FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 september 2010

Uitzonderlijk veel paddenstoelen in Nederland

Het gaat dit jaar goed met de paddenstoelen in Nederland. De regen van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de zwammen als paddenstoelen uit de grond schieten. Er zijn momenteel zo'n 4000 soorten en ieder jaar komen er nieuwe soorten bij, aldus de Nederlandse Mycologische Vereniging. De afgelopen veertien jaar kwamen er maandelijks zo'n 7 soorten bij.

Op de Veluwe werd er in het Speuldersbos vandaag een groep inktviszwammen gevonden. Deze paddenstoelen, gekenmerkt door zijn rode tentakels en stinkende geur, komt normaal alleen in warme gebieden voor. Staatsbosbeheer is erg blij met de ontdekking. "Het is een spectaculaire soort", aldus een woordvoerder. In het Speulderbos zijn er zo'n 120 soorten paddenstoelen te vinden.

Ondanks de groei van het aantal paddenstoelen zijn de mycologen nog niet helemaal tevreden. Ongeveer tweederde van alle paddenstoelen in Nederland staan op de rode lijst van beschermde soorten. Deze, in 2004 opgestelde lijst, zal eind dit jaar worden herzien.

In de provincies Groningen en Drenthe valt de groei dit jaar tegen omdat daar minder regen is gevallen dan in de rest van het land.

Onthoofd lijk gevonden in haai

Vissers in New Providence (Bahamas) hebben een bizarre vondst gedaan in de buik van een tijgerhaai. In de buik van het dier bleek zich een onthoofd lijk te bevinden.

De roofvis viel op, omdat hij met een been tussen zijn kaken rondzwom. Visser Humphrey Simmons en zijn maten besloten het dier te vangen. "We bonden een touw rond zijn staartvin en sleepten hem naar onze boot. We wilden gewoon het been uit zijn muil halen en hem laten gaan. Toen ik hem naar onze boot wou halen, merkte ik dat hij wel erg zwaar woog. De haai stonk ook verschrikkelijk. We hadden toen al het vermoeden dat er nog meer lichaamsdelen in zijn buik zaten."

De kustwacht sneed de haai open en trof naast het been nog een torso en twee armen aan. Het slachtoffer was een 'stevig gebouwde zwarte man zonder identificatiekenmerken'. De politie onderzoekt door middel van DNA-onderzoek of het gaat om één van de drie personen die momenteel op de Bahamas vermist worden.

Ook de vraag of het slachtoffer door de haai gedood is, of al eerder gestorven is, houdt de gemoederen bezig. De Britse haaienkenner Richard Pierce, voorzitter van de Shark Trust in Plymouth, acht een aanval onwaarschijnlijk: "Tijgerhaaien vallen zelden mensen aan. Ze zijn erg volgzame en rustige haaien. Ze hebben wel de reputatie van straatveger. Vaak worden er delen van autowrakken of meubels gevonden in hun magen." Het Florida Museum of Natural History meldt echter dat er sinds 1580 al 158 dodelijke aanvallen door tijgerhaaien geregistreerd zijn.

Balotelli zes weken uitgeschakeld

De fans van Manchester City zullen voorlopig niet kunnen genieten van de kunsten van Mario Balotelli. De Italiaanse spits moet geopereerd worden aan zijn knie en is mogelijk zes weken uitgeschakeld.

Balotelli liep de blessure vorige maand al op in een wedstrijd tegen het Roemeense Timisoara. Hij beschadigde zijn meniscus, maar er werd eerst besloten om de blessure zonder medische ingreep te laten genezen. Toen de jonge Italiaan deze week intensiever ging trainen werd duidelijk dat een ingreep toch noodzakelijk is.

Door deze operatie mist Balotelli, die in de zomer overkwam van Internazionale, sowieso de competitiewedstrijden tegen Chelsea en Arsenal en hij zal ook niet in actie kunnen komen tegen Juventus in de Europa League.

Houllier naar Aston Villa

Gerard Houllier is aangesteld als manager van de Engelse voetbalclub Aston Villa. Dat heeft de club uit Premier League vandaag bekendgemaakt. De 63-jarige Fransman kon Villa overstappen, nadat de Franse voetbalbond (FFF) hem toestemming had verleend. Hij was bij de FFF directeur trainersopleidingen.

Houllier werkte eerder in Engeland. Tussen 1998 en 2004 leidde hij Liverpool. Na zijn vertrek bij Olympique Lyon in 2007 begon hij bij de Franse voetbalbond. Aston Villa zocht een nieuwe manager na het vertrek van Martin O'Neill op 9 augustus.

Ex steekt 16-jarig meisje neer

Een 16-jarig meisje uit Rotterdam is woensdagmiddag neergestoken in de Maasstad. Het meisje raakte gewond, maar kon de politie nog wel vertellen dat haar ex-vriend haar had belaagd. Een 19-jarige Rotterdammer werd niet veel later aangehouden, meldt de politie.

De politie kreeg rond 14.30 uur een melding van de steekpartij op de Ramlehweg in de Maasstad. Agenten troffen daar het gewonde meisje aan. Haar ex-vriend zou haar meerdere keren hebben gestoken. De 16-jarige is naar een ziekenhuis gebracht. Ze verkeert buiten levensgevaar.

In de speurtocht naar de dader legde de politie vervolgens het metroverkeer rond het Oostplein stil, omdat de verdachte mogelijk in de metro zat. Dit bleek niet het geval te zijn. De 19-jarige Rotterdammer werd rond 15.30 uur aangehouden in Spijkenisse. Hij zit vast in afwachting van het nadere onderzoek.

Cartoonist Westergaard krijgt prijs

De Deense cartoonist Kurt Westergaard, die een karikatuur van de profeet Muhammad tekende en daarmee voor grote woede in de moslimwereld zorgde, heeft een Duitse prijs ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei woensdag voor aanvang van de huldigingsceremonie voor Westergaard dat bondskanselier Angela Merkel in haar toespraak voor Europese mediabazen in Potsdam het belang zou benadrukken van vrijheid van meningsuiting in de media. Het bestuur van de M100-conferentie over mediavrijheid in Europa kende Westergaard de prijs toe.

Van de 75-jarige Westergaard en elf anderen werden vier jaar geleden controversiële karikaturen gepubliceerd in de Deense krant Jyllands-Posten.

[Japan] Legaal meisjes betasten met nieuwe techniek

De techniek staat weer voor niets. Sinds enige tijd bestaat er 'augmented reality' (AR), een techniek waarmee je met behulp van je telefoon of webcam interactief bezig bent met de beelden op het scherm. Japan zou Japan niet zijn als zij deze techniek niet zouden gebruiken om vunzige dingen mee te doen. Ene Mami Futami heeft namelijk een programmaatje gemaakt waarmee je met behulp van AR op legale wijze zeer jonge meisjes kunt betasten...

VVD-wethouder wil niet met de PVV

VVD-wethouder en Amsterdams partijleider Eric van der Burg is tegen samenwerking van zijn partij met de PVV. Hij vindt de uitspraken van Geert Wilders veel te ver gaan, zo heeft hij AT5 laten weten.

Hij is daarmee een van de weinige prominenten in de VVD die openlijk zijn bedenkingen uit over een mogelijk rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Overigens is het hele stadsbestuur van Amsterdam niet blij met de mogelijke rechtse samenwerking in Den Haag. Zo vreest PvdA-wethouder Lodewijk Asscher de enorme bezuinigingen die dan op de stad zullen afkomen.

Canada komt met real-life Carmageddon

In de strijd tegen hardrijders komt de Canadese stad Vancouver met een nieuwe snelheidsmaatregel. In plaats van autoslopende drempels of irritante rotondes, heeft men op de weg een driedimensionale tekening van een spelend meisje gemaakt. Hoewel het levensechte beeld bestuurders moet afremmen, lijkt niets zo leuk te zijn als er keihard er doorheen te scheuren.

De tekening is te zien in de buurt van een basisschhool in het westen van de stad en is gemaakt met een speciale techniek. Van een grote afstand lijkt het gewoon een streep op de weg, maar als men zich op een afstand van dertig meter bevindt, doemt ineens een spelend meisje op.

Het 15.000 dollar kostende project moet automobilisten erop attent maken dat de scholen weer zijn begonnen en men moet oppassen voor spelende kinderen. Wie de tekening met een snelheid van dertig kilometer per uur nadert, heeft voldoende tijd om nog voor het tot 'Pavement Patty' gedoopte meisje stil te staan. Tegenstanders van de 'snelheidsdrempel van de toekomst' zijn echter bang dat men zo hard op de rem trapt voor de optische illusie dat zij van de weg afraken en zo echte kinderen omverrijden.

Pavement Patty krijgt een week de tijd om het verkeer af te remmen. Een foto van de tekening is in het bronartikel te zien.

Japanse vibrator

Oké, Japanners hebben rare fetisjen, maar dit gaat toch wel heel ver. Nu maken ze zelfs groente vibrators. Ik vraag me af of deze ook biologisch afbreekbaar zijn. En wat ook raar is daar noemen ze het blijkbaar een hyper wank device. Dit verklaart misschien ook waarom er 2 mannen op de verpakking staan. En als je goed kijkt dan zie je dat er een pedobear seal of approval op staat.

Klik voor een groter plaatje

[WK] Van As: 'Voel dat ik vijf duels in de benen heb'

Goed aan de wedstrijd beginnen, dat was voor de Nederlandse hockeyvrouwen een belangrijk doel tijdens het laatste groepsduel tegen Japan (5-2). Naomi van As had die les goed begrepen. De middenvelder scoorde al in de eerste minuut.

Na een fraaie solo schoot Van As de bal al heel vroeg in de wedstrijd achter de Japanse keeper Sakiyo Asano. "Ja, fel en scherp starten was vandaag een item. Lekker als je dan meteen al scoort , zei de wereldspeelster van 2009 na afloop.

Een ander doel was om de poulefase goed af te sluiten. En ook dat is voor Van As gelukt. "Zonde dat we door knullig balverlies nog twee goals weggeven, maar ik heb toch een goed gevoel aan deze wedstrijd overgehouden. Nu mag de halve finale beginnen. Dat zijn de wedstrijden waar het echt om gaat."

Maar eerst nog even een dagje rust. Daar is de nieuwe aanwinst van Laren wel aan toe na de groepsfase. "Ik voel wel dat ik vijf wedstrijden in de benen heb. Dus die rustdag is welkom. Maar we zijn allemaal topfit, dus ik weet zeker dat we er donderdag tegen Engeland allemaal weer staan."

Ronaldo: "Ik maak tegen Ajax mijn rentree"

Cristiano Ronaldo liep tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Real Mallorca (0-0) een enkelblessure op. In eerste instantie leek het erop dat de Portugees drie weken uit de roulatie zou zijn. De speler van Real Madrid herstelt echter sneller dan verwacht.

Ronaldo doet er nu alles aan om op tijd fit te raken voor de eerste Champions League-wedstrijd tegen Ajax. Deze wordt volgende week woensdag gespeeld in het Santiago Bernabeu.

In plaats van drie weken lijkt Ronaldo al binnen twee weken hersteld van zijn enkelblessure. Volgens het Spaanse AS is hij al ver over de helft van zijn herstel en zou hij zelfs aan het einde van de week weer kunnen aansluiten bij de groep. De competitiewedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Osasuna lijkt in ieder geval nog te vroeg te komen voor Ronaldo.

De Portugese ster van Real Madrid is tegenover AS vol vertrouwen over een snelle terugkeer: "Ik verwacht tegen Ajax mijn rentree te maken. Ik wil namelijk zo snel mogelijk weer van dienst zijn voor het team."

De mogelijke rentree van Ronaldo zou een tegenvaller zijn voor Ajax. De Amsterdammers moeten het zelf namelijk wel doen zonder hun sterspeler Luis Suárez. De Uruguayaan is, net als Jan Vertonghen, voor één wedstrijd geschorst in de Champions League. Het duo kreeg te veel gele kaarten in de voorrondes van het miljoenenbal.

Borden wissen met Duke Nukem: Forever interview

We hoeven er eigenlijk maar weinig woorden over vuil te maken. Duke Nukem is eindelijk terug! Gearbox heeft de ontwikkeling op zich genomen en de game zal eind 2011 gaan verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

De game is groots aanwezig op PAX 2010 en GameTrailers heeft een interview weten te regelen met Executive VP van Gearbox, Brian Martel. De beste man praat ons bij over het verhaal en de mechanics. Hij legt de nadruk op het feit dat de game alle klassieke gameplay-elementen uit de eerdere games kent en vertelt tevens over de interactie met objecten uit de omgeving. Zo kun je borden wissen, naar de WC gaan, basketballen en voor de echte macho's; gewichtheffen.

[US Open] Zvonareva naar laatste vier

Vera Zvonareva heeft zich voor de halve finale van de US Open geplaatst. De Russische nummer zeven van de plaatsingslijst rekende in twee sets af met de als 31e geplaatste Kaia Kanepi uit Estland: 6-3, 7-5.

Bij de laatste vier treft Zvonareva de Deense favoriete Caroline Wozniacki of de niet geplaatste Dominica Cibulkova uit Slowakije. De andere halve eindstrijd gaat tussen de nummers twee en drie van de plaatsingslijst, de Belgische Kim Clijsters en de Amerikaanse Venus Williams.

Schoorel naar tweede ronde in Alphen

Tennisser Thomas Schoorel heeft zich naar de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn geslagen. De 21-jarige Nederlander won met 6-4, 6-4 van de Fransman Gianni Mina. De twintigjarige Bart Brons wist de tweede ronde niet te bereiken. Hij verloor in twee sets van de Duitser Simon Greul: 6-1, 6-3.

Van de acht Nederlanders die in actie kwamen in Alphen aan den Rijn bereikten naast Schoorel ook Jesse Huta Galung en Igor Sijsling de tweede ronde. De als eerste geplaatste Robin Haase werd verrassend uitgeschakeld. Ook Matwé Middelkoop, Boy Westerhof en Justin Eleveld haalden de volgende ronde niet.

Het tennistoernooi liep door de regenval flinke vertraging op. Na een pauze van vier uur verschenen de eerste tennissers vanmiddag pas om drie uur weer op de baan. Alle partijen van de vrouwen in de tweede ronde werden afgelast.

Basisschool met kinderpornonaam houdt poot stijf

In de Japanse stad Yamagata wordt momenteel een nieuwe basisschool gebouwd met een hoogst opmerkelijke naam. De school, die volgend jaar haar deuren opent, zal Sakuranbo Shougakkou worden gedoopt. 'Sakuranbo Shougakkou' blijkt echter ook de naam te zijn voor een mangavariant waarin jonge meisjes snoeihard worden genomen in alle lichaamsopeningen. Toch weigert de school een andere andere naam te kiezen.

De naam van de school betekent vrij vertaald zoiets als 'Basisschool de Kers'. Aangezien Yamagata een rijke kersenindustrie kent, besloot men de school naar een kers te vernoemen. Als de bedenkers van de naam vooraf even op de naam hadden gegoogled, was men er echter al gauw achtergekomen dat Sakuranbo Shougakkou sinds 2002 de naam is van een bedrijf dat zogeheten 'loli eroge' produceert. Het bedrijf richt zich voornamelijk op volwassen gamers die geïnteresseerd zijn in getekende, jonge meisjes die bruut worden genomen.

De foute naam verspreidde zich al snel als een lopend vuurtje, waarna weldra ouders opriepen de naam te veranderen. De plaatselijke burgemeester peinst er niet over, en heeft in een persconferentie verklaard de naam gewoon door te zetten. "Als wij van naam zouden veranderen, zouden wij juist een knieval maken voor de porno-industrie", luidt zijn verklaring.

Wat de burgemeester hiermee precies bedoelt, is nog onduidelijk. De eerste kindertjes zijn welkom op de school in april 2011.

Geen extra garanties volgens Verhagen

CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft laten weten in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink dat de CDA-fractie geen garanties zal geven over een akkoord in de nieuwe formatie onderhandelingen.

Volgens Verhagen zijn extra garanties niet nodig, omdat hij duidelijk heeft gemaakt waar hij niet toe bereid is. Daarmee doelde hij op de eis van de PVV dat de dissidenten in het CDA met een schriftelijke verklaring zouden instemmen met een besluit van de rest van de fractie.

Verhagen zegt dat na zijn gesprek met de CDA-fractie verdere bezwaren kunnen worden weggenomen en dat de uitkomst van de onderhandelingen recht zal doen aan de CDA-uitgangspunten en het verkiezingsprogramma.

Eerder onderhandelingen tussen het CDA, de VVD en de PVV waren stukgelopen nadat demissionair Minister Ab Klink van het CDA meldde dat zijn fractie niet verder wilde onderhandelen over een minderheidskabinet met gedogensteun van de PVV.

'Surseance Spoorflex mag niet ten koste van veiligheid'

Uitzendbureau Spoorflex heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dit ‘uitzendbureau voor machinisten en veiligheidspersoneel’ was betrokken bij het ongeluk  met de werktrein in Stavoren, waarbij een enorme ravage ontstond, en puur door het nachtelijke tijdstip geen slachtoffers vielen. Sinds een tijdelijke schorsing van het bedrijf door ProRail kreeg Spoorflex amper nog opdrachten.

Dat is ook begrijpelijk, vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Veiligheid op het spoor is niet alleen een kwestie van techniek, maar vooral een zaak van betrokkenheid en verantwoordelijkheidsbesef. En dus uiteindelijk van vertrouwen. Dat vertrouwen in Spoorflex is nu blijkbaar weg. Binnen de spoorsector deden sinds het incident in Stavoren verhalen de ronde over achteloosheid van personeel op werktreinen.

