President hof hekelt uitspraken Wilders

President van het gerechtshof in Amsterdam Leendert Verheij vindt de opmerkingen van Geert Wilders eerder dit jaar 'echt een brug te ver' en 'volstrekt buiten de orde'. De PVV-leider beschuldigde plaatsvervangend raadsheer bij het hof Tom Schalken toen van maffiapraktijken.

De PVV-leider zei dit nadat bekend werd dat op een diner van eetclub Vertigo met vooral juristen een getuige-deskundige in het strafproces tegen Wilders, de arabist Hans Jansen, tegenover Schalken kwam te zitten. Schalken was eerder betrokken bij de beslissing om Wilders te vervolgen. Hij zou op Jansen hebben ingepraat, hoewel de arabist, die het nieuws zelf naar buiten bracht, de kwestie relativeerde.

Verheij zegt dinsdagavond in het programma Juridische Zaken op BNR Nieuwsradio over het etentje dat 'wat je van dat etentje ook kunt vinden, met maffiapraktijken heeft dat niets te maken'. "Zo'n woord is dan ook echt misplaatst."

Een verzoek van Wilders' advocaat om Jansen in de rechtbank nogmaals te horen, werd door de rechtbank afgewezen. Uiteindelijk werden de rechters die dit besloten van de zaak gehaald, omdat het wrakingsverzoek van de verdediging werd gehonoreerd. Het proces wordt volgend jaar opnieuw gevoerd.


(Foto: Novum)