FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 december 2010

Al-Maliki presenteert nieuw kabinet

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft maandag een lijst met de namen van de leden van zijn nieuwe kabinet overhandigd, meldt de Iraakse parlementsvoorzitter Osama al-Nujaifi. Hij verwacht dat er dinsdag over het voorgestelde kabinet kan worden gestemd.

Het is al meer dan negen maanden geleden dat in Irak parlementsverkiezingen werden gehouden. Komende zaterdag zou de grondwettelijke termijn voor de vorming van een nieuwe regering verstrijken. "Ik ben vandaag erg blij", aldus Al-Maliki. "Wat vandaag is gebeurd is opnieuw een bewijs dat wij, als Irakezen, niet voor altijd kunnen vasthouden aan onze verschillen."

Aangezien een derde van de personen op de lijst waarnemend minister is, lijkt het er echter op dat Al-Maliki slechts tijd probeert te winnen om meningsverschillen met de sjiitische aanhangers van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr, een belangrijke coalitiepartner, op te lossen.

Al-Maliki had de Sadristen acht ministersposten beloofd, maar zij wilden er een extra, de post van minister van Transport. Bovendien eisen ze dat de vicepremier uit hun gelederen komt. Al-Maliki verwierp een aantal kandidaten dat de Sadristen hadden aangedragen, omdat ze volgens hem geen opleiding hadden genoten, of anderszins ongekwalificeerd waren. De Sadristen gaven aan dat deze kandidaten vervangen konden worden, maar bleven bij hun eis om de vicepremier en de minister van Transport te mogen leveren.

Al-Maliki is niet alleen premier, maar is ook waarnemend minister voor de drie belangrijkste veiligheidsposten in het kabinet. Hij wil parlementariërs zo meer tijd geven om ervoor te zorgen dat er capabele en onafhankelijke kandidaten op deze posities komen. Sommige politici vinden dit geen goed idee. "Er zou een overeenkomst moeten zijn over alle veiligheidsposten. Waarom moeten ze open blijven en is de premier waarnemend minister voor onbepaalde tijd?", vroeg de onafhankelijke Koerdische politicus Mahmoud Othman zich af.

Al-Maliki verweerde zich door te stellen dat de korte vertraging er juist voor zorgt dat alle partijen eerlijk worden vertegenwoordigd. "De formatie van een nationaal eenheidskabinet in Irak is een moeilijke en zware taak, omdat een plaats in de regering moet worden gevonden voor alle personen die deelnamen aan en wonnen bij de verkiezingen", zo stelt de premier.


Al-Maliki presenteert nieuw kabinet (Foto: Novum)

Jan Smit en Andrť Rieu gaan samenwerken

Jan Smit gaat een rol spelen bij het concert van André Rieu in juni. Het orkest van de violist gaat zich in de Amsterdam ArenA wagen aan de Volendamse palingsound om Jan bij enkele nummers te begeleiden. Dat onthulde de violist maandag in het programma Koffietijd.

"Ik ga met Pinksteren een concert in de ArenA doen en daar gaat hij aan meedoen", vertelt Rieu over Smit. "We hebben altijd een gouden koets waar Sissi in heeft gezeten, getrokken door zes witte paarden. En het zou best wel eens kunnen dat Jan deze keer in die koets zit."

Om goed beslagen ten ijs te komen, moet Smit wel langskomen in Maastricht voor de repetities. "Ik verheug me enorm op de repetities. We hebben ook met André van Duin samengewerkt. Ik zei: we moeten wel een keer repeteren, André. Toen is hij vijf dagen gebleven. Hij vond het heel leuk. Ik denk dat het met Jan hetzelfde zal gaan."

Mocht er een run op de kaartverkoop voor het concert ontstaan door de komst van Jan Smit, dan heeft de Maastrichtenaar wel een oplossing. "Dan doen we er nog een."


Jan Smit en André Rieu gaan samenwerken (Foto: Novum)

Gratis game op App Store van Nederlandse ontwikkelaar

 De Nederlandse ontwikkelaar Codeglue heeft laten weten dat zijn nieuwste titel, HydroTilt voor iOS, vanaf vandaag gratis te downloaden is. Codeglue viert met deze actie zijn tienjarig bestaan, zo liet de studio via een persbericht weten.

"In HydroTilt stuur je een waterdruppel veilig naar de finish met de tilt-sensor van je iPhone of iPod. Door de waterdruppel in een ijsbal of een wolk waterdamp te veranderen, los je allerlei puzzels op. Vind je het zelf ook leuk om puzzels te verzinnen? Gebruik dan de ingebouwde level editor en deel je creaties met de rest van de wereld", aldus het persbericht. 

Codeglue is gevestigd in Rotterdam en is actief binnen de mobiele gamesmarkt. “Codeglue is ooit begonnen met het ontwikkelen van games voor mobiele telefoons, en 10 jaar later doen we dat nog steeds! En met de komst van de smartphone en mobiel internet zijn mogelijkheden leuker dan ooit", vertelt Peter de Jong, directeur van het bedrijf. HydroTilt is te downloaden via de App Store.

Hydrotilt

'Volgens dienstregeling rijden kan niet'

Onder dit soort weersomstandigheden is het niet te doen om de treinen helemaal volgens de dienstregeling te laten rijden. Dat zei directeur NS Reizigers Jacques Huberts maandagavond in Nieuwsuur.

Huberts ging in op de problemen waar de NS de afgelopen dagen door de winterse omstandigheden mee kampte. Vrijdag ontstond een chaos op het spoor na zware sneeuwval. Vooral rond de Randstad strandden veel reizigers op een station. Sindsdien is een aangepaste dienstregeling van kracht.

"De omstandigheden zijn dit jaar anders. Wij zijn niet de enigen die een gevecht leveren met de sneeuw. Dit soort problemen moet in de context van alle soorten vervoer die er zijn worden geplaatst. Eigenlijk zijn wij de enige die nu echt kunnen doorrijden, alleen niet in de mate die we zouden willen", vertelde hij.

De problemen zijn voor een groot deel ontstaan doordat de nieuwe Sprinters niet zijn opgewassen tegen de weersomstandigheden waarmee Nederland de afgelopen dagen kampte, stelt Huberts. Ook vorig jaar zorgde extreem winterweer voor een chaos op het spoor. Eind december en begin januari kwam een groot deel van het treinverkeer plat te liggen door bevroren wissels en het uitvallen van treinen die niet bestand bleken tegen stuifsneeuw. Wekenlang werd niet volgens het spoorboekje gereden.

Huberts stelt dat de winterbestendigheid van de treinen die vorig jaar uitvielen is aangepakt, maar dat de nieuwe Sprinters wat 'aanloopproblemen' hebben, die net op het moment dat er sprake is van een lange strenge winter naar voren komen. De directeur Reizigerszaken zegt dat samen met medewerkers van de bouwer naar de treinen wordt gekeken.

Volgens Huberts doet de NS het in Europees verband overigens zo slecht nog niet tijdens dit winterweer. Spoorwegmaatschappijen in andere Europese landen kampen volgens hem met nog meer problemen. Zo zou ook in Zwitserland stevig zijn geschrapt in de dienstregeling en raakte België de afgelopen dagen 'enorm in de problemen'.

Schifahren, Sauberkeit und ScheiBe

‘Zo Anjo. Eindelijk op de plek van bestemming aangekomen? Wij zitten hier pas zo'n uurtje of zes op jullie te wachten hoor. Beetje genieten van het uitzicht en de cultuur en de mensen en zo. Dus we hebben maar gelijk voor jullie ingecheckt. Hier heb je de sleutels, ouwe skigabber. De linkse is van de Schiraum, de middelste van de sauna en de rechter van de hotelkamer. Volgens Wolfgang van het Tourismusbüro wordt het de hele week schitterend weer. Het wordt een topvakantie gozer! Geen klotekerst in Nederland … Maar waar bleven jullie dan, als ik vragen mag?’

Ziekenhuizen in hoger beroep om borstkankerlijst CZ

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Breda in de zaak rondom de borstkankerlijst van zorgverzekeraar CZ. Dat heeft de Zorggroep Leveste Middenveld, waaronder de ziekenhuizen vallen, maandag bekendgemaakt.

De zorgverzekeraar publiceerde twee maanden geleden een lijst die de borstkankerziekenhuizen op kwaliteit rangschikte. Daarop worden vier ziekenhuizen in de laagste categorie ingedeeld. CZ koopt daar geen borstkankerbehandelingen meer in.

De rechtbank in Breda oordeelde eerder dat CZ op zijn site mag zetten dat het met het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen geen contracten sluit voor borstkankerzorg. Ook mag de zorgverzekeraar van de rechtbank vermelden dat de borstkankerzorg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen ingedeeld is in de categorie 'kan beter'.

De rechtbank in Amsterdam deed volgens de zorggroep echter een uitspraak die haaks staat op dit vonnis van de rechtbank in Breda. Deze zaak was aangekaart door het Slotervaartziekenhuis, dat het predicaat 'kan beter' had gekregen. Het Slotervaartziekenhuis eiste rectificatie. De Amsterdamse rechtbank stelde het ziekenhuis deels in het gelijk en vonniste dat CZ inderdaad de lijst op de website moest aanpassen.

De zorggroep stelt dat CZ op dezelfde wijze heeft gehandeld tegen het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen als tegen het Slotervaartziekenhuis en heeft daarom besloten beroep aan te tekenen bij het gerechtshof in Den Bosch.

'Nucleair materiaal Jemen niet bewaakt'

Een opslagloods in Jemen waar radioactief materiaal werd bewaard is in december 2009 gedurende een week niet bewaakt geweest. Dat blijkt uit een Amerikaanse diplomatieke memo die maandag werd vrijgegeven door WikiLeaks. In de memo, die dateert van 9 januari dit jaar, vraagt de schrijver de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa om het materiaal veilig te stellen.

De bewaker van de loods werd in december weggestuurd en de bewakingscamera was al een half jaar niet meer in bedrijf. "Er staat nu nauwelijks meer iets tussen de slechteriken en het nucleaire materiaal van Jemen", schreef de diplomaat.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken zei op 7 januari tegen de Amerikaanse ambassadeur in Jemen dat er 'geen radioactief materiaal is opgeslagen in Sanaa'. Bovendien zou al het 'radioactieve afval' verscheept zijn naar Syrië.

Volgens de memo werd het nucleaire materiaal gebruikt door universiteiten voor landbouwkundig onderzoek, door ziekenhuizen in de hoofdstad en door internationale oliebedrijven.

De vrees bestaat dat militanten van Al Qaida dergelijk radioactief materiaal gebruiken voor de fabricage van een 'vuile bom', een bom die radioactief materiaal verspreidt middels conventionele explosieven.

Jemen is de thuisbasis van een bijzonder actieve tak van Al Qaida. Het land worstelt met het bestrijden van de militanten, ondanks forse hulp van de Verenigde Staten en andere westerse landen.

Eto'o voor vierde keer beste Afrikaanse voetballer

Samuel Eto'o is voor de vierde keer in zijn carrière uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De 29-jarige spits van Internazionale liet bij de stemming collega-aanvallers Didier Drogba en Asamoah Gyan achter zich. Eto'o kreeg de onderscheiding eerder in 2003, 2004 en 2005.

De aanvaller uit Kameroen heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug met het winnen van het landskampioenschap, de Champions League en de Italiaanse beker en Super Cup. Afgelopen weekend kwam daar ook nog het WK voor clubteams bij.


Samuel Eto'o voor de vierde keer Afrikaans voetballer van het jaar (Foto: Novum)

Mulder niet naar NK baanwielrennen

Teun Mulder zal niet deel gaan nemen aan het nationaal kampioenschap wielrennen op de baan. De wereldkampioen op de kilometer kampt met een longontsteking, waardoor hij eind december in Apeldoorn ontbreekt.

"Erg balen, maar zulke dingen kunnen gebeuren. Nu snel weer gezond worden," zei Mulder die afgelopen jaar drie nationale titels won. De 29-jarige renner wist twee weken geleden in Melbourne nog zilver te veroveren in Melbourne bij een wereldbekerwedstrijd.

Harde verwijten VVD aan kabinet over btw

De Eerste-Kamerfractie van regeringspartij de VVD maakt partijgenoten premier Mark Rutte en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën harde verwijten. In het debat over het belastingplan zei VVD-senator Ger Biermans maandagavond dat er bij de verhoging van de btw op podiumkunst 'geen sprake is van een fatsoenlijk wetgevingstraject'.

De brief waarin het kabinet stelt dat de btw-verhoging moet doorgaan, noemde hij erg teleurstellend. De VVD sluit zich daarmee aan bij kritiek van de oppositie.

Biermans legde uit dat hij de btw-verhoging op zich wel steunt, maar dat de VVD-senatoren grote moeite hebben met 1 januari als invoeringsdatum, 'midden in het theaterseizoen'. Net als het CDA eerder in het debat, pleit nu ook de VVD voor uitstel tot het begin van het nieuwe theaterseizoen in september.

Harde verwijten VVD aan kabinet over btw
Harde verwijten VVD aan kabinet over btw (Foto: ANP)

Beroep oud-SS'er Boere afgewezen

Het Duitse federale hof in Karlsruhe heeft het beroep van oud-SS'er Heinrich Boere tegen zijn veroordeling voor de moord op drie Nederlanders in 1944 afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Aken maandag bekendgemaakt.

De rechtbank in Aken veroordeelde de 89-jarige Boere 23 maart tot een levenslange gevangenisstraf. Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers heeft doodgeschoten.

Volgens de aanklager ging het om gewetenloze moorden, begaan door een overtuigde nazi. Daar ging rechter Gerd Nohl in mee. Het vonnis was gelijk aan de eis van de aanklager.

Boere heeft bekend de drie Nederlanders in 1944 te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld.

Boere werd voor de moorden in 1949 in Amsterdam al bij verstek ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. De SS'er woonde op dat moment in Duitsland, nadat hij in 1947 uit een krijgsgevangenenkamp was gevlucht. Hij ging vervolgens in de buurt van Aken wonen. Boere hoefde zijn straf nooit uit te zitten, omdat Duitsland weigerde hem uit te leveren.


Beroep SS'er Heinrich Boere afgewezen (Foto: Novum)

Veel misstanden bij kinderdagverblijven

De inspecties van de GGD constateren geregeld misstanden bij kinderdagverblijven. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond op basis van een steekproef onder inspectierapporten van GGD'en over 147 kinderdagverblijven. Bij een kwart van de verblijven werd tijdens een inspectie geconstateerd dat er te weinig personeelsleden aanwezig waren ten opzichte van het aantal kinderen.

Daarnaast is bij ruim een op de vijf kinderdagverblijven iets mis met de verklaringen omtrent gedrag. Als er iets mis was met de verklaring omtrent gedrag, dan was bijvoorbeeld tijdens de inspectie gebleken dat niet alle medewerkers in het bezit waren van zo'n verklaring. In andere gevallen werd de verklaring pas overlegd na aanvang van de werkzaamheden bij het kinderdagverblijf.

Volgens RTL Nieuws grijpen gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de controles door de GGD, maar weinig in op het moment dat misstanden worden geconstateerd.

Fors vermogensverlies NL-huishoudens

Huishoudens in Nederland hebben in 2009 te maken gehad met een fors vermogensverlies. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2010 hadden Nederlandse huishoudens een gemiddeld vermogen van 33.000 euro, tegenover 42.000 euro begin 2009.

Daling woningprijs, schulden omhoog
De sterke daling kwam vooral door de gestegen hypotheekschuld en de waardevermindering van de eigen woning. Bijna zes op de tien huishoudens hadden een eigen woning. De prijs van een woning daalde vergeleken met vorig jaar gemiddeld 17.000 euro, van 254.000 naar 237.000 euro.

Frappant genoeg stegen ook de hypotheekschulden van gemiddeld 150.000 naar 155.000 euro, dit terwijl Nederland al jaren de hoogste hypotheekschuld ter wereld heeft. Ook de overige niet-hypotheekschulden stegen, van 31.000 tot 35.000 euro.

'Weinig aan de hand'
Maar volgens het CBS is er weinig loos. "Als men gewoon in de woning blijft zitten, is er niet veel aan de hand", aldus CBS-hoofdeconoom Michiel Vergeer. Alleen tophypotheken, waarbij er meer geleend is dan de waarde van het huis, zouden in gevaar kunnen komen.

Verzet in senaat tegen btw-verhoging blijft

De PvdA in de Eerste Kamer blijft zich verzetten tegen de verhoging van het btw-tarief voor concerten en theatervoorstellingen. Regeringspartij CDA wil dat de maatregel acht maanden later wordt ingevoerd. Dat bleek maandag bij de behandeling van het belastingplan in de senaat.

Eerder op de dag stuurde premier Mark Rutte (VVD) een brief aan de Eerste Kamer waarin hij schreef dat het kabinet blijft vasthouden aan de tariefsverhoging op 1 januari. De senaat nam vorige week nog een motie van de PvdA aan die het kabinet opriep af te zien van het voornemen.

Dat is volgens Rutte niet mogelijk. Het zou betekenen dat de Tweede Kamer moet instemmen met een aanpassing van het belastingplan, waarvan de btw-verhoging onderdeel uitmaakt. De kans dat dit gebeurt is 'nihil', aldus Rutte. Hij zegde wel toe nauwlettend in de gaten te houden of het hogere btw-tarief de sector 'onevenredige schade' toebrengt.

De PvdA neemt hiermee geen genoegen. "Moties dienen te worden uitgevoerd, door welke Kamer ze ook worden aanvaard", zei senator Frans Leijnse. Hij wees op een andere mogelijkheid om de btw-verhoging tegen te houden, zonder dat het belastingplan van tafel hoeft. Op 1 januari kan per ministerieel besluit de btw meteen weer worden verlaagd. Met terugwerkende kracht kan dit dan later wettelijk worden vastgelegd.

De bezwaren die Rutte in zijn brief al tegen deze route opwierp, veegde Leijnse van tafel. Ook andere partijen wezen op de alternatieve mogelijkheden om de tariefsverhoging tegen te houden.

Regeringspartij CDA riep het kabinet op de invoering van de maatregel acht maanden uit te stellen, tot het begin van het nieuwe culturele seizoen in september. Dat biedt culturele instellingen voldoende tijd om zich voor te bereiden op de gevolgen, zei senator Peter Essers. Het uitstel zou niet tot grote inkomstenderving leiden, omdat veel kaartjes voor volgend jaar al zijn verkocht.

Het enige wat de Eerste Kamer nog kan doen om de btw-verhoging tegen te houden, is tegen het belastingplan stemmen. Leijnse hield die mogelijkheid nadrukkelijk open. Of hij dit ook gaat doen, wordt dinsdag duidelijk. Dan komt eerst staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) aan het woord, waarna Leijnse zijn definitieve conclusies trekt.

De verwachting is echter dat een meerderheid van de senaat zal instemmen met het belastingplan.

Extra controles op vervoer gevaarlijke stoffen

De Inspectie Verkeer en Waterstaat controleert vanwege de winterse omstandigheden deze dagen extra op het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Dat heeft de inspectiedienst maandag bekendgemaakt.

Als het zicht door bijvoorbeeld mist of sneeuw minder is dan vijftig meter of als het wegdek glad is, dan is het vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg verboden. Op de wegen waar deze weers- en wegomstandigheden voorkomen, controleert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).

Wie zich niet aan de regels houdt, wordt van de weg gehaald en kan rekenen op een proces-verbaal, waarschuwt de IVW.

Iran getroffen door zware aardbeving

Het zuidoosten van Iran is maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,5. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld. Vooralsnog zijn er geen berichten over schade of slachtoffers.

De aardbeving trof Hosseinabad, een stad die vlak bij de historische stad Bam ligt. In dit gebied vond in 2003 ook een aardbeving plaats. Bij deze beving kwamen 26.000 mensen om het leven.

