Boek: Elizabeth George - Lichaam van de dood

Kolomos

Lichaam van de dood

London, een begraafplaats, een stel wellustige tieners en een lijk van een vrouw met een groot gat in de slagader van haar hals. Deze feiten vormen het onderwerp in het nieuwe boek van Elizabeth George. Lichaam van de dood is een boek vol met mysterieuze gebeurtenissen en een zoektocht naar gerechtigheid. Zoals we van George verwachten, is het ook dit weer een dikke pil. Deze keer niet alleen door de terugkerende inspecteur Thomas Lynley, integendeel hij is deze keer de assistent van plaatsvervangend hoofdinspecteur Isabelle Ardery. Laatstgenoemde zal zich moeten bewijzen om met een nieuw team in een voor haar onbekende stad een mysterieuze moord op te lossen. Als dit alles nog niet moeilijk genoeg lijkt blijkt ook nog eens dat ze dit allemaal moet doen onder de strenge toezicht van haar bazen om de image van de Metropolitan Police Force hoog te houden.

Met 624 pagina's maakt Elizabeth de lezer bekend met het drukke London waar je een auto minimaal kunt gebruiken en haar tegengestelde; New Hampshire waar pony's rustig kunnen grazen in de vrije natuur.  Ze legt de nadruk op twee verhalen door te beginnen met de moord op een vrouw in een verlaten kerkhof waar alle antwoorden van ontbreken en een dossier van een akelige kindermisdaad door een drietal gestoorde kinderen. Dit heeft een verfrissende werking op de lezer door spannende cliffhangers voor te schotelen. Daardoor creëert ze het verlangen om constant de antwoorden te vinden op voorgaande gebeurtenissen en zo snel door het boek te werken. Dit is het zestiende deel van haar Thomas Lynley-serie en doet zeker niet onder wat betreft haar voorgangers en ze laat duidelijk merken dat Thomas Lynley nog niet uitgeteld is na de gruwelijke moord op zijn vrouw. Door het verhaal naar New Hampshire te brengen beschrijft ze uitgebreid hoe mooi en rustig bepaalde plekken op de wereld nog zijn en daardoor weet ze goed contrast te leggen met de gruwelijke gebeurtenissen in het boek.

Elizabeth George

Het boek is weer een mooi voorbeeld hoe de Amerikaanse Elizabeth George een typerend Engelse thriller weet te maken ondanks haar moederland! Een verhaal waar in het begin alle plotlijnen in de grootst mogelijke knoop zitten en waar hoofdstuk per hoofdstuk steeds meer duidelijk wordt hoe deze ontstaan is. Wat betreft de vertaling is er wel een minpunt omdat bepaalde zinnen niet geheel taaltechnisch kloppen en maakt het daarom noodzakelijk om af en toe een zin opnieuw te lezen. Als je daar voorbij kijkt heb je een prachtige thriller waar je wel enkele avonden zoet mee kunt zijn. Hopelijk mogen we dit verhaal verfilmd zien in de Inspector Lynley Mysteries-serie van BBC.

SPOILER Waarschuwing!

Elizabeth George haalt haar inspiratie voor dit verhaal voornamelijk uit de vreselijke James Bulger moord die in 1993 plaatsvond. Ze haalt op het einde het moreel dilemma naar boven met de vraag of de kleuters die de peuter vermoord hebben de misdaadplegers zijn van een gruwelijke daad of juist slachtoffers van een desastreuze opvoeding.