Beurzen Europa hoger van start

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger van start gegaan. De beurzen zetten hun kerstrally daarmee voort, hoewel de handelsvolumes laag liggen. "We volgen de Amerikaanse graadmeter S&P die maandag flink doortrok", zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management dinsdagochtend.

Ook kreeg de handel steun van opmerkingen van de Chinese vicepremier dat China de Europese aanpak van de schuldencrisis steunt. De euro won terrein van een stand van 1,3120 dollar maandag tot 1,3140 dollar.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam noteerde na ruim een half uur handel 0,7 procent hoger op 355,45 punten. De MidKap-index van het middensegment noteerde een winst van 0,4 procent tot 632,99 punten. De effectenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent.

"Het consumentenvertrouwen in Duitsland was ongeveer in lijn met de verwachting", zei Van Zeijl. Het vertrouwen nam volgens onderzoeksbureau GfK iets af, van 5,5 punten in november tot 5,4 punten. Het was de eerste afname in zeven maanden tijd.

Chemieconcern DSM pluste dinsdagochtend 3 procent, nadat het de overname van het Amerikaanse Martek Biosciences bekendmaakte. Het bedrijf wil een bod uitbrengen van ruim 1 miljard dollar (829 miljoen euro) in contanten. Analisten noemden de overname zinvol.

AkzoNobel en Heineken behoorden tot de grootste stijgers van de AEX, na DSM, dankzij adviesverhogingen van KBC Securities.

Shell won in de AEX 0,9 procent. Het olieconcern zei dinsdag te overwegen een grootschalig complex voor petrochemische producten in Qatar te bouwen.

KPN maakte de overname van Atlantic Telecom bekend, een Nederlandse leverancier van telecom- en datadiensten aan voornamelijk de zakelijke markt. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel won 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen noteerde detacheerder DPA Group een winst van 6,4 procent. Het bedrijf zei dinsdag verkennende gesprekken te voeren over samenwerking met de Nederlandse Interim Groep (NIG).