Iran ligt op een seismische breuklijn en aardbevingen komen vaak voor. Gemiddeld vindt er in het land elke dag een aardbeving plaats.

Postal Gold winnaar Loden Leeuw 2010

De prijs voor de meest irritante televisiereclame van dit jaar, de Loden Leeuw, gaat naar de reclame van Postal Gold. Dat is maandagavond bekendgemaakt in het TROS-programma Radar. Tot meest irritante bekende Nederlander in een reclamespot is cabaretier Arie Koomen verkozen.

Meer dan 100.000 kijkers brachten hun stem uit. Met meer dan 42 procent van de stemmen is Postal Gold, de reclame voor het opsturen van goud, gekozen. Arie Koomen maakte zijn 'irritante' reclame voor Mediamarkt. In de categorie: 'Meest Irritante BN'er' stemde 41 procent van de deelnemers op hem. Tweede werd Tineke Schouten (C1000) met 30 procent van de stemmen.

Postal Gold winnaar Loden Leeuw 2010
Arie Koomen 'meest irritante BN'er in reclamespot' (Foto: ANP)

Voorbereidingen GP Rusland op schema

De voorbereidingen voor de eerste Grand Prix van Rusland die in 2014 gehouden zal worden liggen op schema. De burgemeester van Sochi Anatoly Pakhomov meldt dat ondanks dat in hetzelfde jaar ook de Winterspelen in zijn stad gehouden worden er geen vertraging bij de bouw van het circuit zal optreden.

"Er is ons alles aan gelegen om de Formule 1-race in 2014 volgens plan door te laten gaan. Hoe de voorbereidingen op deze twee evenementen gelijktijdig te managen wordt nu onderzocht, waarbij het comité dat zorgt voor de implementatie van de Olympische Spelen samen optrekt met het comité dat de Formule 1-race moet regisseren," zei hij tegen Reuters. Het laatste comité wordt op dit moment nog gevormd.

Pakhomov verwacht het circuit in 2013 op te kunnen leveren en dat de laatste zaken na afloop van de Olympische Spelen geregeld kunnen worden. Het circuit wordt gebouwd rond enkele faciliteiten die bij de Spelen gebruikt worden. Hierdoor lijkt het alsof de rijders in de stad rijden. Volgens de organisatie krijgt het circuit lange rechte stukken, snelle bochten en hairpins, waardoor inhalen mogelijk moet zijn.

Tťvez draait bij en trekt transferverzoek in

Carlos Tévez blijft in de toekomst gewoon speler van Manchester City. De lucht tussen de 26-jarige Argentijn en de club is geklaard, meldt City via een officiële verklaring op de clubsite. In een verzoenend gesprek heeft Tevez zijn transferverzoek ingetrokken en zijn 'absolute toewijding aan de club beloofd'. Tévez' contract blijft ongewijzigd.

Tévez diende een aantal weken terug een officieel transferverzoek in omdat hij niet meer gelukkig was bij City. De 60-voudig international was teleurgesteld in een aantal leidinggevenden binnen de club en kampt bovendien met heimwee naar zijn vaderland. City liet vervolgens weten niet mee te willen werken aan de transferwens van Tévez.

Beide partijen hebben nu de strijdbijl begraven, tot grote tevredenheid van manager Roberto Mancini. "Carlos is een speler van wereldklasse en zijn bijdrage is van onschatbare waarde geweest", zegt de Italiaan. "Ik ben blij dat we ons nu weer puur op het voetbal kunnen richten." Mancini deed dit seizoen achttien keer een beroep opTévez, daarin scoorde hij tienmaal.


Tévez draait bij en trekt transferverzoek in (Foto: Novum)

[Upd]: Mega-patch voor Gran Turismo 5 uit

[Update: hier de patch notes]
Update Notice (1.05)

A new update has been released for Gran Turismo 5.
The main contents of the update are as follows:

Seasonal Events
[Seasonal Events] have been added to the upper left side of the [GT Mode] - [GT Life] screen. From here you can participate in official online events from the Polyphony Digital team. In these events, all participants under the same regulations, and if you complete the event you will win rewards and experience. In Time Trials and Drift Trials, compete on the leader boards with players around the world.

Online Dealership
An [Online Dealership] has been added to the left center of the screen. In here you will find popular and rare used cars. You might just come across that one car you've always been looking for, that you haven't been able to find in the used car dealership.

Online Race Rewards and Experience
When you complete a race in the open lobby or my lounge, you will now gain rewards and experience points. Therefore if you are focused more on playing online, you'll still be able to gain rewards and levels that you need to progress in GT Life.

Driving Distance and Number of wins in Online Races
The driving distance and number of wins you achieve when you complete a race in Open lobby or My lounge will now affect your stats in Profile and the Garage. Here again the results from your online play will cumulate within GT Life

Improved Rewards
The rewards for winning races in Both A-Spec and B-Spec in GT mode- GT Life have been increased for a limited time only. This applies until the end of January 2011. This is a great chance for those who were previously have difficulties getting ahead in the game, due to lack of funds for tuning and purchasing required cars.

Race Information Display
Is now available in the Start-Quick Options. You can also see this in Race Display in Options.

Save Data Backup
You can now copy and restore your save data. For details please refer to the in-game Manual

Personal BGM (menu)
From [options]-[hardware]-[Audio], it is now possible to set the Personal BGM (menu). This can also be accessed from the Music Library within GT Mode.

Car Name Change
The official name of the "Red Bull X1" has been changed to "Red Bull X2010"

Integration within the website
THe main features within GT Mode - Community can now be accessed through the "Gran-Turismo.com Official Website.

Important Note
We have made improvements to the Log within GT Mode - Community section,
in order to make its operation more stable. Please note that the information that was here before the update has been reset.

Some contents of the update will not be applied unless you sign into the Playstation Network when you play the game


En dan nog andere fixes/toevoegingen die er niet instaan maar wel bevestigd zijn door de community:

-Replay rewind function
-All replays now finish at the end of your lap, Not 1-2 sec before hand like they used to.
-Headlights work better
-Mechanical damage offline practice/arcade
-Zonda R sound bug fixed
-New prize cars for AMG challenges
-24hr and 4hr Nürburgring in Practice + Arcade mode
-Adjustable end of race duration added to online

Met dank aan Dennisdebengel

[Origineel bericht]: Zonder enige fanfare hebben Sony en Polyphony Digital een gigantische stealth-update voor Gran Turismo 5 uitgebracht. De patch, die maar liefst 608 MB weegt, is zonder verklaring uitgekomen, dus de community op Neogaf heeft zelf maar gekeken wat er allemaal vernieuwd is.

Tot nu toe zijn er een aantal elementen naar voren gekomen. De HUD kan uitgezet worden, voor degenen die van de beelden willen genieten. Er kunnen backups gemaakt worden van savebestanden, er zijn nieuwe online events en seasonal events waar meer credits dan normaal te verdienen zijn. Mechanische schade kan offline aangezet worden, en er is een online autodealership waar zeldzame auto's gekocht kunnen worden.

[Video] Jongen onder trein voor gsm

Een zeventienjarige jongen uit Hongkong heeft alles over voor zijn mobieltje. Gisteravond sprong hij voor een aanstormende metrotrein om het gevallen toestel te redden. Hoewel de trein over hem heen reed, mag de jongen van geluk spreken dat hij slechts een paar schrammetjes heeft.

De jongen stond gisteravond met drie vrienden op een metrostation in Hongkong. Ineens liet een van de jongeren zijn gsm tussen de rails vallen. Hoewel er net een metrotrein kwam aanrijden, sprong de jongen voor het metrostel de rails op om zijn telefoon te redden.

De machinist trok wild aan de rem, maar kon niet voorkomen dat hij over de jongen reed. Gelukkig heeft de knul slechts lichte verwondingen opgelopen. Hoe het met zijn telefoon is, is helaas niet bekend.


Gelukkig hebben de mensen van NMA er weer een mooie reconstructie van gemaakt

Steam-uitverkoop wenst je prettige feestdagen

Hoe weet je dat het bijna kerst is? Als Steam al zijn games in de uitverkoop zet alsof de servers in de fik staan. Zo ook dit jaar weer. Elke dag zijn er nieuwe individuele aanbiedingen op games en gaan hele collecties voor bodemprijzen de deur uit. Kijk verder voor de aanbiedingen van de dag.

Naast kortingen op algehele catalogi van uitgevers staan er de volgende titels voor vandaag in de aanbieding:

 • FEAR 1 & 2 voor € 9,24
 • F1 2010 € 22,49
 • Titan Quest Gold € 2,49
 • Super Meat Boy € 3,50
 • Peggle+Peggle Night € 4,79
 • LEGO Batman € 4,99
 • Deus Ex 1 & 2 € 2,69
 • Battlefield Bad Company 2 € 13,59
 • alle Prince of Persia games 75% korting
 • Fallout 3 GOTY Edition € 20,09
 • Oddworld Collection € 12,49
 • Portal € 3,74

En nog veel, veel meer, dus check die handel. Kijk morgen voor de nieuwe daily deals!

Vrouw met auto in sneeuw nieuwste internethit

Naast alle winterse ongemakken levert de sneeuw ook hilarische filmpjes op. Een van de leukste is eentje van een vrouw die met haar auto vastzit in de sneeuw. Het filmpje is in nog geen twee dagen tijd bijna honderdduizend keer bekeken.

Op het filmpje is te zien hoe een Britse vrouw met haar BMW vastzit in de sneeuw. Ze stapt uit om wat tegen haar band aan te schoppen en stapt vervolgens weer in. Helaas komt ze steeds vaster te zitten, waarna ze weer uitstapt.

Om het zichzelf wat makkelijker te maken, laat ze haar auto in de versnelling staan. Met de deur open probeert ze haar auto de sneeuw uit te duwen. Ineens krijgen de achterwielen grip, maar voor de vrouw is er geen houden meer aan. De auto gaat ervandoor en crasht tegen een muur. Voor zover bekend is er gelukkig alleen blikschade.


Opmerkingen over vrouwen achter het stuur worden niet op prijs gesteld...

Minecraft is in bŤta

Minecraft is eindelijk bèta. De ontwikkelaar van de populaire indie titel, Notch, geeft aan dat er nu meer gefocust wordt op het polijsten van de game en het toevoegen van nieuwe items. Ook komt er betere ondersteuning voor modificaties door users. 

Volgens Notch ligt de focus vanaf nu op het afmaken van de game. Er wordt vanaf deze update beter getest, vooral op stabiliteit. In de multiplayer was er nog al eens sprake van onstabiliteit. Vanaf nu is de game ook € 5,- duurder geworden en nieuwe updates zijn niet meer vanzelfsprekend. Behalve als je de game gekocht hebt terwijl hij in alpha was.

Ook is het nu mogelijk om iemand het spel cadeau te doen via een gift-code. Perfect voor de kerstdagen noemt Notch het zelf.

De volledige lijst met updates is het volgende: 

 • Working server-side inventory! Finally! (And as a result of that, a whole pile of bugs and issues got fixed)
 • Made SMP servers save chunks way less often in most cases. Chunks dont resave if they got saved in the last 30 seconds
 • Moving too far away from a container, or having it blow up, closes the inventory screen
 • Fixed /kill
 • Introduced leaf decay again. It acts differently from before
 • You can now throw eggs
 • On a whim, added super exclusive clan cloaks for Mojang Employees
 • ... and something else, which is even more rare

VN verlengen missie in Ivoorkust met zes maanden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag besloten de vredesmissie in Ivoorkust met zes maanden te verlengen. De ruim 8600 man sterke vredesmacht blijft tot 30 juni 2011 in het land. Ook blijft vijfhonderd man ondersteunend personeel tot 31 maart.

In de resolutie, die unaniem werd aangenomen, worden tevens alle partijen in Ivoorkust opgeroepen om oppositieleider Alassane Ouattara te erkennen als de nieuwe president. Met de resolutie wordt de druk op zelfverklaard winnaar van de presidentsverkiezingen Laurent Gbagbo om af te treden opgevoerd.

De resolutie roept alle partijen in Ivoorkust op 'de wil van het volk en de uitslag van de verkiezingen te respecteren' om zo 'vrede in Ivoorkust veilig te stellen'.

Niet alleen de VN, maar ook de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) erkennen Ouattara als president.

Afghaans parlement in januari bijeen

Het Afghaanse parlement komt op 20 januari bijeen, meer dan vier maanden na de door fraude ontsierde parlementsverkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse president Hamid Karzai maandag gezegd. Het 249 zetels tellende parlement wordt direct na het winterreces beëdigd.

De verkiezingen waren op 18 september, maar de uitslag werd pas op 24 november goedgekeurd door de kiescommissie.

Tijdens de verkiezingen vonden veel ongeregeldheden en intimidaties plaats. Uiteindelijk werden 1,3 miljoen stemmen ongeldig verklaard en werden negentien kandidaten wegens bedrog uitgesloten van deelname.

Hot in vrouwenland: vaginaal stoombad

Wie zijn vriendin deze Kerst eens lekker wil verwennen, geeft haar een tegoedbon voor een Chai-Yok. Deze nieuwste trend is een soort stoombad voor de vagina.

Chai-Yok is een Koreaanse vinding maar rukt snel op naar het Westen. Met behulp van veertien verschillende kruiden worden de intiemste delen van de vrouw gereinigd.

Het zou een weldaad voor het lichaam zijn, en helpen tegen stress, schimmelinfecties, aambeien en blaasontstekingen. En omdat alle giftige stoffen worden afgevoerd, zou vrouwlief nog vruchtbaarder worden ook.

De vrouw die het stoombad ondergaat dient plaats te nemen op een stoel met een gat erin. Via het gat stijgt stoom op naar de fijnste vrouwendelen. Helaas is de werking nog niet wetenschappelijk bewezen.

VS niet meer het meest zombie moordende volk

De ontwikkelaars van de PSN titel Zombie Nation houden precies bij hoeveel zombies er nu virtueel worden afgeslacht. Wat blijkt nu, Amerikanen zijn niet meer nummer één in het vermoorden van onze ondode medemens. Finland heeft de virtuele slachtpositie overgenomen van onze moordende buren over de oceaan. 

Omdat de Verenigde Staten veel meer inwoners heeft zou het natuurlijk niet eerlijk zijn om met absolute aantallen te regelen. Daarom meet de ontwikkelaar met een nog onbekende methode die ze binnenkort aan ons gaan uitleggen. Wat wel duidelijk is dat het systeem grote landen terug in proportie plaatst. 

Minder rood, meer eigen treffers Eredivisie

Halverwege de voetbaljaargang hebben de arbiters bij wedstrijden in de Eredivisie beduidend minder vaak de rode kaart getrokken dan vorig seizoen in dezelfde tijdspanne. In 167 duels die er tot nu toe in de hoogste betaalde klasse zijn gespeeld, vielen 32 rode kaarten.

Vorig seizoen waren dat er halverwege -na 157 duels- 46. Ook het aantal gele kaarten ligt iets lager, 579 om 600.

Opvallend is de toename van eigen doelpunten. In de vorige voetbaljaargang passeerden acht spelers in de eerste seizoenshelft hun eigen doelman. Dit seizoen is dat al achttien keer gebeurd. Het totaal aantal treffers nam ook toe. In de 167 duels tot nog toe vonden de clubs in de Eredivisie 530 keer het doel. Dat was vorig seizoen na 157 duels 466 keer.

Minder rood, meer eigen treffers eredivisie
Minder rood, meer eigen treffers Eredivisie. (Foto: ANP)

[Dakar][Motor] Nederlandse deelnemers in 2011

Ook in 2011 zal de Dakar Rally weer verreden worden in Zuid Amerika en ook dit jaar doen er weer veel Nederlanders mee. In deze special stellen wij onze landgenoten voor die in Zuid Amerika de eindstreep zullen gaan proberen te bereiken.

In sommige gevallen wijken de namen van de deelnemerslijsten van de organisatie af van de echte namen van de coureurs. Hierdoor zullen in sommige gevallen de namen niet overeenkomen.

Cassano vertrekt naar AC Milan

Antonio Cassano zal Sampdoria in gaan ruilen voor AC Milan. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt vandaag dat de aanvaller morgen een contract gaat tekenen bij de koploper in de Serie A.

Cassano ligt uit de gratie bij Sampdoria, omdat hij voorzitter Riccardo Garrone in oktober zwaar beledigd zou hebben. Daarom wilde de spits die in 2007 overkwam van Real Madrid weg. Milan had behoefte aan een vervanger van de geblesseerde Filippo Inzaghi en zag daarom wel brood in de aanvaller. Een clausule dat in het geval van verkoop vijf miljoen euro naar Real Madrid overgemaakt moest worden gooide nog bijna roet in het eten. Naar verluidt betalen alle partijen mee aan het bedrag, zodat de transfer alsnog rond kon komen.

Oud-medewerker Red Dead Redemption vertelt zijn verhaal

Tijdens de ontwikkeling van Red Dead Redemption kwam er veel geklaag naar buiten. De vrouwen van de werknemers van Rockstar San Diego (waar het spel werd gemaakt) waren boos omdat hun mannen zes dagen moesten werken en wel twaalf uur lang. Een oud-medewerker van Rockstar San Diego doet nu een boekje open.

In dit verhaal vertelt hij hoe hij bij Rockstar kwam te werken en de situatie die zich daar afspeelde. Volgens hem is het een bedrijf dat alles slecht doet wat zij maar slecht kunnen doen. Het omgaan met mensen, het inhuren van de goede mensen en een hecht team maken. Het verhaal blijkt ook wel van een echte (oud-)medewerker te zijn, aangezien hij dertien 'recommendations' krijgt van Rockstar-medewerkers op zijn LinkedIn-profiel. Het gehele verhaal kan je hier lezen (mirror in verband met een te druk bezochte site).

rockstar

Europese PS-Store wenst je een prettig kerstfeest

De Europese PlayStation Store zal het jaar eindigen met een feestdagen-uitverkoop van games van verschillende uitgevers. Alle aanbiedingen gaan aanstaande woensdag, 22 december, in en zullen beschikbaar zijn tot 5 januari. Aanstaande woensdag kan je ook de normale update verwachten.

