Eerste Kamer roept Rutte op het matje

De Eerste Kamer roept premier Mark Rutte (VVD) op het matje. De senaat voelt zich geschoffeerd dat het kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer laat prevaleren bij het besluit om het btw-tarief voor de podiumkunsten te verhogen.

Volgens senator Tiny Kox (SP) is hiermee sprake van een 'nieuwe doctrine'. "Dit kunnen we niet onbesproken laten." Daarom wordt de premier ontboden, zodat de senatoren hem aan de tand kunnen voelen over de verhouding tussen Eerste en Tweede Kamer.

Tijdens het debat over het belastingplan voor volgend jaar bleek dinsdag dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) geen duimbreed kan toegeven aan de Eerste Kamer. De senaat sprak zich vorige week uit tegen de verhoging voor het btw-tarief voor concert- en theaterkaartjes.

De bewindsman deed dat met een verwijzing naar de politieke verhoudingen in de Tweede Kamer, die de btw-verhoging al goedkeurde. Dat moet de schatkist negentig miljoen euro opleveren.

De Eerste Kamer kan wetsvoorstellen niet wijzigen, maar alleen goed- of afkeuren. Om de plannen te wijzigen is instemming van de Tweede Kamer nodig. Pogingen om VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, zijn vruchteloos gebleven. "Daar zit ik gewoon klem", zei Weekers.

De Eerste Kamer vindt echter dat de besluitvorming in de Tweede Kamer geen rol mag spelen; de senaat heeft een eigenstandige positie ten opzichte van het kabinet. "Als wij een motie aannemen hebben wij niets te maken met een gedoogpartij aan de andere kant (de Tweede Kamer, red.). Wij dragen de regering iets op", verwoordde senator Britta Böhler (GroenLinks) het.

Het enige wat de senaat nog kan doen, is tegen het gehele belastingplan te stemmen waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt. Dinsdagmiddag wordt er gestemd.