RIVM sluit mazelenepidemie niet uit

Een uitbraak van mazelen in Nederland is niet uitgesloten. Om mazelen wereldwijd uit te roeien, moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO minstens 95 procent van de kinderen volledig zijn gevaccineerd. Nederland haalt deze ondergrens echter niet, blijkt dinsdag uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1987 krijgen kinderen in Nederland via het rijksvaccinatieprogramma de BMR-vaccinatie tegen de bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen hiervoor twee keer een prik: een als zuigeling en een op 9-jarige leeftijd.

In Nederland wordt voor de eerste vaccinatieronde wel de ondergrens van 95 procent gehaald, maar voor de tweede is dat niet zo. Volgens de onderzoekers moeten de inspanningen om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen laten inenten 'met kracht worden voortgezet, zeker omdat er in Nederland een relatief grote groep niet-gevaccineerde personen aanwezig is en de dreiging van import van ziekten als mazelen en polio aanwezig is'.

Mazelen is zeer besmettelijk, reden om zo veel mogelijk kinderen in te enten. In 1999 en 2000 had Nederland te maken met een mazelenepidemie, die vooral heerste onder niet-gevaccineerde kinderen.

Mazelen is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De eerste verschijnselen van mazelen lijken op griep of verkoudheid. Dat het om mazelen gaat, blijkt vaak pas na een paar dagen, als voor de ziekte kenmerkende vlekjes op de binnenkant van de wangen verschijnen, enkele dagen later gevolgd door huiduitslag. Hoewel kinderen er behoorlijk ziek van kunnen zijn, wordt de ziekte vooral gevreesd omdat zeer ernstige complicaties als longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen optreden.