Feestdagen-aanbiedingen voor de PSP en PS3

* Alien Breed: Impact (€7.19)
* Blue Toad Murder Files: Episodes 1-6 (€12.99)
* Bomberman Ultra (€4.99)
* Burn Zombie Burn! (€3.99)
* Burn Zombie Burn...In Space! (€1.49)
* Ferrari: The Race Experience (€1.49)
* Flight Control HD (€3.99)
* Gottlieb Pinball Classics (PSP) (€4.99)
* Joe Danger (€6.19)
* Lead and Gold: Gangs of the West (€7.99)
* Tales of Monkey Island: Complete Season (€8.99)
* Worms 2: Armageddon (€7.99)

Feestdagen-aanbiedingen voor de mini's

* Carnivores: Dinosaur Hunter (€1.99)
* Rocks n' Rockets (€1.99)
* Freekscape: Escape from Hell (€1.99)
* Arctic Adventures: Polar's Puzzles (€1.99)
* Vibes (€1.99)
* Stellar Attack (€1.99)

Feestdagen-aanbiedingen van Disney

* Toy Story 3 (PSP) (€19.99)
* Alien Escapades Add-on (PSP) (€0.99)
* Buzz's Adventures Add-on (PSP) (€0.99)
* Woody's Round Up Add-on (PSP) (€0.99)
* The Nightmare Before Christmas Premium Theme (€0.75)
* Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (PSone)

Feestdagen-aanbiedingen van EA

* DeathSpank (€7.99)
* DeathSpank: Thongs of Virtue (€7.99)
* Need for Speed: Shift (PSP) (€12.99)
* Dante's Inferno (PSP) (€19.99)
* Theme Park (PSone) (€2.99)
* Theme Hospital (PSone) (€2.99)

Feestdagen-aanbiedingen van Namco Bandai

* Deadstorm Pirates (€14.99)
* Pac-Man Championship Edition DX (€6.99)
* Me and My Katamari (PSP) (€9.99)
* Ridge Racer (PSP) (€9.99)
* Soul Caliber: Broken Destiny (PSP) (€14.99)
* Tekken 6 (PSP) (€19.99)

Feestdagen-aanbiedingen van Sony Computer Entertainment Europe

* Fat Princess (€4.99)
* PixelJunk Shooter (€3.99)
* LBP Pirates of the Caribbean Level Kit (€2.99)
* LBP Pirates of the Caribbean Costume Kit (€2.99)
* echoshift (PSP) (€9.99)
* Fat Princess: Fistful of Cake (PSP) (€14.99)
* Gravity Crash (PSP) (€3.99)

Feestdagen-aanbiedingen van SEGA

* Sonic the Hedgehog 4: Episode One(€6.99)
* Sonic Adventure (€3.99)
* Sonic Adventure DX Add-on Pack (€1.49)
* After Burner: Climax (€4.99)
* Valkyria Chronicles 2 (PSP) (€17.99)
* Phantasy Star Portable 2 (PSP) (€17.99)

Feestdagen-aanbiedingen van Square Enix

* Space Invaders: Infinity Gene (€6.99)
* Lara Croft and the Guardian of Light (€8.99)
* Tomb Raider: Underworld (€10.99)
* Tomb Raider Anniversary (PSP) (€7.99)
* Tomb Raider: Legend (PSP) (€7.99)
* Tomb Raider (PSone) (€4.99)

Feestdagen-aanbiedingen van Ubisoft

* Prince of Persia Classic + Cell Factor Bundle (€9.99)
* Scott Pilgrim + Turtles in Time Reshelled + Voodoo Dice Bundle (€14.99)
* Asphalt: Urban GT 2 (PSP) (€9.99)
* Driver '76 (PSP) (€9.99)
* Street Rider (PSP) (€9.99)

Voortbestaan Pegasus onzeker

De internationale wielrenunie UCI heeft de nieuwe Australische wielerploeg Pegasus Sports Cycling geen licentie gegeven voor een Continental Team voor komend jaar. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Bij Pegasus staan onder anderen Robbie McEwen en de Nederlandse wielrenner Bobbie Traksel onder contract. Daarnaast is Egon van Kessel er ploegleider. Nu de wielerploeg geen licentie heeft gekregen voor het een na hoogste wielerniveau is het de vraag of de nieuwe ploeg nog een lang leven is beschoren.

NS past dienstregeling kerst aan

De NS past de dienstregeling in de kerstvakantie aan vanwege het winterweer. Vanaf zondag tot en met zondag 2 januari rijdt op alle stations en trajecten in elk geval ieder halfuur een trein in elke richting. Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt.

Vanwege de kerstvakantie gold al een andere dienstregeling, aangezien er dan minder forensen met de trein reizen. Deze dienstregeling moest echter worden aangepast om 'filevorming' op het spoor te voorkomen. "Deze flexibiliteit is nodig om voorspelbaar te kunnen blijven rijden, zodat we aan onze klanten een goed werkende dienstregeling met enige ruimte kunnen bieden", aldus de NS.

Vanwege de winterse weersomstandigheden zijn momenteel 10 procent meer treinen dan normaal in onderhoud. De NS stelt dat dit voor de dienstregeling geen probleem is.

Maandag reden de treinen vanwege het winterweer ook volgens een aangepaste dienstregeling. Reizigers moesten rekening houden met extra reistijd, want op sommige trajecten reden minder treinen. Volgens de NS deden zich maandag nauwelijks problemen voor op het spoor.

Vrouw rukt tepel schoondochter af

Van je schoonfamilie moet je het maar hebben. Een dertigjarige vrouw uit de Amerikaanse staat Nieuw-Mexico moet na een ruzie met haar schoonmoeder haar rechtertepel missen.

De 46-jarige vrouw kreeg het vorige week aan de stok met haar 26-jarige zoon. Toen de vrouw van haar zoon tussenbeide kwam, greep de oudste van het stel de rechterborst van haar schoondochter beet en begon erin te knijpen en aan te trekken. Hoewel het slachtoffer schreeuwde dat haar belaagster moest loslaten, deed deze het pas toen ze een vuistslag in haar gezicht kreeg.

Pas nadat ze haar schoonmoeder de deur had uitgewerkt, voelde de schoondochter haar rechterborst nat worden. Ze deed haar shirt uit, en keek vol afschuw hoe haar tepel op de grond viel. Ze raapte deze op en stopte het in een zakje.

Pas twee uur later dacht ze dat ze maar beter even naar het ziekenhuis kon gaan. Een arts heeft inmiddels de tepel weer aan de borst gehecht. Men overweegt nu of schoonmoederlief zal worden aangeklaagd wegens geweldpleging.

Rob de Nijs baalt van Top 2000

Rob de Nijs staat met zeven nummers in de jaarlijkse Top 2000, maar blij is hij niet. De 68-jarige zanger baalt ervan dat mensen niet op zijn recente repertoire stemmen. Dat geldt ook voor andere nummers die de lijst elk jaar halen.

"Het is elke keer hetzelfde riedeltje van mensen die ook al een hele tijd bezig zijn", zei De Nijs in het programma High Tea van Radio 2, dezelfde zender die elk jaar de Top 2000 samenstelt.

De Nijs is dit jaar zeven keer terug te vinden in de lijst. Onder meer Malle Babbe, Banger Hart en Het werd Zomer staan erin. Zijn nieuwere liedjes haalden het niet. "Eigenlijk alle nieuwe stukken waarvan je zelf denkt: hiermee sta ik in deze tijd, die staan niet eens op het keuzelijstje. Ja, dat is dan vrije keuze, maar een mens is lui en kruist gewoon aan wat hij kent."

De Top 2000 wordt uitgezonden van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. De stemmen zijn inmiddels geteld. Radio 2 maakt de definitieve lijst maandag bekend. Eerder werd al bekend dat niet Queen, maar The Eagles met Hotel California op nummer een staat.


Rob de Nijs baalt van Top 2000 (Foto: Novum)

FTD verwijdert New Kids Turbo-spots

Nieuwsgroepclub FTD heeft alle spots verwijderd die users wijzen op het feit dat ergens anders op het internet camversies te vinden zijn van New Kids Turbo.

In een eerdere rechtszaak tussen Eyeworks en FTD bepaalde de rechter al dat downloaden van films, ook uit illegale bron, in Nederland volledig legaal is, maar dat FTD uploaden stimuleerde door het plaatsen van meldingen dat 'Komt een vrouw bij de dokter' te downloaden zou zijn. De rechter sommeerde FTD alle spots van Komt een vrouw bij de dokter te verwijderen. Van dat precedent maakt Eyeworks nu gebruik om spots van New Kids Turbo te laten verwijderen.

Overigens is het ook onmogelijk om via FTD de film Harry Potter and the Deathly Hallows terug te vinden. Die laatste wordt ook van usenetservers als Eweka, Giganews, Easynews en andere usenetaanbieders verwijderd waardoor het lastiger is de film compleet te downloaden.

Leuk detail is dat New Kids aanvankelijk populair is geworden onder downloadende jongeren. Toen New Kids nergens op tv te zien was, werden de jongens uit Maaskantje juist populair omdat de filmpjes overal te downloaden waren. Een test wijst overigens uit dat de film eenvoudig gevonden kan worden met verschillende nzb-zoekmachines.

Regering RoemeniŽ overleeft motie van wantrouwen

De Roemeense regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Tegen de regering van premier Emil Boc stemden 190 parlementsleden, 46 te weinig om de regering ten val te brengen. Boc had de afgevaardigden voor de stemming opgeroepen de kredietafspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet in gevaar te brengen.

Het IMF heeft Roemenië samen met de Europese Unie en de Wereldbank een krediet van twintig miljard euro verleend om de gevolgen van de economische crisis te ondervangen. Om voor de volgende tranche van de lening in aanmerking te komen moet het land nog hervormingen van de overheidsuitgaven en pensioenuitkeringen doorvoeren. Vanwege de bezuinigingspolitiek hebben de oppositionele sociaal-democraten en liberalen twee moties van wantrouwen tegen de regering ingediend.

'Badr Hari betaalde mishandelde portier zwijggeld'

K1-vechter Badr Hari heeft zwijggeld betaald aan de portier van de Amsterdamse club Blinq bij het Leidseplein. De 26-jarige vechtsporter heeft bekend de portier, die in februari zwaar mishandeld werd, vijfduizend euro te hebben betaald om zijn aantijgingen tegen Hari in te trekken. Dat meldt Het Parool maandag.

Hari wordt ervan verdacht de portier te hebben mishandeld. De deurman zou Hari en drie vrienden de toegang hebben geweigerd omdat ze niet voldeden aan kledingvoorschriften, waarna hij klappen kreeg en in het ziekenhuis belandde. Na het incident vertrok Hari naar Marokko.

De portier verklaarde tegenover de politie dat Hari hem had mishandeld, maar trok zijn verklaring in oktober weer in. Kort daarop keerde Hari terug in Nederland. Hij meldde zich op het politiebureau, werd vastgezet om na enkele weken weer te worden vrijgelaten in afwachting van zijn zaak. Hari ontkende voorheen alle betrokkenheid, maar geeft nu toe dat hij wel aanwezig was bij de club, maar niet heeft geslagen of geschopt.

De advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, erkent dat er geld is betaald aan de portier. Hij zou vijftienduizend euro gevraagd hebben aan Hari, maar ontving vijfduizend euro. Dit zou zijn gebeurd om hem te laten stoppen met roddelen. "Die portier bleef maar kletsen dat Hari hem in elkaar had geslagen, wat niet waar is. Daarvan ondervond Hari veel schade in zijn carrière. Daarom dacht mijn cliënt er goed aan te doen om te betalen", verklaart Ficq tegenover Het Parool.


'Badr Hari betaalde mishandelde portier zwijggeld' (Foto: Novum)

BenŪtez ontkent ontslag als trainer Internazionale

Rafa Benítez ontkent dat hij ontslagen is als coach van Internazionale. Eerder op de dag meldde Gazzetta dello Sport dat de Milanese club afscheid heeft genomen van de 50-jarige Spanjaard. "Ik ben erg verbaasd door deze berichtgeving. Ik heb de krantenkoppen gezien en ben door veel mensen gebeld met de vraag of ik ontslagen ben, maar dat is allemaal niet waar."

Benítez haalde de woede van Inter-voorzitter Massimo Moratti op zijn hals door na het winnen van het WK voor clubteams versterkingen te eisen. "Ik heb nu behoefte aan volledige steun en daarmee bedoel ik dat transfers nodig zijn", waren de woorden van Benítez die denkt aan vier nieuwe spelers voor Inter.

De klaagzang schoot bij Moratti in het verkeerde keelgat. De voorzitter noemde de opmerkingen van de Spanjaard 'misplaatst', maar wilde maandag verder niet op de positie van de oud-coach van Liverpool ingaan. Volgens diverse Italiaanse media is Zenit Sint-Petersburg-coach Luciano Spalletti echter al benaderd als vervanger voor Benítez, die al maanden onder druk staat door de tegenvallende resultaten. De club van Wesley Sneijder staat zevende in de Serie A.

EU wil maximum vliegtijd voor piloten

Het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gaat maandag een nieuw voorstel bekendmaken dat de strijd met de vermoeidheid van piloten moet aanbinden. De vermoeidheid van piloten staat bekend als de 'sluipmoordenaar' van de burgerluchtvaart.

Met de nieuwe regels, die vanaf 2012 van kracht moeten worden, wordt het aantal vlieguren van verkeersvliegers beperkt. Bovendien moet met de nieuwe set regels de huidige lappendeken van nationale regelgeving in EU-lidstaten worden geharmoniseerd.

Het voorstel verbiedt luchtvaartmaatschappijen piloten in te roosteren voor diensten van meer dan veertien uur per dag. Het aantal nachtelijke uren dat een piloot mag vliegen moet worden teruggebracht naar twaalf.

De Europese organisatie voor verkeersvliegers (ECA) zei in een verklaring dat de EASA is gezwicht voor de luchtvaartmaatschappijen. Volgens ECA gaat het voorstel voorbij aan onafhankelijk onderzoek naar vermoeidheid onder piloten. Uit deze onderzoeken blijkt dat een piloot maximaal twaalf uur per dag zou mogen vliegen en 's nachts maximaal tien uur.

Armin van Buuren Nederlandse Twitterkampioen

Armin van Buuren heeft van alle Nederlanders de meeste volgers op Twitter. De 33-jarige dj werd maandagmiddag door 388.351 mensen gevolgd. Op de tweede plaats staat GroenLinks-Kamerlid Arjan Al Fassed, met 388.344 volgers.

Al Fassed stond in eerste instantie bovenaan, maar hij zag het aantal volgers van Van Buuren in rap tempo stijgen. "Arjan Al Fassed feliciteert alvast Armin van Buuren #1 twitteraar", schreef de politicus maandagmiddag al voor Van Buuren hem voorbijging.

Wereldwijd heeft Lady Gaga de meeste volgers op Twitter: 7,4 miljoen. Op de tweede plaats staat Britney Spears, die door 6,4 miljoen mensen wordt gevolgd, en Justin Bieber staat met ruim 6,3 miljoen 'followers' derde.


Armin van Buuren heeft de meeste volgers op Twitter  (Foto: Novum)

Brandweermannen Flevoland mogen niet meer twitteren

Brandweermannen in Flevoland mogen niet twitteren of berichten plaatsen op Hyves of Facebook terwijl ze aan het werk zijn. Commandant van de brandweer Flevoland Gerrit Spruit vindt dat brandweerlieden als zij bezig zijn met een actie geen berichten op de social media kunnen plaatsen. Doen zij dat wel, dan zijn zij niet professioneel bezig.

Aanleiding is een dodelijk ongeval dat onlangs plaatsvond, waarbij een van de brandweerlieden tijdens deze hulpverleningsactie een foto plaatste op Twitter. "Mensen hebben ongelooflijke motivatie alles met anderen te delen. Maar doe dat nou niet als je met je vak bezig bent", zegt de commandant.

Muziekleraar veroordeeld voor ontucht

Een 30-jarige muziekleraar uit De Bilt is veroordeeld tot twee jaar celstraf voor ontucht, het bezit en het verspreiden van kinderporno en schennis. Ook moet hij zich laten behandelen bij psychiatrisch centrum De Waag, bepaalde de rechtbank in Utrecht maandag. Het Openbaar Ministerie had drie jaar geëist.

De man werkte op een school in Ede en was verbonden aan verschillende muziekverenigingen. De zaak kwam aan het rollen toen de man in 2009 betrapt werd toen hij in zijn auto zat te masturberen terwijl hij naar tennissende meisjes keek. De politie arresteerde de man en doorzocht zijn computer. Zo bleek dat hij webcamseks had met verschillende meisjes en vanaf 2006 kinderporno verspreidde.

Uit deze beelden werd duidelijk dat hij in 2008 en 2009 ontucht had gepleegd met minderjarige meisjes uit Wilnis en Ede. De meisjes hadden weliswaar ingestemd met de seks, maar zij konden de gevolgen van hun seksuele handelen niet overzien, zo stelt de officier van justitie, die sprak van 'grenzeloos egoïsme'. "Achteraf hebben de meisjes spijt van wat er gebeurd is en het is precies om deze reden dat de wetgever kinderen wil beschermen", voegt het OM daaraan toe.

Aangifte tegen pedoclub om uitwisselen kinderporno

'Pedojaagster' Yvonne van Hertum heeft maandag aangifte gedaan tegen de Vereniging Martijn. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag maandag. Bezoekers van de website van pedofielenvereniging Martijn zouden regelmatig kinderporno met elkaar uitwisselen, zo zou blijken uit gegevens die hackers van de groep Anonymous naar boven hebben gehaald.

Via zogeheten personal messages delen ze links naar buitenlandse sites waar foto's en filmpjes van kinderporno op staan. Anonymous viel vorige week de website van Martijn meerdere keren aan en kraakte het forum. Van Hertum zou alle gegevens van de hackers hebben gekregen en is daarmee maandag naar de politie gestapt.

De politie liet in een reactie weten het bewijs eerst te onderzoeken voordat de aangifte definitief wordt opgenomen. De Vereniging Martijn heeft daarnaast laten weten niet uit te kunnen sluiten dat bezoekers via persoonlijke berichten kinderporno hebben uitgewisseld. Het forum is inmiddels verwijderd van de site, na de aanvallen van de hackers.

De hackers zouden de aanval vorige week hebben ingezet na het bericht dat Richard van O., een van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak, lid was van Martijn. Martijn zou daarbij een advertentie hebben gehad op een kinderpornosite van Van O. Dit weekend werd bekend dat bij een huiszoeking bij voorzitter Ad van den Berg computers in beslag zijn genomen.

Verbod oudejaarsfeest Museumplein geŽist

Omwonenden van het Museumplein eisen via de rechter een verbod op het Staatsloterij Oudejaarsfeest. Er zouden dit jaar al te veel evenementen op het plein zijn geweest. Burgemeester Eberhard van der Laan stelt echter dat de extra WK-evenementen niet waren te voorzien.

Volgens het Bewonersoverleg Concertgebouwbuurt was er vorig jaar overlast door de soundchecks en luidruchtige feestgangers. Een bezwaar dat de bewonersgroep in september bij de gemeente indiende, is afgewezen. Er werd aangevoerd dat er officieel maar zes evenementen met meer dan tweeduizend bezoekers per jaar zijn toegestaan.

WK-huldiging MuseumpleinBurgemeester Van der Laan beriep zich evenwel op overmacht: "Niemand had verwacht dat Nederland zó goed zou spelen," aldus een woordvoerder. Daarom werden de kwartfinale, de halve finale en de finale op het Museumplein vertoond. Bovendien vond de huldiging van het Nederlands Elftal er plaats, waarmee het oudejaarsfeest het negende evenement van dit jaar wordt. De bewonersorganisatie is het niet eens met het beroep op overmacht, en heeft een kort geding tegen de gemeente aangespannen dat woensdag dient.

Het feest, dat vorig jaar van de Dam naar het Museumplein werd verplaatst, moet om negen uur beginnen. Het wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas, en uitgezonden door SBS6. Onder meer Xander de Buisonjé en Nick & Simon zullen optreden. Tijdens het evenement vindt ook de trekking van de nummers van de Oudejaarsloterij plaats.

Oudejaarsfeest Museumplein (bron: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau)

EU werkt aan sancties tegen Gbagbo

De Europese Unie werkt aan sancties tegen de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, diens vrouw en zeventien anderen. Een woordvoerster van de EU heeft dit maandag meegedeeld.

De strafmaatregelen, waarover de EU-lidstaten waarschijnlijk eind deze week beslissen, omvatten onder meer een bevriezing van banktegoeden en een visumverbod. Gbagbo kan de sancties tegemoet zien omdat hij weigert zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen te accepteren. De EU, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Frankrijk en de Afrikaanse Unie beschouwen oppositieleider Alassane Ouattara als winnaar van de verkiezingen.

Eredivisie 2011-2012 begint op 5 augustus

Het Eredivisie- en het Jupiler League-seizoen 2011-2012 zal beginnen op vrijdag 5 augustus, zo maakte voetbalbond KNVB bekend. Dat het seizoen op deze datum begint heeft te maken met het Europees kampioenschap dat in 2012 gehouden wordt. Internationals krijgen zo meer tijd om zich voor te bereiden op dit toernooi.

De winterstop zal net als dit seizoen beginnen vlak voor de kerstdagen en eindigen op 19 januari. "De winterstop is nagenoeg identiek aan die van de twee voorgaande seizoenen. Het geeft rust en een stuk zekerheid," zei de manager competitiezaken Gijs de Jong.