Spoorflex speelt een rol bij het bemannen van onderhoudstreinen. Voorbeterov.nl hoopt dat het spooronderhoud door het uitstel van betaling van Spoorflex niet in het gedrang zal komen, zodat reizigers niet te maken krijgen met gevaarlijke situaties of vertragingen door een toename van de defecten aan de rails en toebehoren.

Cairo langer op proef bij Heracles Almelo

Ellery Cairo is sinds begin september op proef bij Heracles Almelo. De clubleiding van de Eredivisionist zou deze week een beslissing nemen over het al dan niet vastleggen van de buitenspeler, maar Heracles wil meer zien.

Door een blessure van Darl Douglas wil Heracles een vervanger aantrekken. Cairo kwam in beeld nadat hij mocht vertrekken bij NAC Breda. De club uit Almelo zet echter vraagtekens bij de fysieke gesteldheid van de aanvaller en wil hem langer aan het werk zien.

"Onze technische staf wil Ellery graag nog iets langer aan het werk zien", zo zegt voorzitter Jan Smit tegenover Voetbal International. "Ik verwacht dat we midden volgende week een beslissing nemen. Het heeft niet direct haast."

"Zelf heb ik een positieve indruk, het is een jongen met een prima instelling", gaat Smit verder. "Maar hij heeft de laatste jaren natuurlijk weinig gespeeld, vandaar dat we het rustig gaan bekijken. Het uiteindelijk oordeel laat ik natuurlijk aan de trainers over. Er is natuurlijk budget beschikbaar, anders hadden we hem helemaal niet uitgenodigd voor deze proefperiode."

Kruis: "Minder individuele fouten"

Nederland maakte bij het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen tot dusverre gemiddeld vijf doelpunten per wedstrijd. Oranje incasseerde in totaal echter ook acht treffers.

"Zes doelpunten waren in mijn ogen individuele fouten, dat zijn er wat veel", aldus bondscoach Herman Kruis, die het donderdag met zijn team in de halve finale opneemt tegen Engeland. "Verdedigend zullen we bij de les moeten blijven."

Met vijf overwinningen is Nederland favoriet om de eindstrijd te bereiken. "Bij een halve finale zit er altijd spanning op", weet Kruis. "In de groepsfase kun je misschien af en toe een misstapje maken, nu is het alles of niets. We hebben negen speelsters die voor het eerst aan een WK meedoen. Voor die speelsters is het allemaal nieuw. De entourage zal ook een rol spelen, al mogen we daar alleen maar van genieten."

De titelverdediger werkte de wedstrijden tot dusverre af voor een handjevol publiek. Donderdag zal het al behoorlijk drukker zijn. Na de halve finale tussen Nederland en Engeland neemt gastland Argentinië het voor 12.000 fans op tegen Duitsland.

Borsten te dik voor cabrio

Een 37-jarige vrouw uit Wales is onlangs enorm afgevallen. Dankzij haar enorme boezem paste Rebecca Kelly uit Neath niet in haar pas aangeschafte cabrio.

De vrouw ging lange tijd door het leven met een gigantische FF-cup met helaas een dito postuur. Toch weerhield dit haar er niet van een piepklein cabriootje te kopen, een knalrode Daihatsu Copen. "Het was de eerste weken wel flink proppen, maar ik paste erin", geeft de vrouw toe. "Op een dag wilde ik echter de gordel omdoen, maar ik kreeg hem niet meer om mijn borst." Hierop ging de dikkerd naar de plaatselijk Halfords voor een verlengstukje van haar gordel, maar hier werd haar verteld dat dit verboden is.

"Ik denk dat ik te gek was op eten", vertelt de vrouw die destijds bijna 130 kilo woog en een borstomvang van 125 centimeter had. "Ik hield van het leven: beetje rondrijden met de auto en een doos Celebrations leegeten tijdens mijn favoriete soap."

"Ik was niet ontevreden met mijzelf, maar toen het stuur van mijn auto zich in mijn vet begroef, besloot ik er iets aan te doen. Ik had jaren voor die cabrio gespaard, geen denken aan dat ik hem zou verkopen." Rebecca besloot resoluut te stoppen met zich volproppen en meldde zich aan voor de sportschool. En met succes.

De Welshe weegt nu nog maar zeventig kilo en haar borstomvang is gereduceerd tot een D-cup. "Ik voel mij als herboren nu ik bijna de helft ben afgevallen. Ik kan nu winkelen in kledingwinkels waar ik nooit eerder ben geweest. Maar het mooiste is natuurlijk dat ik gewoon weer in mijn autootje kan rijden zonder dat ik klem zit."

Wielrenner Sentjens betrapt op doping

Wielrenner Roy Sentjens is betrapt op het gebruik van epo. De internationale wielrenunie UCI heeft dit vandaag bekendgemaakt.

De Belg is bij een out-of-competition-controle op 16 augustus dit jaar positief bevonden. Dat was drie dagen nadat hij bij de Dutch Food Valley Classic in Veenendaal achtste werd, zijn beste prestatie dit seizoen.

Sentjens komt nu uit voor Milram, maar reed jarenlang voor Rabobank. Hij is door de UCI per direct voorlopig geschorst.

Sentjens heeft een Nederlandse vader en een Belgische moeder. Sinds 2005 rijdt hij voor België. In 2003 won hij overigens Kuurne-Brussel-Kuurne.

Rechter adviseert dief condooms te gebruiken

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft een dief woensdag niet alleen tot een voorwaardelijke boete veroordeeld, maar hem ook aangeraden in de toekomst condooms te gebruiken om niet nog meer kinderen te verwekken.

De 23-jarige werkloze man woont in een sloppenwijk en heeft al vier kinderen waar hij geen contact mee heeft. Hij moest terechtstaan omdat hij worstjes en kaas ter waarde van zo'n 30 euro had gestolen in een supermarkt.

"U kunt niet eens voor uzelf zorgen, laat staan voor uw kinderen", aldus rechter Grant Engel volgens persbureau Sapa. Hij adviseerde de dief, ene Mzawanele Japhta, in een ziekenhuis gratis condooms te gaan ophalen "voordat u eindigt met dertig kinderen".

Man van 90 hamert echtgenote dood

Een New Yorkse rechtbank heeft een negentigjarige man veroordeeld tot ruim zeventien jaar celstraf. De ouwe baas heeft zijn echtgenote doodgeslagen met een hamer. Na 68 jaar huwelijk vond hij het welletjes.

John Bunz bekende in juli al schuldig te zijn aan de moord op zijn 89-jarige vrouw. Hij gaf toe haar dertig klappen op haar hoofd en armen te hebben verkocht met een hamer. Vervolgens wilde hij zichzelf van kant maken, maar slaagde hier niet in.

Hoewel Bunz in de rechtbank zijn nederige excuses aanbood, heeft de rechter hem voor zeventien en een half jaar op water en brood gezet. Mocht hij dan nog leven, blijft hij vijf jaar lang onder toezicht staan.

FC Oss haalt Jones terug naar Nederland

FC Oss blijft spelers aantrekken. De zondagtopklasser haalde nu ook de transfervrije Chaly Jones naar de club. Hij keert na zes jaar terug in Nederland.

De 33-jarige Antilliaan werd opgeleid bij Feyenoord en debuteerde in het seizoen 1995/96 namens Excelsior in het betaald voetbal. Later speelde hij ook voor FC Den Bosch, TOP Oss en Fortuna Sittard. In 98 competitiewedstrijden in het Nederlands profvoetbal scoorde de aanvallende middenvelder twaalf keer.

Jones beleefde verder tal van buitenlandse avonturen. Zo speelde hij voor Uniao Madeira in Portugal, Tollnes BK in Noorwegen, Alexandroupoli Enosi, Skoda Xanthi, AO Thiva en Preveza FC in Griekenland. Jones werkte drie interlands af voor de Nederlandse Antillen.

Bondscoach Tabárez en Uruguay samen verder

Uruguay heeft het contract met bondscoach Óscar Tabárez verlengd. Dat laat de nationale voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land weten. Tabárez, die vier jaar bijtekende, staat nu tot de zomer van 2014 onder contract. Eerdere gesprekken liepen nog op niets uit.

Tabárez, die sinds 2006 bondscoach is, werd deze zomer op het WK in Zuid-Afrika vierde met Uruguay. Hij had in 1990 ook al de leiding over het nationale team tijdens het mondiale eindtoernooi in Italië. Eerder was Tabárez werkzaam bij onder meer AC Milan, Boca Juniors en Cagliari.

Denneboom op proef bij AEK Larnaca

Romano Denneboom werkt een testperiode af op Cyprus. De aanvaller, die één interland speelde voor Nederland, is uitgenodigd door het Nederlands getinte AEK Larnaca. Eerder ging hij al op stage bij Hibernian in Schotland, maar dat resulteerde niet in een contract.

Denneboom is transfervrij nadat zijn contract bij FC Twente afliep. Vorig seizoen speelde hij op huurbasis voor Sparta Rotterdam. De 29-jarige Schiedammer speelde in totaal 300 wedstrijden in de Eredivisie namens SC Heerenveen, Willem II, NEC, FC Twente en Sparta. Hij scoorde daarin 61 keer.

Bij Larnaca treft hij de Nederlanders Danny Schenkel, Kevin Hofland, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk. Bovendien is Jordi Cruijff technisch directeur en wordt de club getraind door Ton Caanen. AEK Larnaca zoekt een aanvaller. In die zoektocht werd deze week ook Barendrecht-speler Alexander van Dommelen getest.

RBC denkt aan Grootscholten als trainer

Richard Grootscholten is een belangrijke kandidaat om de nieuwe trainer van RBC Roosendaal te worden. De Brabanders zoeken een trainer die dit seizoen af kan maken. Eric Hellemons en Peter van Vossen, nu verantwoordelijk voor de groep, hebben niet het vereiste diploma en dus moet RBC van de KNVB een andere trainer aanstellen.

Aanvankelijk zou Sandor Popovics dit seizoen de trainer van RBC zijn. Hij haakte echter af, nadat hij in de gaten kreeg dat hij vooral als stroman voor Hellemons en Van Vossen zou moeten fungeren. Grootscholten was de afgelopen jaren actief voor Sparta Rotterdam. De Westlander was er hoofd opleidingen en technisch directeur. Momenteel is hij clubloos.

"Vlak voor het weekeinde heb ik gesproken met technisch directeur Jeffrey Kooistra. Deze week vindt een vervolggesprek plaats. De club is tegenover mij helder: ze zoeken een eindverantwoordelijke trainer tot het einde van het seizoen," zegt Grootscholten. Komend seizoen moet Hellemons, die dan wel gediplomeerd is, trainer worden. RBC heeft van de KNVB tot 17 september de tijd gekregen om de huidige situatie op te lossen.

Helmond Sport test Malinees international

Helmond Sport is nog altijd op zoek naar een vervanger voor de naar Sparta Rotterdam vertrokken topschutter Johan Voskamp. Deze week krijgt Bakary Diakité de kans een contract af te dwingen in Helmond. Hij is een Malinees international.

Diakité werd geboren in Duitsland en speelde al eens in Nederland. In het seizoen 2000/01 kwam hij naar De Graafschap. In twee seizoenen kwam hij 23 keer in actie in de Eredivisie, zonder te scoren. Later kwam Diakité uit voor Olympique Nice in Frankrijk en de Duitse clubs FSV Mainz 05 en FSV Frankfurt. De spits kwam negen keer voor zijn land Mali uit en maakte in die optredens zes goals.

"We leggen ons niet neer bij de huidige situatie", zegt Helmond Sport-trainer Jurgen Streppel over de spitsenproblematiek. "De bedoeling is dat er zeker nog één aanvaller bij komt. Diakité heb ik via mijn eigen netwerk opgeduikeld. De komende dagen moet blijken of hij iets kan toevoegen aan ons spel. Het is een technisch vaardige linkspoot."

Leraar bewaart slipje leerlinge na seks

In Australië dient momenteel de rechtszaak tegen een 61-jarige leraar die enkele trofeeën had bewaard na seks te hebben gehad met een destijds zestienjarige leerlinge. Zo had Bror Torbjorn Palmen van de Walford Anglican School for Girls in Adelaide onder andere een onderbroekje en een haarlok van het meisje bewaard.

Volgens de aanklager heeft de leraar wetenschappen in 2002 en 2003 diverse malen seks gehad met het meisje dat destijds zestien en zeventien jaar oud was. Palmen, destijds 52 en 53 jaar, wist het meisje over te halen orale seks met hem te hebben op school en bij haar thuis. Hoewel communicatie verliep via MSN en e-mail, ontkent de leraar alle aantijgingen.

Eenmaal had het tweetal zelfs gemeenschap in het bed van het meisje, toen haar ouders niet thuis waren, zo beweert aanklager Phil Crowe. "Een aantal dagen later vroeg hij haar op school of zij er spijt van had", aldus Crowe. "Wel kreeg het meisje later een receptje mee van de dokter tegen herpes, maar ze wilde niet zeggen van wie zij deze soa had gekregen."

Toen de leraar en zijn pupil weer eens het bed hadden gedeeld, vroeg Palmen aan het meisje of hij haar opvallende, rood met roze onderbroekje mocht houden als aandenken aan de seks. "Bij een huiszoeking in 2008 trof de politie het slipje in zijn huis aan, samen met een haarlok, twee van haar dagboeken, foto's van haar met haar familie en haar telefoonnummer."

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de geruchtmakende zaak. Ook is het nog niet bekend hoe lang de leraar zal moeten zitten.

Album Jan Keizer en Anny Schilder goud

Jan Keizer en Anny Schilder hebben goud in handen. Het Volendamse duo verkocht tijdens de voorinschrijving van hun album Together Again al meer dan 25 duizend exemplaren. André van Duin reikte woensdag in de gedaante van meneer Wijdbeens de gouden platen uit aan Anny en Jan.

De Gouden Status kwam geheel onverwacht voor de zangers. Het duo presenteerde woensdag hun album in Volendam aan de pers. Mies Bouwman reikte het eerste exemplaar van hun cd uit. Na een muzikaal voorproefje van de plaat werden Anny en Jan verrast.

Keizer en Schilder zongen vroeger jarenlang samen in BZN. In 1984 zei Anny Schilder de band vaarwel, twee jaar geleden trok Jan de stekker uit BZN. Tijdens de 80e verjaardag van Mies Bouwman herenigden Jan en Anny zich weer op het podium.

Niet alle fans waren even enthousiast over de hernieuwde samenwerking. Zij vonden dat Keizer BZN daarmee verraadde.

Geldautomaat slikt pinpassen in

Tientallen mensen zijn in Groningen van hun pinpassen beroofd. De roof werd echter niet uitgevoerd door mensen, maar door een geldautomaat. Deze slikte de passen namelijk in, maar gaf ze niet meer terug.

De automaat van de Rabobank is defect geraakt nadat er een nieuwe kaartlezer was geïnstalleerd. Verschillenden bankpassen werden door de automaat opgeslokt. Het apparaat keerde het gepinde bedrag ook niet uit.

Personeel van een nabijgelegen kapperszaak waarschuwt mensen voor de pinpasdief. Ze hebben een briefje op het apparaat geplakt waarop geadviseerd wordt niet meer te pinnen bij de geldautomaat.

Geen strafbare feiten helikoptercrash Maasvlakte

Rondom de helikoptercrash eind juni op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven zijn geen strafbare feiten gepleegd. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag. Het OM doet nu geen actief onderzoek meer naar het ongeval.

Het OM stelde een feitenonderzoek in naar het ongeluk, dat aan vier mensen het leven kostte en waarbij een persoon zwaargewond raakte. Uit dit onderzoek blijkt volgens de woordvoerder onder meer dat technisch niets aan de helikopter mankeerde.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde ook een onderzoek in. Dit onderzoek is nog niet afgerond. "Mocht uit nieuwe gegevens, zoals dit onderzoek, nieuwe informatie boven water komen, dan gaan wij daarmee mogelijk nog aan de slag, maar in zekere zin is de zaak voor ons nu afgesloten", vertelt de woordvoerder van het OM.

De helikopter van het bedrijf Heli Holland Airservice was vertrokken van Rotterdam The Hague Airport en maakte opnamen van de wielertocht Tour du Port. In totaal zaten er vijf mensen in het toestel, de piloot, drie fotografen en een medewerker van het Havenbedrijf. Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur in de buurt van de Noordzeeboulevard en de Slufterdam. Het toestel stortte boven land neer.

Twee inzittenden waren direct dood, een derde overleed nadat tevergeefs geprobeerd was te reanimeren. In het ziekenhuis overleed later op de middag een vierde inzittende. De enige overlevende was een fotograaf van persbureau ANP.

Mido: "Jol weet het beste in mij boven te halen"

Ahmed Mido Hossam keerde vandaag na zeven jaar weer terug bij Ajax. De Egyptenaar werkte zijn eerste training af in Amsterdam.

"Ik ben blij om weer terug te zijn", zegt Mido tegenover Ajax TV. "Ik heb nog niet iedereen kunnen zien en spreken vandaag, maar so far so good. Thimothée Atouba en Mounir El Hamdaoui ken ik uit mijn tijd bij Tottenham Hotspur. Het is leuk om ze weer te zien. Met Martin Jol heb ik een goede relatie", aldus de Egyptische spits.

"Jol is eerlijk en een echte vakman. Hij weet in mij het beste boven te halen", vervolgt de spits. Mido speelde tussen 2001 en 2003 ook al voor Ajax en kijkt met genoegen terug. "We hadden een heel goed team. We konden samen lachen en we hadden voetbaltechnisch een sterk elftal waarmee we vele prijzen wonnen."

De Egyptenaar kijkt uit naar zijn rentree. "Ik ben niet alleen gekomen voor mijn ervaring, maar voetbaltechnisch kan ik ook helpen. Ik denk dat ik twee tot drie weken nodig heb om terug te komen, dan kan het echt beginnen." Mido, die als vervanger van Marko Pantelic wordt beschouwd, wordt per wedstrijd betaald.

