op een na succesvolste rolprent van dit jaar.

Wasikowska's tegenspeler Johnny Depp leverde de studio's eveneens 1,03 miljard dollar op en staat daarmee op de derde plek. Depp speelde naast Alice in Wonderland dit jaar ook in The Tourist, die momenteel in de bioscopen draait.

Robert Downey Jr. en Daniel Radcliffe maken de acteurstop vijf van Forbes compleet. Downey Jr. harkte 808 miljoen dollar bij elkaar dankzij de films Iron Man 2 en Due Date. Radcliffe bezorgde de filmstudio's al 780 miljoen dollar met Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, die sinds half november draait. De zevende Potterfilm, nu al de op drie na succesvolste film van het jaar, is wereldwijd nog te zien op het witte doek.


Lucratief jaar voor Leonardo DiCaprio (Foto: Novum)

Kroes verbindt lot aan breedband

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) heeft haar politieke lot verbonden aan de uitrol van breedbandinternet door Europa. Wanneer in 2013 niet elke inwoner van de Europese Unie toegang kan krijgen tot breedbandinternet, stapt ze op.

Dat blijkt uit een interview dat de politica gaf aan BNR Nieuwsradio. "Ik verbind mijn lot eraan", zegt ze over het bereiken van die doelstelling. "Omdat ik er zo van overtuigd ben dat het zo belangrijk is voor mensen, dat het belangrijk is voor de economie en dat het belangrijk is voor Europa."

Kroes wijst erop dat ook de verschillende regeringen van de Europese Unie zich moeten inspannen om hun burgers toegang te verschaffen tot breedbandinternet, omdat zij de digitale agenda van de eurocommissaris hebben onderschreven.


Kroes verbindt lot aan uitrol breedband internet (Foto: Novum)

Hongarije vergroot toezicht op media

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag een omstreden nieuwe wet goedgekeurd die de overheid ruime bevoegdheden geeft om private media te controleren en te beboeten.

De maatregel werd aangenomen met steun van de centrumrechtse regeringspartij Fidesz, die een twee derde meerderheid heeft.

De wet voorziet in een nieuw te vormen media-autoriteit die gedrukte, elektronische of online-media boetes mag opleggen als berichtgeving onevenwichtig is of inbreuk maakt op de menselijke waardigheid.

Internationale media hebben meermalen kritiek geleverd op de nieuwe wet. Honderden mensen demonstreerden in Boedapest voordat de wet dinsdagochtend vroeg werd aangenomen.


(Foto: Novum)

Feyenoord verliest talent aan Chelsea

Feyenoord ziet opnieuw een talent uit de eigen jeugdopleiding verkassen naar een grote buitenlandse club. De vijftienjarige middenvelder Nathan Ake verruilt de Rotterdammers voor Chelsea.

Feyenoord hoopte dat Ake, die in februari 2011 zestien wordt, een profcontract zou gaan tekenen. De speler liet echter weten naar Chelsea te willen en zo ziet Feyenoord na Jeffrey Bruma (Chelsea), Rajiv van la Parra (Caen) en Kyle Ebecilio (Arsenal) wederom een talent vertrekken.

Feyenoord ontvangt slechts een opleidingsvergoeding van 90.000 euro per jaar dat Ake in de Rotterdamse jeugd speelde. De speler was drie jaar actief voor Feyenoord, dat hem zelf wegplukte bij ADO Den Haag.

Middlesbrough volgt Immers

Het Engelse Middlesbrough heeft serieuze interesse in ADO Den Haag-speler Lex Immers. De Engelsen volgen de aanvallende middenvelder, die soms ook in de spits speelt, al enige tijd.

De 24-jarige Immers is een publiekslieveling in Den Haag. Hij speelde tot nu toe 103 competitieduels voor de club uit zijn geboortestad, waarin hij 14 keer scoorde. Afgelopen zomer leek Immers naar Italië te verkassen, maar uiteindelijk kwam het niet tot een transfer. Nu volgt dus mogelijk een Engels avontuur.

Laatste VI trekt 600.000 kijkers

De laatste tv-uitzending van het seizoen van Voetbal International (VI) trok maandag 600.000 mensen, en was daarmee veruit het best bekeken programma van RTL 7. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De vaste VI-heren Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp kijken terug op een goed tv-seizoen, waarbij de kijkcijfers een stuk hoger dan eerdere seizoenen lagen. Concurrent Jack van Gelder van Studio Voetbal (NOS) lijkt dan ook steeds meer kijkers te verliezen aan het RTL 7-programma.

Ook werd de vaste VI-analist Van der Gijp op 49-jarige leeftijd genomineerd voor de Televizier Talent Award. Hij verloor deze strijd echter van soapie Jan Kooijemans. Vrijdag 14 januari komt VI weer terug op de buis, als de winterstop in de voetballerij is afgelopen.


Eindelijk kerstvakantie voor Wilfred Genee en Johan Derksen

Nieuwe trainer voor Capelle en Gemert

De Topklassers Capelle en Gemert hebben een nieuwe trainer aangesteld voor volgend seizoen. Ronald Klinkenberg volgt René Vermunt op in Capelle aan den IJssel, terwijl Anton Janssen de opvolger wordt van Bert Ruijsch bij regerend zondagkampioen Gemert.

Ronald Klinkenberg is geen onbekende voor Capelle. De ervaren oefenmeester, momenteel actief bij Nieuwerkerk, was al eens trainer op sportpark 't Slot en werd toen ook kampioen met de club. Hij tekende voor twee seizoenen bij de zaterdagtopklasser.

Anton Janssen is vooral bekend als ex-prof van clubs als Fortuna Sittard, PSV en NEC. Momenteel loopt hij stage in Nijmegen in het kader van zijn cursus Coach Betaald Voetbal. Eerder was hij al eens trainer van NEC A1 en werkte hij vier jaar als jeugdtrainer bij PSV. Janssen volgt de succesvolle Bert Ruijsch op, die komend seizoen bij sv Venray zal werken.

Italiaanse succescoach Bearzot (83) overleden

Enzo Bearzot is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse voetbaltrainer was al lange tijd ernstig ziek. Bearzot was tussen 1975 en 1986 bondscoach van Italië. Zijn grootste succes was het winnen van het WK in 1982 in Spanje, destijds de eerste wereldtitel in 44 jaar voor de Azzurri.

Volgens oud-international Paolo Rossi, die zich in 1982 tot topscorer kroonde, verliest de voetbalwereld een uniek mens. "Enzo was een van de grootste Italianen aller tijden. Hij was als een vader voor me en zonder hem had ik nooit zoveel succes kunnen hebben."

Na het teleurstellend verlopen WK in Mexico in 1986, waar Italië al in de achtste finale sneuvelde tegen Frankrijk, nam Bearzot ontslag. Hij had Italië toen 104 wedstrijden onder zijn leiding gehad. In 2002 keerde Bearzot als technisch directeur terug bij de Italiaanse voetbalbond. Die erebaan vervulde hij tot 2005.

Bearzot speelde zelf bij Internazionale, Catania en Torino. Hij kwam eenmaal in actie voor het Italiaanse nationale elftal. Na zijn actieve carrière deed hij tussen 1969 en 1975 eerst ervaring op als trainer van Jong Italië.

MAX verliest koffieoorlog met RTL

Omroep MAX heeft de eerste slag in de koffieoorlog met RTL 4 verloren. Maandag scoorde de nieuwe ochtendrubriek KoffieMAX slechts 159.000 kijkers, tegenover 337.000 kijkers van RTL's Koffietijd. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De cijfers zijn een gevoelige nederlaag voor Omroep MAX-baas Jan Slagter, die eerder zei 'Koffietijd helemaal te gaan slopen'. Het Koffietijd-duo Loretta Schrijver en Quinty Trustfull liet ten tijde van die uitspraak weten niet bang te zijn voor de nieuwe tv-show. "Ik maak me er ook niet druk om, maar ik ben ook nooit zo van de concurrentie en de competitie geweest", aldus Schrijver.

[NHL] Thrashers verrassend goed op dreef

De Atlanta Thrashers hebben door hun 6-3 overwinning van vannacht op de Toronto Maple Leafs de eerste plaats in de Southeast Division gepakt. Een knappe prestatie voor een team dat in de afgelopen vijf seizoenen slechts éénmaal de playoffs haalde.

De ploeg uit Atlanta verloor aan het einde van het afgelopen seizoen bovendien sterspeler Ilya Kovalchuk aan de New Jersey Devils. Daar kregen zij enkele jonge talenten en een betrouwbare verdediger (Johnny Oduya) voor terug. In het voorseizoen haalden de Thrashers enkele overbodig geworden spelers van de Chicago Blackhawks binnen. Deze ploeg had kort daarvoor de Stanley Cup gewonnen en opereerde ver boven de salary cap. Zij moesten dus spelers kwijtraken. Deze spelers blijken cruciaal gedurende het goede seizoen dat de Thrashers doormaken.

Dustin Byfuglien wordt dit seizoen weer als verdediger gebruikt. Bij de Blackhawks was hij een right winger die alleen in de verdediging gezet werd bij personele problemen, maar bij de Thrashers speelt hij er altijd. Vooralsnog is Byfuglien de topscorer van het team met 11 goals en 24 assists. Een andere ex-Blackhawk, captain Andrew Ladd is ook goed op dreef met 12 goals en 19 assists. Verdediger Brent Sopel scoort weliswaar niet veel, maar is een erg betrouwbare verdediger gebleken tot dusverre.

De Thrashers kwamen na ruim twee minuten spelen op voorsprong via Freddy Modin. Amper dertig seconden later stond de 2-0 al op het bord door een powerplay-goal van verdediger Tobias Enstrom. Vijf minuten voor het einde van de tweede periode kwamen de Maple Leafs terug in de wedstrijd door de 2-1 te maken, maar de Thrashers maakten op een psychologisch belangrijk moment, vlak voor het einde van de periode, de 3-1. Het was wederom Modin die de trekker overhaalde.

In de derde periode liepen de Thrashers snel uit naar 5-1 via goals van Anthony Stewart en wederom Enstrom. De Maple Leafs kwamen nog wel terug tot 5-3 door toedoen van Mikhail Grabovski en Nikolai Kulemin die beide in de powerplay scoorden, maar het mocht niet meer baten. De Thrashers maakten zelfs nog de 6-3 toen de Maple Leafs hun goalie uit het net haalden voor een extra aanvaller.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Toronto Maple Leafs Atlanta Thrashers 3-6
Philadelphia Flyers Florida Panthers 0-5
Pittsburgh Penguins Phoenix Coyotes 6-1
Boston Bruins Anaheim Ducks 3-0
Tampa Bay Lightning Carolina Hurricanes 5-1
St. Louis Blues Vancouver Canucks 1-3
Minnesota Wild Calgary Flames 4-1

Maker bom Kopenhagen aangeklaagd voor terrorisme

De Deense politie heeft een voorlopige terreuraanklacht ingediend tegen de Tsjetsjeense man die verdacht wordt van een bomexplosie in een hotel in Kopenhagen. De explosie werd veroorzaakt door een bombrief, die vermoedelijk bestemd was voor de Deense krant Jyllands-Posten die cartoons over de profeet Mohammed plaatste.