De Jupiler League-clubs wilden niet meer tijdens interland-weekenden spelen, zodat ze op Tweede Paasdag (9 april) voor de enige keer in het seizoen op een maandag moeten spelen. Een dag eerder staat de bekerfinale op het programma. Na het reguliere seizoen zijn er tussen 7 en 19 mei play-offs. Twee dagen later kunnen de internationals zich bij hun land melden voor het EK. Het definitieve competitieschema zal op 11 juni 2011 bekend worden gemaakt.

Janko niet in actie in bekerduel

Marc Janko moet het bekerduel van aanstaande dinsdag tegen Vitesse laten schieten. Hij is nog niet hersteld van zijn blessure.

De Oostenrijkse aanvaller kampt nog met lichte hamstringklachten sinds het Champions League-duel van vorige week tegen Tottenham Hotspur. Hij is volgens de clubsite nog niet in staat om mee te spelen.

Ook Bryan Ruiz en Emir Bajrami missen het duel in de achtste finales om de KNVB beker. FC Twente-trainer Michel Preud'homme heeft Anouar Diba in de wedstrijdselectie opgenomen.

Bovendien voegde de Belgische oefenmeester ook zojuist jeugdspelers Ola John, die onlangs een contract tot 2014 tekende, en Ninos Gouriye toe aan de selectie.

Bijna half miljoen voor Serious Request

De actie van 3FM Serious Request in het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven heeft tot nu toe iets meer dan 494.000 euro opgebracht. Dat maakten de dj's maandagmiddag bekend.

Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg presenteren vanuit het huis waarin zij zijn opgesloten een radioprogramma om samen met het Rode Kruis geld in te zamelen voor aidswezen in Afrika. Mensen kunnen tegen betaling bijvoorbeeld verzoeknummers indienen.

De dj's eten zes dagen lang niet en sluiten hun actie vrijdag af.

Atlťtico Madrid trekt Braziliaan Elias aan

Atlético Madrid heeft de transfer van Elias Mendes afgerond. De 25-jarige Braziliaanse middenvelder komt over van Corinthians en tekende een contract voor 4,5 jaar. Elias is de opvolger van de Portugees Simao Sabrosa, die vrijwel zeker vertrekt naar de Turkse topclub Besiktas.

Elias is optogen over zijn overstap naar Spanje. "Ik ben blij met de mogelijkheid om voor zo'n grote club te spelen. Atlético heeft een rijke traditie en doet altijd mee om de Champions League-plaatsen."

Hij is gelijk inzetbaar voor Atlético. "Ik verkeer in een goede vorm, omdat ik net de Braziliaanse competitie achter de rug heb." Elias, die een rol op het middenveld achter de spitsen ambieert, eindigde met Corinthians op de derde plaats.

Atlético staat momenteel zesde in de Primera Divison. Donderdag werd de club als titelhouder uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League.

Webber geeft F1-demonstratie in Thailand

Mark Webber heeft dit weekend ter ere van de 84e verjaardag van koning Bhumibol Adulyadej een Formule 1-demonstratie in Bangkok gegeven. De Australiër reed met de Red Bull op de Rajdamnoen Avenue onder de ogen van 150.000 Thaise toeschouwers.

Dat Red Bull een demonstratie in Thailand een demonstratie geeft is niet vreemd, omdat het energiedrankje van Dietrich Mateschitz gebaseerd is op een Thais drankje. Aan deze link werd tijdens de demonstratie ook gerefereerd.

Spaanse politie vindt gestolen kunst terug

De Spaanse politie heeft kunstwerken teruggevonden die eind november uit een opslagloods bij Madrid waren gestolen. Ze lagen in een gestolen vrachtwagen die op een industrieterrein in een zuidelijke voorstad werd aangetroffen, zei een woordvoerder maandag.

De kunstwerken, onder andere van Pablo Picasso, Fernando Botero en Eduardo Chillida, hadden een gezamenlijke waarde van ongeveer vijf miljoen euro.

Van de 36 ontvreemde werken wordt er nog één vermist. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Vrees voor gladheid en mist in spits

De ANWB verwacht dat mist en gladheid tijdens de avondspits voor problemen kunnen zorgen. Aangezien er door de kerstvakantie minder auto's op de weg zijn zal de totale filedruk naar verwachting wel meevallen. Rond 16.30 uur stond het over 180 kilometer vast.

Weggebruikers worden gewaarschuwd voor gladheid en mist. Eerder op de dag verlaagde Rijkswaterstaat de maximumsnelheid op veel snelwegen naar 50 kilometer per uur. De meeste weggebruikers houden zich hier aan, maar sommige automobilisten rijden nog steeds te hard. Dit levert gevaarlijke situaties op, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Naar verwachting blijft het maandagavond en -nacht wel droog. Doordat de mist kan opvriezen op het wegdek kan het wel verraderlijk glad worden.

Lekken rapport misstanden veevervoer onbestraft

Een oud-ambtenaar van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) wordt niet bestraft voor het lekken van een intern rapport over misstanden bij het veevervoer, in slachthuizen en de falende controle daarop. De rechtbank in Den Haag legde de vrouw maandag geen straf op. Het Openbaar Ministerie had een boete van vijfhonderd euro geëist.

In het rapport stond onder meer dat dierenartsen onder druk werden gezet om overtredingen door de vingers te zien. Een paar maanden nadat het rapport begin 2008 was uitgelekt, werden de controles aangescherpt.

De rechtbank is ervan overtuigd dat de vrouw 'vanuit oprechte verontrusting' heeft gehandeld, maar verwijt haar wel dat ze niet naar alternatieven heeft gezocht. Omdat ze geen strafblad heeft en de strafzaak veel invloed op haar persoonlijk leven heeft gehad, krijgt ze toch geen straf. De geëiste boete is volgens de rechtbank 'min of meer symbolisch'.

Groot-BrittanniŽ wil internetporno blokkeren

De regering van Groot-Brittannië wil de mogelijkheid tot het kijken van internetporno beperken door te zorgen dat de Britten zonder specifieke toestemming van hun provider niet meer op betreffende websites terechtkunnen voor hun nachtmutsje. Overleg hierover tussen de overheid en de internetproviders zal later plaatshebben.

De Britse minister van Communicatie vertelt dat ze hiermee willen bereiken dat minderjarigen niet meer zo makkelijk sekssites kunnen bezoeken. Hij noemt dit een 'ernstige zaak'.

Voorlopig blijft het bij een verzoek aan de providers, maar, zo zegt de minister, als de providers hier niet mee instemmen dan gaan we het in de komende jaren verplichten.

Kabinet houdt vast aan btw-plan

Het kabinet zal de btw-motie van de Eerste Kamer niet uitvoeren en houdt vast aan de verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes. Wel zal het kabinet de ontwikkelingen in de kunstwereld de komende tijd nauwgezet volgen, schrijft het de senaat maandag.

Als blijkt dat de verhoging van de btw op toegangskaartjes van 6 naar 19 procent 'onevenredig schade toebrengt aan de sector', dan zal het kabinet dit nadrukkelijk betrekken bij een nieuwe visie op het belastingstelsel, die volgend voorjaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De Eerste Kamer kan de btw-verhoging nu alleen nog tegenhouden door dinsdag het hele belastingplan te verwerpen, maar die kans wordt niet groot geacht.

Ecclestone: "Ferrari vertrekt niet"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone kan niets met de kritiek die Ferrari-president Luca di Montezemolo geleverd heeft op de commerciële rechtenhouder. Ferrari wil meer geld zien en daarom dreigt het Italiaanse team wederom met een vertrek uit de sport.

"Di Montezemolo zegt dat altijd als hij naar Monza gaat. En maar weer smeken om geld. Wat een onzin. Ferrari zal zich niet afscheiden. Dat hebben ze al eens geprobeerd. Luca is een prima kerel, maar soms denkt hij niet helemaal na bij wat hij zegt," zei Ecclestone tegen Reuters.

Splinter Cell HD-collectie is een zekerheid

Ubisoft heeft bekend gemaakt dat er een Splinter Cell HD-collectie zal gaan komen op de PS3 in 2011. Eerder stonden er op verschillende webwinkels ook al aankondigingen van deze collectie maar nu is het dan officieel. Momenteel is alleen de prijs bekend, rond de €24,-.

Het is nog niet bekend welke games er in de collectie zitten maar waarschijnlijk zal het gaan om de volgende titels;

 • Splinter Cell
 • Splinter Cell: Pandora Tomorrow
 • Splinter Cell: Chaos Theory

Of de collectie uiteindelijk ook naar de Xbox 360 zal gaan is nog niet bekend, de serie had zijn roots namelijk bij de eerste Xbox liggen. Zodra er meer informatie is krijgen jullie dat natuurlijk spoedig te weten.

Splinter Cell

Man overlijdt bij reddingsactie paard

Maandagmiddag is een man overleden bij een poging een losgebroken paard in het Brabantse Veldhoven uit een zwembad te redden. Het dier heeft het avontuur wel overleefd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De man probeerde samen met een buurman het paard uit het water te redden. Dit bleek echter onbegonnen werk. Hierop besloot hij de brandweer in te schakelen, maar werd onwel. Reanimatie mocht niet meer baten.

Volgens een woordvoerder van de politie was het dier losgebroken op een stuk grond aan de Banstraat. Iets verderop zakte het paard door een afdeklaag van het zwembad. Het lukte de brandweer het dier weer op het droge te brengen.

Whitmarsh blijft aan als FOTA-voorzitter

Martin Whitmarsh zal naar verwachting aanblijven als voorzitter van de Formula One Teams' Association. Afgelopen zomer doken er geruchten op dat de McLaren-teambaas een stap terug wilde doen, maar volgens Autosport blijft hij toch de organisatie leiden.

Whitmarsh werd vorig jaar de opvolger van Ferrari-president Luca di Montezemolo. Hij zou twaalf maanden aanblijven om daarna opgevolgd te worden door Christian Horner (Red Bull), Ross Brawn (Mercedes GP) of Adam Parr (Williams).

De FOTA heeft dit jaar progressie geboekt op het gebied van Resource Restriction Agreement. Door het beperken van alle hulpbronnen moeten de kosten in de toekomst gedrukt worden. Omdat de teams de leiding van Whitmarsh waarderen en de huidige structuur prima vinden is de Brit gevraagd aan te blijven.

Donderdag NK marathon op natuurijs

Voor de tweede keer dit jaar komt er een NK marathonschaatsen op natuurijs. Dat wordt donderdag verreden op het Belterwiede in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland, meldt de KNSB.

Op 10 februari werd het NK van het vorige schaatsseizoen verreden op het Zuidlaardermeer. Ook in 2009 was er al een nationaal kampioenschap. Jorrit Bergsma en Maria Sterk zijn de titelverdedigers.

Volgens de schaatsbond werd het NK nog nooit zo vroeg in de winter, 23 december, verreden. In 1995 en 1996 gebeurde dat op 30 december. Op het Belterwiede werd al twee keer eerder een NK afgewerkt. In 1986 en 1994 gebeurde dat met als start- en finishplaats Giethoorn.

'Afschieten herten noodzakelijk'

Het afschieten van damherten is noodzakelijk. Dat staat in het faunabeheersplan damherten van de provincies Noord- en Zuid-Holland dat maandag is gepubliceerd. In de duinen van deze provincies veroorzaken damherten al langere tijd veel overlast. De provincies willen de verkeersveiligheid waarborgen en schade aan landbouwgewassen voorkomen.

De grootste groep damherten komt voor in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waarvan de gemeente Amsterdam eigenaar is. Behalve afschieten staan er nog meer maatregelen in het plan vermeld. Het gaat hierbij om het plaatsen van hekwerken, wildroosters en wildreflectoren.

Gebrek aan toiletten kost 41 miljard

Een tekort aan toiletten en slechte hygiënische gewoonten kosten India ieder jaar 41 miljard euro. Dat maakte de Wereldbank maandag bekend.

Het toiletpottentekort zorgt op allerlei gebieden voor economische schade. Zieke mensen overlijden vroegtijdig, zieken krijgen dure behandelingen, werkenden produceren minder en veel toeristen mijden India.

Volgens de Wereldbank krijgen ieder jaar 575 miljoen mensen in India diarree en 450.000 mensen overlijden daaraan. Ziekten als trachoom en malaria die door parasieten veroorzaakt worden, en wormen tieren ook welig door het gebrek aan sanitaire voorzieningen en hygiëne.

De Wereldbank gebruikte voor het onderzoek gegevens uit 2006, maar zegt dat de situatie vandaag de dag nauwelijks afwijkt van die van vier jaar geleden.

Gebrek aan toiletten kost India 41 miljard
Gebrek aan toiletten kost India 41 miljard (Foto: ANP)

Artsen TsjechiŽ nemen uit protest ontslag

Ruim een op de vijf artsen in Tsjechische ziekenhuizen heeft de afgelopen twee maanden ontslag genomen om te protesteren tegen de lage salariëring. Dat meldt de artsenbond, die het protest heeft georganiseerd.

Het ontslag gaat pas 1 maart in, dus is er nog tijd om met de regering tot een akkoord te komen. Minister van Volksgezondheid Leos Heger deed vrijdag een beroep op de artsen om aan te blijven en hem tijd te gunnen om noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Hervorming van de gezondheidszorg is een van de speerpunten van de regering, maar de focus is nu gericht op bezuinigingen om het begrotingstekort omlaag te brengen.

Sommige protesterende artsen zeggen dat ze al zijn ingegaan op aanbiedingen om in het buitenland te komen werken, voornamelijk Oostenrijk en Duitsland, terwijl anderen privé-ambulancebedrijven willen beginnen. De artsen verlangen een gemiddeld maandsalaris van omgerekend 2775 euro per maand, drie keer het gemiddelde maandloon in Tsjechië. Ze verdienen nu 1980 euro per maand, inclusief extra diensten en overwerk.

Bekijk de wereld van Hunted: The Demon's Forge

In 2011 zal als het goed is Hunted: The Demon's Forge uitkomen voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Hunted is een action-RPG die gebruik zal gaan maken van de Unreal 3-engine. Daarnaast zal het co-op een grote rol in het spel gaan spelen. Hieronder een nieuwe trailer over de wereld van Hunted.

In de trailer zien we voorbodes van een groot gevaar en het spel lijkt een grimmige, donkere setting te gaan krijgen om dat te ondersteunen. Het zal in het spel mogelijk zijn om grote gebieden te verkennen, wil je weten welke gebieden onder andere? Kijk dan de nieuwe trailer hieronder.

Mannen vast voor misbruik zoon kennissen

Twee mannen van 31 en 48 jaar uit Landgraaf worden verdacht van het seksueel misbruiken van een 15-jarige zoon van kennissen uit Kerkrade. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Volgens het OM hebben de twee de jongen, die een verstandelijke beperking heeft, jarenlang misbruikt. De voorlopige hechtenis van de twee mannen is met negentig dagen verlengd.

De zaak zou aan het rollen zijn gekomen toen een van de twee mannen betrapt werd op de kamer van de tiener. Een woordvoerder van het OM kon dat niet bevestigen.

Griepgolf laat op zich wachten

Het aantal mensen met griep is relatief laag. Vorige week hadden 38 mensen op de honderdduizend Nederlanders te kampen met influenza-achtige ziektebeelden. Bij 51 is sprake van een epidemie.

Er is weinig griep in Nederland, concludeert Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van meldingen van huisartsen. Vooral jonge kinderen tot 4 jaar zijn grieperig. Bij 65-plussers is het aantal grieppatiënten afgenomen. Vrijdag volgen de nieuwste cijfers.

Vorig jaar was sprake van een enorme griepgolf. Op het hoogtepunt in januari waren er 153 griepgevallen per honderdduizend mensen. Sinds de winter van 2004-2005 was dit aantal niet zo hoog geweest. Eind februari 2005 werden bijna 250 griepgevallen op honderdduizend mensen gemeten.

Vrijspraken voor medeverdachten Saban B.

Twee medeverdachten uit de mensenhandelbende van Saban B. zijn maandag vrijgesproken in hoger beroep. Saban B. krijgt zeven jaar en negen maanden cel, vier maanden meer dan de straf die hij eerder kreeg van de rechtbank in Almelo. De beruchte vrouwenhandelaar B. werd in Turkije opgepakt voor afpersing, maar is op borg vrijgelaten.

Drie andere bendeleden krijgen straffen van vier jaar en negen maanden tot één jaar en negen maanden. Daarnaast kregen deze drie en Saban B. boetes tussen 25.000 en 150.000 euro opgelegd.

Het gerechtshof in Arnhem achtte bewezen dat de vier zich schuldig maakten aan mensenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Drie verdachten, onder wie Saban B., kregen hogere straffen. Zijn broer Hasan B. kreeg juist een lagere straf: een jaar en negen maanden in plaats van tweeënhalf jaar.

De bende mishandelde tientallen vrouwen en dwong ze in de prostitutie. Volgens het hof is niet bewezen dat de vrouwen werden gedwongen tot borstvergroting, een abortus te ondergaan, of tatoeages te nemen. Deze verdenking van justitie kreeg in de media veel aandacht.

Het hof trok bij de vier drie maanden van het vonnis af vanwege een fout in het proces. Justitie bleek te hebben verzuimd per ongeluk opgenomen gesprekken van de verdachten met hun advocaten te vernietigen. Dat is wel verplicht.

De zaak rond de Turkse-Duitser Saban B. kreeg veel aandacht nadat hij erin slaagde in Nederland te vluchten tijdens zijn verlof. Hij had toestemming gekregen om zijn vrouw en pasgeboren kind te bezoeken.

Hij vertrok echter naar Turkije en begon daar in Antalya een discotheek. In februari werd hij opgepakt voor afpersing en oplichting, maar hij werd na betaling van een borgsom in afwachting van zijn berechting vrijgelaten. Hij wordt niet uitgeleverd aan Nederland, omdat Turkije nooit burgers uitlevert.

Judi Dench beste toneelactrice aller tijden

Judi Dench is door de lezers van de Britse krant The Stage benoemd tot beste toneelactrice aller tijden. Met 21,5 procent van de stemmen had de 76-jarige Engelse actrice een kleine voorsprong op de nummer twee, land- en leeftijdgenote Maggie Smith. Dench, bij het grote publiek vooral bekend van haar rol als M in enkele James Bond-films, is naast haar filmcarrière altijd bijzonder productief geweest op het toneel.

Op drie staat Mark Rylance (The Other Boleyn Girl), met zijn vijftig jaar de jongste in de top tien. Op vier staat Ian McKellen, vooral bekend als tovenaar Gandalf uit de The Lord of the Rings-films. Op vijf staat Laurence Olivier, die in 1989 overleed. De top tien wordt gecompleteerd door Paul Scofield, John Gielgud, Michael Gambon, Vanessa Redgrave en Ralph Richardson.

The Stage had enkele maanden geleden een panel van experts een tiental kandidaten laten uitzoeken. De genomineerden konden uit elk land en uit elke periode in de geschiedenis komen. Lezers van de krant konden daarna uit deze kandidaten hun top tien samenstellen. In totaal stemden bijna negenhonderd lezers.

Dench begon haar carrière in 1957 bij het Britse theatergezelschap Old Vic Company waar ze te zien was in meerdere stukken van Shakespeare. Zo speelde ze onder meer Ophelia in Hamlet, Juliet in Romeo and Juliet, en Lady MacBeth in MacBeth. Dench was in de jaren tachtig ook te zien in de tv-series A Fine Romance en As Time Goes By. In 1995 speelde ze voor het eerst de rol van M in de Bondfilm Goldeneye.

Ze heeft gedurende haar carrière vele onderscheidingen gekregen, voor zowel theater als film. Zo ontving ze maar liefst tien Bafta's, zeven Laurence Olivier awards, twee Screen Actors Guild Awards, twee Golden Globes, een Tony award, en een Oscar voor Mrs. Brown, waarin ze de Britse koningin Victoria speelde.


