Goede doelen beleggen in foute bedrijven

Verschillende goede doelen beleggen in foute bedrijven. Dat meldt het televisieprogramma Uitgesproken VARA maandagavond na onderzoek.

De Hartstichting zit volgens het programma in een fonds dat belegt in clustermunitie, het Reumafonds zit in een fonds dat belegt in milieuvervuilende bedrijven en Jantje Beton heeft beleggingen in veertien controversiële bedrijven die actief zijn op het gebied van wapenhandel, kernenergie en tabak.

Het programma stelde vragen aan 52 goede doelen. Zes gaven volgens het programma meteen openheid van zaken. Jantje Beton zou niet direct informatie hebben gegeven, maar uiteindelijk kwam het programma toch achter de beleggingsportefeuille van dit goede doel. De directie van Jantje Beton stelt niet blij te zijn met de uitkomsten. Het goede doel stapt direct uit het ING Euro Credit Obligatie Fonds, stopt met alle beleggingen en gaat volledig over op een spaarvorm.

De Hartstichting geeft eveneens aan geschrokken te zijn. "We wisten niet dat we indirect in een producent in clustermunitie investeren. We vinden het belangrijk alleen te investeren in betrouwbare en duurzame fondsen, dat is onze morele plicht maar ook ons beleid. We hebben per direct de index laten verkopen", zo heeft directeur van de Hartstichting Hans Stam laten weten aan het programma. Het reumafonds zou zich nog beraden.