FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 8 september 2012

Plan je personages voor Borderlands 2

Eind deze maand gaat het tweede deel uitkomen van Borderlands. Borderlands 2 gaat het goed doen, verwacht 2K. Afgelopen week werd bekend dat de game de beste bestelde pre-order van het bedrijf was. Om iedereen vast lekker te maken voor de game, heeft 2K een Skill Tree Builder online gezet.

Met de Skill Tree Builder kun je een planning maken van je personages. Op de website van de developer staat meer informatie over de Builder. De game moet eind deze maand uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.  Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier een preview lezen en een interview met één van de makers.

Paris Jackson: ik wil me bewijzen

Paris Jackson is vastbesloten zich te bewijzen in de showbizzwereld. De dochter van Michael Jackson heeft haar zinnen gezet op een carrière in de spotlights, ondanks tegenwerpingen van haar tante Janet.

"Veel mensen proberen me tegen te houden, maar mijn tante La Toya gelooft in me", vertelt de 14-jarige Paris, die eind vorig jaar een acteerrol scoorde, aan Glamour. "Zij hoorde me gitaarspelen en zingen en begon te klappen. Zij moedigt me echt aan, dat is fantastisch." Janet zei eerder dat Paris 'moet genieten van haar jeugd en moet wachten met acteren tot ze 18 is'.

Paris wil niet enkel worden gezien als 'dochter van'. "Ik hou van mijn vader en ik ben er trots op dat ik zijn dochter ben, maar ik denk dat 'dochter van Michael Jackson' niet de lading dekt", legt ze uit. "Ik wil laten zien dat ik talent heb en dat ik zelf een carrière kan opbouwen."

Rutte geen nachtmerries van opmars PvdA

VVD-leider Mark Rutte wordt niet nerveus van de opmars van de PvdA in de peilingen. De partij van lijsttrekker Diederik Samsom heeft in de zaterdag verschenen peiling van Ipsos Synovate evenveel zetels als de VVD. Beiden hebben nu 35 zetels.

"Ik heb vertrouwen in een goede afloop", zei Rutte zaterdagavond in Een voor de verkiezingen. De campagne van de liberalen wordt dan ook niet aangepast, zei hij. "Het gaat goed met de VVD-campagne."

Rutte herhaalde dat de PvdA net zo links is als de SP. Het maakt hem dan ook niet uit welke partij hem in de peilingen op de hielen zit. "Toen de campagne begon stond de SP boven ons, nu is het de PvdA." In een interview in De Telegraaf noemde Rutte de PvdA zaterdag 'een bedreiging voor Nederland'.

Todt: "Tekenen Alonso bij Briatore zat me dwars"

Voormalig Ferrari-baas Jean Todt heeft onthuld dat hij Fernando Alonso niet meer wilde contracteren, nadat de Spanjaard in 2000 had getekend bij Flavio Briatore. Ferrari had daarvoor al een akkoord gesloten met Alonso, maar keerde vervolgens de renstal de rug toe.

Todt zwaaide vijftien jaar lang de scepter bij Ferrari. In die tijd vervulde de Fransman verschillende functies binnen het bedrijf. In 2008 verliet hij Ferrari en werd hij president van autosportfederatie FIA.

Eind 2006 nam hij Kimi Räikkönen aan om Michael Schumacher te vervangen als de nieuwe nummer één binnen het team. Destijds was ook Alonso beschikbaar op de coureursmarkt, maar Todt wilde niets meer van hem weten.

"Het gebeurde vlak na zijn overwinning in de F3000 op Spa. Daar hadden we zijn manager gecontacteerd, waarmee we in Maranello tot een akkoord waren gekomen. Ondanks onze overeenkomst tekende Fernando toch bij Briatore", zo vertelt de Fransman.

"Dat Alonso vervolgens toch bij Briatore tekende kon ik slecht verdragen en daarop hadden we het contact met hem verbroken."

Adrian Campos, de toenmalig manager van Alonso, kan het verhaal bevestigen: "Ferrari vertelde ons om te wachten en bij niemand anders te tekenen, maar toen kwam Briatore aanzetten met een contract in zijn handen."

[US Open] Murray naar finale

Andy Murray is er in geslaagd de finale van de US Open te bereiken. In de halve finale versloeg de Brit de Tsjech Tomas Berdych.

Berdych won nog wel de eerste set, maar daarna bleek Murray drie sets op rij te sterk. Het werd 5-7, 6-2, 6-1 en 7-6 (7). Murray, die een maand geleden al olympisch goud won, staat voor de tweede keer in de finale. Vier jaar geleden bleek Roger Federer te sterk. In de finale zal Murray nu de winnaar treffen van het duel tussen Novak Djokovic en David Ferrer.

Kate Walsh in Scary Movie 5

De ster uit Private Practice en Grey's Anatomy heeft getekend voor een cameo in Scary Movie 5. Walsh voegt zich bij Heather Locklear en Molly Shannon die ook pas hebben toegezegd.

Malcolm Lee regisseert het script van David Zucker. Zucker was verantwoordelijk voor Scary Movie 3 en 4. Naast haar rol als Dr. Addison Forbes Montgomery in de televisieserie van Amerikaanse zender ABC, is Walsh binnenkort te zien als moeder in The Perks of Being A Wallflower.

Deze film gaat op 27 september in wereldpremière op het filmfestival van Toronto.

Kate Walsh

Slachtoffer schietpartij café is Schiedammer

De man die vrijdagavond omkwam bij een schietpartij in een café in Schiedam is een 40-jarige inwoner van die plaats. Zondag wordt sectie verricht op zijn lichaam, meldt de politie zaterdagavond.

Het incident vond vrijdag rond middernacht plaats in het café aan de Lange Kerkstraat. De hulpdiensten kregen aanvankelijk de melding door dat iemand moest worden gereanimeerd. Er bleek echter sprake te zijn geweest van een schietpartij, waarbij hij slachtoffer ter plaatse overleed.

De toedracht van de schietpartij is nog onbekend. De politie is nog bezig met het onderzoek en is daarvoor onder meer op zoek naar mensen die vrijdagavond in het café waren.

Craig in nog zeker twee Bond-films

Goed nieuws voor (fans van) Daniel Craig: na Skyfall speelt hij nog in zeker twee volgende James Bond-films. Dit schrijft website MI6-HQ.

De website claimt dat Craig is vastgelegd voor James Bond-films nummer 24 en 25, waarop hij op een totaal van vijf vertolkingen van de geheim agent komt.  Hiermee laat hij Timothy Dalton (twee films), Pierce Brosnan (vier films) en George Lazenby (een film) achter zich. Tegen Esquire zei Craig eerder dit jaar: "Bond-films leven of sterven door populariteit. Ze verplichten je in te laten spelen op hoe het publiek denkt. Ik ben erg betrokken bij de films, ik denk er continu aan."

Ook Sony Pictures heeft na de een nieuwe co-financieringsdeal met MGM de zekerheid tot en met 'Bond 24'. De samenwerking die sinds Casino Royale loopt na Skyfall tot 2014 door, het releasejaar voor de nog titelloze Bond-film.

Craig

Volleybaldames winnen, heren verliezen

De volleybaldames hebben in Apeldoorn ook hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Oekraïne werd met 3-0 verslagen. Het werd 25-19, 25-18 en 25-22. De volleybalheren stonden een 2-0 voor tegen België, maar verloren het duel alsnog met 2-3.

De oranjedames wonnen vrijdag al met 3-0 van Denemarken. Zondag is Griekenland de derde tegenstander in de groep. De heren wonnen wel net zoals vrijdag tegen Estland ook de eerste twee sets. Maar waar tegen Estland de vijfde set wel werd gewonnen lukte dat tegen België niet. De setstanden waren 25-17, 25-20, 16-25, 18-25 en 18-20. Zondag spelen de heren nog tegen Israël. 

Volgend weekend spelen alle landen nogmaals tegen elkaar. De groepswinnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK, de nummer twee moet komend voorjaar play-offs spelen om alsnog het continale kampioenschap te bereiken. 

Motorrijder komt om na botsing met geparkeerde auto

Een 29-jarige motorrijder die zonder helm rondreed is vrijdagnacht om het leven gekomen bij een botsing in Amsterdam. De man knalde met zijn motor tegen een geparkeerde auto, waarna hij werd weggeslingerd van zijn voertuig, meldt de politie.

Het incident vond omstreeks 01.40 uur plaats op de IJburglaan. Het slachtoffer werd na het ongeluk zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij even later bezweek aan zijn verwondingen.

Italië denkt niet over hulpvraag aan ECB

Italië is niet van plan de Europese Centrale Bank (ECB) om steunaankoop van Italiaanse obligaties te vragen. Volgens minister van financiën Vittorio Grilli heeft zijn land 'op dit moment absoluut geen hulp nodig'. Donderdag zei premier Mario Monti nog dat Italië 'wellicht hulp nodig' had.

De ECB heeft donderdag aangekondigd de rentetarieven voor landen die wankelen onder een zware schuldenlast omlaag te willen brengen door hun staatsleningen op te kopen. Voor dat steunprogramma geldt geen maximum. De ECB stelt landen die om hulp vragen echter wel strenge voorwaarden.

Duitsland voelde lang weinig voor het ECB-plan, omdat probleemlanden zich niet langer genoodzaakt zouden voelen streng te bezuinigen. Zaterdag waarschuwde minister van financiën Wolfgang Schäuble dat 'we de vertrouwenscrisis van de euro alleen kunnen overwinnen als we vasthouden aan hervormingen'.

Belgisch-Nederlandse productie wint in Venetië

Het drama Het Vijfde Seizoen heeft in Venetië twee prijzen gewonnen. De Belgisch-Nederlands-Franse coproductie won de jeugdprijs voor beste film en de Groene Druppel Prijs voor de ecologische thematiek. "Het filmfestival kan voor ons nu al niet meer stuk", zegt regisseur Peter Brosens tegen Novum Nieuws.

De jury van de jeugdprijs bestaat uit honderd jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. "Sommige mensen vinden de film heel zwaar, daarom is het extra bijzonder dat juist jongeren deze film als beste hebben verkozen", aldus de Belgische Brosens.

Brosens regisseerde Het Vijfde Seizoen samen met zijn Amerikaanse vrouw Jessica Woodworth. Het drama speelt zich af in een Waals dorpje, waar de winter weigert te verdwijnen. Als de bijen sterven, wordt duidelijk dat de apocalyps nadert. Volgens de dorpelingen valt hun ellende samen met de komst van een vreemdeling, een Vlaamse imker.

Het Vijfde Seizoen is voor twintig procent geproduceerd door Nederland. Producent Joop van Wijk vindt dat het Nederlands Filmfonds weinig energie steekt in het benadrukken van dat Nederlandse aandeel. "Ze hebben daar toch een hoop geld in gestoken, geld van de belastingbetaler. Maar er is hier niemand van het fonds."

Het Vijfde Seizoen gaat in de winter van volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.


Belgisch-Nederlandse productie wint in Venetië (Foto: Novum)

Honkballers winnen ook van Frankrijk

De Nederlandse honkballers hebben ook hun tweede duel op het EK ruim gewonnen. Frankrijk werd in vijf innings met 15-0 aan de kant gezet.

Alle Nederlandse spelers mochten in de eerste inning al hun kunsten vertonen. Michael Duursma, Hainley Statia en Curt Smith zelfs tweemaal. Echter het team produceerde samen maar drie honkslagen. De Franse pitchers hielpen Oranje flink door vier keer vier wijd te gooien. Na de eerste inning stond het al 7-0. 

Pitcher Rob Cordemans kreeg in totaal vijftien slagmensen tegenover zich en gooide maar liefst acht keer drie slag. Hij moest vier honkslagen toestaan, precies evenveel als Tom Stuifbergen vrijdag in het duel met België. Zondag speelt Oranje tegen Tsjechië. 

Zuid-Koreaanse film wint Gouden Leeuw

De film Pieta van de Zuid-Koreaan Kim Ki-duk heeft zaterdag de Gouden Leeuw voor de beste film gewonnen op het filmfestival van Venetië.

Aan de competitie deden achttien films mee, onder meer van de gerenommeerde Amerikaanse regisseurs Brian de Palma en Terrence Malick.

Het gewelddadige Pieta vertelt het verhaal over een brute loner die in opdracht wanbetalers te grazen neemt en op een dag een vrouw ontmoet die claimt zijn moeder te zijn.

Volgens Kim is zijn film bedoeld als een veroordeling van "extreem kapitalisme".

Zuid-Koreaanse film wint Gouden Leeuw
Zuid-Koreaanse film wint Gouden Leeuw (Foto: ANP)

Alonso baalt van technisch probleem met Ferrari

Ferrari-coureur Fernando Alonso zal morgen de Grand Prix van Italië van een tiende plaats aan gaan vangen. De Spanjaard leek alles in huis te hebben om voor de tifosi de poleposition te pakken, maar een probleem met zijn bolide zorgde ervoor dat hij in het laatste deel van de kwalificatie geen potten meer kon breken.

Alonso: "Er was een probleem met de auto en er was niet voldoende tijd om de wagen te repareren. Heel jammer, want ik had hier gemakkelijk op pole kunnen staan, gezien de tijden die ik daarvoor wist te rijden. We hebben een grote kans laten liggen, maar daar valt nu niets meer aan te doen. De wagen moet nu gemaakt worden en ik zal mijn best doen om morgen toch nog wat van de race te maken."

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali gaf Sky Sports uitleg over het probleem. "Het leek op een probleem met de anti-roll-bar. Zeer teleurstellend, want Fernando had een geweldige kwalificatie kunnen hebben. Heel onfortuinlijk, maar het is niet anders."

Ontsnapte tbs'er bij Enschede gepakt

Een tbs'er die zich zaterdag met geweld wist te onttrekken aan zijn begeleid verlof, is een paar uur later in de buurt van Enschede weer ingerekend. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdagavond. Of de tbs'er zich in de tijd dat hij op vrije voeten was nog schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, weet de zegsman nog niet.

Nadat de tbs'er uit kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken wist te ontsnappen tijdens zijn verlof, is een standaardprocedure in werking gesteld waarbij een speciaal team van het Korps Landelijke Politiediensten wordt ingezet. De man werd aan het begin van de avond in de buurt van Enschede en Haaksbergen weer in de kraag gevat.

Wat de tbs'er op zijn kerfstok heeft, wil de woordvoerder overigens niet vertellen.

'VVD en PvdA allebei op 35 zetels'

De VVD en de PvdA zijn in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate even groot. Beide partijen zouden 35 zetels halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, meldt de NOS zaterdagavond.

Woensdag was het verschil tussen de twee partijen nog twee zetels in het voordeel van de VVD. De VVD stond toen nog op 34 zetels, de PvdA op 32.

De PvdA maakte de afgelopen weken een forse opmars door. De VVD was al een tijdje populair in de peilingen.

[US Open] Vrouwenfinale verplaatst naar zondag

De vrouwenfinale van de US Open tussen Victoria Azarenka en Serena Williams wordt verplaatst van zaterdag naar zondag. De organisatie heeft dat besloten vanwege de slechte weersverwachting voor de komende avond in New York. Ondanks de voorspelde regen en storm is er goede hoop dat de twee halve finales bij de mannen wel gewoon op Super Saturday afgewerkt kunnen worden.

Over de exacte tijd waarop de vrouwen zondag aan hun finale moeten beginnen, wordt later op de avond een beslissing genomen. De finale bij de mannen staat vooralsnog gepland voor zondagavond omstreeks 22 uur Nederlandse tijd.

[PS] Vergeer pakt ook goud in dubbelspel

Esther Vergeer heeft na haar succes in het enkelspel ook in het dubbelspel goud gewonnen op de Paralympische Spelen. De rolstoeltennisster won in Londen aan de zijde van Marjolein Buis met 6-1 en 6-3 van het eveneens uit Nederland afkomstige koppel Aniek van Koot en Jiske Griffioen.

Vergeer en Buis zorgen daarmee voor het tiende Nederlandse goud op de Paralympics. In totaal staat de teller in Londen op 39 medailles.

[GP2] Uitslag Race 1 Monza

Luca Filippi heeft zijn rentree in de GP2 Series meteen opgeluisterd met een zege in de eerste race op Monza. Giedo van der Garde zal zijn kans op een goed resultaat meteen in rook op gaan toen hij zijn auto bij de eerste bocht met problemen moest parkeren. Nigel Melker eindigde keurig als elfde.

Max Chilton mocht de race van poleposition aanvangen en reed het eerste deel van de race op de eerste positie. Zijn mede starter van de eerste rij, Van der Garde, was er op dat moment al niet meer bij. De Nederlander kwam door problemen met de auto niet goed weg bij de start en kon vrijwel meteen uitstappen.

Na de verplichte pitsstops wist Filippi bij de Ascarichicane Chilton te verschalken. De Brit verloor op tweederde van de race zijn tweede stek aan Johnny Cecotto Jr, terwijl Marcus Ericsson enkele ronden later zich van de derde plaats verzekerde. Chilton moest zich tevreden stellen met de vierde plaats. In de strijd om het kampioenschap deed Davide Valsecchi goede zaken door zesde te worden, terwijl medeleider Luiz Razia na een spin na contact met Fabio Leimer uitviel.