Judi Dench (Foto: Novum)

Bank voor 5,6 miljoen euro opgelicht

Dertien mensen zijn de afgelopen maand aangehouden in een groot onderzoek naar oplichting. De groep had 5,6 miljoen euro buitgemaakt door het systeem van een Nederlandse bank te manipuleren. Details over hoe ze te werk gingen, heeft de politie niet bekendgemaakt.

De oplichting vond in maart plaats. Het geld was terechtgekomen op de rekening van een 26-jarige man uit Wageningen, die het onmiddellijk doorsluisde naar verschillende rekeningen in het buitenland.

De bank ontdekte de zwendel en schakelde de politie in. Zo'n twee miljoen euro van het verduisterde geld is inmiddels teruggevorderd.

De dertien mannelijke verdachten zijn tussen de 26 en 62 jaar oud. Woningen in Heerewaarden, Wageningen, Druten, Mill, Oss, Soest, Woudenberg, Driebergen, Oldebroek en Aardenburg zijn doorzocht. In een van de woningen werd een wietkwekerij aangetroffen.

Meer veelverdieners bij de overheid

Bij de overheid en in de semipublieke sector werkten vorig jaar meer mensen die meer verdienden dan het salaris van een minister. Dat blijkt uit een overzicht dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gemiddelde belastbare jaarloon van een minister bedraagt 188.000 euro. Vorig jaar gingen 2039 daar overheen met een gemiddeld salaris van ruim 212.000 euro. In 2008 ging het nog om 1916 werknemers die ruim 202.000 euro toucheerden.

Vorig jaar kregen ook nog eens 193 mensen een ontslagvergoeding waardoor zij boven het jaarloon van de minister uitkwamen. Hun salaris bedroeg gemiddeld zo'n 318.000 euro.

A67 afgesloten na aanrijding trucks

De A67 van Venlo naar Eindhoven is maandagmiddag enige tijd volledig afgesloten geweest na een ongeluk. Twee vrachtwagens waren omstreeks 14.00 uur ter hoogte van Asten op elkaar gereden. Rond 15.45 is een rijstrook weer geopend, naar verwachting wordt de weg om 16.15 uur weer vrijgegeven, meldt de politie

De twee truckchauffeurs zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen heeft nekletsel. De ander zat bekneld en moest anderhalf uur wachten tot hij uit zijn vrachtwagen bevrijd kon worden.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 11-12 tot en met 17-12-2010. Cataclysm zakt iets af en Black Ops neemt de eerste positie over. Michael Jackson en Super Mario kunnen helaas niet in de top tien blijven en maken plaats voor Need for Speed: Hot Pursuit en Call of Duty: Black Ops.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
CoD: Black Ops
3
6
2 Wii
Donkey Kong Country Returns 2 3
3 PC
WoW: Cataclysm 1 2
4 PS3
Gran Turismo 5
4 4
5 Xbox 360
CoD: Black Ops
6 6
6 Wii
Wii Party 7 10
7 PS3 FIFA 11
10 12
8 PS3
Assassins Creed: Brotherhood 9 4
9 PS3
Need for Speed: Hot Pursuit RE 2
10 PC
CoD: Black Ops
RE 5
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

'Fraude bij verkiezingen Wit-Rusland'

Er is sprake van grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Dat hebben waarnemers van Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag gezegd. Ook Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, liet zich kritisch over de verkiezingen uit.

In de helft van de kiesdistricten is de telling van de stemmen 'slecht of zeer slecht' verlopen, aldus de OVSE. De Wit-Russische kiescommissie maakte maandag bekend dat zittend president Aleksander Loekasjenko kon rekenen op bijna 80 procent van de stemmen. Hij won hiermee een nieuwe, vierde termijn.

De OVSE veroordeelde tevens het gewelddadige optreden van de oproerpolitie tegen tienduizenden demonstranten, die zondag de straat opgingen om te protesteren tegen de gang van zaken rond de verkiezingen. Honderden mensen, onder wie zeven oppositiekandidaten, werden opgepakt. Deze personen moeten direct worden vrijgelaten, eiste Ashton maandag. Eén van de oppositiekandidaten werd door vijftig leden van de oproerpolitie in elkaar geslagen, toen hij op weg was naar de demonstratie.

Automobilisten negeren snelheidsdeken

Sommige automobilisten trekken zich niets aan van de snelheidsdeken die sinds maandagochtend half twaalf op een aantal snelwegen geldt.

Daarbij mogen voertuigen niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. "We zien dat mensen toch 100 rijden", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Het is op een aantal plekken verraderlijk glad door bevriezing. Het wegdek is zwart, maar er ligt een laag ijs op. Die is vaak niet zichtbaar, waardoor automobilisten denken dat er niets aan de hand is en het gaspedaal flink indrukken.

Op meerdere plekken hangt bovendien een soort mist, aldus de ANWB. Dat is geen echte mist, maar het zijn ijsnaaldjes, zei een woordvoerder van het KNMI. Die ontstaan door vocht dat bevriest, doordat het heel koud is.

Rond Den Bosch deden zich aan het eind van de ochtend meerdere ongevallen voor door gladheid. Ook op de Van Brienenoordbrug en bij Breda was het heel glad. Bij Maasdijk gleden drie auto's van de weg.

Automobilisten negeren snelheidsdeken
Automobilisten negeren snelheidsdeken (Foto: ANP)

[Gerucht] Microsoft bezig met grote Kinect-update

Volgens bronnen is Microsoft bezig met een grote update voor de bewegingssensor Kinect. De resolutie zou verdubbeld worden en de kleurdiepte zou tevens verhoogd worden. Dit geeft third party-ontwikkelaars veel meer mogelijkheden voor hun games. Het zou dan onder andere mogelijk zijn om vingerbewegingen en rotaties van handen te herkennen.

De Kinect-sensor zelf kan een resolutie van 640x480 pixels aan, maar Microsoft heeft het apparaat nu gelimiteerd tot de helft daarvan. De voornaamste reden hiervoor is dat er dan minder data verzonden hoeft te worden. De data wordt nu verzonden met een snelheid van 15 MB/s, maar met een mogelijke update zou dat ook minstens verdubbeld moeten worden om dezelfde resultaten te behalen. De Kinect-sensor zou dat aan moeten kunnen volgens de bron.

De verkopen van Kinect zijn zeer voorspoedig. De bewegingssensor is wereldwijd al vier miljoen keer verkocht en de ontwikkelaars zijn er ook steeds enthousiaster over. Daarom zoekt Microsoft steeds naar verbeteringen en de ontwikkelaars helpen daar maar al te graag mee. Volgens de bronnen staat deze update gepland voor begin 2011.

http://i.fokzine.net/upload/10/12/101220_192227_Kinect-Review-Explosie.jpg

Einde seizoen voor Reis

PSV kan dit seizoen geen beroep meer doen op Jonathan Reis. Dit heeft PSV vandaag op zijn website bekend gemaakt. De aanvaller van de ploeg uit Eindhoven viel gisteren, tijdens het competitieduel met Roda JC (3-1), met een zware knieblessure, nadat hij in botsing kwam met doelman Przemyslaw Tyton.

Reis heeft inmiddels een bezoek gebracht aan het ziekenhuis. De artsen concludeerden daar dat de Braziliaan zijn voorste kruisband, achterste kruisband en mediale band gescheurd. "Positief is dat het kraakbeen relatief onbeschadigd is en dat hij nog maar pas 21 jaar is, maar dit is ernstig letsel," lichtte Tjaard Weber, dokter van PSV, in een reactie toe.

"Jonathan heeft een lange weg te gaan. Hij zal geopereerd worden, na een rustperiode van veertien dagen in het gips. Daarna volgt een lange revalidatie met veel hobbels op de weg."

Fred Rutten, trainer van PSV, liet in een eerste reactie weten dat het vooral teleurstellend voor Reis is. "Hij is een jonge speler die een goede ontwikkeling doormaakte. Het is heel erg dat hij, na alles wat hij heeft meegemaakt, dit nu ook moet meemaken."

Tyton heeft inmiddels met Reis gesproken en heeft hem veel sterkte toegewenst.

Spelers Schalke 04 extra week vakantie bij overwinning

De spelers van Schalke 04 kunnen bij winst in de bekerwedstrijd tegen FC Augsburg rekenen op een extra week vakantie, aldus trainer Felix Magath.

Eerder dit seizoen werd de vakantie van de spelers een week ingekort na de 5-0 afstraffing bij Kaiserslautern. Dit leverde het gewenste effect op. De ploeg won vier van de vijf laatste wedstrijden en is hierdoor opgeklommen naar de tiende plaats in de Bundesliga.

Augsburg, de tegenstander van Schalke in de DFB Pokal, heeft veel Nederlanders onder contract. Trainer Jos Luhukay en de spelers Kees Kwakman, Marcel de Jong en Paul Verhaegh nemen het morgen op tegen Schalke 04.

Grote storing bij ING

Klanten van de ING kunnen door een storing sinds maandagmiddag geen geld overmaken en hun tegoed niet opvragen op de website ing.nl. Ook transacties via iDEAL zijn niet mogelijk.

De oorzaak van de storing, die rond 13.00 uur ontstond, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder. Wanneer de storing is opgelost is onbekend.

ING heeft in Nederland ongeveer zeven miljoen klanten. De bank had in september en oktober ook al te kampen met storingen.

Honderd miljoen voor Bojan

Bojan Krkíc heeft vandaag een nieuw contract getekend bij FC Barcelona met een gelimiteerde afkoopsom. Geïnteresseerde clubs moeten honderd miljoen euro neerleggen voor de 20-jarige aanvaller van de Catalanen.

De speler zette zijn handtekening onder een contract waardoor hij tot 2015 verbonden is aan de club. De jonge aanvaller, die al op zijn elfde bij de club kwam, speelde 146 officiële duels voor FC Barcelona, won twee landstitels en een Champions League.

Golfer Luiten komt top 100 binnen

Golfer Joost Luiten is de afgelopen week gestegen naar 97e plaats op de wereldranglijst. Hij is daarmee de enige Nederlander die in de top 100 terug te vinden is.

Twee andere Nederlanders staan er verder nog in de top 250. Namelijk Robert-Jan Derksen (116) en Floris de Vries (233). Het is voor Luiten niet de eerste keer dat hij in de top 100 staat. In 2007 stond hij al eens 98e, maar door blessures zakte hij ver terug.  Begin dit jaar stond hij nog 794e, maar dankzij een sterk jaar kon hij flink stijgen. De opmars van De Vries is echter nog groter. Hij begon dit jaar op de 1368e plaats.

Luiten is niet de eerste Nederlander ooit in de top 100. Maarten Lafeber stond in juni 2005 nog 88e, maar is door blessures ver teruggezakt. Hij staat nu slechts 381e.

Cruijff selecteert zeven spelers van Barcelona

Johan Cruijff heeft als bondscoach van het Catalaanse voetbalelftal besloten om zeven spelers van FC Barcelona op te roepen. De Spaanse provincie speelt op 28 december een thuiswedstrijd tegen Honduras.

Victor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Sergio Busquets, Bojan Krkic, Andreu Fontàs en Marc Bartra kregen een uitnodiging van Cruijff. Xavi ontbreekt, hij wil geen risico nemen met een achillespeesblessure.

Ook van stadgenoot Espanyol werden zeven spelers geselecteerd. Daarnaast zullen ook spelers van Atlético Madrid, Levante, Real Sociedad, Málaga en Osasuna uit gaan komen voor Catalonië.

Napoli ook geÔnteresseerd in Duplan

De groepsfase van de Europa League leverde FC Utrecht dan wel geen volgende ronde op, maar enkele individuen staan nu wel in de nadrukkelijke belangstelling van andere clubs.

FC Utrecht presteerde aardig in één van de zwaarste poules van de Europa League, maar het haalde de volgende ronde niet. Het leverde echter wel belangstelling op voor Ricky van Wolfswinkel en Edouard Duplan.

De tegenstander van FC Utrecht in de groep, SSC Napoli, heeft de twee aanvallers op de korrel. De Italianen waren blijkbaar onder de indruk geraakt van de ontmoetingen. FC Utrecht werd op de hoogte gebracht van de interesse in Van Wolfswinkel en Duplan.

"Vanuit Italië is mij dit verhaal ter ore gekomen," vertelt technisch directeur Foeke Booy aan Voetbal International. "Ik kan er nog niets mee, ik moet afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Napoli heeft nog geen contact met ons opgenomen."

Wethouder weg wegens coffeeshopbijbaan

Wethouder Jos Wolterink van de gemeente Oost Gelre is per direct opgestapt. De VVD'er was voorzitter van een stichting die in Almelo coffeeshop Jemig de Pemig Mozes Kriebel bestiert en dat kon in de gemeenteraad geen goedkeuring wegdragen. Wolterink betreurt de gang van zaken, meldt de gemeente maandag.

De VVD-fractie had hem vrijdag in een verklaring al gevraagd zijn wethouderschap neer te leggen. Dat gaf voor Wolterink na alle eerdere commotie de doorslag. "Want alles overwegende kan ik geen andere conclusie trekken dan nu mijn functie als wethouder neer te leggen." De politicus had zijn voorzitterschap bij de stichting vorige week al neergelegd en zou per 1 maart ook als accountant stoppen.

Wolterink had het idee dat binnen het gemeentebestuur goede afspraken waren gemaakt over de afbouw van zijn nevenfunctie bij stichting Jemig de Pemig. "Op basis van deze afspraken had ik er alle vertrouwen in om op een goede en integere wijze mijn wethouderschap voort te zetten." Hij 'betreurt het zeer' dat hij niet verder kan gaan met zijn pogingen om Oost Gelre weer een financieel gezonde gemeente te maken.

Burgemeester Henk Heijman respecteert Wolterinks besluit en spreekt namens het college zijn waardering uit voor het werk dat Wolterink het afgelopen jaar heeft verricht. Wethouder Vincent van Uem van Onafhankelijk Oost Gelre neemt de portefeuille financiën waar tot er een opvolger is.

Hof verhoogt straf voor doden 77-jarige homo

Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag een 46-jarige man veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van een bezoeker van een homo-ontmoetingsplaats. De man uit het Brabantse Ommel heeft zijn slachtoffer met een groot aantal messteken en door verstikking om het leven gebracht.

Het slachtoffer, een 77-jarige man uit Eindhoven, werd in oktober 2006 omgebracht. Hij was een vaste bezoeker van homo-ontmoetingsplaats De Blauwe Kei in Lierop. Het hof heeft bij de straftoekenning rekening gehouden met de gruwelijke manier waarop de Eindhovenaar om het leven is gebracht.

Ook telde mee dat de man uit Ommel eerder al is veroordeeld voor doodslag. Hij heeft in 1998 zijn moeder om het leven gebracht.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum was de 46-jarige man tijdens het ombrengen van de Eindhovenaar verminderd toerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank in Den Bosch had de man in mei 2009 veroordeeld tot dertien jaar cel en tbs.

Corretja nieuwe coach Murray

Andy Murray heeft de 36-jarige Spaanse oud-tennisser Alex Corretja aangesteld als nieuwe coach. De 23-jarige Schot meldt dat op zijn website. Ook de 24-jarige Venezolaanse tennisser Dani Vallverdu blijft Murray helpen met zijn training. Het trio zal in elk geval de eerste helft van het seizoen 2011 samenwerken, meldt de nummer vier van de wereld.

Eind juli nam Murray afscheid van zijn vorige coach Miles McLagan. Onder diens leiding was de Schot doorgedrongen tot zijn eerste twee grandslamfinales (US Open 2008 en Australian Open 2010) die hij beide echter verloor van Roger Federer. Ook bereikte hij met de tweede plaats zijn hoogste positie op de wereldranglijst.

De afgelopen maanden werkte Murray al samen met gravelspecialist Corretja. Een fulltime coach was de tweevoudig Roland Garros-finalist echter niet.


Corretja nieuwe coach Murray (Foto: Novum)

Black Ops' eerste map pack aangekondigd

De eerste map pack voor Call of Duty: Black Ops is aangekondigd. Hij zal op 1 februari uitkomen voor 1200 Microsoft punten, en is tijdelijk exclusief voor de Xbox 360. Het pakket zal vier nieuwe maps voor de 'gewone' multiplayer bevatten, en een nieuwe map voor de zombie mode.

Twee van de nieuwe maps zijn gebaseerd op levels uit de campaign, eentje uit Hong Kong en de ander is Arctic Circle. De andere twee maps zijn gebaseerd op de Berlijnse Muur, een iconische locatie uit de Koude Oorlog, en een ijshockey stadion, waar een andere soort strijd plaatsvond.

Het is nog niet bekend wanneer de map pack op de PS3 en PC zal uitkomen. Door de deal met Microsoft zullen andere platforms even moeten wachten.

Jachtverbod in Zeeland door winterweer

In Zeeland mag niet meer worden gejaagd op wild. Ook voor kolganzen, grauwe ganzen en smienten geldt een jachtverbod. Dat heeft de provincie besloten naar aanleiding van het aanhoudende winterse weer.

Door de extreme weersomstandigheden hebben hazen, fazanten, konijnen en andere wildsoorten moeite met het vinden van voedsel. De conditie van de dieren is verzwakt, waardoor ze een wel heel makkelijke prooi zijn.

"De dieren zijn nu wel heel makkelijk te bemachtigen", zegt een beleidsmedewerker van de provincie. "Ze zijn zwak, minder snel en zitten op een kluitje op de weinige plekken waar nog wat te eten valt. Als je nu zou blijven jagen, ben je bezig met uitroeien en dat is niet de bedoeling."

Als de weersomstandigheden verbeteren wordt het verbod opgeheven.

Hydrophobia krijgt grondige update en korting

Dark Energy Digital, de makers van Hydrophobia, hebben geluisterd naar de kritieken op hun spel en hebben een grondige update gemaakt. Deze patch zal een aantal problematische aspecten van de game verbeteren, zoals de camera en de besturing. De game zal vanaf morgen geüpdate zijn en 800 punten kosten.

In een interview met Eurogamer leggen de makers uit wat ze gedaan hebben. Dark Energy Digital heeft meer dan 250 reviews gelezen en uit al deze reviews hebben ze kritiekpunten geanalyseerd. De camera is nu minder uitgezoomd, de besturing zal beter werken, zoals het coversysteem, en het zal duidelijker zijn wanneer je schade neemt. Ook zal het duidelijker zijn waar je heen moet door middel van waypoints op de kaart.

Hydrophobia kwam uit op 29 september en krijgt gemiddeld een score van 58 op Metacritic.

Beckham hoopt op verhuur in Europa

David Beckham hoopt nog altijd op een Europese club die hem een aantal maanden wil huren. De 35-jarige speler van Los Angeles Galaxy zei dat vandaag. Het seizoen in de Amerikaanse Major League Soccer begint pas in maart. Eerder had de Engelse middenvelder gezegd dat volledig fit raken belangrijker voor hem was dan een verhuurperiode.

Beckham is al de Engelse veldspeler met de meeste interlands achter zijn naam. Hij hoopt echter nog altijd op een nieuwe oproep van bondscoach Fabio Capello. Daarvoor moet hij op het hoogste niveau blijven acteren. Omdat Beckham, die de afgelopen twee winters aan AC Milan werd verhuurd, vorig jaar in Italië een achillespeesblessure opliep, is LA Galaxy niet happig om hem te verhuren.


Beckham hoopt op verhuur in Europa (Foto: Novum)

Trailer van Final Fantasy IV: Complete Collection

Square-Enix heeft een officiële site gelanceerd voor hun aankomende Final Fantasy IV: Complete Collection voor de PSP. De site, vertaald door Adriasang, bevestigt dat het gaat om een bundel van FFIV, met FMV van de DS versie, en The After Years, samen met een nieuw verhaal dat de twee aan elkaar verbindt.

