Sportgala 2010: Kanshebbers uitgelicht

Sjors (Sj0rSz)

Gisteren maakten de NOS de genomineerden voor het Sportgala van 2010 bekend. Tijdens dit evenement worden onder meer de prijzen voor beste sportman, sportvrouw en sportploeg uitgereikt. FOK!sport gaat in deze special verder in op de genomineerden en hun geschiedenis met betrekking tot deze prijs.

Wesley Sneijder maakt op 14 december, samen met schaatsers Mark Tuitert en Sven Kramer, kans op de titel Sportman van het Jaar. In het verleden waren er slechts drie andere voetballers, die met de titel aan de haal gingen. Abe Lenstra (1951 en 1952), Johan Cruijff (1973 en 1974) en Ruud Gullit (1987) gingen de middenvelder van Internazionale voor.

Tuitert pakte tijdens de Olympische Spelen in Vancouver goud op de 1.500 meter en sleepte met de achtervolgingsploeg een bronzen plak in de wacht. Kramer greep het goud op de vijf kilometer en pakte eveneens brons met de achtervolgers. Op de tien kilometer ging het mis na een foute wissel, waardoor hij zijn tweede gouden plak in Canada misliep.


De gouden race van Mark Tuitert op de Olympische Spelen in Vancouver

Bij de vrouwen is Marianne Vos, die in 2008 en 2009 tot Sportvrouw van het Jaar werd verkozen, dit jaar niet genomineerd. Lange afstandzwemster Linsy Heister en snowboardster Nicolien Sauerbreij maken dit jaar voor het eerst kans om deze prestigieuze titel in de wacht te slepen.

Heister werd in het afgelopen jaar Europees kampioene op de tien km open water en pakte eveneens de wereldtitel op de 25 kilometer. Sauerbreij won op de Olympische Spelen in Vancouver het goud op de parallel reuzenslalom en werd in diezelfde discipline winnares van het World Cup klassement.

Ook Ireen Wüst behoort dit jaar tot de kanshebbers. Het is voor de Brabantse niet de eerste keer dat ze voor deze prijs in aanmerking komt. In 2006 nam ze de titel namelijk ook al mee naar huis.


Sauerbreij wint goud op de Olympische Spelen in Vancouver

De titel voor Gehandicapte Sporter van het Jaar gaat ook dit jaar hoogstwaarschijnlijk weer naar Esther Vergeer. De rolstoeltennisster verloor dit jaar geen enkele partij en won dit jaar haar 400e partij op rij. In het verleden ging ze al vier keer eerder met deze prijs naar huis, namelijk in 2002, 2003, 2005 en 2008.

Vergeer moet het opnemen tegen Kelly van Zon, wereldkampioene bij het tafeltennis, en zeiler Thierry Schmitter, wereldkampioen 2.4mR. Voor beide kanshebbers is het hun eerste nominatie.


Thierry Schmitter wint goud in Palma de Mallorca (vanaf 0:59)

Jac Orie maakt dit jaar weer kans op de titel; Coach van het Jaar. De schaatstrainer kreeg deze titel in 2003 ook al eens toebedeeld. Daarnaast maken ook Bert van Marwijk, bondscoach van het Nederlands elftal, en Maarten Sauerbreij, coach van olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij, kans op deze prijs.

Opvallend is overigens de afwezigheid van Louis van Gaal, trainer van Bayern München. Hij won met de Duitse ploeg de landstitel, de nationale beker en stond in de finale van de Champions League.


Het Nederlands elftal op het WK voetbal in Zuid-Afrika

Tot slot maken zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout kans op de titel Sportploeg van het Jaar. Zij werden wereldkampioen in de 470-klasse en moeten het opnemen tegen het Nederlands elftal, dat dit jaar tot de finale van het WK voetbal reikte, en de dressuurploeg, die wereldkampioen bij de landenwedstrijd werd.


Berkhout en Westerhof in actie tijdens hun gouden race in Den Haag (vanaf 2:25)

 Wie wonnen vorig jaar?

Onderdeel Winnaar Discipline
Sportman van het Jaar Epke Zonderland Turnen
Sportvrouw van het Jaar Marianne Vos Wielrennen
Sportploeg van het Jaar Estafettezwemsters Zwemmen
Gehandicapte Sporter van het Jaar Monique van der Vorst Triatlon
Coach van het Jaar Louis van Gaal Voetbal