Hut zegeviert in Gramsbergen

Willem Hut heeft in Gramsbergen de laatste wedstrijd van de Marathonvierdaagse gewonnen. De rijder uit de BAM-ploeg klopte Ralf Zwitser in de eindsprint. Christijn Groeneveld schreef het eindklassement op zijn naam.

De schaatsers reden net als in eerdere wedstrijden hun ronden op een ondergelopen wedstrijdbaan. In de wedstrijd ontstond een kopgroep van tien man, van waar uit in de slotfase Hut en Zwitser ontsnapten. Achter dit tiental won Groeneveld de sprint van het peloton, zodat hij de eindzege in het klassement van Karlo Timmerman afpakte. Deze had aan plaats twaalf net niet genoeg.

"Voor de cupzege moest ik Timmerman verslaan. Ik werd elfde en daarmee maakte ik het allesbeslissende punt goed. Dit is fantastisch. Ik heb nog nooit een overwinning bij de A-rijders behaald," zei Groeneveld die 75 punten pakte en hiermee Timmerman 0,8 en Hut 0,9 punten voorbleef.

Enkele toppers waaronder Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Ruud Borst reisden niet af naar Gramsbergen. Zij reden eerder vandaag het Fries kampioenschap marathon op het IJsselmeer bij Hindeloopen. "Twee wedstrijden op een dag is te veel van het goede. Ik concentreer me nu op het nationale kampioenschap in Wanneperveen. Ik wil daar donderdag mijn titel prolongeren," zei Bergsma die deze race op zijn naam schreef.

Bij de vrouwen won Jolanda Langeland de Marathonvierdaagse. De Groningse had samen met Mireille Reitsma een ronde voorsprong op het hele veld. Omdat Reitsma in de slotfase viel kon Langeland eenvoudig de laatste wedstrijd winnen en de eindzege voor zich opeisen. Foske Tamar van der Wal werd derde in Gramsbergen. In het klassement werd achter Langeland Carla Zielman tweede, voor Maria Sterk.