Eerste Kamer stemt in met belastingplan

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met het belastingplan voor volgend jaar. De toezegging van de regering om de btw-verhoging voor de podiumkunsten een halfjaar uit te stellen, trok voldoende senatoren over de streep om het voorstel uiteindelijk te steunen.

Een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie/SGP, D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie stemden voor. De PvdA, SP en GroenLinks stemden tegen.

Het debat over het belastingplan, waar de btw-verhoging van theater- en concerttickets deel van uitmaakt, leidde eerder op de dag nog tot een aanvaring tussen de senaat en het kabinet. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei dat hij vanuit de Tweede Kamer geen politieke ruimte kreeg om de senaat tegemoet te komen.

De Eerste Kamer stemde vorige week nog tegen de verhoging van het btw-tarief. De regeringspartijen VVD en CDA eisten dat de maatregel pas in september zou worden ingevoerd, tegelijk met het nieuwe theaterseizoen.

Tijdens de schorsing van het debat bleek die ruimte er opeens wel, nadat de Eerste Kamer had aangekondigd premier Mark Rutte (VVD) te willen ondervragen over de relatie tussen het kabinet en de senaat. Hij hoefde na de toezegging van Weekers niet meer te komen.

De PvdA leidde de afgelopen weken het verzet tegen de btw-verhoging. Hoewel senator Frans Leijnse blij was met de toezegging van het kabinet, stemde zijn fractie tegen het belastingplan. Hij vindt dat de regering nog steeds 'bijna niets' doet om aan de wensen van de senaat tegemoet te komen. "Alles afwegende zijn wij van mening dat er te veel slechte maatregelen in staan."

D66 was tijdens het debat ook uiterst kritisch, maar stemde uiteindelijk wel voor.

De verhoging van het btw-tarief per 1 januari had de staat negentig miljoen euro moeten opleveren. Dat wordt nu minder. Over de financiële gevolgen zal Weekers het parlement later informeren.