Lijsttrekkers blijken ook kindervrienden

Wie heeft de meeste volgers op Twitter? Lady Gaga, weet PvdA-leider Diederik Samsom. Wat is een BFF? Best friend forever, antwoordt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma direct. Mag ik u een knuffel geven? Natuurlijk, zegt een stralende PVV-voorman Geert Wilders. De lijsttrekkers konden zich zaterdag van een hele andere kant laten zien tijdens het debat van het Jeugdjournaal.

SP-lijsttrekker Emile Roemer hield een spreekbeurt over verjaardagsfeestjes. "Er zijn kinderen van wie de ouders zo arm zijn dat ze geen feestje kunnen geven." Buma waarschuwde voor de gevaren van drugs en Wilders scoorde bij de aanwezige kinderen door erop te wijzen dat de PVV zich ook ontfermt over dieren.

Bij de vraag of rijke mensen extra belasting moeten betalen haalde VVD-leider Mark Rutte Wesley Sneijder aan. "Dat is een uniek talent, die mag best wat extra verdienen", vindt Rutte. Volgens Samsom mag er juist niet aan mensen die in de bijstand zitten gevraagd worden om nog meer in te leveren.

De opmerkingen van de lijsttrekkers bleken niet aan dovemansoren gericht. "Ik ben van mening veranderd", zei een van de kinderen. Hij had de argumenten aangehoord en vond bij nader inzien toch dat extra rijken meer belasting moeten betalen. Een andere jongen had zijn mening juist omgekeerd bijgesteld.

Bij de opdrachten die de lijsttrekkers voor de kiezen kregen wist Roemer het snelste een ballon op te blazen. Hij legde het echter af bij de muziekvragen. Samsom herkende de openingdeun van Spangas en Buma kon 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel meezingen. Zondag wordt bekend wie volgens de kinderen de winnaar van het debat was. Buma was in ieder geval al de winnaar van de quizronde.


Lijsttrekkers blijken ook kindervrienden (Foto: Novum)

Politie lost schoten om verwarde man

De politie heeft zaterdag schoten gelost in een poging een verwarde man uit een woning in Hilversum te halen. De man gooide spullen naar buiten. Uiteindelijk viel hij uit een raam. De man is met verwondingen die hij bij zijn val opliep naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond plaats in de Jan van Galenstraat. De man weigerde naar buiten te komen, waarna agenten een aantal schoten losten. De man is hierbij niet geraakt.

Ballonvaarders moeten Fries dorp mijden om gaslek

Ballonvaarders moeten het dorp Kimswerd vermijden vanwege een fors gaslek. Dat meldt de Friese politie zaterdagavond via Twitter. Inwoners van het dorp wordt verzocht vanwege het lek de ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven. Ook verzoekt de politie mensen niet te roken of te barbecueën in de buurt van het dorp.

Op foto's op Twitter is te zien dat er sprake is van een groot lek in een gasleiding. Het lek zou volgens mensen op Twitter net zoveel lawaai maken als een overvliegende F-16. Een persvoorlichter van de politie was zaterdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Frijns test Sauber in Abu Dhabi

De goede resultaten van Robin Frijns in de World Series by Renault zijn ook de Formule 1-teams niet ontgaan. De kampioenschapsleider mocht eerder dit jaar al in een Red Bull rijden en zal begin november tijdens de rookietest in Abu Dhabi gaan rijden voor Sauber.

Frijns reed begin juli met de Red Bull RB6 op de gloednieuwe Moscow Race Way. "Dat was een geweldige belevenis, maar is natuurlijk niet te vergelijken met een echte Formule 1-test." Die kans krijgt de jonge Limburger nu bij Sauber. Veel wil hij er nog niet over kwijt. "Laat ik het zo zeggen: ook de mensen in de Formule 1 beginnen op me te letten. Dat is natuurlijk mooi, maar ik wil met voorlopig toch vooral concentreren op het kampioenschap in de Formule Renault 3.5."

Mocht Frijns daadwerkelijk in zijn debuutjaar kampioen worden in de World Series by Renault dan zal hij in Abu Dhabi ook voor Red Bull Racing mogen testen.

Teeven: Wietpas Amsterdam komt er hoe dan ook

Fred Teeven (VVD) zal hoe dan ook de wietpas doorvoeren in Amsterdam. Zowel de gemeente Amsterdam als inmiddels burgemeester Onno Hoes van Maastricht, die eerder de wietpas nog 'geslaagd' noemde, zijn tegen.

Na de invoering van de wietpas in Maastricht nam de straat- en drugscriminaliteit fors toe, waardoor burgemeester Hoes zich eerder deze week negatief uit liet over de wietpas. Deze zou moeten verdwijnen en vervangen moeten worden door een identificatieplicht.

In Amsterdam zit niemand te wachten op de wietpas, maar Teeven is onverbiddelijk. "De opiumwet is rijksbeleid [...] Die wietpas komt er." Wel wil Teeven eventueel nog kijken naar aanpassingen aan de Wietpas om aan de wensen van Amsterdam toe te komen.

Teeven kan echter nog steeds terugkrabbelen. Dat deed hij eerder na zijn interview op FOK.nl twee jaar geleden waar hij zei absoluut tegen een downloadverbod te zijn pleitte hij al snel in de kamer vóór een downloadverbod. Er is dus nog hoop.

Protest tegen vrijlating ziek ETA-lid

Een belangengroep van Spaanse terrorismeslachtoffers heeft zaterdag in Baskenland gedemonstreerd tegen de vrijlating van een ETA-lid dat aan kanker lijdt. Ongeveer honderd leden van de Vereniging van Slachtoffers van Terrorisme hielden een protestmars naar de Zaballa-gevangenis waar Josu Uribetxeberria nu nog vastzit.

Uribetxeberria zit in het Baskische Nanclares de Oca een celstraf uit voor ontvoering en moord. In augustus bepaalde de rechter dat hij zich in vrijheid mocht laten behandelen aan kanker. Het openbaar ministerie heeft beroep aangetekend.

Steekpartij in vakantiepark Ewijk

Een 60-jarige man is zaterdag gewond geraakt bij een steekincident in een vakantiepark in Ewijk (Gelderland). De verwondingen zijn niet levensbedreigend, maar hij is wel naar het ziekenhuis gebracht. De politie zoekt nog naar de dader.

De aanleiding voor het incident is nog niet duidelijk. De politie weet wel wie de dader is. Ze hoopte hem op een woning op het park te vinden, maar daar bleek de man niet meer te zijn. De recherche onderzoekt de woning en de omgeving.

Weer ebola-uitbraak in Congo

Het ebolavirus grijpt in het oosten van Congo om zich heen. Ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid hebben een tweede uitbraak vastgesteld.

De gevaarlijke ziekteverwekker zou zijn meegereisd met een vrouw die de begrafenis had bijgewoond van een familielid dat aan het virus was bezweken. De Congolese autoriteiten waarschuwen de bevolking dat het levensgevaarlijk is de lichamen van overledenen, zoals de gewoonte voorschrijft, te wassen en op te baren.

Sinds het virus in Congo de kop opstak zijn vijftien mensen eraan bezweken. Ongeveer honderdzeventig mensen die met besmette personen in aanraking zijn geweest worden nog onderzocht.

Ebola gaat gepaard met zware inwendige bloedingen en wordt veertig tot negentig procent van de patiënten fataal. Het virus is zeer besmettelijk en een medicijn is nog niet ontdekt.

Griekse politie onderzoekt aanval neonazi's

De Griekse politie stelt een onderzoek in naar een incident waarbij mogelijk twee parlementariërs van neonazipartij Gouden Dageraad zijn betrokken. Aanleiding is een video die de partij zelf heeft vrijgegeven. Daarop is te zien hoe circa 30 militanten in uniform en met Griekse vlaggen de papieren checken van buitenlandse straatverkopers en vervolgens hun kraampjes en hun spullen om- en wegschoppen.

Het incident gebeurde vrijdag in de kustplaats Rafina, vlakbij Athene. Politie en voorbijgangers grepen niet in, blijkt uit de video.

Gouden Dageraad won bij de verkiezingen in juni 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement. De partij wordt verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op immigranten en vluchtelingen.

Fer geblesseerd, Maher vervanger

Leroy Fer zal niet met Oranje meereizen naar Hongarije voor de interland van dinsdag. De middenvelder kampt met een knieblessure en wordt vervangen door Adam Maher.

Fer raakte in het duel met Turkije van vrijdagavond geblesseerd aan zijn knie. Hij voetbalde de wedstrijd uit, maar nu blijkt dat hij niet kan spelen tegen Hongarije. De middenvelder van FC Twente blijft achter in Nederland en heeft het trainingskamp van Louis Van Gaal en zijn mannen in Noordwijk inmiddels de rug toe moeten keren.

Maher voetbalde vrijdag ook. Met Jong Oranje rolde hij Jong Oostenrijk met 4-1 op. De 19-jarige middenvelder hielp bondscoach Cor Pot deelname aan de play-offs voor het EK 2013 in Israël veilig te stellen. Nu wordt het toptalent van AZ door Van Gaal opgeroepen om Fer te komen vervangen voor de uitwedstrijd tegen Hongarije.

De verwachting was dat Van Gaal, als Fer fit was, met hem in de basis zou beginnen ten koste van Jordie Clasie, die vrijdag naar de kant kwam voor zijn oud-teamgenoot bij Feyenoord. De kans dat Clasie nu speelt is vrij groot.

[Vuelta] Contador kraakt, maar eindzege lonkt

Alberto Contador is zo goed als zeker van de eindzege in de Ronde van Spanje. De 29-jarige Spanjaard van Saxo Bank sloeg zaterdag de aanvallen op zijn rode leiderstrui af in de zware bergetappe naar de Bola del Mundo. Joaquin Rodriguez boekte wel tijdwinst op zijn landgenoot, maar die hield de schade beperkt.

Denis Menchov schreef de 170,7 kilometer lange twintigste etappe op zijn naam. De Rus van Katusha toonde zich na een lange vlucht te sterk voor de Australiër Richie Porte. Het tweetal ontdeed zich in de slotfase van de Belg Kevin de Weert, nadat eerder al veertien medevluchters werden afgeschud.

Voor de klassementsrenners moest de rit de beslissing brengen. Onderweg werden drie cols van de eerste en een van de tweede categorie bedwongen, maar het vuurwerk bleef bewaard voor de enorm steile slotklim. Met stroken met een stijgingspercentage van maximaal 23 procent was er nog voldoende kans om verschil te maken.

Aanvankelijk leken Contador, Alejandro Valverde en Rodriguez gelijke tred te houden, maar die laatste liet zijn belangrijkste concurrenten van deze Vuelta toch nog achter zich. De geruststellende voorsprong van Contador in het klassement kwam echter niet in gevaar. Valverde blijft tweede op 1.16, Rodriguez geeft 1.37 toe.

Robert Gesink slaagde er niet meer in om Daniel Moreno van de vijfde plaats te stoten en blijft zesde. De jonge Amerikaan Andrew Talansky verdrong Laurens ten Dam nog naar de achtste plaats. Chris Froome handhaafde zich op de vierde positie.

De Australiër Simon Clarke, in het bezit van de bolletjestrui, zat mee in de kopgroep en pakte onderweg voldoende punten om zijn leidende positie in het bergklassement veilig te stellen. Er zaten geen Nederlanders in de vlucht. De winnaar van vorig jaar Juan Jose Cobo zat wel mee, maar hij werd gelost.

Storm moet leiding delen op KLM Open

Graeme Storm gaat na de derde dag van de KLM Open niet meer alleen aan de leiding in het klassement. De Engelse golfer bracht zijn totaal zaterdag met een ronde van 69 slagen op 198, twaalf onder het baangemiddelde. Daardoor kwamen de Spanjaarden Pablo Larrazabal en Gonzalo Fernandez-Castano en de Schot Jamieson Scott op gelijke hoogte.

Storm had op de baan van de Hilversumsche een kleine terugval. Hij noteerde zijn eerste bogeys van het toernooi, maar sloot toch nog af op een onder par. Zijn drie concurrenten presteerden vooral op de achterste negen holes sterk. Larrazabal ging rond in 64 slagen, terwijl Fernandez-Castano en Scott 66 slagen nodig hadden.

Ook de Zweed Peter Hanson, die op een totaal van 199 staat, hoopt zich zondag nog in de strijd om de eindzege te mengen, waardoor het een spannende laatste dag lijkt te worden. De Belg Nicolas Colsaerts, die is opgenomen in het Ryder Cup-team, heeft een totaalscore van 202, goed voor een gedeelde zevende plaats.

De Nederlanders spelen geen rol van betekenis in het klassement. Robert-Jan Derksen deed 68 slagen over de derde ronde en heeft nu een totaal van 207, drie onder het baangemiddelde. Richard Kind heeft dezelfde score, nadat hij in 71 slagen rond was gegaan. Ze staan daarmee voorlopig op een gedeelde dertigste plaats.

Daan Huizing, de enig overgebleven amateur in het deelnemersveld, kwam uit op een totaal van 68 en staat nu 39e met een totaalscore van 208. Maarten Lafeber zakte weg met een ronde van 72. De oud-winnaar heeft een totaalscore van 211 en bezet de zestigste plek. Joost Luiten, de beste Nederlandse golfer, werd vrijdag al uitgeschakeld.

Hond pest Darth Vader

Een humoristisch bedoelde straatvoorstelling in Chili is nogal in het water gevallen omdat een hond zich ineens bemoeide met het stuk. Het was de bedoeling dat de sketch zou bestaan uit een lichtzwaardgevecht tussen Darth Vader en Obi-Wan Kenobi, maar het werd een gevecht tussen Darth Vader en een hond.

Toen Darth Vader net ten tonele was verschenen, kwam hij vanwege een onhandigheidje met zijn lichtzwaard ten val. Een in het publiek aanwezige hond zag daarin een uitnodiging om te spelen. Darth Vader bleek niet goed in staat om het enthousiaste dier af te wimpelen, waardoor de voorstelling na een krappe minuut al ten einde kwam.


Darth Vader was de enige die het niet zo leuk vond

'Ontvoerder Oerlemans vermoord'

De man die de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in juli in Syrië had ontvoerd, is vermoord. De ontvoerder is omgebracht in het noorden van Syrië, meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen binnen de Syrische opstandelingenbeweging.

Oerlemans werd in juli een week vastgehouden, samen met zijn Britse collega John Cantlie. Abu Mohammad al-Shami al-Absi zou achter de ontvoering hebben gezeten. Hij was de leider van een groep extremistische moslims die buitenlandse strijders Syrië binnenhaalt. De groep zou bestaan uit Pakistanen, Tsjetsjenen en Britse moslims. De ontvoerde Nederlander en Brit werden uiteindelijk bevrijd door het Vrije Syrische Leger.

De Syrische Farouq-brigade, die zelf ook fanatiek religieus is, zou Abu Mohammad al-Shami al-Absi twee weken geleden hebben omgebracht. Het stond de Syrische strijders niet aan dat de buitenlanders sympathie hadden voor Al-Qaida.

Vanwege de onderlinge religieuze strijd binnen het verzet tegen de Syrische president Bashar Assad zou het nieuws lang stil zijn gehouden. Wat is gebeurd met de circa dertig strijders van de Syrische Abu Mohammad al-Shami al-Absi, is onduidelijk.

Acht woningen Hilversum tijdelijk onbewoonbaar

De bewoners van acht woningen in Hilversum die zaterdag hun huis moesten verlaten na een explosie en een brand, kunnen dit weekend niet terug naar huis. De woningen zijn te zwaar beschadigd, meldt de politie. Voor opvang van de bewoners is gezorgd.

De hulpdiensten werden zaterdag omstreeks 10.00 uur gewaarschuwd over een brand in de flat aan de Oosterengweg. Vanwege de rookontwikkeling moesten de bewoners van zestien woningen hun huis verlaten. Drie bewoners moesten naar een ziekenhuis wegens ademhalingsproblemen. De brandweer gaf rond 11.00 uur het sein brand meester.

De gemeente ving de geëvacueerde bewoners op. Acht woningen werden in de loop van zaterdagmiddag weer vrijgegeven, naar de andere acht woningen moest echter nog worden gekeken.

De explosie vond plaats in de kelder van het drie verdiepingen hoge flatgebouw. De oorzaak van de brand en de explosie is nog onduidelijk. Ook wordt nog onderzocht of de ontploffing door de brand is ontstaan, of dat de brand op de explosie volgde.

FOK!filmtips van de dag: Before the Devil Knows You're Dead

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!.

In de aanloop naar de herdenking van 9/11 is om 20:00 uur op RTL 5 de film World Trade Center nog eens te zien. Deze film speelt zich uiteraard af op 11 september 2001. Op deze dag gaan twee Port Authority agenten de Twin Towers binnen om mensen te redden. Als beide torens instorten komen ze vast te zitten in de ruïnes van de torens.

