Obama pompt $180 miljard extra in economie

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag officieel een mix van zakelijke belastingverlagingen en infrastructuurprogramma's onthullen om de economie te stimuleren. De voorgestelde maatregelen worden echter al geconfronteerd met stevige tegenwind van bestuurders en Republikeinse wetgevers.

De voorstellen zullen naar verwachting meer dan 180 miljard dollar kosten en zijn gericht op het wegnemen van de onzekerheid bij bedrijven om beschikbare middelen in te zetten, stellen hoge regeringsfunctionarissen.

Obama zal de economische stimuleringsmaatregelen woensdag onthullen in Cleveland, waar enkele weken geleden de leider van de Republikeinse minderheid in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner uit Ohio, een beroep op de president deed om zijn economisch team te ontslaan.

Bedrijven zullen volgens het voorstel investeringen van de belastingen kunnen aftrekken. Daarnaast kondigde Obama afgelopen maandag al aan 50 miljard dollar uit te willen trekken om de infrastrutuur van het land te verbeteren.

De Obama-regering hoopt dat het Congres de voorstellen zal goedkeuren voor het reces voorafgaand aan de verkiezingen in november. De regering erkent echter dat de vooruitzichten op een goedkeuring onzeker zijn, gezien de harder wordende strijd tussen de Republikeinen en de Democraten. De Republikeinen hebben een blokkerende meerderheid in de Senaat en lijken in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen op 2 november niet de helpende hand te willen uitsteken.

De Republikeinen stellen dat ze meer details willen hebben over de voorstellen, voordat ze een besluit nemen. "Het is het oude gezegde, de duivel zit in de details", zegt de Republikeinse senator Charles Grassley uit Iowa in een verklaring. Hij voegde eraan toe: "Zakelijke investeringsinitiatieven klinken goed, maar zullen zij worden betaald op een wijze die de banencreatie onder druk zet?"

De ontevredenheid onder de Amerikaanse kiezers over Obama's aanpak van de economie neemt intussen toe. De regeringsfunctionarissen stellen echter dat, zelfs als de voorstellen niet meteen goedgekeurd zullen worden, ze in ieder geval helpen om de onzekerheid in de economie weg te nemen, doordat consumenten en bedrijven kunnen zien dat de president nieuwe ideeen presenteert om de economische malaise op te heffen.


Republikeinenleider John Boehner: Obama moet economisch team ontslaan