Italiaanse succescoach Bearzot (83) overleden

Enzo Bearzot is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse voetbaltrainer was al lange tijd ernstig ziek. Bearzot was tussen 1975 en 1986 bondscoach van Italië. Zijn grootste succes was het winnen van het WK in 1982 in Spanje, destijds de eerste wereldtitel in 44 jaar voor de Azzurri.

Volgens oud-international Paolo Rossi, die zich in 1982 tot topscorer kroonde, verliest de voetbalwereld een uniek mens. "Enzo was een van de grootste Italianen aller tijden. Hij was als een vader voor me en zonder hem had ik nooit zoveel succes kunnen hebben."

Na het teleurstellend verlopen WK in Mexico in 1986, waar Italië al in de achtste finale sneuvelde tegen Frankrijk, nam Bearzot ontslag. Hij had Italië toen 104 wedstrijden onder zijn leiding gehad. In 2002 keerde Bearzot als technisch directeur terug bij de Italiaanse voetbalbond. Die erebaan vervulde hij tot 2005.

Bearzot speelde zelf bij Internazionale, Catania en Torino. Hij kwam eenmaal in actie voor het Italiaanse nationale elftal. Na zijn actieve carrière deed hij tussen 1969 en 1975 eerst ervaring op als trainer van Jong Italië.