Bekijk de trailer voor de beelden, maar tenzij je ook Japans spreekt is er verder weinig van te begrijpen.

ProRail-baas Klerk intern onder vuur

ProRail-topman Bert Klerk ligt intern onder vuur. Een interview in de Volkskrant waarin hij kritiek levert op zijn eigen organisatie zette kwaad bloed bij zijn medewerkers. In een e-mail waar RTL Z de hand op heeft weten te leggen spreken werknemers hun ongenoegen uit over de uitlatingen van Klerk.

Na de chaos op het spoor 4 december stelde Klerk in de Volkskrant dat zijn medewerkers gestrande reizigers op Utrecht Centraal onvoldoende hadden geïnformeerd.

Dit viel niet in goede aarde bij het personeel van ProRail dat in Utrecht werkzaam is. "Met grote verbijstering, onthutsing, pijn, verdriet en boosheid hebben wij uw interview in de Volkskrant gelezen", schrijven zij in de mail. Er zou 'grote commotie' zijn ontstaan onder de medewerkers.

"Het kan niet zo zijn dat de president-directeur zijn eigen medewerkers op deze schandalige manier in een krantenartikel afvalt en onwaarheden vertelt." De medewerkers laten weten zich op actie te beraden en eisen rectificatie in de Volkskrant en persoonlijke excuses.

Klerk heeft zijn personeel inmiddels een mail teruggestuurd, die ook openbaar is gemaakt door RTL Z. Hierin schrijft hij dat het niet zijn bedoeling was om zijn medewerkers af te vallen in de media. Hij stelt dat hij zich onzorgvuldig heeft uitgedrukt en biedt hiervoor zijn excuses aan.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 06-12-2010 t/m zaterdag 18-12-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Er zijn geen nieuwe binnenkomers dus de lijst teert op oude games, met kerst voor de boeg is het duidelijk waar Engeland op wacht.

Engeland wil lekker warm kunnen dansen met de kerstdagen aangezien Just Dance 2 nummer één is in de lijst en daarbij Gran Turismo 5 achter zich laat. World of Warcraft: Cataclysm is de daler van de week want die zakt van plaats nummer één naar plaats nummer 38. Stijger van de week is Need for Speed: Hot Pursuit die van plek veertien naar plaats vier scheurt. 

De lijst bestaat uit vijftien Wii-games, elf Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-game en vier DS-games.

Top40

Automobilist drinkt bier achter stuur

Een automobilist uit Maastricht is zondagavond aangehouden, omdat hij met een pilsje in zijn hand achter het stuur zat. Agenten hebben de man betrapt bij een alcoholcontrole in Heerlen.

De Maastrichtenaar had ruim twee keer zoveel gedronken als toegestaan. Hij kreeg een bekeuring voor rijden onder invloed en voor gevaarlijk rijgedrag. Ook is het rijbewijs van de man, die al eerder betrapt was op rijden onder invloed, ingenomen.

N15 afgesloten na ongeluk met tankwagen

Op de N15 nabij Rozenburg is maandagochtend een verkeerschaos ontstaan na een ongeluk met een tankwagen. Het voertuig schoot rond 10.15 uur door de middenrail en kantelde. De weg is in beide richtingen afgesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De tankwagen is niet geladen met een gevaarlijke stof, laat de politie weten. De bestuurder raakte lichtgewond. Het is onduidelijk hoelang de weg afgesloten blijft.

Na Miley Cyrus nieuw Disneysletje

Miley Cyrus en Vanessa Hudgens zijn er groot mee geworden: Disneysterretjes met pikante foto's die toevallig naar buiten lekken. Maar de Hannah Montana-ster krijgt concurrentie van een mede-Disneysletje.

Demi Lovato (18) is te zien op een pikante foto met vriendinnen. Ook schijnt er binnenkort een sekstape gepubliceerd te worden. Eerder dit jaar raakte Demi al in opspraak toen bleek dat ze verslaafd was aan cocaïne. Van Demi gaan we dus nog veel horen in 2011.

Slory naar Adelaide United

Tweevoudig international Andwélé Slory speelt de rest van het seizoen voor het Australische Adelaide United. De 28-jarige aanvallende middenvelder is door trainer Rini Coolen als 'gastspeler' gehaald. Dat betekent dat Slory vanaf 1 januari maximaal tien wedstrijden mee mag spelen met Adelaide. De club houdt de mogelijkheid open om Slory langer te binden.

Slory begon dit seizoen bij Levski Sofia, maar leverde zijn contract bij de Bulgaarse club enkele weken geleden in. Voor Levski speelde hij slechts vijf competitiewedstrijden en drie duels in de Europa League. Eerder speelde Slory voor Telstar, Excelsior, Feyenoord en West Bromwich Albion.

'BenŪtez weg bij Internazionale'

Rafael Benítez kan op zoek naar een nieuwe baan. De Spaanse oefenmeester van Internazionale haalde afgelopen zaterdag hard uit naar het clubbestuur en blijkbaar kon deze zijn klaagzang niet geheel waarderen.

Massimo Moratti kon gisteren bij terugkomst in Milaan al niet meer zijn steun aan Benítez uitspreken. "Ik ga nu niet over Benítez praten." zo antwoordde de preses op de vraag of hij de trainer steunt.

De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport meldde vandaag dat de trainer is ontslagen door de club. Moratti weigert vooralsnog om commentaar te geven op dat bericht. "Ik wil vandaag liever niet reageren. Ik wil voorkomen dat er gespeculeerd gaat worden," aldus de preses.

De opvolger zou volgens La Gazzetta dello Sport al klaar staan. Leonardo (ex-AC Milan) en Luciano Spalletti zouden het stokje van Benítez overnemen. De Engelse tabloid Daily Mirror wist al te melden dat Benítez opnieuw trainer zou worden van Liverpool.

Geen huisvuilinzameling Limburg

In vijftien Limburgse gemeenten wordt maandag geen huisvuil opgehaald. Afvalverwerker Van Gansewinkel meldt dat het de situatie op de wegen te gevaarlijk vindt om het vuil in te zamelen.

In onder meer Nederweert, Roermond, Sittard-Geleen en Venlo vindt het bedrijf het onverantwoord om het personeel de weg op te sturen. Door de hevige sneeuwval van afgelopen weekeinde zijn de wegen niet begaanbaar voor de vuilniswagens.

Van Gansewinkel wil niet dat de veligheid van haar medewerkers en van de inwoners van de gemeenten gevaar loopt. Zodra de situatie op de weg het toelaat, wordt het werk hervat.

Egypte pakt 'IsraŽlische spionnen' op

De Egyptische autoriteiten hebben vier mensen opgepakt die worden verdacht van spionage voor Israël. Ze zouden kantoren in Egypte, Groot-Brittannië, Israël en Gaza hebben opgezet om telefoongesprekken van overheidsmedewerkers op te nemen en informatie te verzamelen over Japanse en Chinese toeristen in de Sinaï. Israëlische agenten hadden volgens hun plannen de toeristen moeten ontvoeren en korte tijd gijzelen, om de Egyptische toeristenindustrie schade toe te brengen.

De verdachten zitten al sinds mei vast, maar een bron bij de Egyptische veiligheidsdienst kwam zondag met de bijzonderheden naar buiten. Egyptische kranten hebben uitvoerig over de zaak bericht.

Israël zegt helemaal van niets te weten. "We zullen ernaar moeten kijken om te begrijpen waar dit allemaal over gaat", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël sloot. De relatie is echter altijd koel gebleven en de Egyptische autoriteiten hebben regelmatig mensen opgepakt en veroordeeld wegens spionage voor Israël. De nieuwe zaak komt naar buiten nadat president Hosni Mubarak openlijk Israël heeft bekritiseerd voor de impasse in het vredesoverleg met de Palestijnen.

Volledige maansverduistering dinsdagochtend

Als de weergoden het toestaan kunnen mensen in Noord-, Midden- en een klein deel van Zuid-Amerika dinsdagochtend de enige volledige maansverduistering van het jaar zien. West-Europeanen zien alleen het begin van de verduistering, mensen in het oosten van Azië alleen het einde.

Tijdens een maansverduistering verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde, die het licht van de zon blokkeert. Doordat indirect zonlicht de maan nog wel weet te bereiken, kleurt deze spookachtig op.

Omdat de verduistering plaatsvindt op het moment van de winterwende, het begin van de astronomische winter, verschijnt de maan hoog in de lucht; een extraatje voor toeschouwers. Wetenschappers denken dat het maanoppervlak donkerder zal zijn -eerder roodbruin dan oranjegeel- dan tijdens normale maansverduisteringen, vanwege de grotere hoeveelheid vulkaanas in de atmosfeer, het gevolg van de vele vulkaanuitbarstingen dit jaar.

De volledige verduistering duurt ongeveer een uur en is alleen te zien op het Amerikaanse continent. De verduistering begint dinsdagochtend vlak na 7.30 uur.

Aantal Poolse immigranten afgenomen

In Nederland hebben zich vorig jaar minder Polen gevestigd dan in 2008. Dertienduizend Polen kwamen in 2009 naar Nederland, duizend minder dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De daling volgt op meerdere jaren van scherpe stijging. Van 1995 tot 2004, toen Polen toetrad tot de Europese Unie, kwamen er jaarlijks zo'n vijftienhonderd tot tweeduizend Polen naar Nederland. Daarna liepen de aantallen snel op, tot veertienduizend in 2009.

60 procent van de Polen die sinds 2000 naar Nederland zijn gekomen, is inmiddels weer vertrokken. Veruit de meesten keerden terug naar Polen, de rest vertrok naar Duitsland, België of het Verenigd Koninkrijk.

Het percentage Polen dat in de eerste tien jaar na vestiging in Nederland terugkeert, is veel hoger dan het percentage mensen dat terugkeerde na de migratiegolf in de jaren zestig. Tussen 1964 en 1973 ging ongeveer 30 procent van de Turkse en Marokkaanse migranten terug. Van de Italianen en Spanjaarden die toen naar Nederland kwamen, was dat respectievelijk 64 en 74 procent.

Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat Spanjaarden en Italianen, en momenteel de Polen, in tegenstelling tot Marokkanen en Turken, zich altijd nog opnieuw in Nederland kunnen vestigen omdat deze landen deel uitmaken van de EU.

Begin vorige maand luidde de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA) nog de noodklok over de 'tsunami' van Oost-Europese immigranten die zijn stad overspoelt. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet weten dat deze migranten zich niet permanent in Nederland zouden vestigen. De meesten gaan vroeg of laat terug naar hun land van herkomst, zei hij.

Politiek Corsica steunt Tourstart

De Tour de France start in 2013 naar alle waarschijnlijkheid op Corsica. In het budget voor 2011 maakte de Assemblée de Corse, het provinciebestuur van het Franse eiland, twee miljoen euro vrij voor een betaling aan Tourorganisator ASO, meldt wielerwebsite Cyclingnews. ASO weigerde commentaar te geven.

In het budgetsvoorstel, dat unaniem werd aangenomen, vond Cyclingnews meer informatie over de start van de 100e Tour de France. Tourdirecteur Christian Prudhomme zou afgelopen juni in een brief hebben aangegeven dat er drie reguliere etappes op Corsica worden verreden en geen proloog. Na drie dagen zou de Tour dan de oversteek maken naar het Franse vasteland.

Dit jaar verhuisde ASO het Critérium International al van de Franse Ardennen naar Corsica. Dat werd als een test gezien voor een mogelijke Tourstart. De verhuizing beviel zo goed dat de tweedaagse etappekoers de komende drie jaar op Corsica blijft.

In 2011 start de Tour de France in de Vendée aan de Franse Atlantische kust. Een jaar later is het Belgische Luik de plaats van handeling. Dit jaar was Rotterdam gastheer van het Grand Départ.

Snelheid rijkswegen verplicht omlaag

Rijkswaterstaat heeft sinds maandagochtend half twaalf een zogenoemde snelheidsdeken over het rijkswegennet gelegd. De matrixborden boven de weg geven een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aan. Dit is gedaan in verband met de verraderlijke gladheid. "De wegen lijken schoon, maar door de lage temperaturen zijn ze op veel plaatsen glad door bevriezing", liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Rijkswaterstaat heeft overal veel zout gestrooid, maar volgens de woordvoerder is tegen deze verraderlijke gladheid niet op te strooien. De verlaagde maximumsnelheid geldt onder meer voor de A2, A6, A8, A9, A20, A27 en A58. Het maximum op de matrixborden is geen advies maar een verplichte snelheid.

Snelheid rijkswegen verplicht omlaag
Snelheid rijkswegen verplicht omlaag (foto: ANP)

Opstandelingengroepen SomaliŽ gaan samen

De twee grootste opstandelingengroepen in Somalië gaan als één groep verder. Op deze wijze willen zij de zwakke door de Verenigde Naties gesteunde Somalische regering verslaan. Dat heeft een woordvoerder van één van de groepen zondag gezegd.

De Islamitische Partij (IP) en de aan Al Qaida gelieerde militie Al Shabab verenigen de krachten en strijden voortaan verder onder de naam van Al Shabab, aldus Sheik Mohamed Osman Arus, een van de leiders van de IP.

Strijders van de IP zijn diverse malen verslagen door Al Shabab, maar Arus ontkent dat het samengaan van de militie bedoeld is om het gezicht van de partij te redden. De geplande unie is een 'bonus voor de mujahideen en een vloek voor de indringers en huurlingen', zei hij.

Het samengaan wordt binnenkort officieel bekendgemaakt, maar wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend.

In het verleden veroordeelde de IP de tactieken van Al Shabab, zoals het gebruik van zelfmoordaanslagen en standrechtelijke executies. Ook de trouw aan Osama bin Laden zinde de IP niet. De Islamitische Partij heeft zo'n 2500 tot 3000 strijders en streeft een nationalistische agenda na. Al Shabab haalt zijn inspiratie uit de islamitische Wahhabi-ideologie.

Helft mbo'ers leert na behalen diploma verder

De helft van de mbo'ers leert na het behalen van het diploma verder. De meesten daarvan stromen door naar een hoger niveau van het middelbaar beroepsonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Mbo'ers met een diploma op niveau 1 en 2 leren het vaakst door. De helft daarvan stroomt door naar een hoger niveau. Van de studenten met een diploma op niveau 3 leert ruim een derde verder. Niet-westerse allochtonen leren vaker door dan autochtone leerlingen.

Van de mbo'ers die een diploma haalden op het hoogste niveau, koos 40 procent er in het vorige schooljaar voor een hbo-opleiding te volgen. Mannen doen dat vaker dan vrouwen.

Iran hangt elf militieleden op

De Iraanse autoriteiten hebben maandag elf leden van de soennitische militie Jundallah opgehangen. De elf waren schuldig bevonden aan het plegen van bomaanslagen. Dat heeft het hoofd van het departement voor justitie van de provincie Sistan-Baluchistan gezegd.

Jundallah, of Soldaten van Allah, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van diverse aanvallen op burgers en het Iraanse leger. Een aanslag op een moskee vorige week woensdag kostte aan 39 mensen het leven.

Verdwaalde Engelsman fietst over snelweg

Een 28-jarige Engelsman heeft maandagochtend geprobeerd over de A13 naar het vliegveld in Rotterdam te fietsen. Hij werd ter hoogte van Delft door agenten van de weg geplukt. Dat meldt de politie.

Agenten kregen rond 06.00 uur een melding over een fietser op de snelweg richting Rotterdam. Tot hun grote verbazing zagen ze inderdaad een fietsspoor in de sneeuw toen ze die kant op gingen.

Ze volgden het spoor en kwamen uit op de Doenkade in Rotterdam. Daar liep de Engelsman met de fiets aan de hand. Agenten wezen de verdwaalde man de goede weg én het fietspad.

Verkoop biologisch voedsel stijgt

Supermarkten hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar 20 procent meer biologisch voedsel verkocht dan een jaar eerder. Er werd voor 229 miljoen euro meer verkocht. De omzet van biologische zuivelproducten steeg met 37 procent, die van vleeswaren met 31 procent.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de toename van biologische huismerken. Ook vullen zogeheten A-merken hun productlijn aan met een biologische variant.

De omzet in de biologische voeding groeit twaalf keer harder dan de totale supermarktomzet, meldt de Taskforce Biologische Landbouw.

Steeds meer auto's teruggeroepen

In Nederland zijn dit jaar al ruim 300.000 auto's door fabrikanten teruggeroepen. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar en zelfs meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2008. Dat bevestigde een woordvoerder van de Dienst Wegverkeer RDW maandag naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

De auto's werden door fabrikanten teruggeroepen omdat zij mankementen hadden geconstateerd die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen. De RDW helpt een fabrikant om de voertuigeigenaren op te sporen.

Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat vrijwel alle merken te kampen hebben met dat soort mankementen. Een mogelijke verklaring voor de stijging is dat in auto's steeds meer elektronica wordt verwerkt, waardoor de kans op mankementen groter is. Ook zouden fabrikanten sneller overgaan tot het terughalen van auto's omdat ze bang zijn voor imagoschade.

Steeds meer auto's teruggeroepen
Steeds meer auto's teruggeroepen (foto: ANP)

Vettel Duits sportman van het jaar

De Duitse sportpers heeft Sebastian Vettel gisteravond uitgeroepen tot sportman van het jaar in Duitsland. De 23-jarige F1-coureur werd afgelopen seizoen wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. Vettel bleef in de verkiezing, onder 1.500 journalisten tafeltennisser Timo Boll en golfer Martin Kaymer voor.

De titel Duits sportvrouw van het jaar ging naar skiester Maria Riesch. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver dit jaar pakte Riesch twee olympische titels.

De Duitse voetbalploeg werd verkozen tot sportploeg van het jaar. Bij het WK voetbal afgelopen zomer in Zuid-Afrika werd Die Mannschaft derde.

New Kids Turbo is platina

Al meer dan 400.000 bezoekers hebben de film New Kids Turbo in de bioscopen gezien sinds de film op 9 december in roulatie ging. Hiermee heeft de komedie over een groep Brabantse aso's binnen elf dagen de status van Platina Film bereikt. Dat heeft het Nederlands Film Festival maandag bekendgemaakt.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht tijdens de roulatie.

New Kids Turbo krijgt platina
New Kids Turbo krijgt platina (Foto: ANP)

VVV-Venlo ontslaat trainer Van Dijk

VVV-Venlo heeft trainer Jan van Dijk ontslagen. De clubleiding houdt Van Dijk verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten in dit kalenderjaar. VVV staat op de zeventiende plaats in de eredivisie, met tien punten uit achttien wedstrijden. Alleen Willem II heeft minder punten.

"Er ontstond bij VVV in toenemende mate een oncomfortabel gevoel", aldus voorzitter Hai Berden. "Dit hebben we regelmatig met de trainer besproken. Bij de leiding van VVV is het draagvlak voor verdere samenwerking verdwenen."

Het is nog onbekend wie Van Dijk opvolgt.

VVV ontslaat trainer Van Dijk
VVV ontslaat trainer Van Dijk (Foto: ANP)

Steegmans naar Quick Step

Gert Steegmans zet zijn loopbaan voort bij Quick Step. Dat bevestigde de Belgische wielerploeg vandaag aan de Vlaamse sportzender Sporza. De 30-jarige Steegmans was de afgelopen weken al met zijn nieuwe ploeg op trainingskamp nadat hij te horen had gekregen dat hij weg mocht bij Radioshack. Hij tekent een contract voor een seizoen bij de ploeg van Tom Boonen.

Voor Steegmans bij Radioshack zat, reed hij een seizoen voor de Russische Katusha-ploeg. Daar vertrok de Belg omdat hij niet een clausule wilde tekenen die hem zou verplichten bij een positieve dopingtest een grote geldsom te betalen aan zijn team.

