Freire sluit verlenging carrière niet uit

Olga Kroeders

Oscar Freire rijdt misschien ook na 2011 nog in het peloton. De Spaanse wielrenner van de Rabobankploeg zegt dat in een gisteren in de Spaanse sportkrant Marca verschenen interview. "In principe is komend jaar mijn laatste, maar als ik me nog zo goed voel als afgelopen seizoen sluit ik een extra jaar niet uit."

De 34-jarige Freire rijdt sinds 2003 voor Rabo. Die ploeg is inmiddels aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen, maar de drievoudig wereldkampioen stelt vraagtekens bij het beoogde programma. "De ploeg wil graag in Australië beginnen, maar mij lijkt dat een beetje riskant. Ik wil in vorm zijn voor Milaan-San Remo, niet eerder."

Freire won vorig jaar de Primavera en wil dan ook zijn gebruikelijke programma rijden: de rondes van Mallorca en Andalusië en de Tirreno-Adriatico voor Milaan-San Remo. "In Australië is het 40 graden en dan is er een groot risico dat je verkouden wordt als je weer naar Europa komt."

Ook over zijn door Rabobank voorgestelde girodeelname heeft 'Oscarito' zijn twijfels. "De ploeg wil in de Tour van 2011 alles op Robert Gesink zetten en mij dan de Giro laten rijden, maar die is wel erg zwaar komend jaar. Bovendien ben ik nooit goed in mei." Freire zou dan ook liever de voorjaarsklassiekers laten volgen door de Tour en dan de Vuelta als voorbereiding op het WK.

De mondiale titelstrijd wordt in 2011 in Denemarken verreden en Freire ziet kansen. "Ik heb het parcours op internet gezien en het lijkt heel goed voor mij omdat het moeilijk is. Ik ben na 250 kilometer nooit slecht."

Als Freire het WK zou winnen zou hij de eerste zijn met vier wereldtitels. Nu deelt hij het record van meeste wereldtitels nog met de Belgen Rik van Steenbergen en Eddy Merckx. "Het wordt moeilijk. Er wint er uiteindelijk maar een."