Nederland 3 brengt vanavond twee prima films op de buis, te beginnen om 20:25 uur met Bloedbroeders. Deze film speelt zich af tijdens een warme zomer in de jaren zestig. Simon, zestien jaar oud, wil graag hoge ogen gooien bij de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. En aldus komt hij vaak bij hen over de vloer in de kapitale villa waar beide broertjes wonen. Aldaar luieren ze, spelen ze potjes tennis, draaien plaatjes en dansen ze wat met de mooie Frederique, de vriendin van Arnout. Tussen de bedrijven door houden ze op de zolder van de immense villa Ronnie verborgen. Ronnie is een kleine crimineel die op de vlucht is voor zijn vader en de politie. In het begin lijkt het grappig totdat zij door hem worden gechanteerd en wordt hij steeds gevaarlijker.


Na afloop van deze film is het dan op dezelfde zender om 22:30 uur tijd voor de FOK!filmtip van de dag:Before the Devil Knows You're Dead. Deze film van de hand van Sidney Lumet gaat over twee broers die besluiten om een overval te plegen uit financiële nood. Alles wordt goed voorbereid en ze willen geen geweld gebruiken, geen slachtoffers en er moeten al helemaal geen doden vallen. Maar helaas verloopt hun plan toch geheel anders als een van hen zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Deze film bevat goed acteerwerk van onder ander Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke en Albert Finney.



Wil je ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Storm VS sloopt woonwagen en doodt bewoners

Noodweer heeft in de Amerikaanse staat Oklahoma vrijdag drie volwassenen en een kind het leven gekost.

Twee volwassenen en een kind kwamen om toen een hevige storm weinig heel liet van hun woonwagen. De politie vond de lichamen van het drietal tussen de brokstukken in de bedding van een riviertje.

In het oosten van de staat blies een rukwind een oplegger om. De chauffeur, die urenlang bekneld zat, overleed aan zijn verwondingen.

Mogelijk 3 vliegtuigen betrokken bij ongeval

Boven het natuurgebied Meijendel bij Den Haag zijn zaterdag rond 16.15 uur twee, mogelijk zelfs drie vliegtuigjes met elkaar in botsing gekomen. Een van de toestellen, dat als reclamevliegtuigje was ingehuurd door het CDA, heeft een voorzorgslanding gemaakt op het strand. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De andere twee toestellen zijn geland op Rotterdam The Hague Airport. Alle drie piloten bleven ongedeerd, meldt een woordvoerder van het KLPD.

Vanwege het zomerse weer zijn er veel mensen op het strand, maar volgens de zegsman van de politie is ook op het strand niemand gewond geraakt.

Op de sleep achter het vliegtuig dat op het strand is geland staat de tekst 'Samen kunnen we meer, stem CDA' , de leus van de Christen-Democraten bij de verkiezingen.

Weer asbest in Utrecht

Opnieuw is in een woning aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland asbest ontdekt in een flatgebouw dat eerder asbestvrij was verklaard. Dat melden de gemeente en woningcorporatie Mitros. De betreffende woning was al wel vrijgegeven, maar vanwege de afwezigheid van de bewoners nog niet onderzocht op asbestbesmetting.

De woning werd onderzocht nadat eerder deze week in een andere woning in dezelfde flat ook al asbest werd ontdekt. De flat werd schoon verklaard, nadat bij omringende woningen geen asbest werd gevonden. Daardoor zou de kans op asbestbesmetting verwaarloosbaar klein zijn geweest.

In beide gevallen is onduidelijk waar het asbest vandaan komt. Volgens onderzoeksbureau TNO is er in ieder geval geen verband met het gevonden asbest in de dakrand aan de Stanleylaan, naar aanleiding waarvan eerder een grootscheepse ontruiming in de wijk werd opgezet. Het gevonden asbest in beide woningen zou van een ander type zijn.

Onderzoekers van TNO stellen volgens de gemeente en Mitros daarbij dat de gevonden concentratie zo laag is dat deze op veel plekken in Nederland zou kunnen worden gevonden als daar ook zulk minutieus onderzoek zou plaatsvinden. De bewoners hebben geen gezondheidsrisico gelopen.

Om er zeker van te zijn dat het ook hier om een toevallige vondst gaat zal nader onderzoek worden uitgevoerd, beloven de gemeente en Mitros. Het asbest in de woning wordt weggehaald door de woning te stofzuigen onder zogenoemde asbestcondities.

Vaderlandsliefde niet op rooster Hong Kong

Hong Kong ziet af van de invoering van verplichte lessen in Chinese vaderlandsliefde. Het bestuur van het semiautonome Chinese gebiedsdeel liet het plan varen na een week van felle protesten. Leraren en ouders vreesden dat leerlingen 'gehersenspoeld' zouden worden.

De hoogste bestuurder van Hong Kong maakte zaterdag bekend dat de regering het aan de scholen overlaat of ze de lessen in het curriculum opnemen. Het vak wordt niet verplicht, zei Leung Chun-ying.

Zondag kiest Hong Kong een nieuw parlement. Het is voor het eerst dat de bevolking van meer dan de helft van de zetels bepaalt wie die straks mag bezetten. Het verzet tegen de invoering van lessen in patriottisme dreigde Chineesgezinde parlementskandidaten steun te kosten.

Vrijdagavond namen volgens organisatoren meer dan honderdduizend mensen deel aan een demonstratie voor het parlementsgebouw.

[PS] Vink houdt Scheffers van brons af

Rolstoeltennisser Ronald Vink heeft zaterdag ten koste van Maikel Scheffers brons gepakt op de Paralympics. De 36-jarige Vink won in de troostfinale met 4-6, 7-6 en 6-4 van zijn landgenoot. Vier jaar geleden waren de rollen in Beijing nog omgedraaid. Toen was Scheffers te sterk voor Vink in het duel om de derde plaats.

Vink was als vierde geplaatst in Londen, de 30-jarige Scheffers was de nummer drie van de plaatsingslijst. De tennisser uit De Rijp had vrijdag met zijn dubbelpartner Robin Ammerlaan nog naast een medaille gegrepen.

Boonen de sterkste in Parijs-Brussel

Tom Boonen heeft zaterdag de 92e editie van de wielerklassieker Parijs-Brussel gewonnen. De Belgische kampioen van Omega Pharma-Quick-Step was na 216,8 kilometer de sterkste in de sprint. Hij klopte in de laatste meters de Australiër Mark Renshaw van Rabobank. De Spaanse Katusha-renner Oscar Freire werd derde.

Rabobank bracht Renshaw in een zetel naar de spurt. Theo Bos trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot, maar Boonen plaatste op het juiste moment zijn jump. De 31-jarige Boonen pakte vorige week al de eindzege in de World Ports Classic, de tweedaagse rittenkoers tussen Rotterdam en Antwerpen.

Geweld in games verhoogt pijngrens

Het spelen van gewelddadige computerspellen verhoogt je pijngrens. Dat concluderen onderzoekers van de Britse Keele University na een onderzoek.

Voor het onderzoek werd aan 40 vrijwilligers gevraagd om gewelddadige schietspelletjes te spelen, of een rustig spelletje golf te spelen op de computer. In beide gevallen werd na 10 minuten aan de spelers gevraagd één van hun handen in een bak ijswater te houden om te zien wat hun reactie was op pijn.

Deelnemers konden hun hand langer in het water houden nadat ze een gewelddadig spelletje speelden. Na het spelen van het golfspelletje hielden ze het korter vol.

Volgens de onderzoekers is de kortstondig hogere pijntolerantie het gevolg van een lichamelijke reactie op stress. Het lichaam wil vechten of vluchten en kan dan meer pijn verdragen.

Een eerder onderzoek toonde al aan dat vloeken hetzelfde effect heeft. Dat roept namelijk óók een emotionele reactie op, waarschijnlijk agressie, die de 'vechten of vluchten'-respons triggert. Gewelddadige computerspellen kunnen volgens de wetenschappers helpen bij het omgaan met pijn op korte termijn.

'Gestolen paneel Lam Gods in boedel oud-minister'

Het gestolen paneel van het wereldberoemde altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods is in bezit van de familie van wijlen de Belgische oud-minister August De Schryver. Dat beweren twee anonieme tipgevers, die vorig jaar het bisdom Gent benaderden met de mededeling dat zij over de teruggave van het kunstwerk wilden bemiddelen. Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard zaterdag.

Het paneel De Rechtvaardige Rechters van het drieluik van de gebroeders Van Eyck is spoorloos sinds het in 1934 uit de Sint-Bataafskathedraal werd gestolen. Er wordt al decennialang gespeculeerd over het lot van het kunstwerk en de identiteit van de daders.

Begin 2011 meldde zich eerst een bejaarde man bij het bisdom, die zich opwierp als tussenpersoon. De familie De Schryver zou het gestolen luik op een discrete manier willen teruggeven. Een half jaar later belde een wat jonger klinkende man met slecht nieuws. De familie zou verdeeld zijn geraakt over de kwestie, en ruziën over houden of afstaan.

De nabestaanden van de katholieke oud-minister De Schryver ontkent volgens De Standaard dat zij iets met het gestolen paneel van doen hebben. De Schryver werd al vaker genoemd door onderzoekers van de diefstal. De roof zou onderdeel zijn van een machtsstrijd die destijds in zijn christendemocratische partij woedde. Maar tot dusver ontbreekt bewijs.

Toivonen blijft PSV trouw bij behalen CL

In de afgelopen transferperiode hoopte Ola Toivonen op een vertrek bij PSV, maar uiteindelijk bleef hij in Eindhoven. Rubin Kazan zou de Eindhovenaren een superbod hebben gedaan, maar de directie ging er niet op in.

"De vraagprijs van PSV was enorm", liet Toivonen in een interview met het Zweedse Expressen.se weten. "Ik wil daar verder niet teveel meer over zeggen. Ik was klaar om in te gaan op een aanbieding, maar PSV wilde me niet laten gaan."

Aan de andere kant is Toivonen blij op dit moment deel uit te maken van PSV. "We hebben nu een goed elftal dat kans heeft om kampioen te worden", vervolgde de aanvaller. "Als we kampioen worden en Champions League gaan spelen met PSV, wil ik hier komende zomer niet eens weg."

Het huidige contract van Toivonen loopt in de zomer van 2014 af.

Black Eyed Peas inspireren Shades of Grey-auteur

De auteur van de bestseller Fifty Shades of Grey haalde haar inspriratie voor het schrijven van dit boek uit muziek van The Black Eyed Peas. 

"Ik heb bepaalde liedjes waar ik naar luister als ik over seks schrijf. Een van die liedjes is Sexy van de Black Eyed Peas", biecht E.L. James op aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Dat is een heel sexy nummer", aldus de schrijfster. Dit nummer, dat prijkte op het album Elephunk uit 2003, bevat erotisch literaire zinnen als 'You take me to ecstasy, without takin' ecstasy. It's exactly like ecstasy, when you layin' right next to me. I'm sexin' you, sexin' you. You sexin' me, sexin' me'. 

Bret Easton Ellis, de auteur van onder andere American Psycho, liet onlangs weten het scenario voor de verfilming van het boek op zich te willen nemen. In Fifty Shades of Grey staat de verstandhouding tussen een jonge studente en een rijke playboy centraal. 

Beoordeel zelf of je het nummer van The Black Eyed Peas een seksuele lading vindt hebben:

China trekt aan alarmbel over economie

China en Rusland trekken aan de alarmbel over de toestand van de wereldeconomie. Op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok drongen zij er zaterdag op aan zichzelf te beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.

De Chinese president Hu Jintao zei al het mogelijke te zullen doen om de economie van de 21 APEC-landen te versterken. Door herstel van het economisch evenwicht hoopt hij ook het wereldwijde economische herstel te verbeteren, zei hij zaterdag op de jaarlijkse economische top.

Hij hoopt daarmee de vrees weg te nemen dat een Chinese groeivertraging de worstelende wereldeconomie verder verlamt. De Chinese president gaf toe dat de economie van zijn land te maken heeft met "merkbare neerwaartse druk". China had op vrijdag al aangekondigd miljarden in infrastructurele projecten te pompen om de afvlakkende economische groei te ondersteunen.

De Russische president Vladimir Poetin hield een pleidooi voor het wegnemen van handelsbarrières. ,,Het is belangrijk om bruggen te bouwen, geen muren. We moeten blijven streven naar meer integratie", zei Poetin.

De APEC-leiders kwamen voor de topconferentie samen op een klein eiland die door een spectaculaire nieuwe brug is verbonden met Vladivostok.

China trekt aan alarmbel over economie
China trekt aan alarmbel over economie (Foto: ANP)

'Snel, stabiel kabinet is prioriteit'

VVD-leider en premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat er na de verkiezingen zo snel mogelijk een stabiel kabinet komt. Rutte stelde zaterdag in Dordrecht dat dit voor hem "absolute prioriteit" heeft.

Dat hij zich ook zaterdag nog in scherpe bewoordingen uitliet over de in de peilingen sterk opkomende PvdA, vindt Rutte niet overdreven. "Het gaat erom dat er woensdag wat te kiezen valt. En dit maakt de keuze duidelijk: wil je meer wegen of juist minder, meer banen of minder, kilometerheffing of niet", benadrukt Rutte, die vindt dat SP en PvdA echt naar links zijn afgebogen. "De kiezer is aan zet", meent de VVD-voorman.

Hij herhaalde dat de VVD niet in een kabinet gaat zitten met PvdA en SP. "We gaan zeker niet met deze twee partijen in een regering". Ook gaf Rutte weer aan dat een paars kabinet wat hem betreft "echt heel ver weg is". "De verschillen tussen PvdA en VVD zijn echt heel groot. Het moge duidelijk zijn dat deze partijen ver uit elkaar staan."

Rutte wil samenwerking met de PvdA niet uitsluiten, omdat de VVD geen enkele partij uitsluit.

'Snel, stabiel kabinet is prioriteit'
'Snel, stabiel kabinet is prioriteit' (Foto: ANP)

Gehandicapt meisje Pakistan vrijgelaten

Het verstandelijk beperkte christelijke meisje dat in Pakistan terechtstaat voor godslastering is zaterdag op borgtocht vrijgelaten. Het meisje verliet de gevangenis in de garnizoensstad Rawalpindi zaterdagmiddag, verborgen onder een laken. Een gepantserde auto bracht haar naar een wachtende helikopter.

Vrijdag stelde de rechter een borgsom van omgerekend zo'n 8300 euro vast. Het leek toen nog maar de vraag of zij snel zou vrijkomen, omdat de familie van het meisje dat bedrag niet zomaar op tafel kan leggen.

De advocaten van het meisje gaan de rechtbank nu vragen de zaak niet in behandeling te nemen, kondigden zij aan. De 11-jarige verdachte staat terecht omdat zij bladzijden van de koran zou hebben verbrand. Ze heeft mogelijk het syndroom van Down, en heeft vermoedelijk geen idee wat godslastering betekent.

Vorige week kreeg de zaak een onverwachte wending toen de politie de imam oppakte die de zaak had aangegeven. Imam Khalid Chishti wordt ervan verdacht zelf bladzijden uit de koran in een boodschappentas met verbrand papier en as te hebben gedaan. De tas zou vervolgens aan het meisje zijn gegeven. Zondag verschijnt Chishti voor de rechter.

In het islamitische Pakistan is het bij wet ten strengste verboden de profeet of de koran te beledigen. De rechter kan overtreders zelfs de doodstraf opleggen. Soms nemen fanatieke moslims het recht in eigen hand. Volgens tegenstanders van de strenge wetgeving wordt die dikwijls ingezet om persoonlijke vetes te beslechten.

Kerkhove naar finale in Alphen aan den Rijn

Lesley Kerkhove heeft de finale van het toernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De tennisster uit Zierikzee rekende zaterdag in twee sets af met de Letse Diana Marcinkevica: 6-3 en 7-5. Ze kan zondag haar eerste titel op ITF-niveau behalen.

Kerkhove, die met een wildcard is toegelaten tot het hoofdschema, pakte eenvoudig de eerste set en liep vervolgens uit naar 4-1. Daarna haperde het echter bij de Zeeuwse, die vier games op rij verloor. Ze kwam met de nodige moeite terug tot 5-5, waarna ze de partij alsnog in haar voordeel besliste.

In de eindstrijd neemt de 20-jarige Kerkhove het op tegen de Tsjechische Sandra Záhlavová die de Duitse Justine Ozga met 7-6 en 6-3 klopte.

God/Satan rukt hart en tong van vriend uit

Een 29-jarige man uit Californië is tot vijftig jaar cel veroordeeld omdat hij een 21-jarige vriend van hem op gruwelijke wijze vermoord heeft. De twee waren onder invloed van hallucinogene paddenstoelen en dachten dat ze God en Satan waren. Wie welke rol had, is niet duidelijk.

De twee mannen kenden elkaar via de vechtsport. Op een avond besloten ze paddo’s te nemen waarna ze sterk begonnen te hallucineren. Uiteindelijk gingen ze elkaar te lijf om als God en Satan de strijd tussen goed en kwaad te beslechten.

