Depressies in Japan kosten 25 miljard

Depressies kostten de Japanse economie vorig jaar 25 miljard euro. Dat heeft de Japanse regering woensdag bekendgemaakt. Een groot deel van dat bedrag wordt gevormd door het verloren inkomen van mensen die in 2009 zelfmoord pleegden.

Met het bekendmaken van de cijfers wil de regering de aandacht voor het Japanse zelfmoordprobleem vergroten. "Naast het menselijk verlies, willen we ook aantonen dat het economische verlies groot en zwaar is", zei het ministerie van gezondheidszorg.

In 2009 beroofden 32.845 mensen zich in Japan van het leven. Voor het twaalfde opeenvolgende jaar was dit aantal hoger dan dertigduizend. Depressies en economische beslommeringen, waaronder het verlies van een baan, vormen enkele van de belangrijkste oorzaken voor zelfmoord.

Ook kost het veel geld als mensen in een depressieve bui niet op hun werk verschijnen. Verder lopen de kosten op door werkloosheidsuitkeringen, medische kosten en sociale verzekeringen.

Van de G8, de acht grootste industrielanden ter wereld, staat Japan met 36,5 zelfmoorden per honderdduizend inwoners op de tweede plek wat betreft het aantal zelfmoorden. Alleen Rusland, met 70,6 per honderdduizend, torent daar bovenuit.