Volgens Lars Borg, woordvoerder van de politie van Kopenhagen, werd de aanklacht veranderd in een aanklacht wegens terrorisme na onderzoeken in Denemarken en België, waar de Tsjetsjeen, Lors Doukaev, woonde. De Tsjetsjeen ontkent de aantijgingen.

Als Doukaev schuldig wordt bevonden aan de aanklacht, kan hij levenslang achter de tralies verdwijnen.

Man slaat buurman dood met sneeuwschep

Sneeuw voor de voordeur kan voor veel mensen een ergernis zijn. Een 45-jarige Duitser van Libanese afkomst maakte het maandag echter wel heel bont. Hij sloeg zijn 49-jarige buurman namelijk dood met een sneeuwschep.

Volgens mensen uit de buurt hadden de twee al een tijdje geen hechte relatie. Tot fysiek geweld had het tot aan maandag nog niet geleid. De laatste confrontatie ging over de vraag wie de sneeuw voor hun gezamenlijke voordeur weg moest halen. Dinsdag verschijnt de 45-jarige man voor de rechter-commisaris.

Vijftien jaar cel voor doodslag Andrea Luten

De 41-jarige Henk F. uit Assen is veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar wegens het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten. De rechtbank in Assen acht bewezen dat de man het meisje zeventien jaar geleden heeft verkracht en gewurgd. Dat meldt de NOS. Het OM had achttien jaar cel geëist.

F. werd in mei opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het 15-jarige meisje. Hij bekende haar te hebben verkracht en omgebracht. De politie kwam hem op het spoor nadat bij nieuw onderzoek een schaamhaar op het lichaam van Luten aan hem werd gelinkt. F. is een bekende van de politie.

Het meisje vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd. Volgens justitie heeft F. het meisje vermoord om zijn sporen uit te wissen.

Heitinga wil binnen vijf jaar terug naar Ajax

John Heitinga wil zijn loopbaan afsluiten bij Ajax. De 27-jarige verdediger heeft de intentie binnen vijf jaar terug te keren bij de Amsterdammers. "En wellicht sneller", zegt de voorstopper van Everton tegen Nusport. "Ik wil nog van waarde zijn voor Ajax als ik terugkeer, dus wil ik ruim voor mijn 35e weer in de ArenA spelen."

Heitinga speelde eerder tussen 2001 en 2008 bij Ajax. Het doet hem goed dat zijn club onder interim-trainer Frank De Boer weer langzaam opkrabbelt. "De nieuwe koers die Ajax vaart, maakt me extra enthousiast. Met De Boer aan het roer zie ik Ajax als de voornaamste titelkandidaat. Hij drukte als assistent-bondscoach duidelijk zijn stempel op Oranje de laatste tweeënhalf jaar."

Voor Heitinga is het geen toeval dat Ajax in de twee wedstrijden onder leiding van De Boer de nul hield. "Frank weet precies hoe hij een verdediging kan organiseren en heeft veel vakkennis." Heitinga is inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen bij Everton, dat hem vorig jaar zomer overnam van Atlético Madrid. Hij keek gisteravond door een knieblessure vanaf de kant toe hoe de Toffees Manchester City met 2-1 versloegen.

Klachten over Oddboxx leiden tot patch

Technische klachten jegens de Oddboxx-collectie van alle Oddworld-games, met name Munch's Oddysee en Stranger's Wrath, hebben ertoe geleid dat de maker hard aan het werk is aan een oplossing. In een post op hun website geven ze aan te luisteren naar de klachten en op dit moment een oplossing aan het fixen zijn.

De grote klachten zijn dat Munch's Oddysee regelmatig crasht en niet goed werkt met een controller, en dat de framerate van Stranger's Wrath slecht is. "We hebben alle games uitvoerig getest en ze hebben de tests goed doorstaan, dus dit is een nare verrassing voor ons," leest de verklaring. "We zijn op dit moment bezig met een oplossing en hopen zo snel mogelijk met een patch te komen." Verder geven ze aan dat je met klachten op hun website terecht kan door te posten wat het probleem is en wat de specs van jouw computer zijn.

De Oddboxx-collectie is pas uitgekomen op Steam en andere digitale distributieplatforms. Op het moment is hij nog in de aanbieding op Steam voor €12,49.

Bond denkt aan stakingen stadsvervoer

Vakbond Abvakabo FNV sluit stakingen in het stadsvervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in februari niet uit. De bond gaat echter pas tot actie over als de plannen om fors op het openbaar vervoer te bezuinigen concreet worden, zegt een woordvoerster van de bond dinsdag.

Het is volgens haar nu nog te vroeg om met stakingen te dreigen. "De minister heeft nog geen besluit genomen en de Tweede Kamer heeft nog nergens mee ingestemd", legt ze uit.

Het kabinet wil fors bezuinigen op het openbaar vervoer. Dat zou onder meer moeten gebeuren door het openbaar vervoer vanaf 2012 verplicht aan te besteden. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, waar het stadsvervoer nog niet is uitbesteed, zouden hierdoor honderden banen op het spel staan. De stedelijke vervoerbedrijven RET, GVB en HTM vrezen dat de bezuinigingen en de verplichte aanbesteding een verschraling van het openbaar vervoer gaan betekenen.

Nog steeds veel vertragingen vliegverkeer

Lange vertragingen en annuleringen van vluchten: ook dinsdag kregen reizigers die de kerstvakantie elders wilden doorbrengen weer veel te verduren. Op de Londense luchthaven Heathrow werd opnieuw de helft van de vluchten geannuleerd en de Eurostar, die Engeland met België en Frankrijk verbindt, kampte met grote vertragingen.

Hoewel in de nacht van maandag op dinsdag in tegenstelling tot de verwachting geen sneeuw viel op Heathrow werd toch de helft van de geplande vluchten geannuleerd. Reizigers werd aangeraden niet naar de luchthaven te komen en vooraf te bellen met hun luchtvaartmaatschappij. Eurostar heeft reizigers eveneens gevraagd thuis te blijven en heeft toegezegd de kosten van de kaartjes volledig te vergoeden.

Niet alleen in Groot-Brittannië hadden reizigers last van de winterse omstandigheden. Ook in Duitsland was het raak. De luchthaven van Frankfurt moest door nieuwe, zware sneeuwval enkele uren de start- en landingsbanen sluiten. De afgelopen dagen werden er op Frankfurt ook al veel vluchten aan de grond gehouden, grotendeels vanwege problemen op vliegvelden elders in Europa.

Op de Brusselse luchthaven Zaventem leken de problemen mee te vallen. Er werd dinsdag nog gevreesd voor een tekort aan antivries, dat gebruikt wordt om vliegtuigen ijsvrij te maken, waardoor mogelijk veel vertraging zou ontstaan. Het verwachte tekort, door leveringsproblemen, bleef echter uit, waardoor de meeste vliegtuigen dinsdag gewoon konden vertrekken.

In Nederland heeft het autoverkeer tijdens de spits veel last gehad van de sneeuw en gladheid. Op het hoogtepunt stond er bijna vierhonderd kilometer file. Sinds maandagmiddag geldt op veel snelwegen in het hele land een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. Het vliegverkeer vanaf Schiphol verloopt echter zonder problemen. Wel is een aantal vluchten geannuleerd door problemen in met name Frankfurt en Londen.


Veel vertragingen in vliegverkeer door winterweer (Foto: Novum)

Eerste Kamer roept Rutte op het matje

De Eerste Kamer roept premier Mark Rutte (VVD) op het matje. De senaat voelt zich geschoffeerd dat het kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer laat prevaleren bij het besluit om het btw-tarief voor de podiumkunsten te verhogen.

Volgens senator Tiny Kox (SP) is hiermee sprake van een 'nieuwe doctrine'. "Dit kunnen we niet onbesproken laten." Daarom wordt de premier ontboden, zodat de senatoren hem aan de tand kunnen voelen over de verhouding tussen Eerste en Tweede Kamer.

Tijdens het debat over het belastingplan voor volgend jaar bleek dinsdag dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) geen duimbreed kan toegeven aan de Eerste Kamer. De senaat sprak zich vorige week uit tegen de verhoging voor het btw-tarief voor concert- en theaterkaartjes.

De bewindsman deed dat met een verwijzing naar de politieke verhoudingen in de Tweede Kamer, die de btw-verhoging al goedkeurde. Dat moet de schatkist negentig miljoen euro opleveren.

De Eerste Kamer kan wetsvoorstellen niet wijzigen, maar alleen goed- of afkeuren. Om de plannen te wijzigen is instemming van de Tweede Kamer nodig. Pogingen om VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, zijn vruchteloos gebleven. "Daar zit ik gewoon klem", zei Weekers.

De Eerste Kamer vindt echter dat de besluitvorming in de Tweede Kamer geen rol mag spelen; de senaat heeft een eigenstandige positie ten opzichte van het kabinet. "Als wij een motie aannemen hebben wij niets te maken met een gedoogpartij aan de andere kant (de Tweede Kamer, red.). Wij dragen de regering iets op", verwoordde senator Britta Böhler (GroenLinks) het.

Het enige wat de senaat nog kan doen, is tegen het gehele belastingplan te stemmen waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt. Dinsdagmiddag wordt er gestemd.

[Upd] Trein zonder verwarming vast in weiland

In een weiland tussen Zaandam Kogerveld en Purmerend staat een trein vast doordat de bovenleiding naar beneden is gekomen. In de trein zijn zeshonderd mensen aanwezig. Dat zei een woordvoerster van de NS.

De trein staat op een lastige, moeilijk te bereiken plek. De reizigers moeten daarom binnenblijven, omdat er geen weg of treinstation in de buurt is. Ook kunnen bussen of taxi's de trein niet bereiken. Er is geen elektriciteit en warmte in de treinstellen door de kapotte bovenleiding. Reizigers krijgen van de brandweer eten en drinken.

Een woordvoerster van ProRail zei dat er een diesellocomotief onderweg is om de trein weg te trekken naar Zaandam. Daar kunnen de reizigers uitstappen.

Update 13.45 uur

Inmiddels is de diesellocomotief op bezoek geweest en die heeft de trein naar Zaandam gebracht. Door de kapotte bovenleiding kunnen voorlopig geen treinen rijden tussen Zaandam Kogerveld en Purmerend Overwhere. Voorlopig worden bussen ingezet. De vertraging is meer dan een uur. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat alles rond 15.00 uur weer volgens het boekje rijdt.

Trein vast in weiland
Trein vast in weiland (Foto: ANP)

VVD wil bijstandstrekkers sneeuw laten ruimen

De VVD in Amsterdam wil dat bijstandgerechtigden verplicht worden om sneeuw te ruimen en zout te strooien. De partij ergert zich eraan dat de sneeuw 'die ruim van tevoren was aangekondigd' na het weekeinde nog steeds voor overlast zorgt. Vooral voor fietsers zouden levensgevaarlijke situaties ontstaan door de sneeuw.

Gemeenteraadslid Maurice Piek realiseert zich dat het sneeuwvrij maken van de stad een enorme klus is, maar ziet een rol weggelegd voor mensen die in de bijstand zitten. "Bij deze extreme weersomstandigheden zou dag en nacht gestrooid en geruimd moeten worden. Als de mankracht daarvoor niet beschikbaar is, moet naar alternatieven gezocht worden."

