Pakistaan wil CIA voor rechter slepen

Een Pakistaans slachtoffer van een Amerikaanse raketaanval wil de CIA voor het gerecht dagen als hij geen schadevergoeding krijgt voor de dood van zijn zoon en broer. Kareem Khan wil binnen twee weken vijfhonderd miljoen dollar smartengeld, hebben hij en zijn advocaten maandag gezegd.

Als Khan dat geld niet binnen de gestelde termijn krijgt, wil hij gerechtelijke stappen ondernemen tegen CIA-directeur Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en een man die volgens hem de chef is van het CIA-kantoor in Islamabad.

De CIA voert regelmatig raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogeheten 'drones', uit op extremisten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. De Verenigde Staten doen over deze aanvallen geen officiële mededelingen.

Volgens Khan zijn zijn 18-jarige zoon Zaenullah Khan en zijn broer Asif Iqbal op 31 december vorig jaar in het stadje Mir Ali in Noord-Waziristan bij een dergelijke raketaanval gedood. Een derde slachtoffer was een metselaar die op het moment van de aanval in hetzelfde huis verbleef. Volgens de Pakistaanse autoriteiten waren opstandelingen het doelwit van de aanval, maar hier werden geen bewijzen voor gegeven.

De rechtszaak waar Khan mee dreigt, maakt geen enkele kans tenzij de VS meewerken, wat zeer onwaarschijnlijk is. Wat wel kans van slagen heeft, is het onder de aandacht brengen van de kwestie.

Dit jaar zijn meer dan honderd raketaanvallen uitgevoerd, meer dan twee keer zoveel als in 2009. De drones stijgen voor de aanvallen op van bases in Afghanistan of geheime bases in Pakistan.

Mensenrechtenorganisaties roepen de VS al langer op meer openheid te geven over de doelwitten van de aanvallen en willen een onderzoek naar mogelijke burgerslachtoffers.