Organisatie Amsterdam Marathon strikt toppers

Peterselieman

De organisatie van de marathon van Amsterdam heeft zich verzekerd van de deelname van het grote Ethiopische talent Chala Dechase. De jonge Afrikaan heeft zijn zinnen gezet op een verbetering van het parcoursrecord van Gilbert Yegon van 2:06.18 uur. Ook de sterke Kenianen Paul Kirui en Wilson Chebet verschijnen op 17 oktober aan de start.

Het supertalent Dechase debuteerde in 2008 in Amsterdam op de hele marathon en werd toen meteen tweede achter Kirui. Hij heeft een persoonlijk record van 2:06.33 uur. Al in zijn tweede marathon liep hij naar deze tijd.

Op 17 oktober hoopt hij Kirui te verslaan. De 30-jarige Keniaan doet al langer internationaal van zich spreken. Hij won in 2004 goud tijdens het WK halve marathon in New Delhi. Op de dubbele afstand staat zijn beste tijd genoteerd op 2:06.44 uur. Een gevaarlijke outsider is Chebet. Hij liep al vier keer onder het uur op de halve marathon en maakt in Amsterdam zijn debuut op de hele.

Het Amsterdamse record komt nog niet in de buurt van dat van Rotterdam. Duncan Kibet liep vorig jaar in de Maasstad 2:04,27.