'Oranjepastoor' wordt Prins Carnaval in Obdam

Redactie

'Oranjepastoor' Paul Vlaar wordt in maart Prins Carnaval bij de Carnavalsvereniging De Skuitekloeters in Obdam. De Noord-Hollandse vereniging bestaat 33 jaar en heeft Vlaar gevraagd als Prins Carnaval op te treden.

Vlaar werd beroemd doordat hij voorafgaand aan de finale van het wereldkampioenschap voetbal in een oranje gewaad een mis hield die geheel in het teken van voetbal stond. Dat was een brug te ver voor het bisdom Haarlem-Amsterdam, dat hem twee maanden schorste.

Het bisdom vindt het niet erg dat Vlaar Prins Carnaval wordt. "Er is afgesproken dat ik creatief mag zijn, maar niet wat de liturgie en eucharistie betreft", laat Vlaar telefonisch weten.

De pastoor is zeer enthousiast over carnaval en ziet zijn benoeming tot prins als een mogelijkheid om zijn boodschap uit te dragen. "Carnaval is niet alleen maar zuipen, maar een sociaal gebeuren. Op carnavalszaterdag is er bijvoorbeeld ziekenbezoek waarbij fruitmanden worden uitgedeeld en gaan we langs in verzorgingstehuizen. Zelf lust ik ook geen bier."

Tijdens carnaval vindt ook in de kerk een speciale carnavalviering plaats. "Maar ik zal bij die viering niet in een prinsenpak, maar in mijn kerkelijke kleding staan. Zodra de dienst weer afgelopen is trek ik mijn andere pak weer aan en ga ik lekker verder met het festijn."

Paul Vlaar is niet de eerste pastoor die Prins Carnaval wordt. "35 jaar geleden was er ook al een pastoor Prins Carnaval in de buurt van Venlo".