FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 november 2010

The Hobbit wordt toch in 3D opgenomen

Peter Jackson gaat de twee Hobbit-films toch in 3D opnemen. Zijn voorganger Guillermo del Toro was absoluut niet van plan zich met deze techniek in te laten. Del Toro stapte in mei uit het project na herhaaldelijk uitstel van de draaidagen wegens de financiële problemen bij filmmaatschappij MGM. Hierna nam uitvoerend producent en scenarist Jackson de rol van regisseur op zich.

Jackson, die eerder de drie The Lord of the Rings-films regisseerde, gaat gebruikmaken van minstens dertig 3D-camera's, die bekendstaan om de zeer hoge resolutie en het handzame formaat. Met een prijskaartje van zo'n 58 duizend dollar per stuk, en dus een totaalbedrag van nog geen twee miljoen dollar, is het echter een schijntje op het geschatte totale budget van een half miljard dollar. De 49-jarige filmmaker is zeer te spreken over zijn nieuwe speeltjes.

"De camera is niet alleen hypermodern, met een fantastische resolutie en beeldkwaliteit, maar ook een zeer praktisch gereedschap voor elke filmmaker", zegt hij tegen de Britse filmsite Total Film. "De meeste 3D-systemen moeten aangesloten blijven op gigantische opnamesystemen. Met deze kun je helemaal vrij werken, zonder snoeren, zelfs in stereo."

The Hobbit: Part 1 staat gepland voor 2012, deel twee voor 2013. Martin Freeman, bekend van de Britse versie van The Office, speelt de rol van de jonge Hobbit Bilbo Baggins. In The Lord of the Rings werd een oudere Bilbo gespeeld door Ian Holm. Daarnaast zijn onder anderen Ian McKellen (Gandalf), Cate Blanchett (Galadriel) en Andy Serkis (Gollum) weer van de partij.


Peter Jackson wil The Hobbit in 3D opnemen (Foto: Novum)

Ook in Duitsland chaos door sneeuw

Het verkeer in Duitsland heeft maandag veel last van het winterweer. Door de hevige sneeuw stonden op vele wegen in het zuiden en oosten van het land kilometerslange files.

Op de luchthaven van München werden 125 vluchten geannuleerd. Dat hebben de politie en de autoriteiten van de luchthaven laten weten.

In de zuidelijke deelstaat Beieren waren er meer dan honderd botsingen. Twee vrachtwagenchauffeurs raakten zwaargewond. In het noordoosten van de deelstaat verbrandde zondagavond een persoon in zijn auto, nadat die op de met sneeuw bedekte weg was geslipt en tegen een andere wagen was gereden.

In het oosten stonden onder meer de snelwegen tussen Berlijn en Magdeburg en tussen Berlijn en Leipzig vol files. Door de gladheid deden zich daar negen botsingen voor.

Sneeuw veroorzaakt chaos op Duitse wegen
Sneeuw veroorzaakt chaos op Duitse wegen (Foto: ANP)

Jamiroquai in april naar Ahoy

Jamiroquai staat op 13 april in de Rotterdamse Ahoy. Dat de Britse band weer naar Nederland zou komen was al bekend, maar concertorganisator Mojo maakte de datum maandag wereldkundig.

De band onder leiding van zanger Jay Kay stond in oktober in een uitverkocht Paradiso. Toen werden de vele fans die achter het net visten al getroost met de aankondiging van nog een concert. Kaarten voor de show in april zijn vanaf zaterdagochtend te koop.

Jamiroquai bracht dit jaar na vijf jaar stilte weer een album uit. Om de nummers van de plaat Rock Dust Light Star live aan fans te kunnen laten horen, trekt de band volgend jaar door Europa. In het verleden scoorde Jamiroquai hits als Cosmic Girl, Virtual Insanity en Deeper Underground.


Jamiroquai staat op 13 april in Ahoy (Foto: Novum)

Medewerker tbs-kliniek op non-actief na ontsnapping

Een medewerkster van de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht is op non-actief gesteld nadat een tbs'er wist te ontsnappen. De vrouw is mogelijk betrokken geweest bij de ontsnapping. De politie onderzoekt dit, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

De tbs'er wist in de nacht van vrijdag op zaterdag te ontsnappen, maar kon enkele uren later worden opgepakt. Hoe de tbs'er wist te ontsnappen wordt nog onderzocht.

Dat een tbs'er uit een kliniek ontsnapt, gebeurt niet vaak. De afgelopen vijf jaar was dit slechts een keer gebeurd. "En dat is maar goed ook", zegt de woordvoerder. Tbs'ers die ontsnappen, doen dit veelal tijdens een verlof.

Minister: actieplan tegengaan sportgeweld

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) komt begin volgend jaar met een actieplan om sportgeweld tegen te gaan. Dat heeft zij maandag aan de Tweede Kamer laten weten, bevestigt een woordvoerder van de minister. Uitgangspunt van het plan is een zero tolerance-beleid. "De minister wil een streep trekken: tot hier en niet verder."

De bedoeling is dat onder meer het geweld in het amateurvoetbal wordt aangepakt. Zo vindt de minister het niet kunnen dat wedstrijden van 12-jarige jongens worden stilgelegd vanwege te agressieve uitingen en dat scheidsrechters onder begeleiding naar huis moeten worden gebracht. Ook de voorbeeldfunctie van profvoetballers wordt bekeken.

Hoe het plan er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. De minister wil betrokken partijen als sportbonden, sportclubs en justitie betrekken bij het opstellen van het plan.

Medewerkers Nederlandse ambassade VS opgepakt

Vier medewerkers van de Nederlandse ambassade in Washington zijn opgepakt in New York. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarvoor de vier zijn opgepakt, wilde de woordvoerder niet bekendmaken. Volgens Amerikaanse media zouden de ambassademedewerkers agenten en een serveerster hebben aangevallen.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken gaat het om drie Nederlanders en een Amerikaan. De vier werken op basis van een lokaal contract en zijn geen diplomaten. Ze hebben daardoor geen diplomatieke immuniteit. Vrijdag moeten ze voorkomen. Het ministerie is van plan de rechtszaak af te wachten voordat het eventuele stappen tegen de medewerkers onderneemt, zegt de woordvoerder.

De medewerkers raakten volgens Amerikaanse media slaags met de serveerster en de agenten, nadat ze ruzie hadden gekregen over een rekening van driehonderd dollar van een bar. Een agent zou een gebroken vinger hebben opgelopen, van een andere agent brak een stuk van zijn tand af.

De vier zijn op borgtocht vrijgelaten.

Eenwording Feyenoord stuk dichterbij

De eenwording van de prof- en amateurtak van Feyenoord en Stadion Feijenoord is maandagavond een stuk dichterbij gekomen. Tijdens een algemene ledenvergadering op Varkenoord heeft nu ook Sportclub Feyenoord ermee ingestemd. Dat gebeurde unaniem.

Eerder hadden de profsectie en Stadion Feijenoord al laten weten positief tegenover het voorstel te staan. Dat moet in december overigens nog wel worden bevestigd tijdens de algemene vergadering van de aandeelhouders.

Sneijder acht zich favoriet voor Gouden Bal

Wesley Sneijder denkt ook zelf dat hij een heel goede kans maakt op de Gouden Bal, als beste voetballer van 2010. De Nederlandse international pakte met zijn Italiaanse club Internazionale de 'triple': landskampioen, bekerwinnaar en de beste in de Champions League.

Met Oranje haalde de gemakkelijk scorende spelbepaler bovendien de WK-finale. De Spaanse wereldkampioenen Xavi Hernandez en Andres Iniesta, beiden van FC Barcelona, zijn volgens de bookmakers Sneijders belangrijkste concurrenten voor de trofee. Die wordt op 10 januari in Zürich uitgereikt.

"Het moge duidelijk zijn dat ik een van de grootste favorieten ben", zei Sneijder maandagavond in Madrid, waar de voorzitters van Inter en Atletico de commerciële Tiepolo-prijs kregen. "Het is een uitgelezen mogelijkheid. Wie anders heeft zoveel gewonnen? Ik heb me dunkt goed werk geleverd. Er bleef weinig te wensen over."

Sneijder acht zich favoriet voor Gouden Bal
Sneijder acht zich favoriet voor Gouden Bal (Foto: ANP)

'Xbox krijgt TV-service'

Volgens insiders bij Microsoft, is Microsoft bezig met het ontwikkelen van een tv-service voor de Xbox360. Microsoft zou al gesprekken hebben gevoerd met enkele tv-stations om licenties uit te wisselen. Het is nog niet duidelijk in welke vorm dit zal gebeuren, maar dit wordt deels besproken met de tv-stations. 

Er gaan verschillende ideeën de ronde over de opzet. Het zou mogelijk zijn om via de Xbox naar een televisiestation te gaan of de Xbox te gebuiken als 'virtuele kabel-operator'. Een ander idee zou kunnen zijn om zogeheten silo's te creëren waar zenders hun progamma's in kunnen stoppen. Het is dus nog verre van duidelijk wat de precieze bedoeling is van Microsoft, maar interessant is het wel. 

Dit is overigens niet de eerste keer dat Microsoft probeert de televisiemarkt te bestormen. In de UK kunnen mensen al de Sky Player bereiken en in Amerika heeft Microsoft pas een ESPN-only kanaal opgericht. Het is duidelijk dat Microsoft van plan is om een nieuwe markt te bereiken.

ms

Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

FC Barcelona heeft Real Madrid vanavond in eigen huis totaal vernederd. Mede door twee doelpunten van David Villa won de thuisploeg met maar liefst 5-0. Door de overwinning steeg de ploeg van trainer Josep Guardiola naar de eerste plaats in de Primera División.

FC Barcelona zocht vanaf de eerste secondes direct de aanval. Een steekpass op David Villa werd prima onderschept door Pepe. Na vijf minuten raakte FC Barcelona in de naam van Messi de paal. Een corner werd niet goed weggewerkt door de verdediging van de Madrilenen en Messi tilde de bal over Casillas heen op de paal. Dani Alves vuurde vervolgens een pegel op het vijandelijke doel, maar Casillas pareerde het schot. Xavi zette na tien minuten de thuisploeg toch op voorsprong. Een prima aanval via links kwam uiteindelijk bij Xavi, die oog-in-oog stond met Casillas. Hij liftte de bal prima over de keeper het doel in.

Real Madrid liet zich meteen na het doelpunt zien. Di María schoot op het doel van Barcelona, maar Valdes tikte de inzet over het doel. Na twintig minuten brak David Villa voor de zoveelste keer door op links, Sergio Ramos wist hem vervolgens ook niet te stoppen en zijn uiteindelijke voorzet werd prima binnengewerkt door Pedro. De thuisploeg bleef vervolgens flink druk houden op de verdediging van Real, dat nauwelijks op de helft van Barcelona kwam. Pedro kwam na een klein half uur oog-in-oog met Casillas, maar de goalie van De Koninklijke hield ditmaal de bal uit zijn doel.

Cristiano Ronaldo liet zich een kwartier voor tijd gaan door Barça-trainer Josep Guardiola te duwen, nadat hij de bal niet aan hem gaf. Er ontstond een flinke opstoot tussen beide teams, waarbij Ronaldo en Valdes geel kregen. Korte tijd later kreeg Real een vrije trap en deze werd genomen door Ronaldo. De Portugees mikte de bal maar net naast. De wedstrijd werd steeds harder, gezien de harde overtredingen van David Villa en Pepe. Beiden incasseerden ook een gele prent. Naarmate de rust naderde, werden de bezoekers iets gevaarlijker. De kansjes die de ploeg van trainer Mourinho kreeg, brachten Barcelona echter niet van hun stuk. Een minuut voor rust ontstond er opnieuw een opstootje tussen beide teams, nadat Messi neerging nadat Carvalho hem raakte met de arm. De scheidsrechter zag de situatie anders en gaf Messi een gele kaart. Met een 2-0 stand in het voordeel van Barcelona gingen beide teams rusten.

De tweede helft begon met één wijziging aan de kant van Real Madrid. De tegenvallende Mesut Özil werd vervangen door de Fransman Lassana Diarra. Direct na rust had de marge meteen drie kunnen zijn. Messi ging voor eigen succes, waar afleggen op Villa beter was geweest. Uiteindelijk kwam de bal alsnog bij Villa, maar het schot van de Spanjaard werd geblokt door de verdediging van Real. Even later gaf Messi een uitstekende steekpass op Xavi, die alleen op Casillas af kon gaan. Zijn poging werd geblokt door de keeper en ook het tweede schot werd door een prima verdedigende inzet van Khedira niet gescoord. De verwachte 3-0 viel korte tijd later toch. Met een prachtige pass van opnieuw Messi kwam Villa voor zijn landgenoot Casillas en ditmaal werd de keeper wel gepasseerd. Twee minuten later bereikte Messi met zijn weergaloze trap weer Villa, die zijn kunstje van net herhaalde. Hij passeerde Casillas en scoorde daarmee zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

Real Madrid had totaal niets in te brengen tegen het oppermachtige Barcelona en kwam ook in de tweede helft nauwelijks op de helft van de thuisploeg. Twintig minuten voor tijd ontsnapte Ricardo Carvalho aan rood, nadat hij een steekpass, Pedro had anders vrije doorgang, met de hand onderschepte. Naarmate het eind naderde, werd de wedstrijd steeds harder. Zo maakten Sergio Ramos en Khedira harde overtredingen op de spelers van Barcelona. Invaller Krkic kreeg bij zijn eerste balcontact meteen de mogelijkheid om te scoren. Hij kon alleen op Casillas af, maar struikelde. Een aanval later schoot de jongeling wel op doel, maar het harde schot werd gepareerd door Casillas. Ook in het laatste kwartier heerste Barcelona. De thuisploeg bleef goed druk houden en liet Real Madrid bijna niet op de eigen helft toe. In de blessuretijd, die drie minuten telde, wist Barcelona hun vijfde doelpunt te scoren. Krkic kwam door op rechts en gaf voor op Jeffren. De invaller schoot de bal achter Casillas. In de slotminuut kreeg Sergio Ramos na een grove overtreding op Messi nog een rode kaart.

FC Barcelona

5 - 0

Real Madrid

 10' Xavi
 18' Pedro
55' Villa
57' Villa
90' Jeffren
 
 
 Gele kaart: Valdes, Villa, Messi, Puyol, Xavi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo, Pepe, Alonso, Casillas, R. Carvalho, Sergio Ramos, Khedira (Real Madrid)
  Rode kaart: Sergio Ramos (Real Madrid)
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 95.000
Arbiter: Eduardo Iturralde González
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdes
Abidal
Pique
Puyol
Dani Alves
Xavi (Keita/87)
Iniesta
Busquets
Pedro (Jeffren/88)
Messi
Villa (Krkic/76)
  Casillas
Marcelo (Arbeloa/60)
R. Carvalho
Pepe
Sergio Ramos
Alonso
Khedira
C. Ronaldo
Özil (L. Diarra/46)
Di Maria
Benzema

 

VID waarschuwt voor gladde lokale wegen

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt weggebruikers dat het dinsdagochtend vooral op lokale wegen glad kan zijn. Mogelijk wordt het maandagnacht zo koud dat de pekel niet meer werkt. Ook op het hoofdwegennet kan het lokaal glad zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag gaat het ongeveer drie graden vriezen. "Maar dat is op anderhalve meter hoogte. Bij de grond kan het veel kouder worden, misschien wel -7 graden. En bij -7 graden werkt pekel niet meer", zegt een woordvoerder van de VID.

De VID verwacht dat op de hoofdwegen dinsdagochtend zich niet al te veel problemen voordoen. "De wegbeheerders zijn hard bezig de weg schoon te krijgen. Vermoedelijk lukt dat wel voordat het echt heel hard gaat vriezen, maar hier en daar kan het lokaal glad zijn, omdat de neerslag niet helemaal goed is verwijderd", vertelt de woordvoerder.

Lokale wegenbeheerders hebben echter te maken met veel meer wegen. "Die moeten kiezen welke wegen ze schoonmaken. Dat betekent dat verschillende wegen niet goed kunnen worden schoongemaakt en dus glad zullen zijn."

De avondspits van maandag had te maken met sneeuwval. De avondspits van maandag was de zwaarste ooit. Volgens de VID stond er 884 kilometer file op het hoogtepunt, even voor 18.00 uur. Daarmee is de spits van maandagavond goed voor de tweede plek in de file top tien van de VID. Op de eerste plaats staat de ochtendspits van 8 februari 1999. Die ochtend stond er 975 kilometer file in Nederland.

Onderzoekers laten cel van soort veranderen

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn er voor het eerst in geslaagd een gespecialiseerde lichaamscel in een andersoortige cel te veranderen. De onderzoekers hopen met deze techniek ooit hartinfarcten, Parkinson en diabetes te kunnen behandelen.

Na een hartinfarct zouden artsen bijvoorbeeld weefselcellen ertoe kunnen aanzetten zich in spiercellen te veranderen, om zo de beschadigde hartspier te ondersteunen. "Wij geloven allemaal dat dit de toekomst van de stamcellenbiologie is", zei John Gearhart van de Universiteit van Pennsylvania, die bij het onderzoek betrokken was.

Tot dusver was het alleen gelukt gespecialiseerde cellen in stamcellen en vervolgens in een tweede stap in andere gespecialiseerde cellen te veranderen. Door de nieuwe techniek kan de omweg via stamcellen worden overgeslagen. Onlangs slaagden de Amerikaanse onderzoekers erin menselijke huidcellen direct in het beginstadium van bloedcellen te veranderen.

SomaliŽr krijgt 30 jaar voor aanval op schip VS

Een Somaliër die bekend heeft deel te hebben genomen aan de aanval op een Amerikaans marineschip in april is maandag tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Jama Idle Ibrahim werd schuldig bevonden aan de aanval op een vaartuig met het doel dit te plunderen, het gebruik van geweld tegen de bemanning en het gebruik van een vuurwapen tijdens een geweldsdelict.

Ibrahim bekende schuld in ruil voor strafvermindering. Aanklachten wegens piraterij tegen Ibrahim en vijf anderen werden door de rechter afgewezen. De vijf andere mannen worden nog berecht.

Gewapende groepen Congo vormen criminele bendes

Gewapende groepen in het oosten van Congo vormen criminele netwerken die de minerale rijkdommen van het land uitbuiten. Eén van deze groeperingen probeert zelfs uranium te verkopen. Dat hebben de Verenigde Naties maandag in een rapport gezegd. Ook binnen het leger zou een criminele bende zijn ontstaan.

Opstandelingen exploiteren de minerale rijkdom en natuurlijke grondstoffen, annexeren grondgebied, rekruteren kindsoldaten en stropen bedreigde diersoorten.

Hutu-rebellen uit Rwanda zouden in 2008 hebben geprobeerd een kleine hoeveelheid uranium te verkopen, maar staakten hun pogingen toen in een jaar tijd geen enkele koper werd gevonden.

Op het hoofdkantoor van de VN in New York vernieuwde de Veiligheidsraad zijn wapenembargo en reisverbod voor mensen en groepen die niet bij de regering van Congo horen. Daarnaast worden ook de tegoeden bevroren van personen die banden onderhouden met illegale gewapende groeperingen.

AFM wil 'financiŽle bijsluiter' pensioenfondsen

De Autoriteit Financiële Markten vindt dat pensioenfondsen veel meer informatie moeten geven aan hun deelnemers over de risico's en kosten die de fondsen maken, schrijft het Financieele Dagblad maandag op grond van een verklaring van AFM-bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst.

De bestuursvoorzitter wil, in navolging op tal van andere beleggingsproducten waar dat reeds geldt, een 'financiële bijsluiter' voor pensioenfondsen, zodat pensioendeelnemers eenvoudig kunnen zien wat de kwaliteit van hun pensioenregeling is.

Door tevens informatie te geven over de kosten zouden de fondsen volgens Hoogervorst sterker worden aangemoedigd in de kosten te snijden.

'Susan Boyle zingt in musical over eigen leven'

Susan Boyle is klaar om het podium beklimmen voor de hoofdrol in een musical over haar leven. De 49-jarige zangeres zou in het eindstadium zijn van onderhandelingen over een show.

"Ik ga zeker zelf het podium op", laat Boyle weten aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Dat doe ik liever dan naar een voorstelling kijken waarbij iemand anders mij speelt." Boyle wil graag de muzikale gedeelten van de show invullen. "Ik heb erg veel zin om live-optredens te gaan geven."

De musical, die eind volgend jaar moet gaan rondreizen door Groot-Brittannië, vertelt het levensverhaal van de Schotse zangeres. Boyle kwam na haar optreden in Britain's Got Talent wereldwijd in de schijnwerpers te staan. De zangeres stond onlangs voor de tweede keer in een jaar tijd zowel in de Verenigde Staten als Groot-Brittannië bovenaan de lijst van meest verkochte albums met The Gift en I Dreamed a Dream.


Susan Boyle zingt in musical over eigen leven (Foto: Novum)

Iran had wel last van computerworm

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag voor het eerst toegegeven dat 'een beperkt aantal' uraniumverrijkingscentrifuges problemen heeft ondervonden door de computerworm Stuxnet. De problemen zijn inmiddels verholpen, zei hij op een persconferentie.

Tot dusver hield Iran vol dat Stuxnet tijdig was ontdekt en geen schade had veroorzaakt.

Eerder deze maand meldden VN-inspecteurs dat het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma tijdelijk was stilgelegd. De omvang en oorzaak van de stillegging was niet bekend, maar de verdenking ging uit naar Stuxnet.

'Internazionale in de markt voor Castaignos'

Luc Castaignos staat in de belangstelling van Internazionale. Dit heeft Martijn Krabbendam, journalist van Voetbal International, zojuist op Twitter gemeld. De Italiaanse formatie zou zich al bij Leo Beenhakker, technisch directeur van de Rotterdammers, hebben gemeld.

