Noordlaren heeft eerste marathon op natuurijs

Thom Puiman (Juicyhil)

De eerste marathon op natuurijs vindt maandagavond plaats in het Groningse Noordlaren. Een waarnemer van schaatsbond KNSB kende de primeur dit jaar na een laatste keuring toe aan IJsvereniging De Hondsrug. Vorig jaar was de eerste marathon in het Twentse Haaksbergen. Dat was toen pas half december.

Het ijs is nu 3,5 centimeter dik, terwijl minimaal drie centimeter nodig is voor een wedstrijd, zegt Willem Bazuin, secretaris van de schaatsclub maandagochtend. Zondag zag het er al naar uit dat Noordlaren de concurrenten zou aftroeven en de eerste wedstrijd zou kunnen organiseren.

Zondagnacht is nog extra water op het ijs gespoten om een dikkere laag te krijgen. In Noordlaren werd tussen elke ijslaag ook een laagje kalk aangebracht om de zon te weren en daardoor het ijs sneller te laten aangroeien. "Dat proberen we al een paar jaar en nu is het gelukt."

De wedstrijd begint om 18.00 uur. Eerst gaan de dames van start. Een uur later is het de beurt aan de heren, zegt Jan-Geert Veldman, voorzitter van de schaatsclub. Bij de mannen worden ongeveer negentig deelnemers verwacht. Het aantal vrouwelijke rijders is nog onbekend.