Verkeersleiders vuurtorens Waddenzee blijven

Redactie

Op de vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog blijven overdag verkeersleiders aanwezig. Ook als de nieuwe zeeverkeerscentrale Waddenzee in werking is, blijven de Brandaris op Terschelling en de vuurtoren van Schiermonnikoog overdag bemand. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Volgens Atsma is naast de veiligheid van het scheepvaartverkeer ook de veiligheid voor mens en natuur in het Waddengebied van belang. "Het is juist het menselijk oog dat beter dan de camera een beginnende duinbrand, verboden kampvuren en surfers in de problemen waarneemt. Daarom wil ik het menselijk oog op de vuurtorens behouden."

De begeleiding van het scheepvaartverkeer op de Waddenzee vindt in de toekomst wel plaats vanuit de nieuwe zeeverkeerscentrale op Terschelling. Volgend jaar moet duidelijk worden wanneer de zeeverkeerscentrale gereed is en in gebruik kan worden genomen.

Ook de zeeverkeerspost Ouddorp blijft vanaf 1 januari overdag bemenst. 's Nachts vindt de scheepvaartbegeleiding plaats vanaf het Schelde Coördinatie Centrum en de Verkeerspost Wemeldinge.