Castaignos maakt een stormachtig seizoen bij Feyenoord door. De jonge aanvaller staat wekelijks in de basis, omdat Jon Dahl Tomasson en Fedor Smolov in de lappenmand zitten. Mede door deze blessuregevallen ontpopte de pas 18-jarige voetballer zich tot vaste waarde.

Internazionale heeft in elk geval de intentie om in de komende periode te verjongen. De Italianen hebben namelijk meer dan tien spelers, die ouder dan 30 jaar zijn, onder contract staan.

Castaignos zal overigens niet direct bij Feyenoord vertrekken. De aanvaller wil zich eerst bij de Rotterdammers ontwikkelen alvorens hij naar een grote club vertrekt. Internazionale heeft al te kennen gegeven in dit proces mee te willen denken, maar eist in dat geval wel een eerste optie tot koop.

Voor Feyenoord is het hoe dan ook een hele mooie constructie. De Rotterdammers zijn voorlopig nog verzekerd van de diensten van Castaignos en zullen uiteindelijk miljoenen voor hem ontvangen.


Castaignos vertrekt mogelijk naar Internazionale.

Gesink, Vos beste wielrenners 2010

Voor het derde jaar op rij heeft Robert Gesink de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst genomen voor de beste wielrenner van het jaar. Bij de vrouwen kreeg Marianne Vos voor de vijfde maal op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee overhandigd.

Gesink werd dit jaar zesde in de Tour de France en won  de Ronde van Emilië en de Grand Prix de Montreal. De renner van Rabobank hield zijn beide ploeggenoten Koos Moerenhout en Bauke Mollema achter zich in de verkiezing.

Vos werd tweede bij de wegwedstrijd op het WK in het Australische Geelong. Daarnaast pakte ze de wereldtitel bij het veldrijden. In de verkiezing hield ze Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild achter zich.

De prijs voor de meest beloftevolle renner van 2010 ging naar Tom Dumoulin.

SP wil parlementair onderzoek WK-bid

De SP wil een parlementair onderzoek naar de manier waarop het WK-bid van Nederland en België tot stand is gekomen. Volgens SP'er Renske Leijten heeft het ministerie van Financiën geen openheid gegeven over de opbrengsten van het WK en vrijstelling van belastingen voor wereldvoetbalbond FIFA.

Leijten verwijst naar berichtgeving van RTL Nieuws, dat op basis van documenten van Financiën concludeert dat de Tweede Kamer te rooskleurige berichten kreeg over de organisatie van het WK. Duitsland zou hebben verdiend aan het toernooi dat daar in 2006 plaatsvond, terwijl de Duitsers er juist bij inschoten.

'Lazio wil Janko overnemen van Twente'

Marc Janko heeft in zijn eerste maanden bij FC Twente nog niet al te veel laten zien. Toch is er al belangstelling vanuit de Serie A.

SS Lazio zou volgens Voetbal International de Oostenrijkse aanvaller graag willen overnemen. FC Twente nam Janko eerder dit jaar voor ruim vijf miljoen euro over van Red Bull Salzburg als opvolger van Blaise N'Kufo, die naar de Verenigde Staten vertrok.

Janko maakte dit seizoen tot op heden acht doelpunten in zestien wedstrijden. Deze prestatie heeft volgens Oostenrijkse media de belangstelling gewekt van de goed presterende club uit Italië. Lazio staat namelijk op de tweede plaats met 27 punten. Alleen AC Milan doet het tot nu toe beter met dertig punten.

Lerares (27) ontvoert jongen voor seks

Een 27-jarige balletlerares blijkt alles over te hebben voor een goeie wip. Sarah Pirie heeft vandaag bekend vorig jaar een vijftienjarige jongen te hebben ontvoerd. Volgens de verworpen aanklacht zou ze vervolgens de liefde met hem hebben bedreven.

De van oorsprong Engelse Pirie woont momenteel in Luxemburg. De vrouw, die in het noordwesten van het land werkte als choreografe en balletlerares, gaf vandaag in de rechtbank toe op 22 mei vorig jaar de jongen te hebben ontvoerd.

De vrouw werd ook beschuldigd vijfmaal seks te hebben gehad met de jongen, tussen maart en juni van 2009. Omdat dit niet kon worden bewezen, heeft de rechter deze aanklachten verworpen. De vrouw is op borgtocht vrijgelaten op voorwaarde dat ze de jongen niet meer opzoekt.

'Vertonghen in belangstelling AC Milan'

AC Milan is onder de indruk van de kwaliteiten van Jan Vertonghen en wil hem overnemen van Ajax. Dat meldt Voetbal International maandagavond. De verdediger van Ajax maakte een goede indruk op Milan toen de club op bezoek kwam in de Amsterdam ArenA in het kader van de Champions League (1-1).

Volgens VI wordt Vertonghen nadrukkelijk gevolgd door de club en zullen alle ogen op hem gericht zijn als Ajax het in San Siro opneemt tegen Milan. Mocht Milan de Belgische verdediger willen overnemen dan zal de Italiaanse club diep in de buidel moeten tasten. Vertonghen heeft namelijk nog een contract tot medio 2013 bij Ajax.

Ook Arsenal heeft zich gemeld voor Vertonghen. Daar zou hij samen met zijn land- en voormalig ploeggenoot Thomas Vermaelen de achterhoede moeten gaan vormen. Vermaelen maakte twee seizoenen geleden de overstap van Ajax naar Arsenal.

VS begint klopjacht WikiLeaks

Justitie in de Verenigde Staten is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het lekken van vertrouwelijke overheidsdocumenten naar de klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

Dit heeft minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd. Volgens de bewindsman wordt een ieder wiens verantwoordelijkheid komt vast te staan, strafrechtelijk vervolgd.

Clinton: Openbaring WikiLeaks aanval op de wereld
De openbaarmaking van honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke stukken is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton niet alleen een aanval op de Verenigde Staten, maar op de gehele internationale gemeenschap.

In haar eerste publieke reactie op de publicatie in het weekeinde, zei Clinton maandag dat de klokkenluiderswebsite WikiLeaks onwettig heeft gehandeld door het materiaal op internet te zetten. Ze zei dat de regering degenen die voor het lek verantwoordelijk zijn 'agressief achternazit'.

Clinton zei dat de publicatie het vertrouwen tussen landen aantast. Niettemin zei zij 'vol vertrouwen' te zijn dat de partnerschappen die de VS hebben gesloten wel tegen een stootje kunnen.


VS begint klopjacht WikiLeaks (Foto: Novum)

De Eetclub scoort ondanks slechte recensies

De Eetclub lijkt weinig last te hebben van de kritische artikelen die afgelopen week in de media verschenen. De boekverfilming, naar de thriller van Saskia Noort, komt deze week op nummer drie binnen in de bioscooplijst. Harry Potter and the Deadly Hallows en Sint behouden hun eerste en tweede plek.

Recensenten schreven dikwijls spanning te missen in De Eetclub met onder anderen Bracha van Doesburgh, Halina Reijn en Thom Hoffman in de hoofdrollen. Ook zou de geloofwaardigheid van het filmscript, dat afwijkt van het boek, te wensen overlaten.

De Nederlandse film Dik Trom, die woensdag in première ging, komt binnen op nummer zes. Sinterklaas en het Pakjes Mysterie stijgt een plaatsje, naar nummer vijf. Haar Naam Was Sarah zakt van drie naar vier.

Harry Potter and the Deathly Hallows domineerde de bioscopen de afgelopen dagen ook in de Verenigde Staten. De film leverde daar dit weekeinde ruim vijftig miljoen dollar op. Het waren drukke dagen voor de bioscopen in verband met Thanksgiving.


De eetclub scoort ondanks slechte recensies (Foto: Novum)

16-jarige schaatser vrijgesproken van dopinggebruik

De 16-jarige Wesley Lommers is in hoger beroep vrijgesproken van dopinggebruik. De jonge schaatser werd bij een controle in 2009 positief bevonden en daarop voor twee jaar geschorst, waarvan één jaar voorwaardelijk.

In het onderzoek zijn echter diverse vormfouten gemaakt, waardoor Lommers nooit geschorst had mogen worden. Dat oordeelde de beroepscommissie van de KNSB vandaag. Zo moeten bijvoorbeeld wanneer minderjarige sporters een dopingcontrole ondergaan de ouders daar vooraf voor tekenen, dat is nu niet gebeurd. Ook heeft de schaatsbond volgens de verdediging tussentijds stukken aangeleverd, om de verdediging onderuit te halen. Iets wat op dat moment juridisch gezien niet mogelijk zou zijn.

De verdediging heeft inmiddels een claim van 1,5 miljoen euro ingediend vanwege reputatieschade en inkomsten die daardoor in de toekomst gemist worden. Ook zal het waarschijnlijk proberen de gemaakte kosten op de bond te verhalen.

Ook Lommers' zusje Dominique werd door de zaak geschorst. Zij moest vanwege de positieve test van haar broer whereabouts invullen, iets wat normaal alleen absolute topsporters moeten. Haar ouders weigerden daarom toestemming te geven voor dopingtesten. Volgens de Dopingautoriteit hebben zij dat formulier later wel ondertekend, waardoor Dominique korte tijd later weer op het ijs kon staan.

Ouwe lul

Youp in Carré zag eruit als een oude man. De genadeklap kwam met een mokerslag afgelopen vrijdagavond, toen ik Raymond van ’t Groenewoud zag opkomen in het Paard in den Haag. U weet wel, beminde gelovigen, de Vlaamse zanger van oa ‘Je veux l’amour’, ‘Liefde voor muziek’ en ‘Meisjes’. Een broze, oude man die de vader zou kunnen zijn van de Raymond van ’t Groenewoud die ik in mijn hoofd had.

Goede doelen beleggen in foute bedrijven

Verschillende goede doelen beleggen in foute bedrijven. Dat meldt het televisieprogramma Uitgesproken VARA maandagavond na onderzoek.

De Hartstichting zit volgens het programma in een fonds dat belegt in clustermunitie, het Reumafonds zit in een fonds dat belegt in milieuvervuilende bedrijven en Jantje Beton heeft beleggingen in veertien controversiële bedrijven die actief zijn op het gebied van wapenhandel, kernenergie en tabak.

Het programma stelde vragen aan 52 goede doelen. Zes gaven volgens het programma meteen openheid van zaken. Jantje Beton zou niet direct informatie hebben gegeven, maar uiteindelijk kwam het programma toch achter de beleggingsportefeuille van dit goede doel. De directie van Jantje Beton stelt niet blij te zijn met de uitkomsten. Het goede doel stapt direct uit het ING Euro Credit Obligatie Fonds, stopt met alle beleggingen en gaat volledig over op een spaarvorm.

De Hartstichting geeft eveneens aan geschrokken te zijn. "We wisten niet dat we indirect in een producent in clustermunitie investeren. We vinden het belangrijk alleen te investeren in betrouwbare en duurzame fondsen, dat is onze morele plicht maar ook ons beleid. We hebben per direct de index laten verkopen", zo heeft directeur van de Hartstichting Hans Stam laten weten aan het programma. Het reumafonds zou zich nog beraden.

Twijfels IOC over Russische Grand Prix

Het Internationaal Olympisch Comité vraagt zich af of het voor Rusland mogelijk is om naast de Olympische Spelen ook een Grand Prix te organiseren. In 2014 zou op Sochi de eerste Russische Grand Prix moeten worden verreden. Het IOC vraagt zich af of het mogelijk is om dat te combineren met de winterspelen.

"We willen er zeker van zijn dat beide evenementen voor alle betrokkenen op de best mogelijke manier gehouden kunnen worden, maar we denken dat het onmogelijk is om twee van zulke grote projecten in één jaar tijd te organiseren," zei IOC-woordvoerder Andrew Mitchell tegen Sovetsky Sport.

De Russische vicepresident van Toerisme en Sport, Igor Ermilin, vind echter dat er geen reden is voor paniek. "Het IOC wil gewoon weten waar de zwaartepunten van het Formule 1-project liggen. Ze willen natuurlijk niet dat de Olympische Spelen op een fiasco uitlopen, en dus maken ze zich zorgen."

Kamervragen over kernwapens in Nederland

De regering moet erkennen dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen. Dat eist SP-Kamerlid Harry van Bommel, die maandag Kamervragen heeft gesteld naar aanleiding van een Amerikaans memo dat via de klokkenluiderssite WikiLeaks openbaar is geworden.

In het memo wordt gesproken over de mogelijkheid van het terugtrekken van 'kernwapens uit Duitsland, en misschien ook uit België en Nederland'. Het stuk is geschreven door de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Philip Murphy.

Volgens Van Bommel blijkt nu voor het eerst uit een officieel document dat er kernwapens in Nederland liggen. "Voor mij stond dat al langer vast. Dit uitgelekte memo betekent dat ook de Nederlandse regering er niet langer geheimzinnig over hoeft te doen." Het kabinet weigert al jaren te bevestigen of te ontkennen dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen.

De kernwapens zijn volgens Van Bommel al lang niet meer bruikbaar. Uit het document blijkt dat de Verenigde Staten de kernwapens niet willen weghalen uit Nederland en andere West-Europese landen, omdat Turkije dan mogelijk ook af wil van de Amerikaanse kernwapens daar. Dat willen de Verenigde Staten voorkomen.

Het memo gaat over een gesprek dat ambassadeur Murphy op 10 november 2009 had met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Phil Gordon en Cristoph Heusgen, de adviseur nationale veiligheid van bondskanselier Angela Merkel. Ze spraken over de Duitse wens om de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland weg te halen.

Drogba wil meer doelpunten zien bij Chelsea

Chelsea is uit vorm. De ploeg van manager Carlo Ancelotti heeft de koppositie verspeeld en moet hopen op betere tijden. Aanvaller Didier Drogba weet dat het tijd is voor het hele team om te verbeteren om uiteindelijk weer mee te doen om de landstitel.

Afgelopen weekend werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Newcastle United en werd de eerste plaats ingeruild voor de tweede. Chelsea pakte uit de laatste vijf wedstrijden slechts vier punten.

Nadat Manchester United met 7-1 won van Blackburn Rovers gaf Drogba aan dat Chelsea dodelijker moet zijn in het strafschopgebied. "Dat is normaal, dat is voetbal", zegt de Ivoriaan tegenover BBC Sport. "We hebben deze periode vorig seizoen ook gehad en het is aan ons om er verandering in te brengen. We moeten weer goals gaan maken en er geen tegen krijgen."

De gelijkmaker van Salomon Kalou tegen Newcastle was het tweede doelpunt van Chelsea in zes wedstrijden. "Nogmaals, we creëren veel kansen. Maar het probleem is dat we vroeg een doelpunt tegen krijgen en achter de feiten aanlopen."

Watervogels overwinteren steeds vaker in Nederland

Watervogels die vroeger in het zuiden overwinterden, blijven steeds vaker in Nederland. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het CBS in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Door warmere winters trekken vogels zoals ganzen en futen minder ver, dit is een trend die we de afgelopen dertig jaar zien, zegt een woordvoerder van Sovon. "Tussen 1975 en 2007 steeg het aantal vogels dat eigenlijk naar het zuiden trekt, maar in Nederland bleef met 350 procent."

Dankzij de relatief warme winters is het voor soorten die vooral ten noordoosten van Nederland overwinteren, zoals eiders en wilde zwamen, minder vaak nodig naar Nederland te trekken. De conclusie is dat de overwinteringsgebieden van watervogels steeds verder naar het noorden opschuiven.


Watervogels overwinteren steeds vaker in Nederland

Tariq Aziz krijgt nog eens tien jaar

Een Iraakse rechtbank heeft maandag Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, veroordeeld voor het terroriseren van sjiitische Koerden gedurende de oorlog tussen Irak en Iran. Aziz heeft een celstraf van tien jaar opgelegd gekregen. Eerder werd Aziz al tot de doodstraf veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen.

Voor het terroriseren van de sjiitische Koerden -ook wel Faili genoemd- kreeg Aziz niet de doodstraf, omdat zijn aandeel in de wreedheden kleiner was dan dat van een aantal andere verdachten. Ten minste drie anderen kregen voor dezelfde zaak wel de doodstraf. Twee halfbroers van Saddam Hussein werden vrijgesproken. In totaal waren vijftien personen aangeklaagd.

De Faili-minderheid in Irak woont grotendeels in het noordoosten van Irak, in het grensgebied met Iran. Saddam Hussein heeft tijdens de oorlog met Iran, die duurde van 1980 tot 1988, tienduizenden sjiitische Koerden laten arresteren, deporteren en vermoorden. Volgens Saddam waren de Faili spionnen voor Iran.

Aziz is nog in afwachting van een antwoord op zijn gratieverzoek aan de Iraakse president Jalal Talabani, een beslissing die ieder moment kan komen. Talabani heeft al gezegd het doodvonnis voor Aziz niet te willen ondertekenen gezien zijn hoge leeftijd en het feit dat hij de enige christen was in de groep rondom Saddam Hussein.

Protest tegen bezuiniging op inburgering

Het kabinet bezuinigt te snel op inburgering. Allochtonen die al lang in Nederland zijn, zullen hierdoor geen Nederlands leren. Dat stellen de vier grote steden in een brief aan de Tweede Kamer.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es wijst er mede namens Rotterdam, Den Haag en Utrecht op dat de inburgering pas sinds vorig jaar goed loopt. De zogeheten 'oudkomers' beginnen nu cursussen te volgen. Als ze die zelf moeten betalen, zoals het kabinet wil, zullen ze afhaken, voorspelt Van Es.

Van Es zegt verder dat ook Oost-Europeanen een inburgeringscursus moeten kunnen krijgen. Gebeurt dat niet, dan dreigen ze net als Turken en Marokkanen 'in een achterstandspositie' te raken. Dat zorgt voor problemen die 'zeer moeilijk oplosbaar' zullen zijn.

Per 2014 wil het kabinet geen inburgeringscursussen meer betalen. Inburgeraars moeten hun eigen cursus gaan betalen. Het geld daarvoor kunnen ze eventueel lenen.

Jeroen van der Boom trouwt in juli

Jeroen van der Boom stapt volgend jaar in het huwelijksbootje. De 38-jarige zanger geeft in juli het jawoord aan zijn vriendin Dany de Wit, bevestigt een woordvoerder maandag.

Het stel maakt de trouwlocatie niet bekend. Van der Boom heeft samen met zijn vriendin twee zoons: Daan en Luuk. In een interview gaf Van der Boom eerder aan dat hij wilde wachten met trouwen tot zijn kinderen iets ouder waren. "Luuk is nu anderhalf en die snapt er nog niet zoveel van", vertelde de zanger twee jaar geleden.

Ook gaf Van der Boom aan dat hij zijn bruiloft intiem wil houden. "Ik denk dat het leuk, klein en vooral heel menselijk en eigen wordt."


Jeroen van der Boom stapt in juli in het huwelijksbootje (Foto: Novum)

Londen stopt export executiemiddel

Groot-Brittannië heeft maandag exportbeperkingen ingesteld voor het middel natriumthiopental, een van de stoffen die in de Verenigde Staten worden gebruikt bij terechtstellingen.

Het anesthesiemiddel mag alleen geëxporteerd worden als bewijs wordt overlegd dat het voor legitieme medische doeleinden zal worden gebruikt.

De Britse mensenrechtengroep Reprieve zegt dat een 56-jarige gevangene in de Amerikaanse staat Tennessee op de nominatie staat om in januari terechtgesteld te worden met middelen die uit Groot-Brittannië zijn geëxporteerd. In de VS is maar één fabrikant van natriumthiopental, maar die heeft geen voorraad meer omdat leveranciers geen bestanddelen kunnen leveren.

Arriva sluit treintoiletten wegens vorst

De toiletten van alle treinen van Arriva in Groningen en Friesland zijn de komende tijd op slot. Reden is de intredende vorst, meldt het vervoersbedrijf maandag.

Het afzuigen van de ontlasting en het aanvullen van spoelwater vindt buiten de trein plaats. Door de lage temperaturen kunnen deze handelingen niet worden uitgevoerd, aldus Arriva. Op de toiletdeuren zijn stickers geplakt, waarop staat dat vanwege de vorst de toiletten gesloten zijn.

VS willen informatie beter beschermen

Na de openbaring van ruim een kwart miljoen geheime diplomatieke documenten door klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft de Amerikaanse president Barack Obama opdracht gegeven voor een onderzoek naar de wijze waarop gevoelige informatie het best beschermd kan worden. Dat heeft minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd.

Het vrijgeven van de documenten, waarin soms weinig flatteuze opmerkingen werden gemaakt over wereldleiders, was een blamage voor de Amerikaanse regering. Daarnaast viel vooral de vrees op die veel landen hebben voor de dreiging die van Iran en zijn atoomprogramma uitgaat. Het was de '11 september van de werelddiplomatie', aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini.

De VS willen hard optreden tegen het laten lekken van gevoelige informatie en zullen zeker juridische stappen ondernemen als blijkt dat federale wetgeving is geschonden, aldus Holder.

In Londen liet Steve Field, een woordvoerder van de Britse premier David Cameron, weten dat het 'belangrijk is dat regeringen kunnen opereren op basis van vetrouwelijkheid van informatie'. Bernard Valero, de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Frankrijk 'afstand neemt van de opzettelijke en onverantwoordelijke publicatie van Amerikaanse diplomatieke correspondentie door de site WikiLeaks'.

