Nog steeds veel vertragingen vliegverkeer

Redactie

Lange vertragingen en annuleringen van vluchten: ook dinsdag kregen reizigers die de kerstvakantie elders wilden doorbrengen weer veel te verduren. Op de Londense luchthaven Heathrow werd opnieuw de helft van de vluchten geannuleerd en de Eurostar, die Engeland met België en Frankrijk verbindt, kampte met grote vertragingen.

Hoewel in de nacht van maandag op dinsdag in tegenstelling tot de verwachting geen sneeuw viel op Heathrow werd toch de helft van de geplande vluchten geannuleerd. Reizigers werd aangeraden niet naar de luchthaven te komen en vooraf te bellen met hun luchtvaartmaatschappij. Eurostar heeft reizigers eveneens gevraagd thuis te blijven en heeft toegezegd de kosten van de kaartjes volledig te vergoeden.

Niet alleen in Groot-Brittannië hadden reizigers last van de winterse omstandigheden. Ook in Duitsland was het raak. De luchthaven van Frankfurt moest door nieuwe, zware sneeuwval enkele uren de start- en landingsbanen sluiten. De afgelopen dagen werden er op Frankfurt ook al veel vluchten aan de grond gehouden, grotendeels vanwege problemen op vliegvelden elders in Europa.

Op de Brusselse luchthaven Zaventem leken de problemen mee te vallen. Er werd dinsdag nog gevreesd voor een tekort aan antivries, dat gebruikt wordt om vliegtuigen ijsvrij te maken, waardoor mogelijk veel vertraging zou ontstaan. Het verwachte tekort, door leveringsproblemen, bleef echter uit, waardoor de meeste vliegtuigen dinsdag gewoon konden vertrekken.

In Nederland heeft het autoverkeer tijdens de spits veel last gehad van de sneeuw en gladheid. Op het hoogtepunt stond er bijna vierhonderd kilometer file. Sinds maandagmiddag geldt op veel snelwegen in het hele land een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. Het vliegverkeer vanaf Schiphol verloopt echter zonder problemen. Wel is een aantal vluchten geannuleerd door problemen in met name Frankfurt en Londen.


Veel vertragingen in vliegverkeer door winterweer (Foto: Novum)