De gemeenteraadsfractie van de VVD pleit er al langer voor dat mensen weer verplicht worden om hun eigen stoep sneeuwvrij te maken. Enkele jaren terug werd dat uit de plaatselijke regels geschrapt. "De eigen stoep sneeuwvrij maken is iets dat iedereen eigenlijk uit zichzelf zou moeten doen. Helaas gebeurt dat niet, dus pleiten wij ervoor deze verplichting weer in te voeren", zegt Piek.

De VVD heeft in Amsterdam acht van de 45 gemeenteraadszetels en zit samen met de PvdA en GroenLinks in het gemeentebestuur. Of het plan van de VVD op steun kan rekenen is echter de vraag. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) zei onlangs in de Tweede Kamer dat gemeenten meer armslag krijgen om van mensen in de bijstand een tegenprestatie te vragen.

Levenslang om liefdesverdriet

Een rechtbank in het Duitse Düsseldorf heeft dinsdag een 24-jarige inwoner van Mönchengladbach tot levenslang veroordeeld wegens moord en het veroorzaken van een explosie. De rechter achtte bewezen dat de man uit liefdesverdriet de gasleiding in zijn woning had opengedraaid en daardoor een explosie veroorzaakte.

Volgens de rechter nam de dader het risico dat er een dodelijk slachtoffer viel op de koop toe. Door de explosie kwam een buurman om het leven; de verdachte zelf en zijn ex-vriendin raakten beiden levensgevaarlijk gewond.

Assange: ik ben slachtoffer van lekken

Oprichter van WikiLeaks Julian Assange heeft dinsdag in een interview met dagblad The Times geklaagd dat hij zelf slachtoffer is geworden van het lekken van documenten. Volgens Assange zijn met kwaadaardige opzet stukken gelekt van de openbaar aanklager in Zweden. Assange wordt in Zweden gezocht voor een aantal zedendelicten.

De gelekte stukken werden gepubliceerd in The Guardian, de Britse krant die samenwerkt met WikiLeaks bij het openbaar maken van Amerikaanse diplomatieke memo's. Volgens Assange heeft The Guardian 'selectief' delen van het gelekte politierapport gepubliceerd, een dag voor de hoorzitting over zijn uitlevering aan Zweden.

Assange werd vorige week op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn beroepszaak tegen de uitlevering. De volgende zitting staat gepland voor 11 januari.


Julian Assange (Foto: Novum)

Krajicek terug in Fed Cup-team

Captain Manon Bollegraf heeft Michaëlla Krajicek opgenomen in de selectie van het Nederlandse Fed Cup-team voor het duel in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone met Israël, in februari in Eilat.

Sinds vorig jaar stelde Krajicek zich niet meer beschikbaar voor de ploeg. Bollegraf zou zich namelijk negatief hebben uitgelaten over de relatie van Krajicek met fitnesstrainer Allistair McCaw.

Afgelopen week, tijdens de REAAL Tennis Masters in Rotterdam, hebben Krajicek en haar coach met technisch directeur Rohan Goetzke van de tennisbond gesproken. In dat gesprek werd de lucht geklaard.

Retro City Rampage komt naar Xbox Live Arcade

Retro City Rampage, de 8-bit hommage aan allerlei klassieke games, komt aanstaande zomer naar Xbox Live Arcade. Oorspronkelijk was de game exclusief voor Wiiware, maar volgens maker Brian Provinciano is dat niet genoeg om de rekeningen te betalen, dus was multiplatform gaan de logische oplossing.

"Om games te kunnen blijven maken nadat Retro City Rampage af is moet ik wel multiplatform gaan," vertelt Provinciano. Voor de wat oudere gamers onder ons zijn er tal van referenties te spotten in de volgende trailer. We spotten hommages aan Contra, Metal Gear, Ninja Turtles, Bionic Commando, het originele GTA, en nog veel meer.

Secret of Mana uit op iTunes

Secret of Mana, de geliefde SNES-klassieker, is nu te downloaden van iTunes voor de iPhone, iPod Touch en iPad voor €6,99. Eerder deze maand hoorden we al dat hij snel uit zou komen, maar de datum zelf was nog niet bekend. Waarschijnlijk moest het spel door het certificatieproces van iTunes.

Als tijdelijke promotie is de soundtrack ook via iTunes aan te schaffen met 25% korting tot 5 januari. Secret of Mana wordt geroemd om zijn actie-RPG gameplay en unieke multiplayer voor zijn tijd. Of de iOS-versie ook WiFi of wireless multiplayer bevat wil iTunes niet vermelden.

Helse winterkou

Gadverdamme. Wat een kou. Ik trek mijn sjaal verder op, laat mijn haar tegen beter weten in over mijn oren hangen en trek nog een velletje van mijn lip om tijd te rekken. Ik kan het wel. Ik trek de deur open en onmiddellijk blaast de wind mijn haar in een fietshelmmodel. Het zit in een ruk naar achteren, waardoor de kou vrij spel heeft op mijn oren. Ik begrijp het verlangen naar die Oudhollandse winters niet. En dan is het nog maar twee graden boven nul.

Dan Brown schrijft zelf filmscript The Lost Symbol

Dan Brown gaat het filmscenario van zijn eigen boek The Lost Symbol schrijven. Het is voor het eerst dat Brown, vooral bekend van The Da Vinci Code en Angels and Demons, een filmscript schrijft. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De 46-jarige Amerikaanse auteur krijgt van filmmaatschappij Sony Pictures een eerste versie voorgeschoteld die is geschreven door Steven Knight. Hij schreef eerder de scenario's van Dirty Pretty Things (2002) en Eastern Promises (2009).

The Lost Symbol is na The Da Vinci Code en Angels and Demons het derde boek van Brown dat wordt verfilmd. Browns bekende held, de symboloog Robert Langdon, duikt ditmaal in de wereld van de vrijmetselarij in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het boek kwam vorig jaar uit en verkocht in de Engelstalige uitgave ruim een miljoen exemplaren op de dag van uitgave.

Het is nog niet duidelijk of Tom Hanks voor de derde maal de rol van Langdon gaat vertolken. The Lost Symbol moet in 2012 in de bioscopen verschijnen.


Dan Brown schrijft zelf filmscript The Lost Symbol (Foto: Novum)

Boom terug op het veld

Lars Boom zal komende zondag in het Belgische Heusen-Zolder voor het eerst dit seizoen een wereldbekerwedstrijd veldrijden rijden. De oud-wereldkampioen is door bondscoach Johan Lammerts opgenomen in de selectie.

Sinds 2009 richt Boom zich op de weg. De renner van Rabobank heeft besloten om dit seizoen toch aan een aantal veldritten mee te doen. Afgelopen weken stond hij al aan de start bij wedstrijden in Overijse en Antwerpen.

Naast Boom selecteerde Lammerts bij de mannen Gerben de Knegt, Thijs Al, Thijs van Amerongen, Eddy van IJzendoorn, Mitchell Huenders, Wilant van Gils en Patrick van Leeuwen. Wereldkampioene Marianne Vos en Sanne van Paassen, leidster in de de stand om de wereldbeker, voeren de Nederlandse vrouwen aan.

Opnieuw oude Dragon Quest naar Nintendo DS

Voor de derde keer wordt een oude Dragon Quest-game opnieuw uitgegeven voor de Nintendo DS. Nintendo heeft dinsdag bekendgemaakt dat Dragon Quest VI: Realms of Revelation in februari op de draagbare spelcomputer verschijnt in de Verenigde Staten. Een Europese releasedatum is nog niet genoemd.

Dragon Quest VI: Realms of Revelation verscheen in 1995 op de Japanse Super Famicom-spelcomputer, de equivalent van de Super Nintendo. Het spel werd destijds in Japan met 3,2 miljoen verkochte exemplaren, ondanks een verkoopprijs van omgerekend 75 euro, het best verkochte spel van het jaar. Eerder verschenen de rollenspellen Dragon Quest IV: The Chapters of the Chosen en Dragon Quest V: Hand of the Heavenly Bride al op de Nintendo DS.

In Dragon Quest VI: Realms of Revelation neemt de speler het op tegen de slechte Murdaw. Gedurende het avontuur moet de speler een groep helden verzamelen om de wereld te kunnen redden van de ondergang. Het verzamelen van kledingstukken, wapens en het leren van magie is essentieel op de tocht naar succes.6 ton vuurwerk en 2600 flessen drank in loods

De politie heeft maandagmiddag in een loods in Voorthuizen 6000 kilo zwaar vuurwerk en 2600 flessen sterke drank gevonden. Voor de opslag van het vuurwerk was geen vergunning aangevraagd. Ook voldeed de loods niet aan de veiligheidseisen. De politie heeft nog niemand aangehouden.

De Gelderse politie stuitte op de loods bij een inval in een woning in Nijkerk. Bij die inval werd niets bijzonders gevonden, maar wel aanwijzingen dat er een kijkje moest worden genomen in de loods in het nabijgelegen Voorthuizen.

In de loods lagen onder meer nitraatbommen, flowerbeds en vlinderbommen. Voor de opslag van dergelijk vuurwerk is een vergunning vereist.

De douane buigt zich over de herkomst van het in beslag genomen vuurwerk, wat er met de drank gebeurt, is niet bekend.

'Autochtoon ergert zich aan Nederlandse buren'

Autochtone bewoners van wijken met veel verschillende culturen ergeren zich vooral aan hun Nederlandse buren. Overlast van buren met een andere culturele achtergrond accepteren ze makkelijker. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Elze Ufkes die in januari met zijn bevindingen promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens de onderzoeker zijn autochtonen toleranter voor overlast veroorzakende buren met een andere culturele achtergrond vanwege het 'zwarte schaapeffect'. "Als iemand van de eigen groep rotzooi trapt, straalt dat negatief af op jou."

Ook zijn de verwachtingen volgens Ufkes anders. "Mensen hebben een hogere verwachting van mensen met dezelfde culturele achtergrond. Als er vervolgens toch iets negatiefs gebeurt, is dat een extra grote teleurstelling."

Door vooroordelen lopen conflicten tussen twee mensen uit een verschillende cultuur wel sneller hoog op. "Door het denken in stereotypen zijn mensen minder geneigd constructief te reageren."

Volgens Ufkes is culturele diversiteit in een wijk een belangrijke voorspeller voor overlast. Daarom zou je volgens de onderzoeker verwachten dat conflicten over culturele dingen als kookluchtjes gaan, maar dat is vaak niet zo.

Burenruzies in wijken met veel verschillende culturen gaan meer over alledaagse ergernissen, zoals geluidsoverlast. "Geluidsoverlast, tuintjes die niet goed worden bijgehouden, de galerij in een flat die niet wordt onderhouden. Dezelfde ergernissen als in elke wijk dus."

Belg D'Ambrosio in Formule 1

De Belgische autocoureur Jérôme D'Ambrosio wordt de tweede piloot bij het Formule 1-team Marussia Virgin Racing. Dat meldt de Waalse tv- en radiozender RTBF vanmorgen. Het nieuws zal later op de dag door Virgin bevestigd worden.