Athene dwingt veerbootpersoneel weer aan het werk

De Griekse socialistische regering heeft stakend personeel bij de veerdiensten maandag gedwongen weer aan het werk te gaan. De regering vaardigde een noodmaatregel uit, omdat door de al een week durende staking op de Griekse eilanden tekorten zijn ontstaan.

Eerder maandag besloot de Griekse Zeeliedenbond de staking tot donderdag te verlengen, omdat overleg met de regering en werkgevers muurvast zat. De bond is kwaad over plannen van de regering om collectieve arbeidsvoorwaarden minder stringent toe te passen. Het beleid is onderdeel van hervormingen voor de arbeidsmarkt die de crisis in het land moeten verhelpen.

Het is voor de tweede keer tijdens de financiële crisis dat de regering naar een noodmaatregel grijpt. Deze houdt in dat stakers die het bevel om weer aan het werk te gaan naast zich neerleggen, gearresteerd kunnen worden.


Griekse regering dwingt stakend veerbootpersoneel aan het werk te gaan (Foto: Novum)

De Vries winnaar eerste natuurijsmarathon

Bob de Vries is de winnaar geworden van de eerste natuurijsmarathon van het seizoen. In Noordlaren kwam de schaatser van de BAM-formatie solo over de meet, nadat hij weg was gereden van vier medevluchters.

De Vries werd gisteren nog vijfde bij de wereldbeker op de tien kilometer en bleek daarvan voldoende hersteld. Bij de vrouwen won Foske Tamar van der Wal, die achter Sandra 't Hart als tweede finishte. 't Hart werd echter twee plaatsen teruggezet na een onreglementaire finish.

Tientallen ongelukken in Gelderland door sneeuw

Door de sneeuwval hebben maandag veel aanrijdingen plaatsgevonden. Zo vonden in de regio Noord- en Oost-Gelderland tientallen ongelukken plaats, meldt de politie. Vier mensen moesten naar een ziekenhuis.

In Braamt botsten op de N316 twee auto's frontaal op elkaar, nadat een auto in de slip was geraakt en op de andere weghelft terecht was gekomen. In de auto die in de slip raakte zaten een man en een vrouw, die lichtgewond met een ambulance naar een ziekenhuis zijn gebracht. De bestuurder van de tegemoetkomende auto bleef ongedeerd.

In Vaassen gleed een bestuurster met haar auto vanaf de Kortebroekweg een sloot in. De vrouw raakte ook lichtgewond en moest eveneens naar een ziekenhuis voor nader onderzoek. In Zelhem botsten rond 17.15 uur twee auto's op de Keijenborgseweg op elkaar. Ook in dit geval was een van de auto's in een slip geraakt en frontaal op de tegemoetkomende auto gebotst. De bestuurster van de wagen die in de slip raakte bleef ongedeerd, de bestuurder van de andere auto is met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Jol verdedigt aankoopbeleid Ajax

Ajax-trainer Martin Jol heeft geprobeerd het aankoopbeleid van de Amsterdammers te verdedigen. Waar veel mensen kritiek hadden op het aantrekken van André Ooijer, Ahmed 'Mido' Hossam en Teemu Tainio, was Jol een stuk positiever over deze aankopen.

De jeugd moet volgens hun meer de kans krijgen, maar Jol denkt hier anders over. "Mensen die goed kijken en analyseren weten dat wij nog nooit een elftal met zo veel eigen talenten hebben gehad", aldus de trainer via de clubsite van Ajax.

Jol vervolgde: "Er is niet één trainer die meer Ajacieden heeft opgesteld. Dan is het wel vervelend als de mensen daar steeds weer over beginnen. Natuurlijk zijn er veel jongens die op de deur kloppen. Maar we hebben al een hele jonge ploeg, jonger zelfs dan Feyenoord. We moeten dus ook niet overdrijven. Ik ga niet jonge spelers opstellen om mijn gelijk te halen."

De trainer ging ook nog in op Miralem Sulejmani. Voor het eerst sinds zijn komst naar Amsterdam lijkt de aanvaller te overtuigen. "Maar ik heb hem nooit afgeschreven", aldus Jol, die Sulejmani zag scoren in de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo. "Het was een hele belangrijke overwinning voor de club. We hebben laten zien over een goed karakter te beschikken en we hebben hard gevochten."

Sulejmani wil zelf laten zien dat hij wel erg goed kan voetballen: "Ik ga elke week beter spelen. Dat wil ik blijven doen. Ik wil meer doelpunten en assists achter mijn naam krijgen. Nu is mijn kans om te verbeteren en te laten zien dat ik nog niet vergeten ben hoe je moet voetballen."

Rasmussen komt met eigen formatie

Michael Rasmussen is van plan om na de afwijzing van Saxo Bank zijn eigen wielerploeg op te starten. De 36-jarige Rasmussen rijdt sinds zijn vertrek bij Team Miche in april als eenmansformatie onder de naam Christina Racing.

HTC-HighRoad ploegleider Brian Holm denk dat alles een marketingstunt is, maar de sponsor van Rasmussen, Christina Hembo, ontkent dit. "We werken samen aan een team en we zullen snel met een aankondiging komen," verklaarde ze tegen sporten.dk. "Ik heb gelezen wat Brian Holm vindt, maar hij zal op zijn mening terug moeten komen."

Nieuwe hint naar Bayonetta 2

Het is nog steeds niet zeker of er wel een Bayonetta 2 gaat komen. Schrijver en leidinggevende voor het eerste deel, Hideki Kamiya, heeft op Twitter een nieuwe hint gegeven. De man kreeg namelijk de vraag of Bayonetta 2 volgend jaar op de Tokyo Game Show te zien was en hij antwoordde: "You'll see soon."

Daarna kreeg Kamiya de vraag of de heks Bayonetta weer als hoofdpersonage zou fungeren, daarop antwoordde de man precies hetzelfde als bij de eerste vraag. Toen mensen begonnen met dat Bayonetta 2 bevestigd was, twitterde Kamiya dat zijn Engels slecht was en dat hij eigenlijk het volgende bedoelde: "you'll see now what I'm doing,".

Dat laatste berichtje verduidelijkt helemaal niks en nu zullen we toch moeten afwachten wat de beste man bedoelt. Hopelijk binnenkort meer antwoorden.

Bayo

Mollema maakt Tourdebuut in 2011

Als er geen gekke dingen gebeuren dan zal Bauke Mollema in 2011 zijn debuut maken in de Tour de France. Ondanks dat het pas november is, heeft de ploegleiding dit aan hem laten weten. Hij zal knecht worden van de kopman Robert Gesink.

"Na de Giro zeiden sommige mensen al dat ik naar de Tour moest, maar dat was onverantwoord geweest," zei Mollema. "Dan had ik me in de vernieling gereden. Ik ben er volgend jaar klaar voor, denk ik." In de Giro van dit jaar werd Mollema knap twaalfde. De vorige week 24 jaar geworden Groninger zal dus in 2011 zijn jaar afstemmen op de Tour, die op 2 juli van start zal gaan.

NEC-topscorer Vleminckx verzon spreekverbod

Björn Vleminckx mag van zijn werkgever N.E.C. Nijmegen gewoon met de media praten. De Belgische topscorer van de Eredivisie misleidde zaterdag na afloop van het duel met FC Twente Vlaamse media door te zeggen dat hij een spreekverbod had gekregen. Vleminckx bevestigt maandag op de clubsite van NEC dat hij daarover gelogen heeft.

"Ik heb de afgelopen weken de pers veel te woord gestaan over mijn positie als topscorer", zegt Vleminckx. "Hier valt verder weinig aan toe te voegen en de club heeft me geen spreekverbod opgelegd. Ik wil me voor 100 procent concentreren op de wedstrijden en zo veel mogelijk doelpunten voor het team scoren."

Vleminckx voert momenteel met twaalf doelpunten de topscorerslijst aan. De Belg werd vorig jaar zomer voor een recordbedrag voor N.E.C. Nijmegen overgenomen van KV Mechelen. In zijn eerste seizoen presteerde hij nog matig met acht doelpunten, maar dit seizoen is Vleminckx helemaal los. De 24-jarige spits debuteerde in augustus voor de Rode Duivels en zou zich in de belangstelling mogen verheugen van Club Brugge.

Heksen dreigen naakt de straat op te gaan

Een groep van zo'n zevenhonderd Ghanese heksen is woedend. Zij dreigen in actie te komen als de regering er niet in slaagt de moordenaar van een lid van de heksenkring te straffen. De dames zijn van plan in evakostuum te protesteren, mocht het zo ver komen.

Afgelopen week werd een 72-jarige vrouw uit Kukuo in brand gestoken. De dader hoopte zo de hekserij te bezweren. De gruweldood van grootmoeder Ama Hemmar heeft tot veel afschuw geleid in het Afrikaanse land.

Ook mensenrechtenorganisaties zijn geschokt door de dood van de zelfbenoemde heks. De moord is onacceptabel in deze moderne tijd, zo oordelen zij. De resterende leden van de heksenkring dreigen dan ook een naakte protestmars te houden als men geen werk van de moordzaak maakt.

Gran Turismo 4 vloeiender dan Gran Turismo 5

Een vergelijking tussen Gran Turismo 4 en 5 kon niet uitblijven en er zijn een aantal opmerkelijke bevindingen gedaan. Zo blijkt dat GT 4 een betere framerate heeft dan GT5 en dat sommige omgevingen in het spel meer objecten bevatten dan het vorige week uitgekomen deel vijf.

Natuurlijk ziet GT 5 er op alle fronten beter uit dan GT 4 maar dat heeft wel wat gekost en voor velen was dit het zeker waard. De auto's en omgevingen zijn een stuk gedetailleerder en dat is waarschijnlijk ook de reden dat er minder objecten langs de weg te vinden zijn en de framerate lager ligt. Ben je benieuwd naar de volledige technische analyse die gemaakt is, lees hem dan hier. Op die pagina vind je ook een vergelijkingsfilmpje tussen deel vier en vijf.

HiguaŪn mist clash met BarÁa

Real Madrid moet het vanavond doen zonder de Argentijnse spits Gonzalo Higuaín. Hij is nog niet voldoende hersteld van zijn rugblessure.

Higuaín heeft al even last van zijn blessure en moest het treffen met Ajax in de Champions League vorige week aan zich voorbij laten gaan. Hij zou worden klaargestoomd voor El Clásico, maar na een laatste test bleek dat hij nog niet voldoende was hersteld om vanavond in Camp Nou in actie te kunnen komen.

Zijn vervanger zal Karim Benzema zijn. De Fransman verving hem vorige week ook al tegen Ajax en deed dat volgens trainer José Mourinho naar behoren.

Om 21:00 wordt er in Barcelona afgetrapt. Real Madrid gaat als koploper met één punt voorsprong op Barça de wedstrijd in.

Oefenduel Nederlands hockeyelftal afgelast

De oefenwedstrijd van het Nederlands hockeyelftal tegen België van woensdag is afgelast. Het veld in het Wagener Stadion in Amstelveen is door het winterweer onbespeelbaar geworden. Mogelijk speelt Oranje aan het einde van de week nog wel een oefenwedstrijd in en tegen Frankrijk.

Ook andere sporten worden geteisterd door de winterse omstandigheden. Het voetbalduel uit de Jupiler League tussen Veendam en AGOVV van vanavond werd ook al geschrapt.

Van der Wal wint strijd in Noordlaren

De allereerste wedstrijd op natuurijs is gewonnen door Foske Tamar van der Wal. De wedstrijd die om 18.00 uur van start ging in het Groningse Noordlaren kende een tumultueuze finish. Sandra 't Hart ging als eerste over de finishstreep maar zag toch de overwinning aan haar neus voorbijgaan.

'T Hart werd echter door de jury een aantal plaatsen teruggezet omdat ze haar voeten niet op het ijs had op het moment dat ze de finishlijn passeerde. Hierdoor ging de zege naar Van der Wal. Maria Sterk wist uiteindelijk beslag te leggen op de zilveren medaille.

Mocht je de wedstrijd bij de mannen willen volgen? Stem dan af op RTV Noord.

"Kromowidjojo nu beter dan ik"

Ranomi Kromowidjojo was afgelopen week de gouddelver bij het Europees kampioenschap kortebaan. De Nederlandse zwemster won tweemaal goud op de 50 en 100 meter vrij en tweemaal in de estafettes. De olympisch kampioene Britta Steffen is onder de indruk van het zwemgeweld.

"Wauw! Zij is het grootste talent dat er op de vrije slag rondloopt bij de vrouwen. Ze is sterk en momenteel veel beter dan ik," zei Steffen tegen NUsport. De Duitse is pas twee maanden weer serieus in training en zag door het Nederlandse geweld alle hoeken van het zwembad in Eindhoven.

Ze heeft bewondering voor Kromowidjojo. "Ik won in 2006 op de EK mijn eerste gouden medaille. Ik was toen 23 jaar. Voor die tijd was het mijn probleem bij mezelf te blijven, ik was zo onder de indruk van de ambiance dat ik vergat goed te zwemmen. Ranomi lijkt daar geen last van te hebben. Zij is op deze leeftijd al zo gefocust. Zij zet echt de toon op dit moment."

Steffen vreest dan ook voor de Nederlandse bij de Olympische Spelen van 2012. "Als ze zich zo blijft ontwikkelen is ze niet te stuiten. Ze heeft zeker de mogelijkheden om in Londen olympisch goud te winnen op de 100 vrij. Maar ja, de Spelen hebben tegelijkertijd hun eigen wetten."

Nintendo verkoopt goed tijdens Black Friday

Nintendo heeft goede zaken gedaan tijdens de Black Friday deals in Amerika. Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day, een vrijdag. De meeste werknemers hebben die dag ook vrij en daardoor gaan er veel mensen winkelen.

Winkels springen in op deze hype door Black Friday deals aan bieden. Amazon had de hele week mooie deals lopen en de meeste winkels in Amerika hebben dan alle prijzen verlaagd. Dat dit goed is voor de omzet van consoles is dan ook niet vreemd. Nintendo heeft de afgelopen week 900.000 DS'en verkocht en 600.000 Wii's. Nintendo zelf denkt dat dit mede komt omdat hun systeem een pareltje is en dat de mensen dat ook zo zien.

"US shoppers bought about 9,000 Nintendo hardware systems nonstop for every hour of every day during the week of Black Friday," vertelt de baas van Nintendo America Reggie Fils-Aime.

"For the past several years, consumers have decided that Nintendo defined both top value and all-inclusive entertainment, and that sentiment continues again at the start of this shopping season."

Om even een vergelijking te maken, de Xbox360 verkocht in de maand oktober 350.000 units waarmee het de best verkochte console was van oktober. 

De feestmaanden zijn sowieso goede maanden voor Nintendo, verklaart Fils-Aime.

"The holidays are more important to Nintendo than to other manufacturers. We have a distinct edge when it comes to gift-giving. 50 per cent of all Nintendo's hardware sales last year came in November and December. For everyone else that number was just over 40 percent."

 nintendo

Eredivisie start volgend seizoen op 5 augustus

Het nieuwe voetbalseizoen begint volgend jaar op 5 augustus. De KNVB heeft in het weekeinde van 5, 6 en 7 augustus de eerste speelronde van de Eredivisie en de Jupiler League gepland. In dat weekeinde start ook de Duitse Bundesliga.

Een week eerder, op 30 juli, wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gespeeld. Dit onderonsje tussen de landskampioen en de bekerwinnaar vormt traditioneel de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen.

De voetbalbond verwacht de definitieve kalender nog voor de winterstop te publiceren. Dan wordt ook bekend wanneer de bekerfinale wordt gespeeld.

Halo: Reach-multiplayer had gevechten in de ruimte

Een vroege versie van Halo: Reach bevatte de mogelijkheid om multiplayer-gevechten in de ruimte te voeren zoals in de singleplayer-missie 'Long Night of Solace'. Volgens Marcus Lehto, creative director, was het eerder een grap dan serieus maar ze hadden wel een werkende versie.

Volgens Lehto is het uiteindelijk niet in het spel gekomen omdat het niet helemaal lekker werkte. Daardoor konden ze niet de kwaliteit bieden die ze graag wilden bieden en was het niet recht te praten als ze zo veel werk in iets wat niet werkte stopten. Geen ruimtegevechten voor Reach maar wel nieuwe maps die morgen beschikbaar zijn voor Halo: Reach. Bekijk hieronder de ruimtegevechten uit de singleplayer.

 

'Oranjepastoor' wordt Prins Carnaval in Obdam

'Oranjepastoor' Paul Vlaar wordt in maart Prins Carnaval bij de Carnavalsvereniging De Skuitekloeters in Obdam. De Noord-Hollandse vereniging bestaat 33 jaar en heeft Vlaar gevraagd als Prins Carnaval op te treden.

Vlaar werd beroemd doordat hij voorafgaand aan de finale van het wereldkampioenschap voetbal in een oranje gewaad een mis hield die geheel in het teken van voetbal stond. Dat was een brug te ver voor het bisdom Haarlem-Amsterdam, dat hem twee maanden schorste.

Het bisdom vindt het niet erg dat Vlaar Prins Carnaval wordt. "Er is afgesproken dat ik creatief mag zijn, maar niet wat de liturgie en eucharistie betreft", laat Vlaar telefonisch weten.

De pastoor is zeer enthousiast over carnaval en ziet zijn benoeming tot prins als een mogelijkheid om zijn boodschap uit te dragen. "Carnaval is niet alleen maar zuipen, maar een sociaal gebeuren. Op carnavalszaterdag is er bijvoorbeeld ziekenbezoek waarbij fruitmanden worden uitgedeeld en gaan we langs in verzorgingstehuizen. Zelf lust ik ook geen bier."

Tijdens carnaval vindt ook in de kerk een speciale carnavalviering plaats. "Maar ik zal bij die viering niet in een prinsenpak, maar in mijn kerkelijke kleding staan. Zodra de dienst weer afgelopen is trek ik mijn andere pak weer aan en ga ik lekker verder met het festijn."

Paul Vlaar is niet de eerste pastoor die Prins Carnaval wordt. "35 jaar geleden was er ook al een pastoor Prins Carnaval in de buurt van Venlo".

Velthuizen heeft nog steeds oog voor Vitesse

Piet Velthuizen verliest in al zijn succes zijn voormalige club Vitesse niet uit het oog. Piet Velthuizen debuteerde afgelopen weekend voor Hércules Alicante in de Spaanse competitie tegen Levante (3-1). Hij is trots, maar houdt in Spanje de laatste ontwikkelingen bij Vitesse goed in de gaten.

"Spelers als Ismaïl Aissati, Slobodan Rajkovic en Nemanja Matic zijn gekomen; dat had vijf jaar geleden niet gekund", vertelt de doelman aan NuSport. Met de nieuwe aankopen moet Vitesse volgens Velthuizen een heel eind kunnen komen. "Ze moeten dit jaar in het linkerrijtje kunnen eindigen. De ploeg mist alleen een goede afmaker."

Of Vitesse-eigenaar Merab Jordania de juiste man is om Vitesse weer hernieuwde glorie te brengen, laat Velthuizen in het midden. "Daar bemoei ik me niet mee."

Smeulende bladeren zorgden voor rook Schipholtunnel

De rookontwikkeling in een trein bij de Schipholtunnel werd vrijdag veroorzaakt doordat bladeren waren samengeklonterd in de buurt van de remmen. De bladeren zijn tussen een wiel en de remschijf terechtgekomen en zijn gaan smeulen toen werd geremd, meldt een woordvoerder van de NS maandag.

Door de rookontwikkeling reden vrijdagochtend ongeveer anderhalf uur geen treinen van en naar de luchthaven. Alle perrons werden ontruimd.

Rond deze tijd van het jaar komt het vaker voor dat bladeren samenklonteren rond de remmen. "Normaal lost zich dat tijdens het rijden vanzelf op, maar in dit geval niet", zegt de woordvoerder.

Passagiers hebben volgens de woordvoerder geen gevaar gelopen. "De trein was leeg toen het gebeurde." De kans dat de smeulende bladeren daarbij voor brand zorgen, is heel klein, aldus de woordvoerder.

Haagse tram in brand na aanrijding met politie

Een tram is maandagmiddag in Den Haag in brand gevlogen na een botsing met een politieauto. Er vielen geen gewonden.

Na de botsing op de Paets van Troostwijkstraat onstond door nog onbekende oorzaak een klein brandje in de tram, zegt een politiewoordvoerder. De passagiers werden direct uit de tram gehaald. De brandweer heeft de brand geblust.

De politie onderzoekt de oorzaak van de aanrijding.

[Upd] 900+ kilometer file door sneeuw

Nederland staat weer in de file. In Nederland sneeuwt het en dat betekent kilometers stilstaan met je auto.

In totaal staat er 550 kilometer om 17.00 uur. Op bijna alle hoofdwegen is het stilstaan of stapvoets rijden. Overigens stopt het vanavond alweer met sneeuwen, zodat de ochtendspits een stuk rustiger zal zijn. Wel blijft het de komende dagen vriezen.

Update 17.40 uur
Er staat inmiddels meer dan 800 km, aldus www.anwb.nl.

Update 17.45 uur
En we zijn over de 900 kilometer heen. De NS heeft overigens nergens last van dus moet je nog weg, neem de trein! En wie in Friesland of Groningen woont kan ook filevrij rijden.

Weer drie FIFA-leden in opspraak

Drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben smeergeld aangenomen. Dat beweert de Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant gaat het om de Braziliaan Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz uit Paraguay en de Kameroener Issa Hayatou. Het dagblad zegt over dezelfde lijst te beschikken als de BBC, die vanavond in een documentaire onthullingen doet over corruptie binnen de FIFA.

De beschuldigingen komen drie dagen voordat het FIFA-comité de WK's van 2018 en 2022 toewijst. Onlangs werden de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti geschorst omdat ze bereid waren hun stem voor veel geld te verkopen. De FIFA wil niet op de nieuwe aantijgingen reageren.

