Borghouts kandidaat Eerste Kamer

Steven (raistlin6)

Harry Borghouts (GroenLinks) is kandidaat voor de Eerste Kamer. De vorig jaar afgetreden commissaris van de koningin van Noord-Holland staat op een verkiesbare plek, laat de partij maandag weten.

Borghouts besloot vorig jaar december op te stappen nadat hij herhaaldelijk in opspraak was gekomen. Zo besloot hij aan te blijven als commissaris, terwijl de rest van het provinciebestuur opstapte vanwege de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie voor tientallen miljoenen het schip in ging.

Ook weigerde hij aanvankelijk op te stappen als bestuurder bij het pensioenfonds ABP. Provinciale Staten in Noord-Holland vonden hem vanwege de affaire rondom de IJslandse bank niet geschikt voor deze functie. Ook zijn rol in het declaratieschandaal rond Ton Hooijmaijers (VVD) werd Borghouts niet in dank afgenomen.

De kandidatencommissie van GroenLinks vindt niettemin dat Borghouts 'niet iets aan te rekenen valt' dat zijn kandidatuur in de weg staat. De commissie heeft 'uitgebreid gesproken' over de gang van zaken die leidde tot zijn aftreden. Borghouts wordt verder geroemd als 'zeer ervaren bestuurder' die zijn sporen in het maatschappelijk leven ruimschoots heeft verdiend.

Huidig fractievoorzitter Thof Thissen is opnieuw aangewezen als lijsttrekker. Hij voert sinds 2007 de vierkoppige fractie aan. Van de huidige fractie heeft alleen Britta Böhler besloten om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Ook Marijke Vos staat op een verkiesbare plaats. Vos zat eerder in de Tweede Kamer en was wethouder in Amsterdam. De definitieve lijst wordt op 5 februari vastgesteld op het congres van GroenLinks.


(Foto: Novum)