Extra controles tijdens Suikerfeest

Tijdens de viering van het Suikerfeest, dat duurt van 10 tot en met 13 september, zullen er in Rotterdam en Amsterdam extra controles plaatsvinden. Er is extra politie opgetrommeld, en ook zullen er buurtvaders aanwezig op plaatsen waar in vorige jaren veel overlast was, zoals bioscopen.

In voorgaande jaren zorgden islamitische jongeren voor veel overlast in de bioscopen. De Amsterdamse politie heeft vorig jaar zelfs een complete bioscoopzaal ontruimd. Ook in Rotterdam werden tientallen jongeren gedwongen de bioscoop te verlaten. De jongeren zorgden voor veel overlast. Zo gooiden zij met popcorn en maakten ze veel lawaai. Andere bezoekers konden de film op deze manier onmogelijk fatsoenlijk afkijken.

De politie van Rotterdam geeft een verklaring: "Waar veel mensen bij elkaar komen, kan het wel eens onrustig zijn. Dat willen we met de extra inzet voor zijn door mensen aan te spreken. Maar we gaan er ook vanuit dat mensen elkaar aanspreken", zei een woordvoerster. Er is meer inzet dan normaal, maar exacte cijfers konden niet gegeven worden.


Of je gaat niet naar de bios

Hooijmaijers officieel aangemerkt als verdachte

Oud-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers is officieel als verdachte aangemerkt in een zaak die draait om omkoping en ambtelijke corruptie. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket woensdag. Waarvan Hooijmaijers precies wordt verdacht, kan de woordvoerder nog niet zeggen. "De formulering is nog niet rond."

De VVD'er zou betaald lobbywerk hebben gedaan voor bouwbedrijven. Het zou hierbij onder meer gaan om het project de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp.

In het voorjaar deed de rijksrecherche vanwege de zaak een inval in twee woningen en zes bedrijven. De Telegraaf meldde eerder dat een van die invallen plaatsvond bij de oud-wethouder van Amsterdam. In april meldde Nova dat justitie voor 1,8 miljoen euro beslag had laten leggen op bezittingen van Hooijmaijers.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is er eigenlijk weinig veranderd nu Hooijmaijers officieel is aangemerkt als verdachte. "Er is geen dagvaarding uitgegaan of iets dergelijks. En wat hij zou hebben gedaan, wordt nog onderzocht."

Hooijmaijers ontkende eerder overigens zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. De VVD'er trad in juni af naar aanleiding van de Landsbanki-affaire. De provincie Noord-Holland had onder zijn verantwoordelijkheid tientallen miljoenen bij de IJslandse bank gestald en raakte dat geld kwijt toen de bank failliet ging.

Spel: Effing Worms

Je bent een worm en moet dood en verderf zaaien, dat is het spelletje Effing Worms. In het begin eet je vooral koeien, honden, toevallige voorbijgangers en politieagenten. Des te meer mensen je oppeuzelt, des te groter de worm zal worden. Aan het eind van elk level kan je een upgrade voor je worm kiezen en krijg je sterkere tegenstanders, zoals bommenwerpers, tanks en robots.

Met dank aan ChiefBigFoot voor de submit.

Ferrari niet verder bestraft

Ferrari wordt niet verder gestraft door het World Motor Sport Council van de FIA voor de teamorders tijdens de Grand Prix van Duitsland. De Internationale autosportbond boog zich vandaag in Parijs over het incident dat 25 juli plaatsvond.

De Braziliaan Felipe Massa liet teamgenoot Fernando Alonso passeren na orders van het Formule 1-team. De Spanjaard kon de punten op dat moment goed gebruiken in de strijd om de wereldbeker. Teamorders zijn echter sinds 2002 verboden. Na het incident kreeg Ferrari al een boete van honderdduizend dollar van de FIA.

Demente bejaarden krijgen oud voedsel

Bewoners van het verpleegtehuis Sint Elisabeth in Goirle hebben het lange tijd moeten doen met voedsel dat al ver over de houdbaarheidsdatum heen was. Het tehuis heeft beterschap beloofd.

Het verzorgingstehuis onderneemt actie na meerdere klachten van de dochter van één van de bewoners. "Ik ben meerdere malen spullen tegengekomen van vorig jaar. Zelfs eieren uit 2009." Dit zijn de woorden van de betreffende dochter, Monique van Loon uit Tilburg.

De eieren waren niet het enige wat ze tegenkwam. In totaal haalde Monique vier vuilniszakken vol producten die over datum waren weg. Hierop verboden verpleegkundigen haar nog langer in de kasten komen. "Ik heb het steeds gemeld, maar werd met een kluitje in het riet gestuurd", aldus Monique van Loon.

De leiding van het verzorgingstehuis beloofde de zaak te zullen verbeteren. Maar deze belofte werd geschonden, er veranderde namelijk helemaal niets. "Ik moest het maar melden bij een of andere instantie. Het is mensonterend, want je kunt dementerende mensen alles voorzetten. Dit moet stoppen!", zo zegt Monique.

De directie geeft toe dat ze fout zat. "We hebben protocollen, maar die werden niet voldoende nageleefd", aldus directielid Wilma Claassen van Sint Elisabeth.

Politie schiet verdachte roofoverval neer

De politie heeft woensdag aan het einde van de middag in Rotterdam een verdachte van een roofoverval op een juwelier neergeschoten. De verdachte leeft nog en wordt naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling, meldt een politiewoordvoerder.

De verdachte is aangehouden. Vooralsnog heeft de politie niet meer verdachten opgepakt. De overval vond plaats in de Botersloot. Meer informatie ontbreekt vooralsnog.

Romaleider vergelijkt Sarkozy met nazi's

De Roemeense Romaleider Iulian Radulescu heeft de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag vergeleken met de pro-nazi dictator Ion Antonescu. Antonescu leidde Roemenië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Radulescu deed zijn uitspraken naar aanleiding van de uitzetting van honderden Roma uit Frankrijk.

Volgens Radulescu zijn de Roma op oneigenlijke wijze Frankrijk uitgezet. De Franse autoriteiten hebben de afgelopen weken zo'n duizend Roma naar Roemenië en Bulgarije gestuurd als onderdeel van maatregelen tegen criminaliteit in het land. Sarkozy legde een link tussen de Roma en criminaliteit en noemde de kampen waarin sommigen van hen leven broedplaatsen van mensenhandel, uitbuiting van kinderen en prostitutie. De uitzetting is van verschillende kanten veroordeeld, onder andere door de katholieke kerk en de Verenigde Naties, alsmede door enkele leden van de Franse regering.

Er wonen in Europa, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, zo'n tien tot twaalf miljoen Roma. Ze hebben veelal te maken met armoede, discriminatie, geweld, werkloosheid en slechte huisvesting. Ongeveer anderhalf miljoen van hen wonen in Roemenië, de grootste Romapopulatie in Europa.

"Het is niet rechtvaardig om uitgezet te worden als je een burger bent die zich aan de regels houdt", zo zei de 71-jarige Radulescu op een jaarlijkse bijeenkomst van Roma aan de voet van de Karpaten. Hij vergeleek de uitzetting met die waartoe dictator Antonescu opdracht gaf. Onder zijn leiding werden in 1942 25 duizend Roma van Roemenië naar de Sovjetregio Transnistrië gedeporteerd. Elfduizend Roma kwamen om door ziekte en gebrek aan voedsel en water. Door het ontbreken van betrouwbare cijfers is het lastig te zeggen hoeveel Roma omkwamen tijden de holocaust, maar geschat wordt dat het er tussen de tweehonderdtwintig- en vijfhonderdduizend zijn.

"Sarkozy doet wat Antonescu deed", zei Radulescu. Hij riep Romaleiders op ervoor te zorgen dat er een einde komt aan criminaliteit binnen hun gemeenschap.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken verwierp de uitspraken van Radulescu. De uitzetting zal bovenaan de agenda staan van gesprekken tussen de Franse minister van immigratie Eric Besson en de minister van Europese aangelegenheden Pierre Lelouche. Die laatste zal Roemenië donderdag bezoeken.

Een andere zigeunerleider, Florin Cioba, vertelde de samengekomen Roma woensdag dat ze in Europa gediscrimineerd worden. "Er zijn wetten voor Europese burgers en andere wetten voor de Roma", zo zei Cioba.

Wilders: Koranverbranding slecht plan

PVV-voorman Geert Wilders is het niet eens met de plannen van een Amerikaanse predikant om op 11 september een grote hoeveelheid korans te gaan verbranden. Wilders kon vanwege formatieverplichtingen slechts kort antwoord geven op de vraag wat hij van het plan vond. Via sms liet hij weten het een slecht plan te vinden.

Wilders is niet de enige die zich tegen de plannen keert. Ook de Europese Unie en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton veroordeelden de plannen van de predikant.

Wilders gaat zaterdag zelf naar New York om te protesteren tegen de bouw van een moskee in de omgeving van Ground Zero.

Steeds meer alcoholisten en cannabisgebruikers

Het aantal mensen dat hulp zoekt wegens alcohol- of cannabisgebruik blijft stijgen. Vorig jaar riepen 35 duizend mensen de hulp van de verslavingszorg in wegens hun alcoholgebruik en 8800 mensen wegens hun cannabisverslaving. Dat meldt de Stichting Informatievoorziening Zorg woensdag op basis van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem.

Vorig jaar deden ruim 72 duizend mensen een beroep op de hulpverlening in verband met hun problematisch middelengebruik. Sinds 2000 steeg het aantal alcoholisten dat hulp zocht van 22 duizend naar 34.500 vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat meer 55-plussers zich melden met alcoholproblemen. Het aantal jongere alcoholisten in de hulpverlening is de afgelopen jaren gelijk gebleven.

Ook de hulpvraag wegens overmatig cannabisgebruik blijft groeien. Waren er in 2000 ongeveer 3500 mensen die hierom hulp zochten, vorig jaar was dit uitgegroeid tot 8800 personen. De grootste groep hulpvragers is onder de 30 jaar. Toch neemt ook het aantal problematische gebruikers boven de 30 jaar toe, blijkt uit de cijfers.

Eerder werd al bekend dat de hulpvraag van GHB-verslaafden is verdubbeld ten opzichte 2008. In totaal zijn er nu zo'n driehonderd. Verder is het aantal mensen dat wegens een heroïneverslaving hulp zocht gedaald naar iets meer dan twaalfduizend, vierduizend minder dan in 2000. De hulpvraag wegens cocaïnegebruik bleef vergeleken met vorig jaar ongeveer gelijk, op circa tienduizend mensen.

[Vuelta] Anton herovert rode trui in Andorra

Igor Anton heeft na een dag zijn rode trui in de Vuelta terug. De Spanjaard van Euskaltel won vandaag de eerste zware bergrit met aankomst in Andorra. Op de streep bleef hij Ezequiel Mosquera drie tellen voor. Joaquin Rodriguez, die gisteren nog de leiderstrui van Anton had afgesnoept, verloor een minuut op Anton.

De elfde etappe kende de gebruikelijke vroege ontsnapping waarin Mikaël Cherel en Johan Tschopp ruim een kwartier voorsprong kregen. Bij het oversteken van de Spaans-Andorrese grens op 27 kilometer van de streep was de marge al geslonken tot vijf minuten en daarna liep het snel terug. Op acht kilometer van de meet was het pleit voor Tschopp en Cherel beslecht.

Rodetruidrager Rodriguez ging vervolgens samen met Mosquera en Vincenzo Nibali op avontuur. De voor Katusha koersende Spanjaard had zichzelf echter overschat en viel op drie kilometer van de streep stil. Dat was voor Anton het signaal om aan te vallen. Hij peuzelde eerst zijn grote concurrent op, reed toen langs Nibali en liet vervolgens ook Mosquera achter zich.

In het algemeen klassement heeft Anton mede door de bonificatieseconden nu een voorsprong van 45 seconden op Nibali (Liquigas). Xavier Tondo (Caisse d'Épargne) heeft 1.04 minuten achterstand en Rodriguez zakte naar plaats vier op 1.17 minuten van klassementsleider Anton.

Uitslag elfde etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 5.25.44
2 Ezequiel Mosquera (Spa)
Xacobeo Galicia +0.03
3 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +0.10
4 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +0.22
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0.23
6 Frank Schleck (Lux) Saxo Bank z.t.
7 David Moncoutié (Fra) Cofidis z.t.
8 Iñigo Cuesta (Spa) Cervelo +0.32

Algemeen klassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 47.37.15
2 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas +0.45
3 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +1.04
4 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +1.17
5 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +1.29
6 Ruben Plaza (Spa)
Caisse d'Epargne +2,07
7 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +2,14
8 Nicholas Roche (Ier) AG2R - La Mondiale +2,30

Obama pompt $180 miljard extra in economie

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag officieel een mix van zakelijke belastingverlagingen en infrastructuurprogramma's onthullen om de economie te stimuleren. De voorgestelde maatregelen worden echter al geconfronteerd met stevige tegenwind van bestuurders en Republikeinse wetgevers.

De voorstellen zullen naar verwachting meer dan 180 miljard dollar kosten en zijn gericht op het wegnemen van de onzekerheid bij bedrijven om beschikbare middelen in te zetten, stellen hoge regeringsfunctionarissen.

Obama zal de economische stimuleringsmaatregelen woensdag onthullen in Cleveland, waar enkele weken geleden de leider van de Republikeinse minderheid in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner uit Ohio, een beroep op de president deed om zijn economisch team te ontslaan.

Bedrijven zullen volgens het voorstel investeringen van de belastingen kunnen aftrekken. Daarnaast kondigde Obama afgelopen maandag al aan 50 miljard dollar uit te willen trekken om de infrastrutuur van het land te verbeteren.

De Obama-regering hoopt dat het Congres de voorstellen zal goedkeuren voor het reces voorafgaand aan de verkiezingen in november. De regering erkent echter dat de vooruitzichten op een goedkeuring onzeker zijn, gezien de harder wordende strijd tussen de Republikeinen en de Democraten. De Republikeinen hebben een blokkerende meerderheid in de Senaat en lijken in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen op 2 november niet de helpende hand te willen uitsteken.

De Republikeinen stellen dat ze meer details willen hebben over de voorstellen, voordat ze een besluit nemen. "Het is het oude gezegde, de duivel zit in de details", zegt de Republikeinse senator Charles Grassley uit Iowa in een verklaring. Hij voegde eraan toe: "Zakelijke investeringsinitiatieven klinken goed, maar zullen zij worden betaald op een wijze die de banencreatie onder druk zet?"

De ontevredenheid onder de Amerikaanse kiezers over Obama's aanpak van de economie neemt intussen toe. De regeringsfunctionarissen stellen echter dat, zelfs als de voorstellen niet meteen goedgekeurd zullen worden, ze in ieder geval helpen om de onzekerheid in de economie weg te nemen, doordat consumenten en bedrijven kunnen zien dat de president nieuwe ideeen presenteert om de economische malaise op te heffen.


Republikeinenleider John Boehner: Obama moet economisch team ontslaan

FIA wijst geen 13e team aan

De World Motor Sport Council van de FIA heeft vandaag bekendgemaakt dat er voor het seizoen 2011 geen dertiende team is aangewezen en dat het Formule 1-veld daarom uit 24 auto's zal gaan bestaan.

Verschillende teams hadden zich bij de FIA gemeld om het vrijgekomen slot op de grid op te vullen, maar de FIA besloot dat de plannen van onder meer Jacques Villeneuve/Durango en Epsilon Euskadi niet voldoende zekerheid gaven om een herhaling van het debacle rond US F1 te voorkomen.

Het inschrijfproces voor het dertiende gridslot verliep dit jaar moeizaam. Teams die de vorige keer nog meedongen zoals Prodrive en Lola schreven zich helemaal niet in, terwijl het gerenommeerde ART en de Amerikaanse Cypher Group zich halverwege terugtrokken omdat ze de financiering niet rond kregen.

Chime brengt ruim een ton op voor goede doelen

De verkoop van het puzzelspel Chime op de Xbox 360 heeft meer dan honderdduizend euro opgeleverd. Het geld wordt gedoneerd aan diverse liefdadigheidsinstellingen. OneBigGame steunt de instellingen Save The Children en de Starlight Children's Foundation.

Diverse muzikanten en gamestudio's stellen hun werk zonder winstoogmerk beschikbaar om OneBigGame te helpen zoveel mogelijk geld in te zamelen. "Het is geweldig om te zien dat we zoveel goodwill uit deze industrie weten te halen", zegt Rick van Beem, pr-manager bij uitgever OneBigGame, tegen Novum Nieuws. Gamestudio Zoë Mode en artiesten als Moby en Jonathan Coulton werkten mee aan de game voor de Xbox 360.

Chime is door Zoë Mode begin deze week ook uitgebracht voor de pc. Ook voor deze versie heeft de gamestudio besloten geld te doneren aan OneBigGame. "Het was totaal onverwacht. De jongens van Zoë Mode schenken vijf procent van de inkomsten van Chime aan ons goede doel", vertelde van Beem.

Chime is tegen betaling te downloaden op de Xbox 360. Voor de pc is het spel te koop via het Steam-gameplatform en kost het 3,99 euro.

Zes maanden schorsing snookerspeler Higgins

Snookerspeler John Higgins is voor zes maanden geschorst omdat hij een poging tot omkoping niet heeft gemeld. De drievoudig wereldkampioen kreeg ook een boete van 75 duizend pond, ruim 91 duizend euro. Met aftrek van de tijd die hij sinds mei al voorlopig geschorst was, kan de Schot in november weer aan de tafel staan.