Voor zijn Russische avontuur reed Steegmans al twee seizoenen bij Quick Step. Hij begon zijn loopbaan bij Davitamon-Lotto. "Ik hoop dat Gert weer de oude wordt", zegt QuickStep-manager Patrick Lefevere. "Na twee mindere seizoenen ligt de bal in zijn kamp en ik hoop dat hij zich kan herpakken."

Koffieoorlog tussen RTL en Nederland 1

De Noord- en Zuid-Koreanen kunnen wel inpakken, want op de Nederlandse tv is een heuse koffieoorlog begonnen tussen RTL 4 en Nederland 1. Vanaf maandag zal Omroep MAX starten met de nieuwe ochtendshow KoffieMAX op Nederland 1, dat recht tegenover Koffietijd van RTL 4 geprogrammeerd is.

Omroep MAX-baas Jan Slagter zei in april dat hij het Koffietijd van presentatrices Loretta Schrijver en Quinty Trustfull kapot gaat maken: "We gaan ze helemaal slopen. Het is ook zo'n aan elkaar gesponsord geval, zelf nemen ze geen enkel initiatief. Wij leggen de nadruk op eigen onderwerpen."

Koffietijd is elke werkdag tussen 10.00 en 11.00 uur te zien op RTL 4. Concurrent KoffieMAX, gepresenteerd door Myrna Goossen, wordt dagelijks tussen 10.10 en 11.30 uur uitgezonden op Nederland 1, kort onderbroken door het NOS Journaal van elf uur.


Omroep MAX-baas Jan Slagter: We gaan Koffietijd slopen

Cruijff: "Niet ik, maar Ajax heeft gewonnen"

Johan Cruijff ziet de verkiezing van een aantal oud-spelers voor de ledenraad van Ajax niet als een persoonlijke overwinning. Dat schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

"Er wordt nu wel geroepen, dat met de uitslag van de ledenraadverkiezing ik gewonnen heb, maar zo voel ik dat zelf niet. Het gaat om Ajax, dus is dit resultaat goed voor de club. Daarom heeft niet Cruijff, maar Ajax gewonnen", schrijft het clubicoon van Ajax en Barcelona. "Zo moeten we ook met de nieuwe situatie omgaan."

"Allereerst moet iedereen die de club een warm hart toedraagt, trots zijn dat zoveel mensen mee willen werken aan de toekomst van Ajax. Vooral omdat er onder die mensen heel veel kwaliteit voor elk onderdeel aanwezig is. Daar moeten het bestuur en de directie nu hun voordeel mee doen. Wie zoveel knowhow krijgt aangereikt, moet daar gewoon gebruik van maken."

Cruijff vindt dat Ajax nu niet te snel bepaalde beslissingen moet nemen. "Er moeten dingen veranderen, maar dat moet wel heel overwogen gebeuren. Het mooie van de huidige ontwikkeling is, dat bestuur en directie nu over unieke adviseurs beschikken. Die allemaal mee willen werken om hun club weer terug te brengen op het niveau waar het thuishoort. Niet voor zichzelf, maar voor Ajax."

Loekasjenko met 80 procent van de stemmen herkozen

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko heeft met grote voorsprong de verkiezingen in zijn land en daarmee een nieuwe termijn gewonnen. Dat heeft de kiescommissie van Wit-Rusland maandag bekendgemaakt.

Loekasjenko werd in de verkiezingen van zondag met bijna 80 procent van de stemmen herkozen, de nummer twee kreeg 2,56 procent.

De hele nacht was het onrustig in Minsk, waar de oproerpolitie ingreep en duizenden demonstranten, die voor het belangrijkste regeringsgebouw hun woede uitten over verkiezingsfraude, wegjoeg.


Loekasjenko met grote voorsprong herkozen (foto: Novum)

Tomb Raider-trilogy komt waarschijnlijk naar PS3

Na alle waarschijnlijkheid zal er een Tomb Raider-collectie verschijnen voor de PS3. De Blu-ray disc zal drie Tomb Raider-games bevatten in glorieus HD en wie wil Lara Croft nu niet in HD over het scherm zien huppelen?

Juich echter nog niet te vroeg. De game is nog niet officieel aangekondigd door Square. Het nieuwsbericht volgt uit het feit dat de Duitse Amazon de game aanbiedt vanaf 22 maart. Nu moet gezegd worden dat voorgaande trilogieën op dezelfde manier bekend werden en dan ook werkelijkheid zijn geworden, dus je mag aannemen dat dat nu ook het geval is.

Volgende Amazon bevat de game in ieder geval Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary en Tomb Raider: Underworld. Verder zullen de games de Trophies ondersteunen en een scala aan extra’s.

Fans van Tomb Raider die hun favoriete games in HD willen spelen kunnen dus in maart weer lekker aan de bak met Miss Croft.

Tomb Raider

Clijsters wederom Belgisch sportvrouw v/h jaar

Kim Clijsters is gisteravond in Oostende voor de zevende maal uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar in België. De Belgische sportpers gaf de Belgische tennisster de meeste punten.

Clijsters won dit jaar vijf toernooien waaronder de US Open en de WTA Championships. Ze steeg hierdoor naar de derde plaats op de wereldranglijst. Clijsters was ook al Belgisch sportvrouw van het jaar in 1999, 2000, 2001, 2003, 2005 en 2009.

Wielrenner Philippe Gilbert werd voor de tweede opeenvolgende keer uitgeroepen tot sportman van het jaar. Gilbert won dit jaar onder anderen de Ronde van Lombardije, de Amstel Gold Race en twee etappes in de Ronde van Spanje.

Boek: Branimir Tudjan - Krav Maga for Life

Krav Maga for Life is volgens de schrijver het geheime recept van een vechtsportspecialist voor een gelukkig en succesvol leven. Nee, na afloop van het lezen ben je geen getrainde Krav Maga specialist, maar je hebt dan wel de mogelijkheid gekregen om wat op te steken van Branimir Tudjan. Met veel anekdotes uit zijn leven, geeft Branimir de lezer stap voor stap tips. Dat deze tips gevormd zijn naar de Krav Maga is dan ook geen verrassing. Wees bereid en ga ervoor,weet wat je eigen angsten zijn en anticipeer hierop. Het is daarbij niet de vraag of je kunt vechten (veranderen), maar of je bereid bent om te vechten (veranderen). Zorg alleen wel dat je reëel blijft in je doel(en). Het boek biedt hiervoor verschillende oplossingen en strategieën.

[NHL] Capitals winnen eindelijk weer eens

De Washington Capitals hebben, na acht wedstrijden op rij te hebben verloren, weer eens een wedstrijd weten te winnen. Voor de verliesreeks stonden de Capitals bovenaan in de Eastern Conference, maar voorafgaand aan deze wedstrijd waren ze afgezakt naar de zevende plaats. Door de overwinning staan de Capitals bovenaan in de Southeast Division.

Mathieu Perreault werd man van de wedstrijd met twee goals. Eric Fehr maakte de derde goal, en leverde ook nog een assist af. Goalie Michal Neuvirth wist 24 van de 26 schoten op doel te stoppen. Na de overwinning leek het of de Capitals de Stanley Cup hadden gewonnen, zo blij waren ze met de overwinning. "Het voelde alsof we kampioen waren geworden. We hadden deze overwinning heel hard nodig voor het zelfvertrouwen van dit team", aldus matchwinner Perreault.

Het zag ernaar uit dat de Capitals weer tegen een nederlaag aan zouden lopen. De Senators kwamen via Chris Kelly en Ryan Shannon namelijk op een 2-0 voorsprong. De Capitals herpakten zich echter in de tweede periode en stonden na anderhalve minuut alweer gelijk. Vijf minuten later bracht Perreault de ploeg uit Washington voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong met een powerplay goal. Het bleek de beslissende treffer te zijn.

Er werden nog drie andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De Dallas Stars versloegen de Detroit Red Wings na overtime met 4-3 en naderen de Red Wings nu op een punt. De Chicago Blackhawks wonnen thuis van de Los Angeles Kings met 3-2, en de Colorado Avalanche pakten hun zesde overwinning op rij tegen de Montreal Canadiens: 3-2.

Tomasson niet mee naar Oman

Feyenoord neemt Jon Dahl Tomasson begin januari niet mee op trainingskamp naar Oman. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De selectie van Mario Been vertrekt op 7 januari naar het sultanaat, waar de Rotterdammers tot 15 januari zullen blijven. Tomasson, die dit seizoen nog geen minuut speelde, gaat niet mee. Volgens het AD vreest de clubleiding van Feyenoord zelfs dat zijn carrière voorbij is.

Of Dani Fernandez en Bart Schenkeveld wel meereizen, is nog niet duidelijk. Beide spelers zijn geblesseerd. Feyenoord neemt de 19-jarige Kazachstaan Sergey Khiznichenko en de Hongaar Krisztian Simon wel mee.

Mario Been en zijn spelers sluiten het jaar maandag af met een etentje. Daarna krijgt de selectie tot 4 januari vrij. Op woensdag 19 januari is de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Ajax, het duel dat zondag wegens de sneeuw werd afgelast.

Ortega test positief op EPO

Jornalciclismo meldt dat wielrenner Joaquin Ortega tijdens een onaangekondigde controle voor de start van de Ronde van Portugal van dit jaar positief heeft getest op het verboden middel EPO. Ook de B-staal van de 29-jarige renner van Barbot-Siper was positief.

De Spanjaard, die dit jaar de zesde etappe in de Ronde van Portugal won, hangt nu een schorsing van twee tot acht jaar boven het hoofd.

Britse politie arresteert twaalf terreurverdachten

De Britse politie heeft maandagochtend in drie steden twaalf mensen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Dat heeft de chef van de Britse terreurbestrijding, John Yates, gezegd.

De arrestaties werden verricht in Londen, Stoke-on-Trent en Cardiff, de hoofdstad van Wales. De verdachten worden verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van terreurdaden.

Final Fantasy VII remake in LittleBigPlanet 2

In LittleBigPlanet 2 zijn er een hoop mogelijkheden voor het creëren van minigames en verschillende soorten gameplay-elementen. Nu is er een gebruiker die gaat proberen een remake te maken van de populaire RPG Final Fantasy VII. Bekijk de video van hoever hij al is onderaan dit bericht.

In de video zien we al aardig wat dingen die de maker opmerkelijk goed gelukt is. Hij heeft dan nog wel een hele weg te gaan maar daarom vraagt hij ook om hulp in de video. Bekijk de video van de opzet naar een remake van Final Fantasy VII hieronder. LittleBigPlanet 2 komt in januari uit voor de PS3.

Politie vindt 20 kilo xtc na blaastest

De politie in Australië heeft vorige week bij het doorzoeken van een bestelbusje bijna twintig kilo xtc aangetroffen. De bestuurder van het voertuig was staande gehouden om een blaastest af te leggen. Dat heeft de politie van de staat New South Wales maandag gezegd.

In het busje lagen zeven dozen glaswerk, bestemd voor scheikundige doeleinden. Twee mannen, beiden 27 jaar, werden aangehouden wegens het bezit van materialen om drugs te vervaardigen en later op borgtocht weer vrijgelaten.

Later werden tijdens een grondiger forensisch onderzoek de xtc-pillen gevonden. De twee mannen werden opgespoord en wederom ingerekend. De drugs hadden een straatwaarde van zo'n vijftien miljoen euro.

Casillas: "Oranje speelde juist goed voetbal"

De Spaanse doelman Iker Casillas kan zich niet vinden in de kritiek die het Nederlands elftal kreeg voor het optreden in de WK-finale. De aanvoerder van Spanje, dat Nederland in Johannesburg na verlenging met 1-0 versloeg, toonde zich in een interview op de website van de FIFA juist lovend over het spel van Oranje. "Nederland had een fantastisch toernooi en speelde juist geweldig voetbal", aldus de sluitpost van Real Madrid.

Zowel in binnen- als buitenland werd de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk bekritiseerd vanwege het harde spel tijdens de eindstrijd. Volgens Casillas had Oranje geen andere keus dan er een fysieke strijd van te maken. "Ze namen het op tegen een Spaans team dat heel goed is in balbezit en dat moesten ze op de een of andere manier zien te stoppen. Dit was hun manier om dat te doen, maar het heeft geen resultaat gehad."

Casillas: Oranje speelde juist goed voetbal
Casillas: Oranje speelde juist goed voetbal (Foto: ANP)

Vliegverkeer op Schiphol weer 'redelijk normaal'

De situatie op Schiphol is weer 'redelijk normaal'. Van en naar Schiphol is volledig vliegverkeer mogelijk en er zijn nog maar enkele annuleringen. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven maandagochtend gezegd.

Volgens de woordvoerder worden maandag nog 'enkele vluchten' geannuleerd, omdat bij sommige luchthavens in Europa nog wat problemen zijn door sneeuw. "In Frankfurt is bijvoorbeeld nog sneeuwoverlast, dus niet alle vluchten naar die bestemming gaan door. Maar over het algemeen gaat het beter met het winterweer in Europa."

De afgelopen dagen werden tientallen vluchten geannuleerd vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die in Europa zijn gevallen. Vooral reizigers die naar Duitsland, Frankrijk en Engeland moesten, strandden op de luchthaven.

Enkele tientallen reizigers hebben zondagnacht achter de douane de nacht doorgebracht omdat ze vanwege het barre winterweer in Europa de luchthaven niet kunnen verlaten. Enkele honderden gestrande reizigers sliepen in hotels.


(Foto: Novum)

Uitslagen Spanje speelronde 16

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de laatste speelronde van dit kalenderjaar afgewerkt. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

FC Barcelona veel te sterk in derby tegen Espanyol


FC Barcelona heeft afgelopen weekend de derby tegen Espanyol met klinkende cijfers gewonnen. De thuisploeg was dit seizoen nog ongeslagen, waar de bezoekers in uitwedstrijden nog geen punten lieten liggen. Al snel was duidelijk dat FC Barcelona er met de zege vandoor zou gaan. Na negentig minuten voetbal stond er, in het voordeel van de mannen van trainer Josep Guardiola, 5-1 op het scorebord.

In de beginfase was al duidelijk, dat Espanyol punten zou verliezen. FC Barcelona was een aantal maal sterker, maar wist het overwicht pas in de 20e minuut in de eerste treffer uit te drukken. Pedro was trefzeker voor één van de grootste ploegen van Spanje. Tien minuten later verdubbelde Xavi de voorsprong, wat tevens de ruststand zou zijn.

Na een uur spelen besliste Pedro, met zijn tweede treffer van de wedstrijd, het duel. Drie minuten later deed Osvaldo nog wel wat terug voor Espanyol, maar het was al te laat. David Villa liet in het laatste kwartier het net twee keer bollen en bepaalde de eindstand zodoende op 5-1.

Goal De Guzman niet voldoende voor Real Mallorca

Jonathan de Guzman maakte afgelopen weekend zijn tweede doelpunt voor Real Mallorca. Dat gebeurde in het duel tegen Villarreal. De treffer van de voormalig speler van Feyenoord was echter het enige wapenfeit van de eilandbewoners, die de uitwedstrijd met Villarreal uiteindelijk verloren (3-1).

Santiago Cazorla zette Villarreal na elf minuten al op voorsprong. Na iets meer dan een kwartier kwam Real Mallorca terug door het doelpunt van De Guzman, maar dit bleek uiteindelijk dus niet genoeg te zijn. Giuseppe Rossi en Nilmar bezorgden de thuisploeg namelijk een nieuwe voorsprong, waardoor Villarreal als nummer drie de winterstop in gaat.Uitslagen speelronde 16:

Thuis Uit Uitslag
Villarreal Real Mallorca 3-1
Levante UD Athletic de Bilbao 1-2
Deportivo la Coruna Sporting de Gijón 1-1
Espanyol FC Barcelona 1-5
Real Sociedad Valencia 1-2
UD Almeria Getafe CF 2-3
Osasuna Real Zaragoza 0-0
Malaga CF Atletico Madrid 0-3
Real Madrid Sevilla FC 1-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 16 14 1 1 43 51-9
2 Real Madrid 16 13 2 1 41 39-12
3 Villarreal 16 10 3 3 33 30-14
4 Valencia 16 8 4 4 28 24-19
5 Espanyol 16 9 1 6 28 18-22
6 Atletico Madrid 16 8 2 6 26 27-19
7 Getafe CF 16 8 2 6 26 26-22
8 Athletic de Bilbao 16 8 1 7 25 25-27
9 Real Sociedad 16 7 1 8 22 22-26
10 Real Mallorca 16 6 3 7 21 16-20
11 Sevilla FC 16 6 2 8 20 21-27
12 Hercules CF 15 5 3 7 18 18-22
13 Deportivo la Coruna 16 4 6 6 18 13-19
14 Osasuna 16 4 5 7 17 15-20
15 Racing Santander 15 5 2 8 17 13-23
16 Levante UD 16 4 3 9 15 18-26
17 UD Almeria 16 2 7 7 13 15-25
18 Malaga CF 16 4 1 11 13 20-35
19 Sporting de Gijón 16 2 6 8 12 13-24
20 Real Zaragoza 16 1 7 8 10 14-27


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Nijland hoorde niets van Ajax inzake Blind

Hans Nijland denkt niet dat FC Groningen zich in de winterstop zal versterken met Ajacied Daley Blind. Dat zegt de algemeen directeur van de Groningers in De Telegraaf.

"Ajax zou ons afgelopen week informeren over de situatie van Daley Blind, maar dat is niet gebeurd", aldus Nijland. "Ondanks toezeggingen hebben we niets gehoord vanuit Amsterdam of van de familie Blind. Ik heb er daarom niet veel vertrouwen in dat Blind alsnog naar FC Groningen komt."

Nijland vindt het geen probleem als Blind voor een andere club kiest. "Het is graag of niet. Als Blind liever ergens anders speelt, is dat ook goed. Maar in Groningen zijn we wel gewend afspraken na te komen: zeg wat je doet en doe wat je zegt." De 20-jarige verdediger speelde vorig seizoen al op huurbasis in de Euroborg, waar hij veel indruk maakte.

FC Groningen wil mogelijk nog wel op zoek naar versterking, aangezien Koen van de Laak langdurig geblesseerd is. "Daar gaan we ons verder op beraden", aldus Nijland.

Website voor lokale WikiLeaks online

De Nederlandse variant van WikiLeaks, opennu.nl, is in de nacht van zondag op maandag online gegaan. Dat meldde de initiatiefnemer Michel Spekkers.

Op de site kunnen lokale documenten worden gepost die van maatschappelijk belang zijn. Vrijwilligers in 61 gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, ontdoen de documenten van persoonlijke informatie over de bron en publiceren een samenvatting voor journalisten. Als een journalist aanleiding tot berichtgeving ziet, kan hij of zij het originele document inzien. Pas als de journalist de informatie heeft gecheckt en iets heeft gepubliceerd, wordt het document voor iedereen zichtbaar.

Spekkers liet verder weten zich uit de lokale politiek te hebben teruggetrokken. "Er is een flinke discussie geweest in de fractie over mijn initiatief. Uiteindelijk heb ik zelf besloten te vertrekken." Spekkers wil daarmee alle schijn van belangenverstrengeling voorkomen.

Wit Dickens Festijn trekt 100.000 bezoekers

Ondanks een sobere dienstregeling op het spoor heeft het Dickens Festijn in Deventer dit weekeinde 100.000 bezoekers getrokken. Opvallend was dat er ook veel Duitsers kwamen opdagen, aldus de organisatie zondag.

Voor het tweedaagse evenement zetten de Nederlandse Spoorwegen doorgaans langere treinen in. "Zaterdag reden er geen treinen uit Zwolle, zondag kwamen er minder uit Utrecht", zei medeorganisator Anjo de Bont. Engelsen en Belgen kwamen al traditioneel naar Deventer, dit jaar waren er ook veel Duitsers. "Ze hebben daar kerstmarkten, maar dit is wel iets anders. Wij richten ons op de theatrale verbeelding en de romantiek van Dickens."

