Uitstel btw-verhoging kost twintig miljoen

Het met een halfjaar uitstellen van de verhoging van het btw-tarief voor theater- en concertkaartjes kost de schatkist tussen de tien en twintig miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het kabinet besloot dinsdag tot het uitstel na bezwaren in de Eerste Kamer. De senatoren, spraken zich vorige week per motie uit tegen de invoering van de maatregel op 1 januari.

De btw-verhoging maakt onderdeel uit van het belastingplan, waarmee de Eerste Kamer dinsdag akkoord ging. Dat gebeurde pas na de toezegging van de regering om de btw-verhoging voor de podiumkunsten een halfjaar uit te stellen.

Volgens Weekers zijn de miljoenen die de schatkist door het uitstel misloopt te overkomen in het totaalpakket aan maatregelen. In het plan staat verder onder meer dat de winstbelasting met 0,5 wordt verlaagd tot 25 procent en dat ter stimulering van de bouwsector en woningmarkt voor arbeidskosten bij renovatie tot 1 juli 2011 het lage btw-tarief van 6 procent geldt.