Twee weken cel voor bejaarde stalker

Redactie

Een 74-jarige man uit het Utrechtse Leersum is veroordeeld tot twee weken celstraf vanwege het stalken van zijn buren. De rechtbank legde hem bovendien een voorwaardelijke celstraf van 166 dagen op. Hij heeft het onvoorwaardelijke deel al uitgezeten in voorarrest. Justitie eiste twee weken geleden een halfjaar cel.

De rechtbank acht de man schuldig aan het belagen van zijn buren en is van mening dat hij zijn buren angst heeft aangejaagd en onuitwisbare sporen heeft nagelaten. Onder meer door de houding van de buren is de straf een stuk lager dan de eis van justitie. Ook gelooft de rechtbank dat de man een aantal keer in actie kwam om schending van zijn eigen privacy te voorkomen. Bovendien heeft hij zijn buren sinds de schorsing van zijn voorlopige hechtenis niet meer lastiggevallen.

De buren van de man zagen zich door de jarenlange pesterijen van hun buurman genoodzaakt te verhuizen. Ze kregen hun huis echter niet verkocht, omdat hun buurman tegen de makelaar had gezegd potentiële kopers te melden dat ze naast het monster van Leersum zouden komen te wonen.

De rechter legde de bejaarde man eerder dit jaar een dwangsom van driehonderdduizend euro op als hij zich weer op het terrein van de buren zou begeven. Ook is hij al eerder veroordeeld voor mishandeling van en inbraak bij zijn buren.