D'Ambrosio kwam eerder uit in de GP2-Series, maar vorig seizoen mocht hij al aan de slag als testpiloot bij Virgin. Komend jaar wordt hij tweede man achter de Duitser Timo Glock. D'Ambrosio wordt de eerste Belg in de Formule 1 sinds Philippe Adams in 1994 twee races voor het Britse Lotus afwerkte. De Nederlander Giedo van der Garde was ook kandidaat voor een stoeltje bij Virgin.

Moody's waarschuwt opnieuw voor Portugal

Het internationale kredietbeoordelingsbureau Moody's overweegt om zijn waardering voor Portugees staatspapier verder neerwaarts bij te stellen wegens aanhoudende onzekerheid over de economische vooruitzichten en de oplopende overheidstekorten. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

Eerder dit jaar verlaagde Moody's de beoordeling van Portugese obligatieleningen om dezelfde reden al met twee treden tot 'A1'. Mogelijk wordt deze waardering met een tot twee stappen extra verlaagd. Wanneer de kredietwaardigheid van een land verlaagd wordt, leidt dat er meestal toe dat het land meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit.

Moody's waarschuwt opnieuw voor Portugal
Moody's waarschuwt opnieuw voor Portugal (Foto: ANP)

Weekers: geen alternatief voor btw-verhoging

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft de Eerste Kamer er dinsdag van proberen te overtuigen dat er volgens hem echt geen ruimte is om af te zien van de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes per 1 januari.

Tijdens de bespreking van het belastingplan in de senaat wees Weekers erop dat alternatieven alleen haalbaar zijn als de drie samenwerkende partijen in de Tweede Kamer, VVD, CDA en PVV, het daarover eens kunnen worden. Tot kort voor het debat heeft Weekers naar eigen zeggen gezocht naar een oplossing, maar die is niet gevonden. "Als er een alternatief was, dan hadden we dat zeker gedaan", aldus Weekers.

Hij benadrukte dat VVD, CDA en PVV in hun verkiezingsprogramma's al bezuinigingen op cultuur hadden opgenomen. Weekers weersprak 'met de hand op het hart' dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent voor de podiumkunsten het gevolg is van rancune.

Weekers: geen alternatief voor btw-verhoging
Weekers: geen alternatief voor btw-verhoging (Foto: ANP)

'Jensen eenzaam hamstertje'

Evert Santegoeds, de hoofdredacteur van de Privé, heeft in zijn wekelijkse column fors uitgehaald naar radio-dj en tv-presentator Robert Jensen. Volgens de roddelnicht is Jensen 'het eenzaamste hamstertje van Amsterdam-Zuid'.

Santegoeds: "De man heeft nog nooit iemand gevonden om thuis mee te praten. Tijdens vakanties in Thailand en Zuid-Afrika wordt hij gespot in restaurans met een flesje cola als enig gezelschap."

Volgens de 'onderzoeksjournalist' kan Jensen het beste de rol van Tatjana in haar nieuwe programma Wie Kiest Tatjana overnemen, dat binnenkort begint op RTL 4. Naar verluidt heeft Tatjana namelijk al een nieuwe liefde gevonden in haar buurman, en dus is het programma waarin ze een nieuwe partner zoekt niet meer nodig.

"Het is uit te sluiten dat Jensen ineens, nog voor de eerste uitzending, zou zijn voorzien. Wie hapt? Je moet geen vegetariër zijn, natuurlijk. En al helemaal geen halal", haalt Santegoeds uit.

Jensen voorspelde recentelijk al dat Santegoeds naar hem uit zou halen. De radio-dj noemde de showbizzkenner namelijk 'de lelijkste man sinds SBS Shrek de Derde uitzond'. Jensen: "Evert zal dit ongetwijfeld lezen, knarsend met die schots en scheve tanden, en met al het vergif in zijn lijf opdracht geven om een naar stuk over mij te schrijven in dat roddelblaadje van hem."

CEO Shell: $90 voor olie niet schadelijk

De prijs van 90 dollar voor een vat olie is niet schadelijk voor het economisch herstel. Dit stelt de CEO van Royal Dutch Shell Peter Voser. "Ik kan niet klagen over de olieprijs", aldus de Shell-topman dinsdag. De prijs van ruwe olie steeg de afgelopen weken naar 90 dollar per vat, wat ook zijn invloed heeft op de prijzen aan de pomp.

Voser: "Als de olieprijs te veel zou stijgen, zou de vraag reageren en zou de markt zichzelf corrigeren." Op financiële markten bestaan zorgen dat een hoge olieprijs schadelijk is voor het economisch herstel, omdat onder meer consumentenuitgaven geraakt zouden kunnen worden.

Volgens Voser is deze vrees onterecht en zijn de zwakke economie in de VS en de overheidsschulden in Europa grotere problemen.


CEO Shell Peter Voser: Olieprijs van 90 dollar niet schadelijk voor economie

(Foto: Novum)

Venezuela wijst nieuwe ambassadeur VS af

De regering van de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de voorgedragen nieuwe Amerikaanse ambassadeur Larry Palmer maandag formeel afgewezen. Met zijn uitspraken voor de benoemingscommissie in de Amerikaanse Senaat, dat het moreel van de Venezolaanse strijdkrachten laag is en dat Colombiaanse rebellen toevlucht vinden in Venezuela, heeft Palmer 'zichzelf gediskwalificeerd'.

De Amerikaanse regering blijft vooralsnog achter de voordracht van Palmer staan. Woordvoerder P.J. Crowley van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei dat afwijzing van Palmer 'gevolgen zal hebben voor onze betrekkingen met Venezuela'. Hij zei dat Amerikaanse vertegenwoordigers maandenlang met de Venezolaanse regering over de benoeming hebben gesproken. Van zijn kant heeft ook Chávez al maanden te kennen gegeven dat Palmer onwelkom is.

De Verenigde Staten hebben geen ambassadeur in Caracas meer sinds de vorige ambassadeur, Patrick Duddy, in juli vertrok. Chávez beschuldigt Washington van pogingen zijn bewind te ondermijnen, terwijl de VS zich in toenemende mate zorgen maken over aantasting van de democratie in Venezuela.

'Nederlandse trainers in beeld bij Wolfsburg'

Drie Nederlandse trainers mogen zich volgens de Duitse krant Bild verheugen in de belangstelling van VfL Wolfsburg. De club uit de Bundesliga zou Bert van Marwijk, Huub Stevens en Martin Jol op de korrel hebben als vervanger voor Steve McClaren.

De 49-jarige Engelsman ligt door de tegenvallende resultaten ernstig onder vuur en een nieuwe nederlaag zou wel eens het ontslag kunnen betekenen van de coach die FC Twente vorig jaar landskampioen maakte.

Wolfsburg speelt woensdag tegen Energie Cottbus voor de beker zijn laatste wedstrijd voor de winterstop. Manager Dieter Hoeness eist een overwinning. "We moeten woensdag winnen." Het bekertoernooi is voor Wolfsburg de enige kans om nog wat van het seizoen te maken, nu de ploeg een teleurstellende dertiende plaats in de Bundesliga inneemt.

Volgens Bild staat ook Christian Gross op de shortlist van Wolfsburg. De Zwitser werd onlangs nog ontslagen bij VfB Stuttgart.

Tuitert mist NK en WK sprint

Mark Tuitert zal volgende week niet meedoen aan het NK sprint in Heerenveen. De olympisch kampioen op de schaatsmijl is nog niet hersteld van zijn rugblessure.

Tuitert kwam vandaag in Thialf voor het eerst in drie weken weer op het ijs maar hij hield het al snel voor gezien. Tijdens het NK sprint worden de startbewijzen voor het WK sprint vergeven. "We zien de laatste week wel verbetering in zijn bewegingsvrijheid, maar het is te kort dag," aldus de coach van Tuitert, Jac Orie.

Tuitert gaat zich nu volledig richten op het WK afstanden in maart in Inzell.

Joyriders stelen Connexxion-bus

Joyriders hebben maandagmiddag in Leeuwarden een bus van Connexxion gestolen. Het voertuig werd een paar uur later enkele kilometers verderop zwaar beschadigd teruggevonden. Onder meer waren er ruiten stuk. Dat heeft de politie gemeld.

De zogenaamde Frysker verdween tussen 13.00 en 16.00 uur van de remise aan de Snekertrekweg. Hoe dat is gebeurd weet de politie niet, omdat de bussen starten met een 'aparte procedure' die alleen buschauffeurs kennen. Het voertuig was volgens een woordvoerder bovendien vergrendeld.

Rond 17.00 uur werd de bus teruggevonden aan de Heliconweg, hemelsbreed enkele kilometers bij de remise vandaan. De voorkant van de bus is beschadigd doordat ermee door de bosjes is gereden. Ook zijn enkele ruiten kapot.

De politie heeft geen idee wie de bus heeft gestolen, maar gaat uit van joyriders. De bus kan volgens de zegsman voorlopig niet gebruikt worden door de beschadigingen.

Antilliaans onderzoek misbruik kerk ligt stil

De commissie die op de Antillen onderzoek doet naar seksueel misbruik in kerkelijke instellingen heeft sinds half oktober niets gedaan. De twee meldingen die de commissie-Deetman heeft doorgestuurd zijn weken blijven liggen, meldt de Wereldomroep dinsdag. De omroep sprak met commissievoorzitter Ronald Koeijers en de twee slachtoffers.

Een 67-jarige man zou rond 1957 op een kleinseminarie op Curaçao zijn misbruikt. Hij meldde zich bij de commissie-Deetman. Die stuurde de melding zeven weken geleden door naar de commissie op de Antillen. Het slachtoffer heeft nog geen ontvangstbevestiging gehad.

Een tweede melding komt van een 68-jarige vrouw uit Willemstad. Zij zou eind jaren vijftig op het eiland zijn misbruikt. Ook haar melding is niet in behandeling genomen. De vrouw is enkele tientallen jaren geleden naar Nederland geëmigreerd.

Commissievoorzitter en advocaat Koeijers geeft toe dat zeven weken wachten wat lang is, maar dat komt volgens hem doordat de commissie nog geen kans heeft gezien te vergaderen. Dat is sinds 14 oktober niet meer gebeurd.

Hij wijst erop dat de commissieleden op Aruba en Curaçao wonen. Dat zou het moeilijker maken samen een datum te prikken. Ook wilde de commissie eerst afwachten wat voor meldingen binnenkwamen. De Kinderbescherming heeft eerder al geklaagd over de 'passieve houding' van de commissie.

'Van Nistelrooy blijft gewoon bij HSV'

Aanvaller Ruud van Nistelrooy weet niets van een voortijdig vertrek bij zijn Duitse werkgever Hamburger SV. De aanvaller laat dat vandaag in de Duitse krant Bild optekenen. "Ik weet niet beter dan dat ik ook na de winterstop in Hamburg speel", weerspreekt Van Nistelrooy de geruchten.

Van Nistelrooy kwam in januari van dit jaar over van Real Madrid. Zijn komst naar Duitsland heeft volgens de Brabander nog niet het gewenste effect met zich meegebracht. De ploeg presteert uiterst teleurstellend. Van Nistelrooy kwam in 25 competitieduels niet verder dan tien doelpunten. "Ik heb de slapende reus nog niet wakker weten te maken", is Van Nistelrooy schuldbewust.

