Geen strafbare feiten helikoptercrash Maasvlakte

Rondom de helikoptercrash eind juni op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven zijn geen strafbare feiten gepleegd. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag. Het OM doet nu geen actief onderzoek meer naar het ongeval.

Het OM stelde een feitenonderzoek in naar het ongeluk, dat aan vier mensen het leven kostte en waarbij een persoon zwaargewond raakte. Uit dit onderzoek blijkt volgens de woordvoerder onder meer dat technisch niets aan de helikopter mankeerde.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde ook een onderzoek in. Dit onderzoek is nog niet afgerond. "Mocht uit nieuwe gegevens, zoals dit onderzoek, nieuwe informatie boven water komen, dan gaan wij daarmee mogelijk nog aan de slag, maar in zekere zin is de zaak voor ons nu afgesloten", vertelt de woordvoerder van het OM.

De helikopter van het bedrijf Heli Holland Airservice was vertrokken van Rotterdam The Hague Airport en maakte opnamen van de wielertocht Tour du Port. In totaal zaten er vijf mensen in het toestel, de piloot, drie fotografen en een medewerker van het Havenbedrijf. Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur in de buurt van de Noordzeeboulevard en de Slufterdam. Het toestel stortte boven land neer.

Twee inzittenden waren direct dood, een derde overleed nadat tevergeefs geprobeerd was te reanimeren. In het ziekenhuis overleed later op de middag een vierde inzittende. De enige overlevende was een fotograaf van persbureau ANP.