VS willen informatie beter beschermen

Na de openbaring van ruim een kwart miljoen geheime diplomatieke documenten door klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft de Amerikaanse president Barack Obama opdracht gegeven voor een onderzoek naar de wijze waarop gevoelige informatie het best beschermd kan worden. Dat heeft minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd.

Het vrijgeven van de documenten, waarin soms weinig flatteuze opmerkingen werden gemaakt over wereldleiders, was een blamage voor de Amerikaanse regering. Daarnaast viel vooral de vrees op die veel landen hebben voor de dreiging die van Iran en zijn atoomprogramma uitgaat. Het was de '11 september van de werelddiplomatie', aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini.

De VS willen hard optreden tegen het laten lekken van gevoelige informatie en zullen zeker juridische stappen ondernemen als blijkt dat federale wetgeving is geschonden, aldus Holder.

In Londen liet Steve Field, een woordvoerder van de Britse premier David Cameron, weten dat het 'belangrijk is dat regeringen kunnen opereren op basis van vetrouwelijkheid van informatie'. Bernard Valero, de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Frankrijk 'afstand neemt van de opzettelijke en onverantwoordelijke publicatie van Amerikaanse diplomatieke correspondentie door de site WikiLeaks'.