Gisteren meldde de Zwitserse Tages-Anzeiger al dat nog meer FIFA-leden hun boekje te buiten waren gegaan, maar namen kon die krant toen niet geven.

Met Hayatou ligt een van de belangrijkste officials onder vuur. De Kameroener, in 2002 tegenkandidaat van Sepp Blatter bij het FIFA-congres, is voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF.

Iran: WikiLeaks stookt onrust

De door WikiLeaks gelekte diplomatieke memo's over Arabische oproepen aan het adres van de Amerikanen om Iran aan te vallen, zijn bedoeld om 'onrust' te stoken. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maandag gezegd.

Uit de documenten blijkt dat koning Abdullah van Saudi-Arabië er herhaaldelijk bij de VS op heeft aangedrongen Iran aan te vallen om zijn atoomprogramma te vernietigen en te voorkomen dat Teheran een kernwapen kan vervaardigen.

"We hechten geen waarde aan deze documenten", aldus Ahmadinejad. "Iran is bevriend met staten in de regio. Dergelijke kwalijke daden hebben geen effect op betrekkingen tussen naties."

Volgens de president zijn de lekken een 'georganiseerde' poging van de VS om tweespalt te zaaien tussen Iran en zijn Arabische buren.

Alonso: "In 2011 vier teams vooraan"

Fernando Alonso denkt dat het volgend jaar in de Formule 1 zal gaan tussen vier teams. Naast Red Bull, McLaren en Ferrari zal volgens de Spanjaard ook Mercedes Grand Prix zich weer in de voorste regionen melden.

Alonso was te gast bij de Ferrari World Finals waar hij een persconferentie gaf. "Ik verwacht dat er volgend jaar vier teams vooraan zullen rijden. Ferrari, Mercedes, McLaren en Red Bull," zei de Spanjaard die ondanks het mislopen van de titel tevreden was over zijn eerste jaar bij Ferrari. "Als je je bedenkt dat ik aan het begin van het seizoen nog niet eens de namen van alle monteurs kende, zouden we volgend jaar een veel beter begin van het seizoen moeten kunnen hebben. We zijn erg trots op wat we dit jaar bereikt hebben, maar weten ook dat we onszelf verder moeten verbeteren."

Justitie eist negen jaar cel voor dodemansrit

Tegen een 29-jarige man uit Nijkerk is maandag een celstraf van negen jaar geëist wegens het veroorzaken van een ernstig ongeval in Utrecht. Daarbij kwamen twee mannen om het leven. Vier anderen, onder wie de Nijkerker zelf, raakten zwaargewond. Ook wil justitie dat de man tien jaar geen auto meer mag rijden.

Het ongeval gebeurde in mei op de kruising van de Brailledreef met de Loevenhoudsedijk. Volgens justitie reed de Nijkerker met veel te hoge snelheid door rood licht. Ook had hij volgens het OM in Utrecht gedronken. Daardoor knalde hij op een auto met drie inzittenden. Twee van hen overleden. De Nijkerker had zelf ook twee passagiers.

De strafeis valt volgens het OM hoog uit, omdat de man een notoire hardrijder is. Hij zat nog in de proeftijd van een straf die was opgelegd na een eerdere snelheidsovertreding.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Pakistaan wil CIA voor rechter slepen

Een Pakistaans slachtoffer van een Amerikaanse raketaanval wil de CIA voor het gerecht dagen als hij geen schadevergoeding krijgt voor de dood van zijn zoon en broer. Kareem Khan wil binnen twee weken vijfhonderd miljoen dollar smartengeld, hebben hij en zijn advocaten maandag gezegd.

Als Khan dat geld niet binnen de gestelde termijn krijgt, wil hij gerechtelijke stappen ondernemen tegen CIA-directeur Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en een man die volgens hem de chef is van het CIA-kantoor in Islamabad.

De CIA voert regelmatig raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogeheten 'drones', uit op extremisten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. De Verenigde Staten doen over deze aanvallen geen officiële mededelingen.

Volgens Khan zijn zijn 18-jarige zoon Zaenullah Khan en zijn broer Asif Iqbal op 31 december vorig jaar in het stadje Mir Ali in Noord-Waziristan bij een dergelijke raketaanval gedood. Een derde slachtoffer was een metselaar die op het moment van de aanval in hetzelfde huis verbleef. Volgens de Pakistaanse autoriteiten waren opstandelingen het doelwit van de aanval, maar hier werden geen bewijzen voor gegeven.

De rechtszaak waar Khan mee dreigt, maakt geen enkele kans tenzij de VS meewerken, wat zeer onwaarschijnlijk is. Wat wel kans van slagen heeft, is het onder de aandacht brengen van de kwestie.

Dit jaar zijn meer dan honderd raketaanvallen uitgevoerd, meer dan twee keer zoveel als in 2009. De drones stijgen voor de aanvallen op van bases in Afghanistan of geheime bases in Pakistan.

Mensenrechtenorganisaties roepen de VS al langer op meer openheid te geven over de doelwitten van de aanvallen en willen een onderzoek naar mogelijke burgerslachtoffers.

Lees het script van FF IX

Hironobu Sakaguchi, bedenker van de Final Fantasy-serie, heeft ooit aangegeven dat Final Fantasy IX zijn favoriete deel in de serie is. De ontwikkelaar heeft een poosje geleden een stuk van het script van Final Fantasy IX online gezet. Dat was helaas volledig in het Japans maar gelukkig heeft hij nu ook de Engelse versie online gezet.

Sakaguchi die nu aan het hoofd van studio Mistwalker staat plaatst regelmatig stukken uit zijn verleden. Het script dat hij geplaatst heeft kan kleine foutjes bevatten of wat rare zinnen want het was nog een vroege versie en hij heeft het nooit verbeterd. Lees hieronder een klein stukje maar lees hier een veel groter stuk.

-----
FINAL FANTASY IX
H.Sakaguchi
7/17/1998

[MOVIE] 1:OPENING
Title screen.
Fadeout only the title letters.
Leave the map. Camera moves over the map like its sliding on top.
Ocean, trees, spring and the nature of this world overlaps.

Glowing sunset sky. Camera moves above the surface of the fog (like steady cam), the shadow of the Flying ship is reflected.
The bigger shadow comes from the rear. It’s the Theater ship.
Theater ship is flying like its accompanying 5 to 6 noble private flying ships.
Camera moves toward the Theater ship.
Fade Out.

■ Darkness
Inside the room where mechanical sounds rings noisily. Hard to see what’s going on because of the darkness. (When player inputs something, then…)

“Fwip”
The main character, Zidane lights up a match.
Room lights up.
(Player is movable. The light goes out in set time but, it will automatically light up again) Light up when approaching the lamp.

'Sporen coke en xtc in borstharen Kroon'

In borstharen van Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, zijn sporen gevonden van gebruik van cocaïne en xtc. Ook zat er cocaïne in zakken van een broek en jas van Kroon. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

De 40-jarige Kroon uit Den Bosch wordt vervolgd voor het bezit van drugs en bezit en overdracht van stroomstootwapens.

De kapitein, die de Willemsorde kreeg voor de manier waarop hij leiding gaf aan een peloton in Afghanistan, ontkent dat hij zelf bewust drugs heeft gebruikt. De jas en broek zouden voorheen van anderen zijn geweest en Kroon– tevens eigenaar van een kroeg in Den Bosch - vermoedt eens te zijn gedrogeerd.

Sporen coke en xtc in borstharen Kroon
Sporen coke en xtc in borstharen Kroon (Foto: ANP)

Komedie voor Jack Nicholson in de maak

Het ziet ernaar uit dat Jack Nicholson weer in een komedie gaat spelen. Ditmaal wordt voor hem een script op maat geschreven door acteur Stephen Dorff. Het is echter nog maar de vraag of Jack ja gaat zeggen.

"Ik zorg gewoon dat ik Sony zover krijg dat ze hem vijftien miljoen dollar geven", zegt Dorff tegen de Britse krant The Independent. "Jack houdt van geld. Ik ook, trouwens." Nicholson ontving voor zijn rol als The Joker in Batman (1989) naar verluidt zestig miljoen dollar, de hoogste gage voor een acteur ooit.

"Ik heb een idee voor een komedie waarin ik samen met Jack Nicholson wil spelen. Hij is nog steeds een goede vriend van me", vertelt Dorff. "Het verhaal speelt zich af in Zuid-Frankrijk. Ik heb nog geen echt script, maar de synopsis is al verkocht. Zodra ik even vrij kan nemen van mijn werk ga ik het uitwerken en stap ik naar Jack."

Komedieacteur Adam Sandler gaat de film produceren. Dorff speelde onlangs nog in Born to Be a Star, met een script van Sandler, waarin hij pornoacteur Dick Shadow speelt. Dorff en Nicholson zijn ook oude bekenden, ze werkten samen in Blood and Wine uit 1996.

Het scenarioproject van Dorff heeft nog geen titel. Born to Be a Star komt volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen, een Nederlandse datum is nog niet bekend.


Jack Nicholson (Foto: Novum)

'Nederlander hing vriendin op in Peruaanse cel'

Een Nederlander die vastzit in een Peruaanse cel heeft zijn vriendin, die hem kwam bezoeken, om het leven gebracht. De gedetineerde heeft vervolgens het lichaam van de vrouw nabij zijn cel begraven. Dat meldt de Peruaanse nieuwssite terra.com maandag op basis van een verklaring van de directeur van het gevangeniswezen in het Zuid-Amerikaanse land.

De man doodde zijn vriendin in augustus in de dichtstbevolkte gevangenis van het land Lurigancho, ten oosten van de hoofdstad Lima. Hij bekende zijn daad zondagavond aan de autoriteiten in de gevangenis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon het bericht niet direct bevestigen.

De Nederlander hing zijn vriendin op nadat hij een discussie met haar had gehad. Vervolgens begroef hij haar in de buurt van zijn cel, verklaarde de directeur. Kort daarop werd het lichaam door gevangenispersoneel gevonden en opgegraven.

Waarom de man vastzit is onbekend. In Peru zitten veel Nederlanders in de cel voor drugssmokkel.

Eindelijk sneeuw in heel Nederland

Jawel hoor. Het is al vier dagen aangekondigd maar vanmiddag vielen in Nederland de eerste vlokken sneeuw. Er viel al eerder sneeuw in Zeeland en Groningen maar nu mag heel Nederland lekker sneeuwpoppen maken.

Volgens de Piet Paulusma's van deze wereld blijft het in ieder geval ook nog vriezen dus dat wordt behalve schaatsen ook drukke dagen voor autoschadebedrijven en verzekeringskantoren. Morgen wordt het behalve koud en glad ook nog eens zonnig. Of het een witte kerst wordt is nu nog niet te voorspellen. Op het FOK!forum kun je meepraten over het gure weer.

Fietsersbond hoopt op betere gladheidsbestrijding

De Fietsersbond hoopt dat gemeenten meer werk maken van gladheidsbestrijding op fietsroutes. Afgelopen winter gingen fietsers massaal onderuit op gladde fietsroutes, met duizenden gewonden tot gevolg. Deze week gaat het volgens het KNMI flink vriezen en valt er geregeld sneeuw, wat kan leiden tot spekgladde fietspaden.

Afgelopen zomer presenteerde de Fietsersbond onder het motto 'Beter te vroeg dan te laat' een wensenlijst voor gladheidsbestrijding op fietsroutes. De bond vroeg alle gemeenten een adequate aanpak voor te bereiden.

De Fietsersbond is er ondanks het plan niet helemaal gerust op dat het deze winter beter gaat. Hoewel sommige gemeenten zouden hebben aangegeven van plan te zijn het beter te gaan doen, zouden andere gemeenten zich van geen kwaad bewust zijn. Daarbij wordt in veel bezuinigingsplannen van gemeenten drastisch bezuinigd op wegonderhoud.

De bond roept fietsers met klachten over te gladde fietsroutes op zich te melden op fietsersbond.nl/meldpunt. De klachten worden neergelegd bij de verantwoordelijke wegbeheerders.

Man opgepakt voor dood echtgenote

In Den Helder is een man aangehouden voor de dood van zijn vrouw. Het 69-jarige slachtoffer werd zaterdagnacht een ziekenhuis binnengebracht met verdacht letsel. Ze overleed zondagmiddag aan haar verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend.

De 68-jarige man zit nog zeker drie dagen vast. Dan wordt besloten of het nodig is om hem tijdens het onderzoek langer vast te houden.

Waaraan de vrouw is overleden is nog niet bekend. Maandag wordt sectie op het lichaam van zijn vrouw verricht.

'BBC-docu brengt WK-bid Engeland in gevaar'

Engeland kan fluiten naar zijn kansen om het WK van 2018 te organiseren. Dat zegt Jack Warner, vicepresident van de FIFA, naar aanleiding van een documentaire die maandagavond (21.30 uur) op de BBC te zien zal zijn. 

Het onderzoeksprogramma Panorama zal tijdens de documentaire schokkende feiten over het WK-bid van de Engelsen laten zien, aldus Warner. Het lijkt er sterk op dat deze feiten de kansen op het WK voor Engeland sterk doen slinken. Wat de feiten zijn is nog niet bekend.

David Beckham maakte bekend dat hij zich extra in zal zetten voor het WK-bid van zijn land. Hij reist deze week af naar Zürich, waar donderdag bekend wordt gemaakt wie de gastheer wordt in 2018. Naast Engeland dingen ook Rusland, volgens wedkantoren de nieuwe favoriet, de combinatie Spanje/Portugal en de combinatie Nederland/België mee naar de organisatie.

Yakuza-bedenker werkt aan andere franchise

Volgens een aankondiging op het Japanse messageboard 2ch is Toshihiro Nagoshi, de maker van de Yakuza-reeks, bezig met het ontwikkelen van een science fiction-shooter met robots genaamd Binary Domain. De onaangekondigde titel zou officieel worden onthuld in de volgende uitgave van de Japanse game-magazine Famitsu.

Volgens anonieme bronnen wordt het spel een shooter die zich afspeelt in het Tokio van 2080. De stad is opgedeeld in een rijk en een arm gedeelte, waar het arme gedeelte er verwoest uit zal zien. Robots hebben ondertussen veel taken van mensen overgenomen, maar er is iets misgegaan en er woedt nu een oorlog tussen mens en machine. Het spel zou heel intelligente computertegenstanders en een uitgebreide online-mode moeten hebben. Sega zou het spel ook In Europa en Amerika willen uitbrengen, vandaar dat de voice-overs allemaal in het Westen zijn ingesproken. De filmpjes zijn dan weer in Japan gemaakt. Zo wil Nagoshi het spel toegankelijker maken voor gamers buiten Japan.

Nagoshi werkt momenteel aan de volgende game in de Yakuza-serie. Ryu Ga Gotoku of the End, oftewel Yakuza of the end, zou het laatste spel in de serie worden. In dit "Resident Evil meets Yakuza"-deel nemen zombies het fictieve district Kamurocho over en is het aan onze Yakuza-helden om te overleven en natuurlijk heel veel zombies af te knallen.

Nagoshi op TGS 2010

Selectie EK Cross bekend

De Nederlandse atletiekunie heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de EK Cross die 12 december in het Portugese Albudeira wordt gehouden. Er worden elf atleten afgevaardigd.

Bij de senioren komen Adrienne Herzog, Khalid Choukoud, Gert-Jan Wassink en Michel Butter in actie. Herzog won vorig jaar bij het EK brons.

Daarnaast doen de neo-senioren Thomas Poesiat, Jorit van Malsen, Abdi Nageeye en Niels Verwer mee. Bij de junioren staan Wouter Warndorff, Jesper van der Wielen en Maureen Koster aan de start.

Werkstraf voor spannen stalen kabel over weg

Een 16-jarige jongen uit het Gelderse Lunteren heeft een werkstraf van 120 uur gekregen omdat hij in mei in zijn woonplaats een stalen kabel over de weg had gespannen. Daardoor brak een 17-jarige Edenaar zijn nek toen hij van zijn brommer werd geslingerd.

Justitie eiste twee weken geleden elf dagen jeugddetentie en 150 uur werkstraf tegen de jongen. Twee jongens van 15 en 16, ook uit Lunteren, werden maandag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. Het OM had tegen hen een werkstraf geëist van honderd uur.

De veroordeelde jongen spande de bewuste avond een kabel over de Dorpsstraat om erop te schommelen. De rechtbank acht niet bewezen dat zijn twee vrienden hem daarbij hebben geholpen. Volgens de rechtbank hebben ze juist meerdere keren tegen hun vriend gezegd dat hij de kabel moest weghalen.

Toen het drietal wegfietste dachten de twee vrijgesproken jongens dat de kabel was weggehaald. Dat bleek niet het geval. Twee jongens uit Ede op een brommer reden tegen de kabel op en werden van de tweewieler geslingerd. De bestuurder brak daarbij zijn tongbeen. Zijn passagier liep een nekbreuk op.

Vastgebonden hond verkleumt in Badhoevedorp

In Badhoevedorp heeft een buurtbewoner maandagochtend een hond aangetroffen die met een waslijn aan een paaltje was vastgebonden. Het beest bleek verkleumd van de kou. Een dierenambulance heeft de hond naar een warm onderkomen gebracht.

De bewoner meldde rond 08.30 uur dat er een hond op de Nieuwemeerdijk was vastgebonden. De politie is op zoek naar mensen die kunnen vertellen wie de hond in de barre kou zo heeft achtergelaten.


Hond vastgebonden achtergelaten in Badhoevedorp (Foto: Novum)

Chelsea en Manchester City jagen op jonge Feyenoorder

De jeugdopleiding van Feyenoord staat andermaal in de belangstelling. Twee Engelse topclubs hebben hun oog laten vallen op een jeugdige verdediger van de Rotterdammers.

De jonge Feyenoord-verdediger Nathan Ake staat in de serieuze belangstelling van de Engelse topclubs Chelsea en Manchester City. Volgens het Engelse People wil City 3 miljoen euro betalen voor de 15-jarige jeugdinternational. Dat meldt RTV Rijnmond.

Een jeugdspeler kost normaliter zo'n 500.000 euro. Ake wordt echter zo hoog ingeschat dat hij mogelijk voor zes keer dit bedrag wordt verkocht. Naar verluidt heeft Manchester City de beste papieren om Ake in te lijven.

Ake mag echter pas op zijn 16e verjaardag een contract tekenen bij een Engelse club. De verdediger zal niet de eerste zijn die op jeugdige leeftijd naar Engeland vertrekt vanuit Rotterdam. Onder meer Rotterdammer Jeffrey Bruma ging hem reeds voor.

IJs nog te dun voor marathonvierdaagse

De marathon op natuurijs in Noordlaren vanavond krijgt de komende dagen vooralsnog geen vervolg. Dat heeft de schaatsbond KNSB  bekendgemaakt.

De KNSB hoopte met de wedstrijd bij ijsvereniging De Hondsrug een start te kunnen maken met een marathonvierdaagse op natuurijs, maar moet een streep door dat plan zetten. De vorst is nog onvoldoende om dinsdagavond in Haaksbergen, Veenoord of Gramsbergen een marathon te kunnen rijden.

Daarnaast verwacht de KNSB dat er sneeuw gaat vallen, wat niet bevorderlijk is voor de ijsaangroei. "In de tweede helft van de week wordt er meer vorst verwacht", aldus wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de KNSB. "Ik verwacht de tweede wedstrijd van de vierdaagse zeker niet morgen, maar eerder op donderdag."

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 21-11-2010 t/m zaterdag 27-11-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Gran Turismo 5 was afgelopen week nieuw in de winkels te vinden en die is ook in Engeland op nummer één binnengekomen.

Assassins Creed blijft op de tweede plaats staan en Call of Duty zakt naar de derde plaats. De grootste daler van de week is F1 2010 dat van 27 naar 40 afzakt. Art Academy stijgt van plaats 21 naar 10 en is daarmee de stijger van de week.

De lijst bestaat uit veertien Wii-games, twaalf Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en vijf DS-games.

Top40

Prostituee verlamd na val uit bordeel

Een Indonesische vrouw heeft haar ontsnapping uit een illegaal bordeel zwaar moeten bekopen. De vrouw is tijdens de vluchtpoging uit het bordeel op de tweede verdieping van een flat in Dubai gevallen. Het slachtoffer is hierbij verlamd geraakt.

De 21-jarige vrouw werd gedwongen om samen met zes andere vrouwen de hoer te spelen in een illegaal bordeel. Om dit leven te ontvluchten, knoopte de vrouw enkele kledingstukken aan het balkon op de tweede verdieping en wilde hiermee naar beneden klimmen. Helaas ging er iets mis, waarna de vrouw naar beneden viel en permanent verlamd raakte aan beide benen.

Na het ongeval besloot de politie het appartement met een bezoekje te vereren. Deze heeft een 28-jarige timmerman uit Bangladesh opgepakt. Hoewel de verdachte stellig blijft ontkennen een pooier te zijn, heeft de hoogste aanklager de doodstraf tegen hem geëist. Twee medeverdachten zijn nog altijd op de vlucht.

'Tekort' aan Kinect en Move hardware is een truc

Na verschillende berichten dat de Move van Sony en de Kinect van Microsoft slecht/beperkt leverbaar zouden zijn, heeft ‘the Wedbush Morgan analyst' Michael Pachter zijn visie erover weergegeven in een interview met IncGamers.

Volgens Pachter is het in beide gevallen een truc om consumenten te laten denken dat een product schaars is, om op die manier de vraag ernaar te verhogen. Volgens Sony zijn 2,5 miljoen versies van Move verscheept, maar liggen de verkoopcijfers toch lager, Pachter verwondert zich over het feit dat Sony het voordoet, dat de Move niet aan te slepen is.

