Romaleider vergelijkt Sarkozy met nazi's

De Roemeense Romaleider Iulian Radulescu heeft de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag vergeleken met de pro-nazi dictator Ion Antonescu. Antonescu leidde Roemenië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Radulescu deed zijn uitspraken naar aanleiding van de uitzetting van honderden Roma uit Frankrijk.

Volgens Radulescu zijn de Roma op oneigenlijke wijze Frankrijk uitgezet. De Franse autoriteiten hebben de afgelopen weken zo'n duizend Roma naar Roemenië en Bulgarije gestuurd als onderdeel van maatregelen tegen criminaliteit in het land. Sarkozy legde een link tussen de Roma en criminaliteit en noemde de kampen waarin sommigen van hen leven broedplaatsen van mensenhandel, uitbuiting van kinderen en prostitutie. De uitzetting is van verschillende kanten veroordeeld, onder andere door de katholieke kerk en de Verenigde Naties, alsmede door enkele leden van de Franse regering.

Er wonen in Europa, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, zo'n tien tot twaalf miljoen Roma. Ze hebben veelal te maken met armoede, discriminatie, geweld, werkloosheid en slechte huisvesting. Ongeveer anderhalf miljoen van hen wonen in Roemenië, de grootste Romapopulatie in Europa.

"Het is niet rechtvaardig om uitgezet te worden als je een burger bent die zich aan de regels houdt", zo zei de 71-jarige Radulescu op een jaarlijkse bijeenkomst van Roma aan de voet van de Karpaten. Hij vergeleek de uitzetting met die waartoe dictator Antonescu opdracht gaf. Onder zijn leiding werden in 1942 25 duizend Roma van Roemenië naar de Sovjetregio Transnistrië gedeporteerd. Elfduizend Roma kwamen om door ziekte en gebrek aan voedsel en water. Door het ontbreken van betrouwbare cijfers is het lastig te zeggen hoeveel Roma omkwamen tijden de holocaust, maar geschat wordt dat het er tussen de tweehonderdtwintig- en vijfhonderdduizend zijn.

"Sarkozy doet wat Antonescu deed", zei Radulescu. Hij riep Romaleiders op ervoor te zorgen dat er een einde komt aan criminaliteit binnen hun gemeenschap.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken verwierp de uitspraken van Radulescu. De uitzetting zal bovenaan de agenda staan van gesprekken tussen de Franse minister van immigratie Eric Besson en de minister van Europese aangelegenheden Pierre Lelouche. Die laatste zal Roemenië donderdag bezoeken.

Een andere zigeunerleider, Florin Cioba, vertelde de samengekomen Roma woensdag dat ze in Europa gediscrimineerd worden. "Er zijn wetten voor Europese burgers en andere wetten voor de Roma", zo zei Cioba.