Het gevecht eindigde bijzonder bloederig. De 29-jarige had de borstkas van zijn vriend opgesneden en zijn hart eruit gerukt. Daarnaast had hij de tong van het slachtoffer verwijderd. De politie trof de dader naakt en besmeurd met bloed aan waarbij hij duidelijk aangaf zijn vriend te hebben vermoord.

[F1] Uitslag kwalificatie Italië

Lewis Hamilton begint zondag bij de Grand Prix van Italië van poleposition. De Engelse Formule 1-coureur van McLaren noteerde zaterdag de snelste ronde tijdens de kwalificaties op het circuit van Monza. Met een tijd van 1.24,010 hield hij zijn land- en teamgenoot Jenson Button en de Braziliaan Felipe Massa van Ferrari achter zich.

WK-leider Fernando Alonso kwam niet verder dan een teleurstellende tiende plaats, terwijl titelverdediger Sebastian Vettel van Red Bull de zesde tijd noteerde. Paul di Resta en Michael Schumacher klokten de vierde en vijfde tijd, maar Di Resta wordt vijf plaatsen teruggezet omdat hij zijn versnellingsbak verwisselde voor de kwalificaties.

De Australiër Mark Webber, de nummer drie in het kampioenschap, strandde met zijn Red Bull al in de tweede kwalificatieronde. Hij mag vertrekken van de elfde plaats.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:24.211 1:24.394 1:24.010 15
2 Jenson Button McLaren 1:24.672 1:24.255 1:24.133 15
3 Felipe Massa Ferrari 1:24.882 1:24.505 1:24.247 16
4 Paul di Resta Force India 1:24.875 1:24.345 1:24.304 17
5 Michael Schumacher Mercedes 1:25.302 1:24.675 1:24.540 14
6 Sebastian Vettel Red Bull 1:25.011 1:24.687 1:24.802 22
7 Nico Rosberg Mercedes 1:24.689 1:24.515 1:24.833 15
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:25.151 1:24.742 1:24.855 18
9 Kamui Kobayashi Sauber 1:25.317 1:24.683 1:25.109 18
10 Fernando Alonso Ferrari 1:24.175 1:24.242 1:25.678 16
11 Mark Webber Red Bull 1:25.556 1:24.809   21
12 Pastor Maldonado Williams 1:25.103 1:24.820   17
13 Sergio Perez Sauber 1:25.300 1:24.901   14
14 Bruno Senna Williams 1:25.135 1:25.042   16
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:25.728 1:25.312   20
16 Jerome D'Ambrosio Lotus 1:25.834 1:25.408   19
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:25.649 1:25.441   18
18 Heikki Kovalainen Caterham 1:26.382     11
19 Vitaly Petrov Caterham 1:26.887     11
20 Timo Glock Marussia 1:27.039     10
21 Charles Pic Marussia 1:27.073     9
22 Narain Karthikeyan HRT 1:27.441     9
23 Pedro de la Rosa HRT 1:27.629     10
DNQ Nico Hulkenberg Force India geen tijd     2


Hamilton pakt pole op Monza (Foto: Novum)

Wilders: Declaratierel is PVV-bashing

PVV-leider Geert Wilders vindt dat zijn partij vlak voor de verkiezingen bewust in een kwaad daglicht wordt gesteld met een verhaal over duizenden euro's die te veel in Europa zijn gedeclareerd.

Volgens het tv-programma KRO Reporter diende de PVV vorig jaar in Brussel een rekening van 13.000 euro in voor een studie over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal-politieke doeleinden worden gebruikt.

In het tv-programma EenVandaag sprak Wilders van "PVV-bashing". Hij sprak daarbij overigens niet tegen dat de declaratie is ingediend.

Wilders staat erom bekend wel vaker boos te zijn als hij of zijn partij het mikpunt is van commentaar, terwijl hij zich daar zelf regelmatig schuldig aan maakt richting andere partijen.

Bouwkraan valt om in Delft

In Delft is zaterdagochtend een metershoge bouwkraan omgevallen. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Waardoor de kraan omviel, is nog onduidelijk. Vanwege het ongeval is de Westvest ter hoogte van de Zuidwal de hele dag in beide richtingen dicht, meldt de politie.

Het incident vond rond 11.30 uur plaats. De Inspectie SZW onderzoekt het voorval. Op de Westvest wordt gewerkt aan een spoortunnel, die tussen het huidige spoor en de Westsingel komt te liggen.

[PS] Brons voor wielrenster Goeken in wegwedstrijd

Kathrin Goeken heeft haar tweede medaille gewonnen op de Paralympische Spelen in Londen. De slechtziende wielrenster pakte op de tandem achter pilote Kim van Dijk brons in de wegwedstrijd.

Alleen de Canadese Robbi Weldon en de Spaanse Josefa Benitez Guzman waren na 64 kilometer sneller op het circuit van Brands Hatch.

De 32-jarige Goeken veroverde woensdag goud in de tijdrit. Zaterdag kwam ze echter niet in de buurt van de eerste plaats. De Brabantse gaf meer dan vier minuten toe op de winnares uit Canada. Joleen Hakker haalde de finish niet met pilote Samantha van Steenis.

Heitinga heeft zichzelf schor gecoacht

De wedstrijd tegen Turkije (2-0) was voor John Heitinga een aanslag op zijn stem. De routinier, die zijn 82e interland speelde, was voornamelijk bezig de piepjonge defensie met Tim Krul (4), Daryl Janmaat (1), Bruno Martins Indi (2) en Jetro Willems (7) te coachen.

"Zo druk als vanavond heb ik het lange tijd niet gehad", liet Heitinga op de website van Sport-Promotion weten. De verdediger van Everton haalde het einde van het duel overigens niet, vanwege kramp.

"Maar deze wedstrijd vergde ook veel. Er staan allemaal nieuwe gezichten om me heen. Het zijn jongens met veel talent, dat is onmiskenbaar, maar spelen in het Nederlands elftal is toch weer net even iets anders. Bij vlagen voelde je de onzekerheid. Ik heb me echt schor gepraat om de boel bij elkaar te houden", blikte de routinier terug.

Met de kinderen naar VVV - Willem II is levensgevaarlijk

Niet vaak zullen we onze eigen bezoekers naar andere media sturen om daar een column te lezen. Vandaag doen we dat wel. Sjoerd Mossou is columnist voor het AD en winnaar van de Hard Gras Prijs in 2011. De columnist haalt uit naar het rapport van het Centraal  Informatiepunt Voetbalvandalisme.

Het bewuste informatiepunt liet afgelopen week, dus net voor de verkiezingen, weten dat het Nederlandse voetbal steeds gewelddadiger werd. Het CIV had een punt want er waren inderdaad heftigere delicten de revue gepasseerd. Zo werd in Rotterdam het Maasgebouw bestormd en waren er ongeregeldheden bij FC Utrecht - FC Twente en N.E.C. Nijmegen - Vitesse. Het CIV laat het lijken alsof men in Nederland niet normaal naar het voetbal kan gaan. Het informatiepunt registreerde het afgelopen jaar namelijk in 739 van de 778 wedstrijden incidenten.

De column van Sjoerd Mossou kun je hier vinden.
Wil je meer achtergrondinformatie? Lees dan dit stuk op In De Hekken.

Wereldwijde storing Whatsapp

Gebruikers van de berichtenapp Whatsapp hebben sinds zaterdagmiddag te maken met een wereldwijde storing. Waar het probleem ligt en wanneer deze is opgelost is niet bekend.

Mensen van over de hele wereld laten weten via Twitter weten dat het niet mogelijk is om berichten te versturen en te ontvangen via Whatsapp. Het is niet bekend of dit probleem voor iedereen geldt. De applicatie geeft zelf aan dat er geen verbindingsproblemen zijn.

Whatsapp is applicatie voor de smartphone waarmee het mogelijk is gratis berichten naar contacten te versturen. Dagelijks worden meer dan een miljard berichten via de dienst verstuurd.

Roemer staat open voor middenkabinet

SP-leider Emile Roemer staat open voor een middenkabinet met VVD, PvdA en SP, aangevuld met CDA of D66. "Zo'n vierpartijenkabinet is het onderzoeken zeker waard", zo zei Roemer zaterdag tegen het ANP voorafgaand aan een bijeenkomst in Amsterdam van de vakbonden.

Roemer herhaalde wel dat hij een voorkeur heeft voor een zo groot mogelijk links blok en gaf aan dat de SP niet voor niets een lijstverbinding is aangegaan met GroenLinks.

Afgaand op de uitlatingen in de media meent de SP-lijsttrekker dat VVD'er Mark Rutte en PvdA'er Diederik Samsom eigenlijk al bezig zijn met het vormen van een paarse coalitie (VVD, PvdA en D66).

Roemer staat open voor middenkabinet
Roemer staat open voor middenkabinet (Foto: ANP)

Tilburger beroofd van pizza

Een 26-jarige Tilburger is vrijdagnacht in zijn woonplaats beroofd van zijn pizza. Dat meldt de politie zaterdag. De zes belagers van de man gingen er ook met zijn telefoon vandoor.

Het slachtoffer liep rond 03.30 uur alleen over straat met een pizza in zijn hand. Op de Piusstraat kwamen zes mannen op hem af, die de Tilburger om een stuk pizza vroegen. Een van de belagers trapte vervolgens de pizzadoos uit zijn handen, terwijl een ander het slachtoffer aan zijn kleding vasthield. Een andere straatrover pakte vervolgens de telefoon van de man.

Na hun daad vluchtten de berovers rennend via de Piushaven. De politie heeft ze niet meer aangetroffen.

Amerikaanse voetbaldames onder-20 wereldkampioen

Het Amerikaanse voetbalelftal onder-20 bij de vrouwen is in Japan wereldkampioen geworden. Tegen topfavoriet en titelverdediger Duitsland scoorden ze het enige tegendoelpunt van de Duitsers dit toernooi; 1-0.

De Amerikanen waren in de eerste helft geheel tegen de verwachting in de betere ploeg en kregen ook de beste kansen. Het eerste doelpunt viel dan ook voor de Amerikanen; op slag van rust schoot Kealia Ohai een strakke voorzet hard binnen.

In de tweede helft zetten de Duitse dames nog wel aan, maar het lukte ze niet om tot scoren te komen. Het dichtstbij kwamen ze nog met schoten van afstand, maar keepster Haeberlin stond telkens goed en wist ervoor te zorgen dat de Duitsers voor het eerst in dertien wedstrijden niet tot scoren kwamen.

Het is het derde gewonnen wereldkampioenschap voor het Amerikaanse onder-20 team. Vier jaar geleden wonnen ze in Chile hun tweede titel.

FOK! daily: het beste van vrijdag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

FOK! wat een weer...Meer zon

Goedemorgen! Voor een groot deel van het land begint de dag met mist en laaghangende bewolking. In het zuiden van het land start de dag al met zon en aan het eind van de ochtend schijnt deze in een groot deel van het land. In het noorden van het land gaat dat net als gisteren wat moeizamer.

Vanmiddag is het dan vrijwel overal zonnig. Ik denk dat in het noorden de zon later op de dag ook flink zal doorbreken. Vandaag blijft het overal droog, gisteren viel er in het noorden nog wat lichte regen. De wind komt morgen uit het zuidwesten en stelt net als gisteren heel weinig voor. Wél zou er langs de kust een zeewind kunnen gaan opsteken in de loop van de middag. Dit heeft ook invloed op de temperatuur. Langs de kust een graad of 21, dieper landinwaarts loopt dat op richting een zomerse 25 graden.

Zondag is voor iedereen een stralend zonnige dag. Daarbij loopt de temperatuur nog wat op en kan het in Limburg wel eens 26 of 27 graden worden. Ook langs de kust en op de Wadden is het met 23 graden prima uit te houden.

Blikken we iets verder vooruit, dan zien we dat maadag ook nog een redelijk warme dag gaat worden met 22 tot 24 graden en eerst vrij veel zon. Echter in de loop van de dag neemt de kans op een regen of onweersbui toe. Dit lijkt de aanzet te gaan worden voor een duidelijk frisser en wisselvalliger weer.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooi wandelweer.Stephan maakte een wandeling in het mooie weer.


Modderlawine Vietnam doodt ertsdieven

Vijftien Noord-Vietnamese dorpelingen zijn vrijdagochtend omgekomen door een modderlawine. Ze verzamelden clandestien erts in een tinmijn, meldde de politie. De slachtoffers behoren tot de merendeels straatarme Hmong-minderheid.

Nog zeker vier mensen zijn spoorloos sinds de aardverschuiving de mijn, die eigendom was van een particuliere onderneming, trof. Voor het ongeluk had het urenlang gestortregend.

Vietnam wordt vaker getroffen door modderlawines en overstromingen, zeker in het regenseizoen.

Kroeggangers Sittard onwel

Verschillende bezoekers van een café in Sittard zijn vrijdagnacht onwel geworden. Een aantal mensen kregen door onduidelijke reden ademhalingsproblemen. In totaal zijn drie mensen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie zaterdag.

De brandweer heeft metingen verricht, maar dat leverde geen bijzonderheden op. De politie vermoedt dat er iemand met pepperspray heeft gespeeld op het herentoilet van de kroeg aan de Veestraat. Volgens de politie was de sfeer voor het incident goed en waren er geen problemen.

Zes doden bij zelfmoordaanslag Kabul

Zeker zes Afghaanse burgers zijn zaterdag omgekomen bij een zelfmoordaanslag vlakbij het NAVO-hoofdkwartier in Kabul. Vijf burgers zijn gewond geraakt, meldt het ministerie van binnenlandse zaken.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Doelwit was een naburig kantoor van Amerikaanse inlichtingendiensten, liet een woordvoerder van de Taliban weten.

De aanslag zou zijn uitgevoerd door een 28-jarige strijder. Maar ooggetuigen spreken volgens de politie van de Afghaanse hoofdstad van een jongen van hooguit een jaar of 14. Het ministerie van binnenlandse zaken beschuldigt het Haqqani-netwerk ervan de hand in de terreuraanslag te hebben gehad.


Zes doden bij zelfmoordaanslag Kabul (Foto: Novum)

Fransen doorzoeken woning Annecy-slachtoffers

De Britse politie heeft zaterdag de woning afgesloten van het Brits-Iraakse echtpaar dat op vakantie bij het Franse Meer van Annecy werd vermoord, en er een onderzoekstent opgezet. De Franse recherche doorzoekt de woning in de Londense voorstad Claygate later op de dag.

De broer van een van de vier slachtoffers ontkende vrijdag dat hij ruzie met zijn familie had. Volgens de aanklager in Annecy, Eric Maillaud, had de Britse politie geopperd dat een familievete tot de moordpartij had geleid. Een jeugdvriendin van de vermoorde Saad al Hilli en diens broer Zaid kwam met een brief van Saad van vorig jaar op de proppen, die verwees naar een ruzie tussen beide broers over hun vaders erfenis.

De ingenieur en ondernemer Saad, zijn vrouw Ikbal en twee anderen werden woensdag dood aangetroffen op een bosweggetje in de buurt van het Meer van Annecy in de Franse Alpen. Het echtpaar Al Hilli en een oudere vrouw lagen in hun auto. Vlakbij de auto lag het lichaam van een 45-jarige Franse fietser, die, menen de Franse autoriteiten, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Allen hadden minimaal drie schotwonden en waren zeker eenmaal door het hoofd geschoten.

De twee dochters van Saad al Hilli overleefden de schietpartij. Een van hen, 7 jaar oud, is zwaargewond en wordt kunstmatig in coma gehouden. Het andere meisje (4) werd donderdag gevonden. Zij had zich tijdens de schietpartij verscholen onder de rok van haar moeder. Ze kon bevestigen dat haar vader en moeder onder de slachtoffers zijn. Het derde slachtoffer in de auto, een oudere Zweedse vrouw van Iraakse afkomst, kende ze niet.

Maillaud liet weten dat er in het voertuig 25 kogelhulzen zijn gevonden. Een getuige zag kort na het drama een groene of donkerkleurige terreinwagen en een motorfiets. De politie is naar beide voertuigen op zoek.


Fransen doorzoeken woning Annecy-slachtoffers (Foto: Novum)

Dolfijn doet duiker

Ergens voor de kust van de Kaaimaneilanden maakt een bronstige dolfijn de zee onveilig. Het dier blijkt nogal wat behoefte te hebben aan lichamelijke intimiteiten en probeert regelmatig duikers te penetreren.

De dolfijn heeft inmiddels de bijnaam Stinky gekregen. Het gedrag van Stinky is wel behoorlijk gevaarlijk. De dolfijn duwt duikers zeer diep onder water en kan behoorlijk wat kracht uitoefenen.

Dolfijnen staan erom bekend bijzonder intelligent te zijn. Het verschil zien tussen een vrouwelijke soortgenoot en een mannelijke duiker blijkt echter toch nog een slag te ingewikkeld.



