Blu-ray: Suicide Squad (Extended Version)

Wat gebeurt er als je de grootste slechteriken uit het DC-universum bij elkaar zet om een geheime missie tot een goed einde te brengen? Dat kan alleen maar fout gaan. Helaas was dat niet het enige wat fout ging in deze film. Alhoewel veel mensen naar de bioscoop holden om het te zien, kwam ook een groot deel daarvan bedrogen uit. De recensies brachten ook niet veel zon aan de donkere horizon en het is dan ook afwachten geblazen of de film het in de extended editie ditmaal wel weet uit te houden. FOK! zocht precies dat uit.

In Suicide Squad is het aan een groep van slechteriken om de opdracht van de vrij onbetrouwbare Amanda Waller uit te voeren. De keuze is simpel: doen wat er gevraagd wordt of uitgeschakeld worden. Ondertussen zijn de onderlingen relaties ook nog een punt; Harley Quinn kan nog steeds niet zonder haar grote liefde The Joker leven en Diablo kan de littekens van het verleden nog niet verwerken. Ook Deadshot heeft een vader-dochterprobleem en dit leidt er toe dat Amanda Waller geen idee heeft waar ze aan begonnen is. Zou dit dan toch nog een goed einde komen, of is de stad voor eens en altijd vervloekt?

Allereerst moet de keuze om een verhaal als Suicide Squad te gaan verfilmen, gewaagd genoemd worden. De plot is er misschien niet een die de orginaliteitsprijs verdient, en daardoor laat de film het ook deels afweten. Het verhaalverloop is diep triest te noemen en de keuze voor Enchantress daarin als grote slechterik der slechteriken nog triester. De twaalf minuten die daarbij opgeteld worden en het verlengde deel van het verhaal worden genoemd voegen vooral iets toe aan dat segment van de verhaalvertelling, met een enkele knipoog naar het personage waarvoor de meeste kijkers waarschijnlijk de extended editie aan zullen schaffen.

Jared Leto's Joker is ook een geval apart, namelijk. Over de laatste visie op dat personage (als The Killing Joke even niet wordt meegeteld) is een hoop geschreven en gezegd. Ondergetekende vindt vooral dat er te veel gebruik is gemaakt van het personage om deze film aan te prijzen bij het grotere publiek. Aan de bezoekerscijfers af te leiden is dit succesvol gebleken, maar zorgde er ook op zijn beurt weer voor dat er een groot deel van deze mensen teleurgesteld de zaal uit liep, mede omdat de Joker-honger niet voldoende gestild werd. Aan de acteerkunsten van de Amerikaan ligt het namelijk niet. Hij probeert op zijn eigen manier dat personage tot leven te brengen in een uitdagend nieuw uiterlijk. Dat er dan niet de kans geboden wordt om tot verdieping te komen is kortgezegd jammer te noemen.

De soundtrack is het lichtpuntje dat geboden wordt in dit donkere filmhoofdstuk van 2016. Vooral de popmuziek die wordt toegepast op de juiste momenten zorgt er voor dat er nog enigszins vaart komt en er dus uiteindelijk ook sneller naar het einde gehold kan worden. Suicide Squad, zelfs in de verlengde versie, weet het simpelweg niet te doen. Niet voldoende te brengen en niet voldoende avontuur op het scherm te laten zien. Daarmee kan het gezien worden als een van de grotere teleurstellingen van dit filmjaar 2016.