F1-bolides krijgen jaren tachtig voorvleugels

De Formule 1-bolides zullen volgens de BBC vanaf 2013 rond gaan rijden met voorvleugels zoals die in de jaren tachtig gebruikelijk waren. Destijds reden de auto's met rechte voorvleugels zonder de flaps die alom te zien zijn.

De reglementen in de F1 gaan de komende jaren flink op de schop. Volgend jaar keert het Kinetic Energy Recovery System terug en is er de introductie van de verstelbare achtervleugel. In 2013 komt daar de introductie van een viercilinder 1,6 liter turbomotor bovenop. Ook keert dat jaar het grondeffect terug via een formule die mede-eigenaar van Williams Patrick Head en Ferrari-engineer Rory Byrne opgesteld hebben.

"In 2013 mogen we nog maar met ongeveer 65% van de brandstofhoeveelheid van nu rijden en is er een limiet aan het verbruik," zei Head. "We kregen te horen dat we met een auto moesten komen met een auto die per ronde niet meer dan vijf seconden langzamer was dan de huidige."

"Rory voerde bij Ferrari wat circuitsimulaties uit en toen we met wat getallen wat betreft de weerstand en de downforce kwamen was het zaak om met meetkundige waarden van een auto te komen die dit zou kunnen bereiken."