'Van Nistelrooij blijft gewoon bij HSV'
'Van Nistelrooy blijft gewoon bij HSV' (Foto: ANP)

Prijzen koopwoningen dalen

De prijzen van Nederlandse koopwoningen zijn in november 2010 wederom gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Verkochte bestaande koopwoningen waren gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in november 2009. De prijsdaling was gelijk aan die van oktober. De prijzen zijn al bijna twee jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

De prijsindex stond in november 7 procent lager dan in augustus 2008, toen deze het hoogste niveau ooit bereikte.

Twee-onder-een-kapwoningen daalden in november het meeste in prijs. De verkoopprijzen hiervan lagen volgens het CBS 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen waren goedkoper. Vrijstaande woningen waren nagenoeg even duur als in november 2009.

Ook ten opzichte van oktober 2010 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen. Met 0,3 procent was deze daling wel iets kleiner dan die van oktober ten opzichte van september, toen de daling 0,5 procent bedroeg.

In november wisselden ruim 10.000 bestaande woningen van eigenaar, 1 procent meer dan in november 2009. In de eerste elf maanden van 2010 werden evenveel woningen verkocht als in dezelfde periode in 2009, aldus het CBS.

Preud'homme geeft spelers huiswerk mee

Na de bekerwedstrijd tegen Vitesse is ook voor FC Twente de winterstop aangebroken. De selectie van trainer Michel Preud'homme krijgt geen volledige rust. De Belg geeft zijn spelers opdrachten mee.

Preud'homme wil dat zijn spelers fit blijven en heeft dan ook fysiek huiswerk meegegeven zodat zij de komende twaalf dagen, voorafgaand aan het trainingskamp, toch wat te doen hebben.

"De spelers krijgen een programmaatje mee, dat voorziet in vier trainingen van 45 tot 50 minuten. Daarin gaat het om stretchoefeningen, werk aan de rompstabiliteit en loopwerk. Zie het puur als onderhoud. Als je een auto in de garage hebt staan, die je niet gebruikt, moet je die ook af en toe starten om hem aan de gang te houden", aldus Preud'homme in De Telegraaf.

Nintendo organiseert 3DS-event in januari

Wat hebben die Japanners toch weer een geluk, zij krijgen namelijk in februari al de langverwachte Nintendo 3DS. Wanneer wij hem precies kunnen gaan aanschaffen is nog onduidelijk, maar men verwacht een maand later.
 
Nintendo zal 19 januari in New York en Amsterdam een pers-event houden waarin waarschijnlijk duidelijk gemaakt zal worden wanneer het Westen zijn tanden in de 3DS kan zetten. Het Amerikaanse event is alleen voor de pers en zal bestaan uit 'hands-on game play, demos and a presentation by president and COO of Nintendo of America Reggie Fils-Aime'.

We zullen dus nog tot 19 januari geduld moeten hebben. De 3DS is 26 februari verkrijgbaar in Japan.


Nintendo organiseert 3DS-event in januari

Beurzen Europa hoger van start

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger van start gegaan. De beurzen zetten hun kerstrally daarmee voort, hoewel de handelsvolumes laag liggen. "We volgen de Amerikaanse graadmeter S&P die maandag flink doortrok", zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management dinsdagochtend.

Ook kreeg de handel steun van opmerkingen van de Chinese vicepremier dat China de Europese aanpak van de schuldencrisis steunt. De euro won terrein van een stand van 1,3120 dollar maandag tot 1,3140 dollar.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam noteerde na ruim een half uur handel 0,7 procent hoger op 355,45 punten. De MidKap-index van het middensegment noteerde een winst van 0,4 procent tot 632,99 punten. De effectenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent.

"Het consumentenvertrouwen in Duitsland was ongeveer in lijn met de verwachting", zei Van Zeijl. Het vertrouwen nam volgens onderzoeksbureau GfK iets af, van 5,5 punten in november tot 5,4 punten. Het was de eerste afname in zeven maanden tijd.

Chemieconcern DSM pluste dinsdagochtend 3 procent, nadat het de overname van het Amerikaanse Martek Biosciences bekendmaakte. Het bedrijf wil een bod uitbrengen van ruim 1 miljard dollar (829 miljoen euro) in contanten. Analisten noemden de overname zinvol.

AkzoNobel en Heineken behoorden tot de grootste stijgers van de AEX, na DSM, dankzij adviesverhogingen van KBC Securities.

Shell won in de AEX 0,9 procent. Het olieconcern zei dinsdag te overwegen een grootschalig complex voor petrochemische producten in Qatar te bouwen.

KPN maakte de overname van Atlantic Telecom bekend, een Nederlandse leverancier van telecom- en datadiensten aan voornamelijk de zakelijke markt. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel won 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen noteerde detacheerder DPA Group een winst van 6,4 procent. Het bedrijf zei dinsdag verkennende gesprekken te voeren over samenwerking met de Nederlandse Interim Groep (NIG).

Poeliers en groothandels sjoemelen met wild

In voedselwaren die horecagroothandelaren en poeliers als wild verkopen, zit lang niet altijd de diersoort die op het etiket staat vermeld. In een op de tien gevallen klopt het etiket niet, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit dinsdag op basis van een tussenrapportage.

Van de 266 onderzochte gerechten bleek in 27 gevallen dat er iets anders in de verpakking zat dan op het etiket stond. Zo was er sprake van hazenpeper waar geen haas in zit, reepeper zonder ree, een fazantenstoofpot waar alleen eend in zit en ganzenborstfilet die eend blijkt te zijn. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld.

In twaalf gevallen bleek er helemaal geen sprake te zijn van wild vlees. In vijftien gevallen waren er naast de vermelde vleessoort ook andere dieren in het gerecht verwerkt. Zo zat in 'kwartelmousse met ganzenlever' ook rundvlees met kip. Hiervoor zijn waarschuwingen uitgedeeld.

De Voedsel en Waren Autoriteit blijft tot eind dit jaar monsters afnemen. Daarin worden ook wildproducten van supermarkten meegenomen.

Slachtoffer drugsmoord gedood in woonwagenkamp

De 42-jarige Eindhovenaar die vorige maand in een uitgebrande auto werd gevonden, is omgebracht in een woonwagenkamp in zijn woonplaats. Het Openbaar Ministerie van Breda zegt dinsdag daar aanwijzingen voor te hebben. Honderden agenten hebben dinsdagochtend een inval in het kamp gedaan.

Bij de inval in het woonwagenkamp werken de politiekorpsen Midden en West Brabant en Brabant Zuid-Oost samen. Ook de mobiele eenheid en een arrestatieteam zijn ingezet.

In het kamp aan de Castiliëlaan zijn vier verdachten aangehouden en elders in Eindhoven nog een. In het onderzoek werd eerder duidelijk dat het slachtoffer met een vuurwapen is omgebracht. Zijn verkoolde lichaam werd op 22 november in een uitgebrande auto in een bosgebied in Esbeek gevonden.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat er verband is met de georganiseerde criminaliteit. De burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel zei eerder dat de moord deel uitmaakt van een reeks geweldsincidenten die te maken hebben met drugs en georganiseerde criminaliteit.

In Eindhoven werd vorige maand ook een woning aan de Boutenslaan met een zwaar machinegeweer beschoten. Verder werd een 28-jarige man uit Eindhoven vermoord.

Ook Helmond kampt met drugscriminaliteit. De burgemeester van Helmond werd na ernstige bedreigingen beveiligd. Een coffeeshop in Helmond sloot zijn deuren na bedreigingen, maar het is niet duidelijk of de incidenten in Helmond en Eindhoven met elkaar te maken hebben.

Vergoossen bedankt als opvolger van Van Dijk

Sjef Vergoossen heeft geen belangstelling om Jan van Dijk op te volgen als trainer van VVV-Venlo. De trainer gaf na zijn laatste avontuur met PSV aan zich niet meer aan een club te willen binden en blijft ook nu bij dat standpunt. Vergoossen is ook niet benaderd door VVV, zo meldt L1.

"Ik ben net terug uit de Verenigde Arabische Emiraten en was wel verrast door het nieuws. Maar ik ga er niet meer aan beginnen, ook al omdat ik niet meer in het wereldje zit." Van Dijk werd gisteren door VVV op straat gezet.

"Als je er niet helemaal achter staat, moet je het niet doen", besluit Vergoossen, die lang in Venlo werkzaam was. Vergoossen begon zijn trainersloopbaan bij VVV en bleef elf jaar lang bij de club. Later was hij onder meer trainer van PSV.

EA werkt aan Madden Curse: The Movie

Net als je denkt dat er genoeg Madden op de markt komt besluit EA een film te maken over de beruchte Madden-vloek. Het moet toch niet gekker worden!

Het idee van de Madden-vloek is ontstaan doordat veel sportberoemdheden die hun beeltenis leenden voor de hoes van Madden dat jaar gewond raakten. De eerste keer was in 2000 toen Dorsey Levens van de Green Bay Packers zijn knie blesseerde en nooit meer een wedstrijd heeft kunnen spelen.

Sinds toen heeft iedereen die zijn beeltenis leende blessures opgelopen of is verwikkeld geraakt in rare ongelukken. Daarbij moet gezegd worden dat de quarterback van de New Orleans Saints Drew Brees de dans is ontsprongen en laten we hopen dat dat zo blijft.

De film zal in ieder geval draaien om ‘a former Madden video game champion’ die uit zijn pensioen stapt en er vervolgens achter komt dat hij op de hoes van de nieuwe Madden komt te staan. Natuurlijk komt de vloek om de hoek kijken.

Een vreemd idee, maar het is nog te vroeg om te zeggen of het wat gaat worden.

CD: Sabrina Starke - Bags & Suitcases

Eind 2008 tekende Sabrina Starke een contract bij het beroemde Blue Note-label en gooide ze hoge ogen met haar debuutalbum 'Yellow Brick Road'. De zangeres die geboren werd in Suriname en op haar zesde naar Nederland verhuisde, was een enorme hype. In tal van tv- en radioprogramma's werd ze geroemd om haar prachtige stem en haar soulvolle muziek. Toch leek de hype vrij snel weer verdwenen te zijn. Gelukkig is er nu de nieuwe cd Bags & Suitcases waarop Starke laat horen dat ze bij de beste zangeressen van Nederland hoort.

Sabrina 1

Aantal executies in VS gedaald

Het aantal executies in de Verenigde Staten is in 2010 met 12 procent gedaald ten opzichte van 2009. Ook worden er minder doodvonnissen uitgesproken dan in het verleden, zegt het Death Penalty Information Center, dat ijvert tegen de doodstraf.

De groep schrijft de daling toe aan veranderende opvattingen over de doodstraf, maar onderkent ook dat er problemen zijn met de beschikbaarheid van chemicaliën die voor de dodelijke injecties worden gebruikt.

"Of het nu zorg is over de hoge kosten van de doodstraf in een tijd waarin bezuinigd moet worden, het risico dat er onschuldigen worden terechtgesteld, de oneerlijkheid of een andere reden, het land heeft in 2010 verder afstand genomen van de doodstraf", zegt Richard Dieter, directeur van het centrum en de opsteller van het rapport.

