VID waarschuwt voor gladde lokale wegen

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt weggebruikers dat het dinsdagochtend vooral op lokale wegen glad kan zijn. Mogelijk wordt het maandagnacht zo koud dat de pekel niet meer werkt. Ook op het hoofdwegennet kan het lokaal glad zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag gaat het ongeveer drie graden vriezen. "Maar dat is op anderhalve meter hoogte. Bij de grond kan het veel kouder worden, misschien wel -7 graden. En bij -7 graden werkt pekel niet meer", zegt een woordvoerder van de VID.

De VID verwacht dat op de hoofdwegen dinsdagochtend zich niet al te veel problemen voordoen. "De wegbeheerders zijn hard bezig de weg schoon te krijgen. Vermoedelijk lukt dat wel voordat het echt heel hard gaat vriezen, maar hier en daar kan het lokaal glad zijn, omdat de neerslag niet helemaal goed is verwijderd", vertelt de woordvoerder.

Lokale wegenbeheerders hebben echter te maken met veel meer wegen. "Die moeten kiezen welke wegen ze schoonmaken. Dat betekent dat verschillende wegen niet goed kunnen worden schoongemaakt en dus glad zullen zijn."

De avondspits van maandag had te maken met sneeuwval. De avondspits van maandag was de zwaarste ooit. Volgens de VID stond er 884 kilometer file op het hoogtepunt, even voor 18.00 uur. Daarmee is de spits van maandagavond goed voor de tweede plek in de file top tien van de VID. Op de eerste plaats staat de ochtendspits van 8 februari 1999. Die ochtend stond er 975 kilometer file in Nederland.