Hij zei: "I think both companies would very much like for consumers to believe that their devices are highly sought after and difficult to obtain. That usually works to spur demand. Sony shipped 2.5 million units in the US and Europe, and their sales are nowhere near that level, so I'm not sure how they can reconcile the fact that units shipped far exceed units sold."

Verder vindt hij dat Microsoft het op dat gebied beter aanpakt, ze houden controle over de los verkrijgbare Kinect hardware, maar zorgen er wel voor dat er genoeg zijn voor de komende feestdagen. De strategie van Microsoft is volgens Pachter dat het bedrijf veel consolebundels aanbiedt, om er zo voor te zorgen dat de prijs op de tweedehands-markt niet te hoog wordt, maar tegelijkertijd er wel voor zorgt dat er niet te veel losse hardware te verkrijgen is. Volgens Pachter probeert Sony dezelfde strategie.

Hij zei:"I do think that Microsoft is managing supply a bit better, and keeping standalone Kinect supply tight to make sure that there is a steady supply through Christmas. They've shipped a lot of console bundles to ensure that the eBay price doesn't get above $300 for the standalone unit, but supply of the standalone remains tight. Sony is trying the same strategy as Microsoft with Kinect, making sure that there are plenty of bundles, but controlling supply of the standalone controllers."

Veel Zweden op het veld bij PSV-Sampdoria

Zweden is naast Italië het best vertegenwoordigd in de Europa League wedstrijd tussen Sampdoria en PSV.

De UEFA Europa League-wedstrijd tussen Sampdoria en PSV is woensdagavond in Zweedse handen, meldt de clubsite van PSV. Arbiter Markus Strömbergsson fluit voor het eerst een wedstrijd van PSV, wel was hij al een keer vierde official in de kwalificatiewedstrijd tegen Bnei Yehuda.

Komende woensdag wordt Strömbergsson in Stadio Luis Ferraris geassisteerd door Stefan Wittberg en Daniel Wärnmark. Vierde official is Johan Hamlin. Ook bij deze wedstrijd staan de twee additionele scheidsrechters weer op de achterlijn naast beide doelen. Dat zijn woensdagavond Martin Ingvarsson en Tobias Mattsson.

PSV heeft daarnaast nog Marcus Berg, Ola Toivonen en Andreas Isaksson in de selectie die afkomstig zijn uit Zweden. Dus het aantal Scandinaviërs op het veld kan behoorlijk zijn.

Vliegveld Java dicht om vulkaan

Op het Indonesische eiland Java is maandag de luchthaven van Malang gesloten wegens de vulkaan Bromo. Na een jaar inactief te zijn geweest kwam de Bromo vorige week tot een krachtige uitbarsting, zei vulkanoloog Surono.

Het vliegveld in Malang, een stadje op 25 kilometer afstand van de vulkaan, heeft voor vijf dagen de deuren gesloten. Volgens Surono is het waarschijnlijk dat de Bromo, in rustiger tijden een populaire toeristische trekpleister, nog tot een krachtiger uitbarsting komt.

Euro krijgt wederom klappen

De euro zakte maandag wederom weg tegenover andere valuta. De Europese eenheidsmunt daalde naar 1,31 dollar per euro versus 1,34 dollar afgelopen vrijdag. Dit ondanks dat EU-landen maandag instemden met het reddingsplan van 85 miljard euro aan het noodlijdende Ierland.

Ook lijkt de goudprijs in euro's tegen de oude alltime high aan te schuren. Maandag bedroeg de prijs van een ounce (31,1 gram) goud 1038 euro. Het oude record van het gele edelmetaal dateert van juni dit jaar, tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis. Toen werd 1044 euro per ounce goud betaald.


Euro krijgt wederom klappen, ondanks reddingsplan Ierland

Metropersoneel Londen staakt

Duizenden medewerkers van de Londense ondergrondse hebben zondagavond voor de vierde maal sinds september het werk voor 24 uur neergelegd. Forenzen ondervonden hierdoor maandag veel problemen om op hun werk in de Britse hoofdstad te komen.

Bijna alle metrolijnen liepen vertraging op en veel metrostations bleven maandag gesloten. In heel Londen stonden lange rijen wachtenden bij de bushaltes. Het wegverkeer ondervond daarnaast veel hinder door het koude weer; sommige snelwegen moesten worden afgesloten.

De vakbonden hadden opgeroepen tot de staking uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen die tot banenverlies leiden. Overleg tussen de bonden en de werkgevers is tot dusverre op niets uitgelopen.


Grote drukte bij bussen door staking metropersoneel (Foto: Novum)

WikiLeaks: kernwapens in Nederland

Er liggen Amerikaanse kernwapens in Nederland. Dat valt op te maken uit een van de vertrouwelijke memo's van de Amerikaanse diplomatieke dienst die de klokkenluiderssite WikiLeaks heeft gepubliceerd.

In een memo van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Philip Murphy, wordt gesproken over de mogelijkheid van het terugtrekken van 'kernwapens uit Duitsland, en misschien ook uit België en Nederland'. Dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen, geldt als een publiek geheim, maar de regering weigert dat te bevestigen.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel blijkt voor het eerst uit een officieel document dat er kernwapens in Nederland liggen. "Voor mij stond dat al langer vast. Deze uitgelekte memo betekent dat ook de Nederlandse regering er niet langer geheimzinnig over hoeft te doen."

De memo gaat over een gesprek dat Murphy op 10 november 2009 had met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Phil Gordon en Cristoph Heusgen, de adviseur nationale veiligheid van bondskanselier Angela Merkel. Ze spraken over de Duitse wens om de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland weg te halen.

In een andere memo, die dateert van september vorig jaar en afkomstig is van de Amerikaanse ambassade in Parijs, staat dat de Franse president Nicolas Sarkozy er bij toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) op heeft aangedrongen dat Nederland in Afghanistan zou blijven.

In weer een ander document is sprake van een onderschepte zending glasvezel en aluminium, die op weg was van Nederland naar Iran. Dat zou iets te maken hebben met de productie van massavernietigingswapens.

WikiLeaks is zondag begonnen met de publicatie van ruim 250.000 memo's. Tot en met maandagochtend zijn er vijf memo's gepubliceerd waarin Nederland wordt genoemd. WikiLeaks beschikt over 3021 memo's verzonden door de Amerikaanse ambassade in Den Haag, maar die staan nog niet online.

Gordon: Jennifer Ewbank zong vals

Na vele kijkers krijgt The Voice of Holland kandidate Jennifer Ewbank ook kritiek van bekend Nederland. Gisteren riep Mental Theo al dat hij Ewbank maar slecht vond zingen.

Vanochtend deed Gordon er nog een schepje bovenop door te zeggen dat Ewbank gewoon vals zong. Toch mag Ewbank keer op keer blijven. Ze wordt door de publieksjury steeds veiliggesteld maar het publiek via onder meer Facebook en Twitter vindt het maar een vals zingende piepmuis.

Giel Beelen, die vanochtend met Gordon sprak, zei dat hij intussen ook al was afgehaakt omdat Ewbank ondanks haar valse noten steeds maar in de race blijft. Gordon snapt ook niks van de vakjury. "Ze hebben een koptelefoon en ik zag dat ze die op hadden tijdens haar optreden. Ik snap daarom niet dat zij in hun commentaar zeiden dat Jennifer zuiver zong, dat was niet zo."

Sony handheld met touch-controle

De Amerikaanse afdeling van Sony Computer Entertainment heeft wat nieuwe patenten bij de US Patent And Trademark Office neergelegd. Deze patenten versterken het gerucht dat de er een nieuwe PSP-handheld komt met touch-mogelijkheden.

Eerdere geruchten lieten al meer zien van het apparaat. Een van deze patenten beschrijft een "handheld device with two-finger touch triggered selection". Ook hebben alle patenten dezelfde zin in de tekst staan: "Comprising: a case having first and second major surfaces; a visual display disposed on the first major surface; a touch interface disposed on at least one of the major surfaces".

Kortom, deze handheld gaat twee vlakken krijgen, een scherm voor de visuele beelden en een vlak voor de besturing. De besturing kan ook bewegingen met twee vingers registreren. Dat er iets nieuws aan zit te komen is het slechtstbewaarde geheim van Sony. Hopelijk komen ze snel met alle details, zodat we weten wat Sony tegenover de Nintendo 3DS wil gaan plaatsen.

Touch patent

Toestand Neeskens junior stabiel

Afgelopen zaterdag liep Johan Neeskens Ramirez, de zoon van oud-voetballer Johan Neeskens, tijdens een wedstrijd van zijn club Villarreal C na een pittig duel een geperforeerde long op en hij brak meerdere ribben. Inmiddels is Neeskens junior stabiel.

"We waren allemaal in shock. We hebben geluk gehad dat er erg snel werd gehandeld en dat het ziekenhuis uitstekend heeft ingegrepen," aldus de voorzitter van Villarreal, Fernando Roig, die toevallig bij de wedstrijd aanwezig was. 

Veertigduizend kuikens vernietigd na fout

Veertigduizend vleeskuikens worden vernietigd omdat ze te veel resten van antibiotica bevatten. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Een slachthuis leverde op 11 november een formulier in bij de VWA dat niet klopte. Na het toedienen van antibiotica geldt een wachttijd waarbinnen de dieren niet voor de slacht mogen worden aangeboden, maar onder meer de wachttijd was niet ingevuld.

Vervolgens besloot de VWA dat de dieren niet geslacht mochten worden en nam monsters af die op resten van antibiotica werden onderzocht. Uit de resultaten bleek dat de kippen niet meer gegeten mogen worden omdat dit schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid.

Twee weken cel voor bejaarde stalker

Een 74-jarige man uit het Utrechtse Leersum is veroordeeld tot twee weken celstraf vanwege het stalken van zijn buren. De rechtbank legde hem bovendien een voorwaardelijke celstraf van 166 dagen op. Hij heeft het onvoorwaardelijke deel al uitgezeten in voorarrest. Justitie eiste twee weken geleden een halfjaar cel.

De rechtbank acht de man schuldig aan het belagen van zijn buren en is van mening dat hij zijn buren angst heeft aangejaagd en onuitwisbare sporen heeft nagelaten. Onder meer door de houding van de buren is de straf een stuk lager dan de eis van justitie. Ook gelooft de rechtbank dat de man een aantal keer in actie kwam om schending van zijn eigen privacy te voorkomen. Bovendien heeft hij zijn buren sinds de schorsing van zijn voorlopige hechtenis niet meer lastiggevallen.

De buren van de man zagen zich door de jarenlange pesterijen van hun buurman genoodzaakt te verhuizen. Ze kregen hun huis echter niet verkocht, omdat hun buurman tegen de makelaar had gezegd potentiële kopers te melden dat ze naast het monster van Leersum zouden komen te wonen.

De rechter legde de bejaarde man eerder dit jaar een dwangsom van driehonderdduizend euro op als hij zich weer op het terrein van de buren zou begeven. Ook is hij al eerder veroordeeld voor mishandeling van en inbraak bij zijn buren.

Kinderen gewond in gedrang op weg naar speelplaats

Op een basisschool in het westen van China zijn maandag tientallen kinderen gewond geraakt toen in de pauze een enorm gedrang ontstond om zo snel mogelijk op de speelplaats te komen. Op de smalle trap naar beneden kwamen kinderen ten val; zij werden onder de voet gelopen door andere kinderen. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Volgens Xinhua zijn bij de gebeurtenissen op de school in de stad Aksu een kleine honderd kinderen gewond geraakt. De plaatselijke autoriteiten spraken van veertig gewonde kinderen die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Er zouden geen doden zijn gevallen.

Nijhuis en Braamhaar fluiten duels Europa League

Bas Nijhuis en Eric Braamhaar fluiten deze week een wedstrijd in de Europa League. Nijhuis is woensdag scheidsrechter bij het duel tussen Sporting Lissabon en Lille, Braamhaar moet een dag later Borussia Dortmund tegen Karpaty Lviv in goede banen leiden. De wedstrijd in Duitsland begint om 19.00 uur, in Portugal wordt om 20.05 uur afgetrapt.

Nijhuis, die tien keer eerder een duel floot in de Europa League, wordt geassisteerd door Erwin Zeinstra en Dave Goossens. Braamhaar, voor wie het zijn zeventiende klus in de Europa League is, vormt het arbitrale trio samen met Nicky Siebert en Patrick Langkamp.

Seksuele actiegame valt in prijzen

Een jury van zestig Britse 'toonaangevende media-experts' heeft de seksuele actiegame Privates de prijs voor beste game toegekend tijdens de British Interactive Media Association Awards. De prijzen worden jaarlijks in Groot Brittannië uitgereikt voor diverse soorten interactieve media.

Privates plaatst spelers in de rol van condoomdragende mariniers die vijanden moeten verslaan op de intiemste plekken van het menselijk lichaam. De game speelt zich namelijk af binnen het vrouwelijk geslachtsorgaan, waar de speler allerlei soa's moet bestrijden om zo de vrouw te redden. Volgens de ontwikkelaars is humor een belangrijk onderdeel van het spel.

Het spel van Zombie Cow Studios werd eerder dit jaar door Microsoft te schunnig bevonden om voor de Xbox 360 uit te brengen. Privates is gratis te spelen op de website van de ontwikkelaar.


Varkenskerkhof op Limburgse boerderij

Op een boerderij in Midden-Limburg zijn zaterdag 450 dode varkens aangetroffen. De dieren zijn door verwaarlozing om het leven gekomen. De kadavers bleken er al jaren te liggen en bestonden uit botten en gemummificeerde resten.

Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldt maandag de Voedsel en Waren Autoriteit, die was getipt door de gemeente. Een destructiebedrijf gaat een container plaatsen, waarin de kadavers worden afgevoerd.

Eerste kortebaanwedstrijd in Uilesprong

Er kan op enkele plaatsen weer geschaatst worden op natuurijs. Voor enkele ijsverenigingen is het dan de tijd om wedstrijden uit te schrijven. De marathonrijders zullen vanavond in actie komen in Noordlaren.

De kortebaanrijders zullen moeten wachten tot woensdagmiddag. Dan staan in het Friese Uilesprong de eerste sprintwedstrijden op het programma. Wie niet zolang kan wachten moet zich naar Noordlaren spoeden. Daar staat op de ondergelopen skeelerbaan om 18:00 een damesmarathon van 70 ronden op het programma. De heren rijden later vanavond een wedstrijd over 125 ronden.

Friesland stelt vaarverbod in vanwege ijsgroei

Om het natuurijs te laten groeien heeft de provincie Friesland maandag een vaarverbod ingesteld. Het verbod is van kracht op veel vaarroutes in de provincie. Ook is een aantal gemalen uitgezet.

De komende dagen wordt overdag en 's nachts vorst verwacht waardoor het ijs kan aangroeien. Vaarwegen die belangrijk zijn voor de beroepsvaart zijn niet afgesloten, maar bij aanhoudende vorst kan het verbod worden uitgebreid. De gemalen zijn uitgezet om onder andere de aangroei van ijs op ondergelopen land te bevorderen.

Het instellen van het verbod betekent niet dat het ijs veilig is om op te schaatsen. De veiligheid op het ijs is een verantwoordelijkheid van de ijswegencentrales en de gemeenten die het ijs vrijgeven voor toertochten en wedstrijden.

Deze week blijft het volop winter in Nederland, meldt het KNMI. Vooral woensdag wordt een zeer koude dag. De aanhoudende vorst zorgt voor verdere aangroei van het ijs met een of twee centimeter per dag.

[Video] Kovalainen even bewusteloos na crash

Heikki Kovalainen was gisteren na zijn crash in de Race of Champions in Düsseldorf even bewusteloos geweest. De Fin zag aan het eind van zijn eerste run de achteras van de Audi R8 afbreken, waarna hij in een slip belandde en hard in aanraking met de muur kwam. Hij hield het daarna voor gezien.

"Zware crash gehad met het gas dat open bleef staan en een beschadigde achterwielophanging. Mijn hoofd doet een beetje pijn, was dertig seconden bewusteloos," zei Kovalainen op Twitter.

Kovalainen reed in zijn run tegen veelvoudig rallykampioen Sébastien Loeb. De Fransman drong uiteindelijk door tot de finale, maar moest daar verrassend zijn titel afstaan aan de Portugees Filipe Albuquerque.

De beelden van de crash:

Studenten betogen tegen hoger collegegeld

Zo'n tweeduizend studenten zijn maandag naar Den Haag gekomen om bij de Tweede Kamer te demonstreren tegen de verhoging van het collegegeld naar vijfduizend euro voor studenten die langer over hun studie doen.

De studenten droegen spandoeken met teksten als 'Oprutte met je 5000 euro' en 'Studenten zijn de zak'. Veel betogers gingen gekleed in een blauwe vuilniszak. De SP, die via Facebook had opgeroepen tot de demonstratie, deelde oliebollen uit.

Het kabinet wil het collegegeld van studenten die langer studeren dan de officiële duur van hun studie met drieduizend euro verhogen. Ook wordt hun OV-kaart afgenomen. Dat geldt ook voor studenten met een beperking, studenten die bestuurswerk hebben gedaan of een programma in het buitenland volgen en studenten die een verkeerde studiekeuze maken.

Verschillende spandoeken verwezen naar het feit dat verschillende bewindslieden zelf ook langer over hun studie hebben gedaan. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) studeerden zeven jaar en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had zelfs elf jaar nodig voor zijn studie.

Maandagmiddag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het hoger onderwijs.

FOK!fotograaf Peter was erbij, en maakte een fotoreportage.

protest

studentenprotest

Studenten protesteren op het Plein in Den Haag (foto's: FOK! / Peter)

Schumacher: "Mercedes gaat op Ferrari lijken"

Volgens Michael Schumacher gaat de structuur bij Mercedes Grand Prix lijken op zoals die bij Ferrari is. Voorbeeld hiervan is de promotie van Andy Shovlin naar chief driver engineer, een functie die bij Ferrari door Chris Dyer wordt bekleed.

Shovlin was de vaste race-engineer van Schumacher en hielp de Duitser vanaf de pitmuur bij het afstellen van de auto en de communicatie met de andere teamleden. In de nieuwe functie wordt hij ook verantwoordelijk voor de bolide van Nico Rosberg en moet hij ervoor zorgen dat de communicatie en het functioneren tussen team en coureur goed verloopt.

Schumacher is blij dat de structuur op dit punt op die van Ferrari gaat lijken. "Ook daar is er één iemand die voor beide coureurs verantwoordelijk is. We zijn bezig om het team op dezelfde leest te schoeien als Ferrari," zei de Duitser tegen Turun Sanomat. De zevenvoudig wereldkampioen krijgt de van Renault afkomstige Mark Slade nu als nieuwe race-engineer.

Schumi denkt dat Mercedes klaar is om een stap naar voren te zetten. "Onze technische achterstand ten opzichte van de topteams is kleiner geworden, maar het is nog niet genoeg. Ik denk dat ik volgend jaar in een aantal races om het podium kan gaan strijden. Aan de titel denken is volgend jaar echter nog niet mogelijk, daarvoor is 2011 nog een jaartje te vroeg."

Mogelijk nieuwe karakters SFIV

Soms komt de informatie uit een vreemde hoek. In dit geval uit een gelekte achievement-lijst van Super Street Fighter IV. De icoontjes die met de achievements gepaard gaan laten een paar interessante dingen zien.

Kijk goed op het plaatje en je ziet in ieder geval Yun en Yang. Kijk je wat beter dan zie je ook een plaatje dat verdacht veel weg heeft van Evil Ryu en ook nog eens een versie van 'Oni’ Akuma. De achievement bij de laatste heet ook nog eens ‘'Birth of Oni’ zodat er eigenlijk geen twijfel meer bestaat.

Capcom weigert tot nu toe te reageren, maar verwacht in de nabije toekomst een officiële aankondiging.

'Service ov en banken holt achteruit'

De dienstverlening van openbaarvervoerbedrijven is in een jaar tijd een stuk slechter geworden. Ook banken doen het in de ogen van de consument niet goed. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoekers vroegen vijfduizend consumenten naar hun mening over bedrijven waarvan ze klant zijn. Bedrijven als de NS, Connexxion en Arriva werden veel minder gewaardeerd dan vorig jaar. Onder meer bol.com, Ikea en Albert Heijn doen het wel goed.

Opvallend genoeg kan ook de service van T-Mobile de goedkeuring van consumenten wegdragen. Cabaretier Youp van 't Hek haalde eerder juist hard uit naar het telecombedrijf. Volgens hem laat de dienstverlening van het bedrijf nogal te wensen over.

Het onderzoek werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd. De universiteit reikt naar aanleiding van het onderzoek in verschillende sectoren ook prijzen uit aan de best gewaardeerde bedrijven. Dit jaar zijn onder meer Kruidvat, Univé, Center Parcs en T-Mobile genomineerd. De winnaars worden op 1 februari bekendgemaakt.

Freire sluit verlenging carriŤre niet uit

Oscar Freire rijdt misschien ook na 2011 nog in het peloton. De Spaanse wielrenner van de Rabobankploeg zegt dat in een gisteren in de Spaanse sportkrant Marca verschenen interview. "In principe is komend jaar mijn laatste, maar als ik me nog zo goed voel als afgelopen seizoen sluit ik een extra jaar niet uit."

De 34-jarige Freire rijdt sinds 2003 voor Rabo. Die ploeg is inmiddels aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen, maar de drievoudig wereldkampioen stelt vraagtekens bij het beoogde programma. "De ploeg wil graag in Australië beginnen, maar mij lijkt dat een beetje riskant. Ik wil in vorm zijn voor Milaan-San Remo, niet eerder."

