Houtafvalverwerking steeds veiliger

Redactie

Bedrijven die houtafval verwerken nemen vaker maatregelen om brand en explosies te voorkomen. Ook nemen ze de gezondheidsrisico's van werken met houtstof steeds serieuzer. Werknemers worden beter beschermd tegen houtstof.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn de bedrijven zich de afgelopen jaren bewuster geworden van de risico's. Tussen 2005 en 2008 kwamen zestien branden en explosies voor bij houtafvalverwerkingsbedrijven. De inspectie controleerde daarom of de bedrijven inmiddels maatregelen hebben genomen om dit te voorkomen.

Houtafvalverwerkingsbedrijven hergebruiken restafval van timmer- en meubelbedrijven. Ze gebruiken houtvezels als grondstof voor bijvoorbeeld pallets en isolatiewanden. Houtvezels bestaan onder meer uit fijnkorrelig houtstof.

Houtstof kan in combinatie met zuurstof en een ontstekingsbron snel brand of een explosie veroorzaken. Ook kan het allergische reactie van de huid en ontsteking van het strottenhoofd tot gevolg hebben. Houtstof van hardhout is bovendien kankerverwekkend.

Bij de inspecties bleek dat vrijwel alle bedrijven maatregelen op de werkvloer hebben genomen om brand of explosies te voorkomen. Ook dragen medewerkers filtermaskers om ze beter te beschermen tegen houtstof.

Een aantal bedrijven had nog niet genoeg maatregelen getroffen. Zij hebben een waarschuwing gekregen van de inspecteurs.