Higgins voorkwam een zwaardere schorsing voor omkoping. Hij werd door de krant News of the World gefilmd terwijl hij ogenschijnlijk een bod van driehonderdduizend euro accepteerde om de uitslag van wedstrijden te bëinvloedden. De aanklacht daartoe had World Snooker laten vallen. De 35-jarige Higgins heeft altijd ontkend.

Politie verspreidt flyers over dode man

De politie verspreidt onder inwoners van Dordrecht flyers in het onderzoek naar de dood van een 38-jarige man uit de Zuid-Hollandse stad. De man werd vrijdag dood aangetroffen in zijn woning. Hij is door een misdrijf om het leven gekomen.

Agenten vonden het lichaam van de man vrijdagavond nadat een melding was binnengekomen van een verdachte situatie in het huis aan de Eisingahof. Aan het stoffelijk overschot was te zien dat er geweld tegen de man is gebruikt.

Op de flyers staat een recente foto van het slachtoffer en vraagt de politie wie getuige is geweest van de moord op de man of anderszins weet wat er vrijdag is gebeurd. Ook wil de politie weten of mensen op die avond of de dagen ervoor verdachte zaken of verdachte mensen hebben gezien.

Daarnaast wil de politie graag in contact komen met mensen die het slachtoffer kenden. Verder wil de politie weten waar de man zijn boodschappen deed en of hij wel eens in horecagelegenheden kwam.

Invoering licenties voor teamleiding aanstaande

Autosportbond FIA heeft de intentie om niet alleen coureurs, maar ook voor de belangrijkste personen binnen een renstal een licentie in te voeren. De eerste plannen liggen volgens de World Motor Sport Council al klaar.

Minimaal zes personen per team zullen een speciale licentie nodig hebben. Hiertoe behoren twee race-engineers, teammagnager, technisch directeur, sportchef directeur en de teambaas. Flavio Briatore, die eerst voor het leven werd geschorst, maar later door de rechter weer toegelaten werd in de F1, was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. De rechter bepaalde dat Briatore, omdat hij geen licentie had, niet geschorst kon worden. In de toekomst gaat dit dus iets anders liggen.

De Algemene Vergadering zal het voorstel nog eerst goed moeten keuren.

Beerens over Ajax: "Voor mij zou dat de ideale stap zijn"

Roy Beerens stond de afgelopen transferperiode in de belangstelling van Ajax en FC Twente. De buitenspeler van sc Heerenveen had graag de overstap naar Amsterdam gemaakt, maar Ajax vond de vraagprijs te hoog. Beerens heeft de hoop nog niet opgegeven en hoopt vroeg of laat alsnog bij Ajax uit te komen.

"Voor mij zou dat de ideale stap zijn", zegt Beerens in gesprek met Voetbal International. "Ideaal qua club en qua spelopvatting." Ook FC Twente was geïnteresseerd, maar die club ziet Beerens niet zo zitten. "Twente vind ik een ander verhaal. Natuurlijk lijkt het me prachtig in de Champions League te spelen. Maar ik vraag me sterk af of het qua club een vooruitgang was geweest."

"Natuurlijk, ze zijn kampioen geworden", vervolgt Beerens. "Maar dat sportieve gat gaat dit jaar gedicht worden. Twente wordt niet weer kampioen."

Een overstap naar het buitenland ziet Beerens nu nog niet zitten. "Dat Fiorentina vorig jaar interesse toonde was leuk. Maar ik wil eerst slagen in de Nederlandse top, voordat ik naar het buitenland vertrek. Financieel heb ik het hier super, alleen voor de sportieve uitdaging ga ik weg."

Beerens doorliep de jeugdopleiding van PSV. Hij maakte daar zijn debuut en speelde in totaal negen duels. Verder kwam hij niet in Eindhoven. De 1-voudig Oranje-international wil nu het ongelijk van zijn oude club bewijzen. "In de PSV-jeugd droomde ik er altijd van om in het Philips Stadion spelen. Uiteindelijk wil ik ze laten zien dat ze destijds een fout hebben gemaakt door me weg te laten gaan."

Van Staeyen wint Memorial Rik van Steenbergen

Michael van Staeyen heeft de Memorial Rik van Steenbergen op zijn naam geschreven. De Belg van Topsport Vlaanderen vond in de massasprint in Aartselaar een gaatje om Robbie McEwen (Team Katusha) te passeren. Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) legde beslag op de derde plaats. Stefan van Dijk (Veranda's Willems) werd op de zevende plaats de beste Nederlander.

In de laatste plaatselijke omloop was de Rabobankploeg actief. Eerst probeerde Jos van Emden weg te springen, maar samen met Matthew Hayman (Team Sky) lukte het hem niet weg te blijven. Direct daarna waagde ook Jetse Bol een poging. Toen hij terug werd gepakt, was een massasprint onafwendbaar.

Dries Roelvink trouwt in de regen

Dries Roelvink had voor zijn huwelijksdag gehoopt op een stralend zonnetje. De 51-jarige volkszanger trouwt woensdag, maar de zon laat zich waarschijnlijk niet zien. "Het had er leuker uit gezien als het zonnetje zou schijnen", vertelde Dries in Koffietijd.

"Gelukkig doen we niets buiten." De zanger trouwt met zijn vriendin Honoria, de huwelijksplechtigheid vindt woensdagmiddag plaats. Dries heeft nog een kleine verrassing voor zijn aanstaande. "Ik ga een klein liedje zingen."

Geheel volgens traditie brachten Dries en Honoria de laatste nacht voor de bruiloft gescheiden door. "Ik heb in een hotel geslapen, dus een beetje traditioneel niet thuis." Ook heeft de zanger de jurk van zijn bruid nog niet gezien. Eerder liet Dries al los dat hij hoopt op een grote sleep.

FC Utrecht wil Australische club overnemen

FC Utrecht wil mede-eigenaar worden van de Australische A-league club Brisbane Roar. Dat meldt de Australische krant Courier Mail. De Utrechters zijn bereid veertig procent van de aandelen te kopen. In ruil daarvoor wil Utrecht jonge talenten laten rijpen in Brisbane. De onderhandelingen zouden al in een vergevorderd stadium zijn.

In november meldt een delegatie van FC Utrecht zich in Australië om verder te onderhandelen. De opzet is dat de Domstedelingen net als de huidige eigenaren veertig procent van de aandelen in handen krijgen. Voor de andere twintig procent wordt een externe investeerder gezocht. De Australische voetbalbond, dat Brisbane Roar financieel ondersteunt, heeft erop aangedrongen het bod van Utrecht te accepteren.

FC Utecht en Brisbane Roar deden van het voorjaar al zaken met elkaar, toen de huidige nummer negen van de Eredivisie voor 1,8 miljoen Australische dollars, bijna 1,3 miljoen euro, Tommy Oar, Michael Zullo en Adam Sarota overnam. Dat bleek van vitaal belang voor de noodlijdende club die uitkomt op het hoogste niveau. Oar en Sarota hebben al hun debuut voor de ploeg van trainer Ton du Chautinier gemaakt.

Neonaziband treedt mogelijk op in Maastricht

Een Duitse neonaziband geeft zaterdag mogelijk een geheim optreden in Maastricht. Hierover zijn geruchten opgedoken op internet. De politie tast nog in het duister over de locatie en het tijdstip van het optreden, maar houdt de zaak nauwlettend in de gaten, meldt een woordvoerder.

Limburgse media werden getipt dat extreemrechtse band Kategorie C een optreden zou geven in Maastricht. Fans zouden zich zaterdag in busjes verzamelen om naar de show op een geheime plek te worden vervoerd. De politie wil meer van het geplande optreden weten om zo een risicoanalyse te kunnen maken.

Bart Chabot heeft een hersentumor

Bart Chabot heeft een hersentumor. Dit maakte de schrijver dinsdagavond bekend in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman. De tumor is weliswaar goedaardig, maar dat is dan ook het enige positieve nieuws. Afgelopen weekend werd het gezwel ontdekt na een bezoek in het ziekenhuis.

Het gaat om een tumor ter grootte van een knikker tussen de hersenstam en kleine hersenen en tast nu het gevoel van zijn linker gezichtshelft aan.

Chabot: "Het is of opereren of bestralen. Opereren gaat via het oor en daardoor verlies je sowieso je gehoor en je evenwichtsorgaan links. Het is een gecompliceerde, riskante operatie die acht uur duurt. De optie bestralen heeft als nadeel dat er littekenweefsel ontstaat. Als dat weer gaat groeien, kan het een harde bal worden. Dat is lastig om eruit te halen en kan de hersenen beschadigen. Je krijgt er verlammingsverschijnselen door. Het is een moeilijke keuze. Het is zwaar klote."

De schrijver moet binnen drie maanden een beslissing nemen om een mogelijk overlijden te voorkomen.

Update 16:50 - Niet onder het mes
De manager van Chabot heeft zojuist laten weten dat de schrijver heeft besloten om voor bestralen te gaan en niet voor een operatie.

Bekijk hier de aflevering van Pauw & Witteman met Bart Chabot terug en praat ook mee op het forum.


Bart Chabot

Konijn overlijdt na mishandeling

Een konijn is afgelopen weekeinde uit zijn hok meegenomen en zwaar mishandeld. Het beestje is aan de gevolgen van de mishandeling overleden. Dat meldt de politie woensdag.

Vrijdagnacht werd het Angorakonijn uit zijn hok bij een woning aan de Frans Bultstraat in het Gelderse Gaanderen ontvreemd. De volgende dag werd het dier zwaargewond in de buurt gevonden. Hij werd overgebracht naar een dierenkliniek in Zeddam. Zondag overleed het konijn aan zijn verwondingen. Zijn bazin heeft dinsdag aangifte gedaan.

Katy Perry wil boerin worden

Katy Perry wil haar kinderen graag op laten groeien op het platteland. De 25-jarige zangeres trouwt binnenkort met komiek Russell Brand. Het stel is nu nog kinderloos, maar Perry heeft hun toekomst al tot in de puntjes uitgestippeld.

Katy en Russell verloofden zich rond de jaarwisseling en gaven al eerder aan graag kinderen te willen. "Ik wil iets typisch Brits doen, zoals een grote boerderij kopen en onze kinderen in de buitenlucht laten rondrennen", vertelt Perry in het Britse tabloid The Sun. "Ik wil het wel helemaal goed doen. Ik wil niet dat we nepboeren worden."

Perry ziet genoeg taken voor haar aanstaande echtgenoot weggelegd op de boerderij. "Ik verwacht dat Russell de koeien melkt en de eieren verzamelt, terwijl ik rondren in de boerderijwinkel en taarten bak", fantaseert de zangeres.

Hoewel Perry altijd voor een geintje in is, is ze naar eigen zeggen nu bloedserieus. "Het lijkt alsof ik een grap maak, maar als Russell alle films heeft gemaakt die hij wil maken en ik alle muziek die ik wil, dan zou het de perfecte plek zijn om een gezin te starten", vindt Katy. "Engeland is zo mooi groen, daar zou ik graag mijn kinderen zien opgroeien."

Bumperklever slaat automobilist in elkaar

Een bumperklever heeft dinsdagavond op de A12 bij Veenendaal een automobilist afgetuigd. De automobilist ergerde zich aan het geplak achter hem en drukte de rem een paar keer kort in. Daar was de bumperklever niet van gediend. Hij haalde de auto in, reed hem klem en sloeg hem samen met zijn passagiers in elkaar.

De mannen gebruikten volgens de politie onder meer een zaklamp, een paraplu en startkabels om de automobilist te grazen te nemen. Het slachtoffer, een 27-jarige man uit Renswoude, moest in het ziekenhuis worden behandeld aan een hoofdwond.

De daders gingen er na de kloppartij vandoor. De politie is op zoek naar getuigen.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Dus daarom een verse linkdump. Met dit keer:  

- De brandweer en wat groene plantjes, met dank aan ArchEnemy

- Een kanaal op YouTube met complete films, met dank aan DiederickJanvanVleuten.

- Een vrolijk interview, met dank aan DiederickJanvanVleuten.

- En om af te sluiten een bijzondere dating-site, met dank aan DiederickJanvanVleuten.

Organisatie Amsterdam Marathon strikt toppers

De organisatie van de marathon van Amsterdam heeft zich verzekerd van de deelname van het grote Ethiopische talent Chala Dechase. De jonge Afrikaan heeft zijn zinnen gezet op een verbetering van het parcoursrecord van Gilbert Yegon van 2:06.18 uur. Ook de sterke Kenianen Paul Kirui en Wilson Chebet verschijnen op 17 oktober aan de start.

Het supertalent Dechase debuteerde in 2008 in Amsterdam op de hele marathon en werd toen meteen tweede achter Kirui. Hij heeft een persoonlijk record van 2:06.33 uur. Al in zijn tweede marathon liep hij naar deze tijd.

Op 17 oktober hoopt hij Kirui te verslaan. De 30-jarige Keniaan doet al langer internationaal van zich spreken. Hij won in 2004 goud tijdens het WK halve marathon in New Delhi. Op de dubbele afstand staat zijn beste tijd genoteerd op 2:06.44 uur. Een gevaarlijke outsider is Chebet. Hij liep al vier keer onder het uur op de halve marathon en maakt in Amsterdam zijn debuut op de hele.

Het Amsterdamse record komt nog niet in de buurt van dat van Rotterdam. Duncan Kibet liep vorig jaar in de Maasstad 2:04,27.

Formule 1-kalender 2011 bekend

De FIA heeft vandaag de kalender voor het komende Formule 1-seizoen bekend gemaakt. De kalender telt twintig races, één meer dan het huidige seizoen. Deze extra Grand Prix zal in India verreden worden. De eerste race van 2011 is op 13 maart in Bahrein; de laatste is op 27 november in Brazilië.

Datum Evenement
13 maart Grand Prix van Bahrein
27 maart Grand Prix van Australië
10 april Grand Prix van Maleisië
17 april Grand Prix van China
8 mei Grand Prix van Turkije
22 mei Grand Prix van Spanje
29 mei Grand Prix van Monaco
12 juni Grand Prix van Canada
26 juni Grand Prix van Europa
10 juli Grand Prix van Groot-Brittannië
24 juli Grand Prix van Duitsland
31 juli Grand Prix van Hongarije
28 augustus Grand Prix van België
11 september Grand Prix van Italië
25 september Grand Prix van Singapore
9 oktober Grand Prix van Japan
16 oktober Grand Prix van Korea
30 oktober Grand Prix van India
13 november Grand Prix van Abu Dhabi
27 november Grand Prix van Brazilië

Keita Takahashi keert game-industrie rug toe

Keita Takahashi heeft de game-industrie de rug toegekeerd. De gamedesigner voelt zich niet langer geïnspireerd door zijn collega's bij uitgeverij Namco Bandai en in de game-industrie als geheel. Dat bevestigt een woordvoerder van Namco Bandai op de website PlayTM.

In augustus gaf Takahashi al aan dat hij geen heil ziet in de toekomst van de game-industrie. Games spelen met bewegingen vond hij maar saai en ook 3D vindt hij niet spannend. Vorige week noemde hij in een interview met gadgetsite The Setup zijn voormalig werkgever al 'een matig bedrijf'.

Takahashi is vooral bekend als bedenker van Katamari Damacy in 2004. De opvolger We Love Katamari verscheen een jaar later. Begin dit jaar bracht hij de Playstation 3-game Noby Noby Boy nog naar de iPhone en iPod Touch. In de afgelopen vier jaar heeft de designer slechts vier games gemaakt. Op dit moment is Takahashi bezig met het ontwerp van een park in de Engelse stad Nottingham.

WHO bezorgd om poliogevallen in Angola en Congo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag gewaarschuwd dat nieuwe gevallen van polio in Angola en Congo een teken zijn dat de verlammende ziekte zich weer verspreidt in Centraal-Afrika. Polio is aangetroffen in gebieden in Angola die voorheen vrij waren van de ziekte en komt opnieuw voor in buurland Congo.

Door de vooruitgang die is geboekt in andere delen van Afrika is Centraal-Afrika het enige gebied waar de ziekte zich nog verspreid, aldus de WHO.

De WHO waarschuwde echter dat er een groot risico is dat de polio zich internationaal gaat verspreiden en dat dit de geplande bestrijding van polio in gevaar brengt. De oplossing is volgens de WHO om meer kinderen te vaccineren tegen de ziekte.

O'Grady verlaat Saxo Bank

Stuart O'Grady verlaat aan het einde van het seizoen Team Saxo Bank. Het besluit van de 37-jarige veteraan staat los van de gebeurtenissen van gisteren. Ploegleider Bjarne Riis zette hem en Andy Schleck uit de Vuelta a España, vanwege ongeoorloofd alcohol gebruik.

''Heel jammer dat mijn huwelijk met Saxo Bank, nadat ik zes jaar de ballen uit m’n broek heb gefietst, zo moet eindigen'', laat O’Grady weten aan de Australische krant The Australian.

O'Grady wordt met meerdere ploegen in verband gebracht. Zo zou er contact zijn met de nieuwe ploeg rondom de broertjes Schleck. Eveneens zou de nieuwe Australische ploeg Fly V interesse hebben in de diensten van de Australiër. Volgende week zal O'Grady bekend maken waar hij volgend jaar zal rijden.

Ook komt de renner nog even terug op de omstreden verwijdering van O'Grady en Schleck uit de Vuelta. Ploegleider Riis verklaarde eerder dat de renners tot vijf uur in de kroeg zouden hebben gezeten. ''Uit de verhalen in de pers maak ik op dat we het de hele nacht op een zuipen hebben gezet. We verlieten om 22 uur ’s avonds het hotel en dronken twee biertjes. Zijn we tot 5 uur 's ochtends op pad geweest? Onzin'', zegt de Australiër.

Whitmarsh uit kritiek op de Formule 1

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh heeft kritiek geuit op de Formule 1. Volgens de Brit weet de sport zichzelf niet goed te verkopen, worden jonge talenten genegeerd en wordt de F1 slecht geleid.

