Tariq Aziz krijgt nog eens tien jaar

Redactie

Een Iraakse rechtbank heeft maandag Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, veroordeeld voor het terroriseren van sjiitische Koerden gedurende de oorlog tussen Irak en Iran. Aziz heeft een celstraf van tien jaar opgelegd gekregen. Eerder werd Aziz al tot de doodstraf veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen.

Voor het terroriseren van de sjiitische Koerden -ook wel Faili genoemd- kreeg Aziz niet de doodstraf, omdat zijn aandeel in de wreedheden kleiner was dan dat van een aantal andere verdachten. Ten minste drie anderen kregen voor dezelfde zaak wel de doodstraf. Twee halfbroers van Saddam Hussein werden vrijgesproken. In totaal waren vijftien personen aangeklaagd.

De Faili-minderheid in Irak woont grotendeels in het noordoosten van Irak, in het grensgebied met Iran. Saddam Hussein heeft tijdens de oorlog met Iran, die duurde van 1980 tot 1988, tienduizenden sjiitische Koerden laten arresteren, deporteren en vermoorden. Volgens Saddam waren de Faili spionnen voor Iran.

Aziz is nog in afwachting van een antwoord op zijn gratieverzoek aan de Iraakse president Jalal Talabani, een beslissing die ieder moment kan komen. Talabani heeft al gezegd het doodvonnis voor Aziz niet te willen ondertekenen gezien zijn hoge leeftijd en het feit dat hij de enige christen was in de groep rondom Saddam Hussein.