Kamp dreigt met 'pijnlijkere' bezuinigingen

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet 'nog pijnlijker' bezuinigingen doorvoeren wanneer de Eerste Kamer niet instemt met het korten van de AOW-partnertoeslag op 1 januari. Dat zei de minister dinsdag tijdens een debat over de maatregel in de senaat.

Verschillende partijen uitten zich maandag al kritisch over het voornemen, waarbij de toeslag voor AOW'ers met een jongere partner vanaf januari met 8 procent omlaag gaat. Dit moet honderd miljoen euro opleveren. Zo voelen de PvdA en ChristenUnie zich overvallen door de korte termijn waarop de maatregel wordt ingevoerd. De VVD hintte op uitstel.

Kamp hekelde de opstelling van de Eerste Kamer. Hij wees erop dat het voorstel uit de koker komt van het vorige kabinet, waar de PvdA en de ChristenUnie deel van uitmaakten. Hij snapt niet dat die partijen nu opeens tegen zijn.

Als de senaat het plan wegstemt zit Kamp met een gat van honderd miljoen, dat hij elders moet zien te vinden op zijn begroting. Dat wordt moeilijk, voorspelde hij, omdat zijn begroting al is uitgekleed. "Het zal moeilijk worden een alternatief te vinden. Dat zal pijnlijker zijn en minder ordentelijk in te voeren dan dit."