Whitmarsh wil hervormingen door gaan voeren die tegelijkertijd met het ingaan van het Concorde Agreement in 2012 in moeten gaan. "Ik persoonlijk vind het opmerkelijk dat Formule 1 nog steeds een succesvolle sport is. Ik wijs de beschuldigende vinger niet naar CVC, omdat wij, de betrokkenen, de sport zeer slecht hebben gemanaged. Er is geen centrale marketing, geen strategie. Er is geen echte samenwerking en er geldt een verdeel-en-heerspolitiek," begon de Brit.

"We kijken niet naar de ontwikkeling van jong talent. We kijken niet naar de interesse van jongeren in de sport," zei Whitmarsh die wil dat er actie wordt ondernomen. "Maar ik ben optimistisch. Het is fantastisch dat Formule 1 zo'n sterk product is en dat de sport het slechte management heeft overleefd. We laten nu al een tijdje zien, via de FOTA, dat de teams kunnen samenwerken op een manier zoals dat in het verleden nooit gebeurde."

"Als we goed met de FIA en de commerciële rechtenhouder kunnen samenwerken en zeggen: 'Kom op laten we onze schouder eronder zetten en deze sport verbeteren en ontwikkelen', dan kunnen we de sport nog groter maken."

Lange Frans mist Baas B. niet

Lange Frans kan zich uitstekend redden zonder zijn voormalige rappartner Baas B. De twee, die eigenlijk Frans Frederiks en Bart Zeilstra heten, werden als duo bekend, maar gingen vorig jaar ieder hun eigen weg. Frans mist de rapper niet. "Heb ik geen tijd voor. De trein raast door", zegt hij. "Ik moet die trein besturen."

"Bart was de man achter de schermen. Hij bedacht de beats, ik de teksten", legt de 29-jarige rapper woensdag uit in het AD. Frans moet nu beide taken op zich nemen. "Even wennen, maar alleen werken gaat prima: ik ben vrijer. Ik maak van de nood een deugd."

Enige tijd geleden werd duidelijk dat Frans in de financiële problemen zit. Hij zou zich hebben laten uitmelken door onder anderen Baas B. Het huwelijk van Frans kwam daardoor onder druk te staan, maar dat is verleden tijd. De rapper geeft toe wel te zijn veranderd. "Mijn portemonee heeft een extra slot gekregen."

Het nieuwe album van Lange Frans verschijnt later dit jaar.

Nederlandse selectie WK wielrennen bekend

Bondscoach Leo van Vliet heeft vandaag de selectie voor het WK wielrennen in Geelong bekend gemaakt. Zes renners waren al zeker van deelname, de laatste drie zijn nu ook bekend. Naast de al zekere Koos Moerenhout, Jos van Emden, Lars Boom, Karsten Kroon, Sebastian Langeveld en Niki Terpstra zijn nu ook Koen de Kort, Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam verzekerd van deelname aan de wegwedstrijd.

Van Vliet had een lastige keuze te maken over de laatste drie plekkken. Renners als Johnny Hoogerland, Tom Leezer, Maarten Tjallingii, Wout Poels, Martijn Maaskant en Michel Kreder vielen af. Robert Gesink had zelf aangegeven zich te willen richten op de najaarsklassiekers. Bram Tankink gaf aan dat het parcours niet bij hem paste. Pieter Weening en Bauke Mollema konden niet worden geselecteerd in verband met blessureleed.

Het WK wordt van 29 september tot en met 3 oktober verreden in Melbourne, Australië. Moerenhout en van Emden rijden donderdag september de tijdrit. De negen geselecteerden rijden op zondag 3 oktober de 259,9 kilometer lange wegwedstrijd.

Naam Ploeg
Lars Boom Rabobank
Laurens ten Dam Rabobank
Jos van Emden Rabobank
Koen de Kort Skil-Shimano
Karsten Kroon BMC Racing Team
Steven Kruijswijk Rabobank
Sebastian Langeveld Rabobank
Koos Moerenhout Rabobank
Niki Terpstra Team Milram

Rutte optimistisch over kans van slagen

VVD-leider Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat onderhandelingen over een rechts kabinet ditmaal wel zullen lukken. Dat heeft Rutte woensdag gezegd, voor aanvang van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

"Alles is erop gericht dit te laten slagen", zei Rutte. Hij gaf geen antwoord op de vraag waarop zijn optimisme is gebaseerd en hoe hij Tjeenk Willink gaat overtuigen dat 'rechts' gaat slagen.

Rutte is de eerste politiek leider die woensdag bij Tjeenk Willink op bezoek komt. Later woensdag volgen de fractievoorzitters van PvdA, PVV, CDA, SP, D66 en GroenLinks. ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren zijn donderdagochtend aan de beurt.

Koningin Beatrix benoemde Tjeenk Willink dinsdagavond tot informateur. Op een persconferentie zei hij woensdag dat hij wil nagaan of voortzetting van de onderhandelingen over een rechts kabinet een goede kans van slagen heeft.


VVD-leider Mark Rutte optimistisch over kans van slagen rechts kabinet

Thekla Reuten vindt George Clooney 'groot kind'

George Clooney heeft een grote indruk gemaakt op Thekla Reuten. De Nederlandse actrice is naast de Hollywoodster te zien in Anton Corbijns speelfilm The American. "Hij is elegant, vol van verhalen en grappen, eigenlijk een groot kind."

"Clooney is een überprofessional. Op de set denkt hij niet alleen als acteur, maar ook als regisseur en producent", legt de 35-jarige actrice woensdag uit in Metro. "Ik moet zeggen dat alle dingen die je over hem hoort echt waar zijn."

The American, de tweede speelfilm van de Nederlandse regisseur en fotograaf Anton Corbijn, gaat over een huurmoordenaar die besluit te stoppen met zijn werk. De film gaat vrijdag in première in Nederland, op de eerste dag van het festival Film By the Sea.

Steniging in Iran uitgesteld

De geplande doodstraf door steniging van de Iraanse Sakineh Mohammadi-Ashtiani is opgeschort. De straf wordt herzien, meldde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

De 43-jarige vrouw was tot de controversiële steniging veroordeeld wegens overspel.

De straf zorgde voor veel ophef. Het Europees Parlement vroeg Iran woensdag nog de straf te heroverwegen. De Franse presidentsvrouw Carla Bruni had zich ook tegen de straf uitgesproken, waarna Iraanse media haar een hoer noemden.

Steniging in Iran uitgesteld
Steniging in Iran uitgesteld (Foto: ANP)

Tankauto met varkensmest geëxplodeerd

Een Nederlandse tankauto vol met varkensmest is in de Duitse stad Keulen geëxplodeerd. Twintig ton warme varkensmest werd daardoor uitgesmeerd over zes huizen, zeven auto's en twee aanhangers met grasmaaiers, meldt de Duitse nieuwssite Rundschau Online.

De tankauto ontplofte maandag rond 07.30 uur, waardoor de werkweek voor meerdere buurtbewoners slecht begon. "Ik zat in de keuken en opeens kwam er geen licht meer door de ramen", zegt een van hen. De explosie werd volgens de brandweer veroorzaakt doordat de mest te warm werd. Dat veroorzaakte een hoge druk, waardoor een kijkglas sprong en de lading onder grote druk de straat op werd gespoten.

Dertig brandweermannen hebben geprobeerd de drijfmest van de gevels en auto's te bikken. Dat lukt niet helemaal. Sommige muren moeten worden overgeschilderd, ook doordat verf door reinigingspogingen met hogedrukspuiten van de gevels is afgebladderd. Bij de auto's kon de mest gemakkelijker van de buitenkant worden gehaald, maar het is ook in het ventilatiesysteem gaan zitten.

Voor de eigenaren zit er volgens de website niet veel anders op dan naar de garage te gaan. Een agent adviseert de getroffenen contact op te nemen met de verzekeraar van de chauffeur of het Nederlandse bedrijf.

Werkstraf voor 'spionerende' rechercheur

De rechtbank in Den Haag heeft oud-rechercheur Ré L. woensdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Hij kreeg deze straf omdat hij volgens de rechters geheime informatie uit politiesystemen heeft doorgespeeld aan de Marokkaanse autoriteiten. De rechtbank acht bewezen dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden in ruil voor diensten.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dezelfde straf tegen de 39-jarige oud-politieman van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Omdat L. Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draaide de zaak niet om "echte spionage", zoals de officier van justitie het eerder noemde.

De rechters rekenen L. zwaar aan dat hij informatie over personen heeft doorgespeeld met betrekking tot wapenhandel en terrorisme. Deze mensen hebben daar echter geen nadeel van ondervonden, aldus de rechtbank.

Bulgaarse bondscoach stapt op

Stanimir Stoilov is opgestapt als bondscoach van Bulgarije. Zijn vertrek is het gevolg van een zwakke start van Bulgarije in de kwalificatiewedstrijden naar Euro 2012. De eerste wedstrijd werd verloren van Engeland met 4-0, terwijl de Bulgaren gisterenavond in een thuiswedstrijd met 0-1 onderuitgingen tegen Montenegro.

Stoilov deelde mee dat aanvoerder Stilian Petrov mogelijk ook stopt bij het Bulgaarse elftal, al hoopt hij van niet. "Ik hoop dat hij van gedachten verandert en ik wil Dimitar Berbatov ook terug. We hebben ze echt nodig." Berbatov gaf in mei van dit jaar al aan te stoppen als international.

De Bulgaarse sportdirecteur Nasko Sirakov heeft de campagne van Bulgarije tot nu als een tragedie omschreven. Mogelijk stapt hij ook op. "Ik kwam hier om de jongens naar het EK te helpen, maar het lijkt erop dat ik niet met mijn taak overweg kan. Ik denk niet dat ik verder ga met mijn werk."

[Vuelta] Fothen verlaat peloton

De elfde etappe in de Vuelta a España is vanmiddag van start gegaan zonder de Duitser Markus Fothen. Een kneuzing aan zijn rechterbeen bezorgt hem te veel last  om nog door te fietsen, staat te lezen op de website van de ploeg. De renner van Team Milram viert zijn verjaardag morgen dus in mineur.

''Het gaat echt niet meer. Ik heb afgelopen weekend hard moeten zwoegen om de bergetappes te overleven'', zegt Fothen. ''Ik had gehoopt dat ik me na de rustdag beter zou voelen, maar dat is niet het geval. Bovendien heb ik nu ook last van mijn knie.''

Amerikaanse in stukken gehakt in Sevilla

Een Amerikaanse vrouw is in haar Zuid-Spaanse woonplaats Sevilla vermoord. Haar lichaam is vervolgens in stukken gesneden en in een rivier gegooid. Dat heeft de Spaanse politie woensdag bekendgemaakt. Een 30-jarige bekende van het slachtoffer is aangehouden. Welke relatie de man tot het slachtoffer had en wat mogelijk een motief voor de moord is, is niet bekend.

De 49-jarige vrouw werd dit weekend als vermist opgegeven. De politie vond vervolgens maandag en dinsdag in de rivier de Guadalquivir een tas met het hoofd van de vrouw en een van haar armen. In een koffer werd de rest van het lichaam aangetroffen.

Vijf arrestaties na schietpartij Den Bosch

Vijf mannen zijn aangehouden in verband met een schietpartij in Den Bosch. Dat meldt de politie. Op 26 augustus werd er op de kruising van de Grobbendoncklaan en de Graafseweg meerdere malen geschoten. Hierbij raakte niemand gewond.

Woensdagochtend tussen 04.00 uur en 06.00 uur werden een 23-jarige Ossenaar en een 26-jarige Spanjaard op de A59 ter hoogte van Geffen aangehouden. Die Bosschenaren van 20, 23 en 25 jaar werden in hun woning gearresteerd. Momenteel worden in zeven woningen huiszoekingen verricht. Hierbij worden onder meer honden ingezet om wapens te vinden.

Verwarde man steekt brandweerman neer

Een verwarde man heeft woensdagochtend een brandweerman neergestoken, nadat zijn woning in Amstelveen in brand stond. Vermoedelijk heeft hij het vuur zelf aangestoken. De brandweerman raakte lichtgewond aan zijn arm en is in het ziekenhuis behandeld, meldt de politie.

De brand ontstond rond 10.00 uur in een flatwoning aan de Jeanne d'Arclaan. De brandweer kwam ter plaatse en ging de woning binnen om het vuur te blussen. Daar troffen zij de bewoner die een van de spuitgasten in zijn arm stak. Hierna trokken de brandweerlieden zich terug. Het vuur was toen wel al gedoofd.

De politie heeft vervolgens omliggende woningen ontruimd en is met een arrestatieteam de woning binnengegaan. Rond 11.30 uur is de verwarde bewoner in de boeien geslagen.

Tjeenk Willink wil zekerheid

Informateur Herman Tjeenk Willink wil zeker weten dat voortzetting van de onderhandelingen over een rechts kabinet een goede kans van slagen heeft. Dat is het doel van de gesprekken die hij gaat voeren met alle fractievoorzitters, zei hij woensdag.

"Ik wil alledrie horen dat ze een redelijke mate van zekerheid zien in het slagen van de onderhandelingen", zei Tjeenk Willink, doelend op VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Tjeenk Willink wees erop dat eerdere informateurs tot twee maal toe hebben geconstateerd dat rechtse samenwerking niet mogelijk was. Als het een derde keer zou mislukken, zou dat de geloofwaardigheid van alle betrokkenen aantasten, zei Tjeenk Willink op een persconferentie.

Een andere reden dat Tjeenk Willink opnieuw tot informateur is benoemd, is formeel. VVD, PVV en CDA kwamen dinsdag terug op het advies dat zij een dag eerder aan Beatrix hadden gegeven. Beatrix kan daar echter geen rekening mee houden zolang ze dat niet formeel aan een informateur hebben laten weten.

Tjeenk Willink begint zijn gesprekken met de fractievoorzitters woensdagmiddag en rondt ze donderdagochtend af.

Duizenden wietplanten gevonden in aspergeveld Budel

De politie heeft duizenden wietplanten gevonden in een aspergeveld in het Noord-Brabantse dorp Budel. "We zijn voorlopig nog bezig met tellen, maar mogelijk gaat het om tienduizenden planten", zegt een politiewoordvoerder.

De enorme plantage werd woensdag ontdekt nadat de politie was getipt. Over wie de dader is valt nog niets te zeggen, maar dat hoeft niet per se de eigenaar van het aspergeveld te zijn. Vaak worden wietplanten zonder medeweten van de eigenaar van de grond tussen andere gewassen geplant, waardoor de pakkans voor de daders klein is, legt de politiezegsvrouw uit.

N.E.C. moet Babos zes weken missen

N.E.C. Nijmegen moet Gábor Babos zes weken missen. De Hongaarse keeper heeft last van rugklachten en na onderzoek is besloten om Babos zes weken rust en behandeling te geven.

Babos, die tevens aanvoerder van N.E.C. is, moest het vorige duel van zijn club ook al missen. Hij werd toen vervangen door Jasper Cillessen. Babos speelt sinds 2005 in Nijmegen. Hij kwam over van Feyenoord, dat hem weer over had genomen van NAC Breda.

Gebroken oogkas voor Mertesacker

De Duitse international Per Mertesacker heeft een gebroken linkeroogkas opgelopen in het EK-kwalificatieduel van die Mannschaft tegen Azerbeidjzan. Dat meldt zijn club Werder Bremen. De 25-jarige verdediger moest al na elf minuten naar de kant, nadat hij een klap in het gezicht kreeg van Vagif Javadov, die door FC Twente verhuurd is aan FC Baku.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe lang de boomlange stopper uit de roulatie is, maar hij mist in ieder geval zaterdag de topper tegen Bayen München. Volgens de artsen is een operatie niet noodzakelijk.

Duitsland kende ondanks het uitvallen van de 71-voudig international weinig problemen met Azerbeidzjan. De voetbaldwerg werd met 6-1 van de mat geveegd. Duitsland gaat na twee overwinningen samen met het Turkije van Guus Hiddink aan de leiding in groep A.

Skilegende Maier naar de Zuidpool

Skilegende Hermann Maier zal een tocht naar de Zuidpool gaan maken. The Herminator doet mee aan Race to the South Pole, een programma dat georganiseerd is door de Oostenrijkse TV-zender ÖRF en het Duitse ZDF.

In het programma dat op 25 december begint neemt een Oostenrijks team het op tegen een Duits team in de race om als eerste de Zuidpool te bereiken. De strijd wordt georganiseerd, omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat de Noor Roald Amundsen die plaats als eerste wist te bereiken.

Thako's Penismonoloog

Sinds de vele vaginamonologen en de in reactie daarop geponeerde penismonologen, leek het onmogelijk geworden om nog een keer De Enige Echte Penismonoloog te schrijven. Ik vond het destijds briljant in originaliteit en heb me er vanuit mijn artistieke drijfveren dan ook lange tijd niet aan willen wagen. Ik ben altijd van mening dat iets unieks ook uniek moet blijven. Ik vond de titel Penismonoloog al een beetje een zwaktebod na de titel Vaginamonoloog

Australië verbiedt bizarre circusact

Een Russisch circus moet tijdens optredens in Australië een act uit het programma schrappen waarbij een vrouw een levende vis inslikt om die vervolgens weer op te braken. Medewerkers van de Australische overheid vonden de circusact wreed en in strijd met de dierenbeschermingswet.

"Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vissen pijn ervaren en daardoor onder de dierenbeschermingswet vallen", zegt de Australische dierenbeschermer Glenys Oogjes. Bovendien, zo zegt Oogjes "was dit totaal niet educatief. Deze circusact was onmenselijk en achterlijk".

Een woordvoerder van het circus meldde dat de circusmanager het woensdag, donderdag en waarschijnlijk ook vrijdag te druk heeft om commentaar te geven.