De groep telde 46 executies in twaalf staten, vergeleken met 52 in zestien staten in 2009. Vijfendertig staten kennen de doodstraf. Verreweg de meeste terechtstellingen vonden plaats in Texas, zeventien, vergeleken met 24 vorig jaar. Het aantal executies in Texas was dit jaar het laagst sinds 2001.

Het centrum schrijft de daling in Texas toe aan de in 2005 ingevoerde mogelijkheid om mensen tot levenslang zonder kans op voorwaardelijke invrijheidsstelling te veroordelen. Ook zijn er in prominente districten als Houston en Dallas andere procureurs aangetreden en is er 'de neerslag van fouten in het verleden'. Sinds 1978 zijn in Texas twaalf terdoodveroordeelden alsnog vrijgepleit.

Treinenuitval door fout in ontwerp

De uitval van dubbeldekstreinen komt mede door een fout in het ontwerp. De fout is gemaakt door NS-ontwerpers, zeggen 'deskundigen' dinsdag in De Telegraaf.

Om lucht aan te zuigen voor de koeling van elektrische systemen wordt normaal een pijp geplaatst die van boven naar beneden door de trein loopt. Dat kost echter een zitplaats, daarom zouden NS-ontwerpers hebben besloten de lucht niet van bovenaf, maar van onderaf aan te zuigen. Een pijp die door de trein loopt is dan niet meer nodig.

Het gevolg is echter dat de koeling ook veel vuil aanzuigt. Dit zou het hele systeem verstoren. Door het vuil moeten volgens de krant filters worden vervangen en bij de oudere treinen moet de hele elektrische installatie worden vernieuwd.

Een kwart van de treinen zou inmiddels dienst weigeren. De NS zegt in de krant niet te weten waardoor veel treinen uitvallen en wijst erop dat het om vrij nieuwe treinen gaat. De producenten moeten volgens de NS daarom maar uitzoeken wat er aan de hand is.

Tribuneklant Nijland hoopt op ADO Den Haag

Stef Nijland hint nadrukkelijk naar een al dan niet tijdelijk vertrek bij PSV. De aanvaller is doodongelukkig met zijn huidige rol in de marge en ziet ADO Den Haag wel zitten.

Nijland heeft inmiddels al vaak aangegeven verhuurd te willen worden, tot blijdschap van diverse Eredivisieclubs. Afgelopen week lieten VVV-Venlo en ADO Den Haag weten de aanvaller voor een half seizoen op huurbasis te willen overnemen. "Ze hebben interesse, en dat laten weten aan PSV en mijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink", aldus tribuneklant Nijland tegen Voetbal International.

"Maar het hangt af van het perspectief dat de trainer in me ziet. Het liefst heb ik duidelijkheid voor de feestdagen, maar ik heb zo het gevoel dat de club langer wil wachten." Hoewel Nijland ook VVV als interessante optie ziet, gaat zijn voorkeur uit naar ADO Den Haag. "Ik gooi geen enkele deur dicht, maar het lijkt me logisch dat ik zo hoog mogelijk wil spelen. ADO speelt leuk voetbal en ze staan er goed voor, dat lijkt me een mooie uitdaging."

John van den Brom ziet de komst van Nijland wel zitten. "Stef zou een heel goede aanvulling zijn voor onze selectie. Maar wij zijn op dit moment geen partij, PSV moet de knoop doorhakken. In dat kader schrok ik extra toen Jonathan Reis geblesseerd uitviel tegen Roda JC. Toen dacht ik toch automatisch even aan de mogelijke gevolgen voor ons." Opvallend genoeg wil ADO de aanvaller niet voor een half jaar, maar voor anderhalf jaar huren.

Boek: Elizabeth George - Lichaam van de dood

London, een begraafplaats, een stel wellustige tieners en een lijk van een vrouw met een groot gat in de slagader van haar hals. Deze feiten vormen het onderwerp in het nieuwe boek van Elizabeth George. Lichaam van de dood is een boek vol met mysterieuze gebeurtenissen en een zoektocht naar gerechtigheid. Zoals we van George verwachten, is het ook dit weer een dikke pil. Deze keer niet alleen door de terugkerende inspecteur Thomas Lynley, integendeel hij is deze keer de assistent van plaatsvervangend hoofdinspecteur Isabelle Ardery. Laatstgenoemde zal zich moeten bewijzen om met een nieuw team in een voor haar onbekende stad een mysterieuze moord op te lossen. Als dit alles nog niet moeilijk genoeg lijkt blijkt ook nog eens dat ze dit allemaal moet doen onder de strenge toezicht van haar bazen om de image van de Metropolitan Police Force hoog te houden.

Lichaam van de dood

Exclusieve bonusmissie Brotherhood beschikbaar

Vanaf vandaag is het mogelijk om de exclusieve bonusmissie uit de Codex-editie van Assassin's Creed: Brotherhood te spelen. De missie, The Trajan Market, is beschikbaar voor iedereen die zich heeft aangemeld via Ubisofts Uplay-service.

Uplay is vorig jaar met Assassin's Creed 2 gelanceerd en biedt naast Xbox LIVE Achievements en PlayStation Network Trophies nog een extra laag aan mogelijkheden en motievatieredenen om te gamen. Wanneer je je nu dus aanmeldt bij de service, kun je de extra missie binnenhalen.

Zes doden bij aardbeving Iran

Een aardbeving heeft maandagavond in het zuidoosten van Iran aan minstens zes mensen het leven gekost, meldt de Iraanse staatstelevisie. Eenentwintig mensen raakten gewond.

De aardbeving had een kracht van 6,5 en trof Hosseinabad, een stadje met een paar honderd inwoners in een spaarzaam bevolkt gebied. Het ligt niet ver van de historische stad Bam, waar een aardbeving in 2003 aan 26.000 mensen het kostte.

Telefoonverbindingen met het gebied zijn uitgevallen en reddingsploegen zijn onderweg, zei de staatstelevisie. Het centrum van de beving lag op een diepte van vijf kilometer, ongeveer honderd kilometer van Bam. Volgens een regeringsmedewerker is er aanzienlijkse schade aan gebouwen en infrastructuur.

Iran ligt op een seismische breuklijn en aardbevingen komen vaak voor. Gemiddeld vindt er in het land elke dag een aardbeving plaats.

[Upd] Telstar - NAC afgelast

De wedstrijd van Telstar tegen  NAC Breda in de achtste finales van de strijd om de KNVB-beker kan morgen waarschijnlijk niet doorgaan.  Het veld in Velsen-Zuid ligt vol sneeuw, en er wordt hard gewerkt om de grasmat in orde te krijgen. Morgenochtend wordt het veld gekeurd en wordt er een beslissing genomen over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd.

"Het is niet zomaar een wedstrijd. De KNVB wil graag dat het bekertoernooi serieus genomen wordt. Wij nemen het heel serieus. Het is gevaarlijk voor de spelers. We hebben de laatste weken amper kunnen trainen. Vrijdag werd het hele programma van de eerste divisie eruit gegooid en nu moet het per se doorgaan. Dat is toch raar," aldus de coach van NAC, Gert Aandewiel.

Mocht de wedstrijd morgen niet kunnen doorgaan, dan wordt hij waarschijnlijk woensdagavond in Velsen gespeeld.

Update @ 8:40 uur

De KNVB heeft zojuist het veld in Velsen gekeurd en besloten het duel af te gelasten. In eerste instantie werd gedacht dat de wedstrijd dan ergens de komende dagen zou moeten plaatsvinden. De KNVB heeft hier alsnog van af gezien en de wedstrijd opnieuw vastgesteld op 18 januari 2011.

DSM wil Martek overnemen voor 829 miljoen

Chemieconcern DSM heeft een overnamebod uitgebracht van ruim 1 miljard dollar (829 miljoen euro) in contanten op het Amerikaanse Martek Biosciences. Dat maakte DSM dinsdag bekend.

De overnameprijs van 31,50 dollar per aandeel betekent een premie van 35 procent op de slotkoers van Martek op maandag. Het bestuur en de raad van commissarissen van Martek raadt de aandeelhouders aan het bod te accepteren. De overname zal onmiddellijk bijdragen aan de winst per aandeel en wordt waarschijnlijk in het eerste of tweede kwartaal van 2011 afgerond. "De acquisitie wordt gefinancierd uit bestaande kasmiddelen," aldus DSM.

DSM wil met Martek een nieuw groeiplatform binnenhalen voor natuurlijke en gezonde voedingsingrediënten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren. Martek is een leidende onderneming op dit gebied, met vooral sterke posities bij toepassingen in zuigelingenvoeding.

DSM wil Martek overnemen voor 829 miljoen
DSM wil Martek overnemen voor 829 miljoen (Foto: ANP)

City verliest in eigen huis van Everton

Manchester City heeft gisteravond een unieke kans onbenut gelaten om tot minimaal zaterdagmiddag aan kop van de Premier League te komen. Het elftal van Roberto Mancini verloor in het eigen City of Manchester Stadium met 1-2 van Everton, dat de eerste zege sinds 30 oktober boekte.

City blijft door het verlies derde. De achterstand op Manchester United blijft twee punten, maar de stadsgenoot heeft nog wel twee wedstrijden tegoed. Everton deed goede zaken in de strijd om degradatie en steeg naar de veertiende plaats.

Voordat City er erg in had stond het al met 2-0 achter. Al na vier minuten kopte Tim Cahill de openingstreffer binnen. Een kwartier later verdubbelde Leighton Baines met een prachtig afstandsschot de marge.

In het tweede deel van de eerste helft had City een groot overwicht, maar de Citizens konden geen verandering in de score brengen. Na rust voltrok zich hetzelfde scenario. City viel met man en macht aan en Everton beperkte zich louter tot verdedigen, zeker nadat Victor Anichebe met tweemaal geel van het veld werd gestuurd.

Werkelijk uit het niets kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Een schot van Yaya Touré werd door Everton-verdediger Phil Jagielka in eigen doel gewerkt. Dat de bezoekers in de slotfase stand hielden tegen een ontketend City was een klein wondertje. Mario Balotelli schoot op de paal en keeper Tim Howard redde nog tweemaal prachtig op inzetten van de teruggekeerde Carlos Tevez. In de extra tijd kreeg Kolo Touré van City ook nog rood.


City verliest in eigen huis van Everton (Foto: Novum)

[NBA] Mavericks wederom Miami de baas

Miami Heat is er in de NBA niet in geslaagd ook hun dertiende wedstrijd op rij winnend af te sluiten. Dallas Mavericks versloeg Miami met 98-96.

Jason Terry had een groot aandeel in de overwinning van Dallas. Hij maakte zijn negentien punten allemaal in het laatste kwart van de wedstrijd. Topschutter bij Dallas was echter Dirk Nowitzki die goed was voor 26 punten en negen rebounds.

Het was voor Dallas de veertiende opeenvolgende zege op Miami in onderlinge competitieduels.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Orlando 91-81
Cleveland Utah 90-101
Indiana New Orleans 94-93
Washington Charlotte 108-75
Miami Dallas 96-98
San Antonio Phoenix 118-110
Portland Milwaukee 106-80
Golden State Houston 112-121
LA Clippers Minnesota 113-90

Truckers negeren snelheidslimiet van 50 massaal

De snelheidslimiet van vijftig kilometer per uur op gladde snelwegen wordt massaal genegeerd door vrachtwagenchauffeurs. Dat constateert Rijkswaterstaat dinsdag in het AD.