Freire won vorig jaar de Primavera en wil dan ook zijn gebruikelijke programma rijden: de rondes van Mallorca en Andalusië en de Tirreno-Adriatico voor Milaan-San Remo. "In Australië is het 40 graden en dan is er een groot risico dat je verkouden wordt als je weer naar Europa komt."

Ook over zijn door Rabobank voorgestelde girodeelname heeft 'Oscarito' zijn twijfels. "De ploeg wil in de Tour van 2011 alles op Robert Gesink zetten en mij dan de Giro laten rijden, maar die is wel erg zwaar komend jaar. Bovendien ben ik nooit goed in mei." Freire zou dan ook liever de voorjaarsklassiekers laten volgen door de Tour en dan de Vuelta als voorbereiding op het WK.

De mondiale titelstrijd wordt in 2011 in Denemarken verreden en Freire ziet kansen. "Ik heb het parcours op internet gezien en het lijkt heel goed voor mij omdat het moeilijk is. Ik ben na 250 kilometer nooit slecht."

Als Freire het WK zou winnen zou hij de eerste zijn met vier wereldtitels. Nu deelt hij het record van meeste wereldtitels nog met de Belgen Rik van Steenbergen en Eddy Merckx. "Het wordt moeilijk. Er wint er uiteindelijk maar een."

Amsterdam krijgt Apple Store

Nederland krijgt een eigen Apple Store. Apple zal een eigen vestiging openen in onze hoofdstad Amsterdam. In Nederland hebben we tot nog toe uitsluitend resellers, maar nog geen Store van Apple zelf.

In een aantal Europese hoofdsteden zitten ze al, zo zit de grootste in Covent Garden in Londen. Een tijd lang gingen er al geruchten rond dat Apple een Store in Amsterdam wilde gaan openen. Maar nu is het zeker, in de lente van 2011 gaat hij open in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam.

Voor een foto van het gebouw, zie bron.

Brigadier ontslagen om huiselijk geweld

Een 41-jarige brigadier die in april was geschorst omdat hij werd verdacht van huiselijk geweld is ontslagen. Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten, beheerder van het Twentse politiekorps heeft hem de laan uitgestuurd.

De politieman wordt op basis van onderzoek ernstig plichtsverzuim verweten. De brigadier zat sinds het incident thuis. De politie wil niet meer details verstrekken.

Marianne Thieme weg als partijvoorzitter

Marianne Thieme is niet langer partijvoorzitter van de Partij voor de Dieren. Ze wordt per direct opgevolgd door bestuurslid Luuk Folkerts. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Thieme kondigde haar vertrek als partijvoorzitter in september al aan. Ze blijft wel aan als fractievoorzitter in de Tweede Kamer en als politiek leider. Het combineren van deze twee functies met het partijvoorzitterschap werd volgens Thieme te zwaar.

De leden van de Partij voor de Dieren hebben Folkerts zondag op een congres gekozen. Hij is natuurkundige en stond eerder op de kandidatenlijst voor de Eerste en Tweede Kamer en voor Provinciale Staten in Utrecht. Hij was penningmeester in het partijbestuur.


Marianne Thieme (Foto: Novum)

Schlemiel Schut: "De goal was mijn fout"

Alje Schut hielp Heracles Almelo gisteren in het zadel. De verdediger van FC Utrecht passeerde zijn eigen doelman Michel Vorm met een kopbal. De ploeg uit de Domstad ging mede door het eigen doelpunt onderuit.

Het was voor Schut opmerkelijk genoeg zijn derde eigen doelpunt van het seizoen. In Almelo was de samenwerking tussen Vorm en de verdediger opnieuw niet succesvol. De verdediger kopte de bal na een uur spelen in zijn eigen doel.

"De goal was mijn fout", zei Schut tegen De Telegraaf. "Ik dacht hem rustig terug te kunnen koppen, maar had niet gezien dat Michel zijn goal al uit was gekomen." FC Utrecht kwam via Tim Cornelisse nog op gelijke hoogte, maar Willy Overtoom besliste het duel vanaf de stip (2-1).

Schut beleeft een opmerkelijk seizoen bij Utrecht. De verdediger maakte in De Kuip tegen Feyenoord en in het Europa-League duel met Steaua Boekarest ook al een eigen doelpunt. In beide gevallen verloren de Utrechters.

Uitslagen ItaliŽ speelronde 14

Dit weekend is in Italië de veertiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na veertien speelronden.

AC Milan wint niet van Sampdoria

AC Milan heeft in Communale Luigi Ferraris wederom niet kunnen winnen van Sampdoria. Voor het derde jaar op rij gingen de Milanezen niet met de volle buit naar huis. In een wedstrijd die weinig kansen kende, zette Robinho de Rossoneri vlak voor rust op voorsprong na een goede combinatie met Zlatan Ibrahimovic. Na rust verlengde Daniele Gastaldello een hoekschop van Sampdoria tot bij Giampaolo Pazzini die de verdiende gelijkmaker aantekende. In de slotfase was er onder meer nog een kans voor Clarence Seedorf, maar gescoord werd er niet meer.

Lazio profiteert niet van puntverlies Milan

Lazio Roma heeft niet kunnen profiteren van het puntverlies van AC Milan. In de thuiswedstrijd tegen Catania werd het net als in Sampdoria 1-1. Catania kwam kort voor rust uit een hoekschop op voorsprong door Matías Silvestre. Lazio sloeg via Hernanes direct terug en ondanks aandringen in de tweede helft door de thuisploeg werd er niet meer gescoord. Hierdoor blijft de achterstand van Lazio op Milan drie punten.

Internazionale heeft dit weekend wel goede zaken gedaan. De ploeg van trainer Rafael Benítez wist in eigen huis Parma met 5-2 te verslaan. Dejan Stankovic was de gevierde man bij Inter met drie goals. Esteban Cambiasso en Thiago Motta scoorden de overige Milanese goals, terwijl voor Parma Hernán Crespo tweemaal doel trof.

Uitslagen speelronde 14

Thuis Uit Uitslag
Sampdoria AC Milan 1-1
Juventus Fiorentina 1-1
Internazionale Parma 5-2
A.S. Bari Cesena 1-1
Bologna Chievo Afgelast
Brescia Genoa 0-0
Cagliari Lecce 3-2
Lazio Roma Catania 1-1
Udinese Napoli 3-1
US Palermo AS Roma 3-1


De Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 14 9 3 2 30 23 - 12
2 Lazio 14 8 3 3 27 17 - 11
3 Juventus 14 6 6 2 24 26 - 14
4 Napoli 14 7 3 4 24 23 - 17
5 Internazionale 14 6 5 3 23 19 - 11
6 Palermo 14 7 2 5 23 25 - 19
7 AS Roma 14 6 4 4 22 18 - 18
8 Sampdoria 14 4 8 2 20 15 - 12
9 Udinese 14 6 2 6 20 16 - 15
10 Chievo 13 5 4 4 19 13 - 11
11 Catania 14 4 6 4 18 12 - 12
12 Genoa 14 5 3 6 18 10 - 13
13 Cagliari 14 4 5 5 17 16 - 14
14 Fiorentina 14 4 4 6 16 14 - 15
15 Parma 14 3 6 5 15 11 - 16
16 Bologna 13 3 5 5 14 12 - 19
17 Brescia 14 3 3 8 12 11 - 17
18 Cesena 14 3 3 8 12 10 - 18
19 Lecce 14 3 3 8 12 12 - 28
20 Bari 14 2 4 8 10 10 - 21


Kijk voor meer informatie over de Serie A op deze pagina!

Toch nog gokken op toewijzing WK 2018

Het online wedkantoor Unibet heeft vandaag een gokje op de toewijzing van het WK voetbal 2018 opnieuw mogelijk gemaakt. Het bedrijf had deze weddenschap onlangs gesloten, omdat het volgens de directie vrijwel zeker was dat Engeland het mondiale kampioenschap zou mogen organiseren.

Door de recente verhalen over omkoping en corruptie bij de wereldvoetbalbond FIFA en de grote aandacht daarvoor in de (Britse) media is Engeland volgens Unibet echter niet langer de gedoodverfde winnaar in de WK-campagne voor 2018. Bij de heropening van de weddenschap kreeg Rusland de laagste notering (1,85). Daarna volgen Engeland (2,50) en Spanje/Portugal (5,00).

Wie op Nederland/België wil gokken, krijgt dertig keer zijn inleg uitbetaald als de Lage Landen het WK 2018 daadwerkelijk mogen huisvesten (30,00). Donderdag valt in Zürich de beslissing.

Toch nog gokken op toewijzing WK 2018
Toch nog gokken op toewijzing WK 2018 (Foto: ANP)

Familie Picasso eist schilderijen op

De familie van Pablo Picasso heeft een aanklacht ingediend tegen een gepensioneerde elektricien die zegt dat hij meer dan tweehonderd werken van de in 1973 overleden Spaanse kunstenaar heeft gekregen. De familie acht het onmogelijk dat Picasso zo veel kunstwerken aan één persoon heeft geschonken en beschuldigt de man van het aannemen van gestolen goederen. Dat meldde de Franse krant Libération maandag.

Pierre Le Guennec had Claude Picasso, zoon van de kunstenaar en beheerder van diens nalatenschap, geschreven om na te gaan of alle kunstwerken authentiek zijn. Zij ontmoetten elkaar in september. Nadat deskundigen hadden vastgesteld dat Picasso de werken heeft gemaakt, diende de familie de aanklacht in. Le Guennec zegt dat hij alle 271 kunstwerken van Picasso of diens vrouw heeft gekregen.

Redknapp: ''Het ziet er niet goed uit''

Rafael van der Vaart is de komende tijd niet beschikbaar voor Tottenham Hotspur. De Nederlander raakte gister, in het met 2-1 gewonnen duel tegen Liverpool, geblesseerd. Dit tot ongenoegen van Harry Redknapp, de coach van de Spurs.

''Hij heeft een scheurtje in z'n hamstring, tenminste hij voelde iets scheuren,'' aldus Redknapp in The Guardian. ''Het ziet er niet goed uit.''

Morgen zal Van der Vaart een MRI-scan ondergaan om de ernst van de blessure te bepalen. ''Teleurstellend dat hij zo veel kleine blessures heeft opgelopen,'' vervolgt Redknapp. ''Misschien krijgt hij eerder last van pijntjes doordat hij een gedeelte van de voorbereiding miste.''

Speel met de destructieve Octodad

Vaderschap is moeilijk, zeker als octopus. Een Amerikaanse groep studenten van de DePaul universiteit heeft een indie-game ontworpen om mee te doen aan een indie-game competitie op de Games Developer Conference in San Francisco in 2011. Het spel kreeg de volgende naam: Octodad.

Octodad gaat dus over een octopus die zich voordoet als mens en zich ook zal moeten aanpassen hieraan. Helaas zijn de meeste taken als mens niet makkelijk en moet je dus ook voorzichtig zijn om niet door de mand te vallen. Bekijk hieronder de trailer van het spel en wat gameplay-elementen. Mocht je zelf op avontuur willen met Octodad, download de game dan hier.

 

Drie jaar cel voor verkrachting dochter vriendin

Een man die de minderjarige dochter van zijn vriendin heeft verkracht moet daarvoor drie jaar de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde hem daarnaast voor het bezit, de productie en verspreiding van een aanzienlijke hoeveelheid kinderporno.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man werd vrijgesproken van verkrachting van de oudere zus van het meisje.

De schadeclaim van de jongste dochter is voor de helft toegewezen, die van de oudere zus afgewezen.

Hodgson baalt van zware bekerloting tegen United

Roy Hodgson keek raar op toen Liverpool zondagavond voor de FA Cup werd gekoppeld aan Manchester United. De manager is er niet blij mee.

Liverpool moet op 8 of 9 januari naar Old Trafford voor de ontmoeting in de derde ronde van de FA Cup. Het is de enige wedstrijd die tussen twee clubs uit de Premier League gaat. "Het wordt een fantastische wedstrijd, maar het is jammer dat twee clubs met zoveel kwaliteit al zo vroeg tegen elkaar spelen. Ik vind het een beetje droevig", aldus Hodgson in de Engelse media.

Het treffen met de huidige Engelse koploper heeft echter ook een voordeel. "De wedstrijd zal ongetwijfeld op televisie worden uitgezonden. We zijn bijna elke week op televisie, dus ik zal mijn make-up maar vast klaarleggen", grapt Hodgson. Manchester United haalde zaterdag flink uit, want Blackburn Rovers werd met 7-1 verslagen. Dimitar Berbatov scoorde vijf keer.

De ploeg van Hodgson kwam dit weekend niet tot winnen. Op White Hart Lane verloor Liverpool met 2-1 van Tottenham Hotspur. Martin Skrtel bracht de bezoekers op voorsprong, maar scoorde ook in eigen doel. In blessuretijd maakte Aaron Lennon het winnende doelpunt. Donderdag gaan The Reds in de Europa League op bezoek bij Steaua Boekarest.

Mexico pakt bendeleider Gallegos op

De Mexicaanse federale politie heeft zaterdag de vermoedelijke leider van drugsbende Aztecas gearresteerd. De man, de 32-jarige Arturo Gallegos Castrellon, werd opgepakt in Ciudad Juarez, een van de gevaarlijkste steden van Mexico. De bende wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij tientallen moorden.

Gallegos zou betrokken zijn bij een schietpartij op een feest in januari waarbij vijftien jongeren om het leven kwamen. Ook zou hij vijf federale agenten hebben vermoord.

De leden van Aztecas werken als huurmoordenaars voor het Juarez-kartel, dat in een felle strijd verwikkeld is met het Sinaloa-kartel om de controle over Ciudad Juarez en smokkelroutes naar de Verenigde Staten.

Samen met Gallegos werden ook twee andere bendeleden opgepakt. Het tweetal werd aangeklaagd voor drugs- en wapensmokkel. De autoriteiten hebben 228 patronen, negentig gram marihuana en vier voertuigen in beslag genomen.


(Foto: Novum)

Brutale inbrekers verstoren tv-avond

Dieven hebben zondagavond in Utrecht wel op heel brutale manier een inbraak gepleegd. Ze namen een televisie mee waar een echtpaar op dat moment naar zat te kijken, zo meldde de politie maandag.

De bewoners van het huis aan de Hogelanden zaten voor de buis toen met een harde klap een ruit werd ingegooid. Twee mannen grepen de televisie door het kapotte raam en gingen ermee vandoor op een scooter.

De 59-jarige bewoner wilde achter de rovers aan, maar hij kon de voordeur niet open krijgen. De dieven bleken goed voorbereid: ze hadden de voordeur met een touw vastgemaakt aan een geparkeerde auto.

Murray naar vierde plaats wereldranglijst

Tennisser Andy Murray is naar de vierde plaats geklommen op de wereldranglijst, die maandag is gepubliceerd. De Schot passeerde de Zweed Robin Söderling.

Murray verdiende punten met zijn halvefinaleplaats in de ATP World Tour Finals in Londen. Hij verloor daarin zaterdag van de Spanjaard Rafael Nadal. Söderling doorstond in het eindejaarstoernooi de groepsfase niet.

Nadal eindigt het jaar als de nummer één van de wereld. De Zwitser Roger Federer behield de tweede plaats, ondanks zijn zege op Nadal in de finale van het toernooi in Londen. De Serviër Novak Djokovic bleef derde.

Thiemo de Bakker is de beste Nederlander in de mondiale ranking op plaats 43. Robin Haase zakte zes plaatsen naar de 65e plaats.

Aantal zelfmoorden in twee jaar toegenomen

Het aantal zelfmoorden is in twee jaar tijd met 13 procent gestegen. Vorig jaar maakten 1525 Nederlanders een einde aan hun leven. Het aantal zelfdodingen over een langere periode is juist gedaald. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS.

Het jaarlijkse aantal zelfmoorden ligt nu weer rond het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar. Het aantal gevallen van zelfdoding per duizend mannen is gedaald van ruim zeventien in 1984 naar bijna dertien vorig jaar. In dezelfde periode halveerde het aantal zelfdodingen onder vrouwen zich bijna.

Bijna de helft van alle Nederlanders die een einde aan hun leven maken is tussen de 40 en 60 jaar. In twee op de drie gevallen gaat het om een man. Onder zeventigplussers is de zelfdoding de afgelopen kwart eeuw gehalveerd.

Sinds 2007 is het aantal gevallen van ophanging, verwurging of verstikking sterk gestegen. Het aantal mensen dat voor de trein sprong is niet toegenomen.

Inzaghi begint in ItaliŽ aan revalidatie

Filippo Inzaghi is in Barcelona geopereerd aan zijn knie. Hij keert vandaag terug naar Italië om aan een lange revalidatie te beginnen.

Inzaghi raakte eerder deze maand zwaar geblesseerd in de competitiewedstrijd tegen Palermo. De blessure heeft zijn seizoen waarschijnlijk beëindigd, al mikt de 37-jarige Italiaan zelf op een rentree in het voorjaar van 2011. "Ik heb mijn ploegmaten verteld dat ik wil terugkeren voor de laatste wedstrijd van dit seizoen, hun steun heeft me goed gedaan."

Bij Milan beschikt Inzaghi over een contract dat aan het eind van dit seizoen afloopt. Het is daardoor onduidelijk of hij volgend seizoen nog bij de Rossoneri speelt. In Italië werd al gevreesd dat de knieblessure het einde van Inzaghi's imposante carrière betekende.

AC Milan schrijft op de officiële website dat Pippo één dezer dagen het herstelproces start.

Nieuwe Brain Age

De Brain Age-games hebben veel mensen naar de DS getrokken die daarvoor nog nooit interesse hadden getoond in games. Zelfs bejaarden gingen ermee aan de haal en het was dan ook vreemd dat er geen nieuwe Brain Age meer in de maak was. Althans dat dachten we!

De man die zijn gelijkenis aan de games heeft verleend, Professor Kawashima, heeft in een boek ‘Saraba Nou Game’ (Vaarwel Brain games) laten weten dat er een derde game in ontwikkeling is. Ze wilden wachten met het uitbrengen van de game tot ze ‘a special idea’ erin konden verwerken. Hoewel de game in eerste instantie gepland stond voor eind 2010 lijkt het er nu op dat het een 3DS-game gaat worden.

De 3DS verschijnt februari 2011 in Japan, dus verwacht Brain Age 3 ook in die tijd. Over de Europese versie is nog niets bekend.

Houtafvalverwerking steeds veiliger

Bedrijven die houtafval verwerken nemen vaker maatregelen om brand en explosies te voorkomen. Ook nemen ze de gezondheidsrisico's van werken met houtstof steeds serieuzer. Werknemers worden beter beschermd tegen houtstof.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn de bedrijven zich de afgelopen jaren bewuster geworden van de risico's. Tussen 2005 en 2008 kwamen zestien branden en explosies voor bij houtafvalverwerkingsbedrijven. De inspectie controleerde daarom of de bedrijven inmiddels maatregelen hebben genomen om dit te voorkomen.

Houtafvalverwerkingsbedrijven hergebruiken restafval van timmer- en meubelbedrijven. Ze gebruiken houtvezels als grondstof voor bijvoorbeeld pallets en isolatiewanden. Houtvezels bestaan onder meer uit fijnkorrelig houtstof.

Houtstof kan in combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron snel brand of een explosie veroorzaken. Ook kan het allergische reactie van de huid en ontsteking van het strottenhoofd tot gevolg hebben. Houtstof van hardhout is bovendien kankerverwekkend.

Bij de inspecties bleek dat vrijwel alle bedrijven maatregelen op de werkvloer hebben genomen om brand of explosies te voorkomen. Ook dragen medewerkers filtermaskers om ze beter te beschermen tegen houtstof.

Een aantal bedrijven had nog niet genoeg maatregelen getroffen. Zij hebben een waarschuwing gekregen van de inspecteurs.

Guardiola vreest gevaarlijke counters Real Madrid

Barcelona-coach Pep Guardiola waarschuwt zijn spelers voor de gevaarlijke counters van Real Madrid. De trainer wijzigt zijn tactiek echter niet.

"Er is geen ploeg op de wereld die de counter beter beheerst dan Real", sprak Guardiola volgens Voetbal International. "Je kunt alleen een counter uitvoeren als de tegenstander in de aanval is. Dat is geen reden onze aanvallende stijl te wijzigen. We zullen de verdediging niet uit het oog verliezen, maar we gaan ons zeker niet ver laten terugzakken."

Guardiola is zeer positief over de prestaties van Real Madrid onder José Mourinho. "Real Madrid is momenteel niet alleen spectaculair, maar ook fysiek sterk, effectief, snel en direct terwijl de organisatie intact blijft en zeer sterk is. Ik hoop dat het een fantastische wedstrijd wordt", blikt de Catalaan vooruit.

"Als we allebei op ons best zijn, eindigt de wedstrijd in een gelijkspel", denkt Guardiola, die met Barcelona nu één punt achter de Koninklijke staat. "Deze wedstrijd is belangrijk, heel erg belangrijk, maar niet beslissend voor de titel. We zijn nog niet eens halverwege het seizoen."

Z-Korea zweert vergelding N-Koreaanse aanval

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft maandag in een toespraak gezworen dat toekomstige vijandigheden van Noord-Korea stevige consequenties zullen hebben. Hij haalde uit naar Pyongyang vanwege de aanval vorige week op het eiland Yeonpyeong en zei woedend te zijn.

"Slechts een paar meter van waar de granaten neerkwamen, staat een school waar lessen aan de gang waren", zei Lee. "Ik ben woedend over de meedogenloosheid van het Noord-Koreaanse regime dat zelfs onverschillig staat tegenover het leven van kleine kinderen."