Arrestaties rond moord op Italiaan in Venezuela

Vier personen zijn in Venezuela opgepakt op verdenking van de moord op een Italiaanse toerist. Dat heeft het kantoor van de Venezolaanse procureur-generaal dinsdag gezegd. Onder de verdachten zijn drie politieagenten en een plaatselijke booteigenaar.

Het lichaam van de 36-jarige Emiliano Astore werd op 29 augustus gevonden op zijn boot 'Yunkano Miami'. De politie vermoedt dat de Italiaan tijdens een roofoverval is doodgeschoten. De booteigenaar zou de andere verdachten naar de boot van Astore hebben gevaren.

In het huis van een van de agenten werden twee laptops gevonden die aan Astore toebehoorden.

Blatter: "Bayern krijgt geen vergoeding voor Robben"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft naar buiten gebracht dat Bayern München geen schadevergoeding zal ontvangen voor de blessure van Arjen Robben.

"Alle nationale voetbalbonden hebben ondertekend dat ze hun spelers verzekeren tegen blessures", adus Blatter in Sport Bild. "Zo'n regel geldt tussen bonden en clubs echter niet. Je kunt niet de slagroom willen, en de koe en de boerderijvrouw ook nog", aldus de Zwitser.

Bayern eist van de KNVB wellicht een schadevergoeding, omdat de clubarts beweert dat Robben nooit op het WK had mogen spelen. De blessure van de vleugelspeler zou ernstiger zijn geweest dan de medische staf van Oranje constateerde. Robben is voor Bayern nog maanden uitgeschakeld.

Maandag meldde de NOS dat de international twee spierscheuringen in zijn hamstring had in plaats van één. Op de MRI-scan zou één van de twee scheurtjes over het hoofd zijn gezien. De KNVB heeft hier nog niet op gereageerd en wil eerst met Bayern overleggen. Dat zal zaterdag gebeuren.

Achthonderd gevangenen ontsnapt in Nigeria

Zo'n achthonderd gedetineerden zijn uit een gevangenis in het noorden van Nigeria ontsnapt. In de gevangenis zaten voornamelijk moslimextremisten. Dat heeft de politie van de deelstaat Bauchi woensdag gezegd.

Dinsdagavond braken er vuurgevechten uit bij de gevangenis. Vermoedelijk zijn de schutters lid van de sekte Boko Haram, die in juli 2009 een reeks aanvallen pleegde op overheidsgebouwen. Bij de schietpartijen van dinsdag kwamen vier mensen om het leven. Zes anderen liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

Volgens onderzoekers houden de ontsnapte gevangenen zich schuil in de bergen die de regio omringen. Bauchi, de hoofdstad van de deelstaat, bleef woensdag rustig. Paramilitairen bewaakten de gevangenis.

Schoten bij overval juwelier Amsterdam

Juwelier Midyat aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West is rond 10.15 uur door twee mannen overvallen. Daarbij is meerdere keren geschoten.

Twee mannen stormden de zaak binnen, schreeuwden "overval, overval!" en schoten ongeveer 5 keer om zich heen, zo laat de eigenaar van Midyat aan AT5 weten. Er zijn geen gewonden gevallen.

De overvallers maakten sieraden buit en vluchtten vervolgens in de richting van de Vespucistraat. De eigenaar laat AT5 weten al twee keer eerder overvallen te zijn.

Belgische kardinaal erkent fouten

Het voormalige hoofd van de Belgische Katholieke Kerk, de gepensioneerde kardinaal Godfried Danneels, heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt in de wijze waarop de kerk omging met seksueel misbruik door geestelijken. Volgens Danneels werd te vaak getracht de schade te beperken, waardoor te weinig aandacht uitging naar de slachtoffers.

In een interview met tijdschrift Knack zei Danneels woensdag dat hij het onmiddellijke ontslag had moeten eisen van een bisschop die zich schuldig maakte aan misbruik, in plaats van dat hij het slachtoffer ertoe probeerde te bewegen te zwijgen tot de desbetreffende geestelijke met pensioen was.

In zijn eerste interview sinds het uitlekken van geheime opnames van een gesprek tussen Danneels en het slachtoffer zei de gepensioneerde kardinaal dat de schade voor de kerk door het schandaal 'enorm' is. In de opnames drong hij aan op het verzwijgen van het misbruik.

Kabinet wijzigt wetten voor FIFA

Als Nederland in 2018 of 2022 het WK voetbal mag organiseren, wordt de wet aangepast om belastingvrijstelling voor de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk te maken. Dat heeft minister van Sport Ab Klink (CDA) woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

De FIFA eist vrijstelling van alle belastingen. Voor een deel kan dat binnen de huidige wetten. Zo hoeven buitenlandse voetballers geen belasting in Nederland te betalen, als zij tenminste niet hier wonen. Voor andere belastingvrijstellingen wordt de wet gewijzigd.

Vrijstelling van BTW op bijvoorbeeld toegangskaarten is niet mogelijk, omdat dat BTW-heffing verplicht is volgens Europese regels. Het kabinet wil daarom de geïnde BTW terugbetalen aan de FIFA. Klink zei onlangs al dat het kabinet hierover nadacht.

Klink erkent dat er bij het EK voetbal in 2000, dat door Nederland en België werd georganiseerd, veel minder fiscale vrijstellingen waren. De eisen van de FIFA op dit gebied zijn echter hetzelfde als bij het WK van dit jaar in Zuid-Afrika en bij dat van 2014 in Brazilië.

Klink ontkent verder dat de FIFA aparte banen op snelwegen eist. Wel worden spelers, scheidsrechters en bobo's 'op een soepele manier door het verkeer geloodst'. Dat gebeurt volgens Klink ook bij interlands en andere grote wedstrijden, zoals in de Champions League.

Klink schrijft verder dat het kabinet nog geen idee heeft of Nederland uit de kosten kan komen met het WK. "Zowel aan de kosten- als aan de batenkant is er sprake van onzekerheden, zeker gezien het feit dat het evenement pas over acht jaar (dan wel twaalf jaar) plaatsvindt."

Monza past circuit aan

De organisatie van de Grand Prix van Italië heeft het circuit van Monza licht aangepast. Bij enkele bochten zijn de kerbstones veranderd om te voorkomen dat de bolides van de grond komen als ze de kerbs verkeerd nemen.

Volgens de organisatie is het lastig om de bochten Rettifilo en Roggia zodanig te maken dat de coureurs bij het afsteken geen voordeel hebben. Daarom zijn vorig jaar al strips aangebracht om dat te voorkomen. Dit jaar zijn de kerbs aan de beurt omdat deze voor gevaarlijks situaties konden zorgen. Door de aanpassingen moeten de rijders die de controle over hun auto's kwijt dreigen te raken deze kunnen behouden.

Kledingwinkel die wiet verkocht onterecht gesloten

De gemeente Roosendaal heeft te streng opgetreden tegen een kledingwinkel die drugs verkocht. Dat oordeelt de Raad van State nadat de winkel een zaak had aangespannen tegen de gemeente. Burgemeester Michel Marijnen (CDA) liet in maart vorig jaar de kledingwinkel voor vijf jaar sluiten omdat er wiet werd verkocht.

Volgens de Raad van State heeft de burgemeester een grote mate van vrijheid als het gaat om het voeren van een stringent beleid op het gebied van softdrugs. Maar dit beleid moet wel passen binnen de wet. De sluiting voor vijf jaar van de winkel is in strijd met de Opiumwet, omdat die bepaalt dat de sluiting moet worden opgeheven als de overtreding is beëindigd.

De burgemeester van Roosendaal, waar alle coffeeshops gesloten zijn om de overlast van drugstoeristen te verminderen, moet nu opnieuw beslissen of de kledingwinkel al dan niet open kan.

Boek: Sara Stridsberg - Droomfabriek

Andy Warhol, een bekend fenomeen op deze aardbol, creëerde kunst met een grote K in The Factory. Om al deze artistieke creaties te kunnen dirigeren heb je een legio amfetamine en excentrieke kunstenaars nodig. Een van die personen was Valerie Solanas, een verpletterend intelligente vrouw met een ontiegelijke haat voor alles wat een Y-chromosoom bevat. Deze vrouw, oprichter van SCUM (Society for Cutting Up Men), is het hoofdpersonage in het boek Droomfabriek van Sara Stridsberg.

Droomfabriek

Weinig vrouwen in Britse gamesindustrie

Gamen is voor mannen! Althans, dat zijn de vooroordelen. Toch blijkt uit een onderzoek door de universiteit van Liverpool dat er nog steeds maar weinig vrouwen in de gamesindustrie werken.

Uit het onderzoek blijkt dat maar 4% van de werknemers in de gamesindustrie vrouw zijn. In 2006 stond dit nog op 12% dus de afgelopen jaren zijn er steeds minder vrouwen in de gamesindustrie komen werken. Volgens de onderzoeker hebben vrouwen het steeds minder naar hun zin in de gamesindustrie

"Reasons given for intending to leave the industry tended to suggest women are dissatisfied with their organisations and working environment."

Grootste reden hiervoor zouden de lange dagen zijn die moeten worden gemaakt tijdens de ontwikkeling van een game. 43% van de vrouwen geeft aan dat de lange dagen hun gemoedstoestand negatief hebben beinvloed. Dat is niet zo gek als je je realiseert dat 32% ongeveer 45 uur per week werkt, 22% tussen de 45 uur en 50 uur en 10% meer dan 56 uur per week werkt.

Vrouwen die in de gamesindustrie zijn over het algemeen jong en hebben geen kinderen. Van de vrouwen die in de gamesindustrie werken heeft 79% geen kinderen en is 69% jonger dan 35.

Vrouwen

Staking ov-personeel Griekenland

Griekse medewerkers van het openbaar vervoer zijn woensdag in staking gegaan tegen geplande hervormingen in het Griekse vervoerssysteem. Gedurende vijf uur lag het Griekse spoor stil. Athene had urenlang geen openbaar vervoer.

Vakbonden zetten zich af tegen plannen van de regering om het verliesmakende spoorsysteem te stroomlijnen. Datzelfde moet gebeuren met het volledige openbaar vervoer in Athene. Alleen de spoorwegen hebben al een schuldenlast van tien miljard euro.

Iets minder echtscheidingen uitgesproken

Het aantal uitgesproken echtscheidingen is vorig jaar licht gedaald naar 31.700. In 2008 werden nog 32.900 echtscheidingen uitgesproken, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS verwacht dat het aantal echtscheidingen dit jaar toeneemt omdat het eerste halfjaar meer echtscheidingsprocedures zijn opgestart.

In vergelijking met 1994 hebben paren die scheiden vaker kinderen. In 1994 was dat nog bij ongeveer de helft van de paren het geval, tegenwoordig bij zes op de tien echtscheidingen. Dat komt volgens het CBS doordat stellen tegenwoordig pas trouwen als het eerste kind is geboren. Daardoor komt het minder vaak voor dat een stel zonder kinderen in een echtscheiding verwikkeld raakt.

In totaal waren vorig jaar 33.300 kinderen bij een echtscheiding betrokken. De helft was jonger dan 10 jaar. Bij scheidingen waar kinderen bij zijn betrokken, moet de vader in zes op de tien gevallen kinderalimentatie betalen. Overigens stroomt het geld vrijwel altijd van de vader naar de moeder, bij slechts een procent was dat niet het geval.

In vijftien procent van de gevallen moet iedere maand tweeduizend euro of meer worden betaald. In ruim 55 procent van de gevallen is het maandelijkse bedrag achthonderd euro of minder.

Dr. Kawashima komt met Kinect Brain Training

Zojuist heb je kunnen lezen over de lancering van Kinect-bundels in de VS en Europa. Wat we niet moeten vergeten, is dat Microsoft Kinect ook naar Japan brengt. Zij krijgen vanaf 20 november. tevens de 250GB bundel maar zullen enkele launchgames pas later in ontvangst mogen nemen.

Momenteel zijn Dr. Kawashima en Namco Bandai druk bezig met een Brain Training-game voor Kinect. De game, die nu nog door het leven gaat als Lead: New Brain Training Where You Answer With Your Body, zal vele minigames bevatten in dezelfde stijl als de Nintendo DS-versie. Benieuwd naar enkele van deze minigames? Dan is het maar goed dat de game vanochtend in Japan is getoond. Wanneer de game van Dr. Kawashima zal verschijnen is nog niet bekend.

'BP erkent fouten Golf van Mexico'

De Britse oliemaatschappij BP erkent in een intern onderzoeksrapport naar de oorzaak van de olieramp in de Golf van Mexico dat personeel van het olieconcern fouten heeft gemaakt. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times woensdag op basis van uitlatingen van bronnen rond het onderzoek.

Het rapport komt woensdagmiddag naar buiten. Daarin zou BP melding maken van fouten voorafgaand aan de explosie op het olieplatform in april, waardoor elf personeelsleden om het leven kwamen. De explosie heeft geleid tot de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis, waarbij naar schatting 4,9 miljoen vaten olie de Golf van Mexico is ingestroomd.

BP heeft eerder de suggestie tegengesproken dat de oliemaatschappij schuldig is aan grove nalatigheid.

'BP erkent fouten Golf van Mexico'
'BP erkent fouten Golf van Mexico' (Foto: ANP)

Milieudoelstelling bijna bereikt door crisis

Door de economische crisis heeft Nederland een internationale doelstelling om de uitstoot van broeikasgas te verlagen bijna bereikt. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het Kyotoprotocol is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met 1990 voor 2012 met zes procent te verminderen. Nederland stootte twintig jaar geleden 213 miljard kilo koolstofdioxide uit. De doelstelling is dat te verlagen naar zo'n 200 miljard kilo. Vorig jaar daalde de uitstoot van zo'n 207 miljard kilo naar ongeveer 201 miljard kilo.

De uitstoot daalde voor het vijfde jaar op rij, maar de daling was sterker dan in de jaren daarvoor. Dat komt doordat door de crisis minder aardolieproducten en steenkool zijn verbruikt.

Twee derde van de daling van de CO2-uitstoot deed zich voor bij de industrie en raffinaderijen. Vooral de productie in de metaalindustrie nam af. Een kwart van de vermindering van de CO2-uitstoot komt op het conto van het wegverkeer.

Kinect-bundel met 250GB Xbox 360

Op 10 november kunnen we allemaal los met Kinect voor de Xbox 360. We kunnen dan aan de slag met launchgames als Kinect Adventures of Kinect Joy Ride. Nog geen Xbox 360? Geen probleem, want Microsoft komt met een bundel.

Naast de lancering van Kinect zal er op 10 november tevens een bundel verschijnen met een 250 GB Xbox 360 Slim, Kinect en Kinect Adventures. De bundel zal in Engeland over de toonbank gaan voor £299.99 en in de VS zal de bundel $399 gaan kosten. De VS krijgt Kinect een weekje eerder dan Europa, op 4 november. Of de bundel daar ook eerder zal verschijnen en wat de kosten gaan zijn in Nederland, is nog niet bekend.

Final Fantasy XIII naar de Xbox 360 in Japan

De aankondiging dat Final Fantasy XIII ook op de 360 zou verschijnen, zetten de gameswereld even op zijn kop. Vooralsnog bleef het spel in Japan exclusief voor de PS3, maar eindelijk kunnen Japanse Final Fantasy-fans met enkel een 360 gaan genieten van het dertiende deel uit de befaamde RPG-serie.

Het Japanse magazine Dengeki laat weten dat Final Fantasy XIII vanaf 16 december uitkomt op de Xbox 360, Sqaure-Enix heeft dit eveneens bevestigd. De Japanse Xbox 360-versie krijgt de naam 'Final Fantasy XIII Ultimate Hits Edition'. Vreemd genoeg krijgt het spel Engels gesproken tekst en is er een Easy Mode toegevoegd. De zit er bij de 360-versie een bonus boek genaamd 'Final Fantasy XIII Corridor of Memory'. In dit boek vind je onder andere concept art, scènes die nooit het spel hebben gehaald en een nieuw verhaal over Lightning en haar vrienden, onder de naam 'Final Fantasy XIII: Episode i'.

Nederlaag Spanje beëindigt recordreeks Marchena

Spanje verloor afgelopen nacht een vriendschappelijk duel met 4-1 van Argentinië. Gezien het verleden is dat best opmerkelijk, omdat bij de wereldkampioen Carlos Marchena meespeelde. Spanje verloor ruim zeven jaar geen duels als Marchena speelminuten kreeg.

De lange recordreeks begon op 7 juni 2003. Sinds die dag verloor Spanje geen enkele wedstrijd met Marchena in de gelederen. Namens La Roja maakte de verdediger de afgelopen zeven jaar 57 keer zijn opwachting in het nationale team. Na zeven jaar en precies drie maanden is de reeks nu dus beëindigd.

Marchena debuteerde in augustus 2002 in het nationale team van Spanje. Hij speelde inmiddels 64 interlands voor de wereldkampioen. In Zuid-Afrika kwam hij in de poulefase niet in actie. Daarna moest hij in de knock-outfase genoegen nemen met korte invalbeurten tegen Portugal, Paraguay en Duitsland.

Marchena (31) stond het grootste deel van zijn carrière onder contract bij Valencia. Na drie jaar Sevilla en één seizoen Benfica kwam hij in 2001 bij Valencia terecht. Met die club werd hij in 2002 en 2004 landskampioen. Deze zomer verkaste de verdediger naar Villarreal.

Hingis denkt wederom aan rentree

Martina Hingis overweegt wederom haar rentree in het professionele tennis te maken. De Zwitserse zei in New York dat ze het spelletje nog altijd miste en dat ze daarom overweegt om in de toekomst in het dubbelspel uit te gaan komen.

Hingis stopte in 2003 op 22-jarige leeftijd als eens met tennis vanwege aanhoudend blessureleed. De Zwitserse had op dat moment al vijf grandslamtitels op zak en was de voormalige nummer één van de wereld. Ze kwam terug in het tenniscircuit, maar stopte in 2007 weer nadat ze op het gebruik van cocaïne was betrapt.

