Todt: "Tekenen Alonso bij Briatore zat me dwars"

Voormalig Ferrari-baas Jean Todt heeft onthuld dat hij Fernando Alonso niet meer wilde contracteren, nadat de Spanjaard in 2000 had getekend bij Flavio Briatore. Ferrari had daarvoor al een akkoord gesloten met Alonso, maar keerde vervolgens de renstal de rug toe.

Todt zwaaide vijftien jaar lang de scepter bij Ferrari. In die tijd vervulde de Fransman verschillende functies binnen het bedrijf. In 2008 verliet hij Ferrari en werd hij president van autosportfederatie FIA.

Eind 2006 nam hij Kimi Räikkönen aan om Michael Schumacher te vervangen als de nieuwe nummer één binnen het team. Destijds was ook Alonso beschikbaar op de coureursmarkt, maar Todt wilde niets meer van hem weten.

"Het gebeurde vlak na zijn overwinning in de F3000 op Spa. Daar hadden we zijn manager gecontacteerd, waarmee we in Maranello tot een akkoord waren gekomen. Ondanks onze overeenkomst tekende Fernando toch bij Briatore", zo vertelt de Fransman.

"Dat Alonso vervolgens toch bij Briatore tekende kon ik slecht verdragen en daarop hadden we het contact met hem verbroken."

Adrian Campos, de toenmalig manager van Alonso, kan het verhaal bevestigen: "Ferrari vertelde ons om te wachten en bij niemand anders te tekenen, maar toen kwam Briatore aanzetten met een contract in zijn handen."