Stinky de dolfijn in actie

Enorme lul veroorzaakt onrust

Het hebben van een absurd groot geslachtsdeel kan nog wel eens wat ongemakken veroorzaken. Dat weet de Amerikaan Jonah Falcon maar al te goed. In een interview met The Huffington Post vertelt hij dat hij onlangs op het vliegveld verdacht werd van het dragen van een wapen of bom.

Toen Falcon op het vliegveld van San Francisco de bewaking passeerde,  viel het oog van de beveiligingsmedewerkers op de forse bobbel in zijn broek. Omdat de omvang ervan abnormale proporties had, dacht een jonge medewerker dat Falcon een bom of een wapen het vliegtuig in wilde smokkelen. Pas nadat hij uitvoerig was onderzocht, mocht hij weer doorlopen.  

Falcon staat in het Guinness Book of World Records als de man met de grootste penis ter wereld. In rusttoestand meet zijn geslachtsdeel zo’n 23 centimeter. In erectie wordt dat ruim 34 centimeter; ruim twee keer groter dan het gemiddelde. Zelfs FOK!-users zijn over het algemeen kleiner geschapen.


Niet de man uit het bericht...

Uitslag derde vrije training Italië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Brit stuurde zijn McLaren naar een tijd van 1.24,578 en was hiermee éénduizendste van een seconde sneller dan kampioenschapsleider Fernando Alonso met zijn Ferrari.

Voor Michael Schumacher lijkt het een lastig weekend te worden op Monza, want de zevenvoudig wereldkampioen kampte gisteren met een probleem met het Drag Reduction System en vandaag hield zijn Kinetic Energy Recovery System ermee op. Ook regerend wereldkampioen Sebastian Vettel miste baantijd, want hij moest zijn Red Bull met een elektrisch probleem aan de kant zetten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:24.578 18
2 Fernando Alonso Ferrari 1:24.579 15
3 Paul di Resta Force India 1:24.849 20
4 Felipe Massa Ferrari 1:24.909 16
5 Jenson Button McLaren 1:24.994 17
6 Nico Rosberg Mercedes 1:25.036 22
7 Sergio Perez Sauber 1:25.160 23
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:25.255 19
9 Nico Hulkenberg Force India 1:25.289 20
10 Pastor Maldonado Williams 1:25.383 18
11 Mark Webber Red Bull 1:25.389 21
12 Sebastian Vettel Red Bull 1:25.406 17
13 Bruno Senna Williams 1:25.461 21
14 Michael Schumacher Mercedes 1:25.563 23
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:25.689 22
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:25.706 16
17 Jerome D'Ambrosio Lotus 1:25.973 20
18 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:26.003 19
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:26.657 18
20 Vitaly Petrov Caterham 1:27.267 16
21 Charles Pic Marussia 1:27.454 20
22 Timo Glock Marussia 1:27.728 19
23 Narain Karthikeyan HRT 1:28.035 23
24 Pedro de la Rosa HRT 1:28.384 17

Nederlanders gepakt voor cokesmokkel

De Spaanse politie heeft drie Nederlanders en een Brit opgepakt die verdacht worden van het smokkelen van cocaïne in koelwagens. De vier werden gearresteerd in een loods in het Zuid-Spaanse stadje Manilva. Zestig kilo coke is in beslag genomen, meldt de politie.

Op het moment dat de drugs in de loods werd overgeladen naar de wagen greep de politie in en werden de vier in de boeien geslagen. Vanuit de loods moest de drugs in een vrachtwagen met een Nederlandse nummerplaat naar andere plaatsen in Spanje worden vervoerd.

In Spanje zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 181 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

PvdA taalfaal

Martijn van Dam:

"Wie niet uit Nederland komt, zal zich extra moeten inspannen. De taal leren, werk vinden, meedoen, betrokken zijn bij het leven in de buurt en bij het onderwijs van je eigen kinderen."


Bron: YouTube
Vertaling: Mijn naam is Tunahan Kuzu, 31 jaar. Als kleinkind van een gastarbeidersgezin werd ik zelf van kleins af aan geconfronteerd met verschillen in de samenleving. Een les van mijn vader: verschillen overbrug je door keihard te werken. Op zijn Rotterdams met opgestroopte mouwen.
Mijn moeder leerde me wat in de zorg belangrijk is: oog voor de medemens, eerlijk gedeelde kosten. Om dit te bereiken ben ik voor de PvdA de politiek ingegaan.
Om die reden vraag ik op 12 september uw steun.


Oranje-doelman Krul ziet jongensdroom uitkomen

Tim Krul stond vrijdagavond verrassend in de basis tijdens het WK-kwalificatieduel met Turkije. De keeper van Newcastle United kreeg van bondscoach Louis van Gaal de voorkeur boven Maarten Stekelenburg, al jaren de eerste keus in het doel van Oranje. "Fantastisch natuurlijk", zei Krul na de gewonnen wedstrijd in Amsterdam.

"Ik hoorde het dinsdagmiddag van Patrick Kluivert. Hier heb ik van kleins af aan van gedroomd", laat Krul weten. "Er valt een hoop druk van mij af en ik kijk nu al uit naar dinsdag."

De 24-jarige Krul hield Nederland in de tweede helft op de been, toen hij bij een 1-0 stand met een sierlijke duik een doelpoging van Hamit Altintop verijdelde. "Daar was ik zeer blij mee. Je hoopt toch dat je belangrijk kan zijn."

Dat de Hagenaar een vrijwel onervaren defensie voor hem had staan, deerde hem niet. "Je merkte dat er kleine schoonheidsfoutjes waren in het begin, maar toen de wedstrijd vorderde ging het steeds beter. Ik denk dat we een goede wedstrijd op de mat hebben gelegd. Na een teleurstellend EK is dit een fantastische start."

Krul gaf toe dat Maarten Stekeleburg teleurgesteld was, maar kreeg daar verder weinig van mee. "Hij heeft mij heel erg geholpen en daar ben ik blij mee. Voor de wedstrijd had hij nog een paar tips en ook in de rust heeft hij gewoon geholpen."


Oranje-doelman Krul ziet jongensdroom uitkomen (Foto: Novum)

UCI-preses wil amnestie voor dopingzondaars

Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI wil dat er serieus gekeken wordt naar het instellen van een generaal pardon voor dopingzondaars uit het verleden. "Er is ruimte voor en ik denk dat de UCI het kan instellen", zegt McQuaid, die het onderwerp later deze maand gaat aankaarten bij het uitvoerend comité.

Het is nog niet duidelijk wie er in aanmerking komen voor amnestie en voor welke periode het moet gelden. "We moeten ons houden aan de wereldwijde antidopingcode", was alles wat McQuaid kwijt wilde.

De uitlatingen van McQuaid volgen op de beslissing van Usada om Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges te ontnemen. De UCI wacht nog altijd op het bewijs van het Amerikaans antidopingagentschap. Volgens McQuaid gaat het UCI alleen in beroep als daar een serieuze aanleiding voor is.

Armstrong heeft overigens te horen gekregen dat hij niet welkom is in de marathon van Chicago. De Amerikaanse oud-renner wilde daar geld inzamelen voor zijn foundation, maar mag vanwege zijn schorsing niet starten.


UCI-preses wil amnestie voor dopingzondaars (Foto: Novum)

Aanval Rutte op socialisten laat Roemer koud

Emile Roemer ligt niet wakker van de felle woorden van VVD-leider Mark Rutte over socialisten. Wel is hij geschrokken dat Rutte, die geschiedenis studeerde, 'zich zo slecht heeft verdiept in de ideologie van de tegenstander'. Rutte waarschuwde zaterdag in De Telegraaf voor de gevaren van een linkse partij aan de macht.

Rutte herhaalde zaterdag in Tros Kamerbreed dat hij de opkomst van de PvdA 'bedreigend' vindt. Hij vindt niet dat die uitspraken 'een premier onwaardig' zijn. "Ik wijs erop dat PvdA een aantal plannen heeft die slecht zijn voor Nederland." Ook wees hij op de ideologische verschillen tussen het liberalisme en het socialisme, iets wat de Rutte in deze campagne als een mantra herhaalt.

Volgens Roemer zit Rutte ernaast. Volgens hem is de SP 'de enige Volkspartij voor Vrijheid en Democratie'. Hij nam Rutte zijn opmerkingen niet persoonlijk kwalijk. "We zijn natuurlijk geen watjes, en het is verkiezingstijd. Maar ik snap niet dat zo'n aardige man zo'n fout programma kan hebben", zei Roemer.

PVV-leider Geert Wilders meldde zaterdagochtend op Twitter: "Rutte zeurt wel over PvdA maar sluit ze niet uit." Volgens hem staat een paars kabinet, bestaande uit de VVD, de PvdA en D66 'al in de grondverf'. "Een stem op de VVD dus een stem op de PvdA."

Roemer zei dat hij de opmerkingen van Wilders goed kan begrijpen. Ook hij vreest voor een paars kabinet. "Ik ben bang dat heel veel links kiezers die op de PvdA stemmen spijt krijgen, omdat hun stem op 13 september niet zoveel meer waard is." Rutte zei dat hij samenwerking met de SP niet uitsluit, maar wees er wel op dat de afstand 'buitengewoon groot is' tussen de VVD en de SP.

John Williams denkt aan talkshow

John Williams is bezig met het ontwikkelen van een aantal programma's. "Ik zou mijn horizon willen verbreden", vertelt hij in De Telegraaf. "Laten zien dat ik meer in mijn mars heb."

Williams, die in 2005 een paar maanden achter de desk zat bij RTL Boulevard, zou graag een talkshow presenteren. "Of wat met sport", mijmert hij. Momenteel is de presentator bij RTL te zien met programma's als Help, Mijn Mijn is Klusser! en Bonje Met de Buren. "Ik ben in elk geval aan het nadenken over nieuwe programmaformats. Ik wil me ook creatief ontwikkelen."

Van de andere kant wil de 42-jarige Williams niet te ver vooruitdenken. "Ik wil niet weten waar ik over vijf jaar sta. Ik wil geen uitgestippeld leven. Met een klein team mooie programma's maken. Blind op elkaar kunnen vertrouwen, dat is de kick."

Inbreker steelt afzuigkap

Een inbreker heeft tijdens een rooftocht in Heerde wel heel vreemde objecten meegenomen. De dader ging er vandoor met een afzuigkap en een douchekolom, meldt de politie zaterdag.

Het ging om een woning in aanbouw aan de 1e Hoornerveenseweg. De inbreker had de voordeur van het pand geforceerd om binnen te komen. De eigenaar ontdekte de inbraak vrijdagmiddag en heeft aangifte gedaan.

Explosie in woning Hilversum

In een flat in Hilversum heeft zich zaterdagochtend een explosie voorgedaan. Volgens de brandweer ging het om een ontploffing in een kelder, waarna een grote uitslaande brand uitbrak.

Vanwege de grote rookontwikkeling werden zestien woningen ontruimd. Drie buurtbewoners zijn met ademhalingsproblemen opgenomen in een ziekenhuis in de buurt. Volgens de politie zijn er verder geen gewonden gevallen.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Er werden diverse ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Hoe de ontploffing is ontstaan, is niet duidelijk. Er is een onderzoek ingesteld.


Explosie in woning Hilversum (Foto: Novum)

'Chandler Bing' wil David Beckham

Matthew Perry wil David Beckham in zijn nieuwe NBC-serie. De acteur hoopt dat de voetballer een gastrol wil spelen in Go On, een comedy over een sportverslaggever die in therapie moet. Perry kruipt zelf in de huid van de verslaggever.

Naast Beckham zouden ook andere atleten hun opwachting maken in de serie, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Onder hen zijn American football-speler Terrell Owens en basketballer Chris Bosh.

Go On gaat op 11 september in première. Het scenario komt van de hand van Scott Silveri, die deel uitmaakte van het schrijversteam van Friends. Daarin speelde Perry jarenlang de rol van Chandler Bing.

Voice of Holland verslaat Nederlands elftal

The Voice of Holland heeft vrijdagavond met gemak gewonnen van het Nederlands elftal. De talententenjacht was goed voor 2,35 miljoen kijkers, terwijl de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije het met 1,8 miljoen toeschouwers moest doen.

De show van John de Mol verloor echter wel flink wat kijkers ten opzichte van vorige week, toen bijna 2,9 miljoen mensen inschakelden. De eerste seizoensaflevering van Erica op Reis hield 867 duizend mensen aan de buis gekluisterd, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De reisserie ging vorig jaar van start met ruim een miljoen kijkers.

Weer asbest aangetroffen in 'schone' woning Utrecht

De soap rond de asbestwoningen in de Utrechtse kansenzone Kanaleneiland gaat nog even door. Voor de tweede keer in een week tijd bleek een door verhuurder Mitros asbestvrij verklaarde woning toch niet zo heel asbestvrij te zijn. Eerder bleek dat predikaat al ten onrechte toegekend te zijn aan een woning aan de Marco Pololaan.

De gezinnen in de woningen keerden terug van een lange vakantie en betwijfelden of hun huizen wel echt asbestvrij waren. Ze drongen aan op een nieuw onderzoek. Volgens TNO gaat het overigens niet om schokkende hoeveelheden. Volgens een brief van de instelling zou een dergelijke hoeveelheid op veel plekken in Nederland gevonden kunnen worden bij een precisieonderzoek.

Eind juli moesten honderden buurtbewoners elders worden ondergebracht na de vondst van asbest in de dakrand van een flat aan de Stanleylaan. De kosten voor Mitros voor dit geintje zijn inmiddels al opgelopen tot boven de vijf miljoen euro.

Dodental aardbeving China naar tachtig

Het dodental door de twee aardbevingen vrijdagochtend in het zuidwesten van China is opgelopen tot zeker tachtig. Meer dan achthonderd mensen zijn gewond geraakt.

De bevingen, beiden met een kracht van 5,6, hebben zeker 6650 huizen verwoest in de provincies Yunnan en Guizhou. Ruim 430 duizend andere woningen raakten beschadigd. Ruim honderdduizend mensen wachten nog op evacuatie, zo'n tienduizend anderen zijn inmiddels opgevangen in tentenkampen.

Doordat de bevingen in een bergachtig landbouwgebied plaatshadden, raakten veel wegen onbegaanbaar door lawines en aardverschuivingen. Hulpverleners kunnen afgelegen plaatsen daarom moeilijk bereiken. De schade bedraagt al zeker 433 miljoen euro.

Wehkamp groeit dankzij crisis

Stenen winkels hebben het steeds moeilijker, maar online warenhuis Wehkamp.nl gaat het voor de wind. Dat komt voor een deel door de crisis, zegt topman Paul Nijhof zaterdag in een interview met het AD. Mensen winkelen steeds liever op internet. Zo sparen ze onder meer parkeergeld uit, aldus Nijhof.

De winkels in de winkelstraten voeren een achterhoedegevecht tegen hun concurrenten op internet, dat ze niet kunnen winnen. ,,Tot 50 procent van de verkoop verdwijnt in 10 tot 15 jaar naar internet. Bij elektronica is dat tot 90 procent. Ik zie het in onze groei terug", zegt Nijhof.

De winkels kunnen niet op tegen het enorme assortiment dat Wehkamp biedt. Het internetwarenhuis verkoopt 163.000 artikelen. Nijhof: ,,Wij spelen in op het gemak".

Jamaica verrast voetballers VS

De Amerikaanse voetballers hebben vrijdag (plaatselijke tijd) een verrassende nederlaag geleden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Jamaica. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann ging met 2-1 onderuit.

De Amerikanen kenden nog wel een goede start. Al na 36 seconden tekende Clint Dempsey voor de 1-0. Maar in de 24e minuut trok Rodolph Austin de stand gelijk. Na rust maakte Luton Shelton de 2-1 voor Jamaica. De mannen van Klinsmann slaagden er in de resterende minuten niet meer in iets aan deze stand te veranderen.

Het was voor Jamaica de eerste zege in 19 ontmoetingen met de VS. De Amerikanen misten in het duel de geblesseerde Landon Donovan en Michael Bradley.

Vijftienhonderd hooibalen in vlammen op

Bij een grote brand in het Brabantse Udenhout zijn vrijdagnacht 1500 hooibalen in brand gevlogen. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. Dat kan naar verwachting nog dagen duren, meldt de gemeente Haaren.

Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in de berg balen aan de Van Ginnekenweg. Buurtbewoners moeten de komende dagen rekening houden met rookontwikkeling. Volgens de brandweer is de rook 'schoon' en is er geen gevaar voor de gezondheid. Er kunnen asdeeltjes in de buurt neerkomen, maar ook deze zijn ongevaarlijk.

Geen nieuws rondom nieuwe Zelda

Het blijft verrassend stil rondom een mogelijke nieuwe Zelda-game. Waar eerder werd bekendgemaakt dat er een Zelda-game voor Wii U zou uitkomen in 2014 lijkt nu alle communicatie rondom het bekende Nintendo-personage stil te liggen.

Het blijft tot op heden dus gissen en aannames maken over hoe het spel eruit gaat zien en wat de gameplay spelers gaat brengen. Wanneer Nintendo met meer nieuws komt rondom de nieuwe Zelda is nog niet bekendgemaakt.