"Samen met Lindsay Davenport ben ik al een paar keer gevraagd. Het kwam te snel voor mij. Lindsay wilde wel meteen en zij won al een toernooi in Stanford," zei Hingis die afgelopen zomer competitietennis in de Verenigde Staten speelde. "Ik beloof nog niets. Eerst moet ik een goede dubbelpartner vinden en zeker weten dat ik dit wil."

Man overleden na frontale botsing Steenbergen

Een man is woensdagochtend bij een verkeersongeluk in Steenbergen overleden. Een tegemoetkomende auto kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal met de auto van het slachtoffer. Dat meldt de politie.

Een jonge vrouw reed iets na 08.00 uur vanuit Dinteloord over de Randweg Oost toen haar voertuig door nog onduidelijk oorzaak begon te schuiven. De auto kwam op de andere weghelft terecht en botste op de tegenligger. Die auto sloeg over de kop en de bestuurder werd uit het voertuig geslingerd. Zowel de auto als de man kwamen in de sloot terecht.

De man overleed; de vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

Judowereld herdenkt Geesink tijdens WK

De internationale judowereld staat vandaag bij de start van het WK in Japan stil bij de dood van Anton Geesink. Vlak voor de start van de openingsceremonie zal een minuut stilte in acht worden genomen voor de voormalig olympisch- en wereldkampioen.

Geesink overleed twee weken geleden op 76-jarige leeftijd. Hij genoot in Japan grote bekendheid, omdat hij in 1961 de eerste niet-Japanner was die de wereldtitel veroverde. Drie jaar later tijdens de Spelen in Tokyo werd zijn naam definitief gevestigd toen hij goud won door de Japanse favoriet Akio Kaminaga te verslaan en dwong hij respect af door de manier waarop hij zijn overwinning vierde.

Bethesda opent kantoor in Nederland

Bethesda Softworks is aan het uitbreiden en dat zullen we weten ook. De publisher van Bethesda Game Studios en id Software is neergestreken in Eindhoven om daar hun uitgavepraktijken in de Benelux meer ondersteuning te bieden. Het bedrijf had al kantoren in Frankfurt, Tokio, Londen en Parijs.

Voormalig General Manager van Namco Bandai Menno Eijck is aangetrokken om diezelfde positie voor Bethesda in Eindhoven in te vullen. Bethesda Softworks General Director Sean Brennan was blij met de nieuwe aanwinst en enthousiast over de op handen zijnde releases van AAA-titels Hunted, Brink en RAGE.

 

[US Open] Clijsters naar halve finale

Titelverdedigster Kim Clijsters heeft zich geplaatst voor de halve finale van de US Open. De Belgische stond in haar kwartfinalepartij tegen Samantha Stosur voor het eerst dit toernooi een set af: 6-4, 5-7 en 6-3.

Clijsters en Stosur maakten er een gelijkopgaande partij van. De Belgische speelde niet haar beste tennis, getuige liefst 43 onnodige fouten, maar ook Stosur ging regelmatig de fout in zodat Clijsters kans houdt op titelprolongatie.

Net als vorig jaar moet Clijsters het in de halve finale opnemen tegen een Williams. Vorig jaar was het Serena, dit jaar treft ze de nummer drie van de plaatsingslijst Venus. De Amerikaanse klopte de Italiaanse Francesca Schiavone met 7-6 en 6-4.

Riis: "Schleck zat tot 5 uur in de kroeg"

Gisteren werd bekend dat Andy Schleck en Stuart O'Grady in de tiende etappe van de Vuelta niet meer van start mochten gaan. Reden hiervoor was dat de Saxo Bank-renners na het diner nog alcohol hadden genuttigd. Teammanager Bjarne Riis geeft uitleg over het besluit ze uit koers te halen.

"Of ze nu één glas hebben gedronken of tien, ze zaten om 5 uur nog in een café en daar zijn geen excuses voor. Ik heb gedaan wat ik moest doen. De regels gelden voor iedereen: profs moeten zich als profs gedragen, Schleck moet de gevolgen van zijn gedrag nu maar dragen."

Schleck en O'Grady deden overigens al niet meer mee voor het klassement. Schleck stond al op een half uur van Igor Anton, terwijl O'Grady al op anderhalf uur achterstand stond.

Reddingsactie op kantelend boorplatform

Nadat een boorplatform in de Oost-Chinese Zee door een tyfoon gevaarlijk begon te kantelen, zijn 34 medewerkers met helikopters in veiligheid gebracht. Twee personen worden vermist. Dat heeft het Chinese ministerie van verkeer woensdag gezegd.

Het platform, zo'n negen kilometer voor de kust, begon dinsdag tot een hoek van 45 graden te kantelen. Vier medewerkers vielen daardoor in het water.

Stekelenburg: "Zo'n wedstrijd verwacht je niet"

Maarten Stekelenburg was dinsdag opnieuw van grote waarde voor het Nederlands elftal, dat dankzij de Ajacied drie punten pakte tegen Finland. De doelman hield Oranje in de eerste helft op de been in een zwakke fase.

Voor Nederland was er niets aan de hand toen Klaas-Jan Huntelaar al snel twee keer scoorde. Uit een hoekschop deed Finland echter meteen iets terug, waarna de bezoeker kans op kans kregen. "Je verwacht niet dat je tegen Finland zo vaak in actie moet komen, maar als de tegenstander zulke kansen krijgt, moet je ze pakken", reageert Stekelenburg tegen De Telegraaf.

Op het WK was de Ajacied ook al belangrijk voor Oranje en die lijn zet de 27-jarige sluitpost door in de EK-kwalificatiereeks. "Ik heb veel vertrouwen. Ik probeer de rust te bewaren en dat lukt de laatste tijd prima." Oranje staat na twee duels op de tweede plaats in poule E van de EK-kwalificatiereeks.

Zweden won dinsdag met 6-0 van San Marino en is daardoor nu koploper in de groep. Achter Nederland staan Hongarije en Moldavië op drie punten, terwijl Finland en San Marino een EK-ticket nu al bijna kunnen vergeten. Oranje speelt op 8 oktober de volgende interland uit tegen Moldavië.

Mido heeft benodigde papieren eindelijk binnen

Het heeft even geduurd, maar Egyptenaar Mido kan eindelijk in actie komen voor Ajax. De aanvaller maakt vanmiddag voor het eerst zijn opwachting op het trainingsveld.

Ajax legde Mido eind augustus vast op basis van een prestatiecontract, wat inhoudt dat de spits per wedstrijd wordt betaald. Wegens het ontbreken van een werkvergunning kon de Egyptenaar niet meteen naar Amsterdam komen. Een woordvoerder van Ajax bevestigt in De Telegraaf echter dat alle papieren nu binnen zijn.

Mido, die voor één jaar bij Ajax heeft getekend, is voor de Amsterdammers inzetbaar in zowel Eredivisie als Champions League. De verwachting is echter dat de 27-jarige aanvaller enige tijd nodig heeft om wedstrijdfit te worden. Trainer Martin Jol heeft desondanks al wel een trainingsschema voor de speler opgesteld.

Tussen 2001 en 2003 speelde Mido veertig duels voor Ajax, waarin hij 21 keer wist te scoren. De Amsterdammers verkochten hem aan Olympique Marseille, dat Mido na één jaar alweer verruilde voor AS Roma. Ook in de Italiaanse hoofdstad was de 51-voudig international snel uitgekeken. Bij Tottenham Hotspur werkte Mido daarna ook al samen met Jol.

UvA niet meer bij vijftig beste universiteiten

De Universiteit van Amsterdam staat niet meer in de top vijftig van een ranglijst van de beste universiteiten ter wereld. Vorig jaar drong de universiteit de top vijftig binnen op plaats 49 van de ranglijst van de internationale netwerkorganisatie QS. Dit jaar zakt de universiteit naar plaats 56.

De Universiteit Leiden daalt nog harder, namelijk van plaats 60 naar plaats 82. Wel blijft Leiden de tweede Nederlandse universiteit op de ranglijst. Een plaats lager staat de Universiteit Utrecht, gezakt van plaats 70.

Vorige maand oordeelde de Universiteit van Shanghai nog dat de Universiteit Utrecht de beste van Nederland is. Utrecht kwam op een internationale ranglijst van de universiteit op de vijftigste plaats.

In de lijst van Shanghai voert de Harvard University in de VS de lijst aan. In de lijst van QS zakt die universiteit dit jaar naar de tweede plaats. De Britse University of Cambridge heeft de eerste plaats overgenomen.

Depressies in Japan kosten 25 miljard

Depressies kostten de Japanse economie vorig jaar 25 miljard euro. Dat heeft de Japanse regering woensdag bekendgemaakt. Een groot deel van dat bedrag wordt gevormd door het verloren inkomen van mensen die in 2009 zelfmoord pleegden.

Met het bekendmaken van de cijfers wil de regering de aandacht voor het Japanse zelfmoordprobleem vergroten. "Naast het menselijk verlies, willen we ook aantonen dat het economische verlies groot en zwaar is", zei het ministerie van gezondheidszorg.

In 2009 beroofden 32.845 mensen zich in Japan van het leven. Voor het twaalfde opeenvolgende jaar was dit aantal hoger dan dertigduizend. Depressies en economische beslommeringen, waaronder het verlies van een baan, vormen enkele van de belangrijkste oorzaken voor zelfmoord.

Ook kost het veel geld als mensen in een depressieve bui niet op hun werk verschijnen. Verder lopen de kosten op door werkloosheidsuitkeringen, medische kosten en sociale verzekeringen.

Van de G8, de acht grootste industrielanden ter wereld, staat Japan met 36,5 zelfmoorden per honderdduizend inwoners op de tweede plek wat betreft het aantal zelfmoorden. Alleen Rusland, met 70,6 per honderdduizend, torent daar bovenuit.

Killzone 3 met Move in beeld

Op 15 september komt de motion controller voor de PlayStation 3, de PlayStation Move, in de winkels te liggen. Er zijn vijf launchgames, maar ook games die in een later stadium uitkomen worden ondersteunt. Hier valt ook Killzone 3 onder. In de trailer zien we een Nederlandse ontwikkelaar uitleggen hoe de besturing van Killzone 3 met de Move werkt. Killzone 3 komt in februari exclusief uit voor de PlayStation 3.

Gegijzelde Japanner wist Twitter te gebruiken

Een Japanse journalist die vijf maanden in Afghanistan gegijzeld werd, wist de buitenwereld een bericht te sturen via Twitter toen zijn bewakers hem vroegen hoe hun mobiele telefoon werkte. Dat heeft de journalist, Kosuke Tsuneoka, dinsdag in Tokyo gezegd.

Enkele dagen voor Tsuneoka werd bevrijd, kwam een van zijn bewakers met zijn nieuwe telefoon naar hem toe en vroeg hem het apparaat in te stellen. De jonge opstandelingen wilden op de telefoon Al-Jazeera bekijken, maar de Japanner vestigde hun aandacht op Twitter. Toen zij vroegen hoe het werkte, stuurde hij twee berichten uit: "ik ben nog steeds in leven, maar in gevangenschap" en "hier is archi in kunduz. in de gevangenis van commandant lativ."

Tsuneoki werd een paar dagen later vrijgelaten omdat hij moslim is. De journalist bekeerde zich in 2000 tot de islam. Zijn bewakers zeiden dat ze van de groepering Hizb-e-Islami waren, maar deden zich tegen de Japanse regering voor als Taliban.

"Ik was er vrijwel zeker van dat ik zou worden vermoord, dus ik probeerde me erop voor te bereiden door het onder ogen te zien", zei Tsuneoka. Zijn angst werd eind juni bijna bewaarheid toen zijn gevangennemers de Japanse regering een ultimatum stuurden. Hij zou vermoord worden als niet binnen 72 uur aan hun eisen werd voldaan.

Tsuneoka werd in april ontvoerd, toen hij naar een door de Taliban gecontroleerd gebied reisde in het noorden van Afghanistan. Hij werd zaterdag vrijgelaten.

'Koningshuis wil monumentale boerderijen slopen'

De koninklijke familie is van plan twee monumentale boerderijen in Wassenaar te slopen en er drie kapitale villa's voor in de plaats te zetten. Het Koninklijk Huis wil de villa's commercieel exploiteren, blijkt volgens de Volkskrant uit brieven die naar de gemeente zijn gestuurd.

De plannen stuiten op verzet van de Bond Heemschut, waarvan koningin Beatrix beschermvrouwe is. De bond stelt in de krant dat het slopen van dit soort erfgoed een verkeerd signaal afgeeft. Directeur van de bond Karel Loeff wijst op de voorbeeldfunctie van het koningshuis.

Hij vreest dat meer landgoederen de boerderijen vervangen door villa's. "Dat zou het platteland cultuurhistorisch ruïneren." De boerderijen zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd ter compensatie voor gebouwen die de bombardementen niet hadden overleefd. Het koningshuis wil er drie eengezinswoningen voor in de plaats hebben met een waarde van zo'n 6 miljoen euro per stuk.

De sloopvergunning werd begin vorig jaar ingediend. De welstandscommissie van Wassenaar wil de gebouwen volgens de krant op de lijst van gemeentelijke monumenten plaatsen. De gemeente was voor de zomer van plan in te stemmen met de sloopplannen. Nu is er echter steeds meer verzet van lokale politici en monumentenverenigingen. Die zeggen desnoods naar de rechter te stappen.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in de krant dat jaarlijks verlies op de uitbating van het landgoed wordt geleden. Daarom zou een financieel gezondere exploitatie nodig zijn.

Het is niet de eerste keer dat het koningshuis het nieuws haalt met vastgoedplannen. Eerder ontstond ophef over de bouw van een vakantiehuis voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima in het zeer arme Mozambique. Ook de kosten van de beveiliging in het land waren de Tweede Kamer een doorn in het oog. Uiteindelijk werd het huis verkocht.

Noodtoestand om bosbranden Brazilië

De autoriteiten in Brazilië hebben de noodtoestand afgekondigd voor 15 van de 26 staten in het land in verband met grootschalige bosbranden en extreme droogte. Dat meldde het persbureau Agencia Brasil dinsdag (lokale tijd).

Op dit moment woeden er circa 1200 branden in de oerwouden en andere natuurgebieden van Brazilië. Onder meer het federale district van de hoofdstad Brasilia is getroffen. Ook boerderijen kampen met grootschalige branden.

De autoriteiten krijgen door het uitroepen van de noodtoestand meer mogelijkheden om het vuur te bestrijden. Noodplannen treden in werking en er komen meer financiële middelen beschikbaar voor de brandweer en andere hulpdiensten.

Brazilië kampt met de ergste droogte sinds 1973. Op dit moment zijn 80.000 mensen afhankelijk van de overheid voor voeding en schoon drinkwater.

Noodtoestand om bosbranden Brazilië
Noodtoestand om bosbranden Brazilië (Foto: ANP)

Film: Machete

De Mexicaanse Machete (Danny Trejo) is een voormalig federaal agent wiens vrouw en kind drie jaar geleden zijn vermoord door drugsbaas Torrez (Steven Seagal). Nu zwerft hij anoniem en illegaal door Texas en verdient zijn geld door af en toe her en der tuinierwerkzaamheden te verrichten. Als de gladde zakenman Booth (Jeff Fahey) hem benadert om senator McLaughin (Robert De Niro) te vermoorden, gaat Machete akkoord. McLaughin is namelijk voor een hermetisch gesloten grens tussen Mexico en de VS en doet wat hij kan om de Mexicaanse “kakkerlakken” het land uit te krijgen. Machete wordt er echter ingeluisd en wordt neergeschoten door een handlanger van Booth, die vervolgens de senator in zijn been schiet. Dit wordt in Machetes schoenen geschoven om zo McLaughins kansen in de aanstaande verkiezingen te vergroten. Ondertussen zint Machete op wraak en krijgt hulp van snackverkoopster Luz (Michelle Rodriguez), zijn broer (Cheech Marin), een priester die behalve in de Heer ook in shotguns gelooft, en immigratie-agente Sartana (Jessica Alba).

Poster

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over zelfverrijking overzee.

Een corrupt boevennest. Zo wordt er in ons land over de Antillen gepraat. Politiek-correcte lieden vinden dat een schandelijke manier van doen, want zulke taal hoor je in het diplomatieke verkeer niet te gebruiken.
 
Maar het is wel waar. De Antillen zíjn een dievenbende. Geld verdwijnt in bodemloze putten. Ons geld. Want we brengen er miljarden heen om de schulden die het gevolg zijn van wanbestuur af te lossen. Maar denk niet dat dat leidt tot een bescheiden opstelling overzee. Welnee. Het bestuur op Curaçao heeft nog even snel zijn pensioenregeling verbeterd tot een gouden deal. Een schande. Tijd om in te grijpen:

Film: Four Lions

Jihadisten Omar (Riz Ahmed), de oliedomme Waj (Kayvan Novak), de verlegen Fessal (Adeel Akhtar) en de blanke bebaarde Brit Barry (Nigel Lindsay) hebben het plan opgevat om een daad te stellen die de wereld zal schokken en van hen een martelaar zal maken. Maar aangezien Omar de enige is die geen imbeciel is, is dit een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Na een uit de hand gelopen meningsverschil gaan Omar en Waj naar Pakistan om daar met terroristen te werken en blijft Barry in Groot-Brittannië achter, waar hij uit rancune tegenover Omar de ook niet al te snuggere Hass (Arsher Ali) rekruteert. Na een fout van Waj worden hij en Omar weggestuurd en terug in Engeland komen ze allemaal weer bij elkaar en besluiten om zichzelf tijdens de marathon van Londen op te blazen...

