Venezuela wijst nieuwe ambassadeur VS af

Redactie

De regering van de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de voorgedragen nieuwe Amerikaanse ambassadeur Larry Palmer maandag formeel afgewezen. Met zijn uitspraken voor de benoemingscommissie in de Amerikaanse Senaat, dat het moreel van de Venezolaanse strijdkrachten laag is en dat Colombiaanse rebellen toevlucht vinden in Venezuela, heeft Palmer 'zichzelf gediskwalificeerd'.

De Amerikaanse regering blijft vooralsnog achter de voordracht van Palmer staan. Woordvoerder P.J. Crowley van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei dat afwijzing van Palmer 'gevolgen zal hebben voor onze betrekkingen met Venezuela'. Hij zei dat Amerikaanse vertegenwoordigers maandenlang met de Venezolaanse regering over de benoeming hebben gesproken. Van zijn kant heeft ook Chávez al maanden te kennen gegeven dat Palmer onwelkom is.

De Verenigde Staten hebben geen ambassadeur in Caracas meer sinds de vorige ambassadeur, Patrick Duddy, in juli vertrok. Chávez beschuldigt Washington van pogingen zijn bewind te ondermijnen, terwijl de VS zich in toenemende mate zorgen maken over aantasting van de democratie in Venezuela.