16-jarige schaatser vrijgesproken van dopinggebruik

De 16-jarige Wesley Lommers is in hoger beroep vrijgesproken van dopinggebruik. De jonge schaatser werd bij een controle in 2009 positief bevonden en daarop voor twee jaar geschorst, waarvan één jaar voorwaardelijk.

In het onderzoek zijn echter diverse vormfouten gemaakt, waardoor Lommers nooit geschorst had mogen worden. Dat oordeelde de beroepscommissie van de KNSB vandaag. Zo moeten bijvoorbeeld wanneer minderjarige sporters een dopingcontrole ondergaan de ouders daar vooraf voor tekenen, dat is nu niet gebeurd. Ook heeft de schaatsbond volgens de verdediging tussentijds stukken aangeleverd, om de verdediging onderuit te halen. Iets wat op dat moment juridisch gezien niet mogelijk zou zijn.

De verdediging heeft inmiddels een claim van 1,5 miljoen euro ingediend vanwege reputatieschade en inkomsten die daardoor in de toekomst gemist worden. Ook zal het waarschijnlijk proberen de gemaakte kosten op de bond te verhalen.

Ook Lommers' zusje Dominique werd door de zaak geschorst. Zij moest vanwege de positieve test van haar broer whereabouts invullen, iets wat normaal alleen absolute topsporters moeten. Haar ouders weigerden daarom toestemming te geven voor dopingtesten. Volgens de Dopingautoriteit hebben zij dat formulier later wel ondertekend, waardoor Dominique korte tijd later weer op het ijs kon staan.