Dit was de twintigste editie van het evenement. In het middeleeuwse Bergkwartier liepen karakters rond uit de boeken van Charles Dickens. Bekendste figuur rond deze dagen is Ebenezer Scrooge, uit A Christmas Carol, maar ook karakters als Oliver Twist zijn te zien. Bezoekers moesten ruim een uur kou in een wachtrij trotseren om de ruim negenhonderd verklede acteurs en figuranten te mogen zien.

In 2009 kwamen circa 80.000 bezoekers naar het Dickens Festijn. Veel mensen bleven toen thuis vanwege de ijzige kou.

Wit Dickens Festijn trekt 100.000 bezoekers
Wit Dickens Festijn trekt 100.000 bezoekers (Foto: ANP)

KLPD schrapt snelheidscontroles

De politie heeft maandagochtend alle snelheidscontroles geschrapt, omdat agenten nodig zijn voor noodhulp aan automobilisten en de doorstroming van het verkeer. Dat heeft een woordvoerder van Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) tegen De Telegraaf gezegd.

Naast snelheidscontroles, gaan alcohol- en milieucontroles niet door. Ook worden motoragenten in de auto gezet om de ochtendspits in goede banen te leiden. De ANWB verwacht een zware ochtendspits door gladheid.

"Normaal gesproken zijn we in de maandagochtendspits met zeventien eenheden actief, maar nu zullen dat er rond de veertig zijn die op strategische punten in ons land werken", aldus de zegsman.

Snelwegen lopen vol

De snelwegen liepen maandagochtend snel vol, nadat het er eerder op leek dat het wel zou meevallen met de drukte tijdens de ochtendspits. Tegen kwart over acht stond er volgens de ANWB in totaal 340 kilometer aan files, zo'n 100 kilometer meer dan op normale maandagochtend rond dat tijdstip.

Op een aantal plaatsen deden zich ongelukken voor die zorgden voor extra stremmingen, vooral van oost naar west. Zo ging op de A12 de snelweg tussen Reeuwijk en Gouda richting Den Haag dicht wegens een gekantelde vrachtwagen. Lange files stonden er ook op de A58 ter hoogte van Roosendaal en op de A1 ter hoogte van Deventer. De stremmingen die hier ontstonden, hadden volgens de ANWB echt te maken met het winterweer. Niet alle rijstroken waren hier goed berijdbaar.

Rijkswaterstaat heeft zondag met man en macht gewerkt om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen. Toch moet het verkeer rekening houden met plaatselijke gladheid. In het westen, midden en zuiden komen bovendien mistbanken voor.

Snelwegen lopen vol
Snelwegen lopen vol (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het falen van de spoorsector.

Ook vandaag zal de treindienst weer dramatisch verlopen. En niet eens zozeer wegens ondergesneeuwde wissels. Er staan honderden treinen aan de kant. Die bleken toch niet zo goed tegen de winter bestand, als de NS ons had doen geloven. Waar ProRail eerder faalde met wissels en seinhuizen, gaat de NS nu onderuit met zijn treinen.

[NBA] Boston pakt 13e zege op rij

Boston Celtics heeft in de NBA zijn dertiende overwinning op rij geboekt. De koploper in de Eastern Conference versloeg Indiana Pacers met 99-88.

Paul Pierce was goed voor een 'triple double' met achttien punten, twaalf assists en tien rebounds. Boston heeft dit seizoen tot nu toe 22 overwinningen geboekt en vier duels verloren. Alleen de koploper in de Western Conference, San Antonio Spurs, deed het iets beter door 23 duels te winnen.

Titelverdediger Los Angeles Lakers versloeg Toronto Raptors met 120-110 en boekte daarmee de vijfde zege op rij. Kobe Bryant was met twintig punten topscorer.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston Indiana 99-88
New Jersey Atlanta 89-87
Toronto LA Lakers 110-120
Detroit New Orleans 111-108 wnv
Sacramento Houston 93-102
Oklahoma Phoenix 110-113

Boek: Delict: Moord

Een moord verandert alles. Niet alleen stort de wereld voor nabestaanden in, ook in het leven van de dader is niets meer hetzelfde. Misdaadjournalist Bert Voskuil (bekend van zijn werk voor de Nieuwe Revu en Peter R. de Vries) onderzocht wat er anders wordt nadat de onomkeerbare grens naar moord is overschreden. Hij won het vertrouwen van twaalf mensen die op een gegeven moment iemand om het leven hebben gebracht en schreef twaalf indringende portretten. Het resultaat is Delict: Moord.

Uitslagen ItaliŽ speelronde 17

Dit weekend is in Italië de zeventiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na zeventien speelronden.

Lazio - Udinese

Het kostte de Romeinen een hoop moeite, maar uiteindelijk was Lazio sterk genoeg om Udinese te verslaan (3-2). Na twee minuten spelen wist Lazio de voorsprong al te pakken. Het was Hernanes die de treffer op zijn naam mocht zetten. Tot aan de rust bleven de Romeinen op voorsprong staan. Vervolgens begon wist Udinese terug te vechten. Alexis Sánchez Barbè zette de zebrette op gelijke hoogte.

Giuseppe Biava bracht Lazio kort na de gelijkmaker weer terug op voorsprong, maar Germán Gustavo Denis liet zich namens Udinese gelden. Pas in de slotfase wist de winnaar zich te onderscheiden en dankzij Libor Kozák mocht Lazio zich de winnaar noemen. De Tsjech trof het doel in de 88e minuut. Udinese had te weinig tijd om nog een tegentreffer af te dwingen.

Chievo - Juventus

Juventus leek lange tijd krap te winnen bij Chievo, maar liet op het laatste moment punten liggen (1-1). Napoli wist te profiteren.

Met een indrukwekkend doelpunt wist Fabio Quagliarella zijn ploeg na ruim dertig minuten op een voorsprong te zetten tegen Chievo. Juve had het echter niet gemakkelijk bij Chievo, tot in de slotfase moest de ploeg uit Turijn waakzaam zijn voor een tegentreffer. Deze werd uiteindelijk ook gescoord door Sergio Pellissier.

Napoli zou op papier weinig moeite moeten hebben met het laaggeklasseerde Lecce. Toch wisten de partenopei maar nipt te winnen. In de blessuretijd van het duel scoorde Edinson Cavani de winnende treffer. Door de zege weten de Napolitanen te stijgen op de ranglijst. De ploeg uit Zuid-Italië bezet nu de tweede plaats.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
19/12/2010 Chievo Juventus 1-1
19/12/2010 Catania Brescia 1-0
19/12/2010 Bari Palermo 1-1
19/12/2010 Lazio Udinese 3-2
19/12/2010 Parma Bologna 0-0
19/12/2010 Napoli Lecce 1-0
18/12/2010 AC Milan AS Roma 0-1
18/12/2010 Cesena Cagliari 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 17 11 3 3 36 29 - 13
2 Napoli 17 10 3 4 33 26 - 17
3 Lazio 17 10 3 4 33 24 - 16
4 Juventus 17 8 7 2 31 32 - 17
5 AS Roma 17 8 5 4 29 22 - 20
6 Palermo 17 8 3 6 27 29 - 22
7 Internazionale 15 6 5 4 23 20 - 14
8 Sampdoria 16 5 8 3 23 18 - 13
9 Udinese 17 7 2 8 23 21 - 21
10 Genoa 16 6 3 7 21 13 - 15
11 Chievo 17 5 6 6 21 19 - 19
12 Catania 17 5 6 6 21 14 - 18
13 Cagliari 17 5 5 7 20 19 - 16
14 Bologna 17 5 6 6 20 16 - 23
15 Fiorentina 16 5 4 7 19 16 - 17
16 Parma 17 4 7 6 19 14 - 20
17 Cesena 16 4 3 9 15 11 - 20
18 Brescia 17 4 3 10 15 12 - 21
19 Lecce 17 4 3 10 15 16 - 34
20 Bari 17 2 5 10 11 11 - 26

Drogba geen Afrikaans voetballer van het jaar

De verkiezing voor de beste voetballer van Afrika gaat tussen Asamoah Gyan en Samuel Eto'o. Volgens Goal.com Arabië gaat Didier Drogba de verkiezing niet winnen.

Vandaag wordt in Caïro de winnaar bekendgemaakt. Drogba is titelverdediger en Eto'o werd vorig jaar tweede. De spits van Internazionale en Kameroen heeft nu alleen Asamoah Gyan nog als concurrent. De Ghanees maakte indruk op het WK, waar hij een transfer naar het Engelse Sunderland verdiende.

Eto'o, die gisteren in Caïro arriveerde, kende een topseizoen met Inter. Afgelopen weekend won de topschutter het WK voor clubteams. Gyan kende echter een succesvoller WK-toernooi, waarin Ghana in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Uruguay. Hij werd onlangs in Engeland al uitgeroepen tot BBC Player of the Year.

Samen met Issa Hayatou, president van de Afrikaanse voetbalbond, vertrok Eto'o na het WK voor clubs naar Egypte. Daar zullen vandaag ook Asamoah Gyan en Didier Drogba de ceremonie bijwonen.

Elia: "Ik weet nog niet of bij HSV blijf"

Oranje-international Eljero Elia kan nog niet zeggen of zijn toekomst na de winterstop in Hamburg ligt.

Elia was in de laatste twee duels trefzeker voor HSV, maar bij trainer Armin Veh staat hij niet altijd in de basis. De situatie van de buitenspeler in Hamburg wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onder meer VfL Wolfsburg. "Of ik zal blijven? Dat weet ik niet", aldus Elia tegen de Hamburger Morgenpost.

"Dat zou je aan voorzitter Bernd Hoffmann moeten vragen", vervolgt de oud-speler van ADO Den Haag en FC Twente, die beseft dat hij in zijn huidige vorm van waarde is voor HSV. "Twee goals in één week. Dat is lekker voor mij, maar ook goed voor de ploeg", aldus Elia. De aanvaller weet niet of hij in Hamburg blijft.

"We zullen zien wat er gaat gebeuren in januari", besluit Elia, die ook zou worden gevolgd vanuit Engeland. De vleugelspits kwam in de zomer van 2009 over van Twente. Sindsdien speelde hij 24 competitiewedstrijden voor HSV. Dit seizoen kwam hij onder Veh tot tiende competitieduels, waarin hij vier keer scoorde.

Berden: "Van Dijk na dit seizoen weg"

VVV-Venlo-voorzitter Hai Berden verklaart dat trainer Jan van Dijk na dit seizoen weg moet bij de Limburgers.

"Trainers hebben maar een beperkte houdbaarheidsduur", aldus Berden tegen L1. "VVV heeft behoefte aan een nieuwe wind in de technische leiding." Berden en Van Dijk botsten eerder al na de magere resultaten.

Van Dijk komt met VVV niet uit de degradatiezone. De Limburgers staan zeventiende met zes punten voorsprong op hekkensluiter Willem II. De huidige situatie bij VVV was tegen het zere been van Berden.

De preses had eerder al kritiek op de speelwijze onder Van Dijk, die VVV in zijn eerste seizoen naar de Eredivisie leidde. De oud-trainer van onder meer FC Groningen is bezig aan de derde en laatste seizoen.

"Als Mourinho zichzelf een elf geeft, krijgen wij een twaalf"

Dani Alves (FC Barcelona) reageert op de zelfreflectie van José Mourinho op zijn succesvolle jaar. Barcelona besloot 2010 zaterdagavond met een overtuigende zege bij stadgenoot Espanyol (1-5). De Catalanen grijpen het ene na het andere record in binnen- en buitenland. Ook rivaal Real Madrid moet zich schikken naar de hegemonie van Barcelona. Rechtsback Dani Alves weet dat maar al te goed.

"Als Mourinho zichzelf een elf geeft voor het afgelopen jaar, dan mogen wij wel een twaalf krijgen," aldus de Braziliaan tegen Marca. "Ik hou van mensen met een enorm veel zelfvertrouwen," verwees Dani Alves naar Real Madrid-trainer José Mourinho, die zichzelf een cijfer gaf voor 2010.

Dani Alves liet na de derby tegen Espanyol weten dat hij nog altijd voornemens is om bij Barça te blijven ondanks moeizame onderhandelingen. "Ik wil graag blijven, maar ik wil mijn belangen tot de dood blijven verdedigen. Ik wil blijven, maar als ik weg ga heb ik geen spijt," besloot de Braziliaan.

Vermoedelijk 64 slachtoffers in zedenzaak

Het aantal slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak is naar boven bijgesteld. De 27-jarige Robert Mikelsons wordt nu verdacht van ontucht met 64 kinderen. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

Tot nu toe werd uitgegaan van 53 slachtoffers, maar dit aantal is naar boven bijgesteld naar aanleiding van verklaringen van Mikelsons Het Openbaar Ministerie zoekt ondersteunend bewijs voor de verklaringen van Mikelsons, omdat ze mogelijk niet volledig op waarheid berusten. Tot nu toe is in één geval is bewijs gevonden. Het gaat om de zaak in de Verenigde Staten die tot de aanhouding van Mikelsons heeft geleid.

De 37-jarige echtgenoot van Mikelsons, Richard Olffen, wordt naast bezit van kinderporno nu ook verdacht van het verspreiden ervan en van ontuchtige handelingen met een jongen van elf jaar in 2002. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

De derde verdachte, een 39-jarige man die op Het Hofnarretje werkte, wordt naast webcamseks nu ook verdacht van kinderpornobezit. Ook onderzoekt de politie meldingen over ontucht dat de man volgens ouders met meerdere kinderen zou hebben gepleegd.

De gemeente stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de zedenzaak op de Amsterdamse kinderdagverblijven. Voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning-Schepers leidt het onderzoek dat ten doel heeft vast te stellen wat er is gebeurd. Met de uitkomsten van het onderzoek, dat ongeveer drie maanden duurt, wil de gemeente lessen trekken voor de toekomst.

Zuid-Korea oefent maandag met artillerie

Zuid-Korea gaat maandag met scherp schieten in een oefening met de artillerie. Dit hebben Zuid-Koreaanse strijdkrachten maandag op het eiland Yeonpyeong laten weten. Noord-Korea heeft gedreigd met militaire tegenmaatregelen wanneer de oefening doorgaat.

Bij de vorige Zuid-Koreaanse militaire oefening op het eiland op 23 november openden de Noord-Koreanen met geschut het vuur op het eiland. Daarbij vielen vier doden en werden talrijke panden verwoest. Het eiland ligt slechts twaalf kilometer van de Noord-Koreaanse zuidwestkust.

Zuid-Korea oefent maandag met artillerie
Zuid-Korea oefent maandag met artillerie (Foto: ANP)

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) in de provincie Limburg, Noord-Brabant en Gelderland in de nacht van zondag op maandag rond half een ingetrokken. Voor het hele land geldt alleen nog een gewone waarschuwing, code geel.

De zuidoostelijke provincies hadden tot laat op de zondagavond te maken met zware sneeuwbuien, aldus het KNMI. In de nacht van zondag op maandag blijft het grotendeels droog, alleen langs de kust kan 1 tot 5 centimeter sneeuw vallen. Maandagavond neemt de kans op sneeuwval in het zuiden weer toe.

Vrijdag gaf het meteorologisch instituut ook een waarschuwing voor extreem weer. Dat werd later opgeschaald tot een weeralarm, code rood.

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in
KNMI trekt waarschuwing extreem weer in (Foto: ANP)

Overleg Veiligheidsraad over Korea gestrand

De gesprekken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de spanningen in Korea zijn zondagavond in New York vruchteloos gestaakt. Dit heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin naar buiten gebracht. Hij zei dat het beter is dat Zuid-Korea nu geen militaire oefening houdt.

Het beraad duurde 8,5 uur, maar de vijftien leden van de raad konden geen gezamenlijke verklaring opstellen. De Amerikaanse gezant bij de VN, Susan Rice, zei niet te verwachten dat de meningsverschillen nog kunnen worden overbrugd.

De vijf permanente leden van de raad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) bleven het oneens over de formulering. China en Rusland willen de Korea's tot terughoudendheid oproepen. Maar de andere drie willen dat Noord-Korea wegens de beschietingen van 23 november bij name wordt genoemd en daarmee verantwoordelijk wordt gehouden voor de huidige spanningen.

[WK] Schreuder: "Mooie afsluiting"

Met een zilveren plak sloot Hinkelien Schreuder gisteren het WK kortebaan in Dubai goed af. Op de 50 meter vrije slag werd ze tweede achter Ranomi Kromowidjojo. Eerder won ze al goud op de 4x100 vrije slag estafette en brons op de 100 meter wisselslag.

"Dit is een mooie afsluiting," sprak Schreuder. "Goud, zilver en brons, Het is inderdaad een herhaling van twee jaar terug. Alleen zwem ik nu een betere tijd." Twee jaar terug moest Schreuder Marleen Veldhuis voor zich dulden.

°Sneeuw!

Donderdag en vrijdag beklaagde ik mij op mijn werk over de teleurstellende hoeveelheden sneeuw in het midden van het land. “Overal hebben ze al tien, twintig centimeter. Behalve hier.” Mijn collega's begrepen niks van mijn sikkeneurige bui. “Wees blij. Er valt nu vijf centimeter en we komen al nauwelijks thuis.” Uiteindelijk werden mijn gebeden zaterdagnacht verhoord.

[PDC] Oud-winnaar Part uitgeschakeld

John Part is tijdens de eerste ronde van de PDC World Darts Championships verrassend uitgeschakeld. De drievoudig wereldkampioen verloor met maar liefst 3-0 van de Deen Per Laursen.

Part, die al een tweede ronde-partij tegen Phil Taylor in het vooruitzicht had, maakte totaal geen indruk tegen Laursen. De Deen pakte zeer verrassend alle sets tegen Darth Maple en treedt zodoende na de Kerstdagen aan tegen topfavoriet Phil Taylor.

Wayne Jones, Robert Thornton en Wes Newton wisten allen de tweede ronde te halen. Jones kwam nog met 1-0 achter tegen Kirk Shepherd, maar boog deze simpel om naar een 3-1 overwinning. Shepherd, in 2008 nog zeer verrassend finalist, kwam er tegen Jones totaal niet aan te pas. In de volgende ronde neemt Jones het mogelijk op tegen onze landgenoot Vincent van der Voort.

Thornton pakte tegen de debuterende Nigel Heydon een snelle voorsprong van 2-0. De Schot maakte vervolgens geen fouten en sleepte met wat moeite ook de derde set naar zich toe. In de volgende ronde mag hij het opnemen tegen Andy Hamilton.

Newton mocht het vanavond opnemen tegen Darin Young. Hij sleepte de eerste set knap met hoge finishes naar zich toe en profiteerde vervolgens van zijn Amerikaanse opponent, die een boel dubbels miste. Zodoende pakte Newton simpel een 3-0 overwinning en mag hij het in de volgende ronde opnemen tegen Kevin Painter of Brendal Dolan.

Morgen zeer zware ochtendspits

De ANWB verwacht voor maandagmorgen een zeer zware ochtendspits. "Met name in Oost-Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is zondagavond nog veel sneeuw gevallen. Dat kan maandagochtend tot problemen leiden", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Er is overal wel gestrooid, maar om het zout echt effectief te laten zijn, moet het door het verkeer worden ingereden. "Er is vandaag niet veel verkeer geweest dat dat heeft kunnen doen. Bovendien gaat het zondag- op maandagnacht weer vriezen, wat ook schoongeveegde wegen glad kan maken."

Volgens de ANWB is met name de linkerrijstrook van snelwegen slecht begaanbaar. "Daardoor heeft de weg minder capaciteit, waardoor sneller files ontstaan."

ANWB: Maandag zeer zware ochtendspits
ANWB: Maandag zeer zware ochtendspits (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.