Release PlanetSide 2 op of voor 31 december

Sony heeft bekendgemaakt dat PlanetSide 2 'op of voor 31 december' gaat uitkomen. Dit staat in de kleine lettertjes van een speciaal ledenpakket met de naam Alpha Squad. Het Alpha Squad-pakket is een speciaal pre-orderpakket voor het spel.

Alpha Squad gaat je 39,99 dollar kosten, maar hiervoor krijg je wel onder andere vervroegde toegang tot het spel en 4.000 station cash om uit te geven in het Sony Online Netwerk. Verder krijg je bij de release ondermeer keuze uit drie camouflagepakketten en extra xp.

PlanetSide 2 komt uit op pc en Mac.

Vietnamezen dood door natuurgeweld

Door landverschuivingen en overstromingen zijn de afgelopen dagen tenminste 29 Vietnamezen omgekomen. Dat heeft de regering van het Aziatische land zaterdag gemeld.

Met name het noorden en midden van het land wordt geteisterd door hevige regenval. Die zal ook de komende dagen aanhouden. Veel mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

In de afgelopen vijf jaar zijn in Vietnam jaarlijks circa 430 mensen omgekomen als gevolg van natuurrampen.

Meer vrouwen in top bedrijfsleven

Het aantal vrouwen in de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is het afgelopen jaar gestegen. Van de 60 nieuwe commissarissen waren er 14 vrouw. Dat zijn er negen meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de zaterdag gepubliceerde Female Board Index. De hoeveelheid vrouwen die in het bestuur zit, blijft daar bij achter.

In totaal is nu 74 van de 711 bestuurders en commissarissen vrouw. De meerderheid van de 96 beursondernemingen (52 procent) heeft geen enkele vrouw in de top. TNT Express is, net als vorig jaar, het enige bedrijf dat het voorgestelde wettelijk streefgetal van 30 procent vrouwen in de top heeft gehaald.

Aantal vrouwelijke commissarissen neemt toe
Aantal vrouwelijke commissarissen neemt toe (Foto: ANP)

'Rem op dure zorg in laatste levensfase'

Een grote groep ouderen vindt dat er een rem moet komen op zeer dure zorg in de laatste levensfase. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Debat op 2 in samenwerking met ouderenbonden ANBO en Unie KBO. De onderzoeksresultaten zijn zaterdag bekendgemaakt.

Van de 6544 ondervraagde ouderen is 39 procent voor een beperking van zeer dure zorg in de laatste fase. Bijna een derde van de ondervraagden is hier juist tegen, blijkt uit het onderzoek.

De beperking geldt alleen in het geval van een naderend levenseinde. Een ruime meerderheid (61 procent) wil dat bij ziekte alles uit de kast wordt getrokken aan behandelingen en medicijnen, aldus het onderzoek.

Angel en Ancient Ogre uitgelegd

Er zij twee video's online verschenen over Tekken Tag Tournament 2. In de video's zien we een drietal heren die de gameplay en speciale bewegingen van de personages Angel en Ancient Ogre uitleggen en analyseren. Beide personages zijn pre-order-DLC's, dus als je met ze wilt spelen zul je het spel nog snel in pre-order moeten kopen.

Tekken Tag Tournament 2 komt 14 september uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Armstrong geweerd van de marathon in Chicago

Lance Armstrong is volgende maand niet welkom in de marathon van Chicago. Een woordvoerder van de Amerikaan heeft dit vrijdag (plaatselijke tijd) gezegd.

"Lance wilde de marathon lopen als lid van het team Livestrong om geld in te zamelen voor zijn foundation. Maar iemand van de staf van de foundation heeft van de organisatie te horen gekregen dat hij niet mag meedoen", aldus zegsman Mark Higgins.

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft Armstrong onlangs zijn zeven tourtitels ontnomen en hem levenslang geschorst nadat hij de strijd tegen de dopingaantijgingen opgaf.

Volgens Usada mag Armstrong vanwege zijn schorsing niet meedoen aan de marathon. "Zo zijn de internationale regels, voor iedereen, beroemd of niet", aldus een woordvoerster van Usada.

'Gemeenten hanteren toch nog inkomensgrens bij Wmo'

Driekwart van de 415 Nederlandse gemeenten heeft nog steeds ten onrechte een inkomensgrens opgenomen in de verordening voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Stichting De Ombudsman.

De Centrale Raad van Beroep (CRB) bepaalde begin dit jaar dat er geen inkomensgrenzen mogen worden gesteld aan Wmo-regelingen. Via de Wmo kunnen burgers een bijdrage krijgen voor hulpmiddelen zoals rolstoelen en trapliften en diensten zoals tafeltje-dekje en huishoudelijke hulp. Gemeentes mogen wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage vragen.

Na de uitspraak van de CRB ging staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ervan uit dat gemeenten allemaal snel aan de wet zouden gaan voldoen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden begin dit jaar laten weten dat ze het beleid moesten aanpassen.

Uit het onderzoek van De Ombudsman blijkt echter dat dit op papier nog niet is gebeurd. Sommige gemeenten hebben tegenover de stichting aangegeven tot 2013 te wachten met de aanpassing van de verordeningen, zodat de overheveling van enkele AWBZ-taken kunnen worden meegenomen.

Door de verkeerde bepalingen worden nu in veel gemeenten onterecht Wmo-aanvragen afgewezen, stelt de stichting. Burgers mogen daar bezwaar tegen aantekenen, maar volgens de stichting zijn die procedures 'buitengewoon belastend'. "Vaak volgt een tijdrovend traject van bezwaar en beroep", concludeert de organisatie uit tientallen aangemelde voorbeelden. "Dit brengt voor zowel de burger als voor de gemeente kosten met zich mee."

VNG heeft echter niet de indruk dat er veel problemen zijn met de Wmo. "Het staande beleid in veel gemeenten is al wel aangepast, is onze ervaring", zegt een woordvoerder. "Dat de verordeningen dan nog niet zijn aangepast, daar heeft de burger niet zo veel last van. Al moet het natuurlijk wel."

De Ombudsman roept gemeenten op hun verordeningen zo snel mogelijk aan te passen, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan. Ook wil de stichting een compensatieregeling voor gedupeerden die vanwege deze achterhaalde bepalingen zonder voorzieningen zijn komen te zitten.

Staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten gaat de gemeenten er naar aanleiding van het onderzoek nogmaals op wijzen dat ze geen inkomensgrens mogen hanteren. "Doen gemeenten dat toch, dan zal de staatssecretaris overgaan tot vernietiging van de verordening van betreffende gemeenten en de wet aanscherpen", laat een woordvoerder weten.

Winst Argentinië, Colombia in WK kwalificatie

Argentinië gaat aan de leiding in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK in Brazilië. De Argentijnen waren vrijdag te sterk voor Paraguay, dat met 3-1 onderuit ging. 

Bondscoach Alejandro Sabella zag zijn ploeg uitstekend beginnen. Angel Di Maria bracht Argentinië al na twee minuten aan de leiding tegen Paraguay. De bezoekers kwamen echter snel terug in de wedstrijd. Jonathan Fabbro maakte gelijk uit een strafschop. Het thuisland wist nog voor de pauze weer op voorsprong te komen.

Gonzalo Higuain bracht Argentinië op 2-1, waarna Lionel Messi in de tweede helft definitief het vonnis velde over Paraguay. De sterspeler van van de Argentijnen schoot raak vanuit een vrije trap. Argentinië gaat door de overwinning aan de leiding in WK-kwalificatiereeks. Nummer vier Uruguay ging hard onderuit tegen Colombia.

Wie anders dan Radamel Falcao wist het net te vinden voor de Colombianen. De spits van Atlético Madrid leidde de grote nederlaag van Uruguay in met een vroeg doelpunt. Teofilo Gutierrez (2) en Juan Zuniga bepaalden de eindstand op 4-0. De eerste vier gaan door naar het WK. De nummer vijf moet zich kwalificeren via de play-off wedstrijden.

Robben: "Niet de mooiste, wel belangrijk"

Nederland is de WK-kwalificatiereeks met een belangrijke zege begonnen. Oranje klopte Turkije met 2-0. Arjen Robben wist dat het niet vanzelf ging tegen de Turken.  "Het is niet de mooiste zege, niet de beste maar wel een belangrijke."

"Je kunt het die jongens niet kwalijk nemen, maar je zag af en toe een stukje onzekerheid. Dan is het zaak om rustig te blijven en de jongens te helpen", zei Robben tegen het ANP. De aanvaller denkt dat de jongelingen veel ervaring hebben opgedaan.

"Ze hebben het niet onaardig gedaan, en ze kunnen nu alleen maar beter worden. We hadden eerder op 2-0 kunnen komen, dan maak je het jezelf gemakkelijker. Iedereen heeft alles gegeven vandaag, dit is een stap in de goede richting", aldus de vleugelspeler van Bayern München. Oranje treft dinsdag Hongarije in Boedapest.

'Medische missers binnen twee jaar vergoeden'

Medische fouten moeten voortaan binnen twee jaar worden vergoed. Als ziekenhuizen dat niet doen, krijgen ze jaarlijks een boete van tien procent van het bedrag waar het slachtoffer recht op heeft. Dat wil een Kamermeerderheid, gesteund door stichting De Ombudsman, patiëntenorganisatie NCPF en een aantal letselschadeadvocaten, schrijft het AD zaterdag.

Nu worden patiënten soms jarenlang aan het lijntje gehouden. Ze geven uiteindelijk op omdat ze juridisch getouwtrek psychisch, lichamelijk of financieel niet meer aan kunnen. Volgens CDA-Kamerlid Hanneke Bruins worden patiënten zo twee keer slachtoffer.

"Pas als verzekeraars de pijn van de boete voelen, zullen ze er naar handelen", stelt letselschadeadvocaat John Beer in de krant. "Er moet wel een uitzondering gelden voor zaken waarin de ontwikkeling van het letsel nog niet duidelijk is, zoals na een fout bij de geboorte."

De SP lanceerde vorige week al het plan om een fonds in het leven te roepen dat compensatie biedt aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een medische fout. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten worden er jaarlijks dertigduizend medische missers gemaakt. In tweeduizend gevallen komt het tot een financiële genoegdoening.

Blijlevens nieuwe ploegleider Rabobank

Jeroen Blijlevens zal vanaf volgend jaar één van de nieuwe ploegleiders zijn bij de Rabobank wielerploeg. De voormalige sprinter is momenteel als ploegleider bij de vrouwenformatie, waar hij onder andere Marianne Vos onder zijn hoede heeft.

Dit seizoen werd op sprintgebied al regelmatig gebruik gemaakt van de expertise van Blijlevens. Hij zal in zijn functie nauw bij sprinter Theo Bos en diens gangmakers Mark Renshaw en Graeme Brown staan. Gisteren werd bekend dat ploegleider Adri van Houwelingen en teammanager Erik Breukink vanaf volgend seizoen niet meer terugkeren bij de Nederlandse wielerformatie.

'Bekentenis in moordzaak Anneke van der Stap'

Ronald P., de man die verdacht wordt van de moord op Anneke van der Stap in 2005, heeft bekend de 22-jarige vrouw te hebben gedood. Dat zou hij hebben gedaan tegen een medegevangene die er stiekem opnames van maakte, schrijft het AD zaterdag op basis van dossierstukken.

De medegevangene claimt urenlange gesprekken te hebben gevoerd met P. over de moord. Hij nam de gesprekken op met zijn mobiele telefoon die hij illegaal in zijn cel hield. Het gaat in totaal om zeven uur aan opnames.

P. zou onder meer hebben gezegd dat hij Van der Stap niet kende, maar wel haar zus met wie hij samenwerkte in een strandtent. Ook vertelt hij over de bosjes waarin haar lichaam werd gevonden en dat er nooit dna van hem zal worden gevonden. Bovendien wil hij de moord in de schoenen van een ander schuiven.

P. zit momenteel een celstraf van achttien jaar uit voor de moord op stewardess Christel Ambrosius, ook wel bekend als de Puttense moordzaak. Voor die moord zaten twee Puttenaren zeven jaar lang ten onrechte vast. Nadat zij er twee derde van hun straf op hadden zitten, werden ze in 2002 vrijgesproken.

Volgens de vader van P. is zijn zoon ook schuldig aan de moord op Van der Stap. Dat zegt hij zaterdag in een interview in De Telegraaf. "Voor mij is het klinkklaar. Immers, hij was in het bezit van haar spullen." De vader van P. hoopt dat zijn zoon nooit meer vrij komt. Hij vindt het verschrikkelijk wat zijn zoon heeft gedaan.

Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Ze was toen elf dagen vermist. P. werd in februari 2010 in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood.

Britse politie arresteert en verhoort journalist

De Britse politie heeft een journalist aangehouden die in verband wordt gebracht met diefstal, computervredebreuk en samenzwering met het oog op het belemmeren van de rechtsgang. De 33-jarige man is na verhoor op borgtocht vrijgelaten, liet Scotland Yard vrijdag weten.

De arrestatie vond plaats in het kader van het politieonderzoek naar het afluisterschandaal in de Britse media. In verband met het onderzoek zijn al tientallen arrestaties verricht.

Luik vliegtuig valt uit de lucht

In een voorstadje van Seattle is vrijdag een stuk metaal ter grootte van een koelkastdeur uit de lucht gevallen. Niemand raakte daarbij gewond.

De metalen plaat, waarschijnlijk een deel van het luik van het landingsgestel van een vliegtuig, viel ter aarde, stuitte een meter of negen door en kwam op straat tot stilstand. Nieuwssite KOMO plaatste foto's van het voorwerp, waarop het woord 'aircraft' (vliegtuig) en een serienummer leesbaar waren.

Volgens omwonenden vloog op hetzelfde moment dat het stuk metaal uit de lucht viel een vliegtuig laag over.

UCI verwacht geen beroep in zaak-Armstrong

De internationale wielrenunie UCI verwacht niet dat het beroep aan gaat tekenen tegen de levenslange schorsing van Lance Armstrong. Dat zei voorzitter Pat McQuaid vrijdag in een telefonisch interview tegen persbureau Reuters. "Als het dossier van Usada daarvoor geen serieuze aanleiding geeft, hebben wij niet de intentie om naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen", aldus McQuaid.

Het Amerikaanse antidopingbureau besloot Armstrong eind vorige maand voor het leven te schorsen en al zijn resultaten sinds 1998 te schrappen. De Amerikaan raakte daardoor onder meer zijn zeven eindzeges van de Ronde van Frankrijk kwijt. De UCI wacht nog op het uitgebreide oordeel van Usada. "Zij hebben een volledig dossier, zodra wij die krijgen gaan we die bestuderen en komen we met een reactie", aldus McQuaid.

De UCI heeft net als Armstrong de mogelijkheid in beroep te gaan bij het CAS. De Amerikaanse oud-wielrenner zei eerder al geen tijd meer aan de zaak te willen besteden.

UCI verwacht geen beroep in zaak-Armstrong
UCI verwacht geen beroep in zaak-Armstrong (Foto: ANP)

Register voor personeel kinderopvang

Medewerkers in de kinderopvang en peuterspeelzalen worden vanaf maart volgend jaar continu gecontroleerd op strafbare feiten. In 2016 komt er een register van personen die in de kinderopvang werken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

De permanente screening houdt in dat de bestanden van gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en de Kamer van Koophandel aan elkaar worden gekoppeld. Zodra iemand met justitie in aanraking komt, bekijkt het ministerie van Justitie of diegene kan blijven werken in de kinderopvang. Is dit niet het geval, dan worden de gemeente en GGD ingeschakeld.

De screening kost volgend jaar ongeveer 230 duizend euro en van 2013 tot 2016 jaarlijks 420 duizend euro. De kosten gaan zitten in het ontwikkelen van een register en aanpassingen in bestaande ict-systemen. Met de invoering van de permanente screening gaat het kabinet verder dan de aanbevelingen van de commissie-Gunning.

Die commissie was ingesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Deze commissie stelde onder meer voor om medewerkers in de kinderopvang jaarlijks een Verklaring Omtrent het Gedrag te vragen.

Janmaat: "Mag niet gebeuren op dit niveau"

Daryl Janmaat beleefde een lastig debuut voor Oranje. De rechtsback van Feyenoord leidde bijna een treffer van Turkije in. Na rust bleef Janmaat achter in de kleedkamer. Oranje had het erg lastig met Turkije in Amsterdam. De bezoekers verzuimden echter fouten van onder meer Janmaat af te straffen.

De vleugelverdediger verspeelde de bal knullig op het middenveld. "Daar baalde ik enorm van", zei Janmaat op de website van Sport-Promotion. "Dat mag niet gebeuren op dit niveau. Ik nam de bal verkeerd aan en weg waren ze", aldus de Feyenoorder, die na de pauze niet meer terugkeerde. Ajacied Ricardo van Rhijn verving Janmaat. Bondscoach Louis van Gaal was niet tevreden over Jordy Clasie en Janmaat. "Hij zei dat ik niet in mijn gewone doen was. Daar had hij wel gelijk in. Het kon ook beter."

