Marco Kroon voor rechter om wapen- en drugsbezit

Redactie

'Oorlogsheld' Marco Kroon moet maandagochtend voor de militaire rechtbank in Arnhem verschijnen. Hij wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs. Zijn zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin partijen bijvoorbeeld hun onderzoekswensen kenbaar kunnen maken.

Volgens het Openbaar Ministerie is niet gebleken dat Kroon betrokken was bij de handel in harddrugs. Hij zou een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik in bezit hebben gehad.

De 40-jarige Kroon was begin vorig jaar de eerste in 55 jaar die de prestigieuze Militaire Willemsorde ontving. Op de vergrijpen waar Kroon van wordt verdacht staat een maximumstraf van minder dan een jaar cel. Dat is van belang, want bij een veroordeling tot meer dan een jaar gevangenisstraf zou hij zijn Willemsorde kwijtraken.

Kroon, die een kroeg in Den Bosch bestiert, was kapitein bij de commando's en gaf in Afghanistan kennelijk zo goed leiding aan zijn peloton dat koningin Beatrix hem de eervolle onderscheiding toekende.

De zaak begint om 09.15 uur. Kroon ontkent alle aantijgingen en zegt dat hij geregeld wordt bedreigd. Hij wordt juridisch bijgestaan door zijn advocaat Geert-Jan Knoops.