Cameron bood Heathrow diensten leger aan

Redactie

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag de diensten van het leger aangeboden bij het sneeuwvrij maken van de start- en landingsbanen van de Londense luchthaven Heathrow. Hij beloofde dat de tweede landingsbaan van Heathrow binnen enkele uren zou worden heropend. De luchthaven zei dankbaar te zijn voor het aanbod, maar geen hulp nodig te hebben.

Door zware sneeuwval de afgelopen dagen is er een enorme chaos ontstaan op Heathrow. Gestrande reizigers moesten nachten doorbrengen op de luchthaven en slechts een derde van het geplande aantal vluchten kon worden uitgevoerd. Dinsdag was maar een van de twee startbanen van het vliegveld geopend en de verwachting is dat de problemen zeker tot donderdagochtend aanhouden.

"We hebben op dit moment meer dan tweehonderd vrijwilligers die onze passagiers in de terminal bijstaan. Ook hebben we onze aannemers gevraagd om mee te helpen bij het opruimen van de sneeuw rondom het vliegveld", aldus een woordvoerster van Heathrow. Ze voegde daar aan toe dat medewerkers 'ademruimte' nodig hebben om de restanten sneeuw op te ruimen en alle vliegtuigen en personeel weer op de juiste plek te krijgen.

Cameron zei eerder dat gezien de exceptionele weersomstandigheden -er viel zaterdag dertien centimeter sneeuw in een uur- het onvermijdelijk was dat Heathrow een tijd moest worden gesloten. Maar, zo zei hij, "Ik ben namens alle mensen die hier last van hadden boos dat het zo lang duurt, voordat de situatie verbetert."