Meer regelgeving door winterweer

De enorme chaos waar het winterse weer het vliegverkeer in Europa in heeft gestort is onacceptabel. Mogelijk leidt dit zelfs tot strengere regelgeving door de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas dinsdag gezegd.

Volgens Kallas kunnen in de nieuwe regelgeving voor Europese luchthavens, die deze zomer verschijnt, nieuwe vereisten voor 'minimale dienstverlening' waaraan luchthavens moeten voldoen tijdens noodweer worden opgenomen.

Kallas voert de komende dagen gesprekken met vertegenwoordigers 'om verdere uitleg te vragen en eens goed te kijken naar wat noodzakelijk is om er voor te zorgen dat ze (luchthavens, red.) in staat zijn effectiever te opereren'. "Luchthavens moeten serieus nadenken over de voorbereiding op dit soort slechte weersomstandigheden", aldus Kallas. "We hebben de afgelopen jaren gezien dat sneeuw in West-Europa geen uitzonderlijke omstandigheid is. Het beter voorbereid zijn, zoals in Noord-Europa, is geen optionele extra, maar moet voorbereid worden. Er moeten investeringen worden gedaan, met name aan de kant van de luchthavens."


(Foto: Novum)