Weer asbest in Utrecht

static

Opnieuw is in een woning aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland asbest ontdekt in een flatgebouw dat eerder asbestvrij was verklaard. Dat melden de gemeente en woningcorporatie Mitros. De betreffende woning was al wel vrijgegeven, maar vanwege de afwezigheid van de bewoners nog niet onderzocht op asbestbesmetting.

De woning werd onderzocht nadat eerder deze week in een andere woning in dezelfde flat ook al asbest werd ontdekt. De flat werd schoon verklaard, nadat bij omringende woningen geen asbest werd gevonden. Daardoor zou de kans op asbestbesmetting verwaarloosbaar klein zijn geweest.

In beide gevallen is onduidelijk waar het asbest vandaan komt. Volgens onderzoeksbureau TNO is er in ieder geval geen verband met het gevonden asbest in de dakrand aan de Stanleylaan, naar aanleiding waarvan eerder een grootscheepse ontruiming in de wijk werd opgezet. Het gevonden asbest in beide woningen zou van een ander type zijn.

Onderzoekers van TNO stellen volgens de gemeente en Mitros daarbij dat de gevonden concentratie zo laag is dat deze op veel plekken in Nederland zou kunnen worden gevonden als daar ook zulk minutieus onderzoek zou plaatsvinden. De bewoners hebben geen gezondheidsrisico gelopen.

Om er zeker van te zijn dat het ook hier om een toevallige vondst gaat zal nader onderzoek worden uitgevoerd, beloven de gemeente en Mitros. Het asbest in de woning wordt weggehaald door de woning te stofzuigen onder zogenoemde asbestcondities.