Rijkswaterstaat en brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland roepen chauffeurs daarom op hun snelheid te matigen. Maandag waren er zeker 44 ongevallen waarbij een vrachtwagen was betrokken.

Ook kantelden vijf vrachtwagens op plekken waar de snelheid was verlaagd naar vijftig kilometer per uur. "Je moet echt je best doen om daar op die snelheid te kantelen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat in de krant.

De weginspecteurs zouden de hele dag door hebben gezien dat vrachtwagens de snelheidslimiet negeren, links blijven rijden en het verkeer voorbij denderen.

Ook dinsdag mag op verschillende snelwegen niet harder dan vijftig kilometer per uur worden gereden. Ondanks de kerstvakantie wordt een zware ochtendspits verwacht. Tijdens de spits trekt een sneeuwbui over de Randstad. Rond 07.45 uur werd vooral het verkeer rond Den Haag en Rotterdam daardoor gehinderd en stond in het hele land zo'n 230 kilometer file.

Fer, Vlaar en Wijnaldum stellen beslissing over toekomst uit

Leroy Fer, Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum nemen pas na de winterstop een beslissing over hun toekomst. Feyenoord wil de contracten van het trio graag verlengen.

Fer, Vlaar en Wijnaldum hebben een contract tot de zomer van 2012, waardoor Feyenoord de verbintenissen graag wil verlengen, voordat ze gratis De Kuip uit lopen. Technisch directeur Leo Beenhakker liet eerder weten voor het begin van de winterstop uitsluitsel te willen hebben over de plannen van het drietal.

De kans is groot dat Fer, Vlaar en Wijnaldum pas tegen het einde van het seizoen een definitief besluit nemen, zo verklaren hun zaakwaarnemers aan Voetbal International. Als Vlaar, Fer en Wijnaldum besluiten hun contract niet te verlengen, zal Feyenoord ze willen verkopen om nog iets van een transfersom te zien.

Leo Beenhakker begrijpt dat het trio meer tijd nodig heeft. "Wat kan ik anders? De gesprekken verlopen positief. Wij hebben voor de winterstop een duidelijk signaal afgegeven wat we willen en kunnen. Dat die jongens meer tijd nodig hebben, kan gebeuren. Ik vind het geen probleem", aldus de td.

Film: Meet the Parents: Little Fockers

Het is ongeveer 10 jaar geleden dat we konden genieten van de eerste gebeurtenissen rond Gaylord Focker en zijn verschrikkelijke schoonvader in Meet the Parents. Het tweede deel, Meet the Fockers was helaas wat minder. En nu, 6 jaar later is er een nieuwe Meet the Parents film: Meet the Parents: Little Fockers, met een andere regisseur aan het roer. Zal regisseur Paul Weitz (American Pie, About a boy) nieuw leven kunnen blazen in de filmreeks?

 

DVD/Blu-Ray: The Fourth Kind

In 1972 vond een wetenschapper het nodig om een schaal te ontwerpen waarmee ontmoetingen met buitenaardse wezens konden worden gewaardeerd. Het zien van een ufo is een zogeheten 'close encounter of the first kind'. Als er tastbaar bewijs wordt verzameld als je een ufo hebt gespot, dan is dat een 'encounter of the second kind'. Daadwerkelijk contact met buitenaardse wezens zelf is een 'encounter of the third kind' (ja, zo komt de gelijknamige film aan zijn naam) en mocht je de eer/pech hebben om ontvoerd te worden, dan hebben we het over een 'encounter of the fourth kind'. Met die informatie in je achterhoofd: drie keer raden waar de film The Fourth Kind over gaat...

Zelfmoordpogingen zedenverdachte Robert M.

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert Mikelsons, heeft sinds zijn arrestatie meerdere keren geprobeerd zelfmoord te plegen. Al na enkele dagen probeerde hij zich te verhangen. Hij staat onder permanent toezicht, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

In de cel zou Mikelsons zich 'debiel' gedragen en regelmatig ontkleden. Het aantal kinderen dat is betrokken bij de zedenzaak is volgens de krant inmiddels gestegen naar 64.

De echtgenoot van Mikelsons, Richard van Olffen, wordt inmiddels verdacht van aanranding van een 11-jarige jongen in 2002. Deze zaak staat los van wat er in de crèches is gebeurd. Het slachtoffer heeft onlangs aangifte gedaan. Aanvankelijk werd Van Olffen alleen verdacht van het verspreiden van kinderporno.

Viana per direct weg bij VVV-Venlo

In navolging van trainer Jan van Dijk neemt VVV-Venlo ook afscheid van Diogo Viana. De 21-jarige Portugese aanvaller heeft zijn contract laten ontbinden omdat hij te weinig perspectief ziet, meldt de club. Viana kon de laatste maand niet meer rekenen op een basisplaats en kwam op 20 november tegen Excelsior voor het laatst in actie.

Viana keert terug naar FC Porto, de club waar VVV hem sinds januari 2009 van huurde. Hij speelde dit seizoen tien keer voor de nummer zeventien van de Eredivisie en was daarin een keer doeltreffend. Eerder op de dag stuurde VVV trainer Van Dijk de laan uit wegens tegenvallende resultaten.

Inval in woonwagenkamp Eindhoven

De politie is dinsdagmorgen vroeg met enkele honderden politieagenten een woonwagenkamp aan de Castilielaan in Eindhoven binnengevallen in verband met de gewelddadige dood van de Eindhovenaar Lesley Tunk in Esbeek (bij Tilburg) op 22 november. Er zijn al enkele aanhoudingen verricht. Dat liet de politie weten.

De dood van de Eindhovenaar wordt genoemd in een lange reeks geweldsincidenten in Brabant die in verband worden gebracht met drugscriminaliteit.

Inval in woonwagenkamp Eindhoven
Inval in woonwagenkamp Eindhoven (Foto: ANP)

Cruijff betrekt Van Basten bij gesprekken over Ajax

Johan Cruijff gaat samen met Marco van Basten rond de tafel met de clubleiding van Ajax. Onderwerp van gesprek is de toekomst van de Amsterdammers.

Cruijff en algemeen directeur Rik van den Boog hebben afgelopen vrijdag voor de tweede keer om de tafel gezeten om over de te varen koers van Ajax te praten. Opvallend genoeg waren ook Marco van Basten en Piet Keizer aanwezig bij die ontmoeting, zo meldt Voetbal International.

Daarnaast was Frank Rijkaard uitgenodigd om aan te schuiven, maar de voormalige vedette van Ajax was verhinderd. Het initiatief voor zowel het gesprek als voor de uitnodiging van Van Basten en Rijkaard kwam van Cruijff. In tegenstelling tot het eerste gesprek, twee weken geleden, was voorzitter Uri Coronel ditmaal niet van de partij.

Cruijff wil de organisatie en de leiding van Ajax hervormen en zette daartoe deze maand de eerste stappen. Op zijn verzoek stelde een groep oud-spelers zich verkiesbaar voor een plek in de ledenraad, waarin 24 leden zitting hebben, waaronder Keje Molenaar. De jurist is het gezicht van de 'Cruijff-revolutie'.

Gewonde bij woningbrand Emmen

Door een woningbrand maandag op dinsdagnacht in Emmen is één persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldde de politie.

De brand ontstond rond 01.00 uur in een flatgebouw aan De Haar op de bovenste verdieping. In het flatgebouw is een begeleid wonen project van Promens Care. Acht bewoners, die een psychiatrische beperking hebben, moesten de nacht elders doorbrengen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

A9 weer open voor verkeer

De A9 is maandag op dinsdagnacht tussen knooppunt Velsen en de Wijkertunnel enige tijd afgesloten geweest. Dat meldde de ANWB.

In de tunnelbuis richting Alkmaar lagen ijsplaten op het wegdek, die voor veel gladheid zorgden. Rond 02.00 werd de weg weer opengesteld.

Voor de ochtendspits van dinsdag verwacht de ANWB min of meer hetzelfde beeld als maandagmorgen. "In Zeeland zal het vannacht sneeuwen en die buien bereiken in de ochtend de Randstad."

In grote delen van Nederland geldt nog altijd een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur, omdat het plaatselijk door opvriezing van de mist zeer glad kan zijn.

A9 weer open voor verkeer
A9 weer open voor verkeer (Foto: ANP)

'ABN Amro digitaal beroofd'

Het lijkt erop dat ABN Amro digitaal is beroofd zonder hulp van binnenuit. In maart dit jaar werd 5,6 miljoen euro verduisterd. Twee miljoen euro is inmiddels teruggevorderd. De rest is nog zoek, schrijft De Telegraaf dinsdag.

In het onderzoek naar de geldstromen zijn de afgelopen maand dertien verdachten aangehouden tussen de 26 en 62 jaar oud. Ze zijn allemaal bekenden van elkaar en worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Als de daders geen hulp van binnenuit hebben gehad, zou het de eerste keer zijn dat iemand erin slaagt een banksysteem te manipuleren. "Bij mijn weten is dat nog nooit voorgekomen", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken in de krant.

Bij de digitale beroving belandde 5,6 miljoen euro op een bankrekening van een 26-jarige man uit Wageningen. Die sluisde het geld meteen door naar rekeningen in onder meer België en Hongarije. ABN Amro had de beroving al snel in de gaten en schakelde de politie in.

De politie en de bank willen niet prijsgeven hoe de daders te werk zijn gegaan. Wel zouden inmiddels maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

Toyota betaalt boetes in VS

Autofabrikant Toyota betaalt de Amerikaanse overheid omgerekend 24,6 miljoen euro aan boetes omdat de onderneming een mankement in auto's volgens Amerikaanse onderzoekers niet volgens de regels in de VS heeft aangepakt. Daarmee betaalt Toyota in de zaak rond het terugroepen van modellen in Amerika dit jaar in totaal 37 miljoen euro. Dit heeft de Amerikaanse minister van Transport, Ray LaHood, in een laat op maandag in Washington verspreide verklaring laten weten.

De bedragen hebben betrekkingen op incidenten met Toyota's in 2004/2005 en in 2009/2010, toen de autofabrikant talrijke auto's terugriep wegens een mankement. Daarnaast heeft Toyota in april erkend 12,4 miljoen euro te gaan betalen rond claims over problemen met een pedaal in een type auto. Daar werden uiteindelijk wereldwijd tien miljoen auto's voor teruggeroepen eind 2009 en begin 2010.

Toyota betaalt boetes in VS
Toyota betaalt boetes in VS (Foto: ANP)

Noodtoestand in Bangkok wordt ingetrokken

De noodtoestand in de Thaise hoofdstad Bangkok en omstreken geldt met ingang van woensdag niet meer. Hier heeft de Thaise regering dinsdag toe besloten. In april werd de noodtoestand afgekondigd toen er massale demonstraties tegen de regering waren. Het leger heeft toen de betogingen hard neergeslagen. Daar zijn naar schatting negentig mensen bij omgekomen.