Lee is onder vuur komen te liggen wegens de fouten die hij volgens tegenstanders zou hebben gemaakt in het antwoord van Zuid-Korea op de aanval. Lee heeft al de minister van Defensie vervangen, versterkingen gestuurd naar het eiland Yeonpyeong en vier andere eilanden in de Gele Zee en bovendien heeft hij de oorlogsregels aangepast. Hij haalde, onder druk om steviger actie te ondernemen, fel uit naar Noord-Korea.

"Als het Noorden verdere provocaties jegens het Zuiden begaat, zullen we er absoluut voor zorgen dat het er een hoge prijs voor moet betalen", aldus Lee. "De Zuid-Koreaanse bevolking begrijpt nu ondubbelzinnig dat uithoudingsvermogen en tolerantie tot niets anders leidt dan nog ergere provocaties."

Lee wilde niet zeggen met wat voor consequenties Noord-Korea te maken gaat krijgen. Ook wilde hij niets zeggen over de acties die inmiddels ondernomen zijn, behalve dat het Zuid-Koreaanse leger wordt versterkt.

Kort na de toespraak van Lee uitte Noord-Korea opnieuw een dreigement aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Een gezamenlijke zee-oefening door de marines van de beide landen is volgens Noord-Korea 'opnieuw een zware militaire provocatie'.


(Foto: Novum)

Federer afgetekend tweede na zege

Op de nieuwste wereldranglijst is Roger Federer afgetekend tweede. De Zwitserse tennisser, die afgelopen zomer de tweede stek even aan Novak Djokovic moest laten, heeft na zijn zege bij de ATP World Tour Finals 9.145 punten. Dat zijn er 3.110 meer dan Djokovic, maar 3.305 minder dan nummer een Rafael Nadal. Een zege in een grandslam levert tweeduizend punten op, een gewoon toernooi 250 of vijfhonderd.

Andy Murray heroverde dankzij zijn halvefinaleplaats in Londen de vierde positie op Robin Söderling. Het verschil tussen Djokovic, Murray en Söderling is echter minimaal met 455 punten tussen nummer drie Djokovic en nummer vijf Söderling. Djokovic kan komend weekeinde zijn totaal nog een beetje opschroeven. De Serviër speelt dan de finale van de Davis Cup.

Verder waren er op de ranglijst geen veranderingen. Thiemo de Bakker sluit het jaar af als 43e van de wereld, Robin Haase is de nummer 65. Jesse Huta Galung (125) en Igor Sijsling (128) zijn dicht bij de beste honderd tennissers ter wereld. Die laatste steeg deze week zelfs een positie. Ook Thomas Schoorel klom een positie. Hij is nu de mondiale nummer 168.

Onduidelijkheid over beschieting woning Eindhoven

Over de beschieting van een woning in Eindhoven met een zwaar machinegeweer zondagavond is nog niet veel bekend. Het hoekhuis aan de Boutenslaan werd getroffen door een kogelregen, maar niemand raakte gewond. Wel werden ook naastgelegen huizen en auto's voor de deur geraakt, zegt een woordvoerder van de politie maandagochtend.

Over het motief van de schietpartij rond 21.30 uur en het doelwit kan de politie nog niets zeggen. "Het doelwit was een woning, maar waarom weten we nog niet. Het onderzoek is nog in volle gang."

Getuigen verklaarden tegenover Omroep Brabant dat een man met een bivakmuts meerdere salvo's afvuurde. Hij ging er daarna samen met een andere man vandoor. De omwonenden hebben het over een mitrailleur, maar dat wil de politie niet bevestigen. "Wij houden het op een zwaarder vuurwapen waarmee meerdere schoten zijn gelost."

De voordeur raakte zwaar beschadigd. De ruit werd ook meerdere keren geraakt, maar was niet gebroken. Volgens de omstanders zat er kogelwerend glas in.

Cruijff blij met oud-Ajacieden voor ledenraad

Johan Cruijff is tevreden. Zijn oproep aan oud-spelers van Ajax om zich aan te melden voor de ledenraad, heeft gehoor gevonden. "Het is mooi om te zien, hoeveel oud-spelers zich hiervoor hebben aangemeld. Allemaal bereid om Ajax verder te helpen", schrijft de voetbalicoon maandag in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff noemt geen namen. Dat deed Theo van Duivenbode gisteren evenmin. De voormalige linksback van de Amsterdamse club wist in het programma Studio Ajax van AT5 wel te melden dat de club vandaag een lijstje van acht oud-spelers krijgt die zich kandidaat stellen voor de ledenraad.

De legendarische nummer 14 was de voorbije weken in zijn columns bijzonder kritisch over het beleid van Ajax. Cruijff stuurde aan op een 'revolutie' en riep oud-spelers van Ajax op zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad.

Bomaanslagen op Iraanse atoomwetenschappers

Bij bomaanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran is maandag een Iraanse atoomwetenschapper om het leven gekomen en een andere gewond geraakt. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld.

Volgens de staatstelevisie reden de aanvallers op motoren langs de auto's van de wetenschappers die op weg waren naar hun werk. De motorrijders plaatsten vervolgens bommen op de autoruiten.

Bij de eerste aanslag kwam Majid Shahriair, een professor kerntechniek aan de Universiteit van Teheran, om het leven. Zijn vrouw raakte gewond. Bij de tweede bomaanslag raakte kernfysicus Fereidoun Abbasi zwaargewond.

De afgelopen jaren zijn ten minste twee Iraanse atoomwetenschappers om het leven gebracht. Volgens Iran zijn de aanslagen het werk van het Westen dat probeert het atoomprogramma van het land te ondermijnen.

Levchenko: "Niet altijd gebracht wat ik kan brengen"

Evgeniy Levchenko had zaterdag geen basisplek bij Willem II, dat gelijkspeelde tegen Excelsior. Levchenko tekende in de slotfase voor de 1-1.

Trainer Gert Heerkes slachtofferde Levchenko na de kansloze 5-0 nederlaag van vorige week in Heerenveen. "Ik ga nu echt niet met modder gooien", zegt de middenvelder in De Telegraaf. "De trainer wilde iets anders proberen en dan kan ik het best op het veld antwoord geven. Ik weet dat ik in het merendeel van de wedstrijden niet heb gebracht wat ik kan brengen."

Excelsior leek zaterdag in Tilburg drie punten te pakken tegen Willem II, nadat Kaj Ramsteijn de score kort na rust opende. De thuisploeg speelde in de slotfase alles of niets en dat had resultaat. Door een fraai schot van Levchenko hield het team van Heerkes toch een punt over aan het duel.

Toch schoot Willem II met een remise weinig op, want de achterstand op de veilige nummer vijftien is nog steeds groot. De Tilburgers hebben dertien punten minder dan Feyenoord, dat zondag knap van ADO Den Haag won. VVV-Venlo staat met negen punten ook in de degradatiezone, net als Excelsior (vijftien).

Loeb denkt niet meer aan Formule 1-stoeltje

Coureur Sebastien Loeb denkt niet meer aan een toekomst in de Formule 1. De rallykampioen was vorig jaar dicht bij een overeenkomst met Toro Rosso, maar dit ging uiteindelijk niet door. Sinds die teleurstelling denkt de Franse rijder niet meer aan de koningsklasse, maar is nog wel bereid om te testen.

"Dat van vorig jaar was gewoon een idee van Red Bull. Het ging uiteindelijk niet door, en nu is het voorbij", aldus de coureur. "Als ik de kans krijg om een auto tijdens een test te besturen, zou ik het zeker doen. Maar een race zit er denk ik niet meer in."

"Jonge coureurs die nu in de Formule 1 debuteren, zijn twintig jaar", besloot Loeb. "Ik ben 36, dus misschien moet ik nu maar eens aan iets anders denken."

Arnesen sluit terugkeer naar Nederland niet uit

Frank Arnesen keert na dit seizoen mogelijk terug naar Nederland. De sportief directeur van Chelsea neemt dan afscheid van de club waar hij zes jaar werkte.

Arnesen is toe aan een nieuwe uitdaging. "Ik ben Roman Abramovich en Chelsea dankbaar voor het feit dat ik straks zes jaar aan de academie van club heb mogen werken", zegt de Deen in De Telegraaf. De nieuwe baan moet volgens de oud-Ajacied vooral interessant zijn. "Een terugkeer naar Nederland behoort tot de mogelijkheden."

De naam van Arnesen wordt al in verband gebracht met Ajax, maar of hij zelf interesse heeft in een functie, is niet bekend. Bij Chelsea, en daarvoor bij Tottenham Hotspur, heeft de ex-prof een groot netwerk opgebouwd. De 54-jarige Deen heeft bij Chelsea een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma, die nu al deel uitmaken van het eerste elftal.

Frank Arnesen werd in 1975 samen met Soren Lerby gekocht door Ajax. De Deen speelde vervolgens zes seizoenen in Amsterdam, waarin hij drie landstitels mocht meevieren. Daarna speelde Arnesen ook voor Valencia, Anderlecht en PSV. Met de Eindhovenaren werd hij driemaal landskampioen en in 1988 werd de Europa Cup 1 veroverd.

'Smartphone-eigenaar weinig loyaal'

De snelgroeiende markt voor smartphones is nog lang niet uitgegroeid, maar de fabrikanten van de telefoons moeten hard knokken voor hun klanten, want loyaal zijn ze niet. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK dat maandag wordt gepubliceerd.

Van de eigenaren van smartphones zegt 56 procent nog niet te weten welk merk hun volgende hebbeding wordt. Alleen Apple weet met zijn iPhone klanten wel aan zich te binden voor de langere termijn.

Nu vrijwel alle mobieltjes waarmee je het internet op kunt over dezelfde eigenschappen beschikken, wordt de toegang tot belangrijke diensten om meer uit je mobiel te halen steeds belangrijker. "Als de telefoon niet doet wat wordt beloofd of wat de klant hoopt, is de maker de klant kwijt", aldus GfK.

'Smartphone-eigenaar weinig loyaal'
'Smartphone-eigenaar weinig loyaal' (Foto: ANP)

Bedrijfsarts krijgt Cito-toets

De bedrijfsartsen van ArboNed laten zich voortaan testen. Het bedrijf heeft samen met Cito een toets voor bedrijfsartsen ontwikkeld, zo maakte het maandag bekend. Volgens ArboNed is het voor het eerst dat de kwaliteit van individuele artsen op deze manier inzichtelijk wordt gemaakt.

ArboNed heeft zelf 350 bedrijfsartsen in dienst die 1,3 miljoen werknemers onder hun hoede hebben. Volgens het bedrijf worden bedrijfsartsen steeds zelfstandiger en moeten ze voldoen aan nieuwe normen op de arbeidsmarkt. "Er is een vraag vanuit de markt naar transparantie in de kwaliteit van bedrijfsartsen", meent ArboNed.

Het is niet de bedoeling dat bedrijfsartsen zich via een cijfer met elkaar kunnen meten. "Ze kunnen zichzelf vergelijken met collega's." De toets kan volgens ArboNed ook gebruikt worden door bedrijfsartsen van andere organisaties.

[WK squash] Sterk begin Oranje

Het Nederlands squashteam is goed begonnen aan het wereldkampioenschap squash voor landenteams in het Nieuw-Zeelandse Palmerston North. Oostenrijk werd vrij eenvoudig met 3-0 verslagen.

Orla Noom was met 11-2, 11-1 en 11-7 Judith Gradnitzer de baas. Milou van der Heijden ondervond weinig tegenstand van Sabrina Rehman en won met 11-7, 11-8 en 11-8. Annelize Naudé had het moeilijker tegen Birgit Coufal maar trok de partij met 11-4, 16-14 en 12-10 toch naar zich toe.

Morgen moet Nederland het opnemen tegen titelfavoriet Engeland.

Vodafone verlaagt EU-tarief mobiel internet

Klanten van telecombedrijf Vodafone kunnen vanaf 1 december goedkoper mobiel internetten in zestien Europese landen wanneer ze van tevoren een eenmalige bijdrage betalen. Vodafone claimt de eerste aanbieder te zijn die de tarieven voor internetten via het mobiel in Europa 'drastisch verlaagt'. Dat maakte Vodafone maandag bekend.

Wanneer klanten 2 euro betalen, kunnen zij per dag tot 35 MB uit hun nationale bundel in het buitenland gebruiken. Voor 5 euro per maand kunnen klanten dat tot 1 GB doen. Vodafone laat klanten dus wat extra betalen om vervolgens over de grens gebruik te kunnen maken van hun bestaande internetbundels. Klanten krijgen voortaan ook een waarschuwings-sms als 90 procent van hun tegoed is verbruikt.

Vodafone verlaagt EU-tarief mobiel internet
Vodafone verlaagt EU-tarief mobiel internet (Foto: ANP)

Amerikanen besteden meer op Black Friday

Amerikaanse consumenten hebben in het weekeinde van Black Friday, het officiële begin van de uitverkoop, duidelijk meer besteed dan vorig jaar. Begon de uitverkoop vrijdag, de dag na Thanksgiving, nog matig, in het weekeinde lieten kopers de dollars flink rollen.

Over het hele weekeinde spendeerde het winkelende publiek 6,4 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de warenhuizen en kledingzaken deden dit jaar goede zaken, meer dan de 'discounters' zoals tijdens de economische crisis in de afgelopen jaren.

Het aantal winkelende Amerikanen trok in vergelijking met vorig jaar met 8,7 procent aan tot 212 miljoen gerekend vanaf Thanksgiving tot en met afgelopen zondag, aldus de National Retail Federation. De Amerikanen spendeerden de afgelopen vier dagen zo'n 45 miljard dollar, zowel online als bij gewone winkels. Vorig jaar was dat 41,2 miljard dollar.

Amerikanen besteden meer op Black Friday
Amerikanen besteden meer op Black Friday (Foto: ANP)

Noordlaren heeft eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs vindt maandagavond plaats in het Groningse Noordlaren. Een waarnemer van schaatsbond KNSB kende de primeur dit jaar na een laatste keuring toe aan IJsvereniging De Hondsrug. Vorig jaar was de eerste marathon in het Twentse Haaksbergen. Dat was toen pas half december.

Het ijs is nu 3,5 centimeter dik, terwijl minimaal drie centimeter nodig is voor een wedstrijd, zegt Willem Bazuin, secretaris van de schaatsclub maandagochtend. Zondag zag het er al naar uit dat Noordlaren de concurrenten zou aftroeven en de eerste wedstrijd zou kunnen organiseren.

Zondagnacht is nog extra water op het ijs gespoten om een dikkere laag te krijgen. In Noordlaren werd tussen elke ijslaag ook een laagje kalk aangebracht om de zon te weren en daardoor het ijs sneller te laten aangroeien. "Dat proberen we al een paar jaar en nu is het gelukt."

De wedstrijd begint om 18.00 uur. Eerst gaan de dames van start. Een uur later is het de beurt aan de heren, zegt Jan-Geert Veldman, voorzitter van de schaatsclub. Bij de mannen worden ongeveer negentig deelnemers verwacht. Het aantal vrouwelijke rijders is nog onbekend.

OceaniŽ hoopt toch op stem voor WK voetbal

Oceanië hoopt op 2 december toch te mogen stemmen over de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal in 2018 en 2022. Waarnemend voorzitter David Chung van de Oceanische voetbalfederatie (OFC) wil de geschorste preses Reynald Temarii vervangen.

Hij zal vandaag naar de FIFA in Zürich vliegen en toestemming vragen om een stem te mogen uitbrengen. Als Chung inderdaad mag stemmen, wordt hij de 23e gedelegeerde. Vooralsnog zijn er 22 leden van de FIFA die donderdag bepalen wie de gastlanden worden voor de WK's in 2018 en 2022. Nederland en België zijn gezamenlijk kandidaat voor het WK van 2018.

Twee stemmen vielen af door het recente corruptieschandaal binnen de FIFA. Behalve Temarii uit Tahiti werd ook Amos Adamu uit Nigeria geschorst. De officials zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden aan een van de kandidaten.

Oceanië hoopt toch op stem voor WK voetbal
Oceanië hoopt toch op stem voor WK voetbal (Foto: ANP)

Vleminckx praat nog altijd niet met pers

Björn Vleminckx maakte dit seizoen al twaalf doelpunten en mag zich voorlopig topscorer van de Eredivisie noemen. Toch hult de Belgische aanvaller van N.E.C. Nijmegen zich voornamelijk in stilzwijgen.

Het is niet duidelijk waarom Vleminckx niet met de pers praat. Hij maakte voor Belgacom TV echter een uitzondering. "Er komt te veel op mij af. Ik heb van mijn club een spreekverbod gekregen. Ik mag de pers niet te woord staan, omdat er zo veel op mij afkomt en er zo veel aanvragen zijn voor mij."

Wiljan Vloet, trainer van N.E.C. Nijmegen, heeft de bovenstaande uitspraak van Vleminckx echter ontkracht. Volgens hem vroeg de Belg zelf om een persstop.

Van Wolfswinkel baalt van reserverol

Ricky van Wolfswinkel is in de laatste weken niet de koele afmaker, die hij bij de start van het seizoen was. De aanvaller van FC Utrecht scoorde dit seizoen al elf keer, maar mist in de afgelopen periode het vertrouwen van trainer Ton du Chatinier.

Van Wolfswinkel miste afgelopen weekend een penalty tegen Heracles Almelo (1-2) door de bal op ongecontroleerde wijze over het doel te jagen. "Een strafschop is een momentopname," was de reactie van de 21-jarige speler. "Ik heb dit seizoen ook op kunstgras tegen AGOVV een strafschop gemist. Die ondergrond ligt me niet zo."

Het bovenstaande antwoord lijkt er echter op te duiden dat Van Wolfswinkel niet lekker in zijn vel zit. De aanvaller kende een geweldige start van de competitie, waar zijn hattrick in het Europa League-duel tegen Celtic een hoogtepunt was. Nu wordt de speler echter met regelmaat aan de kant gehouden en wordt hij vervangen door Frank Demouge.

"Het gaat op dit moment niet tussen Frank en mij. Barry Maguire en ik moeten nu op 'tien' uitmaken wie er speelt," vervolgde Van Wolfswinkel zijn verhaal. "De trainers denken dat ik daar goed uit de voeten kan. Het is niet de positie die ik ambieer. Ik denk dat mijn kwaliteiten vooral in de spits liggen. Daar heb ik altijd gespeeld."

Van Wolfwinkel baalt overigens nog meer van het feit dat hij zijn plaats in de basis kwijt is. "Natuurlijk is het leuker als je altijd speelt en weet waar je aan toe bent. Met dit slechte gevoel over deze wedstrijd en de gemiste penalty blijf ik nog wel één à twee dagen zitten. De knop moet donderdag, als we voetballen tegen Napoli, zijn omgezet."

Ontruimingen na zware explosie in woning Helmond

In een appartementencomplex in Helmond heeft zondagnacht een zware explosie plaatsgevonden. De bewoner van de woning waar de ontploffing ontstond, is zwaargewond afgevoerd. Veertien woningen werden ontruimd, drie daarvan zijn inmiddels weer vrijgegeven, meldt de brandweer.

De bewoner van de ontplofte woning is met tweede- en derdegraads brandwonden over 30 procent van zijn lichaam naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Omwonenden raakten niet ernstig gewond. Wel klaagden sommige mensen over piepende oren door de harde knal.

De explosie vernielde de gevel van de ontplofte woning. Ook is de pui van het trappenhuis helemaal weggeslagen, zegt een brandweerwoordvoerder. Enkele tussenmuren liepen eveneens schade op en ook zorgde brand na de ontploffing voor problemen.

De bewoners van de ontruimde woningen zijn aanvankelijk opgevangen in een nabijgelegen school. Voor een aantal is inmiddels een hotel geregeld. Anderen krijgen onderdak bij familie of vrienden.

De explosie vond rond 02.30 uur plaats in een nieuw appartementencomplex met huurwoningen aan de Arcadestraat. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar.

Ministers studeerden zelf lang en goedkoop

Meerdere bewindslieden van het kabinet dat langer doorstuderen wil beperken, deden zelf ook langer over hun studie. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) studeerden zeven jaar en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had zelfs elf jaar nodig voor zijn studie, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) in De Telegraaf.

Het kabinet wil het collegegeld van studenten die een jaar langer studeren met drieduizend euro verhogen. Ook wordt hun OV-kaart afgenomen. Dat geldt ook voor studenten met een beperking, studenten die een programma in het buitenland volgen en studenten die een verkeerde studiekeuze maken.

Volgens berekeningen van de LSVb betaalde minister Verhagen vierduizend euro voor zijn studie terwijl hij met de 'langstudeerdersboete' 37.000 euro kwijt zou zijn geweest. Premier Rutte betaalde destijds zesduizend euro, maar zou nu zo'n 18.000 euro hebben moeten betalen.

In Den Haag vindt maandagmiddag een demonstratie plaats tegen de plannen om langer studeren duurder te maken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk organiseerde de betoging in aanloop naar een Kamerdebat over het onderwerp om 14.00 uur.

Opstelten akkoord met drugskind aan schandpaal

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de naam van leerlingen die drugs gebruiken bekendmaken bij ouders, leraren en medescholieren. In De Telegraaf geeft hij aan geen moeite te hebben met het aan de schandpaal nagelen van blowende kinderen.

Uit een enquête in opdracht van de krant bleek eerder dat een meerderheid het plan steunt. Nu geeft ook de VVD-bewindsman aan er wel iets voor te voelen. "Jongeren die dingen verkeerd doen, moeten nadrukkelijk zichtbaar zijn", zegt hij. "Blowen is slecht, het hoort niet op school."