"Ik heb een paar goede acties gehad, maar nogmaals, dit had beter gekund", zei Janmaat die in John Heitinga zijn meest ervaren ploeggenoot had in de piepjonge defensie van Oranje. "Je merkte dat we achterin echt moesten wennen aan elkaar. Dat lag trouwens niet aan John. Die heeft enorm goed lopen coachen in het veld.''

Thieme staat open voor gedoogrol

De Partij voor de Dieren staat open voor een rol in de coalitievorming na de verkiezingen. Mocht de steun van een kleine partij nodig zijn, kunnen de onderhandelaars langskomen. Dat zegt lijsttrekker Marianne Thieme zaterdag in een interview in Trouw.

"Ik sta voor alle varianten open", aldus Thieme. Omdat de standpunten van haar partij niet op alle punten aansluiten op die van de traditionele partijen ziet ze vooral een rol als gedoger voor zich. Thieme noemt daarbij het voorbeeld van de SGP in het vorige kabinet.

"De rol van de SGP bij het kabinet-Rutte was aanzienlijk, zonder dat die partij iets van haar principes hoefde in te leveren", zegt Thieme. "Dat bewijst volgens mij dat de Partij voor de Dieren bij gedoogsteun evenmin compromissen hoeft te sluiten die we eigenlijk niet zien zitten."

De PvdD denkt met vrijwel alle partijen tot een akkoord te kunnen komen. Wel zou het met het CDA en de PVV moeilijk worden, denkt Thieme. "Die partijen wijzen duurzaamheid af, voor alle andere partijen is het een onderhandelbare bijzaak. Wij kunnen daardoor, in ruil voor onze steun, toezeggingen loskrijgen van vrijwel alle partijen."


Thieme staat open (Foto: Novum)

Take-Two stil over GTA V-releasedatum

Tijdens een vergadering voor de financiële investeerders kwam naar voren dat de releasedatum van Grand Theft Auto V niet op de lijst van uit te komen spellen in het fiscale jaar 2012 staat.

De medewerker gaf wel aan dat Grand Theft Auto V in volop in productie is en dat ze substantiële vooruitgang boeken. Het spel werd echter niet genoemd op de lijst van games die dit fiscale jaar nog het levenslicht moeten zien. Max Payne 3-DLC, Borderlands 2 en Bioshock Infinite zijn onder andere wel genoemd. Dat zou betekenen dat het spel pas na maart 2013 uitkomt.

"We hebben het gewoon niet over over een releasedatum gehad", zegt Strauss Zelnick, baas van Take-Two. "We zijn gezegend om met Rockstar te werken", voegde hij nog toe. Hiermee geeft hij ons dus nog hoop dat het dit jaar gaat uitkomen. De tijd zal het leren.

hoax

Asscher: hoerenloper strafbaar is 'laatste noodgreep'

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zegt niet te begrijpen dat er weinig maatschappelijke verontwaardiging over vrouwenhandel in de prostitutie is. Hij vindt dat er desnoods, zoals in Zweden, een verbod op het kopen van seks moet komen.

De PvdA-wethouder meent dat de heersende gedachte onder veel mensen is dat het wel meevalt met uitbuiting in de branche, aldus Het Parool. Een uitvloeisel daarvan is volgens hem dat rechters te mild oordelen over pooiers. Ook de Amsterdamse officier van Justitie klaagt hierover: strafeisen zouden 'stelselmatig' worden gehalveerd.

Lodewijk Asscher (Wikimedia)Asscher wijst erop dat er een nieuwe prostitutiewet in de Eerste Kamer ligt die misstanden beter tegen moet gaan, maar als die geen soelaas biedt zou volgens hem invoering van het Zweedse model moeten worden overwogen, waarbij de klant strafbaar is maar de prostituee niet. "In principe wil ik iemand die echt vrijwillig de prostitutie in wil, dat niet verbieden. Maar onze solidariteit met de slachtoffers moet groter zijn dan met hen die vrijwillig voor de prostituee kiezen", stelt hij.

Dat de populaire 37-jarige wethouder zich ooit in de landelijke politiek voor dergelijke wetgeving hard gaat maken is zeker niet ondenkbaar. Hij wordt al jaren getipt als toekomstig PvdA-leider.

Hoe meer kippen in een dorp, hoe meer CDA stemmers

Hoe meer kippen er in een gemeente zijn, hoe meer mensen CDA stemmen. Tegelijkertijd scoort de Partij voor de Dieren juist slecht in gemeenten waar veel kippen leven. Dat blijkt uit een analyse op basis van gegevens van het CBS en de Kiesraad.

Het CBS houdt jaarlijks bij hoeveel kippen er wonen per gemeente. Als daar de gegevens van de Kiesraad over de verkiezingen van 2010 naast worden gelegd, blijkt dat de kippen als graadmeter kunnen dienen voor het electoraat van het CDA en de Partij voor de Dieren.

Die laatste partij blijkt juist goed te scoren in gemeenten waar de dieren nauwelijks voorkomen. In Bergen wonen bijvoorbeeld maar 270 kippen, terwijl de Partij voor de Dieren daar het beste scoorde van heel Nederland. In Barneveld, met 3,5 miljoen kippen de kippenhoofdstad van Nederland, haalt de Partij voor de Dieren juist een nihil aantal stemmen.

Het CDA doet het juist goed in de ‘kippengemeenten’. In Nederweert bijvoorbeeld leven 3 miljoen kippen en haalt het CDA een kwart van de stemmen. Dat is 9 procent meer dan in Boxtel, waar slechts 20.000 kippen wonen. Toch verliest het CDA in de kippenrijke gemeenten in Limburg snel terrein aan de PVV.

Twintig woningen ontruimd om brand Rotterdam

Twintig huizen in Rotterdam zijn zaterdagochtend ontruimd geweest vanwege een brand in een woning. De bewoners werden opgevangen in bussen, meldt de brandweer.

Het vuur brak even voor 04.00 uur uit in het huis aan de Zaadakkerstraat. De brand ontstond in de meterkast en sloeg over op de rest van het huis. De bewoners konden het pand op tijd verlaten. Een deel van de woning is gesloopt om de brand beter te kunnen bestrijden.

Even na 06.00 uur is het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht nog enige tijd bezig te zijn met nablussen. Hoe groot de schade is, is niet duidelijk.

De mensen uit de ontruimde huizen werden tijdens de brand opgevangen in bussen om warm te blijven en uit te rusten. Enkele bewoners mogen voorlopig nog niet terug. Zij worden elders opgevangen.

Duizenden monumenten dit weekend te zien

Zaterdag en zondag is het weer Open Monumentendag. Duizenden monumenten in het hele land zijn dan gratis te bezoeken. Het thema dit jaar is Groen van Toen, dus veel kastelen en buitenplaatsen, boerderijen, hofjes en parken doen mee.

Met dat thema wil de Stichting Open Monumentendag aandacht vragen voor erfgoed in relatie met zijn groene omgeving.

Dit keer is het de 26e editie. Vorig jaar trok de Open Monumentendag 950.000 bezoekers. Ruim 330 gemeenten deden eraan mee en 4000 monumenten openden gratis hun deuren. Voor de organisatie en het weekend zelf zijn dit jaar 18.000 vrijwilligers ingezet.

Duizenden monumenten dit weekend te zien
Duizenden monumenten dit weekend te zien (Foto: ANP)

Rutte noemt opkomst PvdA gevaar voor Nederland

VVD-lijsttrekker Mark Rutte maakt zich zorgen om de opmars van de PvdA in de peilingen. Hij ziet het als een bedreiging voor Nederland als een linkse partij de grootste van het land wordt. Dat zegt Rutte zaterdag in een interview in De Telegraaf.

"Ik zie het niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland", aldus Rutte wijzend naar de PvdA-plannen. "Minder wegen, minder banen. Tussen ons en de PvdA zit qua werkgelegenheid de stad Utrecht aan banen. We zullen zien dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg terugkomen. Het is gevaarlijk voor Nederland."

De VVD ging de verkiezingscampagne in met een riante voorsprong op de PvdA maar zag dat mede door de snelle daling van de SP veranderen. In de laatste peiling van Maurice de Hond van vrijdag staat de VVD met 33 zetels nog maar een zetel voor de PvdA.

Volgens Rutte wordt het heel moeilijk om na de verkiezingen met de PvdA te regeren. "De ideologische veren zijn meer terug dan onder Kok en Bos het geval was. Er zit ook een heel fundamenteel ander mensbeeld tussen liberalen en socialisten", zegt hij daarover. "Een paars kabinet is voor mij heel ver weg."

Als het er op aan komt, wil Rutte wel graag opnieuw met het CDA samenwerken. "Als VVD werken we met het CDA traditioneel erg goed samen. Dat is zo geweest in de jaren zestig, dat was zo onder Van Agt-Wiegel, dat was zo in de kabinetten-Lubbers, in de kabinetten-Balkenende. Het is altijd een partij die je er heel goed bij kan hebben."


Rutte noemt opkomst PvdA gevaar voor Nederland (Foto: Novum)

Kat en LocoRoco gelekt voor PlayStation All-Stars

Crash Bandicoot, de oldschool PlayStation-mascotte, LocoRoco en Kat uit Gravity Rush maken waarschijnlijk allemaal deel uit van PlayStation All-Stars Battle Royale. Dit kwam vandaag naarbuiten via diverse websites. Crash en Kat vechten mee terwijl LocoRoco zijn eigen stage krijgt. Dit zou het aantal speelbare personages brengen op 22.

LocoRoco en Kat zijn gelekt via diverse screenshots. Kats profiel is zelfs al enige tijd te zien geweest op de officiële site, terwijl Crash volgens diverse geruchten onofficieel is bevestigd door Sony zelf. "Ja, Crash doet mee en niet als dlc. Hij staat in het vechtrooster", aldus Omar Kendall,  de ontwikkelaar die aan het hoofd staat van de ontwikkeling van Playstation All Stars Battle Royale

Kate's profiel
Kateleak

LocoRoco
loco

Scholier leidt politie naar arsenaal ouders

Een 9-jarige jongen uit het noorden van Mexico heeft een zwaar pistool mee naar school genomen. Agenten gingen daarop naar het huis van zijn ouders en vonden een enorm wapenarsenaal. In de woningen lagen ongeveer 13.000 kogels, 13 pistolen en 7 geweren, waaronder een kalasjnikov en een uzi. Ook hadden ze militaire uniformen, tientallen draagbare radio's, kogelvrije vesten en twee machines om geld te tellen.

Dat meldde een woordvoerder van de politie in de stad Hermosillo vrijdag. Het pistool van het jongetje bleek geladen met speciale kogels die door kogelvrije vesten kunnen komen.

Een gewapende man zag de agenten bij de inval komen en sloeg op de vlucht. Hij is spoorloos. Een vrouw werd opgepakt. Het is niet bekend of zij de ouders van de jongen waren. De ouders waren waarschijnlijk drugsdealers.

Agenten niet vervolgd voor neerschieten bejaarde

De agenten die medio juli een 75-jarige man in zijn been schoten, hebben juist gehandeld. Het geweld dat zij gebruikten is gerechtvaardigd, omdat zij handelden uit noodweer. De agenten worden dan ook niet strafrechtelijk vervolgd, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

Het incident vond 17 juli in Duiven plaats. De politie werd 's avonds gewaarschuwd over een bedreiging. De agenten troffen een man aan, die ze vragen stelden over mogelijk bezit van een vuurwapen. De man stapte daarop in een auto en reed met hoge snelheid weg.

Na een korte achtervolging stapte de verdachte uit zijn auto en richtte hij een vuurwapen op de agenten. De man weigerde zijn wapen te laten vallen, ook toen een waarschuwingsschot en twee meer gerichte schoten in zijn richting werden gelost. Hij bleef op de politiemensen af lopen. Daarop schoot een van de agenten de man in zijn been.

D66 helpt alleenstaanden, ChristenUnie gezinnen

D66 en de ChristenUnie staan diametraal tegenover elkaar als het gaat om leefvormafhankelijke belastingen. D66 vindt dat alleenstaanden worden achtergesteld, terwijl de ChristenUnie juist vindt dat er te weinig aandacht is voor de financiële belangen van gezinnen.

D66 pleit voor een 'leefvormneutraal' belastingstelsel. De partij vindt dat alleenstaanden op dit moment worden benadeeld. Ze betalen meer belasting, onder meer omdat ze niet profiteren van fiscale regelingen die wel gelden voor gezinnen en tweeverdieners. Het gaat bijvoorbeeld om de zorg- en de huurtoeslag, de ziektekostenverzekering, het zorgverlof, de afvalstoffenheffing, de AWBZ en de belasting op erfenissen.

De ChristenUnie vindt dat de politiek juist te weinig aandacht heeft voor de belangen van gezinnen. Volgens lijsttrekker Arie Slob tasten VVD, PvdA en D66 de keuzevrijheid van ouders aan bij het combineren van werk en opvoeding. Zij willen de overdraagbare heffingskorting afschaffen en de VVD en D66 willen de kinderbijslag alleen nog uitkeren voor de eerste twee kinderen, wat grote gezinnen benadeelt. Slob wil de kinderbijslag juist verhogen.

Slob wil na de verkiezingen het gezinsbeleid weer prominent op de politieke agenda krijgen. De ChristenUnie wil dat er opnieuw een bewindspersoon voor Jeugd en Gezin komt. Voormalig partijleider André Rouvoet was de eerste en enige bewindspersoon met die inmiddels opgeheven portefeuille.

'Jaarlijks miljoen zelfmoorden'

Jaarlijks plegen 1 miljoen mensen zelfmoord. Dat heeft de World Health Organisation (WHO) in een rapport bekendgemaakt, voorafgaand aan de werelddag ter voorkoming van zelfmoord op maandag.

Dat betekent dat elke 40 seconden iemand sterft door zelfdoding. Het aantal pogingen ligt twintig keer zo hoog. Volgens de WHO doet vijf procent van de wereldbevolking tenminste een keer een zelfmoordpoging in zijn of haar leven. Volgens de WHO is er dan ook snel actie nodig. "Omdat zelfmoord is te voorkomen, is het belangrijk dat regeringen investeren in preventie", aldus het rapport.

In Oost-Europa wordt het vaakst zelfmoord gepleegd, Zuid-Amerika heeft de laagste cijfers. Onder jongeren van 15 tot 19 jaar oud is zelfmoord de op een na meest voorkomend doodsoorzaak.

WHO: jaarlijks miljoen zelfmoorden
WHO: jaarlijks miljoen zelfmoorden (Foto: ANP)

Obama na conventie aan kop in peiling

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de koppositie overgenomen in de peilingen. Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou hij 46 procent van de stemmen krijgen, tegen 44 procent voor zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van bureau Ipsos in opdracht van persbureau Reuters.

Het verschil tussen Obama en Romney is minimaal. Obama profiteert van de conventie die de Democratische partij de afgelopen dagen hield. Obama werd daar aangeprezen door de populaire oud-president Bill Clinton. "Het lijkt erop dat we het begin van een opleving na de conventie zien", verklaarden de peilers.

Obama na conventie aan kop in peiling
Obama na conventie aan kop in peiling (Foto: ANP)

Vermiste dood gevonden in kanaal

De dode man die donderdag werd gevonden in een kanaal bij Hardinxveld-Giessendam is de sinds januari vermiste Johan de Waal. Dat meldt de politie vrijdag na onderzoek.

Het lichaam kon worden geïdentificeerd aan de hand van zijn gebit. Het stoffelijk overschot werd rond 11.00 uur ontdekt door een voorbijganger. De Waal verdween op 9 januari nadat hij bij een kennis had gegeten, een paar honderd meter van zijn woning. Daar werden later sporen van een worsteling gevonden. De politie ging toen al uit van een misdrijf.

Justitie had in mei een beloning van tienduizend euro in het vooruitzicht gesteld voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de dader of daders. Eerdere zoektochten in sloten en weilanden met honden en helikopters leverden niets op. Hoe De Waal om het leven is gebracht is niet duidelijk.

Opening nieuw vliegveld Berlijn weer uitgesteld

De opening van de door technische problemen en gebrekkige planning geplaagde nieuwe Berlijnse luchthaven Willy Brandt laat nog zeker zeven maanden extra op zich wachten. Hoofd planning Horst Amann hoopt dat het vliegveld in oktober 2013 in gebruik kan worden genomen.

De luchthaven vervangt de kleinere vliegvelden Tegel en Schönefeld, die ten tijde van de Koude Oorlog respectievelijk Oost- en West-Berlijn van dienst waren. Door alle problemen rond de bouw van het nieuwe vliegveld is het project inmiddels echter verworden tot een hoofdpijndossier voor de betrokken politici.

Aanvankelijk stond de opening voor juni dit jaar op de agenda, maar dat plan verdween enkele weken geleden in de prullenbak. Daarna werd gedacht aan maart 2013, maar ook die datum bleek veel te ambitieus.

