EU-landen akkoord met noodhulp Ierland

Lidstaten van de Europese Unie zijn zondag akkoord gegaan met een noodkrediet van 85 miljard euro aan Ierland. Volgens een verklaring van de Ierse regering neemt het land meteen tien miljard op om de kapitaalreserves van zijn banken te versterken. Nog eens 25 miljard voor de banken wordt achter de hand gehouden. Voor de Ierse overheidsfinanciën wordt vijftig miljard beschikbaar gesteld, waarvan naar behoefte kan worden opgenomen.

"Dit geeft Ierland tijd en ruimte om de ongekende problemen waarmee wij sinds het begin van de mondiale economische crisis te maken hebben met succes en afdoende het hoofd te bieden", zei de Ierse premier Brian Cowen in Dublin. Volgens de Ierse verklaring zijn bij het reddingsplan het Internationaal Monetair Fonds, de zestien landen van de eurozone en de Europese Commissie betrokken. Ook de niet-eurolanden Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken zullen bilaterale leningen verstrekken.

De gemiddelde rente bedraagt 5,8 procent. Griekenland, dat eerder een beroep moest doen op het noodfonds, betaalt 5,2 procent. De Griekse leningen hebben echter een kortere looptijd dan de Ierse.

De Europese Commissie gunt Ierland ook een jaar langer -tot 2015- de tijd om het tekort op de begroting terug te brengen onder de limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product.

Europese leiders hopen dat de financiële redding van Ierland het vertrouwen van de markt in de euro zal herstellen. Eerder moest al hulp worden geboden aan Griekenland. Ook over de financiële staat van Portugal en Spanje bestaan twijfels.


Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord met noodhulp aan Ierland (Foto: Novum)