Z-Korea zweert vergelding N-Koreaanse aanval

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft maandag in een toespraak gezworen dat toekomstige vijandigheden van Noord-Korea stevige consequenties zullen hebben. Hij haalde uit naar Pyongyang vanwege de aanval vorige week op het eiland Yeonpyeong en zei woedend te zijn.

"Slechts een paar meter van waar de granaten neerkwamen, staat een school waar lessen aan de gang waren", zei Lee. "Ik ben woedend over de meedogenloosheid van het Noord-Koreaanse regime dat zelfs onverschillig staat tegenover het leven van kleine kinderen."

Lee is onder vuur komen te liggen wegens de fouten die hij volgens tegenstanders zou hebben gemaakt in het antwoord van Zuid-Korea op de aanval. Lee heeft al de minister van Defensie vervangen, versterkingen gestuurd naar het eiland Yeonpyeong en vier andere eilanden in de Gele Zee en bovendien heeft hij de oorlogsregels aangepast. Hij haalde, onder druk om steviger actie te ondernemen, fel uit naar Noord-Korea.

"Als het Noorden verdere provocaties jegens het Zuiden begaat, zullen we er absoluut voor zorgen dat het er een hoge prijs voor moet betalen", aldus Lee. "De Zuid-Koreaanse bevolking begrijpt nu ondubbelzinnig dat uithoudingsvermogen en tolerantie tot niets anders leidt dan nog ergere provocaties."

Lee wilde niet zeggen met wat voor consequenties Noord-Korea te maken gaat krijgen. Ook wilde hij niets zeggen over de acties die inmiddels ondernomen zijn, behalve dat het Zuid-Koreaanse leger wordt versterkt.

Kort na de toespraak van Lee uitte Noord-Korea opnieuw een dreigement aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Een gezamenlijke zee-oefening door de marines van de beide landen is volgens Noord-Korea 'opnieuw een zware militaire provocatie'.


(Foto: Novum)