Mugabe prijst coalitieregering

De fragiele coalitieregering in Zimbabwe boekt vooruitgang ondanks dat de coalitiepartners elkaar 'bij de strot hebben'. Dat heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe maandag gezegd. Mugabe, die al dertig jaar aan de macht is, regeert sinds 2009 samen met oppositieleider Morgan Tsangvirai, die premier is.

Mugabe zei na een bespreking met de regering dat de machtsdeling de Zimbabwanen 'een gevoel van saamhorigheid' heeft gegeven. "Juist omdat we elkaar op partijniveau naar de strot vliegen, krijgt de bevolking niet het idee dat we een niet-functionerende regering zijn", aldus de president. Mugabe zei dat er vooruitgang is geboekt, ondanks ruzies over het tempo van de hervormingen, de benoeming van personen op hoge posities binnen de regering en de terugkeer naar een rechtsstaat.

Afgelopen weekend zei Mugabe nog spijt te hebben van zijn beslissing om deel te nemen aan de coalitieregering. Hij wilde dan ook vervroegde verkiezingen uitschrijven om snel een einde te kunnen maken aan de regering.

Premier Tsangvirai zei maandag tegen verslaggevers dat hij een 'positieve evaluatie' van de coalitie wilde overbrengen, maar dat er nog steeds geen vooruitgang is geboekt bij een aantal belangrijke politieke kwesties. Tsangvirai zei wel dat er 'winst is geboekt' op het gebied van economische hervormingen en de dienstverlening van de overheid. Tekorten aan geld en andere middelen hebben er echter voor gezorgd dat verdere verbeteringen op de lange baan zijn geschoven.

De overeenkomst voor de machtsdeling geldt voor twee jaar en loopt in februari af. Voordat er nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven moet volgens Mugabe eerst het herschrijven van een nieuwe grondwet worden afgerond. Mugabe zei te hopen midden 2011 nieuwe verkiezingen te kunnen houden.


(Foto: Novum)