Poster

 

Opnieuw krachtige naschok Christchurch

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is woensdag getroffen door een krachtige naschok. Diverse gebouwen raakten beschadigd en bewoners moesten worden geëvacueerd. De noodtoestand in de stad werd met een week verlengd, zei de burgemeester.

De schok had een kracht van 5,1 en was daarmee de zwaarste sinds de aardbeving van zaterdag. Die had een kracht van 7,1 en vernielde honderden gebouwen. Niemand raakte woensdag gewond.

Sinds de beving is de regio door meer dan 140 naschokken getroffen. Verwacht wordt dat er in de komende dagen nog een krachtige beving volgt.

[UPD] Liara's jacht begint in ME2 DLC

Update 08/09 7:30: Volgens berichten zou BioWare nu wel de juiste versie online hebben staan.

Update 20:17: Momenteel is de PC-versie van de DLC onspeelbaar. De installfile die je na het kopen hebt gekregen geeft een fout waarin wordt vermeld dat het een onjuiste versie is voor de PC. BioWare is op de hoogte van dit probleem en onderzoekt een oplossing. Zou de Shadowbroker erachter zitten?

Oorspronkelijk bericht

BioWare zit overduidelijk niet stil, want nog voordat we waren uitgepraat over die interessante feitjes van Mass Effect 2, wees Fok!ker monsieurgeertmans ons erop dat de nieuwe DLC Lair of the Shadowbroker vandaag is uitgebracht. We komen eindelijk te weten waarom Liara T'Soni zo'n ruzie had met de Shadowbroker.

De nieuwe download van ongeveer 1,5 GB staat klaar op Xbox Live en via de BioWare store voor 800 Points, wat ongeveer 7 Euro is. In de comic van Mass Effect 2 wordt het verhaal van Liara trouwens vertelt. In de DLC gaan we in ieder geval zien wat ze met de Shadowbroker gaat doen na haar ongemakkelijke avontuur.

liara

ANWB krijgt minder hulpverzoeken vakantiegangers

De ANWB heeft dit jaar minder hulpverzoeken van vakantiegangers gehad dan vorig jaar. In totaal deden 140 duizend Nederlanders een beroep op de alarmcentrale, bevestigt een woordvoerder na een bericht in Metro.

Het aantal hulpverzoeken voor een kapot voertuig daalde met 6,8 procent, terwijl het aantal zieke mensen dat hulp inriep gelijk bleef. De daling komt volgens de ANWB door de recessie en het WK voetbal. Daardoor gingen Nederlanders minder ver op vakantie.

Vorig jaar werd de recessie nog juist als oorzaak van de toenmalige stijging gezien. Doordat mensen minder geld hadden zouden ze vaker met de auto in plaats van met het vliegtuig op vakantie gaan.

Het aantal voertuigen dat moest worden teruggebracht naar Nederland daalde met elf procent. Dat zou onder meer komen doordat de ANWB meer medewerkers ter plaatse heeft en door afspraken met garages in het buitenland. De meeste hulpverzoeken bij autopech kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en daarna Spanje.

De meeste hulpverzoeken vanwege ziekte kwamen uit Turkije, gevolgd door Spanje en Frankrijk. In Turkije klaagden toeristen vooral over maag- en darmproblemen, luchtweginfecties en middenoorontsteking. Dat zou te maken hebben met hygiëne en voedsel.

Klinieken willen tbs'er sneller met verlof sturen

Tbs-klinieken zijn van plan hun patiënten veel eerder met verlof te sturen. Nu mogen patiënten pas na een paar jaar behandeling naar buiten, maar de klinieken willen hen al na achttien maanden naar buiten sturen. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van de twaalf tbs-instellingen in Nederland, schrijft het AD woensdag.

Na 2,5 jaar behandeling zouden de patiënten zonder begeleiding naar buiten moeten kunnen. De regels voor verlof werden aangescherpt nadat verschillende tbs'ers tijdens een verlof een moord of een verkrachting hadden gepleegd. De klinieken willen de tbs'ers nu sneller met verlof sturen omdat dat beter zou zijn voor hun behandeling.

De plannen werden volgens de krant onlangs besproken met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. De tbs-klinieken hebben al langer kritiek op de strengere verlofregels. Omdat de kans op verlof klein is en omdat een behandeling eeuwig kan worden verlengd, werken veel verdachten op advies van hun advocaat niet mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor is het moeilijker hen tbs op te leggen.

Advocaat Niek Heidanus is in de krant positief over het plan. Hij wijst erop dat veel patiënten pas na zes jaar met verlof mogen. "Dat is niet goed voor hun behandeling en dus ook niet voor de samenleving."

VVD-Kamerlid Fred Teeven ziet volgens de krant niets in het plan. "Misschien wachten sommigen nu te lang op verlof, maar daar staat tegenover dat er ook gevaarlijke patiënten zijn die nu niet in de fout kunnen gaan."

Kamer boos over hoger pensioen bestuurders Curaçao

De Tweede Kamer is niet blij met het besluit van het bestuur van Curaçao om het eigen pensioen flink te verhogen. De Kamer wees erop dat Nederland anderhalf miljard euro betaalt om de Antilliaanse schulden af te lossen.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent sprak dinsdagavond bij een debat over de verzelfstandiging van de Antillen van 'bestuurlijke brutaliteit'. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemde de verhoging 'exorbitant'. Volgens hem geeft Nederland de Antillen financiële steun zonder dat het een goed bestuur kan afdwingen.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) heeft toegezegd kritisch naar de nieuwe pensioenregeling te kijken. Van Gent zei te hopen dat de eilandsraad van Curaçao zelf tot bezinning komt.

[US Open] Nachtwerk voor Nadal

Tennisser Rafael Nadal heeft in de vroege woensdagochtend (lokale tijd) in New York de kwartfinales bereikt op de US Open. De Spaanse nummer één van de wereld was in drie sets (6-3 6-4 6-4) te sterk voor zijn landgenoot Feliciano Lopez.

In de volgende ronde treft Nadal, die om kwart over een de partij afsloot, opnieuw een landgenoot, Fernando Verdasco.

Nachtwerk voor Nadal
Nachtwerk voor Nadal (Foto: ANP)

Van der Vaart baalt flink van wissel

Rafael van der Vaart kon het maar moeilijk verkroppen dat hij gisteravond in de interland tegen Finland (2-1) als eerste naar de kant werd gehaald. "Ik vind dat ik het niet verdiende om gewisseld te worden", mokte hij na afloop bij SBS6. "Als ik al een keertje speel, word ik altijd gewisseld. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst negentig minuten heb gespeeld."

Van der Vaart moest in de 64e minuut zijn plek afstaan aan Eljero Elia en verliet zichtbaar gefrustreerd het veld. "Hier word ik niet vrolijk van", concludeerde de nieuwe speler van Tottenham Hotspur. "Ik zeur nooit, blijf altijd rustig en werk hard. Misschien moet ik dat maar eens anders doen."

Bert van Marwijk leek niet echt gelukkig met de reactie van de middenvelder. "Natuurlijk mag iemand teleurgesteld zijn, maar je moet uitkijken op welke manier je dat uit." De bondscoach vond niet dat Van der Vaart slecht had gespeeld. "Maar met Elia wilde ik wat meer snelheid in de ploeg brengen."

Oud-Ajacied Laudrup ernstig ziek

Brian Laudrup lijdt aan lymfeklierkanker. Dit heeft de Deense televisiezender TV3 laten weten. De voormalig Ajacied geeft bij dit station commentaar op wedstrijden uit de Champions League.

Laudrup speelde in zijn actieve carrière als voetballer voor onder meer Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Chelsea en Ajax. In deze periode kwam hij 380 keer in actie en trof 103 keer doel.

De artsen zijn overigens positief over het herstel van Laudrup. Het gezwel is namelijk in een vroeg stadium ontdekt, waardoor de kans op genezing groot is.

AGOVV drie wedstrijden zonder Martha

AGOVV Apeldoorn moet het drie duels stellen zonder Angelo Martha. De speler van de Apeldoornse club is geschorst.

De aanklager betaald voetbal deed Martha dinsdag een schikkingsvoorstel van drie duels, dat door Martha werd geaccepteerd. Daardoor kan hij met AGOVV Apeldoorn niet tegen RKC Waalwijk, FC Volendam en RBC Roosendaal aantreden.

Martha kreeg maandagavond in het duel met FC Eindhoven, dat door AGOVV met 0-3 werd verloren, een rode kaart in extremis. Hij maakte zich schuldig aan ernstig gemeen spel volgens de KNVB.

Eindhoven wist maandag te winnen van AGOVV, dat goed draaide. De Brabanders pakten daardoor de koppositie in de Jupiler League.

Noodtoestand verlengd in Christchurch

De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen stad Christchurch in Nieuw-Zeeland blijft nog zeker een week van kracht. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom Christchurch raakten in meer of mindere mate beschadigd door de aardbeving van zaterdag, die een kracht had van 7,1 op de schaal van Richter. Sterfgevallen waren niet te betreuren. Wel raakte een aantal mensen gewond tijdens de zwaarste aardbeving in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar.

In de afgelopen dagen werden de inwoners van Christchurch opgeschrikt door een reeks zware naschokken. Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. In het land gelden zeer strenge bouwvoorschriften.

Noodtoestand verlengd in Christchurch
Noodtoestand verlengd in Christchurch (Foto: ANP)

Ferguson vol lof over prestatie Van Marwijk

Voetbalminnend Nederland is niet gauw tevreden te krijgen. Dat merkte ook bondscoach Bert van Marwijk na de tweede plek op het WK.

Sinds 1978 wist Oranje niet meer zo'n goede presatie neer te zetten, maar er volgden meer kritische noten dan complimenten. Sir Alex Ferguson is echter vol lof over de prestatie die Van Marwijk heeft geleverd met Oranje.

"Voor de wedstrijd tegen de Finnen kwam de Finse bondscoach naar me toe. Ferguson heeft hem gisterenavond gebeld", zei Van Marwijk in gesprek met SBS6. "Hij moest overbrengen dat Ferguson onder de indruk was van onze resultaten."

"Zijn woorden waren: 'Is Nederland helemaal gek geworden?'. Die complimenten van Ferguson zijn voor mij belangrijker dan bijvoorbeeld de kritiek van Johan Cruijff", aldus de coach vlak voor het duel met Finland.

Een dag als alle andere

Om zes uur staat ze op, net als elke morgen. Het gevolg van jarenlange gewenning. Bovendien moet je op tijd klaar zijn, je weet nooit wie er kan komen. Het wassen en aankleden kost haar steeds meer tijd en moeite. Ook gaat het bed opmaken steeds moeilijker. Het lijkt wel of de sprei steeds zwaarder wordt. Misschien moet ze voortaan maar vroeger opstaan, anders is ze niet op tijd klaar voor haar boterhammetje om zeven uur.

Nieuwe WTC-toren klaar in 2013

De centrale toren van het nieuwe WTC-complex in New York op de plek waar in 2001 de Twin Towers instortten, is klaar in 2013. Dat hebben overheidsfunctionarissen en ontwikkelaars dinsdag gezegd op een bijeenkomst over de toekomst van de voormalige rampplek Ground Zero.

Burgemeester Michael Bloomberg zei dat de toren van het World Trade Center inmiddels 36 verdiepingen van de toekomstige 106 verdiepingen telt. Inclusief de antenne op het dak wordt de toren 1776 voet (538 meter) hoog. Een symbolische hoogte, omdat in het jaar 1776 de Amerikaanse onafhankelijksheidsverklaring werd getekend. De toren gaat '1 World Trade Center' heten.

De gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanslagen is in 2011 af. Dat is precies tien jaar na de terreuraanslagen, waarbij meer dan 2600 mensen om het leven kwamen. Radicale moslims kaapten twee passagiersvliegtuigen, waarmee ze in de twee hoogste torens van het vorige WTC vlogen.

'Nieuwe WTC-toren klaar in 2013'
Nieuwe WTC-toren klaar in 2013 (Foto: ANP)

Bloedbad in fabriek Honduras

Zeker vijftien mensen zijn dinsdag (lokale tijd) doodgeschoten in een schoenenfabriek in het noordwesten van Honduras. De slachtoffers zijn mannen in de leeftijd van 17 tot 24 jaar, die aan het werk waren toen ze werden verrast door een groep schutters. Van de daders ontbreekt elk spoor, meldde een woordvoerder van de politie.

Dertien slachtoffers overleden ter plaatse, twee anderen stierven korte tijd later in een ziekenhuis in San Pedro Sula, met ruim een miljoen inwoners de tweede stad van Honduras. Het motief voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Bloedbad in fabriek Honduras
Bloedbad in fabriek Honduras (Foto: ANP)

Keith Bakker dreigt met Hells Angels

Verslavingsdeskundige Keith Bakker heeft met de huisbaas ruzie over zijn afkickkliniek en dreigt nu Hells Angels in te zetten.

Het pand van Bakkers kliniek Smith & Jones in de Van de Veldestraat in Amsterdam Zuid (waar onlangs nog zanger Thomas Berge zich liet behandelen voor zijn drank- en drugsprobleem) is van vastgoedbedrijf Eerste Steen. De directeur daarvan bevestigt aan De Telegraaf dat Bakker een huurachterstand van ruim een half jaar heeft.

Omdat Bakker weigert te betalen, wil de eigenaar het pand laten ontruimen door de politie. De verslavingsdeskundige zou ondertussen hebben gedreigd de Hells Angels in te zetten.

Bakker stelt dat hij niet betaalt omdat hij erachter is gekomen dat in het pand geen verslavingskliniek is toegestaan. "Ik heb gewoon aangeboden om het leegstaande pand tegen ongewenste krakers te laten bewaken door het beste securitybedrijf dat Nederland kent: de Hells Angels. Dat is alles."

Haase roemloos onderuit in Alphen

Het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn moet al na de eerste ronde verder zonder publiekstrekker Robin Haase. De nummer een van de plaatsingslijst had niets in te brengen tegen de Italiaan Andrea Arnaboldi: 3-6 en 3-6. Haase leek juist in topvorm te zijn na toernooizeges in San Marino, Manerbio en Como.

Jesse Huta Galung knokte zich wel naar de tweede ronde. De als vijfde geplaatste Nederlander, in 2005 en 2007 winnaar in Alphen, rekende af met landgenoot Boy Westerhof: 7-6 (6), 4-6 en 6-3.

[US Open] Ook Wawrinka in kwartfinale

Stanislas Wawrinka heeft zich in New York geplaatst voor de kwartfinale van de US Open. De Zwitser, als 25e geplaatst, rekende in vijf sets af met de Amerikaan Sam Querrey: 7-6 (9), 6-7 (5), 7-5, 4-6 en 6-4.

Wawrinka en Querrey hielden het publiek in het Arthur Ashe Stadium constant op het puntje van hun stoel. Een break in de tiende game van de vijfde set maakte na ruim 4,5 uur een abrupt einde aan de partij. Voor Wawrinka is het de eerste keer dat hij doordringt tot de kwartfinale van een grandslamtoernooi.

 

In de kwartfinale spelen Wawrinka en Mikhail Youzhny tegen elkaar. De laatste kwartfinalisten komen uit de Spaanse onderonsjes Rafael Nadal (1)-Feliciano Lopez en David Ferrer-Fernando Verdasco.

Lady Gaga heeft pikant cadeautje voor Beyoncé

Beyoncé vierde zaterdag haar 29e verjaardag en kreeg van Lady Gaga een wel heel bijzonder speeltje. De excentrieke zangeres trakteerde haar zangmaatje op een met diamanten bezaaid zweepje, vertelt een ingewijde aan het Britse tabloid The Sun.

Gaga is de beroerdste niet en gaf de jarige jet ook een bijpassend lingeriesetje. "Ze wilde Beyoncé iets bijzonders geven. Het zweepje is gemaakt van honderden diamanten en leer."

De zangeres was in haar nopjes met het cadeau. "Ze gilde het uit van opwinding." Beyoncé kreeg het presentje in de kleedkamer van haar man Jay-Z, die net een optreden met collega-rappers Eminem, 50 Cent, Dr. Dre en Drake achter de rug had. "De kleedkamer was versierd met slingers en ballonnen en de champagne vloeide rijkelijk."

RIVM sluit mazelenepidemie niet uit

Een uitbraak van mazelen in Nederland is niet uitgesloten. Om mazelen wereldwijd uit te roeien, moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO minstens 95 procent van de kinderen volledig zijn gevaccineerd. Nederland haalt deze ondergrens echter niet, blijkt dinsdag uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1987 krijgen kinderen in Nederland via het rijksvaccinatieprogramma de BMR-vaccinatie tegen de bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen hiervoor twee keer een prik: een als zuigeling en een op 9-jarige leeftijd.

In Nederland wordt voor de eerste vaccinatieronde wel de ondergrens van 95 procent gehaald, maar voor de tweede is dat niet zo. Volgens de onderzoekers moeten de inspanningen om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen laten inenten 'met kracht worden voortgezet, zeker omdat er in Nederland een relatief grote groep niet-gevaccineerde personen aanwezig is en de dreiging van import van ziekten als mazelen en polio aanwezig is'.

Mazelen is zeer besmettelijk, reden om zo veel mogelijk kinderen in te enten. In 1999 en 2000 had Nederland te maken met een mazelenepidemie, die vooral heerste onder niet-gevaccineerde kinderen.

Mazelen is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De eerste verschijnselen van mazelen lijken op griep of verkoudheid. Dat het om mazelen gaat, blijkt vaak pas na een paar dagen, als voor de ziekte kenmerkende vlekjes op de binnenkant van de wangen verschijnen, enkele dagen later gevolgd door huiduitslag. Hoewel kinderen er behoorlijk ziek van kunnen zijn, wordt de ziekte vooral gevreesd omdat zeer ernstige complicaties als longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen optreden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.