Studenten betogen tegen hoger collegegeld

Zo'n tweeduizend studenten zijn maandag naar Den Haag gekomen om bij de Tweede Kamer te demonstreren tegen de verhoging van het collegegeld naar vijfduizend euro voor studenten die langer over hun studie doen.

De studenten droegen spandoeken met teksten als 'Oprutte met je 5000 euro' en 'Studenten zijn de zak'. Veel betogers gingen gekleed in een blauwe vuilniszak. De SP, die via Facebook had opgeroepen tot de demonstratie, deelde oliebollen uit.

Het kabinet wil het collegegeld van studenten die langer studeren dan de officiële duur van hun studie met drieduizend euro verhogen. Ook wordt hun OV-kaart afgenomen. Dat geldt ook voor studenten met een beperking, studenten die bestuurswerk hebben gedaan of een programma in het buitenland volgen en studenten die een verkeerde studiekeuze maken.

Verschillende spandoeken verwezen naar het feit dat verschillende bewindslieden zelf ook langer over hun studie hebben gedaan. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) studeerden zeven jaar en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) had zelfs elf jaar nodig voor zijn studie.

Maandagmiddag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het hoger onderwijs.

FOK!fotograaf Peter was erbij, en maakte een fotoreportage.

protest

studentenprotest

Studenten protesteren op het Plein in Den Haag (foto's: FOK! / Peter)