Een meldplicht voor scholen van betrapte blowers bij de politie, zoals een meerderheid van de ondervraagden wil, gaat de minister nog te ver. Het onder de pet houden van drugsmeldingen uit vrees voor reputatieschade werkt volgens Opstelten averechts. "Maar de reputatie van een school staat juist meer onder druk, als dit soort zaken niet gemeld worden."

Opstelten verwacht ook dat ouders optreden tegen drugsgebruik onder scholieren. "Ouders moeten door scholen keihard worden aangesproken op drugsgebruik van hun kinderen, want het begint natuurlijk met ouders en jongeren zelf."


(Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gebrekkige service.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft het uitgezocht. Het is slecht gesteld met de service bij banken en vervoerbedrijven, zoals Connexxion en Arriva. Qua banken is dat probleem nog te overzien: daar kan de klant altijd nog overstappen naar een concurrent die wél snapt wat service is. Bij vervoerders ligt dat anders: dat zijn monopolisten, dus van busmaatschappij wisselen, is voor de reiziger niet te doen:

[NBA] Wederom winst voor Utah Jazz

In de Amerikaanse NBA heeft Utah Jazz opnieuw een zege geboekt. De ploeg met de Nederlander Francisco Elson won met 109-97 van Los Angeles Clippers.

Elson was goed voor vier rebounds, vier assists en zeven punten. Topschutter bij Jazz was Deron Williams met 26 punten.

Titelverdediger Los Angeles Lakers leed de vierde nederlaag van het seizoen. Indiana Pacers won met 95-92. Kobe Bryant was met 41 punten bijzonder trefzeker voor de Lakers, maar dat was niet voldoende om de Pacers te verschalken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Toronto Atlanta 78-96
Detroit New York 116-125 wnv
New Orleans San Antonio 95-109
LA Clippers Utah 97-109
Houston Oklahoma 99-98
New Jersey Portland 98-96
Denver Phoenix 138-133
LA Lakers Indiana 92-95

Uitslagen Spanje speelronde 13

Afgelopen weekeinde werd in Spanje de dertiende speelronde afgewerkt van de Primera División. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken van de Spaanse voetbalcompetitie.

Valencia op fraaie wijze voorbij Almeria

Valencia is er dit weekend in geslaagd om met 2-1 van Almeria te winnen. De bezoekers wilden in de sinaasappelstad proberen de oorwassing tegen FC Barcelona (8-0) weg te poetsen, maar slaagden hier uiteindelijk niet in. Roberto Soldado nam beide doelpunten van de thuisploeg voor zijn rekening.

In de eerste helft leek het er nog niet op dat Almeria met een nederlaag van het veld zou stappen. De ploeg kwam prima voor de dag en kreeg zelfs een hele goede mogelijkheid op een treffer. De vrije trap van Perez Corona kwam echter niet verder dan de kruising.

Toch was het Valencia, dat na een half uur spelen op voorsprong kwam. Aan deze treffer ging een mooie individuele actie van de aanvaller vooraf. De tweede treffer van het duel was nog mooier dan zijn voorganger. Na een flitsende aanval belandde de bal uiteindelijk bij Juan Mata, die Soldado in stelling bracht. Hij maakte er vervolgens 2-0 van. In blessuretijd redde Jose Leonardo Ulloa de eer voor Almeria, maar dat was toen al te laat.

Villarreal wint zonder grote problemen van hekkensluiter

Villarreal kende dit weekend nauwelijks problemen in het duel tegen Real Zaragoza, dat nog altijd op de laatste plaats staat. Het duel in Zaragoza werd binnen twintig minuten al beslist, waarna er ook in de tweede helft nog door de bezoekers werd gescoord.

Villarreal ging na negen minuten wedstrijd al aan de leiding door een treffer van Marcos Senna. Nog geen tien minuten later kon de doelman van Real Zaragoca, Leo Franco, opnieuw vissen. Santiago Cazorla wist de voorsprong voor de bezoekers namelijk te verdubbelen.

In de tweede helft moest Real Zaragoza met tien man verder, nadat Matteo Contini zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Eén minuut later bepaalde Nilmar de eindstand door het derde doelpunt van het duel voor zijn rekening te nemen.Uitslagen speelronde 13:

Thuis Uit Uitslag
Real Zaragoza Villarreal 0-3
Sevilla FC Getafe CF 1-3
Atletico Madrid Espanyol 2-3
Sporting de Gijón Real Sociedad 1-3
Hercules CF Levante UD 3-1
Racing Santander Deportivo la Coruna 1-0
Real Mallorca Malaga CF 2-0
Athletic de Bilbao Osasuna 1-0
Valencia UD Almeria 2-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid 12 10 2 0 32 33-6
2 FC Barcelona 12 10 1 1 31 33-8
3 Villarreal 13 8 3 2 27 26-12
4 Espanyol 13 8 1 4 25 15-15
5 Valencia 13 7 3 3 24 19-13
6 Real Mallorca 13 6 3 4 21 15-13
7 Atletico Madrid 13 6 2 5 20 22-17
8 Sevilla FC 13 6 2 5 20 20-22
9 Real Sociedad 13 6 1 6 19 19-19
10 Athletic de Bilbao 13 6 1 6 19 21-23
11 Getafe CF 13 5 2 6 17 19-20
12 Osasuna 13 4 3 6 15 12-14
13 Hercules CF 13 4 3 6 15 14-20
14 Deportivo la Coruna 13 3 5 5 14 11-16
15 Racing Santander 13 4 2 7 14 11-19
16 Levante UD 13 3 2 8 11 14-23
17 Sporting de Gijón 13 2 4 7 10 11-21
18 Malaga CF 13 3 1 9 10 15-27
19 UD Almeria 13 1 6 6 9 9-20
20 Real Zaragoza 13 1 5 7 8 12-23


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Historische speelronde in Premier League

In de Engelse Premier League hebben de ploegen in het afgelopen weekend historie geschreven. Voor het eerst sinds de oprichting van de Engelse competitie (1992) slaagden alle ploegen erin om te scoren. Dit liet Infostrada Sports vandaag weten.

Daarnaast werd er in Engeland ook nog een doelpuntenrecord geëvenaard. In de wedstrijden, die dit weekend werden gespeeld, scoorden de ploegen gezamelijk 41 doelpunten. Dit gebeurde in het verleden ook al eens, namelijk in november 1997 en februari 2004.

Manchester United leverde een grote bijdrage aan het laatstgenoemde record. In het duel tegen Blackburn Rovers vonden de mannen van trainer Sir Alex Ferguson zeven keer het doel. Dimitar Berbatov was de grote man aan de zijde van The Mancunians. Zijn naam prijkte maar liefst vijf keer op het scorebord.

Natuurijsmarathon niet de vroegste ooit

Vanavond staat in Noordlaren naar alle waarschijnlijkheid de eerste natuurijsmarathon van dit jaar op het programma. Toch is de wedstrijd vanavond niet de marathon die het vroegste werd gehouden. Die eer gaat naar de baan in Veenoord. In 1965 werd er namelijk al op 20 november geschaatst op natuurijs. Die wedstrijd werd gewonnen door Jan Halfweg.

Ook in 1993 was het opnieuw vroeg raak in Veenoord. Op 21 november zegevierde Edward Hagen over een wedstrijd van 1 uur en 10 ronden. En in 1998 werd er al op 22 november geschaatst op de sintelbaan van Veenoord, die avond pakte René Ruitenberg de titel.

Omstreden Schotse arbiter bergt fluit op

Dougie McDonald heeft gisteren bekendgemaakt zijn functie als Schotse arbiter per direct neer te leggen. De leidsman nam deze beslissing naar aanleiding van de aanhoudende kritiek rondom zijn optreden tijdens het duel tussen Celtic en Dundee United, dat afgelopen maand werd gespeeld.

McDonald gaf in het bewuste duel een strafschop aan Celtic, maar draaide deze beslissing enkele minuten later weer terug. Dit was voor de voorzitter van de ploeg uit Glasgow, John Reid, de reden om de arbiter te adviseren te stoppen.

Dit lijkt McDonald nu ter harte te nemen, maar ook de kritiek lijkt aan de grondslag van dit besluit te liggen. "Het is met verdriet dat ik mijn vertrek aankondig."

[WB] Pietilš-Holmner zegeviert op slalom

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Aspen heeft Maria Pietilä-Holmner voor het eerst in haar carrière een overwinning in een wereldbekerwedstrijd geboekt. De Zweedse bleef op de slalom Maria Riesch en Tanja Poutiainen voor.

Aanvankelijk leek Riesch met een zeer goede tweede run nog roet in het eten te gooien, maar  Pietilä evenaarde haar prestatie uit de eerste run en pakte zo de winst.

FOK!kers helpen FOK!kers

Op het FOK!forum kun is sinds vandaag een nieuw forum te vinden FOK!kers helpen FOK!kers. En nee, dit is geen subforum voor hondenfokkers...

In dit gezellige maar vooral warme forum helpen FOK!kers hulpbehoevende FOK!kers. En dat geldt voor alle FOK!kers, doch is het wel de bedoeling dat je ook echt een bepaalde mate van hulpbehoevend bent . 

En dat kan met van alles zijn! Van een gescheiden vader helpen aan een nieuwe uitzet, tot het regelen van een computercursus voor je oma, babykleertjes inzamelen voor een bijstandsmoeder of het schilderen / behangen van het nieuwe huisje van een FOK!ker die in een moeilijke periode hier geen geld meer voor heeft.

Wat het precies is en hoe ze jou kunnen helpen of hoe jij mee kunt helpen dat kun je in de FAQ vinden. 

We hopen natuurlijk dat jullie allemaal net zo enthousiast zijn als wij en laten zien dat we als FOK!kers voor elkaar klaar staan.

[EK] Nijhuis: "Super dat ik titel heb"

Moniek Nijhuis won afgelopen weekend tijdens het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven de gouden plak op het onderdeel 100 meter schoolslag. Onze landgenote glunderde na afloop.

"Super dat ik toch een titel heb. Het was wel krap. Op het laatst kreeg ik zware benen en moest ik mezelf echt moed inpraten. Het is mooi dat ik toch heb gewonnen", aldus Nijhuis.

De zwemster was niet echt tevreden met haar winnende tijd: "Maar het gaat er uiteindelijk om dat ik win. Zeker voor eigen publiek en met zo'n mooie sfeer. Dat is echt geweldig."

Bosz zeer gelukkig met zege op FC Utrecht

Heracles Almelo troefde zondag FC Utrecht af in Almelo. Trainer Peter Bosz was te spreken over de teamprestatie van de Tukkers.

Heracles zegevierde in het Polman Stadion dankzij een eigen doelpunt van Utrecht-verdediger Alje Schut en een strafschop van Willy Overtoom. De treffer van Tim Cornelisse hielp de bezoekers niet verder. "Ik ben ontzettend blij met deze overwinning”, aldus Bosz tegen TC/Tubantia.

"Dit was aanzienlijk moeilijker dan in alle andere thuiswedstrijden tot nu toe. Het was zeker niet zo sprankelend als twee weken geleden tegen FC Groningen (3-0 winst, red.). Maar er is keihard geknokt, we hebben druk gehouden en zijn erin geslaagd om goed voetballende spelers als Mertens en Duplan zo weinig mogelijk aan de bal te laten komen. Dat is goed gelukt."

Bosz was gelukkig met de inbreng van invallers Peter Reekers en Ben Rienstra. "Die jongens hebben het uitstekend gedaan. Ze moeten het maar doen op dat moment. Ze verdienen alle complimenten voor hun optreden hier vanmiddag. We hebben een smalle selectie en dan is het heel belangrijk dat deze jongens er ook staan als dat moet."

Screening toont ruim 3700 chlamydia-infecties aan

De GGD's in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg hebben de afgelopen drie jaar ruim 3700 chlamydia-infecties opgespoord met een grootscheepse screening. Dat meldt Soa Aids Nederland.

Sinds het voorjaar van 2008 werden ruim 630.000 uitnodigingen voor een chlamydia-test verstuurd aan in totaal driehonderdduizend jongeren van 16 tot 30 jaar. Omdat de deelname tegenviel, is vooralsnog niet aangetoond of de screening doelmatig is.

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid wordt onderzocht of het screenen op chlamydia op korte en lange termijn haalbaar en effectief is en of de kosten opwegen tegen de baten.

Het ministerie heeft de proefscreening met een jaar verlengd in afwachting van de uitkomst van evaluatieonderzoek door het RIVM, omdat nu nog niet kan worden aangetoond of de screening het aantal infecties daadwerkelijk terugdringt. De tussentijdse resultaten worden woensdag gepresenteerd tijdens het congres Soa-Hiv-Seks in Amsterdam.

Al in de eerste screeningsronde bleek de deelname aan de screening lager dan verwacht. In opvolgende rondes liep de deelname nog verder terug. Wel deden ruim twee op de drie jongeren die positief hadden getest na een halfjaar mee aan een hertest.

De jongeren krijgen een brief met het verzoek een test aan te vragen via chlamydiatest.nl. Ze kunnen zelf thuis een monster afnemen en dit naar het laboratorium sturen, waarna ze de uitslag online ontvangen.

Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die door een bacterie wordt veroorzaakt. Van de mensen die meededen aan de screening is ongeveer 4 procent geïnfecteerd. Bij meisjes tussen de 16 en 19 jaar is dat 8 procent, en bij jongens in die leeftijdsgroep 5,8 procent.

Ongeveer de helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt niets van de de chlamydia-infectie. De aandoening kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Chlamydia kan eenvoudig worden behandeld.

Marco Kroon voor rechter om wapen- en drugsbezit

'Oorlogsheld' Marco Kroon moet maandagochtend voor de militaire rechtbank in Arnhem verschijnen. Hij wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs. Zijn zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin partijen bijvoorbeeld hun onderzoekswensen kenbaar kunnen maken.

Volgens het Openbaar Ministerie is niet gebleken dat Kroon betrokken was bij de handel in harddrugs. Hij zou een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik in bezit hebben gehad.

De 40-jarige Kroon was begin vorig jaar de eerste in 55 jaar die de prestigieuze Militaire Willemsorde ontving. Op de vergrijpen waar Kroon van wordt verdacht staat een maximumstraf van minder dan een jaar cel. Dat is van belang, want bij een veroordeling tot meer dan een jaar gevangenisstraf zou hij zijn Willemsorde kwijtraken.

Kroon, die een kroeg in Den Bosch bestiert, was kapitein bij de commando's en gaf in Afghanistan kennelijk zo goed leiding aan zijn peloton dat koningin Beatrix hem de eervolle onderscheiding toekende.

De zaak begint om 09.15 uur. Kroon ontkent alle aantijgingen en zegt dat hij geregeld wordt bedreigd. Hij wordt juridisch bijgestaan door zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Tien zwemmers naar WK kortebaan

Tien Nederlandse zwemmers zullen in december actief zijn tijdens het WK kortebaan in Dubai. Dit liet technisch directeur Jacco Verhaeren na afloop van het EK in Eindhoven weten.

In de Verenigde Arabische Emiraten zullen Nick Driebergen, Robin van Aggele, Lennart Stekelenburg en Joeri Verlinden hun opwachting maken in het mannentoernooi. Job Kienhuis gaat niet mee. Hij kwam maar 0,16 seconden tekort op de 1500 meter, maar Verhaeren nam hem niet op in zijn selectie: "Limiet is limiet. Ik ben daar niet van afgeweken, want we willen met een sterke ploeg naar de WK.

Bij de vrouwen kwalificeerden Femke Heemskerk, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Hinkelien Schreuder, Sharon van Rouwendaal en Moniek Nijhuis zich voor het mondiale eindtoernooi.

Federer evenaart record Sampras en Lendl

Door de eindoverwinning in de ATP World Tour Finals evenaart Roger Federer een record van Pete Sampras en Ivan Lendl. Ook de Amerikaan en de Tsjech wisten het officieuze WK vijfmaal te winnen.

Federer won gisteren de finale met 6-3,3-6 en 6-1 van Rafael Nadal en dit betekende dat de Zwitser het toernooi voor de vijfde maal won. Eerder won Federer het toernooi in 2003, 2004, 2006 en 2007.

Opponent AZ verspeelt punten

FC Sheriff heeft in de Moldavische voetbalcompetitie belangrijke punten laten liggen door een 0-0 gelijkspel tegen laagvlieger Costuleni. Aankomende donderdag is Sheriff tegenstander van AZ in de Europa League.

In de Moldavische competitie bezet Sheriff na achttien speelronden de vierde plaats. Met nog acht wedstrijden te gaan, heeft de ploeg vier punten achterstand op koploper Milsami.

Sheriff was de afgelopen tien jaar de absolute alleenheerser in het Moldavische voetbal.

Studie 3x zo duur? Tijd voor revolutie!

Teken niet slechts één keer een online petitie.
Sta niet slechts één keer op straat met een spandoek.
Hou het niet op een post op Facebook of een boze Tweet.
Denk aan wat je met 3-, 6-, 9-, 12- of 15 duizend euro kunt doen.
Vertel iedereen in je omgeving hoe ver het helaas is gekomen.
Negeer radicalere acties dan je gewend bent niet langer.
Laat Rutte weten dat het volstrékt menens is,
En dat 'patatgeneratie' jou NIET beschrijft.

'Weinig hoop voor Barazite en Sprockel bij Vitesse'

Het ziet ernaar uit dat Nacer Barazite en Civard Sprockel onder hun nieuwe trainer Albert Ferrer weinig kans hebben op speelminuten. Beide spelers werden door de oefenmeester van Vitesse dit weekend buiten de selectie gehouden.

Barazite, huurling van Arsenal, werd al voor de tweede keer op rij buiten de selectie gehouden en mocht de wedstrijd vanaf de tribune bekijken. Onder voormalig trainer Theo Bos speelde Barazite nog zeven duels, maar sindsdien heeft hij geen speelminuut meer gemaakt.

Ook voor Sprockel lijkt er weinig toekomst meer te zijn in het Gelredome. De verdediger werd afgelopen week fit verklaard door de medische staf, maar Ferrer nam hem niet in zijn selectie op.

Acteur Leslie Nielsen overleden

De Canadese acteur Leslie Nielsen, die vooral bekend is geworden door zijn rollen in komische films als The Naked Gun-reeks, is zondag aan de gevolgen van een longontsteking overleden. Dat heeft een woordvoerder van Nielsen laten weten.

Nielsen is 84 jaar geworden. Hij overleed in een ziekenhuis in de buurt van zijn huis in Fort Lauderdale in Florida.

Acteur Leslie Nielsen overleden
Acteur Leslie Nielsen overleden (Foto: ANP)

[Upd] Diplomatieke geheimen VS op straat

Onthullingenwebsite WikiLeaks heeft zondag honderdduizenden Amerikaanse diplomatieke geheimen openbaar gemaakt. De website was zelf door een zogenoemde denial of service attack op zijn servers onbereikbaar, meldde WikiLeaks via Twitter, maar dit kon niet verhinderen dat de stukken via de websites van diverse kranten in de Verenigde Staten en Europa werden gepubliceerd.

Oprichter Julian Assange liet de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië weten dat WikiLeaks geen gevolg zou geven aan oproepen van Washington om van publicatie af te zien.

De Amerikaanse regering stelde zondag dat WikiLeaks de levens van Amerikaanse diplomaten, geheim agenten en burgerrechtenactivisten in diverse landen in gevaar brengt. Woordvoerder van het Witte Huis Robert Gibbs zei dat president Barack Obama voorstander is van open bestuur, maar noemde de actie van WikiLeaks 'roekeloos en gevaarlijk'.

Update 00.10 uur

Hieronder volgt een reeks opmerkelijke kwalificaties over wereldleiders, die staan in de documenten van de Amerikaanse regering die zondag werden gelekt door WikiLeaks. Onderstaande quotes zijn onder meer afkomstig uit verhalen op de websites van de Britse krant The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel. Deze media hadden vooraf inzage in de door WikiLeaks gelekte documenten.

Dmitri Medvedev (president Rusland) en Vladimir Poetin (premier): Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk 'de Robin van Poetins Batman'. (Bericht dat de Amerikaanse ambassade in Moskou eind 2008 verstuurde naar Washington.)

Silvio Berlusconi (premier Italië): "Zwak, ijdel en ineffectief als moderne Europese leider." (Elizabeth Dibble, een hoge diplomaat op de Amerikaanse ambassade in Rome.)

Nicolas Sarkozy (president Frankrijk): Is volgens een bericht van de Amerikaanse ambassade in Parijs 'lichtgeraakt' en 'regeert op persoonlijke, autoritaire wijze'.

Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland): "Risicomijdend en slechts zelden creatief." (Amerikaanse ambassade in Berlijn, maart 2009.)

Guido Westerwelle (Minister Buitenlandse Zaken Duitsland): "Incompetent, ijdel en kritisch ten opzichte van de Verenigde Staten." (Amerikaanse ambassade.)

Horst Seehofer (leider regeringspartij CSU in Beieren): Weet niet dat 20.000 Amerikaanse militairen, de helft van de totale Amerikaanse troepenmacht op Duitse bodem, verblijft op bases in zijn eigen deelstaat.

Benjamin Netanyahu (premier Israël): "Elegant en charmant", maar houdt zich nooit aan zijn beloften. (Amerikaanse diplomaat in Cairo.)

Hamid Karzai (president Afghanistan): "Een extreem zwakke man die niet naar feiten luisterde, maar die zich liever liet misleiden door mensen die hem verhalen vertelden over de meest bizarre complotten tegen hem." (Amerikaanse ambassade Kabul.)

Kim Jong-il (dictator Noord-Korea): Een 'futloze ouwe' die fysiek en psychologisch getraumatiseerd is als gevolg van een beroerte. (Diverse diplomatieke bronnen.)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.