De belangrijkste stromingen in de huidige Thaise politiek staan vrijwel op voet van oorlog met elkaar sinds het leger de populistische premier Thaksin Shinawatra in september 2006 afzette. De veelal arme, van buiten de steden afkomstige aanhang van Shinawatra kleedt zich in rode shirts bij betogingen tegen de huidige machthebbers.

Hun tegenstanders, veelal leden van de stedelijke middenklasse betogen in gele kledij. De noodtoestand werd 7 april in bijna een kwart van het land uitgeroepen toen talrijke 'roodhemden' zich in het centrum van Bangkok hadden verzameld.

Noodtoestand in Bangkok wordt ingetrokken
Noodtoestand in Bangkok wordt ingetrokken (Foto: ANP)

'PSV'er Amrabat te koop voor 1,5 miljoen'

Geïnteresseerde clubs kunnen Nordin Amrabat aantrekken voor anderhalf miljoen euro. PSV zou de 23-jarige vleugelaanvaller al in de winterstop willen lozen. Dat maakte voetbalanalist Johan Derksen bekend in het televisieprogramma Voetbal International.

Amrabat moet zich onder trainer Fred Rutten tevreden stellen met een rol op het tweede plan. Hij kwam in competitieverband slechts zesmaal als invaller binnen de lijnen. Wel startte hij in de Europa League en in de KNVB beker tweemaal in de basis. De Eindhovenaren namen de aanvaller in de zomer van 2008 voor 1,7 miljoen over van VVV-Venlo.

Derksen maakte ook bekend dat een andere aanvaller van PSV, Stef Nijland, zich mag verheugen in de belangstelling van twee clubs uit de Eredivisie. VVV en ADO Den Haag hebben interesse in Nijland, die alleen voor de beker tegen Spakenburg en Sparta Rotterdam in actie kwam.

Ontuchtmoeheid

Een ding wil ik direct en boven alles duidelijk maken: ik volg de hele ontuchtzaak in Amsterdam met afschuw.
Maar zo langzamerhand begint mijn aandacht enigszins te verschuiven van de daadwerkelijke zaak naar randverschijnselen. En dan met name de manier waarop de media zich op deze zaak heeft gestort. Iedere steen wordt herhaaldelijk opgetild en van zoveel mogelijk kanten belicht. Alles om maar een nieuwe ingang te hebben tot dit verhaal; een nieuw perspectief. De journalistiek gedraagt zich als een roedel hongerige wolven. Dat levert soms interessante feiten op. Soms situaties en momenten die al je haren recht overeind zetten. 

Foto's: Serious Request, de aftrap

Het is weer de laatste week voor kerst, dus is het zoals gebruikelijk weer tijd voor 3FM's Serious Request. Het concept is inmiddels bekend: drie dj's in een Glazen Huis, ditmaal in Eindhoven, die een week lang niet eten en geld inzamelen voor een stille ramp ergens in de wereld. Dit geld wordt ingezameld door bijvoorbeeld het draaien van verzoekjes en het veilen van artikelen van artiesten en Bekende Nederlanders.

Dit jaar voert de zender samen met het Rode Kruis actie voor de stille slachtoffers van aids: de kinderen die hun ouders hebben verloren aan deze ziekte. Doordat die kinderen hun ouders zijn verloren aan aids staan ze er helemaal alleen voor. Het Rode Kruis wil ze hun toekomst teruggeven. Wereldwijd zijn meer dan 15 miljoen kinderen één of beide ouders verloren aan aids.

Niemand minder dan Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet was zaterdag naar Eindhoven gekomen, om daar het symbolische startsein te geven voor deze editie. Hier onderstreepte zij het belang van de actie, en wenste ze de bewoners van het huis (Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg) veel succes, waarna zij het huis op slot draaide.

FOK!fotograaf Marco van den Hout was erbij, en maakte onderstaande reportage.

Bekijk deze foto's op het forum in groter formaat!

Serious Request door Marco van den Hout

Foto's: Stakende postbodes in Den Haag

Een deel van de stakende postbodes kwam naar Den Haag om voor de 2e kamer in discussie te gaan met staatssecretaris Bleeker en diverse Tweede Kamerleden. De Kamerleden van SP, PvdA en GroenLinks steunden eenduidig de eisen van bonden en postbodes. Er wordt onder andere geëist dat de wet op het minimumloon wordt nageleefd door de nieuwe postbedrijven, deze postbedrijven te dwingen hun werknemers een contract aan te bieden en te voorkomen dat de postbodes die bij TNT ontslagen worden zonder toekomst in de WW terechtkomen. D66 en CDA waren voorzichtiger in hun stellingname, terwijl staatssecretaris Bleeker en VVD Kamerlid Schaart duidelijk gereserveerder waren. Zowel op als naast het podium gingen ze in discussie met postbodes.

FOK!fotograaf Ultra-ivo maakte en fotoreportage van de manifestatie.

Poststaking door ultra_ivo

Borghouts kandidaat Eerste Kamer

Harry Borghouts (GroenLinks) is kandidaat voor de Eerste Kamer. De vorig jaar afgetreden commissaris van de koningin van Noord-Holland staat op een verkiesbare plek, laat de partij maandag weten.

Borghouts besloot vorig jaar december op te stappen nadat hij herhaaldelijk in opspraak was gekomen. Zo besloot hij aan te blijven als commissaris, terwijl de rest van het provinciebestuur opstapte vanwege de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie voor tientallen miljoenen het schip in ging.

Ook weigerde hij aanvankelijk op te stappen als bestuurder bij het pensioenfonds ABP. Provinciale Staten in Noord-Holland vonden hem vanwege de affaire rondom de IJslandse bank niet geschikt voor deze functie. Ook zijn rol in het declaratieschandaal rond Ton Hooijmaijers (VVD) werd Borghouts niet in dank afgenomen.

De kandidatencommissie van GroenLinks vindt niettemin dat Borghouts 'niet iets aan te rekenen valt' dat zijn kandidatuur in de weg staat. De commissie heeft 'uitgebreid gesproken' over de gang van zaken die leidde tot zijn aftreden. Borghouts wordt verder geroemd als 'zeer ervaren bestuurder' die zijn sporen in het maatschappelijk leven ruimschoots heeft verdiend.

Huidig fractievoorzitter Thof Thissen is opnieuw aangewezen als lijsttrekker. Hij voert sinds 2007 de vierkoppige fractie aan. Van de huidige fractie heeft alleen Britta Böhler besloten om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Ook Marijke Vos staat op een verkiesbare plaats. Vos zat eerder in de Tweede Kamer en was wethouder in Amsterdam. De definitieve lijst wordt op 5 februari vastgesteld op het congres van GroenLinks.


(Foto: Novum)

'Fatah vroeg IsraŰl Hamas aan te vallen'

Leden van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zouden Israël in 2007 hebben gevraagd de radicale Hamas-beweging in de Gazastrook aan te vallen.

Dit staat in een maandag op klokkenluiderssite WikiLeaks gepubliceerd diplomatiek bericht. De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv schreef dat na een gesprek met de baas van Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst.

Fatah en Hamas waren in 2007 in een bloedige strijd verwikkeld om de Gazastrook, die door Hamas werd gewonnen. Abbas regeert sindsdien alleen nog over de Westelijke Jordaanoever. De Shin Bet-topman zei tijdens het gesprek in juni 2007 dat de Fatah-mensen in de Gazastrook 'vertwijfeld, gedesorganiseerd en gedemoraliseerd' waren.

'Fatah vroeg Israël Hamas aan te vallen'
'Fatah vroeg Israël Hamas aan te vallen' (Foto: ANP)

A9 afgesloten wegens gladheid

De A9 is maandag op dinsdagnacht tussen knooppunt Velsen en de Wijkertunnel afgesloten. Dat meldde de ANWB.

In de tunnelbuis richting Alkmaar liggen platen ijs op het wegdek, die voor veel gladheid zorgen. Naar verwachting zullen de problemen voor de ochtendspits zijn opgelost. Het verkeer wordt in de tussentijd omgeleid via de A22.

Voor de ochtendspits van dinsdag verwacht de ANWB min of meer hetzelfde beeld als maandagmorgen. "In Zeeland zal het vannacht sneeuwen en die buien bereiken in de ochtend de Randstad."

In grote delen van Nederland geldt nog altijd een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur, omdat het plaatselijk door opvriezing van de mist zeer glad kan zijn.

A9 afgesloten wegens gladheid
A9 afgesloten wegens gladheid (Foto: ANP)

Mugabe prijst coalitieregering

De fragiele coalitieregering in Zimbabwe boekt vooruitgang ondanks dat de coalitiepartners elkaar 'bij de strot hebben'. Dat heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe maandag gezegd. Mugabe, die al dertig jaar aan de macht is, regeert sinds 2009 samen met oppositieleider Morgan Tsangvirai, die premier is.

Mugabe zei na een bespreking met de regering dat de machtsdeling de Zimbabwanen 'een gevoel van saamhorigheid' heeft gegeven. "Juist omdat we elkaar op partijniveau naar de strot vliegen, krijgt de bevolking niet het idee dat we een niet-functionerende regering zijn", aldus de president. Mugabe zei dat er vooruitgang is geboekt, ondanks ruzies over het tempo van de hervormingen, de benoeming van personen op hoge posities binnen de regering en de terugkeer naar een rechtsstaat.

Afgelopen weekend zei Mugabe nog spijt te hebben van zijn beslissing om deel te nemen aan de coalitieregering. Hij wilde dan ook vervroegde verkiezingen uitschrijven om snel een einde te kunnen maken aan de regering.

Premier Tsangvirai zei maandag tegen verslaggevers dat hij een 'positieve evaluatie' van de coalitie wilde overbrengen, maar dat er nog steeds geen vooruitgang is geboekt bij een aantal belangrijke politieke kwesties. Tsangvirai zei wel dat er 'winst is geboekt' op het gebied van economische hervormingen en de dienstverlening van de overheid. Tekorten aan geld en andere middelen hebben er echter voor gezorgd dat verdere verbeteringen op de lange baan zijn geschoven.

De overeenkomst voor de machtsdeling geldt voor twee jaar en loopt in februari af. Voordat er nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven moet volgens Mugabe eerst het herschrijven van een nieuwe grondwet worden afgerond. Mugabe zei te hopen midden 2011 nieuwe verkiezingen te kunnen houden.


(Foto: Novum)

Timosjenko aangeklaagd voor machtsmisbruik

Aanklagers hebben de voormalige premier van Oekraïne Joelia Timosjenko aangeklaagd voor machtsmisbruik. Dat heeft Timosjenko maandag zelf bekendgemaakt. Ze ontkent de aantijgingen.

Timosjenko wordt ervan beschuldigd ruim tweehonderd miljoen euro, de opbrengst van de verkoop van emissierechten, te hebben aangewend voor verkeerde doeleinden. Ze erkende eerder dat ze het geld gebruikte om in recessietijd pensioenen te betalen, maar zei dat het hele bedrag later is teruggestort en geïnvesteerd in milieukwesties.

De ex-premier heeft de aanklachten dan ook afgedaan als een 'terreuractie tegen de oppositie' door president Viktor Janoekovitsj.

De pro-Russische Janoekovitsj en Timosjenko zijn aartsrivalen. Timosjenko verloor bij de verkiezingen van afgelopen jaar nipt van de president.


(Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.