ANWB krijgt minder hulpverzoeken vakantiegangers

De ANWB heeft dit jaar minder hulpverzoeken van vakantiegangers gehad dan vorig jaar. In totaal deden 140 duizend Nederlanders een beroep op de alarmcentrale, bevestigt een woordvoerder na een bericht in Metro.

Het aantal hulpverzoeken voor een kapot voertuig daalde met 6,8 procent, terwijl het aantal zieke mensen dat hulp inriep gelijk bleef. De daling komt volgens de ANWB door de recessie en het WK voetbal. Daardoor gingen Nederlanders minder ver op vakantie.

Vorig jaar werd de recessie nog juist als oorzaak van de toenmalige stijging gezien. Doordat mensen minder geld hadden zouden ze vaker met de auto in plaats van met het vliegtuig op vakantie gaan.

Het aantal voertuigen dat moest worden teruggebracht naar Nederland daalde met elf procent. Dat zou onder meer komen doordat de ANWB meer medewerkers ter plaatse heeft en door afspraken met garages in het buitenland. De meeste hulpverzoeken bij autopech kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en daarna Spanje.

De meeste hulpverzoeken vanwege ziekte kwamen uit Turkije, gevolgd door Spanje en Frankrijk. In Turkije klaagden toeristen vooral over maag- en darmproblemen, luchtweginfecties en middenoorontsteking. Dat zou te maken hebben met hygiëne en voedsel.