'Het gaat hartstikke goed met Wibi Soerjadi'

Met Wibi Soerjadi 'gaat het hartstikke goed'. Dat liet zijn advocaat Oscar Hammerstein vrijdagavond weten in RTL Boulevard. De pianist zou vier ton aan schulden hebben en nog maar enkele honderden euro's aan liquide middelen.

"Iedereen heeft schulden in het leven, lees de kranten maar. Nederland heeft schulden, wij Nederlanders bij elkaar hebben schulden. Ik ga niet over de financiën van Wibi praten", aldus Hammerstein. "Hij geeft heel veel concerten, werkt zich driemaal in de rondte en al die roddels moet je niet geloven."

Muziekhandelaar Obbo Spanjaard krijgt nog 175 duizend euro van Soerjadi, maar wacht nog steeds op zijn geld. "Feit is dat er wel inkomsten moeten zijn uit optredens. De vraag is waar die inkomsten blijven als die niet naar de vennootschappen van Soerjadi vloeien", reageert zijn advocaat Richard Vonk.

Schuldeisers laten aan RTL Boulevard weten dan ook te vermoeden dat de pianist geld heeft verplaatst naar onbekende BV's.

'Zij willen dat wij homo's worden zoals Tofik Dibi!'

De leden van Sharia4Belgium die donderdagavond een debat in de Badr Moskee verstoorden, blijken vooral bang om te integreren en homo te worden.

De leden van het omstreden Sharia4Belgium, ooggetuigen vertelden over zeven mannen, woonden het debat bij en stonden rond 19.15 uur op om vervolgens hard te gaan roepen dat moslims niet horen te stemmen. Ze scandeerden dat er maar één leider is en dat is Allah. Ook vonden ze dat de Badr Moskee het niet verdient haarzelf een moskee te noemen.

Omdat dit lijnrecht ingaat tegen de huisregels van de organisatie werden ze uiteindelijk hardhandig de moskee uitgezet. Buiten de moskee gingen de radicalen nog een tijd verder met het roepen van leuzen.

Tofik Dibi, die donderdag in de moskee debatteerde, wordt vaker lastiggevallen door Shariabelgen. 'Ik heb zeker een abonnement op de Shariaboys.'

Ondernemingsraad VUmc wil af van derde bestuurslid

De ondernemingsraad van het VU medisch centrum wil dat het enige overgebleven lid van de oude raad van bestuur van het ziekenhuis, vicevoorzitter Wim Stalman, opstapt. Ook over de rol van voorzitter van de raad van toezicht, oud-CDA-minister Cees Veerman, is de raad kritisch.

Dat meldt het radioprogramma Argos vrijdag op basis van een brief van de ondernemingsraad aan Veerman. In de brief van 3 september stelt de raad er niet van overtuigd te zijn 'dat het handhaven van de heer Stalman een verstandige daad is'.

Twee van de drie bestuursleden legden eind augustus hun functie neer vanwege de 'voortdurende spanningen' rond een aantal medisch specialisten. Het ging om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk. Vier dagen later traden twee nieuwe leden aan. Klinisch psycholoog Fred Plukker is nu de voorzitter en oud-internist Frans Corstens is lid met de portefeuille zorg.

Uit de brief blijkt verder dat de ondernemingsraad destijds een 'negatief standpunt' innam over de benoeming van Veerman, die sinds mei voorzitter is van de raad van toezicht. De raad geeft verder aan geïrriteerd te zijn dat het zo moeilijk is een afspraak met Veerman te maken om te praten over de taakomschrijving van de nieuwe bestuursleden. "Een vervolggesprek met de heer Veerman kan eraan bijdragen dat het draagvlak van de heer Veerman in deze gecompliceerde situatie toeneemt", aldus de ondernemingsraad.

Politie mocht medewerker met schulden ontslaan

De politie mag een medewerker die zijn schulden jarenlang niet kon betalen ontslaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in een tussenuitspraak over het ontslag van een medewerker van een meldkamer van de politie.

De zaak is aangespannen door de politie, die het er niet mee eens is dat uitkeringsinstantie UWV de ontslagen medewerker een WW-uitkering geeft. Volgens het UWV valt het de agent te verwijten dat steeds loonbeslagen bij hem zijn gelegd, maar vormden die loonbeslagen geen goede reden om hem te ontslaan.

De Centrale Raad van Beroep is het echter eens met de politie dat de functie van politieambtenaar met zich meebrengt dat 'aan hem bijzondere eisen mogen worden gesteld'. Voortdurende loonbeslagen schaden volgens de raad het aanzien van de politie. Ook ontstaat er een veiligheidsrisico, omdat de medewerker chantabel is. Het UWV is volgens de raad voorbijgegaan aan het 'bijzondere karakter van de functie van de werknemer'.

De medewerker was in 2005 al berispt om de loonbeslagen. In juli 2009 werd hij voorwaardelijk ontslagen. Dat ontslag werd in maart 2010 ten uitvoer gebracht.

De politie kon volgens de rechters niet anders dan de agent ontslaan toen bleek dat opnieuw terecht loonbeslag was gelegd. "Er is daarmee een situatie ontstaan waarin het redelijkerwijs niet van het politiekorps kon worden gevergd de arbeidsrelatie met werknemer nog langer te laten voortduren", aldus de raad.

Broer slachtoffer moordpartij Annecy ontkent vete

De broer van de man die samen met drie anderen dood werd aangetroffen op een bosweggetje in de buurt van het Meer van Annecy had geen ruzie met zijn familielid. Dat zei de man tegen de Britse politie, liet de Franse aanklager Eric Maillaud vrijdag weten. Een bron bij de Britse politie liet eerder doorschemeren dat een mogelijke familievete ten grondslag lag aan de moorden.

De lichamen van drie leden van een Brits-Iraakse familie werden op de bosweg in een auto aangetroffen. Vlakbij de auto lag het lichaam van een Franse fietser, die geen banden had met de andere slachtoffers. Allen hadden minimaal drie schotwonden en waren zeker eenmaal door het hoofd geschoten.

Twee zusjes overleefden de schietpartij. Een van hen is zwaargewond en wordt kunstmatig in coma gehouden. Het andere meisje (4) werd donderdag gevonden. Zij had zich tijdens de schietpartij verschuild tussen de benen van haar moeder. Ze kon bevestigen dat haar vader en moeder onder de slachtoffers zijn. Het derde slachtoffer in de auto, een oudere vrouw van Zweedse afkomst, kende ze niet.

Maillaud wist ondertussen te melden dat er in het voertuig 25 kogelhulzen zijn gevonden. Een getuige zag kort na het drama een groene of donkere terreinwagen en een motor. De politie is naar beide voertuigen op zoek.

Cee Lo werkt aan sitcom gebaseerd op eigen leven

Cee Lo Green werkt aan een comedyserie die losjes is gebaseerd op zijn eigen leven. De 38-jarige zanger en rapper treedt in ieder geval op als uitvoerend producent en neemt mogelijk ook de hoofdrol op zich.

De sitcom draait om een artiest die zijn carrière in de muziek en gezinsleven in goede banen probeert te leiden, schrijft The Hollywood Reporter. Het project is onderdeel van een overeenkomst die Cee Lo en zijn productiebedrijf hebben gesloten met NBC. Hij gaat de komende tijd diverse projecten ontwikkelen voor de Amerikaanse zender.

Cee Lo werd bij het grote publiek bekend als lid van het duo Gnarls Barkley, dat in 2006 de hit Crazy scoorde. Hij is sinds vorig jaar te zien als coach in de Amerikaanse versie van The Voice en binnenkort te horen in de animatiefilm Hotel Transylvania.

Foto's Facebookvrienden doorzoekbaar met Bing

3 jaar geleden een genante foto van jezelf op een geweldig feest op Facebook geplaatst? Vanaf nu zijn die voor vrienden nog gemakkelijker terug te vinden.

Bing.com heeft deze week een bètaversie van Friends' Photos gelanceerd. Met behulp van de dienst is het hierdoor gemakkelijker om met de zoekmachine bepaalde foto's van vrienden terug te vinden.

Dagelijks worden meer dan 300 miljoen foto's naar Facebook geüpload. Met deze dienst wordt het aanzienlijk makkelijker deze te doorzoeken. Zodra een vriend gebruik maakt van Friends' Photos zijn je foto's voor hem te doorzoeken. De enige mogelijkheid om dit tegen te houden is door foto's niet te delen.

De zoekmachine van Microsoft heeft nog altijd last van tegenvallende marktaandelen. Om dit te veranderen heeft het als doel gesteld de zoekmachine socialer te maken. Bing heeft hiervoor sinds enige tijd een deal met Facebook voor sociale integratie. Zo was het al eerder mogelijk om zoekresultaten te sorteren op aanbevelingen van vrienden.

Verwacht wordt dat later ook berichten doorzoekbaar zullen zijn.

[US Open] Azarenka en Williams naar finale

Victoria Azarenka heeft de finale van de US Open bij de vrouwen bereikt. In de halve finale rekende ze in drie sets af met haar rivale Maria Sharapova.

Azarenka leidde de onderlinge duels op hardcourt met 4-2. Toch had de Wit-Russische aan het begin van de eerste set de grootste moeite met het spel van Sharapova. Ze kwam in die set op een 5-1 achterstand, maar ging toen veel beter spelen en zorgde ervoor dat haar tegenstander de fout inging.

Sharapova won de eerste nog wel met 6-3 en brak de Wit-Russische ook in haar eerste servicebeurt in de tweede set, maar werd meteen teruggebroken en had daarna de grootste moeite om nog in de wedstrijd te blijven. Azarenka kreeg keer op keer breakkansen, maar benutte slechts vijf van de twaalf die ze in de wedstrijd kreeg.

De nummer één van de wereld won de tweede set wel, met 6-2. In de derde set gingen beide dames gelijk op qua service, maar niet qua spel. Azarenka won haar eigen servicebeurten relatief gemakkelijk en had vele kansen om de Russische te breken, maar pakte die pas op matchpoint bij een 5-4 voorsprong door opnieuw een unforced error van Sharapova.

Het is al de zevende finale van het seizoen voor Azarenka, die er vier van haar eerdere zes won, waaronder de Australian Open. Alle vier gewonnen toernooien werden gespeeld op haar favoriete hardcourt.

In de finale neemt ze het op tegen Serena Williams. De Amerikaanse hield in haar halve finale geen spaan heel van de Italiaanse Sara Errani en was zodanig in een klein uurtje klaar. Ze gunde Errani slechts drie games; 6-1 en 6-2.

[PS] Zilver wheeler Van Weeghel, brons basketbalsters

Wheeler Kenny van Weeghel heeft vrijdagavond op de Paralympics in Londen zilver veroverd op de 400 meter. Hij hoefde met 47,12 seconden in de finale van de T54-klasse alleen de Chinees Lixin Zhang (46,88) voor zich te dulden. Chengming Liu werd derde: 47,36. Alle drie de medaillewinnaars rolden naar een persoonlijk record.

Succes was er ook voor de Nederlandse rolstoelbasketbalsters. In de strijd om het brons werd de Verenigde Staten met 71-47 verslagen.

Buma steunt linkse coalitie niet

Het CDA zal een linkse coalitie niet aan een meerderheid helpen. Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vrijdagavond bij het televisieprogramma Wat kiest Nederland op RTL 4. "Ik ga geen linkse coalitie steunen."

Buma zei dat na de verkiezingen een 'sterk midden' nodig is. Hij is zeer gemotiveerd om dat te verwezenlijken. Eerder liet ook VVD-leider Mark Rutte weten dat hij een links blok niet aan een meerderheid zou helpen. Daarop zei Emile Roemer (SP) dat hij ook rechts niet zou steunen.

Buma zei verder dat de positie van partijvoorzitter Ruth Peetoom niet ter discussie staat. Het CDA staat op verlies in de peilingen. Na de verkiezingen van 2010 stapte toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk op na een fors verlies van de partij. Buma liet echter weten 'pal voor haar' te gaan staan, mocht om haar aftreden worden geroepen.

De lijsttrekker zei dat iedereen in de partij goed beseft dat het herstel van het CDA een langetermijnproject is.

Dark Souls 'easy mode'-uitspraak verkeerd begrepen

Nadat enkele dagen geleden Hidetaka Miyazaki, de maker van Dark Souls, bekendmaakte dat een makkelijke modus voor de RPG niet uitgesloten is, heeft Namco vandaag op de uitspraak gereageerd. De Japanse uitgever ontkent ten stelligste dat er ooit sprake was van een makkelijke modus.

Volgens de originele vertaling zou de maker gehint hebben naar een 'easy mode', om in elk geval het idee achter moeilijke spellen duidelijk te maken. Namco heeft vandaag echter gezegd dat de uitspraak wegens een slechte vertaling volledig verkeerd geïnterpreteerd is, en gaat zelfs nog verder door te verkondigen dat Miyazaki nooit iets over een makkelijke modus gezegd zou hebben. Volgens de uitgever zou de correcte vertaling zijn: "I am thinking about how to make everyone complete the game while maintaining the current difficulty and carefully send all gamers the messages behind it." Dit, zegt Namco, was de ware betekenis van de uitspraak.
Metro, de site waarop het interview is verschenen, geeft toe dat de quote niet al te goed vertaald was maar dat de uitspraak op zich redelijk eenzijdig is.

Dark Souls is verschenen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Van Gaal: "Belangrijke overwinning"

Bondscoach Louis van Gaal was content met de 2-0 zege die Oranje boekte op Turkije. De coach zag echter ook dat het af en toe niet heel soepel liep bij zijn ploeg.

De keuzeheer had voor het duel met de Turken twee debutanten opgesteld; Daryl Janmaat en Jordy Clasie. "Ze presteerden minder dan ik had verwacht, net als Bruno Martins Indi. Maar in de tweede helft hebben ze hard gewerkt en zich knap herpakt", zei Van Gaal na afloop tegen SBS 6. "Met name na rust was het goed en heeft Nederland een extra middenvelder gecreëerd."

De twee nieuwelingen werden echter wel rond de rust gewisseld. "In de tweede helft kwamen Ricardo van Rhijn en Leroy Fer erin, met name om hun kopkracht", vervolgde de bondscoach, die erg blij was met de zege. "Een heerlijke overwinning", liet Van Gaal vervolgens noteren.

"De zege was in ieder geval belangrijk", aldus Van Gaal. Ook al was het spelnveau niet altijd even best, wist ook de keuzeheer. "Maar de Turken hebben wel de hele tijd achter de feiten aangelopen, dat is ook onze verdienste."

Nederlandse qatsmokkelaars opgepakt in Duitsland

Twee Nederlanders zijn vrijdag in Duitsland opgepakt voor het smokkelen van qat. De twee bleken 106 jutezakken vol met bladeren van de qatplant in hun auto te vervoeren. De waarde van de smokkelwaar bedraagt ongeveer 150.000 euro, meldt de Duitse politie.

De 25-jarige bestuurder en zijn even oude bijrijdster werden betrapt op de A7 richting Hamburg ter hoogte van de parkeerplaats Seevetal. De twee vielen door de mand tijdens een controle. Agenten roken daarbij de typische muffe geur van qat.

De Nederlanders zeggen dat zij hun voertuig in opdracht van een bedrijf naar Denemarken zouden brengen. Het voertuig en de drugs zijn in beslag genomen. Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het bezit van en handel in qat is in veel landen verboden.

Khloé Kardashian favoriet voor X Factor-presentatie

Khloé Kardashian gaat waarschijnlijk het tweede seizoen van de Amerikaanse versie van The X Factor presenteren. De 28-jarige realityster is de voornaamste kanshebber voor de klus, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Volgens bronnen betrokken bij de talentenjacht maakte Khloé de beste indruk tijdens de screentests die de afgelopen tijd zijn gehouden. Ze zou ook bedenker en jurylid Simon Cowell hebben overtuigd van haar presentatiekwaliteiten. "Er is minstens 85 procent kans dat ze de baan krijgt", aldus een bron.

Cowell ontsloeg presentator Steve Jones na het matig bekeken eerste seizoen van The X Factor. Juryleden Paula Abdul en Nicole Scherzinger werden vervangen door Britney Spears en Demi Lovato. Het nieuwe seizoen van de show gaat volgende week van start in de Verenigde Staten, maar de presentator verschijnt pas een maand later tijdens de liveshows.

Honkballers verpletteren Belgen op EK

De Nederlandse honkballers zijn het Europees kampioenschap in eigen land uitstekend begonnen. In Rotterdam werd het 17-0 tegen België. 

Al in de eerste slagbeurt leverden drie Nederlandse hits evenzoveel runs op. In de vierde inning ging het scoren verder. Na zes innings stond het 17-0 en deed de mercy-rule haar werking.

Kalian Sams zorgde met een cycle voor een zeldzame prestatie. De speler van de Seattle Mariners sloeg een honkslag, een tweehonkslag, een driehonkslag en een (grand slam) homerun. Pitcher Tom Stuifbergen kreeg slechts vier honkslagen tegen. Oranje neemt het zaterdag op tegen Frankrijk. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.